Πέμπτη 5 Αυγούστου 2021

Παίρνουμε τη δύναμή μας από τον άνεμο...*



Γύπες, ψεύτες!

που νοιάζεστε λέτε για τη φύση!

Γύπες ψεύτες!

που δε σκύψατε ποτέ να σηκώσετε ένα σκουπίδι από τη γης!

Γύπες ψεύτες!

σκουπίδια που λερώνετε την ύπαρξή μας!


Τολμάτε και καταστρέφετε βουνά παρθένα!


Παίρνουμε τη δύναμή μας από τον άνεμο,

που σφυροκοπά αιώνες τις κορφές μας,

την ορμή μας από τα ποτάμια,

και θα σταθούμε αγέρωχοι σαν τα βουνά μας.


Μπροστά στα έλατά μας θα μας βρείτε,

δεμένους πάνω τους,

όπως είμαστε από τη γέννησή μας.




*Οι στίχοι είναι του συμπατριώτη μας
Ευρυτάνα "Χαϊντάρα"
(απόγονου οικογένειας αρματωμένων μέχρι τα μέσα σχεδόν του 20ου αιώνα που κατοικούσαν στο Ασπρόρεμα Αγράφων)

12 σχόλια:

ΕΥΡΥΤΑΝΑΣ ΙΧΝΗΛΑΤΗΣ είπε...

Ευχαριστούμε τον Ευρυτάνα συμπατριώτη "Χαϊντάρα" για τους μοναδικούς στίχους που μας χάρισε και που χαλυβδώνουν την αγωνιστική μας διάθεση.

Φυσιολάτρης! είπε...

Τρομερά επίκαιρο.........όχι μόνο για την Ευρυτανία..........αλλά και για όλη την Ελλάδα............μην σταματησουμε να αγωνιζόμαστε!!!!!!!!!!!!

PHOTO ΤΙΤΛΟΙ είπε...

Ανθρώπινο αίμα και ανθρώπινος πόνος μυρίζει; Έρχεται η "ανάπτυξη".

Αστοριανή είπε...



Τρομερά επίκαιρο.........όχι μόνο για την Ευρυτανία..........αλλά και για όλη την Ελλάδα.... Φυσιολάτρης

Εύγε!!!


"Αστοριανή"

από ΝΥ

άγριο κυκλάμινο είπε...

Θα υπερασπίσουμε τον τόπο μας με κάθε τίμημα.

Giannis Pit. είπε...

Ιδιαίτερα επίκαιρο το θέμα Ευρυτάνα μου. Έχουμε πολλά που μας περιμένουν. Την καλησπέρα μου.

kapetandiamantis είπε...

ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΟ ΤΟ ΣΤΙΧΟΥΡΓΗΜΑ.

PHOTO ΤΙΤΛΟΙ είπε...

Δελτίο Τύπου του Συλλόγου των Απανταχού Κρικελλιωτών Ευρυτάνων “Ο Άγιος Νικόλαος"

για την Πανευρυτανική κινητοποίηση της 1ης Αυγούστου.

Σε πείσμα όσων προσπαθούν να παρακάμψουν, να παραπλανήσουν ,να πιέσουν, να δελεάσουν με φύκια και μεταξωτές κορδέλες για "ανταποδοτικά "οφέλη τις τοπικές κοινωνίες και να εισβάλλουν στο φυσικό περιβάλλον του νομού μας και συγκεκριμένα των δικών μας κορυφογραμμών στη Σαράνταινα, έχοντας ήδη ξεκινήσει αδίστακτα την καταστροφή του αλπικού τοπίου της, χωρίς να υπολογίζουν την υψηλού κάλλους φύση και την άγρια πανίδα ,είμαστε περήφανοι για το Σύλλογο μας που είχε τόσο οργανωτικό ρόλο αλλά και δυναμική φυσική παρουσία στην Πανευρυτανική Κινητοποίηση που έγινε την 1η Αυγούστου 2021 στην κεντρική πλατεία του Καρπενησίου αλλά και για τους συγχωριανούς μας που ήρθαν από διάφορα μέρη της Ελλάδας κι έδωσαν το παρόν βροντοφωνάζοντας το ΟΧΙ στο βιασμό των βουνών μας τιμώντας την αγωνιστική παράδοση του χωριού μας . Μαζί με την Κίνηση Πολιτών Καρπενησίου για την προστασία του Ευρυτανικού περιβάλλοντος, τα χωριά του νομού μας, συλλόγους Αγράφων (Ευρυτανικούς κ θεσσαλικούς) συλλογικότητες, φορείς ,πολιτιστικών Συλλόγων , τοπικά σωματεία εργαζομένων αλλά και άλλων που ξεπερνούν τα όρια του νομού δημιουργείται ένα πρωτοφανές Κοινό Μέτωπο Αγώνα που είναι μόνο η αρχή.

PHOTO ΤΙΤΛΟΙ είπε...

Τα μηνύματα και η στήριξη στον αγώνα μας είναι πανελλαδικά (από το Βέρμιο ως την Κρήτη, ), Κέντρα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης, Σύλλογοι ΠΕ . Καταγγέλλουμε την πρόσφατη δικαστική απόφαση για άρση της προσωρινής διαταγής διακοπής των εργασιών στην Σαράνταινα που είχε εκδοθεί προ δεκαημέρου, για να συνεχιστούν πλέον οι εργασίες στη Σαράνταινα, πράγμα που αιτήθηκε Δικηγόρος Δημοσίου(!!) ενώ η εκδίκαση των ασφαλιστικών μέτρων πήρε αναβολή για τις 10 Σεπτεμβρίου !! Η χτεσινή Πανευρυτανική Κινητοποίηση έδειξε όμως τον άκαμπτο αγωνιστικό παλμό της τοπικής και της ευρύτερης κοινωνίας που δε θα κάμψει το ηθικό μας ...Είναι μόνο η αρχή... Κλιμακώνουμε τον αγώνα μας και θα είμαστε σε εγρήγορση και μάχη κάθε μέρα ,κάθε λεπτό που τα μηχανήματά τους θα "σκίζουν " το βουνό μας που παραλάβαμε αναλλοίωτο από τους προγόνους μας κ έτσι σκοπεύουμε να παραδώσουμε στις επόμενες γενιές! Δε θα σταματήσουμε να απαιτούμε να μη γίνει καμία εγκατάσταση χωρίς Σύγχρονο Εθνικό Χωροταξικό Πλαίσιο, αποχαρακτηρισμό της Ευρυτανίας από Περιοχή Αιολικής Προτεραιότητας και ένταξη στις περιοχές Νatura με τη νομική υποστήριξη που έχουν οι περιοχές αυτές ενάντια σε τέτοιες ενέργειες. #Σαράνταιναχωρίςαιολικά

PHOTO ΤΙΤΛΟΙ είπε...

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΚΚΕ ΚΟ ΕΥΡΥΤΑΝΙΑΣ

Μαζική ήταν η ανταπόκριση των κατοίκων της Ευρυτανίας στο κάλεσμα δεκάδων συλλόγων και φορέων σήμερα 1 Αυγούστου 2021 στο Καρπενήσι. Εκατοντάδες ευρυτάνες και ευρυτάνισσεςς πλημμύρισαν από νωρίς την κεντρική πλατεία της πόλης διατρανώνοντας την αντίθεσή τους στην επέλαση των επενδύσεων ΑΠΕ στην Ευρυτανία.

Στη συγκέντρωση προσήλθαν μαζικά και συγκροτημένα με αυτοκινητοπομπή και προσυγκέντρωση οι αγρότες και οι νεολαίοι της Δυτικής Ευρυτανίας με το πανώ της Επιτροπής Αγώνα ενάντια στα φωτοβολταϊκά στη Βαλαώρα. Μαζικό παρών έδωσαν οι κάτοικοι του Κρίκελλου και των χωριών της Ανατολικής Ευρυτανίας με τα πανώ των πολιτιστικών συλλόγων της περιοχής ενάντια στην καταστροφή της φύσης μέσω της εγκατάστασης πλέγματος ανεμογεννητριών σε όλες τις κορφές. Ακόμα έδωσαν το παρόν δεκάδες φορείς και κινήσεις πολιτών για την προστασία των Αγράφων, της Οξυάς, ενάντια στην λεηλασία του ορεινού περιβάλλοντος.

Μαζικό ήταν και το παρόν των εργατικών σωματείων του Καρπενησίου με το δικό τους δυναμικό μπλοκ. Στην συγκέντρωση απήυθηναν χαιρετισμό εκπρόσωποι φορέων, μεταξύ άλλων ο Γιάννης Γιαννούλης από την Επιτροπή Αγώνα Βαλαώρας και τον Αγροτοκτηνοτροφικό Σύλλογο Αγράφων και ο Βασίλης Ελευθερίου από το Συντονιστικό Αγράφων με έδρα την Καρδίτσα, Στην συγκέντρωση συμμετείχε αντιπροσωπεία του ΚΚΕ, με επικεφαλής τον Κώστα Μπασδέκη, μέλος της ΚΕ και επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης Στερεάς, τον Τάσο Χρονά περιφερειακό σύμβουλο, τον Δημήτρη Γκορόγια, δημοτικό σύμβουλο Καρπενησίου. Ακολούθησε μαζική και δυναμική πορεία στους δρόμους της πόλης με θυροκόλληση ψηφίσματος στην ΠΕ Ευρυτανίας και στο Δασαρχείο Καρπενησίου.

PHOTO ΤΙΤΛΟΙ είπε...

Η ΚΟ Ευρυτανίας του ΚΚΕ σε χαιρετισμό της προς όσους διαδήλωσαν σήμερα στο Καρπενήσι, σημειώνει:

"Η Κομματική Οργάνωση Ευρυτανίας του ΚΚΕ χαιρετίζει την μαζική κινητοποίηση εκατοντάδων ευρυτάνων, στο Καρπενήσι, σήμερα 1 Αυγούστου 2021, ενάντια στην καταστροφή της ευρυτανικής φύσης στο όνομα της «Πράσινης Ανάπτυξης». Οι εκατοντάδες εργαζόμενοι, αγρότες, νεολαίοι που έδωσαν το παρόν στη σημερινή κινητοποίηση γνωρίζουν πολύ καλά ότι η απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας συνεπάγεται από τη μια νέα επέλαση στο λαϊκό εισόδημα μέσω των αυξημένων λογαριασμών ρεύματος, ενεργειακή φτώχεια, βίαιο ξεκλήρισμα των μικρομεσαίων αγροτών, καταστροφή του περιβάλλοντος και της παρθένας φύσης των ευρυτανικών βουνών. Από την άλλη τα κέρδη του κεφαλαίου αυγαταίνουν λεηλατώντας τις κρατικές επιδοτήσεις (που τα επόμενα χρόνια θα φτάσουν τα 25-30 δις) και το ενεργειακό δυναμικό του τόπου μας.

Η σημερινή, ιστορικού μεγέθους για τα δεδομένα της Ευρυτανίας, ενωτική κινητοποίηση δεκάδων φορέων, συλλόγων, κινήσεων, εργατικών σωματείων, έδειξε ότι οι ευρυτάνες είναι αποφασισμένοι να πουλήσουν ακριβά το τομάρι τους, θα υπερασπιστούν τη γη τους. Γυρνάνε την πλάτη στους παλιούς και νέους σωτήρες που υπόσχονται ότι από το ξεκοκάλισμα του ενεργειακού πλούτου θα περισσέψουν και μερικά ψίχουλα για τον λαό. Δεν διστάζουν μπροστά σε απειλές, αγωγές και τρομοκρατία. Θα παλέψουν μέχρι τέλους για να μην δοθεί η χαριστική βολή στην Ευρυτανία των λαϊκών αγώνων, στην Ευρυτανία-κοιτίδα της λαϊκής αντίστασης.

Οι κομμουνιστές της Ευρυτανίας θεωρούμε ότι είναι η ώρα να βαθύνει ο συντονισμός και η κοινή δράση όλων των φορέων στη βάση της ξεκάθαρης καταδίκης της πολιτικής που θυσιάζει την φύση και τα δικαιώματα του λαού στον βωμό του καπιταλιστικού κέρδους. Σε αυτή την κατεύθυνση, τα μέλη, οι οπαδοί και οι φίλοι του ΚΚΕ σε όλο τον νόμο θα δώσουν τον καλύτερό τους εαυτό."

ΚΟΜΜΑΤΙΚΗ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΕΥΡΥΤΑΝΙΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ

ΕΥΡΥΤΑΝΑΣ ΙΧΝΗΛΑΤΗΣ είπε...

Μαζί με τον συμπατριώτη "Χαϊντάρα", να ευχαριστήσουμε και όλες και όλους εσάς για τις επισκέψεις, τις ενημερώσεις και τα σχόλια.