Τρίτη 5 Νοεμβρίου 2019

Από τα Άγραφα ως την Αθήνα!

16 σχόλια:

Aris είπε...

Οχι στη λεηλασια της φυσης.
Ολοι στον αγωνα.!!

Unknown είπε...

Η ώρα του αγώνα έφτασε,κανείς δεν πρέπει να λείψει όλοι μαζί για την ιστορία αυτού του τόπου ,για το μέλλον των παιδιών μας,να παλέψουμε για ελεύθερα Άγραφα.Το χρωστάμε σε αυτούς που δεν λύγισαν στα δύσκολα χρόνια της τουρκοκρατίας ,το χρωστάμε στους ήρωες σαν τον Κατσαντώνη ,το χρωστάμε στους ίδιους τους ευατούς μας.Καλούς αγώνες!!!

PHOTO ΤΙΤΛΟΙ είπε...

Ολα θυσία στο βωμό του χρήματος; Φτάνει πια, αντίσταση!

Άιναφετς είπε...

Καλή τύχη στα βουνά μας και καλοί αγώνες σε όλους μας!

Φυσιολάτρης! είπε...

''Εδώ και καιρό σχεδιάζεται με εξαιρετική επιμέλεια η καταλήστευση και λεηλασία του φυσικού πλούτου των Αγράφων. Όλα αυτά με έξυπνες νομοθετικές ρυθμίσεις, όλες στο όνομα της υποτιθέμενης πράσινης ανάπτυξης. Κάθε κορφή και ανεμογεννήτρια κάθε ρέμα και υδροηλεκτρικό. Καλοπροαίρετοι επενδυτές – τώρα που ο πληθυσμός αποψιλώθηκε- 10.000 έως 12.000 κατοίκους έχει όλος ο Νομός – έβαλαν στόχο ότι πιο φυσικό και αμόλυντο έμεινε σε αυτόν τον τόπο με μόνο κίνητρο το εύκολο κέρδος. Χωρίς κεντρικό σχεδιασμό και καμιά ευαισθησία για το περιβάλλον επιχειρούν να μετατρέψουν τον ορεινό όγκο των Αγράφων σε βιομηχανική περιοχή. Αιολικά πάρκα τα λένε κατ’ ευφημισμό για να υποκρύψουν την βαριά βιομηχανία που είναι.''

Από συνέντευξη του Γιάννη Καστρίτση, δημότη Δάφνης Αγράφων και Αναπλ. Καθηγητή Ζωγραφικής στην Σχολή Καλών Τεχνών Φλώρινας

Giannis Pit. είπε...

Ευτυχώς υπάρχουν άνθρωποι που εξακολουθούν να αγωνίζονται και δεν ανταλλάσσουν τη ζωή τους με καθρεφτάκια και δωράκια. Και ο περήφανος αγέρας των Αγράφων τους συνοδεύει θετικά.
Καλή δύναμη σε μια κινητοποίηση που αξίζει να είναι μαζική.
Καλησπέρα Ευρυτάνα.

kapetandiamantis είπε...

ΑΝ ΑΔΡΑΝΟΥΜΕ ΘΑ ΧΑΣΟΥΜΕ ΤΑ ΠΑΝΤΑ.
ΞΥΠΝΗΣΤΕ.

Άρης Άλμπης είπε...

Καμιά υποχώρηση!

Κική Κωνσταντίνου είπε...

πολυ σωστα Ευρυτανα μου!

ΕΥΡΥΤΑΝΑΣ ΙΧΝΗΛΑΤΗΣ είπε...


Προς ενημέρωσή σας...

προστέθηκε και νέα αφίσα - κάλεσμα
από την "Επιτροπή Αγώνα Αγραφιωτών".

Μαρία Κανελλάκη είπε...

Καλή δύναμη στον δίκαιο αγώνα σας, που αφορά όλους μας!
Και μπράβο για την ευαισθησία σας στο περιβάλλον και την αγωνιστικότητά σας!
Τα σέβη μου Ευρυτάνα.

Μαρία Γ. είπε...

Καλή δύναμη Ιχνηλάτη!
Όλοι μαζί είμαστε!

άγριο κυκλάμινο είπε...

Οι στίχοι του Ελύτη είναι συγκλονιστικοί σε συνάρτηση με την επίσης συγκλονιστική φωτογραφία των αγραφιώτικων βουνών.
Αντιστεκόμαστε όλοι μαζί για να μην ισοπεδωθεί ο τόπος μας.

PHOTO ΤΙΤΛΟΙ είπε...

Aπό τη συνέλευση για την υπεράσπιση των βουνών

https://yperaspisitwvnvounwn.wordpress.com/2019/11/08/%ce%b5%ce%bd%ce%b7%ce%bc%ce%ad%cf%81%cf%89%cf%83%ce%b7-%ce%b1%cf%80%cf%8c-%cf%84%ce%b7-%cf%83%cf%85%ce%b3%ce%ba%ce%ad%ce%bd%cf%84%cf%81%cf%89%cf%83%ce%b7-%cf%83%cf%84%ce%bf-%cf%85%cf%80%ce%bf%cf%85/amp/

Το πρωί της Πέμπτης 7 Νοέμβρη πραγματοποιήθηκε έξω από το υπουργείο Περιβάλλοντος στην Αθήνα η συγκέντρωση ενάντια στη λεηλασία των Αγράφων που κάλεσαν η Συνέλευση για την υπεράσπιση των βουνών, η Πρωτοβουλία κατοίκων Αθήνας για την προστασία των Αγράφων και η Επιτροπή Αγώνα Αγραφιωτών. Παρά το πρωινό και το εργάσιμο της ώρας 150 άνθρωποι στήριξαν και πλαισίωσαν την παρέμβαση κρατώντας το ζήτημα ανοιχτό και δηλώνοντας με σαφήνεια τη συνέχιση του αγώνα.

Ύστερα από σχετικό επί τόπου αίτημα του γενικού γραμματέα του υπουργείου για συνάντηση με τους συγκεντρωμένους, μία πρωτοβουλία ανθρώπων από διαφορετικές συλλογικότητες ανέβηκε στο κτίριο και παρουσίασε τις θέσεις του κινήματος ενάντια στα αιολικά στα Άγραφα. Ο γενικός γραμματέας, παίζοντας σε αρκετές στιγμές το χαρτί της «ελλειπούς ενημέρωσής» (αλήθεια, οι μεταβολές που θα προκαλέσει η επένδυση στο φυσικό και αισθητικό τοπίο και στη ζωή των ντόπιων είναι απλά θέμα ενημέρωσης;) και της ευαισθησίας (;) του για το θέμα λόγω της επαγγελματικής του ιδιότητάς (μηχανικός) αδυνατούσε να απαντήσει στην τεκμηριωμένη κριτική των ανθρώπων του κινήματος. Προέβαλε σαν επιχειρήματα υπέρ της επένδυσης το a priori ενδιαφέρον του υπουργείου να εξασφαλίσει «την προστασία του συνόλου του περιβάλλοντος» (γκουχ, γκουχ), εξέφρασε την απορία του γιατί μας ενοχλεί να βλέπουμε 10 ανεμογεννήτριες (που 10 δεν θα είναι…) από μακρυά στα βουνά ενώ μοιράστηκε και την ανησυχία του ότι το ελληνικό κράτος πρέπει να φύγει από τον λιγνίτη και να κάνει επενδύσεις σε ΑΠΕ και με το 30% του εδάφους της ελληνικής επικράτειας να είναι ενταγμένο σε ζώνες προστασίας Natura αντιμετωπίζει μεγάλο πρόβλημα γιατί δεν έχει που να τις κάνει…

συνέλευση για την υπεράσπιση των βουνών

ΕΥΡΥΤΑΝΑΣ ΙΧΝΗΛΑΤΗΣ είπε...


Ο συλλογικός αγώνας για την προάσποιση των Αγράφων συνεχίζεται...
Ψυχή βαθιά!

PHOTO ΤΙΤΛΟΙ είπε...

Ανακοίνωση για την κλήση σε απολογία αγωνιστών της Καρδίτσας που παλεύουν ενάντια στην εγκατάσταση ανεμογεννητριών στα Άγραφα

Παράνομα είναι τα επιχειρηματικά συμφέροντα, όχι οι λαϊκοί αγώνες

Κυβέρνηση, κατασταλτικοί μηχανισμοί, τοπικό κράτος και επιχειρηματικοί παράγοντες έχουν πέσει με τα μούτρα στη δουλειά να πείσουν δια του τρόμου για το πόσο φιλολαϊκή είναι η “ανάπτυξη” που ετοιμάζουν. Μετά το μπαράζ μηνύσεων - αγωγών από τη ΑΓΕΤ-Lafarge και την αντιπεριφερειάρχη Μαγνησίας κ. Κολινδρίνη προς τους αγωνιστές ενάντια στην καύση σκουπιδιών, σειρά παίρνουν οι αγωνιστές ενάντια στην εγκατάσταση ανεμογεννητριών στα Άγραφα.

Την Παρασκευή 22 Νοεμβρίου η ασφάλεια Καρδίτσας “επισκέφτηκε” 3 (μέχρι αυτή την ώρα...) αγωνιστές της πόλης και τους επέδωσε “κλήση σε προκαταρκτική εξέταση” για την “τέλεση αδικημάτων” την Πέμπτη 22 Αυγούστου 2019. Ανάμεσα σε αυτούς και ο Φώτης Μούστος μέλος της Αριστερής Παρέμβασης στη Θεσσαλία.
Τι έγινε εκείνη την ημέρα; Ήταν η ημέρα που ο λαός της Καρδίτσας μπλόκαρε την παράδοση δημόσιας γης για την εγκατάσταση του δικτύου μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας για τις σχεδιαζόμενες ανεμογεννήτριες των Αγράφων. Ήταν δηλαδή η μέρα που για πρώτη φορά τα σχέδια των “επενδυτών” ακυρώθηκαν από τη μαζική λαϊκή βούληση.

Από εκείνη την ημέρα δεν μπορούν να χωνέψουν πως η λαϊκή πάλη μπορεί να σταθεί ανάχωμα στα σχέδια τους. Και καθώς δεν έφταναν οι ανακοινώσεις της ΕΛΛΑΚΤΩΡ για συνέτιση των “υπηκόων” της, η επίδειξη δύναμης με την παράνομη μεταφορά σκαφτικών μηχανημάτων στις κορυφές των Αγράφων, η γενικευμένη κατοχή των βουνών από τις αστυνομικές δυνάμεις και οι δηλώσεις νομιμοφροσύνης των “κεφαλών του τόπου” (βλ. δήμαρχος Καρδίτσας κ. Τσάκος), αποφάσισαν να ενεργοποιήσουν και τον μηχανισμό ποινικοποίησης του αγώνα.

Είναι εμφανές πως η εν λόγω κίνηση των κατασταλτικών μηχανισμών εντάσσεται στον ευρύτερο κυβερνητικό σχεδιασμό που εκδηλώνεται το τελευταίο διάστημα, ακούει στο όνομα “νόμος και τάξη” και σκοπεύει να δημιουργήσει μια υγειονομική ζώνη για την εκδήλωση των πλέον αντιλαϊκών κατευθύνσεων σε ότι αφορά την εργασία, το περιβάλλον, τα κοινωνικά δικαιώματα και ελευθερίες.

Είναι επίσης εμφανές πως η εν λόγω κίνηση φέρει τη συναίνεση , αν όχι την υπογραφή, όλων εκείνων (από της εταιρίες μέχρι τους τοπικούς παράγοντες) που από το καλοκαίρι μέχρι σήμερα μιλάνε για αποδεκτές και μη αποδεκτές αντιδράσεις και για νόμιμα και μη νόμιμα μέσα πάλης. Στόχος είναι να αξιοποιηθεί η ποινικοποίηση του αγώνα και το καθεστώς ομηρίας που ετοιμάζουν για τη διευθέτηση των σχεδιασμών τους την ερχόμενη άνοιξη.
Η τακτική τους θα φέρει ακριβώς τα αντίθετα αποτελέσματα. Δε μας φοβίζουν μας εξοργίζουν και επιβεβαιώνουν το δίκιο του αγώνα μας.

Απαιτούμε την άμεση παύση κάθε προανακριτικής διαδικασίας και κάθε διαδικασίας ποινικοποίησης του αγώνα του λαού της Καρδίτσας ενάντια στην εγκατάσταση ανεμογεννητριών. Παράνομη δεν είναι η δράση του κινήματος. Παράνομα είναι τα επιχειρηματικά συμφέροντα που θέλουν να κυριαρχήσουν σε κάθε πτυχή της ζωής μας. Υπερασπιζόμαστε το δικαίωμα του λαού να έχει αυτός το λόγο για το μέλλον του, την πόλη του, το δημόσιο πλούτο, τα δάση και τα βουνά του. Καλούμε τους φορείς του κινήματος να καταδικάσουν άμεσα την κατασταλτική μεθόδευση και να οργανώσουν την κλιμάκωση του αγώνα μέχρι τη νίκη.

Αριστερή Παρέμβαση στη Θεσσαλία – Ανταρσία για την Ανατροπή