Τρίτη 7 Νοεμβρίου 2017

ΠΡΟΣΚΛΗΤΗΡΙΟ ΝΕΚΡΩΝ...



Τα θύματα της ναζιστικής κτηνωδίας 
στο πυρπολημένο Καρπενήσι και τα χωριά της Ευρυτανίας!

Αυτή τη φορά δεν θα αναφερθούμε στα καμένα σπίτια των παππούδων και των γιαγιάδων μας (ανάμεσά τους και το δικό μας) από τα χιτλερικά καθάρματα. 

Με αφορμή τη σημερινή μαύρη επέτειο θα κάνουμε μια στάση μνήμης σε κάτι πολύ πιο σπουδαίο και ιερό: Στους σφαγιασθέντες συμπατριώτες μας κατά τη διάρκεια των δύο επιδρομών των Γερμανών ναζί στο Καρπενήσι και τα χωριά της Ευρυτανίας το Νοέμβριο του 1943 και τον Αύγουστο του 1944. Ηλικιωμένοι, ανήμποροι άνθρωποι και μικρά παιδιά, ήταν κατά κύριο λόγο τα τραγικά θύματα της ναζιστικής θηριωδίας. 

Όπως προέκυψε από την έρευνά μας (βλ. σχετικό αφιέρωμα ) ήταν οι κάτωθι:

Ο Γιάννης Ψιλόπουλος μαζί με τη σύζυγό του και το μόλις 11 χρονών κοριτσάκι τους τη μικρή Ντία. Οι Γερμανοί ναζί τούς έκαψαν ζωντανούς μέσα στο σπίτι τους στο Καρπενήσι. Με τον ίδιο φρικιαστικό τρόπο αφαίρεσαν τη ζωή από τον ενενηντάχρονο γιατρό Αλέξ. Φαρμακίδη και τη γυναίκα του Ανδρομάχη, την ογδοντάχρονη Αγγελική Γιαταγάνα, τον εκατοντάχρονο Ανδρέα Κουσιόπουλο, τη χήρα γιαγιά Α. Λιάπη. Ομοίως έπραξαν και με τις ηλικιωμένες γυναίκες Μαρ. Κλειτσάκη, Φωτεινή Μαμαλιού, Ελένη Σικλέτη. Σκότωσαν και τον τριαντάχρονο Δημ. Γκούβα. Εκτέλεσαν τον αυτοκινητιστή Νίκο Τσουκαλά καθώς και το σκηνίτη κτηνοτρόφο Σερ. Γαλανό μαζί με τα δύο παιδιά του, Παναγιώτη και Κώστα, και πέταξαν τα πτώματά τους σε ένα ξεροπήγαδο. Οι θρασύδειλοι ναζήδες δεν δίστασαν να δολοφονήσουν και το κοριτσάκι του βιβλιοπώλη Κοτοπούλη, τη μικρή Ρωξάνη. Επίσης, το γέρο Ράτζο και τη γυναίκα του μέσα στο καλυβάκι τους στη Μεσοχώρα. Κρέμασαν στον πλάτανο της πλατείας Καρπενησίου το Δημ. Τζαμάρα από το Κλαψί. Απαγχόνισαν στο δέντρο της αυλής του το Γιώργο Τσαβαλιά, ένα δύστυχο άνθρωπο διανοητικά ανάπηρο. Εκτέλεσαν τον καλόγηρο Νικόδημο της Μονής Προυσού. Στο Κρίκελλο “εξαφάνισαν” το Γιώργο Τραγή, ενώ σκότωσαν και την Αγγελική Συγκούνη και τρεις ανυπεράσπιστους ομήρους. Στη Δομνίστα μακέλεψαν το Νίκο Παπαδημητρίου. Στο Μεγάλο Χωριό έκαψαν ζωντανή την ογδοντάχρονη Μαρία Σκοτίδα και δολοφόνησαν το Χρήστο Σιαμανή. Στο Βουτύρο φόνευσαν το γερο-δάσκαλο Χαράλαμπο Παπαθανασίου και τη Μαρία Κοντογιάννη. Στη Μυρίκη έκαψαν ζωντανό τον εκατοχρονίτη Α. Παπαδόπουλο και σκότωσαν τον εβδομηντάχρονο Γιάννη Σακκά και την εξηντάχρονη Ευαγγελία Καντλή. Στη Λάσπη σκότωσαν τον ογδοντάχρονο Γιάννη Σιαφάκα και τη χήρα Παρασκευή Μαυροειδή. Στους Γοργιανάδες την υπέργηρη χήρα Βασιλική Ρικοπούλου. Ας πάμε και προς "τα σύνορα" του νομού μας: Στην Καρύτσα Δολόπων δολοφόνησαν την εικοσάχρονη Σταυρούλα Κοντοχρήστου και τον δεκαεξάχρονο αδερφό της Χαράλαμπο. Στον Άι Βλάση τον βοσκό Κ. Σκάνδαλο και τον εβδομηντάχρονο Φίλιππα Καραμούζη. Στον Αγαλιανό σκότωσαν ένα παλικάρι τον υλοτόμο Τσινιά αφού πρώτα τον βασάνισαν. Στη Χούνη θανάτωσαν τον τυφλό γέροντα Σπύρο Μανώλη και τους ανήμπορους ηλικιωμένους Κώστα Πολυχρόνη, Λ. Κούρτη και Β. Παπαϊωάννου. (...)

Είναι μακρύς ο κατάλογος των μαρτύρων της ναζιστικής κτηνωδίας. Παραλείπουμε, δυστυχώς αναγκαστικά, αρκετά ακόμη θύματα που δεν έχουμε μέχρι στιγμής καταγράψει. Ευελπιστούμε μελλοντικά να συλλέξουμε και τα υπόλοιπα ονόματα των αδικοχαμένων συμπατριωτών μας. Κάθε βοήθεια σ' αυτή την προσπάθεια θα αποτελέσει πολύτιμη συμβολή στην ιστορική μνήμη του τόπου μας.  

Α Θ Α Ν Α Τ Ο Ι ....!!!

"Ευρυτάνας ιχνηλάτης"

16 σχόλια:

ΕΥΡΥΤΑΝΑΣ ΙΧΝΗΛΑΤΗΣ είπε...


Αγαπητοί αναγνώστες...

Για τα εγκλήματα των Γερμανών ναζί στην Ευρυτανία, αλλά και για την αδούλωτη ψυχή του Ευρυτανικού λαού, μπορείτε να διαβάσετε και εδώ:

1) http://eyrytixn.blogspot.gr/2011/11/blog-post_07.html

2) http://eyrytixn.blogspot.gr/2014/11/blog-post_7.html

3) http://eyrytixn.blogspot.gr/2012/04/blog-post.html

4) http://eyrytixn.blogspot.gr/2012/08/blog-post_12.html

5) http://eyrytixn.blogspot.gr/2016/04/blog-post.html

6) http://eyrytixn.blogspot.gr/2015/08/blog-1944.html

7) http://eyrytixn.blogspot.gr/2016/08/blog-post.html


και εδώ (επίσης)...

8) http://eyrytixn.blogspot.gr/2017/08/blog-post_10.html

Mia είπε...

Μαύρη επέτειος, Ευρυτάνα μου. Αθάνατοι όμως θα μείνουν όλοι στο νου και τις καρδιές μας. Να είσαι καλά, φίλε μου.

doctor είπε...

ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΓΚΙΝΗΤΙΚΗ ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΚΑΤΑΓΡΑΦΗ, ΦΙΛΤΑΤΕ ΕΥΡΥΤΑΝΑ.
ΥΠΟΚΛΙΝΟΜΑΙ ΚΑΙ ΕΓΩ ΜΕ ΣΕΒΑΣΜΟ ΣΤΗΝ ΑΙΩΝΙΑ ΜΝΗΜΗ ΤΩΝ ΣΥΜΠΑΤΡΙΩΤΩΝ ΜΑΣ ΠΟΥ ΣΦΑΓΙΑΣΤΗΚΑΝ ΑΠΟ ΤΙΣ ΝΑΖΙΣΤΙΚΕΣ ΟΡΔΕΣ.
ΓΙΑ ΠΑΝΤΑ ΑΞΕΧΑΣΤΟΙ!!!

Άρης Άλμπης είπε...

Ανοιχτό βιβλίο Ιστορίας το μπλοκ σου, αγαπητέ μου Ευρυτάνα.

Οργάνωση κι αντίσταση, Ευρώπης απορία,
αντίποινα τρισβάρβαρα, στυγνοί εκτελεστές,
τον άνθρωπο θεώρησαν ασήμαντη αξία,
πάνω τους ανεξίτηλος παγκόσμιος λεκές.
(Από την ανάρτησή μου «Απολογισμός Θανάση Π.»)

Unknown είπε...

Αθάνατοι!

kapetandiamantis είπε...

ΤΙΜΗ ΚΑΙ ΔΟΞΑ ΣΤΑ ΘΥΜΑΤΑ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ ΚΑΙ ΤΩΝ ΧΩΡΙΩΝ.
ΘΑΝΑΤΟΣ ΣΤΟ ΦΑΣΙΣΜΟ.

Giannis Pit. είπε...

Αθάνατοι Ευρυτάνα....!
Τιμή και σεβασμός στη μνήμη τους.
Θάνατος στο Φασισμό και στα ορφανά του.

Φυσιολάτρης! είπε...

Ηταν εγκληματίες γιατί ήταν ναζί.....αφαίρεσαν ζωες......από αθώους και άμαχους ανθρώπους......γεροντάκια και παιδιά!!!!!!!!!!Αθάνατη η μνήμη των νεκρών μας......Θα πρέπει να γίνει ένα μνημείο προς τιμήν τους!!!!!!!

Αστοριανή είπε...

Από

"Τα ξεφλουδίσματα" στα Ευρυτανικά χωριά!

Από τον φίλο και συμπατριώτη μας Σεραφείμ Τσιουγκρή
για το blog "Ευρυτάνας ιχνηλάτης"...


μέχρι

και στην οδυνηρή - πολύτιμη- φωτογραφία
μαζί κι άλλες αναρτήσεις σου,

πίκρα, και δάκρια γέμισαν το πρόσωπό μου.

..και πάντα κάποιοι "εφιάλτες"
θα υπάρχουν
μα
ποιοί νομίζουν ότι παρόμοιες παραφροσύνες μπορούν να συνεχίζονται..

και

ΣΥΝΕΧΙΖΟΝΤΑΙ!!!



!!!!!!!!!!!!!

"αστοριανή"
ΝΥ,
(για χρόνια, μα όχι πάντοτε)

Aris είπε...

Τα στυγερα εγκληματα των χιτλερικων δεν θα σβηστουν ποτε απο τη θυμηση μας. Ειναι πολυ σημαντικο φιλε ιχνηλατη που διασωζεις τετοια ανεκτιμητα ντοκουμεντα για την Ευρυτανια και το λαο της. Οπως και σε άλλες παρομοιες αναρτησεις σου, ετσι και εδω, θα πω και παλι.
Δεν ξεχναμε, δεν παραιτουμαστε!! Τις αποζημιωσεις στα θυματα βρωμοΜερκελ!!

PHOTO ΤΙΤΛΟΙ είπε...

Μαζί με τους γερμανούς ναζί δρούσαν και οι έλληνες δοσίλογοι.Καθάρματα κι αυτοί και συνένοχοι στα εγκλήματα. Κλωνοποιήθηκαν ως τις μέρες μας....

άγριο κυκλάμινο είπε...

Ήθελα να ήξερα ιχνηλάτη μου ποια έχιδνα γέννησε αυτά τα ανθρωπόμορφα τέρατα του ναζισμού που δεν χόρταιναν από αθώο ανθρώπινο αίμα. Μια απίστευτη κτηνωδία, ένα ολοκαύτωμα στο Καρπενήσι και στα χωριά του τόπου μας όπως άλλωστε συνέβη και στην υπόλοιπη χώρα. Η ανάρτηση σου με τα στοιχεία που παραθέτεις είναι σοκαριστική, ένα συγκλονιστικό ΠΡΟΣΚΛΗΤΗΡΙΟ ΝΕΚΡΩΝ!

Θα ρωτήσω όμως και το εξής. Εκτός από τις αποζημιώσεις που ποτέ δεν διεκδίκησαν οι εκάστοτε κυβερνήσεις, οι τοπικοί "άρχοντες" τι κάνουν άραγε γι αυτό; Επίσης δεν θα έπρεπε να υπάρχει ένα μεγάλο μνημείο στην κεντρική πλατεία με όλα τα ονόματα των θυμάτων του ναζισμού; Δεν θα έπρεπε να ανακηρυχθεί μία συγκεκριμένη μέρα και στο νομό Ευρυτανίας σαν "ημέρα μνήμης και φόρου τιμής στο ολοκαύτωμα του Καρπενησίου" που να συνοδεύεται από εκδηλώσεις, ομιλίες στα σχολεία, φωτογραφική έκθεση, μαρτυρίες των επιζόντων κ.ά, όπως γίνεται και σε άλλες μαρτυρικές περιοχές της Ελλάδας; Αλλά φαίνεται ότι η "άγρα ψήφων" είναι πολύ πιο σημαντική για πολλούς από αυτούς. Τα θύματα δεν θα περάσουν στη λήθη όσο υπάρχουν άνθρωποι που τους τιμούν όπως εσύ και πολλοί άλλοι ακόμη. ΑΘΑΝΑΤΟΙ. Επιτέλους οριστικός ενταφιασμός στο φασισμό και στο ναζισμό.

ΕΥΡΥΤΑΝΑΣ ΙΧΝΗΛΑΤΗΣ είπε...

Ευχαριστούμε για τις επισκέψεις και τις αναδημοσιεύσεις.

Ένα ιδιαίτερο ευχαριστώ στους αναγνώστες που τίμησαν με τα σχόλιά τους την άσβεστη μνήμη των συμπατριωτών μας που έπεσαν θύματα των ναζιστών εγκληματιών.

Α Θ Α Ν Α Τ Ο Ι

Woman in Blogs είπε...

Δεν ξεχνάμε! ΑΘΑΝΑΤΟΙ!

vaso chalastani είπε...

Ενα ευχαριστω ειναι λιγο για τις σπουδαιες αναρτησεις για να μαθαινουν και να θυμιζουν σε ολους την ιερη υποχρεωση για τους πατριωτες που εδωσαν την ζωη τους για την Ευρυτανια και να μην ξεχνουν τους δοσιλογους που υπηρχαν και υπαρχουν σε αλλα επιπεδα . για το Μνημειο και την καθιερωση '' ημερα μνημης'' επρεπε να ειχε γινει ''εχθες'' ομως ειναι στο χερι μας να πιεσουμε τις καινουργιες Δημοτικες Αρχες και την νεα Βουλευτη μας να γινει μην ξεχαστει τουτη η αναρτηση . και βεβαια ας το κανουμε μεσα απο το BLOGS θυμιζοντας συχνα την υπερτατη υποχρεωση της ανεργεσης του μνημειου .Παντα ευχαριστω για την ενημερωση και την φιλοξενια

Scorpion49 είπε...

Εκτελούσαν αθώους πολίτες αντί να τα βάλουν με τους αντάρτες. Αντίποινα τα ονόμασαν, δειλία, κακία, μίσος και κτηνωδία τα ονομάζει ο Ελληνικός λαός.
Τα αθώα θύματα δεν θα ξεχαστούν ποτέ όσο υπάρχουν άνθρωποι που τα επαναφέρουν στη μνήμη μας.
Να είσαι πάντα καλά Ευρυτάνα! !