Πέμπτη 1 Ιουλίου 2021

Τον περισσότερο καιρό μιλούσαμε για τα βουνά...













19 σχόλια:

άγριο κυκλάμινο είπε...

Venceremos!

PHOTO ΤΙΤΛΟΙ είπε...

"Παράδεισος" η Ευρυτανία.
Και δεν υπάρχει περίπτωση να αφήσουμε να μετατραπεί σε "κόλαση".

Λευτέρης Μεζίνης είπε...

Μετά τα Αγραφα που έδωσε ο ΣΥΡΙΖΑ, έφθασε και η σειρά της Σαράνταινα που ξεπούλησε η ΝΔ. Ξεκοιλιάζουν τα βουνά, καταστρέφουν τη φύση, μολύνουν τα νερά, πουλάνε ακριβότερο ρεύμα για το λαό. Τα αιολικά είναι η μεγάλη αρπαχτή απο επιχειρηματίες με τις ευλογίες των κυβερνήσεων και με τις διαταγές της ΕΕ. Δεν πληρώνουν τίποτα οι εταιρίες μόνο εισπρατουν, καταστρέφουν χωρίς να παραγουν. βαζω λίνκ απο την κινητοποίηση των Κρικελλιωτών. https://www.facebook.com/1286944244720825/posts/4086989784716243/

Άιναφετς είπε...

Τα ευλογημένα βουνά της Ευρυτανίας κρατούν το μυστικό της αντίστασης γι αυτό και τίποτα δεν θα τα αγγίξει!

kapetandiamantis είπε...

ΟΝΕΙΡΕΜΕΝΕΣ ΟΙ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΑ ΤΑ ΜΗΝΥΜΑΤΑ.

Μάκης είπε...

Ευρυτάνα Ιχνηλάτη
Αν μια φωτογραφία είναι χίλιες λέξεις τότε με τούτες και τις λεζάντες τους περιγράφεις ΟΛΗ την ΑΓΑΠΗΜΕΝΗ ΜΑΣ ΕΥΡΥΤΑΝΙΑ!! Μακάρι η απελπισμένη φωνή ΟΛΩΝ ΜΑΣ μαζί κι η δική σου η τόσο όμορφη, να γίνουν φραγμός στους αδίστακτους που θέλουν να αλώσουν αυτή τη ΜΑΝΑ ΓΗ!!
Μάκης Φλώρος
Κρίκελλο Ευρυτανίας
υ.γ. ΔΕΝ ΘΑ ΠΕΡΑΣΟΥΝ ΟΣΟ ΖΟΥΜΕ!!!

ΕΛΕΝΗ Κ. είπε...

* ΟΥΔΕΝ ΣΧΟΛΙΟ *
ΤΑ ΕΙΠΕΣ ΟΛΑ , ΜΕ ΤΟ ΜΟΝΑΔΙΚΟ ΣΟΥ ΤΡΟΠΟ
ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΚΑΙ ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΜΕ ΜΕ ΛΑΧΤΑΡΑ
ΤΟ ΕΠΟΜΕΝΟ ΣΟΥ ΑΡΘΡΟ.
ΚΑΛΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ ΣΕ ΟΛΟΥΣ !!!

Elizabeth Liani είπε...

Υπέροχες φωτογραφίες!!!! Ένα ποίημα οι λεζάντες!!! Η αρχέγονη ομορφιά της Ευρυτανίας μας περιμένει να τη χαρούμε και να την περιφρουρήσουμε!!! Καλό Καλοκαίρι σε όλους!!!

Άρης Άλμπης είπε...

Πολλοί βάρβαροι πέρασαν στο παρελθόν από τον τόπο μας και τον ρήμαξαν.
Τώρα μας καταστρέφουν οι κυβερνήσεις μας. Αυτό που γίνεται στα βουνά μας δεν έχει ξανασυμβεί.
Ο κόσμος αργεί πολύ να αντιληφθεί την ιεροσυλία.

PHOTO ΤΙΤΛΟΙ είπε...

Μερικά αποσπάσματα από μια εξαιρετική ανακοίνωση
είναι της της επιτροπής αγώνα Αγραφιωτών

Τα Άγραφα, τα χρειαζόμαστε - Τα Άγραφα, μάς χρειάζονται!

Φίλες και φίλοι Αγραφιώτισσες και Αγραφιώτες

Συμπατριώτισσες και συμπατριώτες του ορεινού συμπλέγματος των ανυπότακτων Αγράφων και όλες/οι όσες/οι απολαμβάνουμε από τα χωριά μας τη θέα των περήφανων κορυφών τους

Τα Αγραφα, αυτή η κιβωτός της ιστορικής μνήμης, ο τόπος έμπνευσης για στίχους της λαϊκής μας δημοτικής παράδοσης όπως εκείνος που λέει ότι “κάθε κορφή και φλάμπουρο, κάθε δεντρί και κλέφτης” καθώς και ανταρτότοπος στα νεότερα χρόνια της εθνικής αντίστασης κατά των κατακτητών, σήμερα παραδίδονται από τις κυβερνήσεις στους κερδοσκόπους, τα φλάμπουρα γίνονται ανεμογεννήτριες, τα δένδρα πυλώνες για το δίκτυο μεταφοράς, οι βοσκότοποι που κρατούσαν ακόμα ζωντανό τον τόπο μας φωτοβολταϊκά, τα ποτάμια και τα ρέματα υδροηλεκτρικά φράγματα, γεμάτα αγωγούς και τσιμέντα. Εικόνες που αν τους αφήσουμε, όλες μαζί θα συνθέτουν ένα αποκρουστικό βιομηχανικό τοπίο με ισοπεδωμένες κορυφές, με χιλιάδες κυβικά μπετόν, μπαζωμένες ρεματιές, ξεκοιλιασμένες πλαγιές, γεμάτες δρόμους, πυλώνες, υποσταθμούς και καλώδια και, σε λίγες μόλις δεκαετίες, εγκαταλελειμμένα κουφάρια από χρεωκοπημένες εταιρείες-μαϊμούδες, κατασκεύασμα των κερδοσκόπων μόνο στα χαρτιά.

PHOTO ΤΙΤΛΟΙ είπε...

Τα τελευταία χρόνια, δόθηκε και δίνεται ένας σκληρός αγώνας που διέψευσε όσους με πολιτική κάλυψη, με διαπλοκή και εξαγορά δημοσίων υπηρεσιών και τοπικών παραγόντων, με υποσχέσεις και εξαπάτηση των κατοίκων στα χωριά μας, τάζοντας ό,τι τους έχει στερήσει μέχρι τώρα η πολιτεία, ή ακόμα και με τα ΜΑΤ,όπως πρόσφατα στον Τύμπανο Αργιθέας, πίστεψαν ότι θα μπορέσουν να καταπατήσουν και να καταστρέψουν για πάντα τον τόπο μας.

Το κίνημα των Αγράφων γιγαντώθηκε, προβλήθηκε στην Ελλάδα και το εξωτερικό, κόντρα στα συστημικά μέσα προβολής της προπαγάνδας των κερδοσκόπων. Ένα κίνημα συμπαράστασης απλώθηκε παντού, συνδεδεμένο και με άλλα κινήματα που αντιστέκονται σε όλη τη χώρα, απέναντι σε όσους εργαλειοποιούν την κλιματική αλλαγή και εμπορεύονται την “προστασία του πλανήτη”, καταστρέφοντας το φυσικό περιβάλλον και τη βιοποικιλότητα.

Η έκταση των άνευ όρων αδειοδοτήσεων από τη ΡΑΕ, συστρατεύει μαζί μας και όσους αρχικά είδαν με θετική ματιά τη λεγόμενη “Πράσινη Ανάπτυξη”, με όρους όμως και προϋποθέσεις, όπως η φέρουσα ικανότητα κάθε περιοχής που έχασε πλέον το νόημά της, με το σπάσιμο των έργων σε κομμάτια κάτω των 10MW για να αποφεύγουν τις ΜΠΕ (Μελέτες Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων) που ακόμα και όπου υπάρχουν, φαίνεται να κατατίθενται προσχηματικά, αποκρύπτοντας ό,τι δεν τους βολεύει, ενώ ο κανόνας είναι να μην τηρούνται ή να παίρνουν στη συνέχεια έγκριση τροποποίησης. Έτσι με όλον αυτόν τον καταιγισμό αδειοδοτήσεων και αυθαιρεσίας, συνειδητοποιούν ότι πρόκειται για “Πράσινη Απάτη” πίσω από την οποία υπάρχουν τεράστια οικονομικά συμφέροντα που δεν διστάζουν να καταστρέψουν για πάντα το μοναδικό ελληνικό τοπίο.

PHOTO ΤΙΤΛΟΙ είπε...

Και απο την Κίνηση Πολιτών Φουρνάς.

Κινδυνεύει και εκεί μια περιοχή μοναδικού κάλλους

https://m.facebook.com/story.php?story_fbid=119383887042212&id=111430817837519&__tn__=%2As%2As-R

Φυσιολάτρης! είπε...

Συγχαρητήρια και από εμένα.......κάποιες φορές μερικές εικόνες με λίγες λέξεις μπορούν να πουν......πραγματικά τα πάντα!!!!!!!!

Ελένη Φλογερά είπε...

Υπέροχες φωτογραφίες! Μακάρι να παραμείνει αυτή η ομορφιά χωρίς να τη μολύνει ανθρώπινο χέρι.
Την καλημέρα μου!

Aris είπε...

Nα ανακηρυχτει η Ευρυτανια εθνικο παρκο.!!
Ετσι.

PHOTO ΤΙΤΛΟΙ είπε...

ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΣΤΕΡΕΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ

Με αφορμή την κινητοποίηση που γίνεται εξ αιτίας της λειτουργίας μηχανημάτων για την διάνοιξη δρόμων που θα διευκολύνουν
τις ανεμογεννήτριες στη Σαράνταινα, στα όρια των νομών Φθιώτιδας, Ευρυτανίας, Φωκίδας και Αιτωλοακαρνανίας:  

Χαιρετίζουμε την αγωνιστική διάθεση και τις κινητοποιήσεις χιλιάδων   Στερεοελλαδιτών, που προσπαθούν να αποτρέψουν την εγκατάσταση ανεμογεννητριών σε όλους τους ορεινούς όγκους του τόπου μας.

Θεωρούμε αυτούς τους αγώνες και δική μας υπόθεση.

Σε κάθε περίπτωση, αποκαλύπτουμε πως η συνεχιζόμενη ανάπτυξη ανεμογεννητριών αποσκοπεί στην ικανοποίηση της κερδοφορίας του μεγάλου κεφαλαίου, που δραστηριοποιείται και σε αυτόν τον τομέα.

Η εργατική – λαϊκή οικογένεια ξέρει πολύ καλά, πως, γι’ αυτή το ρεύμα είναι και θα παραμείνει ακριβό. Έχει καταλάβει, ότι, οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, στο εκμεταλλευτικό σύστημα που ζούμε, παράγουν ακριβότερο ρεύμα, σε σχέση με παλαιότερες μονάδες παραγωγής και   δίνουν νέα, μεγαλύτερα κέρδη στους μονοπωλιακούς ομίλους που τις διαχειρίζονται.

PHOTO ΤΙΤΛΟΙ είπε...

Κάθε λογικός άνθρωπος, αντιλαμβάνεται πως η δίψα για περισσότερα κέρδη δεν αφήνει περιθώρια για σεβασμό του περιβάλλοντος από τα μονοπώλια, που έχουν την αμέριστη υποστήριξη των μέχρι σήμερα Κυβερνήσεων. Για αυτό οι όροι εγκατάστασης των ανεμογεννητριών γίνονται και θα γίνονται λάστιχο, ικανοποιώντας τους κεφαλαιοκράτες επενδυτές. 

Ως ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ υπογραμμίζουμε πως αυτή η πραγματικότητα δεν μπορεί να κρυφτεί πίσω από την πολυδιαφημιζόμενη «πράσινη ανάπτυξη» και την προστασία από τις συνέπειες της «κλιματικής αλλαγής», με ολοφάνερο βασικό στόχο να ανοίξουν το δρόμο για επενδύσεις μονοπωλιακών κεφαλαίων, που ήταν σε αδράνεια λόγω οικονομικής κρίσης και συνθηκών πανδημίας.

Για αυτά τα θέματα έχουμε κατ’ επανάληψη τοποθετηθεί, επιμένοντας στην πολιτική διάσταση του ζητήματος. Σταθερά και αταλάντευτα αρνητική ήταν η ψήφος μας στην Επιτροπή Περιβάλλοντος και το Περιφερειακό Συμβούλιο, όταν οι άλλες παρατάξεις κοίταζαν να κρυφτούν πίσω από τις λεγόμενες τοπικές κοινωνίες και τα δήθεν αντισταθμιστικά οφέλη.

PHOTO ΤΙΤΛΟΙ είπε...

Λέμε πολύ καθαρά ότι το θεσμικό πλαίσιο των μέχρι σήμερα Κυβερνήσεων, Ν.Δ., ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ, μαζί με τις επαναλαμβανόμενες οδηγίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, διαμορφώνουν τις εξελίξεις στο ζήτημα των ανεμογεννητριών.

Καλούμε το λαό να μην παραπλανηθεί από τα μεγάλα λόγια και τις θέσεις που διατυπώνουν τοπικά και περιφερειακά στελέχη αυτών των πολιτικών δυνάμεων για να διασώσουν την πολιτική τους επιρροή και κάποιο αγωνιστικό profile.

Τα ραντεβού και οι διαπραγματεύσεις με την Κυβέρνηση, που ψήφισαν στο Περιφερειακό Συμβούλιο δεν ανέκοψαν το κύμα των ανεμογεννητριών που συνεχίζεται παντού, υπερβαίνοντας ακόμη και τους δικούς τους σχεδιασμούς.

Aνάλογα ήταν και τα αποτελέσματα των προσφυγών στη δικαιοσύνη, που δεν στάθηκαν ικανά να δικαιώσουν ισχυρισμούς για παράνομες  πράξεις.

Σε αυτή την βάση, ως ΛΑΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ, απευθυνόμαστε στο λαό και τον καλούμε να βγάλει πολιτικά συμπεράσματα.

Να συνεχίσει και να δυναμώσει τους αγώνες του ενάντια στην εγκατάσταση ανεμογεννητριών, απαιτώντας ανατροπή των νόμων που επιτρέπουν την ιδιωτικοποίηση στην παραγωγή της ενέργειας και επιτρέπουν στα μονοπώλια να καθορίζουν την ζωή μας.

Μια αξιόλογη κλιμάκωση, για την εξέλιξη αυτών των αγώνων που πρέπει να συνεχιστούν, μπορεί να είναι ο συντονισμός και η κοινή δράση των δεκάδων επιτροπών πρωτοβουλίας που υπάρχουν και δραστηριοποιούνται στην περιοχή μας, χωρίς να καλύπτονται οι αμφιλεγόμενες θέσεις και κωλοτούμπες των καιροσκόπων της εξουσίας.

 

ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΣΤΕΡΕΑΣ ΕΛΛΑΔΑ

ΕΥΡΥΤΑΝΑΣ ΙΧΝΗΛΑΤΗΣ είπε...

Ευχαριστούμε για τις επισκέψεις, τις αναδημοσιεύσεις, τις ενημερώσεις και τα σχόλια.

Καλή δύναμη στο συλλογικό Αγώνα!