Πέμπτη 24 Νοεμβρίου 2016

Βροντάει στο Γοργοπόταμο τ’ αντάρτικο τουφέκι!Στις 25 Νοεμβρίου 1942, οι αντάρτες ανατινάζουν την στρατηγικής σημασίας γέφυρα του Γοργοπόταμου, μετά από σφοδρή μάχη με τη φασιστική ιταλική φρουρά. Σημειωτέον ότι οι αντάρτες είχαν ξεκινήσει για το ραντεβού με την Ιστορία από τη Βίνιανη της Ευρυτανίας, την καρδιά του απελευθερωτικού αγώνα (βλ. εδώ!), όπου και καταστρώθηκε, λίγες μέρες πρωτύτερα, το σχέδιο του σαμποτάζ!

Το σπουδαίο αντιστασιακό κατόρθωμα έγινε θρύλος και τραγούδι στα χείλη του λαού και τραγουδιέται μέχρι σήμερα στα βουνίσια λημέρια, εκεί που μεγαλούργησε η λαϊκή αντίσταση για τη χιλιάκριβη τη λευτεριά!


Βροντάει, μάνα μ’,  βροντάει στο Γοργοπόταμο
βροντάει στο Γοργοπόταμο τ’ αντάρτικο τουφέκι
τ’ αντάρτικο τουφέκι!
Βροντάει μιά βροντάει δυό
τον Άρη έχουν αρχηγό!

Ο Άρης, μάνα μ’, ο Άρης κάνει πόλεμο
ο Άρης κάνει πόλεμο μ’ αντάρτες παλικάρια
μ’ αντάρτες παλικάρια!
Βροντάει μιά βροντάει δυό
ορέ τον Άρη έχουν αρχηγό!

Κι αντι, μάνα μ’, κι αντιλαλήσαν τα βουνά
κι αντιλαλήσαν τα βουνά κι οι κάμποι πέρα ως πέρα
κι οι κάμποι πέρα ως πέρα!
Βροντάει μιά βροντάει δυό
να ζήσει το Ανταρτικό!

Στα άρματα κι οι σκλάβοι όλοι πήρανε
κι οι σκλάβοι όλοι πήρανε της Λευτεριάς σημαία
της Λευτεριάς σημαία!
Βροντάει μιά βροντάει δυό
ορέ να ζήσει το Ανταρτικό!16 σχόλια:

kapetandiamantis είπε...

ΠΥΡ ΣΤΗΝ ΑΛΑΜΑΝΑ ΚΑΙ ΦΩΤΙΑ ΣΤΟ ΓΟΡΓΟΠΟΤΑΜΟ.....

PHOTO ΤΙΤΛΟΙ είπε...


O όρκος του ΕΛΑΣ που έγραψε ο ίδιος ο Άρης!!!!

"Εγώ παιδί του ελληνικού λαού, ορκίζομαι να αγωνιστώ πιστά από τις τάξεις του ΕΛΑΣ, χύνοντας και την τελευταία ρανίδα του αίματός μου, σαν γνήσιος πατριώτης για το διώξιμο του εχθρού από τον τόπο μας, για τις ελευθερίες του λαού μας, κι ακόμα να είμαι πιστός και άγρυπνος φρουρός προστασίας στην περιουσία και το βιος του αγρότη. Δέχομαι προκαταβολικά την ποινή του θανάτου αν ατιμάσω την ιδιότητά μου ως πολεμιστής του Εθνους και του λαού και υπόσχομαι να δοξάσω και να τιμήσω το όπλο που κρατώ και να μην το παραδώσω αν δεν ξεσκλαβωθεί η Πατρίδα μου και δε γίνει ο λαός νοικοκύρης στον τόπο του"

Φυσιολάτρης! είπε...

"Oρέ να ζήσει το Ανταρτικό"!!!!!!!!!

ποιώ - ελένη είπε...

Παρακαταθήκη στους καθημερινούς μας
αγώνες!!

Σε φιλώ Ευρυτάνα μου

doctor είπε...

ΦΙΛΤΑΤΕ ΕΥΡΥΤΑΝΑ ΚΑΛΗΣΠΕΡΑ. ΕΙΝΑΙ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ ΝΑ ΘΥΜΟΜΑΣΤΕ ΠΟΥ ΚΑΙ ΠΟΥ ΤΟ ΠΩΣ ΚΕΡΔΙΖΕΤΑΙ Η ΛΕΥΤΕΡΙΑ. ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΡΤΗΣΗ. ΣΚΟΡΠΑ ΜΝΗΜΕΣ ΚΑΙ ΥΠΕΡΗΦΑΝΕΙΑ.

Mia Petra είπε...

Φοβάμαι πως στην εποχή μας "οι αντάρτες δεν υπάρχουν πια, τους πάτησε το τρένο"... Καλημέρα και καλό σ/κ φίλε Ευρυτάνα :)

άγριο κυκλάμινο είπε...

Τότε που οι "σκλάβοι πήρανε της λευτεριάς σημαία".
Καταπληκτικό το αντάρτικο τραγούδι και αρκετά σπάνιο!!

Μαρία Κανελλάκη είπε...

Τουλάχιστον να θυμόμαστε αυτές τις ιστορικές επετείους, τους ήρωες, τα τραγούδια, την ιστορία μας. Χαιρετώ σε Ιχνηλάτη!

ΕΥΡΥΤΑΝΑΣ ΙΧΝΗΛΑΤΗΣ είπε...

Οι αντιστασιακές μνήμες θα παραμένουν για πάντα ζωντανές!
Ευχαριστούμε.

Aris είπε...

Θα ρθουν καιροι που θα βροντηξει παλι!!

Scorpion είπε...

Καλή Κυριακή σε όλους και καλή δύναμη.
Θυσίασαν τα καλύτερά τους χρόνια για να είμαστε σήμερα εμείς ελεύθεροι, ηρωισμοί που δεν ξέρω αν θα επαναληφθούν, μακάρι να μην χρειαστούν, αρκεί ο κόσμος να καταλάβει ότι κάτι πρέπει να αλλάξει ώστε τα παιδιά και τα εγγόνια μας να ζήσουν καλύτερες μέρες.
Οι μνήμες πρέπει να κρατιούνται ζωντανές με κάθε τρόπο, ευτυχώς που υπάρχει ο Ευρυτάνας Ιχνηλάτης και τις φρεσκάρει συχνά πυκνά!!!

Ελένη Φλογερά είπε...

Ημέρα μνήμης η σημερινή! Δεν πρέπει να ξεχνάμε την ιστορία μας.

Ανώνυμος είπε...

Πέρα από τα κείμενα του ευρύτατα ιχνηλάτη θέλω να σταθώ και στο φωτογραφικό υλικό που τα συνοδεύει. Αυτή τη φορά στην τρομερή γκραβούρα που δύσκολα βρίσκεις εκεί εξω*
*google

Scorpion49 είπε...

Ο Άρης είχε πει στους Εγγλέζους ότι μπορούσε με τη δική του και μόνο ομάδα να τελειώσει τη δουλειά, αλλά οι Εγγλέζοι ήθελαν και τη συνδρομή του Ζέρβα ώστε να μην πάρουν τα εύσημα και τη δόξα μόνο οι αντάρτες του ΕΛΑΣ.

Ο Γιάννος από τα βουνά της Πινδου είπε...

Σαν σημερα του αγιου στυλιανου σε μια καλυβα και οχι σε καποιο γραφειο επιτελειου σχεδιαστηκε καιεκτελεστηκε μια απο τις ομορφοτερες στιγμες που θα την θυμουνται οι γερμανοφασιστες κατακτητες.Αντρες Ελληνες απογονοι του καραισκακη του αντρουτσου του κατσαντωνη και του θαναση τσιακα Παρουσιαστε οπλα γονατιστε στα αγιαχωματα της πατριδας και ψυθιριστα τραγουδηστε ....Επεσατε θυματα Αδερφια μου εσεις σε ανιση μαχη κι αγωνα...ΕΛΛΗΝΕΣ ο αγωνας συνεχιζεται.

Ανώνυμος είπε...

Θα είμαι εκει, ειναι χρεος τιμης