Σάββατο 13 Απριλίου 2024

Η γενιά της φρούρησης

 


Υπερευτυχής και αφάνταστα ήρεμος εμπρός σε μία εικόνα ανυπέρβλητου κάλλους εδώ στη θεόμορφη Ευρυτανία με θέα το αιώνιο Γεφύρι του Μανόλη (1659)! Ένα ανεκτίμητης ιστορικής και αισθητικής αξίας "λάβαρο" τέχνης, πολιτισμού και μόχθου, αναδύεται μέσα από την αχλή του μακρινού παρελθόντος κοσμώντας με  διαχρονική επιμονή τη γη των προγόνων μας - και μαζί με τους μύθους που το συντροφεύουν και γοητεύουν την ψυχή μας, αναδεικνύει και μία παράλληλη αναγκαιότητα των καιρών μας : να γίνουμε εμείς η γενιά της φρούρησης και όχι της καταστροφής...

"Ευρυτάνας ιχνηλάτης"

20 σχόλια:

ΕΥΡΥΤΑΝΑΣ ΙΧΝΗΛΑΤΗΣ είπε...


Αγαπητοί αναγνώστες, κάντε "κλικ" επάνω στην υπογραφή "Ευρυτάνας ιχνηλάτης" στο τέλος του κειμένου ώστε να διαβάσετε...

ΑΓΡΑΦΙΩΤΗΣ είπε...

Ακριβώς! αυτό που λέει ο τίτλος σου ιχνηλάτη.

Ανώνυμος είπε...

Πώς να μην αγαλιά η ψυχή μπροστά σε μια τέτοια εικόνα.
Σ.Μ.

PHOTO ΤΙΤΛΟΙ είπε...

Να γίνει η Ευρυτανία Πάρκο Εθνικό!!!

Δόλοπας είπε...

Κάδρο!!!!!!!!!!!!!

Φυσιολάτρης! είπε...

Σωστά το περιγράφεις...........ανεκτίμητης ιστορικής και αισθητικής αξίας λάβαρα τέχνης πολιτισμού μόχθου.............έχουμε καθήκον να περιφρουρήσουμε τον τόπο μας σαν κόρη οφθαλμού!!!!!!!!!!!!!

jorge είπε...

Τίτλος εξαιρετικής έμπνευσης που περιγράφει την πραγματικότητα που ζούμε με ακρίβεια.
Καλημέρα σε όλους τους φρουρούς του παρόντος!

Fidel είπε...

Γράφεις και φωτογράφεις ωραία φίλε.

doctor είπε...

ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΗ ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΜΕ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ ΜΗΝΥΜΑ!

Ανώνυμος είπε...

Έργο τέχνης το αιώνιο γεφύρι του Μανόλη.

Καλαβρυτινός είπε...

Σαν «χερούλι» ακλόνητο στέκει στη μέση του ωραίου αυτό το γεφύρι σαν να λέει στη νέα γενιά κρατήστε από δω αυτή την ανέγγιχτη θεα

Ο Απεράντιος είπε...

Πολύ όμορφη η ανάρτηση σου Ευρυτάνα ιχνηλάτη όπως πολύ συγκλονιστικό ήταν και το αφιέρωμα που είχες κάνει παλιότερα. Να σημειώσω πως και η ιστοσελίδα του National Geographic έχει τιμήσει το γεφύρι του Μανώλη και φρόντισε μέσα από εντυπωσιακές φωτογραφίες να γίνει γνωστό σε 196 χώρες.

Giannis Pit. είπε...

Τι υπέροχα μέρη! Πόση φυσική ομορφιά! Αχ να ήμασταν λίγο τυχεροί να μπορούσαμε να δούμε από κοντά αυτές τις τοποθεσίες.
Χορταίνουμε από τις αναρτήσεις σου, φίλε Ευρυτάνα και σε ευχαριστούμε.
Την καλησπέρα μου.

Scorpion49 είπε...

Απαράμιλλη ομορφιά και εξαιρετικό αφιέρωμα!!
Ψηφίζω και εγώ να γίνει εθνικό πάρκο!! Να προστατευτεί από κάθε λογής εκμετάλλευση, μόνοι εκμεταλλευτές τού τοπίου οι οφθαλμοί καί οι αισθήσεις!!

Αστοριανή είπε...

One of the BEST!

"astoriani.blogspot.com " NY

Μαρία Κανελλάκη είπε...

Απίστευτη ομορφιά! "Θεόμορφος" τόπος, όπως γράφεις κι εσύ. Το να γίνει εθνικό πάρκο θα ήταν αυτονόητο για μια χώρα με στοιχειώδη σεβασμό στην ιστορία και αγάπη στο περιβάλλον. Εδώ, δεν ξέρω αν οι εκλεγμένοι εκπρόσωποι της περιοχής, έχουν το σθένος και την αποφασιστικότητα να το απαιτήσουν. Μακάρι να μην χαθεί ούτε ίχνος μνήμης και ομορφιάς απ' αυτά τα μέρη!

Μάκης Κρίκελλο είπε...

Η προτροπή σου Ευρυτάνα Ιχνηλάτη είναι η πιο αναγκαία και επίκαιρη!! Υπάρχουν όμως αυτιά που ακούνε;;; Υπάρχουν πλέον ανθρώποι της προσφοράς;;;; Όπως και να έχει... ρίχνεις κι εσύ αντάμα με όσους σε αγαπάνε και σε διαβάζουν, σποράκι...Αν βρει λίγο χώμα θα φυτρώσει! Αν πέσει σε κοτρώνια θα χαθεί... Όμως έτσι ξεκίνησαν κ ζήσανε όλες οι μεγάλες ιστορικές ανατροπές.... έτσι γεννήθηκαν αγωνιστές και μπροστάρηδες ... ακόμα κι έτσι γεμίζει η ψυχούλα μας με ελπίδα!!! Νάσαι πάντα καλά!! Σ' ευχαριστούμε!!

Κική Κωνσταντίνου είπε...

η γενια της φρουρησης!
το συγκρατω!
καλημερα Ευρυτανα μου

dimitris είπε...

Ένα απ τα ωραιότερα γεφύρια της Ελλάδας μας....Ήταν απ τα βασικά περάσματα απ το Καρπενήσι για τα χωριά του βάλτου και την Ήπειρο για πάρα πολλά χρόνια....Το πέρναγα 5 χρόνια για να πηγαίνω στην Τσούκα στο δημοτικό σχολείο (απ την Μοναχού που έμενα, Απεναντι απ την Τσούκα)Διπλα στο γεφύρι υπήρχε νερόμυλος που τον δούλευε ο πατέρας μου....Το γεφύρι γνωρισε μερες δόξας και με πολέμους ενάντια στον Αλή πασά και στον εμφύλιο...Και ευτυχώς στέκεται ακόμα όρθιο....

ΕΥΡΥΤΑΝΑΣ ΙΧΝΗΛΑΤΗΣ είπε...


Ευχαριστούμε για τις επισκέψεις και τα σχόλιά σας.