Σάββατο 20 Απριλίου 2024

Με ισορροπία και σεβασμό...

Τιμήστε τη γη, τη μητέρα μας. Τιμήστε και όλους με τους οποίους μοιραζόμαστε τη γη, ακόμη και τους μη ανθρώπινους συγγενείς μας: τετράποδα, δίποδα, φτερωτά, κολυμβητές. Περπατήστε με ισορροπία και σεβασμό.

(Ινδιάνικο)

blog "Ευρυτάνας ιχνηλάτης"


17 σχόλια:

Δόλοπας είπε...

Εξαιρετικό μπράβο φίλε.

PHOTO ΤΙΤΛΟΙ είπε...

Η ενσυνείδητη επαφή των Ινδιάνων με τη μητέρα φύση, τους προσέδιδε και τον σεβασμό προς όλα τα πλάσματα της.

Α.Κ. είπε...

Πανέμορφη φωτό
θαυμάσιο ρητό.

doctor είπε...

ΚΑΛΗΜΕΡΑ ΦΙΛΤΑΤΕ ΙΧΝΗΛΑΤΗ.
ΤΟ ΒΕΒΑΙΟ ΕΙΝΑΙ ΟΤΙ Η ΠΑΝΕΜΟΡΦΗ ΦΥΣΗ ΤΗΣ ΕΥΡΥΤΑΝΙΑΣ «ΠΡΟΣΦΕΡΕΤΑΙ» ΓΙΑ ΤΑ ΙΝΔΙΑΝΙΚΑ ΑΠΟΦΘΕΓΜΑΤΑ ΜΕ ΤΑ ΣΠΟΥΔΑΙΑ ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΑ ΜΗΝΥΜΑΤΑ.

against the system είπε...

Στην κοινωνία των κερδών δεν χωράει η ινδιάνικη φιλοσοφία. Στις καρδιές μας όμως;

Δραση στο Ωραιοκαστρο είπε...

Εξαιρετικό!!!

Scorpion49 είπε...

Έξοχο, οι ινδιάνοι ήξεραν πως να ζούν αρμονικά με τη φύση, είχαν το γνώθι σαυτόν, αυτό αρκούσε για να μην καταστρέφουν την αρμονία της φύσης!!

Μάκης Κρίκελλο είπε...

Γι αυτό παλεύουμε φίλε μας καλέ!!! Όμως, δυστυχώς ο "άνθρωπος" ρέπει προς το εύκολο!! κι έτσι γίνεται καταναλωτής κ παύει να είναι άνθρωπος!!! Όταν το "βρει η στραβή τ αρνί της" ίσως να είναι πολύ πολύ αργά!!!

Giannis Pit. είπε...

Δεν υπάρχει τίποτα πιο ιερό και πιο σεβάσμιο από τη μητέρα φύση σε όλες της τις μορφές. Στον άνθρωπο εναπόκειται να μάθει να ζει μαζί της. Την καλησπέρα μου, φίλε μου.

Φυσιολάτρης! είπε...

Το φωτογραφικό υλικό αυτού του blog είναι αξεπέραστο............... και μπράβο σου που το αξιοποιείς με τον καλύτερο τρόπο με τα κείμενα που το συνδυάζεις!!!!!!!!!!!!!!

Ακευσώ Κρίκελλο είπε...

Εδώ και 200 εκατομμύρια χρόνια η χελώνα δηλώνει «Παρούσα»!
Στο αργόσυρτο, αρχοντογεννημένο σούρσιμό της έγινε μύθος, ποίημα, ηχείο λύρας, σημάδι τύχης δυσεύρετο στις μεγαλουπόλεις, σύμβολο μακροβιότητας στις ανατολικές φιλοσοφίες, παρομοίωση στα εκκρεμούντα βραδυπορούντα έργα της καπιταλιστικής εξουσίας.
Αυτοκινούμενη, αυτοθωρακισμένη στο καβούκι της, «σπεύδει βραδέως» σε όσα η μοίρα τής γράφει.
Σέβεται τον τόπο που τη θρέφει και της παρέχει ό,τι χρειάζεται. Δεν της αρέσει καθόλου να φυλακίζεται σε μπαλκόνια και «πολιτισμένους» κήπους προς ευδαιμονία ανθρωπίνων ενστίκτων.
Αυτό το «έρπον» παιδί της φύσης οι «φιλεύσπλαχνοι» Αμερικάνοι το 2000 καθιέρωσε την 23η του Μάη ως παγκόσμια ημέρα της χελώνας!!! Διείδον οι σφαγείς των λαών ότι κινδυνεύει το είδος να εξαφανιστεί!!!
Κάθε φορά που τη συναντώ, ελεύθερη κι ωραία στο δάσος, θυμάμαι τα λόγια μιας γερόντισσας φίλης απ’ την Καστοριά, που μου περιέγραφε το αγαπημένο της παιχνίδι σαν έβγαζε τα πρόβατα στα βοσκοτόπια: Έβαζε το πόδι της μπροστά στη χελώνα και της έλεγε : « Γκαχιλώνα φιλτσέμι το πουδάρ’», παρακούοντας τις διαταγές της μάνας της να μην την πλησιάζει, να μην παίζει μαζί της και να μην πιάνει τ’ αυγά της, γιατί θα βγάλει στο λαιμό «χελώνια».

Κική Κωνσταντίνου είπε...

συμφωνω απολυτα
καλημερα καλε μου

Απεράντιος είπε...

Ορμώμενος από τον επίλογο του σχολίου του "Ακευσώ Κρίκελλο" να θυμίσω ένα παλιότερο αφιέρωμα που είχες κάνει για τα Τοπόλιανα και τη λαχτάρα που τράβηξαν οι χωροφύλακες και οι φορομπήχτες που πήγαν να τσεκουρώσουν τους φτωχούς αγρότες και βρέθηκαν με χελώνες για κολιέ!!

Ανώνυμος είπε...

Ωραίο θεμα

Μαρία Κανελλάκη είπε...

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις. Κι αυτή η φωτογραφία σου, δίπλα σ' όσα σχολίασε η Ακευσώ, είναι ό,τι πιο όμορφο έχουν δει τα μάτια μου μέχρι σήμερα.

St. Kat είπε...

Πάνσοφοι οι ινδιάνοι. Αυτά που έλεγαν τότε επιβεβαιώνονται στο χρόνο.

ΕΥΡΥΤΑΝΑΣ ΙΧΝΗΛΑΤΗΣ είπε...


Ευχαριστούμε για τις επισκέψεις και τα σχόλια σας.