Τετάρτη 20 Ιανουαρίου 2021

Να μην νικηθούν τα ύψη!Των μηχανών τα νεύρα δίχως τύψη

τα νεύρα θα διευθύνουν των θνητών,

τα κάτω θα νικήσουνε τα ύψη.


Η παγερή αδιαφορία θα καλύψη

τα έργα των φιλοσόφων και ποιητών,

η παγερή αδιαφορία του μπετόν.


Ανέκδοτοι στίχοι (του Στάθη Ζαρκιά;) με τίτλο "Ρομπότ" - ιχνηλασία από ένα παλιό "Ρουμελιώτικο ημερολόγιο" ηλικίας 61 ετών με ιδιοκτήτη/διευθυντή τον σπουδαίο Ευρυτάνα λόγιο Δημήτρη Σταμέλο.

blog "Ευρυτάνας ιχνηλάτης"

13 σχόλια:

ΕΥΡΥΤΑΝΑΣ ΙΧΝΗΛΑΤΗΣ είπε...

Τη συνοδευτική φωτο βρήκαμε στο omniatv

Aris είπε...

Που τα ανακαλυπτεις ρε φιλε και ταιριαζουν τοσο με το σημερα.!!

Μάκης είπε...

Και μόνο που οι λέξεις αναφέρονται στα ΎΨΗ σύγκορμα ανατριχιάζω!! Και μονολογώ! "Αξίζει να δώσει κανείς και τη ζωή του για τα βουνά!!!"
Νάσαι καλά Ευρυτάνα και Ιχνηλάτη μας!! Αφήνεις καλό χνάρι στο διάβα σου απ αυτή τη ζωή!!
Μάκης Φλώρος
Κρίκελλο Ευρυτανίας

jorge είπε...

Ιχνηλάτη σε ευχαριστούμε πολύ!!!
Υπέροχα λόγια ταυτισμένα με την εποχή.

PHOTO ΤΙΤΛΟΙ είπε...

Κάτω τα χέρια από τα Άγραφα!

Φυσιολάτρης! είπε...

Ο μεγαλύτερος φιλόσοφος και ποιητής........είναι η ίδια η μητέρα φύση..........και δεν θα επιτρέψουμε να την ενταφιάσει η παγερή αδιαφορία του μπετόν!!!!!!!!!!!

Μαρία Κανελλάκη είπε...

Χρέος μας να μην αφήσουμε αυτά "τα κάτω να νικήσουνε τα ύψη". Δεν είναι φέουδο τα βουνά και οι θάλασσες, να τα νέμονται οι πατριδοκάπηλοι. Κι όποιος νομίζει πως θα τα βάλει με τα στοιχειά της φύσης, είναι μακριά νυχτωμένος.


Giannis Pit. είπε...

Μεγάλος ο αγώνας μπροστά. Μεγάλο το διακύβευμα. Μεγάλες οι προκλήσεις.
Καλησπέρα σε όλους.

Άρης Άλμπης είπε...

Των μηχανών τα νεύρα δίχως τύψη
τα νεύρα θα διευθύνουν των θνητών,
τα κάτω θα νικήσουνε τα ύψη.

Η παγερή αδιαφορία θα καλύψη
τα έργα των φιλοσόφων και ποιητών,
η παγερή αδιαφορία του μπετόν.
. . . . . . . . . . . . . .
Μα τώρα μαγαρίζουνε τα ύψη
ανεμοτέρατα αισχρών «επενδυτών»,
και οι φιλόσοφοι καμία τύψη.

Θ’ αρκέσουν άραγε οι στίχοι ποιητών
να σώσουνε τα ιερά μας ύψη
από τις σιδεριές και το μπετόν;

Κική Κωνσταντίνου είπε...

έτσι Ευρυτάνα μου
καλη σου μερα

ΕΥΡΥΤΑΝΑΣ ΙΧΝΗΛΑΤΗΣ είπε...


Ευχαριστούμε για τις επισκέψεις, τις δεκάδες αναδημοσιεύσεις και φυσικά τα σχόλια.

Πάζιος Κώστας είπε...

Το κείμενο δίνει έναυσμα για δράση και πράξη ,είναι ώρα να σηκωθούμε στο ύψος των καιρών και των απαιτήσεων της πραγματικής ζωής και των αναγκών και όχι στον αστερισμό των μειωμένων απαιτήσεων και διεκδικήσεων που το μόνο που κατοχυρώνουν είναι μισή ζωή.

http://eyrytixn.blogspot.com είπε...

Το λάβαμε από το ΔΙΚΤΥΟ και το παραθέτουμε...

******************

Στα Άγραφα, σχεδιάζεται περιβαλλοντικό έγκλημα και επιβάλλεται να το παρεμποδίσουμε με όλα τα νόμιμα μέσα.

Μέχρι τις 4 Φλεβάρη, είναι η καταληκτική ημερομηνία της διαβούλευσης στο Ηλεκτρονικό Περιβαλλοντικό Μητρώο για τους δυο αιολικούς σταθμούς στα Άγραφα, ήτοι για τους ΑΣΠΗΕ: ΜΙΧΟΣ-ΒΟΪΔΟΛΙΒΑΔΟ-ΑΠΕΛΙΝΑ και ΓΡΑΜΜΕΝΗ-ΤΟΥΡΛΑ-ΚΑΡΝΟΠΙ.

Είναι μια σημαντική κατάκτηση του κινήματος ενάντια στις καταστροφικές επενδύσεις στα Άγραφα, είναι η εξέλιξη των εκατοντάδων παρεμβάσεων και κινητοποιήσεων για το προφανές, για την ακύρωση των προηγούμενων Μελετών Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ), και για την υποχρέωση διαβούλευσης των νέων ΜΠΕ, για να έχουν δηλαδή λόγο οι τοπικές κοινωνίες αλλά και οι φορείς τους για τις επικείμενες επεμβάσεις στην περιοχή τους.

Τώρα είναι η ώρα ευθύνης για τον κάθε έναν και κάθε μία από μας, που αγαπάει και θέλει να προστατεύσει αυτόν τον υπέροχο και άγριο τόπο, είναι η ώρα που κάθε πολίτης αλλά και συλλογικότητα, σωματείο και φορέας να κάνουμε αυτό που πρέπει.

Συμμετέχουμε όλοι στην διαβούλευση στο Ηλεκτρονικό Περιβαλλοντικό Μητρώο και συμπληρώνουμε το ειδικό έντυπο (Δ11) με τις αντιρρήσεις μας.

Στον επόμενο σύνδεσμο ακολουθούν οδηγίες για την εγγραφή στο Ηλεκτρονικό Περιβαλλοντικό Μητρώο:https://drive.google.com/file/d/1eXLsOHLoxy-B1QhcW1r1zGNR7k7GDrgp/view?fbclid=IwAR2q_ti5dOEmWSxeZhV2YgSj4IYwd0KvXN6JoRX4JMvGPVWsGKsQ8u7-u2sΣτους επόμενους δυο συνδέσμους έχουν ανέβει έτοιμα, προσυμπληρωμένα έντυπα Δ11 σε μορφή Word (ένα για κάθε έργο), προκειμένου ο κάθε ενδιαφερόμενος να χρειάζεται να συμπληρώσει μόνο τα στοιχεία του και να τα σώσει ως PDF προκειμένου να συμμετάσχει στη διαβούλευση.


https://drive.google.com/drive/folders/1l_bW_MqWKEOeSPodl61iK9lQLudsX84a?fbclid=IwAR1hwdgc-MFuCIEwIuEKHBPFG3MUzNDb_o0qD22a27WEiCaO5r43bkfQehohttps://drive.google.com/drive/u/0/folders/1WinIdWE29cwbJM_xqGi_vVTA7CwXqYGe?fbclid=IwAR2qvjQ_CkdzdXGo9UzC2NGTBIwOpmU3ucFYaLPJSJFHJKfh_SllZI-jJsU

Στον πρώτο σύνδεσμο έχει τις αναλυτικές παρατηρήσεις για τις νέες Μελέτες Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ) και για τις Ειδικές Οικολογικές Αξιολογήσεις (ΕΟΑ), από το Δίκτυο Φορέων και Πολιτών για την Προστασία των Αγράφων, ενώ στον δεύτερο σύνδεσμο έχει περίληψη αυτών των παρατηρήσεων.
Επιλέγει ο καθένας όποιο κείμενο θέλει, ή κάνει το δικό του κείμενο για το Δ11.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Για κάθε έργο υποβάλλουμε ξεχωριστό Δ11

#save_agrafa