Πέμπτη 20 Φεβρουαρίου 2020

Στων Αγράφων τις ελεύθερες ράχες

Με αφορμή μια εικόνα


Εκεί που δεν υπάρχουν φράχτες...

εκεί που όλα υμνούν την αρμονία, το κάλλος, τη χάρη...

εκεί που η ψυχή ανασαίνει βαθιά
και το θρόισμα από την περπατησιά της ελευθερίας
ωσάν πανάρχαια επίκληση
αφουγκράζεται το καθήκον...

...για να παραμείνουν Α Γ Ρ Α Φ Α !!!




15 σχόλια:

Aris είπε...

Mπορει να βαλθηκαν να τα καταστρεψουν , αλλα ειμαστε χιλιαδες που τα αγαπαμε και τα υπερασπιζομαστε.!!

PHOTO ΤΙΤΛΟΙ είπε...

Κάθε πλάσμα, κάθε φύλλο, κάθε πέτρα, είναι όλα πολύτιμα, για εμάς και για τις επόμενες γενιές.
Save Agrafa!!!

Φυσιολάτρης! είπε...

Πράγματι.....δεν σκοπεύουν να αφήσουν τίποτε ΟΡΘΙΟ!!!!!!!


ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΩΝ ΧΩΡΙΟΥ ΒΑΛΑΩΡΑ ΑΓΡΑΦΩΝ

Με έκπληξη παρακολουθούμε το τελευταίο χρονικό διάστημα να μας ενημερώνουν για την πρόθεση ιδιώτικής εταιρείας φωτοβολταϊκών (CENTAYRUS ENERGY SOLUTION 1 ΙΚΕ) να δημιουργήσει πάρκο φωτοβολταϊκών στην περιοχή Σμίξη έως Βλάχου και δυτικά σε μία έκταση 3.000 στρεμ. Η περιοχή αυτή από πολύ παλιά ήταν και παραμένει κτηνοτροφική ζώνη και υπάρχουν σε αυτήν τουλάχιστον τα 2/3 της κτηνοτροφίας του χωριού. Όπως γνωρίζετε οι κάτοικοι του χωριού μας έχουν ως μοναδική εργασία και απασχόληση την κτηνοτροφία. Τα μοναδικά έσοδα των κατοίκων προέρχονται από αυτήν και αποτελεί την μεγαλύτερη κτηνοτροφική περιοχή όχι μόνο του δήμου Αγράφων αλλά και όλου του νομού. Δυστυχώς όμως στο βωμό του κέρδους οι ιδιώτες δεν λαμβάνουν υπ΄ όψιν τους τη χρήση γης και άλλες παραμέτρους. Το προηγούμενο παράδειγμα των ανεμογεννητριών των Αγράφων αποτελεί περίτρανη απόδειξη.
Δεν ξεχνάμε και φέρνουμε στη μνήμη μας την ολοκληρωτική καταστροφή της περιοχής και τον εκτοπισμό των κατοίκων των παραλίμνιων χωριών με την κατασκευή της λίμνης των Κρεμαστών. Μας ξύνουν πληγές και μας θυμίζουν την εσωτερική προσφυγιά που δημιούργησαν στην περιοχή μας. Ως εδώ και μη παρέκει, δεν έχουμε την πολυτέλεια να διώξουμε και άλλους νέους από τον τόπο μας.
Ακόμα αναφέρουμε και το μεγάλο πρόβλημα με τις δηλώσεις Ο.Σ.Δ.Ε. των κτηνοτρόφων. Ήδη υπάρχει πρόβλημα με τους ελάχιστους βοσκοτόπους στην περιοχή μας . Κινδυνεύουν να χαθούν χιλιάδες ευρώ επιδοτήσεων όλων των κτηνοτρόφων της περιοχής μας . Θα προσπαθήσουν να χρυσώσουν το χάπι με την Τεχνική λύση; Δηλαδή βοσκότοπο στα Γρεβενά ή στο Δήμο Δελφών στη Φωκίδα; Η πραγματικότητα είναι άλλη. Τα ζώα μας πού θα βοσκήσουν; Θα πάμε σε ενσταυλισμένη κτηνοτροφία; Ποιος θα μας αποζημειώσει; Εκτοπισμός των παλιών ιδιοκτητών , καταπάτηση της γης , των δικαιωμάτων μας, της ίδιας της ζωής μας. ΕΠΙΣΗΣ ΑΣ ΜΗΝ ΞΕΧΝΑΜΕ OTI ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΖΕΙ ΤΟ ΑΛΟΓΟ ΤΗΣ ΠΙΝΔΟΥ ΚΑΙ Η ΒΡΑΧΥΚΕΡΑΤΙΚΗ ΑΓΕΛΑΔΑ ΠΟΥ ΕΊΝΑΙ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΜΈΝΗ ΚΑΙ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΟΜΕΝΗ . .

Η εταιρεία αυτή έχει προχωρήσει ήδη σε αίτηση χαρακτηρισμού της κτηνοτροφικής έκτασης αφού βέβαια έχει πραγματοποιήσει όλες τις απαραίτητες ηλεκτρολογικές μελέτες. Είναι από ότι βλέπουμε έτοιμοι για να προχωρήσουν στο επόμενο βήμα, που δεν είναι άλλο από την τελική πραγματοποίηση του σχεδίου τους.
Γι αυτούς τους λόγους ζητούμε την αρωγή σας, στην προσπάθεια μας να σταματήσουμε την δημιουργία του πάρκου από την εταιρεία. Να μην υλοποιηθεί ο στόχος της, που θα έχει ως συνέπεια την ολοκληρωτική καταστροφή της κτηνοτροφίας στην περιοχή μας. Ζητούμε την αρνητική ψήφο, όλων των δημοτικών και των περιφερειακών συμβούλων στην προσπάθεια εγκατάστασης του φωτοβολταϊκού ΜΑΜΟΥΘ. Εμείς ξεκινάμε αγώνα και θεωρούμε το δήμο και την περιφέρεια συμπαραστάτες στην προσπάθειά μας. Θα είμαστε εκεί, σε όλες τις ψηφοφορίες και στο Κερασοχώρι και στη Λαμία.
ΓΙ ΑΥΤΟ ΣΗΜΑΙΝΟΥΜΕ ΣΥΝΑΓΕΡΜΟ ΣΕ ΟΛΟΥΣ ΑΥΤΟΥΣ ΠΟΥ ΜΙΛΟΥΝ ΓΙΑ ΠΡΩΤΟΓΕΝΗ ΤΟΜΕΑ . ΣΕ ΟΛΟΥΣ ΑΥΤΟΥΣ ΠΟΥ ΜΙΛΟΥΝ ΓΙΑ ΣΤΗΡΙΞΗ ΤΗΣ ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΑΣ . ΣΕ ΟΛΟΥΣ ΑΥΤΟΥΣ ΠΟΥ ΖΗΤΟΥΝ ΝΑ ΜΕΙΝΟΥΝ ΟΙ ΝΕΟΙ ΣΤΟΝ ΤΟΠΟ ΤΟΥΣ .
Α Κ Ο Λ Ο Υ Θ Ο Υ Ν Υ Π Ο Γ Ρ Α Φ Ε Σ

kapetandiamantis είπε...

ωσάν πανάρχαια επίκληση
αφουγκράζεται το καθήκον...

AΚΡΙΒΩΣ ΦΙΛΕ ΙΧΝΗΛΑΤΗ, ΑΚΡΙΒΩΣ ΑΥΤΟ !!

Αστοριανή είπε...

ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΩΝ ΧΩΡΙΟΥ ΒΑΛΑΩΡΑ ΑΓΡΑΦΩΝ
!!!
...εσωτερική προσφυγιά
!!!
ΕΠΙΣΗΣ ΑΣ ΜΗΝ ΞΕΧΝΑΜΕ OTI ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΖΕΙ ΤΟ ΑΛΟΓΟ ΤΗΣ ΠΙΝΔΟΥ ΚΑΙ Η ΒΡΑΧΥΚΕΡΑΤΙΚΗ ΑΓΕΛΑΔΑ ΠΟΥ ΕΊΝΑΙ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΜΈΝΗ ΚΑΙ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΟΜΕΝΗ . .
!!!

Πόσο λυπήθηκα...
"Αστοριανή"

ΝΥ

Άρης Άλμπης είπε...

«Εκεί που δεν υπάρχουν φράχτες» να μην επιτραπεί σε κανέναν να υψώσει φράχτες.
Ουδείς έχει δικαίωμα να μολύνει «την αρμονία, το κάλλος, τη χάρη».
Η διαμαρτυρία των κτηνοτρόφων, που πολύ καλά κάνει και την προβάλλει ο Φυσιολάτρης, αποτελεί δραματική έκκληση ενάντια στη βαρβαρότητα.

faros είπε...

Μια Μεγάλη υποστήριξη από τον ακριτικό Έβρο!

Στις υπέροχες Ελληνικές Ομορφιές!

Unknown είπε...

Iχνηλάτη οι στίχοι αυτοί είναι ύμνος στις ομορφιές των Αγράφων .Είναι κάλεσμα σε όλους μας για αγώνα,να παραμείνουν ελεύθερα τα βουνά της όμορφης Ευρυτανίας μας.!!

doctor είπε...

ΑΓΑΠΗΤΕ ΕΥΡΥΤΑΝΑ ΙΧΝΗΛΑΤΗ ΑΝ ΟΙ ΤΟΠΙΚΕΣ ΚΟΙΝΩΝΙΕΣ ΔΕΝ ΑΦΥΠΝΙΣΤΟΥΝ ΚΑΙ ΔΕΝ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΘΟΥΝ ΕΓΚΑΙΡΩΣ ΚΑΙ ΜΑΧΗΤΙΚΑ, ΣΕ ΠΟΛΥ ΣΥΝΤΟΜΟ ΧΡΟΝΙΚΟ ΔΙΑΣΤΗΜΑ ΣΤΙΣ ΚΟΡΥΦΕΣ ΤΩΝ ΒΟΥΝΩΝ ΘΑ ΥΠΑΡΞΕΙ....ΣΥΝΩΣΤΙΣΜΟΣ ΑΝΕΜΟΓΕΝΝΗΤΡΙΩΝ, ΤΑ ΙΣΙΩΜΑΤΑ ΘΑ ΓΕΜΙΣΟΥΝ ΦΩΤΟΒΟΛΤΑΙΚΑ, ΤΑ ΔΕ ΠΟΤΑΜΙΑ ΥΔΡΟΗΛΕΚΤΡΙΚΑ. ΤΟΤΕ ΟΙ ΩΡΑΙΕΣ ΕΙΚΟΝΕΣ ΣΑΝ ΑΥΤΗ ΤΗΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ ΣΟΥ ΘΑ ΑΠΟΤΕΛΟΥΝ ΑΠΛΑ ΜΙΑ ΑΝΑΜΝΗΣΗ.

Giannis Pit. είπε...

Λεύτερα Άγραφα! Λεύτερη ζωή! Αν δεν ζήσεις κοντά στη φύση δεν μπορείς να εκτιμήσεις την αξία της.
Καλησπέρα Ευρυτάνα.

habilis είπε...

ΑΓΡΑΦΑ !!!

akrat είπε...

Καλησπέρα. Δεν έχω πάει. Θα ήθελα

https://www.facebook.com/yannis.m.vamvakas είπε...

Μόνο Πολλά Συγχαρητήρια !!

άγριο κυκλάμινο είπε...

Πανέμορφη η φωτογραφία σου, εξαιρετικοί και οι ελεύθεροι στίχοι ταιριαστοί με το αίσθημα της απόλυτης ελευθερίας στα Αγραφα που έχουμε καθήκον να τα προστατεύσουμε από την καταστροφή των βΑΠΕ.
Να ξέρεις ότι το γραπτό σου το ανέβασαν και στα "ελεύθερα βουνά χωρίς αιολικά" και γίνεται χαμός από likes!
Καλό ΣΚ και καλή συνέχεια.

ΕΥΡΥΤΑΝΑΣ ΙΧΝΗΛΑΤΗΣ είπε...


Σας ευχαριστούμε για τις επισκέψεις, τις αναδημοσιεύσεις και τα σχόλια.

Για πάντα Α Γ Ρ Α Φ Α !!!