Τρίτη 6 Φεβρουαρίου 2024

Άγραφα: έλξη ευτυχίας!

φωτο "Ευρ. ιχν": άποψη του οροπεδίου της Νιάλας, στ' Αγραφα


Τα πάντα αποπνέουν γαλήνη μέσα στην απόλυτη αγριάδα αυτού του σκληροτράχηλου Ευρυτανικού τοπίου.

Δεν είναι αντίφαση, είναι αρμονία!

ΕΔΩ ΨΗΛΑ, τόσο κοντά στον ουρανό, σε μια από τις ξεχασμένες "πρωτεύουσες" της παγκόσμιας αυθεντικότητας...

με την απειροελάχιστη ανθρώπινη παρέμβαση, την απουσία των βάρβαρων ήχων της πόλης, την απώλεια της αίσθησης του πιεστικού χρόνου, τον απαλό ψίθυρο του ανέμου στο χορτάρι που αναριγά στο πέρασμά του, το άρωμα της άγριας μέντας, τα κελαϊδίσματα των μικρών λαλητάδων, τις αιώνιες βουνοκορφές που κυματίζουν στο βάθος του ορίζοντα, τα αχανή ανεξερεύνητα ελατοδάση με τις βρυσομάνες, τους καταρράκτες, τα σπήλαια και τα ατίθασα ποτάμια που χαράζουν το κορμί τούτης της πολυθρύλητης αδούλωτης γης...

ΟΛΑ νοηματοδοτούν την κατάρριψη της ανθρώπινης αλαζονείας μπροστά στο δέος της Ανέγγιχτης Φύσης που οι αρετές της δεν είναι ανταλλάξιμες με κανενός είδους ταπεινά "αντισταθμιστικά οφέλη".

Άλλωστε, τ' Άγραφα δεν τα επισκέπτεσαι εσύ. 
Σε επισκέπτονται αυτά...
στην ψυχή σου!

21 σχόλια:

  1. Παιδι και εγω αυτης της "πρωτευουσας" της αυθεντικοτητας οπως αποκαλεσες τα Αγραφα δεν βρισκω λογια.
    Ένα μεγαλο ευγε μονο για το υπεροχο γραπτο σου μοναδικε ιχνηλατη.!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Πραγματικά τα Άγραφα σε επισκέπτονται στην ψυχή! Πολύ όμορφο κείμενο και εξαιρετική και η φωτογραφία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Το μεγαλείο τής Ανέγγιχτης Φύσης, μέσα σε λίγες γραμμές ενός συναρπαστικού λιτού κειμένου-ύμνου των αδούλωτων Αγράφων!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ο Γιάννος απ' τα βουνά της ΠινδουΤρίτη, 06 Φεβρουαρίου, 2024

    Πίνδος Χασιά Άγραφα Όλυμπος Κίσσαβος Γκιώνα Ταυγετος Ψηλορείτης φωλιές Σταυραητων και Παλληκαριων καλά κρυμμένες....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Χίλιες φορές να ανεβούμε στη Νιάλα, δυο χιλιάδες θα τη θαυμάσουμε και θα την αγαπήσουμε!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. μια «ανέγγιχτη» Ελλάδα μέσα στη στην «ξεπουλημένη». βαστάτε αδέρφια...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Κάτω τα χέρια από την αυθεντικότητα των Αγράφων............. καμία ανεμογεννήτρια και πουθενά............σε κανένα σημείο..........αυτού του παρθένου τόπου!!!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. ENA ΑΚΟΜΗ ΘΑΥΜΑΣΙΟ ΚΕΙΜΕΝΟ ΣΟΥ ΦΙΛΤΑΤΕ ΕΥΡΥΤΑΝΑ ΓΙΑ ΕΝΑΝ ΘΑΥΜΑΣΙΟ ΤΟΠΟ ΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΦΥΛΛΑΧΘΕΙ ΩΣ ΚΟΡΗ ΟΦΘΑΛΜΟΥ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Αχ! τυχεροί αυτοί, που έστω ως εικόνα έρχεται μπρος στα μάτια τους η θέα των Αγράφων. Που στέκει εμπρος τους , σύμβολο και πηγή ζωής, παντιέρα έμπνευσης και αναφοράς.
    Ας τα χαιρόμαστε περήφανα και λεύτερα.
    Την καλησπέρα μου, Ευρυτάνα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. τις αιώνιες βουνοκορφές που κυματίζουν στο βάθος του ορίζοντα, E.Iχν.

    Αυτό το λίγο,
    μαζί με τα ζεστά λόγια των "σχολιατών"

    φουσκώνουν το στέρνο των ξαπλωμένων βουνών,
    ταξιδεύουν
    υπερ-ατλαντικά
    και
    γεμίζοντας την καρδιά μου Ελλάδα!

    Αμέτρητα "Ευχαριστώ" για το όραμα και την κρυφή νοσταλγία.

    " astoriani.blogspot.com" NY

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Υπέροχες λέξεις για να περιγράψεις αυτή την ανέγγιχτη φύση!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Φοβερό τοπίο χαρακτηριστικό της Αγραφιώτικης τοπογραφίας. Και το εξαιρετικό κείμενο το 'ντύνει' άριστα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. ΟΛΑ νοηματοδοτούν την κατάρριψη της ανθρώπινης αλαζονείας μπροστά στο δέος της Ανέγγιχτης Φύσης που οι αρετές της δεν είναι ανταλλάξιμες με κανενός είδους ταπεινά "αντισταθμιστικά οφέλη".
    Αυτή η παράγραφος τα λέει όλα, αλλά δεν υπάρχει ούτε σεβασμός ούτε αγάπη προς τη φύση!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Ο Γιάννος απ' τα βουνά της Πίνδου.Πέμπτη, 08 Φεβρουαρίου, 2024

    Εσείς Τζουμέρκα κι Άγραφα Παλληκαριων Λημέρια.....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Άγραφα.. .έλξη ευτυχίας. Δεν θα μπορούσες να βρεις πιο επιτυχημένο τίτλο για την ανέγγιχτη φύση των Αγράφων.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Ένιωσα το ίδιο δέος και την ανατριχίλα, που νιώθω κάθε φορά που αντικρύζω τον Ψηλορείτη στην πατρίδα μου. Η αγάπη σου γι' αυτόν τον τόπο, είναι πάνω και πέρα από κάθε ανθρώπινη μικρότητα, αγγίζει την ιερότητα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή

  17. Ευχαριστούμε για τις επισκέψεις και τα όμορφα σχόλιά σας.
    Η καρδιά, ο νους και η ψυχή μας αναφωνούν: Save Agrafa!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Ανακοίνωση

    ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΓΩΝΑ ΑΓΡΑΦΙΩΤΩΝ

    Τα βουνά μας, μας περιμένουν(και δεν μπορούν πια να περιμένουν πολύ…)
    Όταν ξεκίνησε ο αγώνας για την προστασία των Αγράφων, πριν κάποια χρόνια, βρισκόμασταν πολύ πίσω. Όπως λεγόταν για να μειωθεί κάθε ελπίδα ανάσχεσης των εγκληματικών σχεδίων για καταστροφή αυτού του σπουδαίου φυσικού και ιστορικού τόπου, «οι υπογραφές είχαν ήδη μπει» και οι ενδιαφερόμενες εταιρίες (με την αρεστή σε ανυποψίαστα αυτιά λέξη «επενδυτές») είχαν ρίξει τα δίχτυα τους στην περιοχή, τάζοντας κάποιες θέσεις εργασίας, διαλύοντας όμως παράλληλα το σύνολο της οικονομικής και κοινωνικής δραστηριότητας στην περιοχή και στην τοπική κοινωνία, με παντοτινές τραγικές επιπτώσεις. Όμως, αυτός αγώνας, παρόλο που βρισκόταν «πίσω», διένυσε έκτοτε πολύ δρόμο: πρώτα απ΄ όλα, πάνω στις ίδιες τις πλαγιές και τις βουνοκορφές, στα χωριά, στους δρόμους των κοντινών πόλεων, στις αρμόδιες δικαστικές αίθουσες. Κι έτσι, εκεί που αγώνας φαινόταν να βρίσκεται πολύ πιο πίσω από τις εξελίξεις, πρόλαβε και βρίσκεται πλέον σε ένα κρίσιμο σταυροδρόμι, πάνω σε ένα διάσελο που φαίνεται πλέον από όλη τη χώρα, αποτελώντας ένα σημείο αναφοράς για αρκετούς άλλους αγώνες σε όλη τη χώρα.
    Σε αυτό το σημείο, αντικρύζουμε πλέον δύο τοπία: από τη μία, τις κορυφές της Νιάλας και του Βοϊδολίβαδου, που ο ενωτικός αγώνας πέτυχε να προστατεύσει, κι από την άλλη τη λεηλατημένη περιοχή του Τύμπανου Αργιθέας. Οι εικόνες είναι πλέον σαφείς, ευκρινείς, καθαρές. Ανάμεσα σε αυτές τις δύο εικόνες, βουνοκορφές όπως η Καζάρμα και η Καράβα -οι οποίες απειλούνται άμεσα από πρόσφατες αδειοδοτήσεις!- αλλά και όλη η σειρά των βουνοκορφών δυτικά της Ξυνιάδας και μέχρι τη Φουρνά, τη Βράχα και τον Ίταμο, είτε θα προστατευθούν ως κόρη οφθαλμού για εμάς και τις μέλλουσες γενιές, είτε θα λεηλατηθούν μόνο και μόνο για τα κέρδη κάποιων εταιριών, με τα προσχήματά τους περί σωτηρίας του πλανήτη, που ταιριάζουν περισσότερο στη γνωστή ιστορία με τον λύκο που φυλούσε τα πρόβατα. Η αρπακτική διάθεση των εταιριών αυτών εκτείνεται από τις κορυφογραμμές των Αγράφων, μέχρι τα ποτάμια τους (για την εγκατάσταση υδροηλεκτρικών), τις πεδινές περιοχές του θεσσαλικού κάμπου αλλά και τη λίμνη Κρεμαστών (για την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών).
    Πρέπει να τονίσουμε κάτι: τα Άγραφα έχουν αγαπηθεί από πολλούς ανθρώπους κι όλοι αυτοί έχουν προστρέξει, με κάθε τρόπο που μπορούν, για να τα προστατεύσουν. Όπου μάλιστα έχει διαμορφωθεί μία ευρύτερη κοινωνική συμμαχία πολιτών και θεσμικών φορέων, οι εταιρίες οπισθοχωρούν, οι αδειοδοτήσεις ακυρώνονται και οι τοπικοί τους συνεργάτες σωπαίνουν. Είναι αυτή ακριβώς η ώρα που τα βουνά μας, μας περιμένουν. Και η δική μας ευθύνη είναι πολύ συγκεκριμένη και ευκολονόητη. Τα βουνά μας, περιμένουν το αυτονόητο από εμάς. Να τιμήσουμε τις ρίζες μας σε αυτά, προασπίζοντάς τα. Να συμμετέχουμε στις ενωτικές πολύπλευρες δράσεις για την προστασία τους σε κάθε χωριό, σε κάθε κορυφογραμμή, σε κάθε πόλη που ζούμε. Έτσι, τα ξαναζωντανεύουμε, έτσι οι άνθρωποι ξαναϋπάρχουν και πάλι σε αυτά, έτσι το βουνό και ο άνθρωπος αποκτά και πάλι μια ζωή άρρηκτα συνδεδεμένη.
    Καλούμε όσες και όσους κατάγονται από τα Άγραφα κι από όσες άλλες περιοχές έχουν το προνόμιο να τα ατενίζουν, να συναντηθούμε και να συζητήσουμε πάνω σε ένα πλαίσιο συγκεκριμένων προτάσεων άμεσων ενεργειών για την προστασία τους, τόσο στην Καζάρμα όσο και στην ευρύτερη περιοχή Φουρνά-Βράχα-Ρεντίνας. Δεν υπάρχουν περιθώρια αναβλητικότητας.

    Σάββατο 24 Φεβρουαρίου, 11.30 π.μ.
    Στα γραφεία του Συνδέσμου των Απανταχού Καροπλεσιτών, Σοφοκλέους 52-54, Αθήνα 4ος όροφος

    Επιτροπή Αγώνα Αγραφιωτών

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Τα σχόλια-γνώμες εκφράζουν αποκλειστικά τους συντάκτες τους.