Σάββατο 14 Ιουλίου 2018

Γεια σας ψηλά βουνά!


«Σαν έφτασαν σε μια ράχη, τους καλωσόρισε ο κρύος αέρας. Αυτός ο αέρας είχε περάσει από κάθε κορφή και κάθε λαγκαδιά. Τον πήραν με βαθιά αναπνοή.

Πουλάκια με άσπρη τραχηλιά κουνούσαν την ουρά τους στους θάμνους κι ύστερα έφευγαν με γοργό λαρυγγισμό. Ένα κατσίκι κατάμαυρο έστεκε στην κόψη του βράχου.

Οι βράχοι σχημάτιζαν σα θεόρατα σπίτια, που δεν ξέρεις ποιος τα κατοικεί. Οι γκρεμοί ήταν φυτεμένοι με πουρνάρια και κουμαριές. Αλλού κατέβαιναν γυμνοί και απότομοι, σα να τους είχες κόψει με σπαθί.

Ο βράχος απάνω στο βράχο, ο λόφος απάνω στο λόφο σχημάτιζαν το βουνό. Πελώρια ήταν όλα. Και σ’ αυτό το ύψος ανέβαινε με στροφές, όλο ανέβαινε ο δρόμος.

Ευτυχισμένοι σε τούτο το θέαμα οι μικροί ταξιδιώτες κοίταξαν προς τις κορφές. Ένας τους φώναξε: “Γεια σας, ψηλά βουνά!”»

(απόσπασμα από το εμβληματικό αναγνωστικό «Τα ψηλά βουνά» του σπουδαίου Ευρυτάνα λογοτέχνη Ζαχαρία Παπαντωνίου. Ήταν το πρώτο αναγνωστικό που γράφηκε στη δημοτική γλώσσα εν έτει 1918)

11 σχόλια:

άγριο κυκλάμινο είπε...

Η περιγραφή του συμπατριώτη μας Ζαχαρία Παπαντωνίου ταίριαξε απίστευτα με τη φωτογραφία σου Ευρυτάνα σαν ένα σύνολο που υμνεί την αρμονία και την μεγαλοσύνη των βουνών. Ολα τα υπέροχα που με περισσή σοφία έπλασε η μητέρα φύση και που κάποιοι στο βωμό του χρήματος θέλουν να τα βεβηλώσουν.
Ε όχι, φτάνει πια!
Στο χέρι μας είναι να μην τους περάσει!

PHOTO ΤΙΤΛΟΙ είπε...

Λαϊκή Επιτροπή Αγράφων : ΟΧΙ ΑΙΟΛΙΚΑ ΠΑΡΚΑ ΣΤ΄ ΑΓΡΑΦΑ

ΞΕΣΗΚΩΜΟΣ

Η σημερινή κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ΑΝΕΛ ακολουθώντας τις πολιτικές των προηγούμενων κυβερνήσεων ΝΔ – ΠΑΣΟΚ , ανοίγει τον δρόμο για την απελευθέρωση και την παράδοση της ενέργειας σε ιδιωτικά συμφέροντα , εξασφαλίζοντας στους μεγαλοεπιχειρηματίες τεράστιες επιδοτήσεις από κρατικά και κοινοτικά κονδύλια , για να φτιάξουν τις εγκαταστάσεις με εγγυημένη εκ των προτέρων αγορά του συνόλου της παραγωγής ρεύματος για τα επόμενα 25 με 30 χρόνια , και τιμές πολύ μεγαλύτερες από την παραγόμενη από την ΔΕΗ .

Πέρα από το σκάνδαλο της παράδοσης της ενέργειας , ιδιαίτερα με τις εγκαταστάσεις ανεμογεννητριών συντελείται και μια βιβλική καταστροφή του φυσικού περιβάλλοντος σε παρθένα δάση και σε προστατευόμενες περιοχές ιδιαίτερου φυσικού κάλους.

Η Επένδυση αυτή στην περιοχή μας δεν έχει καμιά σχέση με τις ανάγκες του λαού των Αγράφων που κτυπιέται σκληρά από τις συνέπειες της καπιταλιστικής κρίσης και την αντεργατική – αντιλαϊκή πολιτική συγκυβέρνησης , ΕΕ και ΔΝΤ.
Κανείς μας δεν πληρώνει φθηνότερα το ρεύμα λόγω ανανεώσιμων πηγών ενέργειας (ΑΠΕ),απεναντίας όλοι πληρώνουμε αυξημένο τέλος ΑΠΕ στον λογαριασμό της ΔΕΗ, συνεχείς ανατιμήσεις , ενώ οι μεγαλοεπιχειρηματίες των ΑΠΕ εισπράττουν τεράστιες επιδοτήσεις.

Η ΛΑΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΓΡΑΦΩΝ είναι αντίθετη στην παράδοση της ενέργειας σε μεγάλα ιδιωτικά συμφέροντα , γιατί η ενέργεια είναι κοινωνικό αγαθό και όχι εμπόρευμα , δεν υπηρετεί τις λαϊκές ανάγκες ,αλλά αποκλειστικά την κερδοφορία μεγάλων μονοπωλιακών ομίλων.

Εκτιμούμε ότι η εγκατάσταση αιολικών πάρκων στα Άγραφα θα αλλοιώσει την ιστορική και οικολογική φυσιογνωμία τους , διώχνοντας αγρότες , κτηνοτρόφους και μελισσοκόμους ,αλλάζοντας τις χρήσεις γης και δημιουργώντας ένα δαιδαλώδες πλέγμα δρόμων και δικτύων , που θα προξενήσει ανεπανόρθωτη ζημιά στο τοπίο , αλλά και σοβαρή επιβάρυνση στην ανθρώπινη υγεία από τα ηλεκτρομαγνητικά πεδία των πολλών χιλιομέτρων καλωδίων υψηλής τάσης .

Η ΛΑΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΓΡΑΦΩΝ θα παραβρεθεί την Δευτέρα στις 16 Ιουλίου και ώρα 12:00 στα Άγραφα Ευρυτανίας στην ημερίδα που θα πραγματοποιήσει ο δήμος με θέμα την εγκατάσταση των ΑΙΟΛΙΚΩΝ ΠΑΡΚΩΝ στα βουνά των Αγράφων.

ΚΑΛΟΥΜΕ ΤΟΝ ΛΑΟ ΤΩΝ ΑΓΡΑΦΩΝ ΝΑ ΣΥΜΜΕΤΕΧΕΙ ΣΤΗΝ ΗΜΕΡΙΔΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΤΗΝ ΔΕΥΤΕΡΑ ,ΝΑ ΣΥΜΠΟΡΕΥΤΕΙ ΜΕ ΤΗΝ ΛΑΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΓΙΑ ΝΑ ΕΜΠΟΔΙΣΟΥΜΕ ΤΑ ΣΧΕΔΙΑ ΤΩΝ ΜΕΓΑΛΟΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΩΝ ΟΜΙΛΩΝ , ΝΑ ΕΚΦΡΑΣΟΥΜΕ ΔΥΝΑΜΙΚΑ ΤΗΝ ΑΝΤΙΘΕΣΗ ΜΑΣ ,ΣΤΗΝ ΠΑΡΑΔΟΣΗ ΤΟΥ ΦΥΣΙΚΟΥ ΠΛΟΥΤΟΥ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΜΑΣ ΣΤΑ ΜΕΓΑΛΑ ΙΔΙΩΤΙΚΑ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΑ ΚΑΙ ΝΑ ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΟΥΜΕ ΤΗΝ ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΗ ΤΗΣ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΤΩΝ ΑΝΕΜΟΓΕΝΗΤΡΙΩΝ ΦΘΗΝΟ ΡΕΥΜΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΛΑΟ – ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΩΝ ΠΡΑΣΙΝΩΝ ΤΕΛΩΝ ΑΠΕ – ΑΜΕΣΗ ΜΕΙΩΣΗ ΤΩΝ ΤΙΜΟΛΟΓΙΩΝ ΗΛΕΚΤΡΙΚΟΥ ΡΕΥΜΑΤΟΣ ΚΑΤΑ 30% ΓΙΑ ΚΑΘΕ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΜΕ ΕΙΣΟΔΗΜΑ ΩΣ 40.000,00€.

Λαϊκή Επιτροπή Αγράφων

Φυσιολάτρης! είπε...

Γειά σας ψηλά και αγνά βουνά.......σας ευχαριστούμε για όσα μας προσφέρετε στην ψυχή το σώμα και το νου.......το βέβαιο είναι ότι είναι πολλοί και αποφασισμένοι αυτοί που δεν θα αφήσουν να σας ισοπεδώσει το σιδερένιο τανκ της αισχροκέρδειας!!!!!

ποιώ - ελένη είπε...

Αδούλωτα να παραμείνουν για πάντα μέσα στη σκληράδα τους

Διονύσης Μάνεσης είπε...

Μωρέ, τι ελεύθερα, λέτε, τα βουνά σας; Αφού τα έχει αιχμαλωτίσει ισοβίως ο φακός του Ιχνηλάτη! (Αν και, σκέφτομαι, αν ήταν έτσι όλες οι αιχμαλωσίες, χαλάλι τους!)
Τη δροσιά τους να 'χεις, Ευρυτάνα, και φέτος.

kapetandiamantis είπε...

"ΑΦΗΣΤΕ ΑΥΤΟ ΤΟΝ ΟΜΟΡΦΟ ΚΟΣΜΟ ΝΑ ΔΙΑΙΩΝΙΖΕΤΑΙ"
ΓΗ ΚΑΙ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ !

ΕΥΡΥΤΑΝΑΣ ΙΧΝΗΛΑΤΗΣ είπε...

Εμβόλιμα...
Η λεγόμενη και πολυδιαφημισμένη "ημερίδα του δήμου Αγράφων" για τα αιολικά, αναγγέλθηκε για ημέρα Δευτέρα, καθημερινή και εργάσιμη, και μάλιστα στις 12 το μεσημέρι!!! Μάλιστα...! Τα συμπεράσματα δικά σας...
Όπως και να ΄χει, όποιοι τυγχάνει ή μπορούν να βρίσκονται αυτή τη μέρα στην Ευρυτανία και την Καρδίτσα καλό θα είναι να παρευρεθούν καθώς θα υπάρξουν παρεμβάσεις εκπροσώπων εκ μέρους των φορέων, των δικτύων-κινήσεων, των επιτροπών-συσπειρώσεων και συλλογικοτήτων που παλεύουν για την προστασία των Αγράφων

doctor είπε...

ΤΟ ΚΕΙΜΕΝΟ ΤΟΥ ΠΑΠΑΝΤΩΝΙΟΥ ΣΥΝΙΣΤΑ ΑΛΗΘΙΝΗ ΨΥΧΙΚΗ ΑΝΑΤΑΣΗ !!!
100 ΧΡΟΝΙΑ ΠΕΡΑΣΑΝ ΑΠΟ ΤΗ ΣΥΓΓΡΑΦΗ ΤΟΥ ΚΑΙ ΟΜΩΣ ΔΙΑΤΗΡΕΙ ΑΤΟΦΙΑ ΤΗ ΦΡΕΣΚΑΔΑ ΚΑΙ ΤΗ ΔΙΑΧΡΟΝΙΚΟΤΗΤΑ ΤΟΥ!
ΜΠΟΡΕΙΣ ΝΑ ΤΟ ΕΚΛΑΒΕΙΣ ΚΑΙ ΩΣ ΕΝΑ ΚΑΛΕΣΜΑ , ΜΙΑ ΠΡΟ(Σ)ΚΛΗΣΗ ΑΓΩΝΑ ΚΑΙ ΑΓΩΝΙΑΣ ΓΙΑ ΝΑ ΔΙΑΤΗΡΗΘΕΙ ΑΥΤΟΣ Ο ΜΥΘΙΚΟΣ ΤΟΠΟΣ ΑΛΩΒΗΤΟΣ....

Memaria είπε...

Μακάρι να πιάσουν τόπο οι αγώνες, ώστε να συνεχίσουν να αναφωνούν όσοι τα αντικρίζουν σαν τους μικρούς ταξιδιώτες: “Γεια σας, ψηλά βουνά!”»

Aris είπε...

Κατω τα ξερα σας απ' τ'Αγραφα.!!

ΕΥΡΥΤΑΝΑΣ ΙΧΝΗΛΑΤΗΣ είπε...

Συνέχεια στην επόμενη ανάρτησή μας...