Δευτέρα 25 Μαΐου 2020

Ιστορικό Ντοκουμέντο για τις Κορυσχάδες - 1944

Κορυσχάδες Ευρυτανίας - 1944

Κάθε Άνοιξη, κάθε Μάη, εδώ και 76 χρόνια, σε τούτα τα ιστορικά Ευρυτανικά βουνά, στις εμβληματικές Κορυσχάδες, θυμόμαστε, αναπολούμε και γιορτάζουμε τις λαμπρές λαϊκές μνήμες του αντιφασιστικού-απελευθερωτικού αγώνα του λαού μας! Τότε που με τη μαζική ένοπλη πάλη του συνέτριβε τον φασίστα καταχτητή, θέτοντας παράλληλα τις βάσεις για τη Νέα Ελλάδα της κοινωνικής δικαιοσύνης και της προόδου, με το λαό αφέντη και νοικοκύρη στον τόπο του (βλ. εδώ και εδώ )  

Το blog "Ευρυτάνας ιχνηλάτης" σας παρουσιάζει μέσα από τις ηλεκτρονικές σελίδες του ένα ακόμη πολύτιμο ιστορικό ντοκουμέντο που αναφέρεται σε εκείνη την επική εποχή. Είναι από την εφημερίδα του ΕΑΜ "Νέα Ελλάδα" (Αρχεία Σύγχρονης Κοινωνικής Ιστορίας) που κυκλοφόρησε εκείνες ακριβώς τις ημέρες και περιγράφει όλο το πνεύμα και το νόημα της εμβληματικής Εθνοσυνέλευσης της Νεότερης Ελλάδας που πραγματοποιήθηκε στις Κορυσχάδες της ανταρτομάνας Ευρυτανίας από τις 14-27 Μάη 1944.

Μέσα από την προσεκτική ανάγνωση του εντύπου μπορεί να διαπιστωθεί ο φλογερός πόθος του λαού μας για τη λευτεριά από το ναζιστικό ζυγό, αλλά και η αναγκαιότητα για ένα ελπιδοφόρο αύριο με την τιτάνια προσπάθεια οικοδόμησης ενός Λαϊκού Κράτους με όλους τους λαογέννητους θεσμούς του! Διαφαίνεται, επίσης ο ύποπτος ρόλος του Γ. Παπανδρέου, αλλά και οι αυταπάτες του κινήματος π.χ. με την αναφορά στην (καταστροφική όπως αποδείχθηκε) Συμφωνία του Λιβάνου.  

Θυμόμαστε μα και διδασκόμαστε από την ιστορία του λαού και του τόπου μας! Άλλωστε όπως γράφει το μνημείο στο προαύλιο του Μουσείου στις Κορυχάδες : "Κάθε άνθρωπος που αλύγιστος τον αψηφά το γύπα, σαν Προμηθέας είναι κι αυτός, μ' όποιο όνομα"! 

Σας αφήνουμε να διαβάσετε...

(κατά την αντιγραφή του κειμένου διατηρήθηκε η ορθογραφία του πρωτοτύπου).

---------------------------------------------------------------


Εφημερίδα "Νέα (ΕΑΜ) Ελλάδα" 
ΜΗΝΙΑΙΑ ΕΚΔΟΣΗ  ((ΕΛΕΥΘΕΡΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ))
ΑΡΙΘΜΟΣ ΦΥΛΛΟΥ 8 | ΑΘΗΝΑ ΜΑΗΣ-ΙΟΥΝΗΣ 1944 | ΤΙΜΗ ΦΥΛΛΟΥ ΔΡΑΧΜΕΣ 80.000



ΓΙΑ ΕΝΟΤΗΤΑ, ΛΕΥΤΕΡΙΑ, ΛΑΟΚΡΑΤΙΑ.

Η ΠΡΩΤΗ ΕΘΝΟΣΥΝΕΛΕΥΣΗ  ΤΗΣ ΝΕΩΤΕΡΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ


Η Ελεύθερη Ελλάδα σαλπίζει προς όλους τους Έλληνες το μαχητικό μήνυμα της ενότητας και της πάλης κατά του φασιστικού τέρατος που λυμαίνεται τη χώρα μας. Η πρώτη Εθνοσυνέλευση της λευτεριάς απάνω στα δοξασμένα κι' απάτητα Ελληνικά βουνά στεφανώνει τους τρίχρονους κι' αιματηρούς αγώνες του ασκλάβωτου λαού μας και μαζύ γίνεται το νέο ξεκίνημα για νέους αγώνες και νέες μάχες πιο σκληρές, πιο αιματηρές και πιο πλατειές ως την οριστική συντριβή του Γερμανοβούλγαρου εισβολέα.

Το Εθνικό Συμβούλιο συγκέντρωσε μέσα του ότι πιο διαλεχτό, πιο άξιο και πιο αντιπροσωπευτικό σε Κόμματα, οργανώσεις και πρόσωπα έχει να παρουσιάσει σήμερα η αγωνιζόμενη Ελλάδα. Από τα πέρατα της Ελληνικής γης, σκλαβωμένης κι' ελεύθερης, ήρθαν οι αντιπρόσωποι, βγαλμένοι απ' τα σπλάχνα του λαού, εθνικοί αγωνιστές ψημένοι στην πάλη με τον καταχτητή, εργάτες, χωρικοί, υπάλληλοι, καπεταναίοι, επιστήμονες, γυναίκες, πολιτευόμενοι, καθηγητές, ιεράρχες, που τους τίμησε όλους η εμπιστοσύνη του λαού να σταθούν οδηγοί και πρωτοπόροι στη γιγάντια απελευθερωτική πάλη. Δεν έμεινε γωνιά Ελληνική, πολιτεία ή χωριό, χωρίς να δώσει την τιμημένη ψήφο του στους διαλεχτούς αντιπροσώπους του έθνους. Σε 1.800.000 λογαριάζονται οι ψήφοι σ' όλη την Ελλάδα. Η συμμετοχή του λαού στις εκλογές, παρά τις φοβερές συνθήκες της φασιστικής τρομοκρατίας, στάθηκε πρωτοφανής στα πολιτικά χρονικά της χώρας μας. Ο ελληνικός λαός σημείωσε, μέσα στην πρώτη Εθνοσυνέλευση τον πρώτο και μεγάλο πολιτικό του θρίαμβο, κάτω από τις συνθήκες της σκλαβιάς. 

Ενότητα και πάλη διακήρυξε το Εθνικό Συμβούλιο. Εθνική ενότητα χωρίς την εξαίρεση κανενός πατριώτη, κανενός Έλληνα αγνού και πάλη αδιάκοπη, σκληρή, ανελέητη ώσπου να καταλυθεί η φασιστική τυραννία στον τόπο μας. Να το πρώτο χρέος όλων των Ελλήνων. Αυτό είνε το πραγματικό συμφέρον του αγώνα, αυτός είνε ο πόθος όλου του Ελληνικού λαού. Ίδιος στάθηκε πάντα ο σκοπός του ΕΑΜ από τότε που συγκροτήθηκε. Σε κανέναν δεν αρνήθηκε να παλαίψει, κανέναν πατριώτη δεν απόκλεισε. Ο δρόμος της εθνικής ένωσης και πάλης ήταν και μένει πάντα ανοιχτός. Μόνο ο κ. Παπανδρέου και οι κύκλοι του δεν την καταλαβαίνουν έτσι και ύστερ' από τριών χρονών σιωπή και ανάπαυση, ζητούν να υποτάξουν τον θαυμαστόν αγώνα του λαού μας κάτω από τη δική τους μονοπωλιακή ηγεσία. Και πάλι, το ΕΑΜ, η ΠΕΕΑ, το Εθνικό Συμβούλιο, όλος ο λαός ζητά και χρόνια τώρα επιδιώκει την ενότητα, γι' αυτό με προθυμία και χαρά υπόγραψε την Εθνική Συμφωνία του Λιβάνου. Μα εκείνο που απαιτεί είνε η Συμφωνία αυτή να γίνει πράξη και ξεκίνημα αληθινά πανεθνικής-παλλαϊκής πάλης κατά του Γερμανο-Βούλγαρου καταχτητή ή και να κορυφωθεί με το σχηματισμό πραγματικά πανεθνικής Κυβέρνησης.

Μα το Εθνικό Συμβούλιο προχώρησε και ολοκλήρωσε το έργο του με την κατοχύρωση των αρχών και θεσμών της λαϊκής κυριαρχίας. Η Ελεύθερη Ελλάδα ζει και λειτουργεί σήμερα σαν ένα πρότυπο Λαϊκού Κράτους, με την Αυτοδιοίκησή της, τη Λαϊκή της Δικαιοσύνη, την Πολιτοφυλακή και το Στρατό της, με όλη την εξουσία στα χέρια του Λαού. Ο Πρόεδρος της ΠΕΕΑ συναγ. Αλεξ. Σβώλος εδήλωσε στο Κάϊρο: «Ότι γίνεται σήμερα στην Ελεύθερη Ελλάδα είνε πρωτοφανές στις δέλτους της ελληνικής και παγκόσμιας ιστορίας».

Οι Σύμμαχοι αποβιβάστηκαν στην Ευρώπη, η Σοβ. Ένωση ετοιμάζει την επίθεσή της, οι λαοί παλεύουν, ο φασισμός βαδίζει στην οριστική συντριβή του, ο πόλεμος περνάει στην τελική του φάση.

Το Εθνικό Συμβούλιο, ολόλαμπρος φάρος κι' οδηγός φωτεινός τής απελευθερωτικής πάλης και της Νεοελληνικής λαϊκής αναγέννησης, σαλπίζει προς όλους τους Έλληνες: Αγώνας, Ενότητα, Λαοκρατία.


13 σχόλια:

Aris είπε...

Στη δοξασμενη ΕΑΜικη μας Αντισταση
στις Κορυσχαδες, στη Βινιανη,
στο Μικρο χωριο,
στη Δομνιστα, στο Κρικελλο
και σε ολα τα βουνα μας
χτυπαει η καρδια της Ευρυτανιας.!!

Άιναφετς είπε...

Αλλάζουν τα συνθήματα καρδιάς;
" Αγώνας, Ενότητα, Λαοκρατία"...
Καλή μας δύναμη!

kapetandiamantis είπε...

ΑΠΟ ΤΗ ΜΙΑ Ο ΦΑΣΙΣΜΟΣ ΚΑΙ Η ΣΚΛΑΒΙΑ, ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΛΛΗ Η ΕΛΛΑΔΑ ΤΗΣ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΛΑΙΚΗΣ ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗΣ.
ΕΠΟΧΕΣ ΠΟΥ ΕΠΡΕΠΕ ΚΑΙ ΕΠΙΒΑΛΛΟΝΤΑΝ ΝΑ ΔΙΑΛΕΞΕΙΣ.
ΟΙ ΜΝΗΜΕΣ ΖΟΥΝ!

faros είπε...

Ιστορικές, Δοξασμένες Σελίδες της πατρίδας μας.

Και όμως, αυτή η Ιστορία, εξακολουθεί και ΔΕΝ διδάσκεται στα σχολεία.

Ούτε φυσικά στα κανάλια "μας" ...

PHOTO ΤΙΤΛΟΙ είπε...

Και όμως επί δεκαετίες κυβερνούσαν δοσίλογοι και συνεργάτες των κατακτητών!!!!

Αστοριανή είπε...

...άγνωστα ΓΕΓΟΝΟΤΑ σπουδαίας σημασίας- τα οποία ΕΥΤΥΧΩΣ ο ακάματος
Ευρυτάνας Ιχνηλάτης
επαναφέρει στο φως...

Εύγε Φίλε μου,

Εύγε.

"αστοριανή"
από Νέα Υόρκη

Φυσιολάτρης! είπε...

Kάθε ιστορικό ντοκουμέντο έχει τη δική του αξία......διαβάζοντας νιώθεις μια υπερηφάνεια μαζί με μια θλίψη.......πως χάθηκε ένα τέτοιος αγώνας με τόσα κοινωνικά οράματα.......Η ιστορία έδειξε ότι ο λαός πρέπει να παραμένει αυστηρά στο δικό του ταξικό στρατόπεδο σαφώς διαχωρισμένο από τον αντίπαλο.....που χρησιμοποιεί πολλές και διαφορετικές μεταμφιέσεις για να διεισδύσει και να υπονομεύσει το κίνημα.......κατανοώ ότι σε εκείνη την δεδομένη συγκυρία έπρεπε να υπάρξουν και ευρύτερες συμμαχίες για να νικηθεί ο κατακτητής........όμως και κάπου έπρεπε να μην υποκύψεις στις αξιώσεις των αστικών δυνάμεων γιατί κάτι τέτοιο συνέβη......είχες ένα ολόκληρο κίνημα με τη λαϊκή εξουσία στα χέρια σου.....πως πας και την παραδίδεις στο τραπέζι της λεγόμενης εθν. ενότητας.......πρέπει όντως να διδαχτούμε.......Λίβανοι και Βάρκιζες να μην ξαναυπάρξουν!!!!!!!!!!

NS είπε...

"Κάθε άνθρωπος που αλύγιστος τον αψηφά το γύπα, σαν Προμηθέας είναι κι αυτός, μ' όποιο όνομα"!

Ποιό όνομα; αντάρτης, κλέφτης παλικάρι παντα είναι ο ίδιος ο Λαός!

ΕΥΡΥΤΑΝΑΣ ΙΧΝΗΛΑΤΗΣ είπε...


Ανταρτομάνα Ευρυτανία, ΔΕΝ ΞΕΧΝΑΜΕ!
Ψυχή βαθιά!

άγριο κυκλάμινο είπε...

"Το Εθνικό Συμβούλιο, ολόλαμπρος φάρος κι' οδηγός φωτεινός τής απελευθερωτικής πάλης και της Νεοελληνικής λαϊκής αναγέννησης, σαλπίζει προς όλους τους Έλληνες: Αγώνας, Ενότητα, Λαοκρατία."

Η Νέα Ελλάδα!!

ΙΩΑΝΝΗΣ .Γ.ΓΡΑΒΙΑΣ είπε...

ΣΧΕΔΟΝ ΠΑΝΤΑ ΟΣΟΙ ΑΝΑΦΕΡΟΝΤΑΙ ΣΤΟ ΕΘΝΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΩΝ ΚΟΡΥΣΧΑΔΩΝ,ΤΟ ΟΝΟΜΑΖΟΥΝ ΠΡΩΤΗ ΕΘΝΟΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΤΗΣ ΠΡΟΣΦΑΤΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ.ΤΟ ΣΩΣΤΟ ΕΙΝΑΙ Η ΜΟΝΑΔΙΚΗ ΕΘΝΟΣΥΛΕΥΣΗ!ΔΕΝ ΥΠΗΡΞΕ ΠΡΙΝ ΟΥΤΕ ΜΕΤΑ ΑΛΛΟ ΕΘΝΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ!

ΕΥΡΥΤΑΝΑΣ ΙΧΝΗΛΑΤΗΣ είπε...


Σωστή η παρατήρησή σας κ. Ιωάννη Γ. Γραβιά.
Αν και οι ίδιοι οι Αντιστασιακοί Αγωνιστές την ονομάτιζαν κατ' αυτό τον τρόπο, όπως θα διαπιστώσατε και στην εφημερίδα της εποχής που παραθέτουμε.
Προφανώς διότι υπήρχε εκ μέρους τους η προσδοκία και για ανάλογη συνέχεια, που δυστυχώς όμως δεν ευοδώθηκε...

ΕΥΡΥΤΑΝΑΣ ΙΧΝΗΛΑΤΗΣ είπε...


* Σημαντικό - Ενημερωτικό :

K.K.E

Ερώτηση προς τους Υπουργούς Πολιτισμού & Αθλητισμού και Εσωτερικών

Μέτρα για να ανοίξει άμεσα το Μουσείο Εθνικής Αντίστασης στις Κορυσχάδες

29 Μαρ 2023

Από τον περασμένο Απρίλιο παραμένει κλειστό το Μουσείο Εθνικής Αντίστασης στο ιστορικό κτίριο των Κορυσχάδων και παρά τις επανειλημμένες διαβεβαιώσεις «δεν φαίνεται φως στον ορίζοντα».

Το 2018 είχε υπογραφεί μνημόνιο συνεργασίας της Βουλής με τον Δήμο Καρπενησίου, την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας και το Ίδρυμα «Πέτρος Κόκκαλης» με σκοπό την αναβάθμιση του Μουσείου και την αύξηση της επισκεψιμότητάς του. Μάλιστα, το ΚΚΕ είχε δεσμευτεί ότι θα συνεισφέρει με προσφορά αρχειακού υλικού.

Όπως δημοσιεύτηκε στον τοπικό Τύπο της Ευρυτανίας, το μουσείο θα έκλεινε από τον Απρίλιο έως τον Ιούνιο του 2021 για να συντηρηθεί και να είναι έτοιμο για την παρουσίαση της νέας έκθεσης. Όπως είχε ενημερωθεί η Κομματική Οργάνωση του ΚΚΕ προγραμματιζόταν να γίνουν επίσημα εγκαίνια τις ημέρες των «Μποτσάρειων» (Αύγουστος 2021).

Ωστόσο, τόσους μήνες μετά, το Μουσείο παραμένει κλειστό. Όπως πληροφορούμαστε, η Βουλή δεν έχει εκπληρώσει τις οικονομικές υποχρεώσεις της, το Ίδρυμα Πέτρος Κόκκαλης έχει αποτραβηχτεί, η Περιφέρεια είναι άφαντη, ο Δήμος δηλώνει αδυναμία, η έκθεση και τα καινούργια εκθέματα αγνοούνται.

Θεωρούμε ότι οι αρμόδιοι φορείς δεν μπορούν να μεταθέτουν άλλο τις ευθύνες ο ένας στον άλλο, αφού αυτή τους η στάση έχει ως αποτέλεσμα την αποσιώπηση της ιστορικής μνήμης της Εθνικής Αντίστασης, της οποίας κοιτίδα υπήρξε η Ρούμελη και ακόμα πιο πολύ τα βουνά της Ευρυτανίας.

Το Μουσείο Εθνικής Αντίστασης των Κορυσχάδων, μαζί με το αντίστοιχο της Βίνιανης αλλά και τα δεκάδες ιστορικά τοπόσημα της Ευρυτανίας μπορούν και πρέπει να αποτελέσουν πόλο έλξης δεκάδων χιλιάδων επισκεπτών σε ετήσια βάση.

Ακόμα περισσότερο μπορούν να αποτελέσουν σχολεία ιστορίας των αγώνων του λαού μας, που σήμερα αποκρύπτεται και διαστρεβλώνεται, γιατί τα ιδανικά που αυτοί οι αγώνες πρεσβεύουν δεν ταιριάζουν με τους στόχους και τις επιδιώξεις της αστικής τάξης.



ΕΡΩΤΩΝΤΑΙ οι κ. Υπουργοί:

-Τι μέτρα θα πάρει για να ανοίξει άμεσα το Μουσείο Εθνικής Αντίστασης στις Κορυσχάδες.

-Τι μέτρα θα πάρει για να λειτουργήσουν τόσο το Μουσείο των Κορυσχάδων, όσο και το αντίστοιχο του Ιστορικού Οικισμού της Παλαιάς Βίνιανης με όλο το απαραίτητο μόνιμο προσωπικό και σύγχρονες υποδομές.



Οι Βουλευτές

Παπαναστάσης Νίκος

Κανέλλη Λιάνα

Καραθανασόπουλος Νίκος

Λαμπρούλης Γιώργος