Τετάρτη 22 Μαΐου 2013

Κορυσχάδες 1944 : Στα βουνά της Λεύτερης Ελλάδας!


Το blog "Ευρυτάνας ιχνηλάτης" φέρνει σήμερα στο φως ένα ακόμη σημαντικό ιστορικό ντοκουμέντο από τις ηρωικές αντιστασιακές μνήμες του λαού μας. Το ρολόι του χρόνου γυρνά πολλές δεκαετίες πριν στις ελεύθερες από το ναζιστικό ζυγό Κορυσχάδες της ανταρτογέννας Ευρυτανίας (βλ. εδώ), όπου από τις 14 έως τις 27 Μαΐου 1944 πραγματοποιήθηκε η σύγκληση του Εθνικού Συμβουλίου της Κυβέρνησης των Βουνών δηλαδή της βουλής της αθάνατης Εαμοελασίτικης Αντίστασης! Τότε που ο περήφανος επαναστατημένος λαός μας πάλευε και θεσμοθετούσε τη νέα Ελλάδα της Λευτεριάς και της Λαοκρατίας. 

Η εφημερίδα ντοκουμέντο της εποχής -από την οποία παραθέτουμε τα παρακάτω κείμενα- αποτελεί μέρος ενός ευρύτερου πολύτιμου υλικού που έστειλε στον "Ευρυτάνα ιχνηλάτη" το φιλικό blog "Αγρίνιο γλυκές μνήμες" το οποίο και ευχαριστούμε θερμά. Διατηρήθηκε η ορθογραφία του πρωτοτύπου.
 
Ας αφήσουμε όμως «να μιλήσουν» τα ίδια τα γραφόμενα των πρωταγωνιστών εκείνης της εποποιίας, άλλωστε είναι τόσο εύγλωττα... 
 
Εφημερίδα «ΡΟΥΜΕΛΗ»
ΟΡΓΑΝΟ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΤΟΥ ΕΑΜ ΣΤΕΡΕΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ
Φύλλο
15 ΚΑΠΟΥ 4 ΙΟΥΝΗ 1944

ΕΠΙΔΑΥΡΟΣ 1821 - ΚΟΡΥΣΧΑΔΕΣ 1944
ΖΗΤΩ Η ΕΘΝΟΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ
Ο ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟΣ ΣΤΑΘΜΟΣ ΣΤΗ ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ
 
ΕΚΑΤΟΝ ΟΓΔΟΝΤΑ ΠΕΝΤΕ ΕΘΝΟΣΥΜΒΟΥΛΟΙ ΔΙΑΔΗΛΩΝΟΥΝ ΤΗΝ ΑΤΡΑΝΤΑΧΤΗ ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΛΑΟΥ ΝΑ ΣΥΝΕΧΙΣΕΙ ΣΤΟ ΠΛΑΪ ΤΩΝ ΣΥΜΜΑΧΩΝ ΤΟΥ ΤΟΝ ΑΝΗΛΕΗΤΟ ΠΟΛΕΜΟ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΕ ΚΑΤΑΧΤΗΤΕΣ ΚΑΙ ΠΡΟΔΟΤΕΣ ΚΑΙ ΝΑ ΥΠΕΡΑΣΠΙΣΕΙ ΜΕ ΚΑΘΕ ΘΥΣΙΑ ΤΙΣ ΛΑΪΚΕΣ ΕΛΕΥΘΕΡΙΕΣ.


Ο λαός στο πλευρό της ΠΕΕΑ για τη λευτεριά και τη λαοκρατία
Η ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΕΘΝΟΥΣ 

Μέσα από τις κλαγγές των όπλων των Ελλήνων πολεμιστών του ΕΛΑΣ, τους καπνούς, τις καταστροφές και τις ερημώσεις των ορδών του καταχτητή, τα δάκρυα για τις δεκάδες χιλιάδες των εθνομαρτύρων, τις θυσίες του αγωνιζόμενου ελληνικού λαού, τη μανία και το μίσος των προδοτών και των συνεργατών τους, συντελείται η αναγέννηση του Έθνους.
 
Δύο εκατομμύρια περίπου έλληνες και ελληνίδες ψηφοφόροι, στο προσκλητήριο της ΠΕΕΑ και του εθνικού αγώνα, απ’ όλες τις γωνιές της ελεύθερης και σκλάβας Ελλάδας απάντησαν με τη βροντερή φωνή της ετυμηγορίας του ελληνικού λαού.
 
Έτσι ο τρίχρονος αγώνας κατοχυρώθηκε οριστικά με το ανώτατο όργανο της λαϊκής κυριαρχίας. Το Εθνικό Συμβούλιο.

Γέννημα ιστορικής ανάγκης, είναι το πειό σημαντικό γεγονός της νεοελληνικής ιστορίας γιατί το Εθνικό Συμβούλιο διατράνωσε την απόφασή του να συνεχίσει τον ένδοξο αγώνα του ΕΑΜ για το διώξιμο των Γερμανοβουλγάρων επιδρομέων και να ολoκληρώσει την εθν. ενότητα.

Ο αγώνας αυτός γιγαντώθηκε χάρις στην αδιάλακτη πάλη ενάντια στους επιδρομείς Γερμανοβουλγάρους τους εθνοπροδότες και τους συνεργάτες τους και χάρις στους ένδοξους και θρυλικούς αγώνες που διεξάγει το πρωτοπόρο μαχητικό και ένοπλο τμήμα του Ελληνικού λαού ο ΕΛΑΣ.


 
Το βάθρο της εθνικής ενότητας προκαθορίσθηκε, και σφυρηλατήθηκε μέσα στους αδιάκοπους αγώνες του Ελληνικού λαού. Τίποτα δεν είνε ικανό να μεταβάλει τη νεοελληνική λαοκρατική αναγέννηση.
 
Με το Γλύξμπουργκ επίορκο καταπατητή του Συντάγματος, δημιουργό και εμπνευστή της Βασιλομεταξικής Φασιστικής Δικτατορίας που οδήγησε την Ελλάδα στην καταστροφή και με τους εθνοπροδότες του Ράλλη και τους συνεργάτες του που είναι εγκληματίες πολέμου και υπόλογοι στο έθνος, κανένας συμβιβασμός.
 
Ο μαρτυρικός αγώνας του αόπλου ελληνικού λαού συνεχίζεται ακατάβλητα και σφυρηλατεί στο αμόνι της σκληρής πάλης ενάντια στους κατακτητές Γερμανοβουλγάρους την εθνική ενότητα.
 
Ο θρυλικός ΕΛΑΣ που η ένδοξη ιστορία του σκιάζει τους εχθρούς του λαού, αναγράφει καθημερινά νέες ένδοξες σελίδες στην ιστορία του.
 
Η πρώτη σύνοδος του Εθνικού Συμβουλίου εκφράζοντας τη θέληση του Ελληνικού λαού ανέθεσε στη Πολιτική Επιτροπή να συνεχίσει το βαρύ, το σκληρό έργο της εθνικής ενότητας και να οδηγήσει το έθνος στη νίκη.
 
Οι αγώνες σύσσωμου του λαού προκαθώρισαν την πορεία του αγώνα και η απόφαση του εθνικού Συμβουλίου είναι η ιστορική απόφαση του έθνους.

=========================
ΑΠ’ ΤΟ ΛΑΟ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΟ ΛΑΟ

Το ιστορικό ψήφισμα του Εθνικού ΣυμβουλίουΨΗΦΙΣΜΑ

Γ ε ν ι κ έ ς Δ ι α τ ά ξ ε ι ς
 
Το Εθνικό Συμβούλιο
Συγκροτημένο από αντιπροσώπους ολόκληρου του Ελληνικού Λαού, που συνήλθαν για να διακηρύξουν την ακατάβλητη θελησή του να πολεμήσει ως την τελευταία του πνοή για την απελευθέρωση της χώρας, την πλήρη συντριβή του φασισμού και την αποκατάσταση της εθνικής ενότητας και της Λαϊκής Κυριαρχίας.
Θέλοντας να καθορίσει τον τρόπο άσκησης όλων των εξουσιών στην Ελεύθερη Ελλάδα,
 
Ψ η φ ί ζ ε ι


Άρθρο 1 - Κυρώνεται η Ιδρυτική Πράξη της ΠΕΕΑ, της 10 του Μάρτη 1944


Άρθρο 2 - Όλες οι εξουσίες πηγάζουν από το λαό και ασκούνται από το λαό. Η Αυτοδιοίκηση και η Λαϊκή Δικαιοσύνη είναι θεμελιώδεις θεσμοί του δημόσιου βίου των Ελλήνων.


Άρθρο 3 - Το Εθνικό Συμβούλιο είναι το ανώτερο όργανο της Λαϊκής Κυριαρχίας. -Η Πολιτική Επιτροπή Εθνικής Απελευθέρωσης έχει τις εξουσίες που καθορίζει αυτό το ψήφισμα.Άρθρο 4 - Οι λαϊκές ελευθερίες είναι ιερές και απαραβίαστες. -Το αγωνιζόμενο έθνος θα τις προστατέψει από κάθε απειλή, από οπουδήποτε και αν προέρχεται.

Άρθρο 5 - Όλοι οι Έλληνες, άντρες και γυναίκες, έχουν ίσα πολιτικά και αστικά δικαιώματα.Άρθρο 6 - Η εργασία είναι βασική κοινωνική λειτουργία και δημιουργεί δικαίωμα για την απόλαυση όλων των αγαθών της ζωής.

Άρθρο 7 - Επίσημη γλώσσα για όλες τις εκδηλώσεις της δημόσιας ζωής και για όλους τους βαθμούς της εκπαίδευσης είναι η γλώσσα του λαού.Άρθρο 8 - Ο πρωταρχικός σκοπός και ο γνώμονας για την άσκηση όλων των εξουσιών είναι ο απελευθερωτικός αγώνα του έθνους. -Το Εθνικό Συμβούλιο, η ΠΕΕΑ, οι ένοπλοι και άοπλοι πολίτες υπηρετούν πριν απ’ όλα το σκοπό αυτό. - Ο Εθνικός Στρατός ΕΛΑΣ είναι το ένοπλο τμήμα του έθνους που μάχεται για την απελευθέρωση της Πατρίδας και τις ελευθερίες του Λαού.
 
Άρθρο 9 - Η ΠΕΕΑ εκπροσωπεί το μαχόμενο έθνος στο εξωτερικό, διοικεί τον Εθνικό Στρατό-ΕΛΑΣ, διευθύνει όλες τις δημόσιες υπηρεσίες και έχει την ανώτατη εποπτεία, την καθοδήγηση και τον έλεγχο της Αυτοδιοίκησης και της Λαϊκής Δικαιοσύνης. - Η ΠΕΕΑ εκδίδει και δημοσιεύει Πράξεις, που περιέχουν κανόνες δικαίου και Αποφάσεις με εκτελεστικό περιεχόμενο. - Οι Πράξεις εκδίδονται αφού ψηφιστούν από την Αντιπροσωπεία του Εθνικού Συμβουλίου του άρθρου 13. - Η ΠΕΕΑ μπορεί ν’ αλλάζει τη σύνθεσή της μέ την έγκριση του Εθν. Συμβουλίου ή της Αντιπροσωπείας.
 
Άρθρο 10 - Το Εθνικό Συμβούλιο κρίνει το έργο της ΠΕΕΑ, κυρώνει τις Πράξεις της, προτείνει μέτρα ή παίρνει το ίδιο αποφάσεις που συντελούν στην ευόδωση του εθνικού αγώνα. - Η κύρωση των κανόνων δικαίου που θεσπίζονται με τις Πράξεις της ΠΕΕΑ, ή η θέσπιση κανόνων δικαίου απ’ το Εθν. Συμβούλιο γίνεται με ψηφίσματα. Οι κατευθύνσεις που δίνει το Συμβούλιο ή τα μέτρα που παίρνει για τους σκοπούς της παραπάνω παραγράφου διατυπώνονται σε Αποφάσεις.
 
Άρθρο 11 - Οι εργασίες του Εθνικού Συμβουλίου θα διαρκέσουν έως την απελευθέρωση ολόκληρης της χώρας. - Η διάλυση του Εθνικού Συμβουλίου μπορεί να γίνει και πριν απ’ την απελευθέρωση αν το αποφασίσει το ίδιο, ύστερ’ από πρόταση της ΠΕΕΑ ή του 1/3 απ’ τα μέλη του.


 
Άρθρο 12 - Το Εθνικό Συμβούλιο συνέρχεται κάθε τέσσαρες μήνες σε τακτική σύνοδο. Η διάρκεια κάθε συνόδου είναι δεκαήμερη, μπορεί όμως να παραταθεί από το ίδιο το Συμβούλιο. - Η ΠΕΕΑ μπορεί να συγκαλέσει το Εθνικό Συμβούλιο και σε έκτακτη σύνοδο. Μπορεί επίσης η ΠΕΕΑ ν’ αναβάλει μια σύνοδο αν υπάρχει ανάγκη με σύμφωνη γνώμη της Αντιπροσωπείας του Εθνικού Συμβουλίου του άρθρου 13.
 
Άρθρο 13 - το τέλος κάθε συνόδου το Εθνικό Συμβούλιο εκλέγει αντιπροσωπεία από 17 τακτικά μέλη και 5 αναπληρωματικά. Τα καθήκοντα που θα ασκεί η αντιπροσωπεία στο χρονικό διάστημα ανάμεσα σε δύο συνόδους, ορίζονται στο άρθρο 14. - Ο Πρόεδρος του Εθνικού Συμβουλίου είναι αυτοδίκαια μέλος και Πρόεδρος της Αντιπροσωπείας.
 
Άρθρο 14 - Η ΠΕΕΑ υποβάλλει κάθε πράξη στην Αντιπροσωπεία για να την ψηφίσει. - Αν η γνώμη της Αντιπροσωπείας είναι αντίθετη προς την Πράξη, η ΠΕΕΑ συζητεί πάλι πάνω σ’ αυτή. - Αν η ΠΕΕΑ επιμένει στη γνώμη της, συγκαλείται κοινή συνεδρίαση ΠΕΕΑ και Αντιπροσωπείας, όπου παίρνεται απόφαση με πλειοψηφία. - Η αντιπροσωπεία μπορεί επίσης να υποδείχνει στην ΠΕΕΑ μέτρα συντελεστικά για την ευόδωση του εθνικού αγώνα.


 
Άρθρο 15 - Η ΠΕΕΑ, που αντλεί την εξουσία της απ’ την εμπιστοσύνη του Εθνικού Συμβουλίου, είναι υπόλογη απέναντί του και απέναντι του έθνους, για την καλή διεξαγωγή του εθνικοαπελευθερωτικού αγώνα, για την αποκατάσταση της λαϊκής κυριαρχίας και για την προστασία των λαϊκών ελευθεριών.
 

Ψηφίστηκε στις Κορυσχάδες, σήμερα στις 27 του Μάη 1944.
 

(Μία στάση ιστορικής μνήμης από το blog "Ευρυτάνας ιχνηλάτης")

==================


ΥΓ1: Δείτε και ορισμένα κομβικά αφιερώματα του blog μας για την Αντίσταση στην Ευρυτανία:

ΥΓ2: Διαβάστε, επίσης, κάποια επιπλέον ντοκουμέντα από τον Παράνομο Αντιστασιακό Τύπο της εποχής που έχει δημοσιεύσει ανά καιρούς το blog μας :

23 σχόλια:

λεύτερος είπε...

Γινεται τρομερή δουλεια σε αυτο το blog.
Mπράβο!!!!!

PHOTO ΤΙΤΛΟΙ είπε...

Οι αθάνατες Κορυσχάδες δείχνουν το δρόμο της νίκης για κάθε αξιοπρεπή λαό.

doctor είπε...

ΕΙΝΑΙ ΑΞΙΟ ΘΑΥΜΑΣΜΟΥ ΤΟ ΓΕΓΟΝΟΣ ΟΤΙ ΜΕΣΑ ΣΕ ΣΥΝΘΗΚΕΣ ΓΕΡΜΑΝΙΚΗΣ ΚΑΤΟΧΗΣ ΤΟ ΕΑΜ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕ ΠΑΝΩ ΑΠΟ 1,5 ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΟ ΛΑΟΥ ΣΕ ΟΛΗ ΤΗ ΧΩΡΑ ΓΙΑ ΝΑ ΨΗΦΙΣΕΙ ΤΟΥΣ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΟΥΣ ΤΗΣ ΕΘΝΟΣΥΝΕΛΕΥΣΗΣ.
ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΔΕΙΞΗ ΤΟΥ ΝΤΟΚΟΥΜΕΝΤΟΥ.

ΕΥΡΥΤΑΝΑΣ ΙΧΝΗΛΑΤΗΣ είπε...

Mια μικρή παρέμβαση.
Οι Κορυσχάδες είναι ένα πανέμορφο χωριό, σχεδόν δίπλα στο Καρπενήσι. Αξίζει να το επισκέπτεστε μαζί φυσικά με το περίφημο ιστορικό μουσείο της αντίστασης.
Καλή συνέχεια στα σχόλιά σας...

Τακης είπε...

Τιμή & Δόξα στην Εθνική Αντίσταση του ιδιαίτερου τόπου μας!

Τάκης Ευθυμίου

Memaria είπε...

Εξαιρετική ανάρτηση!!

Φυσιολάτρης! είπε...

Είναι σημαντικό....ειδικά σε αυτούς τους καιρούς....να μην ξεχνάμε!!!!!Συγχαρητήρια!!!!

Άρης Άλμπης είπε...

Χρησιμότατη ανάρτηση για τους νεότερους. Αλλά και οδυνηρή για τους παλαιότερους. Πώς χάθηκε αυτή η μεγαλειώδης επανάσταση, αυτή η έξαρση του πατριωτισμού; Και τι ακολούθησε…

John Kalantzis είπε...

Ιστορικός "θησαυρός" το μπλογκ!!!

kapetandiamantis είπε...

ΗΤΑΝ Η ΠΙΟ ΗΡΩΙΚΗ ΠΕΡΙΟΔΟΣ ΣΤΗ ΝΕΟΤΕΡΗ ΙΣΤΟΡΙΑ ΜΑΣ. ΜΕ ΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΤΟΥ ΒΟΥΝΟΥ ΣΤΗ ΒΙΝΙΑΝΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΘΝΟΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΣΤΙΣ ΚΟΡΥΣΧΑΔΕΣ Ο ΑΓΩΝΙΖΟΜΕΝΟΣ ΛΑΟΣ ΕΔΕΙΞΕ ΤΗ ΘΕΛΗΣΗ ΤΟΥ ΝΑ ΣΤΗΣΕΙ ΤΗ ΔΙΚΗ ΤΟΥ ΕΞΟΥΣΙΑ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΔΙΚΟΥΣ ΤΟΥ ΛΑΟΚΡΑΤΙΚΟΥΣ ΘΕΣΜΟΥΣ. ΑΥΤΟ ΤΡΟΜΑΞΕ ΤΟ ΞΕΝΟΔΟΥΛΟ ΑΣΤΙΚΟ ΚΑΤΕΣΤΗΜΕΝΟ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΑΓΓΛΟΥΣ ΠΡΟΣΤΑΤΕΣ ΤΟΥ.

ΕΙΝΑΙ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΟΣΑ ΕΓΡΑΦΕ Ο ΓΛΗΝΟΣ…. “ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ ΑΠ ΟΛΑ ΦΟΒΟΥΝΤΑΙ ΤΟΝ ΙΔΙΟ ΤΟ ΛΑΟ. ΦΟΒΟΥΝΤΑΙ ΤΟ ΞΥΠΝΗΜΑ ΤΟΥ, ΦΟΒΟΥΝΤΑΙ ΜΗΠΩΣ ΣΑΝ ΘΑ ΠΑΡΕΙ Ο ΛΑΟΣ ΣΤΑ ΧΕΡΙΑ ΤΟΥ ΤΙΣ ΕΛΕΥΘΕΡΙΕΣ ΤΟΥ, ΔΕΝ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΕΚΕΙΝΟΙ ΠΟΥ ΘΑ ΤΟΝ ΟΔΗΓΗΣΟΥΝ ΣΤΗΝ ΠΑΡΑΠΕΡΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΖΩΗ. ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΤΡΟΜΑΖΕΙ ΚΑΘΕ ΛΑΙΚΟ ΚΙΝΗΜΑ, ΚΑΘΕ ΑΛΗΘΙΝΟ ΞΥΠΝΗΜΑ ΤΟΥ ΛΑΟΥ, ΚΑΘΕ ΜΑΖΙΚΗ ΠΑΛΗ.

ΔΥΣΤΥΧΩΣ ΟΛΗ ΑΥΤΗ Η ΚΟΣΜΟΓΟΝΙΑ ΤΟΥ ΕΑΜ ΕΛΑΣ ΚΑΙ ΤΩΝ ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΩΝ ΑΝΘΡΩΠΩΝ ΠΟΥ ΟΝΕΙΡΕΥΤΗΚΑΝ ΤΗΝ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΑΛΛΑΓΗ ΧΑΘΗΚΕ.
Η ΣΠΟΥΔΑΙΟΤΕΡΗ ΑΙΤΙΑ ΗΤΑΝ Ο ΣΥΜΒΙΒΑΣΜΟΣ ΤΟΥ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟΥ ΜΕΡΟΥΣ ΤΗΣ ΗΓΕΣΙΑΣ ΤΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ ΠΟΥ ΕΙΧΕ ΛΑΘΟΣ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ, ΑΦΟΥ ΣΤΟ ΒΩΜΟ ΤΗΣ ΜΕ ΚΑΘΕ ΤΡΟΠΟ ΕΠΙΤΕΥΞΗΣ ΤΗΣ ΛΕΓΟΜΕΝΗΣ “EΘΝΙΚΗΣ ΕΝΟΤΗΤΑΣ” EΦΤΑΣΕ ΣΤΟ ΣΗΜΕΙΟ ΝΑ ΚΑΝΕΙ ΤΙΣ ΕΠΑΙΣΧΥΝΤΕΣ ΣΥΜΦΩΝΙΕΣ ΤΗΣ ΒΑΡΚΙΖΑΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΚΑΖΕΡΤΑΣ ΚΑΙ ΝΑ ΔΕΧΤΕΙ ΝΑ ΜΠΕΙ ΣΤΗΝ ΑΣΤΙΚΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΤΟΥ ΒΡΕΤΑΝΟΔΟΥΛΟΥ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ. ΝΑ ΛΟΙΠΟΝ ΠΟΥ ΟΔΗΓΟΥΝ ΟΙ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΙΣ “ΕΘΝΙΚΗΣ ΟΜΟΨΥΧΙΑΣ”, ΠΟΥ ΤΟΣΟ ΜΑΣ ΔΙΑΦΗΜΙΖΟΥΝ ΚΑΠΟΙΟΙ ΚΑΙ ΣΗΜΕΡΑ!!! ΠΩΣ ΝΑ ΤΟ ΚΑΝΟΥΜΕ ΔΕΝ ΓΙΝΕΤΑΙ ΟΥΤΕ ΠΟΤΕ ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΛΑΟΣ ΚΑΙ ΑΣΤΟΙ ΝΑ ΕΧΟΥΝ ΚΟΙΝΟ ΣΥΜΦΕΡΟΝ. ΑΥΤΟ ΟΔΗΓΕΙ ΣΤΗΝ ΗΤΤΑ ΤΟΥ ΑΓΩΝΑ!

ΑΝΤΙ ΤΟΤΕ Η ΗΓΕΣΙΑ ΝΑ ΕΜΠΙΣΤΕΥΤΕΙ ΤΙΣ ΑΣΤΕΙΡΕΥΤΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΤΟΥ ΛΑΙΚΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ ΚΑΙ ΝΑ ΠΡΟΧΩΡΗΣΕΙ ΑΥΤΟΝΟΜΑ ΜΕ ΟΠΛΟ ΤΟΝ ΕΛΑΣ ΓΙΑ ΤΗ ΜΕΛΛΟΝΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ ΕΠΕΣΕ ΣΤΗΝ ΠΑΓΙΔΑ ΤΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ. Ο ΑΡΗΣ ΤΑ ΕΙΧΕ ΠΡΟΒΛΕΨΕΙ….

ΠΟΛΛΑ ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΑΦΙΕΡΩΜΑ . ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΛΗΣΜΟΝΑΜΕ ΑΛΛΑ ΠΡΕΠΕΙ ΚΑΙ ΝΑ ΔΙΔΑΣΚΟΜΑΣΤΕ.

petros είπε...

ιχνηλατη σε ευχαριστουμε εκ νεου για την εξαιρετικη σου δουλεια και να σε παρακαλεσουμε να μη σταματησεις ποτε να μας συναρπαζεις..

akrat είπε...

πάρα πολύ καλή δουλιά

εύγε

Dennis Kontarinis είπε...

Φίλε μου Ιχνηλάτη ήταν μια θριαμβευτική αρχή που όμως τα μεγάλα συμφέροντα μας την έπνιξαν στο αίμα.
Νάσαι καλά

συσπειρωση αριστερων μηχανικων είπε...

αν επιτρέπετε αναδημοσιεύουμε ...
πάλι συγχαρητήρια

blackbedlam είπε...


Για χρόνια ολόκληρα οι πολιτικοί εκπρόσωποι της αστικής τάξης, επιχειρούν και διαστρεβλώνουν και παραχαράσσουν την ιστορική αλήθεια, έχοντας στην διάθεσή τους όλους τους μηχανισμούς.

Οι αγώνες του λαού μας είναι παρακαταθήκη για τις επερχόμενες γενιές και η πείρα των αγώνων αυτών, μπορεί να γίνει εφαλτήριο νέων αγώνων για την ανατροπή του ταξικού εχθρού.

Αυτό φοβούνται γι΄αυτό χτυπούν την ιστορική μνήμη.
Φοβούνται την αφύπνιση του λαού.

Και εσύ φέρνεις στο φως άγνωστες, σε πολλούς πτυχές, αυτής της ηρωικής πορείας του λαού μας.

Σημαντική η συμβολή σου, να είσαι πάντα καλά και να συνεχίζεις.

Και που ξέρεις, ίσως κάποια στιγμή εκτιμήσεις ότι είναι σκόπιμο να γίνει μια καλή επιλογή που θα συνοψίζει τέτοιου είδους ντοκουμέντα που βρίσκονται σκόρπια, που δεν είναι ευρέως γνωστά και να τα εκδόσεις.

Λέω τώρα εγώ, μια ιδέα είναι και που ξέρεις……..

ΕΥΡΥΤΑΝΑΣ ΙΧΝΗΛΑΤΗΣ είπε...

Ευχαριστούμε όλους σας για τα ενθαρρυντικά σας λόγια και για τη συμβολή σας στην προσπάθεια του blog.

YΓ. Φίλοι της "Συσπείρωσης αριστερών μηχανικών" μας τιμά η αναδημοσίευση.

Eva Neocleous είπε...

Εξαιρετικό και πολύ ενδιαφέρον αφιέρωμα!
Συγχαρητήρια!!!

ΕΥΡΥΤΑΝΑΣ ΙΧΝΗΛΑΤΗΣ είπε...

Ευχαριστούμε για τη συμμετοχή, τα σχόλια και τις αναδημοσιεύσεις.
Οι ιστορικές μνήμες του τόπου μας είναι ανίκητες στο χρόνο...

άγριο κυκλάμινο είπε...

Ευρυτάνα ιχνηλάτη οι αναρτήσεις σου διδάσκουν ιστορία. Πραγματικά πόσα πρόσφερε το ΕΑΜ-ΕΛΑΣ στο λαό μας πέραν του αγώνα για την απελευθέρωση από το χιτλερισμό. Δημοκρατικά δικαιώματα όπως για παράδειγμα η ψήφος των γυναικών και των νέων που πριν ήταν άγνωστα, έγιναν τότε πραγματικότητα. Παιδεία, υγεία, συμμετοχή του απλού αγρότη στις αποφάσεις. Λαοκρατική αναγέννηση συντελούταν στην ελεύθερη Ελλάδα.
Να είσαι καλά ιχνηλάτη.

argyris είπε...

Πολυ καλη δουλεια Συνχαρητηρια !ευχαριστουμε...!

E.- είπε...

΄Ολα μα όλα άξια θαυμασμού, σεβασμού κι εκτίμησης!!!

Καλά σου βράδια
Ε.-

kapetandiamantis είπε...

Εκδήλωση τιμής στους Κορυσχάδες

Η ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ και η ΚΟ Ανατ. Στερεάς - Εύβοιας του ΚΚΕ τιμούν την επέτειο των Κορυσχάδων, την Κυριακή 27 Μάη και ώρα 11.30 π.μ., μπροστά στο ιστορικό σχολείο, όπου συνήλθε το Εθνικό Συμβούλιο το Μάη του 1944. Θα χαιρετίσει, από την κεντρική διοίκηση της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ, ο Γιάννης Παναγής, μέλος της διοίκησης, και θα μιλήσει ο Γιώργος Μπακογιώργος, Γραμματέας της ΚΟ Καρπενησίου του ΚΚΕ.

Ντένης Κοντρίνης είπε...

Μεγάλρς στιγμές του αγώνα μας. Τότε που γράφαμε την ιστορία της πατρίδας μας με το αίμα των αγωνιστών μας. Δόξα και τιμή.