Τρίτη 21 Ιανουαρίου 2020

Ιστορικό ντοκουμέντο : μαρτυρία ενός αγωνιστή του ΔΣΕ για την κατάληψη του Καρπενησίου (1949)

Το αεροπλάνο Harvard που καταρρίφθηκε από τους αντάρτες του ΔΣΕ  στη μάχη του Καρπενησίου
(φωτο "Κόκκινος φάκελος")

Από τις ηλεκτρονικές σελίδες του "blog Ευρυτάνας ιχνηλάτης" σας παρουσιάζουμε ένα ακόμη σημαντικό ιστορικό ντοκουμέντο που αφορά τον τόπο μας και την ιστορία του.

Πρόκειται για μια προσωπική μαρτυρία του αντάρτη του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας Βαγγέλη Μαλκογιώργου που εμπεριέχεται στο βιβλίο του ιδίου με τίτλο : "Μαρτυρία ενός αγωνιστή του ΔΣΕ" (Αθήνα 2017, πρόλογος Θανάση Παφίλη). Ο Βαγγέλης Μαλκογιώργος είχε πάρει μέρος στις μάχες που έδωσε ο ΔΣΕ για την απελευθέρωση του Καρπενησίου από τον αμερικανοστήριχτο μοναρχικό κυβερνητικό στρατό στις 19-21 Γενάρη του 1949 και περιγράφει γεγονότα εκείνων των ημερών με επίκεντρο την κατάληψη του στρατηγικής σημασίας εχθρικού οχυρού στο λόφο του Αγ. Δημητρίου στην είσοδο της πόλης, καθώς και την κατάρριψη από τους αντάρτες ενός πολεμικού αεροπλάνου στο οποίο επέβαιναν ένας πιλότος του κυβερνητικού στρατού παρέα με έναν... Αμερικάνο στρατιωτικό αξιωματούχο! Το γεγονός της κατάρριψης αυτού του αεροπλάνου ήταν μια "επίσημη" απόδειξη για τη βρόμικη ανάμιξη των Αμερικανών στον εμφύλιο με την πλευρά του μοναρχοφασιστικού καθεστώτος. Έγινε σάλος, ενώ υπήρξε και καταγγελία του γεγονότος στον ΟΗΕ  (βλ.και  το πλήρες αφιέρωμα για την Κατάληψη του Καρπενησίου από το ΔΣΕ)


Ιδού ολόκληρη η μαρτυρία του Βαγγέλη Μαλκογιώργου:


=========


Φύγαμε η Σχολή (σημ. εννοεί τη Σχολή Αξιωματικών του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας) ανεβαίνοντας Βουλγάρα από εκεί στο Ζαχαράκι, πήραμε την κορυφογραμμή προς τον Άγιο Ηλία Νεοχωρίου και από εκεί στο Μαυρίλο. Παραμείναμε την ημέρα και μόλις σουρούπωσε πήραμε τον ανήφορο για τους Αγίους Αποστόλους. Στον αυχένα στην κορυφή του Βελουχιού πήραμε τον κατήφορο για το Καρπενήσι.

Μόλις κοντεύαμε να κατεβούμε στην πεδιάδα του Καρπενησίου στο δρόμο που προχωρούσαμε σταματήσαμε διότι η εμπροσθοφυλακή της σχολής ανέφερε ότι είχε σταματήσει για ωριαία ξεκούραση δύναμη του στρατού. Αμέσως ο διοικητής της Σχολής μας ανακοινώνει να ετοιμαστούμε και να κάνουμε επίθεση να τους αιφνιδιάσουμε όπως και έγινε. Με την επίθεση που τους κάναμε αμέσως το βάλανε στα πόδια, ο λόχος ο δικός μας τροχάδην προχωρούσαμε και φτάνοντας κοντά στην Σωτήρα, μια εκκλησιά μόλις μπαίνουμε στο Καρπενήσι, στήσαμε ενέδρα. Ένα μέρος της διλοχίας του ελαφρού τάγματος 52 το οποίο είχε έδρα στη Μακρακώμη τις απογευματινές ώρες την προηγούμενη μέρα είχε μπει στο Καρπενήσι. Αυτό αποδεικνύει ότι είχαν κάποιες πληροφορίες για επίθεση δική μας. Απέναντί μας ήταν ένα ύψωμα με πυκνά έλατα μπροστά στο χωριό Μυρίκη, εκεί ένα μέρος από αυτούς οχυρώθηκαν και μέχρι που τους πήρε η μέρα πολύ ξεκομμένοι ένας-ένας προχωρούσαν να μπουν στο Καρπενήσι. Εμείς τους είχαμε στήσει ενέδρα και τους συλλάβαμε. Ο δεύτερος λόχος της Σχολής κατά τις 10 π.μ. όπως ήταν συγκεντρωμένοι στο ύψωμα τους χτύπησαν στα έλατα δυο μπαζούκας και σε λίγο άρχισαν να παραδίδονται.

Αντάρτες του ΔΣΕ προωθούνται σε θέσεις μάχης στο Καρπενήσι

Πέρασε όλη μέρα, το βράδυ μαζευτήκαμε πίσω από τον Άγιο Δημήτρη το οποίο είναι βραχώδες. Ήταν εκεί ο Πέτσας και για μια στιγμή ήρθε και προσωπικά για ελάχιστο χρόνο μας μίλησε και μας ανέφερε ότι "πρέπει οπωσδήποτε η Σχολή που έχει τεράστια πείρα στις εφόδους να καταλάβουμε τον Άγιο Δημήτριο αλλιώς τις πρωινές ώρες θα διατάξω οπισθοχώρηση".

Έβαλε 20 άτομα με αξιωματικό τον Κώστα Γραβάνη από την Ομβριακή, μας μοίρασαν κάπες και βάλαμε στα πόδια μας, πήραμε όλοι αυτόματα και 12 μπαζούκας για να χτυπήσουμε τα πολυβόλα που ήταν μπετόν αρμέ και αμέσως να αναρριχηθούμε στο τείχος που είχαν σε όλο το μήκος 3 μέτρα ύψος από το μέρος το δικό μας. Μας είπε ότι "στις 12 η ώρα περίπου βγαίνει το φεγγάρι, θα χτυπήσετε τα πολυβολεία και αμέσως θα αναρριχηθείτε στους τοίχους. Αυτό θα το κάνετε σιγά σιγά, έρποντας και παραμερίζοντας τις πέτρες να μην κατρακυλήσει καμιά και σας πάρουν χαμπάρι" όπως και έγινε.

Προχωρήσαμε έρποντας πολύ σιγά. Μόλις φτάσαμε στα 30-40 μέτρα σταματήσαμε. Το σύνθημα ήταν με το σφύριγμα του αξιωματικού αμέσως και τα δώδεκα μπαζούκας να σκάσουν ακαριαία. Πραγματικά τα μπαζούκας σκάσανε σε δευτερόλεπτα τα αέρια που έχουν αυτά κι όσοι βρίσκονται στα 5-10 μέτρα για τρία λεπτά είναι αναίσθητοι. Αυτό το πετύχαμε. Ο Γραβάνης που είχε ανέβει στη μάνδρα ήταν ο πρώτος τραυματίας με διαμπερές τραύμα στο πόδι. Σκαρφαλώσαμε αμέσως όλοι οι υπόλοιποι απάνω και όπως ήταν ακόμη υπνωτισμένοι από τα αέρια τους μαζέψαμε μέσα στην εκκλησία και σε μια μεγάλη αποθήκη που είχαν. Σε πέντε λεπτά ήμασταν κυρίαρχοι.

Ο λόφος του Αγίου Δημητρίου σήμερα - φωτο: "blog Ευρυτάνας ιχνηλάτης"

Στον Άγιο Δημήτρη απάνω στο ύψωμα είχαν δυο βαριά πολυβόλα και τέσσερις βαριούς όλμους. Αμέσως αρχίσαμε με τους όλμους και τα δυο βαριά πολυβόλα. Στο Καρπενήσι που βάζαμε και εμπρηστικά βλήματα, πήρε φωτιά ένα κτήριο (σημ. εννοεί το Διοικητήριο των κυβερνητικών στελεχών-πολιτικής και στρατιωτικής ηγεσίας) και ακούγονταν το κλάμα μέχρι τον Άγιο Δημήτριο, ο οποίος ευθεία ήταν πάνω από 600 μέτρα. Σταματήσαμε να ρίχνουμε εμπρηστικά βλήματα κατά τις 2 μ.μ.

Από το μέρος του Καρπενησίου στην είσοδο του φρουρίου ανέβαινε ένα τσούρμο στρατός, μπροστά ένας αξιωματικός και είχαμε πάρει από τους φαντάρους το σύνθημα παρασύνθημα. Προχωράνε να μπούνε μέσα, σε μια στιγμή χτύπησε το φεγγάρι, είδαν ότι δεν μοιάζαμε για φαντάροι και πάνε να οπισθοχωρήσουν. Τους χτυπήσαμε, είχαν αρκετές απώλειες.

Στα χαράματα η μόνη αντίσταση που υπήρχε ήταν από τα Ρόβια. Πάνω από το Καρπενήσι είχαν φτιάξει σε όλο το βουνό αναχώματα και ένας φαντάρος από τους αιχμαλώτους μας λέει "οι πινακίδες είχαν στοιχεία απάνω, τα οποία ήταν εάν τα καταλαμβάναμε εμείς θα μας ρίχνανε με εμπρηστικά βλήματα". Αμέσως αρχίζουμε και ρίχνουμε καμιά δεκαριά βλήματα οπότε βγήκανε έξω και προχώρησαν προς το διάσελο του Βελουχιού για να βγουν προς Λαμία. Οι δικοί μας είχαν στήσει ενέδρα και δεν γλίτωσε κανένας.

Κατά τις 8.30 το πρωί ήρθε το πρώτο αναγνωριστικό Χάρβατ για αναγνώριση. Μας λένε οι φαντάροι "βάλτε τα πάνω Ζ.Α. και θα νομίζουν ότι κατέχεται από τον στρατό". Πράγματι μόλις το αεροπλάνο κατέβηκε στα 20 μέτρα βλέπαμε τους αεροπόρους. Τότε ο Γραβάνης μας λέει "βάλτε τα βαριά πολυβόλα στη θέση αντιαεροπορικής βολής". Πράγματι τα βάλαμε και αμέσως μετά 45 οπλοπολυβόλα μόλις το αεροπλάνο έκανε κάθετη εφόρμηση του κάναμε πυρά φραγμού. Το πετύχαμε και όπως φαίνεται πρέπει να του κόψαμε το πηδάλιο ανυψώσεως διότι πήγε να περάσει το διάσελο στις ράχες και πάει να πέσει προς τη Λαμία, δεν μπορούσε να σηκωθεί γι' αυτό γύρισε και πήγε κάτω από το Καρπενήσι και έπεσε. Κάποιος από τους δυο τραυματίστηκε από τα πυρά τα δικά μας.

Μέσα ήταν ο συνταγματάρχης Έντερ Αμερικάνος και ο πιλότος Τσούκας από το Πολύκαστρο Τυμφρηστού. Βρέθηκαν και οι δυο χτυπημένοι από σφαίρες.

Μετά την απελευθέρωση του Καρπενησίου η Σχολή εγκαταστάθηκε σε ένα μεγάλο κτήριο που ήταν στρατώνας για τον στρατό. Εκεί παραμείναμε 20 μέρες και στις 9 Φλεβάρη φύγαμε για το Μικρό Χωριό. Από εκεί περάσαμε το Κεφαλόβρυσο και πήγαμε στον Προυσσό ακολουθώντας και οι δυο μεραρχίες. Μόλις μας στρίμωχναν μπροστά ο στρατός πάντα φώναζαν "να περάσει η Σχολή μπροστά". Είναι αλήθεια ότι η Σχολή λόγω εκπαίδευσης και διαλεγμένοι από τις Μεραρχίες καθώς ήταν, είχε πάντα επιτελείο στη κάθε επίθεση που θα κάνει.

Ιστορικό βίντεο που προβλήθηκε το καλοκαίρι του 2019 στο Καρπενήσι
στην κατασκήνωση του Αντιιμπεριαλιστικού Διήμερου της ΚΝΕ όπου τιμήθηκαν μαχητές του ΔΣΕ 
που πήραν μέρος στην Κατάληψη του Καρπενησίου από το ΔΣΕ το 1949

(Ήταν μια Ιστορική Μαρτυρία του Βαγγέλη Μαλκογιώργου
 μαχητή του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας)

13 σχόλια:

kapetandiamantis είπε...

ΔΟΞΑ ΚΑΙ ΤΙΜΗ ΣΤΟΥΣ ΑΤΡΟΜΗΤΟΥΣ ΑΓΩΝΙΣΤΕΣ ΤΟΥ ΔΣΕ
ΠΟΥ ΠΟΛΕΜΗΣΑΝ ΞΕΝΟ ΚΑΙ ΝΤΟΠΙΟ ΜΟΝΑΡΧΟΦΑΣΙΣΜΟ

Αστοριανή είπε...

Ήρθα για μια "Καλημέρα"
κι έμεινα άφωνη!

Λες κι έζησα μαζί σας τις ταλαιπωρίες, τον τρόμο, τον αγώνα!
Ένα ιστορικό που θα πρέπει να το δουν τα παιδιά του "κινητού στο χέρι, με τα βίαια παιγνίδια που τους έχουν διαστρεβλώσει τον νου!"
Πόσο μακριά η Αλήθεια και οι αγώνες της
από την σημερινή κοινωνία!

Ασ ήταν να το έβλεπε κι ο Συμπέθερος...

Ευρυτάνα μου, πάντα πρώτος!

Από Νέα Υόρκη,
και πάντα φίλη σας.
Υιώτα Στρατή

"Αστοριανή"

Aris είπε...

Οι Ευρυτανες ελεγαν για χρονια οτι το εχθρικο αεροσκαφος με τον Αμερικανο το εριξε με το οπλοπολυβολο της μια νεαρη ανταρτοπουλα.!!

PHOTO ΤΙΤΛΟΙ είπε...

Πρώτα οι ιταλοί, μετά οι γερμανοί, στη συνέχεια οι άγγλοι και οι αμερικανοί και μαζί τους οι δοσίλογοι και το κράτος τους. Με πόσους τυράννους πολέμησε κάποτε αυτός ο περήφανος λαός....

Φυσιολάτρης! είπε...

Πολύτιμη η μαρτυρία ιδιαίτερα με την κατάρριψη του αεροπλάνου.......Αν δεν το έπλητταν οι αντάρτες του Δημ. Στρατού και δεν αποκαλυπτόταν ποιος ήταν μέσα.....οι κυβερνήτες με το παλάτι θα ήταν ικανοί να ισχυριστούν ότι......"οι αιμοσταγείς εαμοβούλγαροι εξόντωσαν αγνούς έλληνας πατριώτας που πραγματοποιούσαν μια απλή πτήση ρουτίνας επάνω από το όμορφο Καρπενήσι"!!!!!!!!!!

Μαρία Κανελλάκη είπε...

Άλλη μια πολύτιμη σελίδα ιστορίας ξεδιπλώνεται απ' τη μαρτυρία του αγωνιστή Μαλκογιώργου. Κι αυτό χάρη στις προσωπικές σου "ανασκαφές" στα κιτάπια της παραποιημένης ιστορίας.
Τον άπειρο σεβασμό μας, Ευρυτάνα!

NS είπε...

Μπραβο Ιχνηλάτη

Είδα από την άλλη την αντικομμουνιστική αθλιότητα που δημοσιεύει τοπική λεγόμενη "εφημερίδα", τολμώντας να πιάσει στο στόμα της το Χαρίλαο με βρωμιές που δεν νοήθηκαν ούτε οι στρατοδίκες στη δίκη του να εκστομίσουν.

Μάλιστα, ελλείψει φαίνεται Ευρυτάνων πρόθυμων για τη βρωμοδουλειά, κάνανε εισαγωγή από τον Καναδά ένα Μεσσήνιο απολογητή του ανιδραστικού καθεστώτος και των ΜΑΥδων. Την άλλη φορά θα ψάξουν και στο φεγγάρι.

Να τον χαίρονται τα αφεντικά του.

Και οι υποστηρικτές των απόψεων του και όσοι τις υποθάλπτουν να χαίρονται την Ευρυτανία και την Ελλάδα που έφτιαξαν οι όμοιοί του.

Αλλά σε αυτά τα μάρμαρα κακιά σκουριά δεν πιάνει. Ν. Σερ.

habilis είπε...

Πολύτιμες ιστορικές μαρτυρίες!!!

doctor είπε...

Ο ΟΡΚΟΣ ΤΟΥ ΜΑΧΗΤΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟΥ ΣΤΡΑΤΟΥ ΕΛΛΑΔΑΣ

"Εγώ, παιδί του λαού της Ελλάδας και μαχητής του ΔΣΕ, ορκίζομαι να πολεμήσω με το όπλο στο χέρι, να χύσω το αίμα μου και να δώσω και την ίδια μου τη ζωή για να διώξω απ' τα χώματα της Πατρίδας μου και τον τελευταίο ξένο καταχτητή. Για να εξαφανίσω κάθε ίχνος φασισμού. Για να εξασφαλίσω και να υπερασπίσω την εθνική ανεξαρτησία και την εδαφική ακεραιότητα της Πατρίδας μου. Για να εξασφαλίσω και να υπερασπίσω τη Δημοκρατία, την τιμή, την εργασία, την περιουσία και πρόοδο του λαού μας.

Ορκίζομαι να 'μαι καλός, γενναίος και πειθαρχικός στρατιώτης, να εκτελώ όλες τις διαταγές των ανωτέρων μου, να τηρώ όλες τις διατάξεις του κανονισμού και να κρατώ τα μυστικά του ΔΣΕ.

Ορκίζομαι να 'μαι υπόδειγμα καλής συμπεριφοράς προς τον λαό, φορέας και εμψυχωτής στη λαϊκή ενότητα και συμφιλίωση και να αποφεύγω κάθε πράξη που θα με εκθέτει και θα με ατιμάζει σαν άτομο και μαχητή. Ιδανικό μου έχω τη λεύτερη και ισχυρή Δημοκρατική Ελλάδα και την πρόοδο και ευημερία του λαού. Και στην υπηρεσία του ιδανικού μου θέτω το όπλο μου και τη ζωή μου.

Αν ποτέ φανώ επίορκος και από κακή πρόθεση παραβώ τον όρκο μου, ας πέσει πάνω μου αμείλικτο το τιμωρό χέρι της Πατρίδας και το μίσος και η καταφρόνια του λαού μου"

ΕΥΡΥΤΑΝΑΣ ΙΧΝΗΛΑΤΗΣ είπε...


Διαβάσαμε ένα πολύ χρήσιμο άρθρο σήμερα στην "Κατιούσα"...

Επισκεφτείτε το παρακάτω link :

http://www.katiousa.gr/istoria/na-vevaiosete-oti-o-dse-sevastike-ti-zoi-sas-oti-eimaste-ellines-kai-ochi-slavoi-stigmiotypa-ap-to-elefthero-karpenisi/

άγριο κυκλάμινο είπε...

Πολύ σημαντική για την τοπική ιστορία η ιχνηλασία που μας παρουσίασες Ευρυτάνα με βάση τη μαρτυρία του μαχητή του Δ.Σ.Ε.
Μάθαμε πως καταλήφθηκε το ύψωμα του Αη Δημήτρη και πως οι Αμερικανοί εμπλέκονταν στις επιχειρήσεις των κυβερνητικών στρατευμάτων.

Μαργαρίτης Θόδωρος είπε...

Για το ίδιο γεγονός την κατάληψη του Καρπενησίου, έχω και εγώ την αφήγηση ενός άλλου αγωνιστή του Κώστα Καζαντζή από το Κρικελλο. Ήταν και αυτός στη Σχολή αξιωματικών στη Ρεντινα. Μετείχε ως ομαδαρχης στην κατάληψη του Αη Δημήτρη. Χωρίς την κατάληψη αυτού του λοφου ήταν αδύνατη η κατάληψη του Καρπενησίου. Ήταν μια δύσκολη επιχείρηση . Ο εχθρός είχε μεγάλη δύναμη στο λόφο και φυλάσσονταν πολύ καλά. Η επιλογή ήταν να συρθούν τη νύχτα ως την κορυφή από την πλευρά που ήταν καθαρή από δέντρα και βράχους για εφνιδισμο. Τα κατάφεραν χωρίς απώλειες. Για τον ένα Αμερικανό πιλότο μαρτυρ8ουε ότι ο ένας δεν είχε σκοτωθεί αλλά κάποιος τον πυροβόλησε.

Scorpion είπε...

Οι αντάρτες μας πολέμησαν για την Ελλάδα,.για την ευημερία τού λαού. Για τον εν λόγω σκοπό θυσίασαν τη ζωή τους. Από την άλλη πλευρά ήταν άφαντοι τα χρόνια τής κατοχής και μόνο όταν πήραν οδηγίες και βοήθεια από τους νέους κατακτητές τόλμησαν να τα βάλουν με τους αντάρτες, με τους πραγματικούς αγωνιστές, πατριώτες!!!