Πέμπτη 24 Οκτωβρίου 2019

Συγκριτικό πλεονέκτημα!











Με το φακό του "Ευρυτάνα ιχνηλάτη"

16 σχόλια:

kapetandiamantis είπε...

ΖΩΓΡΑΦΙΕΣ !!!!!!!!!!

Unknown είπε...

Το φυσικό περιβάλλον και οι φιλόξενοι κάτοικοι του τόπου μας κανουν την Ευρυτανία μοναδικό προορισμό!!!

PHOTO ΤΙΤΛΟΙ είπε...

Οχι ανεμογεννήτριες στην Ευρυτανία!

Giannis Pit. είπε...

Τι να πει τώρα κανείς για αυτές τις εικόνες! Τι να αναφωνήσει μπροστά στη μαγεία της Ευρυτανικής φύσης; Μένω πάντα έκθαμβος. Καλησπέρα αγαπημένε μου φίλε.

Άρης Άλμπης είπε...

Να το σεβαστούν άπαντες!

Φυσιολάτρης! είπε...

Όντως το φυσικό περιβάλλον είναι το κορυφαίο πλεονέκτημα της Ευρυτανίας......τόσο απλά και αληθινά!!!!!!!

Κατερίνα Τοράκη είπε...

Πόση ομορφιά!!!

Μαρία Γ. είπε...

Η απληστία του κεφαλαίου πάει να καταστρέψει αυτή την ομορφιά;
Η ομορφιά είναι ευτυχία για πάντα!!!!

"Τι είναι η πατρίδα μας; Μην είν' οι κάμποι;
Μην είναι τ' άσπαρτα ψηλά βουνά;
Μην είναι ο ήλιος της, που χρυσολάμπει;
Μην είναι τ' άστρα της τα φωτεινά;

Μην είναι κάθε της ρηχό ακρογιάλι
και κάθε χώρα της με τα χωριά;
κάθε νησάκι της που αχνά προβάλλει,
κάθε της θάλασσα, κάθε στεριά;

Μην είναι τάχατε τα ερειπωμένα
αρχαία μνημεία της χρυσή στολή
που η τέχνη εφόρεσε και το καθένα
μια δόξα αθάνατη αντιλαλεί;

Όλα πατρίδα μας! Κι αυτά κι εκείνα,
και κάτι που 'χουμε μες την καρδιά
και λάμπει αθώρητο σαν ήλιου αχτίνα
και κράζει μέσα μας: Εμπρός παιδιά!"

Ιωάννης Πολέμης

PHOTO ΤΙΤΛΟΙ είπε...

Το «Δίκτυο Φορέων και Πολιτών για την Προστασία των Αγράφων» καλεί όλες /όσους αγωνιούν και αγωνίζονται για την σωτηρία των Αγράφων σε εκδήλωση-διαμαρτυρία την Κυριακή 27 Οκτωβρίου, ώρα 11 πμ, που θα γίνει στο οροπέδιο της Νιάλας ενάντια στην μετατροπή του μοναδικού περιβάλλοντος των Αγράφων σε βιομηχανική περιοχή με την εγκατάσταση ανεμογεννητριών.

Το πλατύ κάλεσμα απευθύνουν από κοινού οι σύλλογοι Απανταχού Βραγγιανιτών «Ο Αι Γιάννης ο Θεολόγος», Απεραντιών «Οι Άγιοι Ανάργυροι», Απανταχού Πρασσιωτών «Το Κυπαρίσσι», Πολιτιστικός Σύλλογος Επινιανών, Πολιτιστικός Σύλλογος Κουστέσας, Πολιτιστικός Σύλλογος Τροβάτου, Πολιτιστικός Σύλλογος Βαλαρίου, Πολιτιστικός Σύλλογος «Αναστάσιος Γόρδιος», Δεντριωτών «Άγιος
Αντώνιος», Πεζοπορικός – Φυσιοδιφικός Σύλλογος Καρπενησίου, Ορειβατικός Σύλλογος Αγράφων,Σύλλογος των Απανταχού Κερασοβιτών «το Καραούλι», Συντονιστικό Αθήνας και η Κίνηση Πολιτών για την Προστασία του Ευρυτανικού Περιβάλλοντος

Σημείο συνάντησης από Καρδίτσα στις 9 πμ στα Καμάρια Ευρυτανίας (μέσω Σάικας/Πετράλωνα) ή μέσω Αγ. Νικολάου Μ. Βραγγιανών όπου θα υπάρχει πρόβλεψη για μεταφορά στο σημείο των εκδηλώσεων.

Επίσης την ίδια ημέρα και ώρα 13:00, ο Σύλλογος Απανταχού Βραγγιανιτών «Ο Άγιος Ιωάννης ο Θεολόγος» οργανώνει εκδήλωση μνήμης και τιμής στο μνημείο Εθνικής Συμφιλίωσης της Νιάλας.

Μαρία Κανελλάκη είπε...

Θησαυροί σκέτοι!
Να μην απλώσουν τα ξερά τους σ' αυτά τα μέρη!

PHOTO ΤΙΤΛΟΙ είπε...

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Ο ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΩΤΗΡΙΑ ΤΩΝ ΑΓΡΑΦΩΝ ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ...

Πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 27 Οκτωβρίου, ώρα 11:00 στην Νιάλα Αγράφων προγραμματισμένη διαμαρτυρία από συλλόγους και κινήματα Ευρυτανίας και Καρδίτσας και όλους/όλες που αγωνιούν για την νομιμότητα και αγωνίζονται για την Σωτηρία των Αγράφων
Πιο συγκεκριμένα.
Το μήνα Σεπτέμβριο η κατασκευάστρια εταιρεία αιολικών συστοιχιών (κατ΄ευφημισμό "πάρκα") μετά από το Πρωτόκολλο Εγκατάστασης που εξέδωσε μη σύννομα ο Δασάρχης Καρπενησίου (22 Αυγούστου), προχώρησε σε μη νόμιμες και βλαπτικές χωματουργικές εργασίες, στην περιοχή της Νιάλας Αγράφων που προκάλεσαν :
1.εκτεταμένες εκβραχύνσεις
2.έντονες αναχλοάσεις των εδαφών
3.βλάβη σε ιδιαίτερα ευαίσθητα εδάφη προστατευόμενης περιοχής NATURA 2000 και ΖΕΠ
Μετά από όλα αυτά ευρυτανικοί σύλλογοι και κινήματα Eυρυτανίας και Καρδίτσας καταφεύγουν στην δικαιοσύνη και καταγγέλουν τις μη σύννομες ενέργειες. Συγχρόνως 5 δήμαρχοι περιοχής Αγράφων αντέδρασαν στο πλευρό των κινημάτων κατά του εγκλήματος που επιχειρείται στα Άγραφα.
Πιο συγκεκριμένα:
14 ευρυτανικοί σύλλογοι και κινήματα αιτήθηκαν στον Δασάρχη Καρπενησίου να δοθεί άδεια για να βελτιώσουν και να αποκαταστήσουν τις προαναφερόμενες βλάβες με προσθήκη εδαφοβελτιωτικού (κοπριά και κομπόστ) και σπόρων κατά το 3/ήμερο της 28ης Οκτωβρίου.
Η αρνητική απάντηση του Δασάρχη Καρπενησίου νομιμοποιεί τις εταιρείες παραβλέποντας τις αποφάσεις του Σ.τ.Ε που ρητά αναφέρει ότι καμιά εργασίας δεν μπορεί να ξεκινήσει αν δεν εγκριθεί η Ειδική Οικολογική Αξιολόγηση.
Οι ενέργειες του Δασάρχη Καρπενησίου μόνο εντύπωση και έκπληξη προκαλούν, αφού ο ίδιος στις 19 Φεβρουαρίου βεβαιώνει ενυπογράφως, αρμοδίως και επισήμως ότι: " ..χωρίς την Ε.Ο.Α από την αρμόδια Δ/νση Βιοποικιλότητας του ΥΠΕΝ δεν μπορεί να προχωρήσει καμιά εργασία εγκατάστασης είτε του κυρίως έργου, είτε των συνοδών έργων (οδοποιία), ενώ 6 μήνες μετά, στις 22 Αυγούστου εκδίδει το Πρωτόκολλο Εγκατάστασης της εταιρείας!!!
Τι έγινε από τον Φεβρουάριο μέχρι τον Αύγουστο ας ρωτηθεί ο ίδιος.
Πάντως, παρά την αρνητική απάντηση του Δασάρχη Καρπενησίου στο αίτημα αποκατάστησης των βλαβών, εκατοντάδες μέλη και εκπρόσωποι των συλλόγων και του κινήματος με την παρουσία του Δημάρχου Δ. Λίμνης Πλαστήρα κ. Παναγιώτη Νάνου, καθώς και της Αντιδημάρχου Δ. Αγράφων κας Χρυσούλας Σουλιώτη πραγματοποιήσαν διαμαρτυρία την Κυριακή 27 Οκτωβρίου, ώρα 11:00, στην Νιάλα Αγράφων, με πανώ και πλακάτ, στο χώρο που έγιναν οι βλάβες.

PHOTO ΤΙΤΛΟΙ είπε...

Εκ μέρους των συλλόγων και του κινήματος η κα Δήμητρα Καράνη δήλωσε:

« Η Νιάλα, τα Άγραφα, μας μεγάλωσαν, μας δίδαξαν την ιστορία του τόπου μας, μας έμαθαν να αγαπάμε ό,τι είναι σημαντικό. Σήμερα είμαστε εδώ για να ανενεώσουμε μια υπόσχεση που έχουμε ήδη δώσει εδώ και καιρό. Να προστατεύουμε τον τόπο αυτό, να συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε για ό,τι θεωρούμε ιερό και απαραβίαστο, για τον κόσμο μας που δεν τον πουλάμε και δεν τον δίνουμε βορά σε καμιά επένδυση που δεν εξυπηρετέι το γνήσιο δημόσιο συμφέρον.
Η παρουσία μας εδώ δείχνει πως ο αγώνας δεν έχει τελειώσει. Κανένας αγώνας δεν τελειώνει αν δεν ξαχαστεί. Και ο αγώνας αυτός όχι μόνο δεν πρόκειται να ξεχαστεί, αλλά θα ενταθεί, γιατί είναι μια μάχη από την κοινωνία γι ατην κοινωνία. Απέναντι στα επικοινωνιακά τους τεχνάσματα που δείχνουν πόσο πολύ τους έχει φοβίσει η κοινωνική κατακραυγή προττάσουμε το πάθος μας για μια οριενή πατρίδα ελεύθερη, αειφόρα, δημιουργική και αλώβητη.»
Επίσης στην εκδήλωση ΜΝΗΜΗΣ και ΤΙΜΗΣ στο μνημείο «Συμφιλίωση της Νιάλας» ο Δήμαρχος Δ. Λίμνης Πλαστήρα κος Παναγιώτης Νάνος μεταξύ των άλλων δήλωσε : «..η σημερινή εκδήλωση, 70 χρόναι μετά την λήη του Εμφυλίου είναι μεγάλης σημασίας για την ιστορική μνήμη, την οποία οφείλουμε να διατηρήσουμε ακέραιη. Λαοί χωρίς ιστορική μνήμη είναι καταδικασμένοι να χάσουν την ταυτότητά τους, να αφομοιωθούν από άλλους ισχυρότερους. Τα Άγραφα υπήρξαν πάντοτε κοιτίδα Αντίστασης και Ελευθερίας, δεν υποτάχθηκαν ποτέ και έχουμε χρέος να αναδεικνύουμε συνεχώς την Ιστορία τους. Για αυτό προτείνω αυτή η οστορική τοποθεσία της Νιάλας, να μετατραπεί σε Πάρκο Εθνικής Συμφιλίωσης. Ως Δ¨ημος Λίμνης Πλαστήρα είμαστε έτοιμοι να στηρίξουμε τον αδελφό Δήμο Αγράφων και τους φορείς σε μια τέτοια κατεύθυνση»
Αναφερόμενος στα αιολικά, μεταξύ των άλλων είπε: «πρέπει να ενταθεί ο αγώνας για την σωτηρία του Περιβάλλοντος και να τηρηθούν οι νόμοι και οι δεσμεύσεις που απορρέουν από την Συνθήκη Natura. Για να επιτευχθεί αυτό πρότεινα στο δημοτικό συμβούλιο και αυτό αποφάσισε, να υποβληθεί πρόταση να αποσχισθούν τα Άγραφα Καρδίτσας και Ευρυτανίας από το Πάρκο Τζουμέρκων και να αποτελέσουν Εθνικό
Πάρκο Ιστορικής Μνήμης Αγράφων». Ο κ. Νάνος ζήτησε από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας να δημιουργηθεί αυτελής Φορέας Διαχείρισης Προστατευόμενης Περιοχής, με περιοχή ευθύνης τον ορεινό όγκο της Καρδίτσας και συνολικά της Ευρυτανίας
Παρούσα η αντιδήμαρχος Αγράφων και Χρύσα Σουλιώτη, που απηύθυνε χαιρετισμό και αγωνιστική συμπαράσταση στον αγώνα φορεών και πολιτών κατά των ανεμογεννητριών, δήλωσε ότι ο Δήμαρχος Αγράφων κ. Αλέξης Καρδαμπίκης και το δημοστικό συμβούλιο με ληφθείσα απόφασή τους θα είναι διαρκώς υπέρ της προστασίας του περιβάλλοντος των Αγράφων.
Αγωνιστικό παρών δήλωσε και ο πρώην δήμαρχος Αγράφων κ. Βαγγέλης Κατσιφός.


PHOTO ΤΙΤΛΟΙ είπε...

Ακολούθως τελέστηκε επιμνημόσυνη δέηση και κατατέθηκαν στεφάνια στο μνημείο τη Νιάλας από εκπροσώπους συλλογων. Ο πρόεδρος τωου Συλλόγου Απανταχού Βραγγιανιτών « Ο Άη Γιάννης ο Θεολόγος» αναφέρθηκε στα ιστορικό λέγοντας :
«Πατριώτες και Πατριώτισσες,
Μαζευτήκαμε εδώ σήμερα για να θυμηθούμε και να τιμήσουμε τη «συμφιλίωση της Νιάλας» ένα μοναδικό περιστατικό ανακωχής μεταξύ των αντιμαχόμενων πλευρών κατά την διάρκεια του εμφυλίου πολέμου. Στις 12 Απριλίου του 1947, αντάρτες του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας και στρατιώτες του κυβερνητικού στρατού συμφιλιώθηκαν στην βουνοκορφή της Νιάλας σε υψόμετρο 2.000μ.
Πιο συγκεκριμένα:
Η 72η Ταξιαρχία του κυβερνητικού στρατού βρέθηκε στην βουνοκορφή της Νιάλας από την προηγούμενη μέρα (11 Απρίλη) με έναν λόχο και με διοικητή τον ταγματάρχη Αλευρά με περίπου τριάντα στρατιώτες που αρκετοί από αυτούς ήδη βρίσκονταν στα πρώτα στάδια των κρυοπαγημάτων.
Ένα Τάγμα του ΔΣΕ με επικεφαλής τον Ερμή, μαζί με γυναικόπαιδα και άμαχους ξεκίνησαν την Μ. Παρασκευή (12 Απριλίου) από την Νεβρόπολη (Λ. Πλαστήρα) να διαβούν τον αυχένα της Νιάλας για να φτάσουν στην Σάικα και Καροπλέσι, στην περιοχή της Βουλγάρας.
Εκείνη τη μέρα οι ουρανοί άνοιξαν, βροχή, αστραπές, μπουμπουνητά και παγωμένος αέρας….και ψηλότερα την πυκνή ομίχλη διαδέχθηκε σφοδρή χιονόπτωση. Έχανε η μάνα το παιδί και το παιδί τη μάνα.
Οι αντάρτες του Ερμή όταν έφτασαν στη Νιάλα πλησίασαν και άνοιξαν τα μισοσκεπασμένα από το χιόνι αντίσκηνα. Αρκετά ήταν άδεια, σε άλλα αντίκρισαν φαντάρους τυλιγμένους με χλαίνες και κουβέρτες.
«Σαστισμένοι οι φαντάροι, γράφει ο Μενέλαος Μούστος, κοιτάνε τους μαχητές του ΔΣΕ να κατεβάζουν τους γυλιούς τους και ν’ αποθέτουν τα όπλα τους σαν νάταν παλιοί γνώριμοι ή νοικοκύρηδες στις σκηνές. Παίρνουν κι αυτοί θάρρος. Ξεκουκουλώνονται.
— Είμαστε αδέλφια, λένε, μη μας πειράξετε, ούτε εμείς θα σας πειράξουμε.- Αδέρφια, αδέρφια, απαντάνε οι δικοί μας».
Και ξαφνικά, η παγωνιά επέβαλε μια «ανακωχή». Στρατιώτες του κυβερνητικού στρατού και στρατιώτες του Δημοκρατικού Στρατού έδωσαν τα χέρια. Χαμογέλασαν. Αφησαν στην άκρη τις μεγάλες διαφορές τους και σαν παλιοί φίλοι βολεύτηκαν στα αντίσκηνα μοιράζοντας μεταξύ τους κουβέρτες, κονιάκ, σταφίδες, ψωμί, σοκολάτες…


Την επόμενη ημέρα, Δευτέρα 28 Οκτωβρίου μέλη του κινήματος προχώρησαν σε παράσταση διαμαρτυρίας στο Δασαρχείο Καρπενησίου, εναποθέτοντας στο προάυλιο χώρο του κτιρίου, εδαφοβελτιωτικό υλικό και ανάρτησαν πλακάτ με τα εξής μηνύματα:
« Αφού μας απαγορεύετε να κάνουμε βελτίωση και αποκατάσταση στην Νιάλα, σας παραδίδουμε υλικό για να το παραδώσετε στην εταιρεία και να μετρήσουμε την «υπευθυνότητα» που της παραχωρήσατε»
« Οι Δασικοί είναι δημόσιοι υπάλληλοι και πρέπει να υπηρετούν το Δημόσιο Συμφέρον»

ΕΥΡΥΤΑΝΑΣ ΙΧΝΗΛΑΤΗΣ είπε...


Ευχαριστούμε για τις επισκέψεις, τις αναδημοσιεύσεις, τις παραθέσεις/ενημερώσεις και τα σχόλια.

Δεν παραδίδουμε-δεν αντισταθμίζουμε!
Ο συλλογικός αγώνας συνεχίζεται...

Achilleas είπε...

Εύχομαι για πάντα νια μείνει αναλλοίωτο !!!!!!!!!!!

PHOTO ΤΙΤΛΟΙ είπε...

Ενημέρωση

Πλημμύρησαν τα Άγραφα το τριήμερο της 28ης Οκτωβρίου, από πεζοπόρους, ορειβάτες, ποδηλάτες, και φίλους των Αγράφων, που αγωνιούν για την τύχη τους.

Περισσότερα από 400 άτομα για τρεις μέρες, διασκορπίστηκαν στις κορυφές, στις πλαγιές και στα μονοπάτια των Αγράφων, διατρανώνοντας την θέληση τους για την προστασία τους.

Έχουμε και λέμε:

Η ομάδα Basecamp του Παναγιώτη Κοτρονάρου με 55 άτομα, ανέβηκαν στις κορυφές Βουτσικάκι, Καζάρμα, Μπορλέρο, Καταραχιάς, και έκαναν πεζοπορία στη Νιάλα και στο Ασπρόρεμα.

Η ορειβατική ομάδα του Αθηναϊκού Ορειβατικού Συλλόγου (ΑΟΣ) με 36 άτομα, ανέβηκαν στις κορυφές Φτέρη, Λιάκουρα, Μπαλτενήσι.

Η ορειβατική ομάδα της ΕΥΔΑΠ με 60 άτομα, ανέβηκαν στις κορυφές Βουτσικάκι, Καζάρμα, Πέντε Πύργοι, Φλυτζάνι.

Ο Ορειβατικός Σύλλογος ‘’ΩΛΕΝΟΣ’’ της Πάτρας με 28 άτομα ανέβηκαν στις κορυφές Καταραχιάς, Πλάκα και έκαναν πεζοπορία στην Νιάλα και στο Ασπρόρεμα.

Ο Όμιλος Φίλων Ακτής με 50 άτομα. έκανε πεζοπορίες στα μονοπάτια Άγιος Νικόλαος – Ανθοχώρι και Μοσχάτο – Τσαρδάκι.

Η ποδηλατική ομάδα Compo Ride με 30 ποδηλάτες, έκανε ποδηλατική διάσχιση της Νιάλας.

Και τέλος την Κυριακή, Πολιτιστικοί Σύλλογοι Χωριών της Ευρυτανίας και το Δίκτυο Φορέων και Πολιτών για την Προστασία των Αγράφων, με συμμετοχή περίπου 100 ατόμων, έκαναν εκδήλωση διαμαρτυρίας στην μαρτυρική Νιάλα.

Ο αγώνας συνεχίζεται…

#save_agrafa