πρόεδρο της Πανελλήνιας Ένωσης Εθελοντών Πυροσβεστικού Σώματος
Ένα μοναδικό θέαμα που μπορεί να απολαύσει κανείς εάν βρεθεί σε κάποιο βουνό της Ευρυτανίας, και κάτω από ορισμένες προϋποθέσεις, είναι η ομίχλη μέσα στα ελατόφυτα βουνά. Την ώρα που ο ήλιος βγαίνει δειλά-δειλά στην ανατολή και η θερμοκρασία αρχίζει να ανεβαίνει μπορείς να σταθείς ώρα και να βλέπεις ζωντανά μπροστά σου ένα πίνακα ζωγραφικής βγαλμένο θαρρείς από έμπνευση καλλιτέχνη με σκοπό να συνεγείρει τις αισθήσεις!
Έχοντας ζήσει χρόνια στην Ευρυτανία είχα την τύχη να χαρώ πολλές φορές τέτοιες εικόνες, να απολαύσω τον κρύο αέρα να γεμίζει τα πνευμόνια μου, ανάκατα με μια αίσθηση ζεστασιάς που σιγά-σιγά κατέκλυζε κάθε κύτταρο του κορμιού μου.
Χρόνια, εικοσιένα κοντά, υπηρετώντας το Πυροσβεστικό Σώμα Ελλάδος, ως Εθελοντής Πυροσβέστης, έχω βρεθεί πάμπολλες φορές σε δασικές πυρκαγιές σε όλη την Ελλάδα. Εχω ζήσει πολλά και έχω δει τι σημαίνει να χάνεται ένα δάσος από πυρκαγιά. Αυτό το γεγονός πάντα με επηρεάζει και κακές σκέψεις μου έρχονται στο μυαλό όταν βλέπω αυτό το υπέροχο τοπίο, που περιέγραψα πιο πάνω, να μοιάζει με σκηνικό απόκοσμο όταν αντί της ομίχλης υπάρχει καπνός και φωτιά..
Αφορμή λοιπόν για να γράψω αυτό το άρθρο, λίγες μέρες πρίν την έναρξη της αντιπυρικής περιόδου (1η Μαίου), στάθηκε η ενημέρωση που είχα ότι δύο μεγάλες δασικές πυρκαγιές στην Ευρυτανία τα τελευταία εικοσιτετράωρα απασχόλησαν την πυροσβεστική υπηρεσία Καρπενησίου και το πυροσβεστικό κλιμάκιο Φουρνάς. Αυτό από μόνο του το γεγονός με προβλημάτισε έντονα. Παρακολουθώντας τα στατιστικά που εκδίδει κάθε χρόνο το αρχηγείο του πυροσβεστικού σώματος, η Ευρυτανία συγκαταλέγεται στους νομούς με τις λιγότερες δασικές πυρκαγιές και με τις λιγότερες καμένες εκτάσεις. Μάλιστα οι πυρκαγιές στους δύσκολους μήνες -Αύγουστο συνήθως και Σεπτέμβριο- είναι ελάχιστες.
Δυο μεγάλες πυρκαγιές τον Απρίλιο μήνα θα πρέπει να μας προβληματίσουν όλους, πολίτες και κράτος, για το τι μπορεί να επακολουθήσει. Η απουσία βροχών καθώς και χιονιού αποτελεί αρνητικό παράγοντα για την έναρξη και ανάπτυξη μιας δασικής πυρκαγιάς. Θέλει λοιπόν ιδιαίτερη προσοχή για τους μήνες που ακολουθούν από όλους μας για να διατηρήσουμε αυτό τον δασικό πλούτο ανέπαφο απο την λαίλαπα μιας φωτιάς.
Τι πρέπει όμως να κάνουμε; Πως θα προστατεύσουμε την Ευρυτανία μας;
Ερωτήματα κρίσιμα που θα προσπαθήσω να απαντήσω περιληπτικά:
Ερωτήματα κρίσιμα που θα προσπαθήσω να απαντήσω περιληπτικά:
Αυτό που προέχει είναι να ενημερώσουμε γνωστούς, φίλους, γιαγιάδες, παπούδες, συγγενείς, ότι μπορεί μεν να επιτρέπεται το κάψιμο ξερών κλαδιών και χόρτων μέχρι τις 31 Απριλίου, αλλά είναι εγκληματικό να καίς με αέρα και όταν δεν έχει βρέξει για μέρες.
Ο αέρας είναι ο κυριότερος παράγοντας εξάπλωσης μιας πυρκαγιάς κάνοντας αδύνατο τον έλεγχο της φωτιάς από αυτόν που την έβαλε. Θα αναζητηθούν ευθύνες, είναι σίγουρο, απο τα αρμόδια όργανα, αλλά τι να το κάνεις εάν χάσουμε ένα δάσος με έλατα που σημειωτέον χρειάζεται σχεδόν 100 χρόνια για να φτάσει στην κατάσταση που ήταν πριν την φωτιά!
Τα δάση γενικότερα σε όλη την Ελλάδα δεν "δουλεύονται" αφού δεν υπάρχει πια δραστηριότητα σε αυτά! Ο κόσμος δεν μαζεύει ξερόκλαδα για τον χειμώνα, κτηνοτροφία δεν υπάρχει, ξυλοκόποι που δούλευαν και μάζευαν ξύλα δεν υπάρχουν, κι όλα αυτά έχουν ως αποτέλεσμα να συσσωρεύεται πολύ καύσιμη ύλη η οποία αποτελεί μια βραδυφλεγή βόμβα για όλο το οικοσύστημα.
Προσοχή στους περιπάτους μας, απολαμβάνουμε τη βόλτα μας χωρίς τσίγαρο αλλά ακόμη και αν καπνίζουμε φροντίζουμε πάντοτε να σβήνουμε το τσιγάρο πολύ καλά.
Σκουπίδια δεν πετάμε πουθενά, έχουν αναφερθεί πυρκαγιές που ως αιτία έναρξης ήταν τα σκουπίδια.
Σημαντικό επίσης είναι να μην κάνουμε εργασίες ηλεκτροκόλλησης τις μέρες που υπάρχει αυξημένη θερμοκρασία, χαμηλή υγρασία και πνέουν άνεμοι ισχυροί. Προσέχουμε ειδικά στα χωριά μας που λίγο-πολύ όλα τα σπίτια είναι κοντά ή μέσα στο δάσος.
Εφιστώ δε την προσοχή και στο εξής: έχουμε καθήκον απέναντι στον πανέμορφο τόπο μας να βρισκόμαστε σε συνεχή επαγρύπνηση γιατί πέραν όλων των προαναφερθέντων, η ιστορία έχει δείξει ότι σε πάρα πολλές περιπτώσεις καραδοκούν και ύποπτα συμφέροντα που για το άνομο κέρδος τους δεν διστάζουν να προκαλέσουν τον όλεθρο και την καταστροφή και ο νοών νοείτο!
Στην παραμικρή λοιπόν υποψία καπνού, έστω και αν δεν είμαστε σίγουροι, ειδοποιούμε την Πυροσβεστική στο 199 ή στο 112. Δίνουμε όνομα, τηλέφωνο, περιγράφουμε τι βλέπουμε, αναφέρουμε την περιοχή που είμαστε καθώς και τι βλάστηση υπάρχει σε αυτή. Ολες οι δασικές πυρκαγιές αντιμετωπίζονται σχετικά εύκολα στην έναρξη τους, παρά αν πάρουν έκταση.
Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας καθ' όλη τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου εκδίδει τον "ημερήσιο χάρτη επικινδυνότητας πυρκαγιάς". Αυτό τον χάρτη πρέπει να τον διαβάζουμε για να είμαστε ενήμεροι για τις περιοχές που υπάρχει κίνδυνος έναρξης και εξάπλωσης πυρκαγιάς.
Για την Ευρυτανία, η Περιφέρεια και οι δύο Δήμοι σε συνεργασία με την Πυροσβεστική Υπηρεσία θα πρέπει να δούν την ίδρυση "Εθελοντικών Πυροσβεστικών Κλιμακίων" όπως ορίζεται απο τον νόμο 4029/2011.
Βασική επίσης προϋπόθεση είναι να υπάρχει επάνδρωση των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών με το απαραίτητο προσωπικό και όλα τα σύγχρονα μέσα.
Αυτό θα έχει πολλαπλά οφέλη για τις τοπικές κοινωνίες μιας και οποιαδήποτε πυρκαγιά θα αντιμετωπίζεται άμεσα και δεν θα χρειάζεται να περιμένουν ώρες μέχρι να φτάσουν τα οχήματα από την τοπική πυροσβεστική υπηρεσία, στην προκειμένη περίπτωση από το Καρπενήσι ή από το Φουρνά. Στη χθεσινή πυρκαγιά στο Τροβάτο τα οχήματα της πυροσβεστικής χρειάστηκαν δυόμιση ώρες να φτάσουν στο συμβάν, χρόνος απαγορευτικός για τον έλεγχο της φωτιάς.
Να ετοιμαστούμε λοιπόν όλοι, πολίτες και αρμόδιοι φορείς, για ένα δύσκολο καλοκαίρι. Όλοι μας μπορούμε και οφείλουμε να κινητοποιηθούμε για το καλύτερο. Δεν έχουμε την πολυτέλεια να χάσουμε ούτε ένα δέντρο! Το καμένο βουνό είναι ένα θέαμα που συγκλονίζει, πόσο μάλλον αν δεις και μέσα στα καμένα χελώνες που δεν μπόρεσαν να φύγουν και να γλιτώσουν, ζώα του δάσους που τα πρόλαβε η φωτιά, ακόμη και ανθρώπους όπως έγινε στο Μάτι ...
Καλή δύναμη σε όλους μας στις δύσκολες μέρες που βιώνουμε. Παραμένουμε δυνατοί και με αλληλεγγύη μεταξύ μας και γρήγορα όλοι γεροί να χαρούμε και πάλι ετούτα τα βουνά και τα δάση που απλόχερα χάρισε η μάνα φύση στην Ευρυτανία μας!
Άρθρο του συμπατριώτη μας Σεραφείμ Τσιουγκρή
για το blog "Ευρυτάνας ιχνηλάτης"
ΑπάντησηΔιαγραφήEυχαριστούμε εγκάρδια τον φίλο και συμπατριώτη Σεραφείμ Τσιουγκρή
για το τόσο χρήσιμο άρθρο που χάρισε στους αναγνώστες του blog μας.
Αυτές τις μέρες παρόλο τον εγκλεισμό πετούν από πάνω μας, πυροσβεστικά που "ασκούνται" στις δύσκολες πτήσεις... και δεν ξεχνώ πως πριν τρία χρόνια το κτήμα όπου ζω κάηκε ολοσχερώς και χάρη στην τέλεια παρέμβαση της πυροσβεστικής γλύτωσε το ξύλινο μας σπίτι.
ΑπάντησηΔιαγραφήΠροσοχή, προσοχή παντού!
Εξαιρετικό το άρθρο-προσταγή για όλους μας, όσοι αγαπάμε τη ρίζα μας με τ αγαπημένα βουνά της! Ευχαριστούμε τον κ Τσιουγκρή κ οι σύλλογοι όλων χωριών με ή χωρίς τη βοήθεια των δήμων πρέπει μαζί με τους μόνιμους κατοίκους να οργανώσουν καθημερινά εθελοντές για την πραγματικά δύσκολη περίοδο του καλοκαιριού. Θεού θέλοντος κ πολιτών ενεργών παρόντων όλα θα πάνε καλά.
ΑπάντησηΔιαγραφήΑκουγα εχθές για την πυρκαγιά στο Τροβάτο Αγράφων και κυριολεκτικά έκλαιγε η ψυχή μου.
ΑπάντησηΔιαγραφήΕνα τόσο όμορφο παρθένο τοπίο να κινδυνεύει από την πύρινη λαίλαπα. Ευτυχώς αποφεύχθηκαν τα χειρότερα αν και η καμένη γη δεν είναι αμελητέα.
Πρέπει όλοι να αφυπνιστούμε και να περιφρουρήσουμε ακόμη και με εθελοντικές ομάδες τον τόπο μας.
Συγχαρητήρια στον Σεραφείμ για το εμπεριστατωμένο άρθρο του.
Πολύ σωστά τα λέει ο Σεραφείμ...
ΑπάντησηΔιαγραφήΑν δεν προσέξουμε θα καούμε φέτος!
Πέρασα να ευχηθώ Καλό Πάσχα και Καλή Ανάσταση!
ΑπάντησηΔιαγραφήμε υγεία, ελπίδα, αγάπη και χαρά!
φιλιά πολλά!
ΤΟ ΦΥΣΙΚΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΜΕΓΑΛΟ ΠΛΕΟΝΕΚΤΗΜΑ ΤΗΣ ΕΥΡΥΤΑΝΙΑΣ.
ΑπάντησηΔιαγραφήΓΙ ΑΥΤΟ ΤΑ ΜΑΤΙΑ ΜΑΣ ΟΧΙ ΑΠΛΑ ΤΕΣΣΕΡΑ, ΑΛΛΑ ΔΕΚΑΤΕΣΣΕΡΑ ΓΙΑΤΙ ΤΑ ΚΑΘΕ ΕΙΔΟΥΣ ΛΑΜΟΓΙΑ ΠΑΡΑΜΟΝΕΥΟΥΝ.
ΠΙΣΤΕΥΩ ΟΤΙ ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΠΑΦΙΟΜΑΣΤΕ ΜΟΝΟ ΣΤΟ ΣΥΓΚΙΝΗΤΙΚΟ ΦΙΛΟΤΙΜΟ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΑΥΤΟΘΥΣΙΑ ΤΩΝ ΕΘΕΛΟΝΤΩΝ ΠΟΥ ΤΟΥΣ ΑΞΙΖΟΥΝ ΠΟΛΛΑ ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΤΕΡΑΣΤΙΟ ΕΡΓΟ ΤΟΥΣ.
ΠΡΕΠΕΙ ΣΑΝ ΠΟΛΙΤΕΣ ΝΑ ΑΠΑΙΤΗΣΟΥΜΕ ΑΠΟ ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ ΝΑ ΑΝΑΛΑΒΕΙ ΤΙΣ ΕΥΘΥΝΕΣ ΤΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΡΓΑΝΩΜΕΝΗ ΠΥΡΟΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΚΑΙ ΔΑΣΟΠΥΡΟΣΒΕΣΗ ΤΩΝ ΔΑΣΩΝ ΜΑΣ. ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ Η ΠΟΛΙΤΕΙΑ ΝΑ ΥΠΕΚΦΕΥΓΕΙ ΤΩΝ ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΩΝ ΤΗΣ.
Σε σκεφτόμουν προχτές που διάβαζα για την πυρκαγιά στα Άγραφα. Όντως, δεν είχαμε ακούσει ως τώρα για φωτιές στις περιοχές αυτές. Τυχαίο άραγε;
ΑπάντησηΔιαγραφήΤα εύσημα και την εκτίμησή μας στον κ.Τσιουγκρή για την ενημέρωση και την ευαισθητοποίησή του. Μακάρι να μην χρειαστεί ξανά η επέμβαση της πυροσβεστικής σ' αυτά τα μέρη. Αρκετά βουνά έχουν αφανίσει στην επικράτεια. Ας αφήσουν τον τόπο αυτό ήσυχο.
Καλή Ανάσταση!
S.O.S Αλοίμονo αν στην Ευρυτανία με τα πυκνά δάση ελάτης αρχίσουν να ξεσπάνε φωτιές, αν συμβεί κάτι τέτοιο η έκταση που θα πάρουν θα είναι ανεξέλεγχτη και η καταστροφή ολοκληρωτική. Σίγουρα πολύς κόσμος υποψιάζεται ότι μπορεί κάποιοι με μακριά χέρια και άπληστη ματιά να έχουν βάλει στο στόχαστρο τους την Ευρυτανία. No pasaran! Δεν θα τους αφήσουμε. Γιατί;αγαπάμε αυτόν το τόπο και θα τον προστατεύσουμε από κάθε είδους εγκληματίες με όποια μάσκα κι αν έρχονται. Μπράβο στον συμπατριώτη εθελοντή πυροσβέστη για την παρέμβαση του.
ΑπάντησηΔιαγραφήΤα δάση μας, η ζωή μας, ο θησαυρός μας.
ΑπάντησηΔιαγραφήΕυρυτάνα μου καλή Ανάσταση καλέ μου φίλε.
Ανάσταση στις καρδιές και στις συνειδήσεις.
Καλημέρα. Είναι μεγάλο θέμα. Η χώρα έχει τα πιότερα δάση στην ιστορία της. Απλά έφυγαν οι άνθρωποι... Ε τώρα είναι δύσκολα. Δηλαδή αδύνατον να μαζευτεί το θέμα... Ποιός θα τρέχει να καθαρίζει, να μαζεύει.... ΑΔΥΝΑΤΑ πράγματα...
ΑπάντησηΔιαγραφήΕξαιρετικό το άρθρο παρέμβαση του κου Τσιούγκρη......μπαίνουν σοβαρά ζητήματα που είναι αντικείμενο μεγάλης συζήτησης.......Αν το ευαίσθητο οικοσύστημα της Ευρυτανίας δεν προστατευθεί εδώ και τώρα με συγκεκριμένα πρακτικά μέτρα με πλήρη αφύπνιση της Πολιτείας αλλά και των πολιτών.......τότε θα υπάρξει μεγάλο πρόβλημα.......Εχθές ξέσπασε νέα φωτιά αυτή τη φορά πάνω από το Μεγάλο χωριό......Το έχουμε ξανασυζητήσει ........Η Ευρυτανία με την παρθένα φύση που διαθέτει θα πρέπει να ανακηρυχθεί εθνικό πάρκο και να στηριχθεί με όλες τις αναγκαίες υποδομές και το δίκτυο προστασίας που συνεπάγεται κάτι τέτοιο!!!!!!!!!!
ΑπάντησηΔιαγραφή...όποιος είναι έξω από το χορό... πολλά τραγούδια ξέρει
ΑπάντησηΔιαγραφήαν θυμάμαι καλά αυτή την παλιά λαϊκή σοφία... εδώ που είμαι και που λείπω τόσα χρόνια.
Ο δυνατός αέρας;οι αστραπές: ναι. Δεν ελέγχονται.. μα οι άνθρωποι, απρόσεχτοι, αδιάφοροι, και εγκληματικά κερδοσκόποι, κλπ...
Μεγαλύτερη καταστροφή κάνει ο απάνθρωπος Ανθρωπος.
Συντονισμένη ευθύνη χρειάζεται.
Να είστε όλοι καλά.
"αστοριανή"
από ΝΥ
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαι πάλι ένα θερμό ευχαριστώ στον Σεραφείμ για το εξαιρετικό άρθρο του.
Ευχαριστούμε επίσης και όλους εσάς για τις επισκέψεις, τα σχόλια και τους προβληματισμούς.
"Τα δάση μας... και τα μάτια μας"!
ANAΚΟΙΝΩΣΗ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΦΟΡΕΩΝ ΕΥΡΥΤΑΝΙΑΣ
ΑπάντησηΔιαγραφή15 Μαΐου 2020
Περίεργες έως και «ύποπτες» πυρκαγιές στην Ευρυτανία,μέσα στο καταχείμωνο!!!
Με μεγάλη ανησυχία Ευρυτάνες και Ευρυτάνισσες, αλλά και φίλες και φίλοι της άγριας και μοναδικής μας φύσης παρακολουθήσαμε το αυξανόμενο ποσοστό εκδήλωσης πυρκαγιών κατά το μήνα Απρίλιο τόσο στο Δήμο Αγράφων όσο και στο Δήμο Καρπενησίου. Σε διάστημα λίγων ημερών εκδηλώθηκαν εστίες σε διάφορα μέρη του νομού ακόμα και σε υψηλά υψόμετρα, που μέχρι πρότινος δεν χαρακτηρίζονταν ως υψηλού κινδύνου. Οι καιρικές συνθήκες της εποχής, ειδικά στην Ευρυτανία, δεν είναι τέτοιες που θα μπορούσαν να δικαιολογήσουν εξ ολοκλήρου την εκδήλωση αυτών των πυρκαγιών.
Ως άτομα και συλλογικότητες που έχουμε ταχθεί στην υπεράσπιση του μοναδικού μας περιβαλλοντικού κεφαλαίου, καθόμαστε σκεπτικοί μπροστά στο φαινόμενο αυτό που προμηνύει δυστυχώς δυσάρεστες εξελίξεις για την περιοχή μας.
Παρόμοιες πρακτικές με «περίεργες» πυρκαγιές προηγήθηκαν της εγκατάστασης αιολικών συστοιχιών, όπως για παράδειγμα στην Εύβοια, στον Κιθαιρώνα και σε άλλες περιοχές της πατρίδας μας,. Η δυνατότητα δε που δίνεται για την εγκατάστασή τους ακόμα και σε καμένες περιοχές αυξάνει περισσότερο την ανησυχία και τον προβληματισμό τους.
Έτσι λοιπόν,η σχεδιαζόμενη εγκατάσταση ανεμογεννητριών σε όλη την έκταση του νομού σε αντίθεση με την εκπεφρασμένη διαφωνία των τοπικών κοινοτήτων έχουν οδηγήσει πολλούς να μην θεωρούν και τόσο αθώα τη σωρεία πυρκαγιών που εκδηλώθηκαν σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα και σε τόσο διαφορετικές υψομετρικά και μορφολογικά περιοχές.
Προφανώς αρμόδια για τη διαλεύκανση των εν λόγω περιπτώσεων είναι η Πυροσβεστική Υπηρεσία, ωστόσο η κοινή πείρα δείχνει πως στις περιοχές που ‘’δεν πίπτει λόγος, πίπτει ράβδος’’, όπου ράβδος μεταξύ άλλων είναι η συνήθης πρακτική του ανθρώπινου δακτύλου. Ο ανθρώπινος παράγοντας, είτε δρώντας μεμονωμένα, είτε δρώντας κατευθυνόμενα αποτελεί ένα τεράστιο κίνδυνο για τα δάση μας, τα χωριά μας, τα κοπάδια μας, τις περιουσίες μας, το περιβάλλον μας εν γένει.
Μπροστά σε ένα διαφαινόμενο κίνδυνο για την Ευρυτανία όπως είναι οι φωτιές και
δεδομένου ότι οι καλοκαιρινοί μήνες έπονται ζητάμε από τους αρμόδιους φορείς και Δήμους να πράξουν τα δέοντα έτσι ώστε σε συνεργασία με τις τοπικές κοινότητες να αποσοβήσουμε μια ενδεχόμενη καταστροφή που θα αλλάξει το τοπίο της ορεινής μας πατρίδας και θα αφήσει ανεξέλεγκτες οποιεσδήποτε άλλες βλέψεις για εκμετάλλευσή της .
Το Πυροσβεστικό Σώμα, αλλά και οι εθελοντές πυροσβέστες είμαστε σίγουροι ότι θα μένουν σε επαγρύπνηση. Οι περιπολίες στα δάση καθίστανται αναγκαίες ώστε να αποτραπεί όσο το δυνατόν το ενδεχόμενο εμπρησμών, ο καθαρισμός των χωριών και οικισμών καθώς και των δασών από εύφλεκτα υλικά είναι ζωτικής σημασίας, όπως και η διενέργεια σχεδίων προφύλαξης και εκκένωσης χωριών και οικισμών από κατοίκους και επισκέπτες σε περίπτωση απειλής.
Διατυπώνουμε σε όλους τους τόνους την ανησυχία μας και δηλώνουμε ότι θα είμαστε παρόντες στην διαφύλαξη και την προστασία των δασών μας από τις περίεργες και «ύποπτες» πυρκαγιές, καθώς και από τις «πύρινες» υποσχέσεις που τάζουν λαγούς, πετραχήλια και δήθεν ανάπτυξη!!!.
Δεν εφησυχάζουμε!
Προστατευόμαστε και κινητοποιούμαστε!
Το πράσινο δεν θα γίνει μαύρο!
Το Συντονιστικό Αθήνας, ο Σύλλογος Απανταχού Βραγγιανιτών «Ο Αι Γιάννης ο Θεολόγος», ο Σύλλογος Απανταχού Κρικελλιωτών « Ο Άγιος Νικόλαος»,ο Σύλλογος «Τα Άγραφα», ο Σύλλογος Απεραντίων «Οι Άγιοι Ανάργυροι», ο Σύλλογος Απανταχού Πρασσιωτών «Το Κυπαρίσσι», ο Πολιτιστικός Σύλλογος Επινιανών, ο Πολιτιστικός Σύλλογος Κουστέσας, ο Πολιτιστικός Σύλλογος Τροβάτου, ο Πολιτιστικός Σύλλογος Βαλαρίου, ο Πολιτιστικός Σύλλογος «Αναστάσιος Γόρδιος», ο Σύλλογος Δεντριωτών «Άγιος Αντώνιος», ο Πεζοπορικός – Φυσιοδιφικός Σύλλογος Καρπενησίου, το Συντονιστικό Αθήνας, η Κίνηση Πολιτών για την Προστασία του ευρυτανικού Περιβάλλοντος, ο Ορειβατικός Σύλλογος Αγράφων, ο Σύλλογος «Ελληνικό Σχολείο Προυσού», ο Σύλλογος των Απανταχού Κερασοβιτών «το Καραούλι».
Αγαπητέ Ευρυτάνα Ιχνηλάτη προσυπογράφω όλες τις συμβουλές για την αποφυγή των πυρκαγιών και εύχομαι να σταματήσει η ερήμωση των δασών μας. Τα δάση είναι η ζωή μας.
ΑπάντησηΔιαγραφήΕίναι ένα από τα συμπτώματα ενός κόσμου, που πεθαίνει....
ΑπάντησηΔιαγραφήΔε συμφωνώ, ότι τα δάση καίγονται επειδή "φύγαν οι άνθρωποι και δεν δουλεύονται".
Εκατομμύρια χρόνια τα δάση θέριευαν, όταν ο άνθρωπος ήταν ένα σπάνιο και αδύναμο είδος της πανίδας....
Κι αυτά για "αυταναφλέξεις" κλπ. τα θεωρώ παραμυθάκια της χαλιμάς, όταν δεν είναι σκόπιμη παραπλάνηση.
Τα δάση τα καίει η ανθρώπινη μωρία και νοητική ανεπάρκεια, που στα χρόνια μας έχει χιλιαπλασιαστεί λόγω και της κερδομανίας (όχι απλά "κερδοσκοπίας") του Καπιταλισμού. Υπάρχει, δηλαδή, συστηματικό αίτιο, που προκαλεί τους εμπρησμούς, συνειδητούς (=σκοπίμους) και "παραπλεύρους". Και είναι το ίδιο, που προκάλεσε και την ΥΠΕΡΘΕΡΜΑΣΗ-ΛΕΙΨΥΔΡΙΑ- ΞΗΡΑΣΙΑ, οδηγώντας στην φρυγανοποίηση της χλωρίδας.
Διαφωνώ και με την έμφαση στην υποτιθέμενη "πρόληψη", που εκτός από τον Κικίλια και εσχάτως και τον ΟΟΣΑ(!), έχουν κάνει ψωμοτύρι και φωνές, που θάπρεπε νάναι πιο ψαγμένες.
Πρόληψη, μαζί με άλλα πιο δραστικά μέτρα, μπορεί να γίνει αποτελεσματική, μόνο αφού έχει "μαζευτεί" η Κλιματική Αλλαγή και η Υπερθέρμανσή της. Και βασικά, αφού έχει αρθεί το συστηματικό αίτιο, που λέγαμε, και όχι μόνο, αλλά έχουν αρθεί και οι περιβαλλοντικο-κτόνες συνέπειές του.
Ζήσε μαύρε μου.... να ξαναδείς τριφύλλι!
Μέχρι τότε, υπάρχει μόνο μια λύση ανάγκης, μία και μονοσήμαντη: Εγκαιρη πυρανίχνευση και ακαριαία κατάσβεση.
Εξοδα;
Ριζική αναμόρφωση, επαναστατική, του καταναλωτικού και παραγωγικού υποδείγματος;
Δυστυχώς, και δε γίνεται και αλλιώς.
Με λίγα λόγια, ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ, γιατί καιγόμαστε, πνιγόμαστε, κορακιάζουμε, αρρωσταίνουμε κλπ., κλπ., .........