Ένα blog με διάθεση εξερεύνησης σε γνωστές και άγνωστες πτυχές της Γης και της ανυπότακτης Ιστορίας των Ευρυτάνων
Τρίτη 26 Ιουλίου 2011
Παρασκευή 22 Ιουλίου 2011
ΟΑΣΗ ΤΟΥ ΒΟΥΝΟΥ
Σαν όαση η λίμνη των Κρεμαστών διακόπτει το σκληρό ανάγλυφο ενός επιβλητικού τοπίου που απλώνεται ολόγυρα. Μικροί παραλίμνιοι οικισμοί, γραφικά χωριουδάκια και μοναστήρια γαληνεύουν κοντά της. Κατάφυτες πλαγιές κατηφορίζουν για να ξεδιψάσουν στις όχθες της. Η πνοή των βουνών ξεχύνεται από τις ψηλές βραχώδεις οροσειρές για να φτάσει μέχρι εδώ σα δροσερή αύρα ρυτιδώνοντας ανεπαίσθητα τα νερά της λίμνης μα χωρίς να θίγει την κρυστάλλινη ομορφιά της. Το γαλάζιο του ουρανού σμίγει με το υγρό της σώμα. Ατίθασα ποτάμια ξαποσταίνουν στην αγκαλιά της. Οι δαιδαλώδεις ακτογραμμές της ξεδιπλώνονται μέσα σε ένα απίστευτο μίγμα από καλά κρυμμένους ορμίσκους, μαγευτικά φιόρδ και καταπράσινα νησάκια που κάποτε ήταν απολήξεις βουνών. Πάνω από δεκαπέντε παλιά χωριά -και οικισμοί- της περιοχής βρίσκονται και αυτά θαμμένα κάτω από τα νερά της, για παραπάνω από τεσσερισήμισι δεκαετίες, αφότου δημιουργήθηκε η μεγαλύτερη τεχνητή λίμνη της χώρας το 1965. Σπίτια, γόνιμες εκτάσεις, γεφύρια, εκκλησίες-βυζαντινά μνημεία, κρατούν τα παλιά μυστικά τους καλά φυλαγμένα στο βυθό της. Πολλά έχουμε ακόμη να πούμε –και θα πούμε μελλοντικά- για την απαιτητική υδάτινη αρχόντισσα του τόπου μας. Προς το παρόν ας απολαύσουμε μια... "υδατογραφία" της, εδώ δίπλα στη Γέφυρα της Επισκοπής…
Δευτέρα 18 Ιουλίου 2011
Πλάτανος ετών 157 !
Λέγεται ότι φυτεύτηκε από τον εγγονό του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη στα 1854 όταν υπηρετούσε στο Καρπενήσι σαν λοχαγός. Εκατόν πενήντα επτά χρόνια μετά, στέκει στητός κι ολόρθος στην πλακόστρωτη κεντρική πλατεία του Καρπενησίου (πλατεία Μάρκου Μπότσαρη) και αποτελεί την πρώτη εντυπωσιακή εικόνα για τον ταξιδιώτη που επισκέπτεται την -χτισμένη σε υψόμετρο 960 μέτρων- πρωτεύουσα του νομού Ευρυτανίας. Ο θεόρατος γέρο πλάτανος, σα χουβαρντάς που είναι, σκορπάει απλόχερα τις καταπράσινες φυλλωσιές του και μας δωρίζει, σε τούτα τα καλοκαιρινά απομεσήμερα, το βαθύ ίσκιο του μαζί με το παγωμένο νερό που αναβλύζει από τη μαρμάρινη βρύση με το λιοντάρι και τις διπλανές πέτρινες κρήνες.
Κυριακή 10 Ιουλίου 2011
Υγρό σασπένς του Τρικεριώτη!
Ο Τρικεριώτης ποταμός σχηματίζεται στη θέση "Διπόταμα" από την ένωση των νερών του Κρικελοπόταμου και του Καρπενησιώτη.
Ο Τρικεριώτης θα ακολουθήσει μια δική του δυναμική πορεία υγρού σασπένς, ελισσόμενος συνεχώς ανάμεσα σε επιβλητικά στενά φαράγγια με κρεμαστά θεόρατα βράχια αλλά και καταπράσινες όχθες με οργιώδη βλάστηση. Τα γαλαζοπράσινα νερά του εμπλουτίζονται από τις υδάτινες φλέβες-νεροσυρμές που κατηφορίζουν από τις τριγύρω πανύψηλες ευρυτανικές βουνοκορφές.
Η κατάληξη όλης αυτής της σκληρής μα και πανέμορφης διαδρομής του Τρικεριώτη θα είναι το αντάμωμα με τη λίμνη των Κρεμαστών κοντά στον Αγαλιανό.
Ιδού και τμήμα της... φωτο-πορείας του!
Κ α λ ο τ ά ξ ι δ ο ς !