Πέμπτη 11 Ιουλίου 2019

Ένα ξεχωριστό Αντάμωμα στην Ανταρτομάνα Ευρυτανία (το ποτάμι... γυρίζει πίσω)!

"...του ντουφεκιού μου τη βροντή κάν' την αστροπελέκι, για να λουφάξει ο τύραννος και να ξυπνήσει ο σκλάβος" (στίχοι από την "Προσευχή του Αντάρτη")
Στη θρυλική Ανταρτομάνα Ευρυτανία 
 ανταμώνουν, στις 12-14 Ιούλη, χιλιάδες ανυπότακτοι 
αντιιμπεριαλιστές νέοι και νέες απ' όλη την Ελλάδα!

Η ανταρτομάνα Ευρυτανία του Άρη, του Διαμαντή, του καπετάν Γιώτη, του Γεωργούλα Μπέικου, της Αλίκης Τσουκαλά, του Δώρη Άνθη, της Παναγιώτας Σταθοπούλου, του Κλέαρχου, του Παναγιώτη Μουκανάκη, των ηρώων της Νιάλας, των ΕΛΑΣιτώνΕΠΟΝιτών, Αετόπουλων, των Ανταρτών και Ανταρτισσών του αθάνατου ΔΣΕ, μα και των αμέτρητων αφανών και ανώνυμων λαϊκών αγωνιστών  - υποδέχεται  τούτες τις μέρες χιλιάδες αντιιμπεριαλιστές νέους και νέες (εν προκειμένω της ΚΝΕ, βλ. εδώ το πρόγραμμα), που φέτος δίνουν μαζικό παρόν στα δικά μας βουνίσια λημέρια, εδώ που κάποτε πρωτοπερπάτησε η λευτεριά, εδώ που πρωτοβρόντηξε το τιμημένο τουφέκι της ανταρτοσύνης βάζοντας φωτιά στο μπαρούτι των ονείρων ενός μάχιμου λαού που δεν δίστασε να σπάσει τον κλοιό! 


Λένε ότι το ποτάμι δεν γυρίζει πίσω! Κι όμως: ένα αλλιώτικο, ανθρώπινο ποτάμι, με φλογερές ανυπότακτες και απείθαρχες ψυχές, με τα ενθουσιώδη νιάτα του αγώνα και της ελπιδοφόρας προσδοκίας, γυρίζει πίσω! Επιστρέφει στη ιστορική του αφετηρία, την Ευρυτανία, εμπλουτισμένο με νέα, πλέον, παιδιά, εγγόνια και δισέγγονα εκείνων των αλησμόνητων μαχητών, με νέους αγωνιστές που εμπνέονται από τα μεγάλα οράματα των περήφανων/ταπεινών αυτής της χώρας! Ναι, ένα ορμητικό ποτάμι υψηλών ιδανικών γυρνά και πάλι σ' αυτό τον ηρωικό τόπο που κάποτε έγραψε χρυσές σελίδες στο βιβλίο των δίκαιων αγώνων του λαού μας, πρωτοστατώντας στην τιτάνια ένοπλη εξέγερση ενάντια σε ξένους κι εγχώριους τυράννους, για τη χιλιάκριβη τη λευτεριά, τη λαοκρατία και την επαναστατική ανατροπή του άθλιου συστήματος της εκμετάλλευσης και της αδικίας.


Έτσι λοιπόν, μετά από πολλά-πολλά χρόνια, η Ανταρτομάνα θα αντικρίσει και πάλι την κόκκινη σημαία να κυματίζει ψηλά, σιμά στα έλατα και τις άπαρτες αετοκορφές, προσμένοντας τη σύγχρονη προμηθεϊκή υπόσχεση: αυτή της κοινής και ενωτικής αγωνιστικής δράσης της σημερινής νεολαίας που δεν θα διστάσει να βαδίσει κι εκείνη με τη σειρά της στο φωτεινό μονοπάτι της ανειρήνευτης πάλης ενάντια στον ληστρικό αμερικάνικο και ευρωπαϊκό ιμπεριαλισμό και τα ντόπια αστικά ανδρείκελα, μέχρι τη δικαίωση, έως την τελική νίκη που θα έχει σαν έπαθλο μια νέα χειραφετημένη κοινωνία ισότητας, πολιτισμού και δικαιοσύνης!

Κι αν υπάρχουν και επιμέρους διαφοροποιήσεις, προσεγγίσεις, εκτιμήσεις, ωστόσο κάθε προοδευτικός ελεύθερος άνθρωπος δεν μπορεί να μην αισθάνεται συγκίνηση και να μη νιώθει αληθινή χαρά για την τιμή που επιφυλάσσει στην Ευρυτανία μας τούτο το ξεχωριστό νεολαιίστικο Αντάμωμα Ιστορικής Μνήμης-Διδαχής-Συνέχειας...!


Η φωνή της αντίστασης -κόντρα στους σφαγείς της ανθρωπότητας, ενάντια στους ιμπεριαλιστικούς πολέμους των αφεντάδων, με στόχο την ενότητα και τη φιλία των λαών- ας αντηχήσει φέτος στο Καρπενήσι στεντόρεια κι αποφασιστικά: "Αλληλεγγύη στην πάλη των λαών, πόλεμο στον πόλεμο των ιμπερια-ληστών"! Ανεξάρτητη κι ελεύθερη Ελλάδα με το λαό αφέντη και νοικοκύρη στον τόπο του!

Και δεν μπορεί... Κάπου από εκεί ψηλά, από τους αιώνιους αιθέρες της ανυπάκουης Ρωμιοσύνης, οι αθάνατοι αετοί της Λαϊκής Αντίστασης, έστω και σαν άυλες πια μορφές, θα χαμογελούν καμαρώνοντας τα σύγχρονα νιάτα της Ελλάδας να αγγέλλουν... "κατακόκκινη τη νίκη πέρα ως πέρα" με... "τραγούδια, όπλα και σπαθιά"!
Γιατί  "η νέα γενιά έχει ιδανικά και δεν ξεπουλιέται ούτε προσκυνά"!

Καλή δύναμη - Ψυχή βαθιά!



ΥΓ: Το παραπάνω κείμενο, αφιερώνεται στην άσβεστη μνήμη του Ευρυτάνα αγωνιστή Σ.Ι. που τέτοιες μέρες (Ιούλης 1945) δολοφονήθηκε από τους παρακρατικούς εγγλεζόδουλους μοναρχοφασίστες...


16 σχόλια:

  1. ΣΤΟΝ ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΤΟΠΟ ΠΟΥ ΓΕΝΝΗΘΗΚΕ Η ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ!
    AYTH Η ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΗΣ ΝΕΟΛΑΙΑΣ ΣΤΟ ΚΑΡΠΕΝΗΣΙ ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΓΕΓΟΝΟΣ ΜΕ ΜΕΓΑΛΗ ΣΥΜΒΟΛΙΚΗ ΣΗΜΑΣΙΑ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Τιμή και δόξα στους αγωνιστές του ΕΑΜ-ΕΛΑΣ-ΕΠΟΝ και του αθάνατου ΔΣΕ! Καρπενήσι ερχόμαστε!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Αντί δικού μου σχολίου παραθέτω όλο το ποίημα...

    Η ΠΡΟΣΕΥΧΗ ΤΟΥ ΑΝΤΑΡΤΗ

    Σ’ ευχαριστώ ψηλό βουνό, που μες στην αγκαλιά σου
    με δέχτηκες φιλόξενα σα στοργικός πατέρας.
    Τι να την κάνω τη ζωή κάτω στο σκλάβο κάμπο;
    Πικρό στο στόμα το ψωμί και το νερό φαρμάκι,
    μαυροντυμένα τα δεντρά και το τραγούδι κλάμα.

    Σ’ ευχαριστώ ψηλό βουνό, που μούδωσες ελπίδα.
    Οι στάνες σου με θρέψανε, τα δέντρα σου, τα χόρτα.
    Με δρόσισαν τα ρυάκια σου, με σκέπασε η σπηλιά σου.
    Περήφανα τα ελάτια σου, χαρίζουν τη δροσιά τους
    στ’ αγρίμια, στα πετούμενα και τους καταδιωγμένους.
    Χίλιες φορές χιλιόχρονο δεν ένιωσες ποτές σου
    την καταφρόνια του ραγιά, δε λύγισες το γόνα.
    Θέλω να ζήσω λεύτερος, αδέρφι με τ’ αγρίμια.

    Δώσε βουνό στο σώμα μου τη λεβεντιά του ελάτου,
    κι άκακη σαν τα πρόβατα που βόσκουν στις πλαγιές σου
    κάν’ την ψυχή μου, να μπορεί να κυβερνάει το μίσος
    που η αδικιά το θέριεψε, και δώσε στην καρδιά μου
    του καταρράχτη την ορμή, της πυρκαγιάς τη φλόγα,
    του ντουφεκιού μου τη βροντή κάν’ την αστροπελέκι,
    για να λουφάξει ο τύραννος και να ξυπνήσει ο σκλάβος.

    Λεύτερα σεις αγρίμια μου τα δόντια σας τροχίστε
    και σεις πυκνά χιονόδεντρα σφίξετε τα κλαδιά σας
    να μην πατήσει ο τύραννος το λεύτερό σας χώμα.
    Κι όταν θε νάρθει η Άνοιξη και λυώσουνε τα χιόνια
    και θα φυσήξει δροσερό της λευτεριάς τ’ αγέρι
    αητέ μου δος μου τα φτερά κι ελάφι μου τα πόδια
    και ρεματιά μου την ορμή για να χυθώ στον κάμπο
    να δώσω βόλι στο φονιά και λευτεριά στο σκλάβο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Καλώς να ανταμωσετε στα όμορφα αυτά μέρη! Καλό καλοκαίρι!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Μπράβο καταρχήν στα παιδιά της Κνε για την επιλογή του Καρπενησίου στις φετινές τους εκδηλώσεις.....τελικά οι μνήμες ζουν και ανανεώνονται!!!!!Σε κάθε επισημασμένη παραπομπή σου και μια βαθιά συγκινητική αναδρομή σε ένα μεγάλο και αθάνατο ταξίδι ιστορίας!!!!!!!Καλή επιτυχία.....που τη βλέπω σίγουρη!!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΗ Η ΑΝΑΡΤΗΣΗ. ΣΥΓΚΛΟΝΙΣΤΙΚΟΣ Ο ΓΡΑΠΤΟΣ ΛΟΓΟΣ, ΟΙ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ, ΤΑ ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ, Η ΑΦΙΕΡΩΣΗ, ΟΛΑ ΥΠΕΡΟΧΑ! ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΗΜΕΡΟ Η ΔΡΟΣΕΡΗ ΕΥΡΥΤΑΝΙΑ ΘΑ ΣΜΙΞΕΙ ΜΕ ΤΗ ΔΡΟΣΙΑ ΤΗΣ ΝΙΟΤΗΣ ΓΙΑ ΝΑ ΕΠΙΣΦΡΑΓΙΣΕΙ ΜΙΑ ΑΝΑΛΛΟΙΩΤΗ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΥΠΟΣΧΕΣΗ. ΑΛΛΩΣΤΕ ΟΠΩΣ ΕΙΧΑ ΞΑΝΑΓΡΑΨΕΙ ΣΕ ΜΙΑ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΗ ΑΝΑΡΤΗΣΗ, ΟΙ ΖΕΥΓΑΔΕΣ ΦΕΥΓΟΥΝ ΑΛΛΑ Η ΣΠΟΡΑ ΜΕΝΕΙ. ΚΑΛΟ ΑΝΤΑΜΩΜΑ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Τι ιστορία κουβαλάει τελικά αυτή η Ευρυτανική γη! τι δέος σε πιάνει κάθε φορά που κάποιος τρέχει στις στιγμές της.
    Και πόση θλίψη με τις σημερινές συγκρίσεις.
    Ψυχή βαθειά Ευρυτάνα μου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Aντε να ξαναντυθει στα κοκκινα το ηρωικο Καρπενησι μετα τοσες δεκαετιες.!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Αντιμπεριαλιστικο διήμερο της ΚΝΕ!

    Τι να πρώτο θυμηθώ από τα μέρη που στα νεανικά μας χρόνια περάσαμε; Γράμμος Λαύριο Μακρόνησος πάλι Γράμμος Πρέσπες ( εκεί που πραγματικά ανθεί η φιλία των λαών) ... Και τώρα Καρπενήσι! Εκεί που άνθισαν οι πιο όμορφες μέρες τούτου του τόπου μέχρι με τις επόμενες που θα έρθουν. Πόσο θα θελα να μουν πάρων σε αυτό το αντάμωμα!

    Ζήτω το εργατικό επαναστατικό κόμμα του τόπου μας! Ζήτω η νεολαία του που δε μενει στα τετριμμένα και αναδεικνύει τις πιο λαμπρές σελίδες του τόπου μας!

    Ο Άρης θα βλέπει από ψηλά και θα χαμόγελα που το Καρπενήσι θα βαφτεί και πάλι στα κόκκινα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Καίγεται απόψε η θρυλική Ανταρτομάνα Ευρυτανία, ξυπνώντας πύρινες μνήμες από τα χρόνια της θύελλας!
    Χιλιάδες κόσμος έχει κατακλύσει το Κεφαλόβρυσο του Καρπενησίου στο πανελλαδικό Αντιμπεριαλιστικό Αντάμωμα, με τη νεολαία να κλέβει την παράσταση με αντάρτικα τραγούδια και λεβέντικους χορούς, με συνθήματα και απερίγραπτο παλμό!
    Χαμός στις βραβεύσεις των αγέραστων Αετών της Ανταρτοσύνης που έλαβαν μέρος στην κατάληψη του Καρπενησίου από το ΔΣΕ το 1949.
    Δεν υπάρχουν λόγια, τα λόγια δεν μπορούν να περιγράψουν τις εικόνες ούτε τα συναισθήματα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Απλά, υποκλίνομαι!
    Υποκλίνομαι μπρος στις αποφασισμένες ψυχές που πάνε κόντρα στους "άσχημους" καιρούς ως ορκισμένοι λεβέντες και λεβέντισσες παντός καιρού!!!
    Καλή μας συνέχεια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. ΙΧΝΗΛΑΤΗ, πάρε κι αυτό μπας και λείπει απ' τη φαρέτρα σου, αν και δεν νομίζω.
    http://arxeio.kke.gr/document/305

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Ανταρτομάνα Ευρυτανία ξέχασες μερικά ονόματα που χωρίς αυτά δεν υπάρχει καμία Ιστορία στην Ευρυτανία. Καπετάν Ερμής, Καπετάν Λευτεριάς, Καπετάν Νικηφόρος, Ναυσικά Φλέγγα Παπαδάκη. Ακόμα ένα μεγάλο φάουλ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. "Καπετάνισσα" (;) αν ότι έγραψες είναι από άγνοια, άντε να... σε συγχωρήσουμε! Αλλά επειδή από το ύφος και τον σαφή στόμφο του σχολίου σου, υποψιαζόμαστε ότι μπήκες δια της πλαγίας ώστε να διοχετεύσεις δηλητήριο, θα σου πούμε εν τάχει ότι για όσους αναφέρεις έχουν υπάρξει από το blog μας αφιερώματα, πληροφορίες, αναφορές, άλλες εκτενείς και άλλες πιο περιορισμένες, όλα προϊόν έρευνας, μελέτης και κόπου δικού μας. Και στο μέλλον θα υπάρξουν και άλλα ακόμη. Αλλά φαίνεται δεν διαβάζεις, απλά πληκτρολογείς ένα πρόχειρο κακεντρεχές σχόλιο και νομίζεις ότι... καθάρισες "Καπετάνισσα" (;)

    Να φανταστούμε ότι δεν σε πείραξε η συγκεκριμένη ανάρτηση, στην οποία διάλεξες να σχολιάσεις, εεε...;;;

    Μάθε λοιπόν ότι αυτό το ιστολόγιο τιμά όσους έχουν προσφέρει στον αντιστασιακό αγώνα του τόπου μας. Όλους, ακόμη και αν για ορισμένους ισχύει ότι "τα στερνά δεν τιμούν τα πρώτα".

    Για του λόγου το αληθές:

    -https://eyrytixn.blogspot.com/2012/12/blog-post_8.html

    -https://eyrytixn.blogspot.com/2018/04/blog-post_11.html

    -https://eyrytixn.blogspot.com/2011/12/blog-post_18.html

    -https://eyrytixn.blogspot.com/2017/04/28-4-1943.html

    Καλή μελέτη "Καπετάνισσα" (;) και να διαβάζεις, καλό κάνει!

    Συνεπώς το.. "φάουλ" σφυρίζεται ανάποδα και μαζί έχεις από εμάς και την "κόκκινη κάρτα".

    Καλη νύχτα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή

  15. Φίλοι αναγνώστες
    δείτε και την επόμενη ανάρτησή μας για τις εκδηλώσεις στο Καρπενήσι...

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Τα σχόλια-γνώμες εκφράζουν αποκλειστικά τους συντάκτες τους.