Τρίτη 1 Μαΐου 2018

Παναγιώτης Μουκανάκης: Η γενναία στάση ενός Ευρυτάνα στη μάντρα της Καισαριανής!


Την 1η του Μάη (αυτή την εμβληματική μέρα της παγκόσμιας εργατικής τάξης που συμπίπτει και με την αιματοβαμμένη Πρωτομαγιά του 1944 και την εκτέλεση των 200 φυλακισμένων Ελλήνων κομμουνιστών από τους Γερμανούς ναζί στην Καισαριανή) επιλέξαμε για να σας παρουσιάσουμε με ιδιαίτερη συγκίνηση μία συγκλονιστική ιστορική καταγραφή που αφορά έναν Ευρυτάνα συμπατριώτη μας τον Παναγιώτη Μουκανάκη από τον Προυσό, ο οποίος εκτελέστηκε και αυτός στο Σκοπευτήριο λίγες μέρες αργότερα, στις 13 Μάη 1944, κρατώντας μία στεντόρεια ηρωική-διεθνιστική στάση ενώπιον των ίδιων των δημίων του!

Η ανεκτίμητης αξίας ιστορική αναφορά προς τιμήν του Παναγιώτη Μουκανάκη προέρχεται από τον αείμνηστο αντιστασιακό αγωνιστή Μήτσο Κάιλα από τα Φουρνά Ευρυτανίας και εμπεριέχεται στο βιβλίο του το οποίο κοσμεί την προσωπική μας βιβλιοθήκη και φέρει τον τίτλο: "Μαρτυρίες ΕΛΑΝ Στερνές υποθήκες των ηρώων μας", εκδ. Νέα Σύνορα 1975. Ο Μήτσος Κάιλας παλιός μαχητής των ΕΛΑΣ-ΔΣΕ και πολιτικός πρόσφυγας σε Τασκένδη και ΛΔ Γερμανίας, υπήρξε ιστορικός συγγραφέας και ερευνητής ενώ είχε διατελέσει και πρόεδρος του Κέντρου Μελέτης της Ιστορίας της Εθνικής Αντίστασης επί 35 χρόνια! 

Ιδού:

==============

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ Ν. ΜΟΥΚΑΝΑΚΗΣ

Μηχανικός 38 χρονών, από το χωριό Προυσός Ευρυτανίας. Εκτελέστηκε από τους χιτλερικούς στις 13 Μάη 1944 στο Σκοπευτήριο της Καισαριανής με την κατηγορία ότι απέκρυβε μεγάλη ποσότητα οπλισμού και ότι ενίσχυε τους αντάρτες.

Όταν τον οδηγούσαν να τον προσδέσουν στον πάσαλο για εκτέλεση έκανε χειρονομία αποχαιρετισμού... προς τους γερμανούς αξιωματικούς και στρατιώτες του εκτελεστικού αποσπάσματος!

Εξηγώντας το νόημα της χειρονομίας του αυτής είπε αποτεινόμενος προς τους γερμανούς λίγες στιγμές πριν πέσει νεκρός από τα πυρά τους:

"Με τη χειρονομία μου αυτή ήθελα να αποδείξω ότι δεν μνησικακώ εναντίον σας, αλλά τρέφω άσπονδο μίσος εναντίον ενός τέρατος, του οποίου τας διαταγάς εκτελείτε και το οποίον κακή τη μοίρα ηγείται του γερμανικού λαού"


===============

ΔΙΕΥΚΡΙΝΗΣΗ 1, από "Ευρυτάνα ιχνηλάτη": Σε ένα κεφάλαιο, προς το τέλος του προαναφερθέντος βιβλίου, δημοσιεύεται μία κατάσταση με 373 ονόματα "εκτελεσθέντων στο Σκοπευτήριο Καισαριανής από τους Γερμανούς κατά την περίοδον της Κατοχής (Από τα αρχεία του ΚΑ' Αστυνομικού Τμήματος Καισαριανής)." Σε αυτό τον κατάλογο και με αύξων αριθμό 200 (σ.σ. τι τραγική σύμπτωση!) καταγράφεται: "Μπακανάκης Παναγ. Ν. ετών 28. Μηχανικός υπό Γερμανών εις Σκοπευτήριον, δι' εφοδιασμόν των ανταρτών με όπλα και τρόφιμα την 13-5-44". Σε αυτή την αναφορά αλλάζει η ηλικία του Ευρυτάνα αγωνιστή (28 αντί 38) ενώ παραλλάσσεται κάπως και το επίθετό του (Μπακανάκης αντί Μουκανάκης). Τα υπόλοιπα στοιχεία του, μικρό όνομα, πατρώνυμο, επάγγελμα, κατηγορία και ημερομηνία εκτέλεσης παραμένουν τα ίδια. Προφανώς και πρόκειται για τον ίδιο άνθρωπο. 

ΔΙΕΥΚΡΙΝΗΣΗ 2, από "Ευρυτάνα ιχνηλάτη": Από την έντυπη σειρά "ΈΠΕΣΑΝ ΓΙΑ ΤΗ ΖΩΗ" (έκδοση της Κ.Ε. του ΚΚΕ), πληροφορούμαστε, επιπλέον, ότι ο 28χρονος Ευρυτάνας εκ Προυσού (εδώ αναφέρεται και ως Μουκαντάκης ή Μουγκανάκης) διέμενε εκείνη την εποχή στο Βύρωνα και ήταν ενταγμένος στον ΕΛΑΣ της Αθήνας. Είχε διασυνδέσεις με έναν ειρηνιστή Γερμανό από τον οποίο έπαιρνε πυρομαχικά τα οποία διοχέτευε στον ΕΛΑΣ Ν. Σμύρνης και στον ΕΛΑΣ Πελοποννήσου. Για την αντιστασιακή του δράση συνελήφθη, βασανίστηκε και κλείστηκε στις φυλακές Αβέρωφ. Στη συνέχεια από το στρατόπεδο Χαϊδαρίου οδηγήθηκεμαζί με άλλους αγωνιστές, στο Σκοπευτήριο της Καισαριανής στις 13 Μάη 1944. 


Α Θ Α Ν Α Τ Ο Σ !


blog "Ευρυτάνας ιχνηλάτης"


18 σχόλια:

ΕΥΡΥΤΑΝΑΣ ΙΧΝΗΛΑΤΗΣ είπε...


Αν υπάρχουν συγγενείς-απόγονοι του αλησμόνητου ηρωικού συμπατριώτη μας που να γνωρίζουν επιπλέον στοιχεία, μπορούν να επικοινωνήσουν μαζί μας στo
eyrytixn@gmail.com

άγριο κυκλάμινο είπε...

"Η δουλειά του αληθινού ανθρώπου δεν είναι να περάσει τη ζωή του όπως όπως, αλλά να ξέρει πως να την ζήσει πλάι στους άλλους για να είναι ικανός να τους βοηθά, να τους ανεβάζει διαρκώς, να τους είναι χρήσιμος, χωρίς ποτέ να τους γίνεται βάρος και εμπόδιο στο δρόμο του καλού και του αγαθού.
Ενας αγωνιστής δεν είναι μονάχα μονάχα αληθινός άνθρωπος αλλά και η φωτισμένη η ξεκαθαρισμένη συνείδηση που γίνεται οδηγός σκληρός όποτε πρέπει και πάντα σκληρός απέναντι του εχθρού, που είναι εχθρός μ' όλο που ξέρει την αλήθεια και την αδικία που κάνει."

Ναπολέων Σουκατζίδης, εκτελέστηκε την Πρωτομαγιά του 1944 από τις δυνάμεις κατοχής

faros είπε...

Καλό Μήνα !

Ζήτω η Εργατική Πρωτομαγιά !

Διονύσης Μάνεσης είπε...

Τεράστια μαθήματα, Ιχνηλάτη. Τα λόγια αυτά που αποδίδονται στο συμπατριώτη σου αγωνιστή, παρακαταθήκη Υψηλής στάσης και αγώνων. Το συγκλονιστικό για μένα είναι ακριβώς αυτό, το φρόνημα πολλών απ' αυτούς που εκτελέστηκαν τότε. Φρόνημα που προκύπτει από τα σημειώματά τους, από τα τελευταία λόγια και την περήφανη όσο και συνειδητοποιημένη στάση τους απέναντι στο απόσπασμα. Συγκλονιστικά πράγματα, που σε βάζουν να σκεφτείς πόσο κρατάει την αγωνιστική διάθεση και το φρόνημα ενός ανθρώπου η έμπνευσή του από ένα Υψηλό όραμα.

kapetandiamantis είπε...

ΑΘΑΝΑΤΟΣ!

Eva Neocleous είπε...

Το καλύτερο αφιέρωμα για την εργατική πρωτομαγιά!
Υποκλινόμαστε στο μεγαλείο του ήρωα...

ποιώ - ελένη είπε...

Καλή αγωνιστική Πρωτομαγιά

Aris είπε...

Εντελως αγνωστη ιστορια,
συγκλονιζει η σταση του αγωνιστη μπροστα στις καννες των οπλων!!
Μπραβο για την αναδειξη ιχνηλατη.

PHOTO ΤΙΤΛΟΙ είπε...

Υπάρχει άραγε στην Ευρυτανία κάποιος δρόμος ή έστω μια επιτύμβια πλάκα που να μνημονεύεται αυτός ο ήρωας ; Δεν νομίζω, μάλλον προτιμώνται άλλα!

Giannis Pit. είπε...

Μεγάλη συνεισφορά στην ιστορική μνήμη Ευρυτάνα.
Καλή Πρωτομαγιά.

Άιναφετς είπε...

Ευχαριστούμε και γι αυτή τη μαρτυρία Ευρυτάνα μου που χωρίς τη σημερινή σου ανάρτηση δεν θα γνωρίζαμε, όπως σίγουρα και πολλές άλλες...
Καλή Πρωτομαγιά!

Αριστερά στη Φθιώτιδα είπε...

Σημαντικές αγωνιστικές ιστοριογραφίες από τον Ευρυτάνα Ιχνηλάτη. Οι "ιχνηλασίες" αυτές, των πιο ένδοξων στιγμών των αγώνων του Ελληνικού Λαού, αποτελούν φάρο και παρακαταθήκη για τις νεότερες γενιές.

Φυσιολάτρης! είπε...

Τιμή για ολόκληρη την Ευρυτανία.....το άξιο τέκνο της......ο αλύγιστος Παναγιώτης Μουκανάκης!!!!!!!Αθάνατος!!!!!

Κική Κωνσταντίνου είπε...

Αθάνατος, Ευρυτάνα μου.
Ευχαριστούμε για τις διδαχές της Ιστορίας μας

doctor είπε...

ΦΙΛΤΑΤΕ ΙΧΝΗΛΑΤΗ ΟΤΑΝ ΔΙΑΒΑΖΩ ΤΕΤΟΙΕΣ ΕΞΙΣΤΟΡΗΣΕΙΣ, ΜΟΥ ΕΡΧΟΝΤΑΙ ΣΤΟ ΝΟΥ ΟΙ ΣΤΙΧΟΙ ΤΟΥ ΠΟΙΗΤΗ ΤΗΣ ΡΩΜΙΟΣΥΝΗΣ.. "ΕΔΩ ΣΩΠΑΙΝΟΥΝ ΤΑ ΠΟΥΛΙΑ, ΣΩΠΑΙΝΟΥΝ ΟΙ ΚΑΜΠΑΝΕΣ, ΣΩΠΑΙΝΕΙ ΚΙ Ο ΠΙΚΡΟΣ ΡΩΜΙΟΣ ΜΑΖΙ ΜΕ ΤΟΥΣ ΝΕΚΡΟΥΣ ΤΟΥ, ΚΑΙ ΠΑ ΣΤΗΝ ΠΕΤΡΑ ΤΗΣ ΣΙΩΠΗΣ ΤΑ ΝΥΧΙΑ ΤΟΥ ΑΚΟΝΙΖΕΙ"!
Ο ΕΥΡΥΤΑΝΑΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΜΟΥΚΑΝΑΚΗΣ ΗΤΑΝ ΕΝΑ ΥΠΕΡΛΑΜΠΡΟ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ.
ΣΕ ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΚΑΙ ΓΙΑ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΙΧΝΗΛΑΣΙΑ, ΠΟΛΥΤΙΜΗ ΣΥΜΒΟΛΗ ΣΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΜΝΗΜΗ ΤΟΥ ΤΟΠΟΥ ΜΑΣ.

Mia είπε...

Αθάνατος, Ευρυτάνα μου. Αθάνατοι και οι 200 εκτελεσθέντες. Σε χαιρετώ, λεβέντη φίλε μου.

ΕΥΡΥΤΑΝΑΣ ΙΧΝΗΛΑΤΗΣ είπε...


Ψ Υ Χ Η Β Α Θ Ι Α !

Scorpion είπε...

Αιώνια η μνήμη όλων των αγωνιστών για ελευθερία και αξιοπρέπεια. Ένα ακόμη παράδειγμα θάρρους και περηφάνειας η αναφορά στον Παναγιώτη Μουκανάκη. Η θυσία ανθρώπων με σκοπό το λαϊκό συμφέρον είναι απλά μια ηρωική πράξη. Αθάνατος!!!