Κυριακή 13 Μαΐου 2012

Χρόνια πολλά Ευρυτάνισσα Μάνα

Η συνοδευτική φωτογραφία είναι του αξέχαστου Κώστα Μπαλάφα

Η Ευρυτάνισσα Μάνα στάθηκε μια ζωή αληθινό παλικάρι, καλύτερα κι από άντρας, στο σπιτικό της, στο σύζυγο, στα παιδιά της, στους γέροντες γονείς. Η παράδοση του ορεσίβιου αγνού ανθρώπου που το συναίσθημα και η αγάπη οδηγεί την καθημερινή πράξη του, εκφράστηκε με τον πιο μεγαλειώδη και ανιδιοτελή τρόπο στη μορφή της Ευρυτάνισσας Μάνας. 
Δρασκέλισε δύσβατα μονοπάτια και πέρασε αστραποκαμένες στράτες σε χρόνους δίσεκτους. Πόνεσε σε πολέμους και ξεριζωμούς, σπάραξε σε ξενιτειές. Αλλά ήταν αυτή και πάλι που έκαμε τη στέρηση θέληση και τη φτώχεια δημιουργία. Μαυροφορεμένη ή όχι, με το σκαμμένο από τα βάσανα προσωπάκι της, με τα ροζιασμένα σαν του εργάτη χέρια της, με την πλάτη κυρτή από το φορτίο της ζωής, μα συνάμα και με το χαμόγελο της αισιοδοξίας να ομορφαίνει τη σεβάσμια μορφή της, με την τρυφεράδα της να χαρίζει δύναμη, με την αδιάλειπτη προσφορά της απέναντι σε όλους μας να αποτελεί πηγή θαυμαστής ενέργειας και για την ίδια, με την αστείρευτη διάθεση στήριξης και αλληλεγγύης προς όλη την οικογένεια - κατάφερε και κέρδισε δίκαια το Σεβασμό και το Κύρος σε μια κοινωνία που ήταν και μάλλον είναι αυστηρή απέναντι στη Μάνα. 
Κράτησε ορθή κι αλύγιστη και ας αδίκησε πολλές φορές τον ίδιο της τον εαυτό και τα προσωπικά της "θέλω" για χάρη όλων των υπολοίπων. Έδωσε ότι είχε και δεν είχε, από μια ψυχή πάμπλουτη σε Αγάπη. Και πήρε τη δική μας Αγάπη σα μοναδική ανταμοιβή της, άλλωστε ποτέ δε ζήτησε κάτι άλλο!
ΥΓ. Για τη Μέρα της Μάνας, το αφιερώνω και στη δική μου... 


24 σχόλια:

λεύτερος είπε...

Με έκανες να θυμηθώ και δακρυσα ρε ιχνηλατη.
Να σαι καλα φίλε.

ΛΥΧΝΟΣ ΚΑΙΟΜΕΝΟΣ είπε...

στην Ευρυτάνισσα Μάνα, αλλά και σε κάθε Μάνα του κόσμου τούτου, χρόνια πολλά!

sofia είπε...

Καλησπέρα Ευρυτάνα Ιχνηλάτη,
Στα δύσκολα χρόνια οι μανάδες σαν αυτές της Ευρυτανίας κατόρθωσαν να κρατήσουν τις οικογένειες τους όρθιες παρόλη τη φτώχεια και τις αντιξοότητες.
Οι μορφές τους σχεδόν πανομοιότυπες σε όλη την Ελλάδα
Σαν και αυτή της φωτογραφίας.
Υπήρξαν όμως και πολύ σκληρές μέσα σε μια πολύ σκληρή κοινωνία, που πολύ απείχε από το να είναι δίκαιη, και γι' αυτό άντεξαν.
Πραγματικές καπετάνισσες της ζωής.

άγριο κυκλάμινο είπε...

Πραγματικά είσαι μεγάλο συγγραφικό ταλέντο. Συγχαρητήρια για το πανέμορφο κείμενο σου.

ΕΥΡΥΤΑΝΑΣ ΙΧΝΗΛΑΤΗΣ είπε...

Η φωτογραφία που συνοδεύει το γραπτό μας είναι του αξέχαστου φωτογράφου Κώστα Μπαλάφα...

Μαρίνα Διαμαντοπούλου είπε...

Ιχνηλάτη,
το αφιέρωμα σου στη μάνα της Ευρυτανίας είναι αριστούργημα! Και μας συγκίνησες πολύ! Η φωτογραφία μοναδική!

gitsanas είπε...

Χρόνια Πολλά και κυρίως Χρόνια Καλά σε όλες τις μανάδες του κόσμου!!!!

Aris είπε...

Πολυ σωστα το γραφεις. Η μανα η γυναικα των βουνων γινοταν παντα θυσια για ολους. Ο μεγαλος ηρωας ηταν η μανα.

BloG-_o_-SatIRuS είπε...

Ωραία η περιγραφή της Ευρυτάνισσας Μάνας..!
Ευχές και κουράγιο σε όλες τις μάνες,
ακόμα και στις μάνες αυτών που με έργα κι αποφάσεις κάνουν μάνες να υποφέρουν, λες κι εκείνους μάνα δεν τους γέννησε...

dimosf είπε...

Εξαιρετικό το αφιέρωμα!

doctor είπε...

ΟΣΟΙ ΞΕΡΟΥΝ ΤΙ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΟΡΕΙΝΗ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΤΙ ΥΠΕΡΒΑΣΕΙΣ ΕΚΑΝΑΝ ΟΙ ΚΑΤΟΙΚΟΙ ΤΗΣ ΣΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΓΙΑ ΝΑ ΑΝΤΑΠΕΞΕΛΘΟΥΝ ΣΤΙΣ ΑΝΤΙΞΟΟΤΗΤΕΣ, ΚΑΤΑΝΟΟΥΝ ΤΗΝ ΤΙΤΑΝΙΑ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΚΑΙ ΤΗΣ ΜΑΝΑΣ ΠΟΥ ΤΟΣΟ ΠΟΛΥ ΤΗΝ ΤΙΜΑ ΑΥΤΟ ΤΟ ΑΡΘΡΟ!!

Οικοδόμος είπε...

Α ρε μάνα, ηρωίδα μάνα...

dimitris είπε...

Ευρυτανα ιχνηλατη καλησπερα, μεσα μας κεθε λεπτο, καθε ωρα, ολη την ημερα, γιορταζουμε για τις ΜΑΝΕΣ ΜΑΣ και αν εχει ''φυγει'', τοτε μαζι με την γιορτη υπαρχει και το αχ.
ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ ΣΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΜΑΝΕΣ!!!

xristin είπε...

Μέσα στο κείμενο σου κατάφερα και βρήκα και την δική μου Μάνα,Μητέρα,Μαμά!
Ευχαριστώ για την αφιέρωση!
Αφορά και την δική μου μανούλα!

Φυσιολάτρης! είπε...

Εχεις το χαρισματικό τροπο γραφής....και βγήκε με εκπληκτικό τρόπο και σε αυτό το υπέροχο κείμενο σου για τη Μάνα!!!!!!
Με συγκίνηση και σκληρές αλήθειες για όλα εκείνα που σημάδεψαν αυτή τη γενιά των γυναικών του τόπου μας.....που με ατσάλινη θέληση νίκησαν τις δυσκολίες......και κράτησαν τις οικογένειες όρθιες!!!!

Effie's Sweet Home Designs είπε...

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΩΣ ΝΑ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ ΣΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΜΑΝΕΣ ΤΗΣ ΓΗΣ!!!!!!!
ΚΑΛΟ ΑΠΟΓΕΥΜΑ !!!!!!!!

John Kalantzis είπε...

Μάνα-Μητέρα-Μαμά!
Οι πιο όμορφες λέξεις!
Συγκινητικό αφιέρωμα!

άγριο κυκλάμινο είπε...

Ευρυτάνα ιχνηλάτη επανέρχομαι σε μία ειδική διάσταση της υπέρτατης προσφοράς της μάνας. Κατά τη γνώμη μου καμία κοινωνία δεν δικαίωσε όπως θα άρμοζε (και τονίζω το "όπως θα άρμοζε") τις τρομερές υπερβάσεις που έκανε η μάνα σε προσωπικό επίπεδο θυσιάζοντας όλα της τα "θέλω" για χάρη όλων των άλλων όπως έγραψες και εσύ. Γιατί το λέω αυτό? Διότι μπορεί ναι μεν να αναγνωρίστηκε η προσφορά της προς την οικογένεια, ποτέ όμως η πλειοψηφία της κοινωνίας δεν ανέδειξε όσο θα έπρεπε το μεγάλο τίμημα αυτής της προσφοράς σε τελείως προσωπικό επίπεδο για τη μάνα. Ισως πολλοί να θεωρούσαν "δεδομένο" τον αγώνα της αυτόν, ξεχνώντας ότι λειτουργούσε προς όφελος όλων αμισθί και ξεπερνώντας τα όρια της αυτοθυσίας. Ας αναρωτηθούμε λοιπόν σαν κοινωνία αν τελικά κι εμείς από τη μεριά μας αφήσαμε επαρκείς νησίδες αληθινής ελευθερίας για τη μάνα όχι μόνο ως μητέρα αλλά και ως άτομο.

ΕΥΡΥΤΑΝΑΣ ΙΧΝΗΛΑΤΗΣ είπε...

Ένα μεγάλο ευχαριστώ προς όλες και όλους για τη συμμετοχή και τα θερμά σχόλια...

polimnia είπε...

Και απο δω αγαπητέ ιχνηλάτη μ΄έκανες να θυμηθώ τη "Στελίτσα". Ψυμένη στην φτώχεια και τη σκληρή δουλειά, να αρπάζει ένα μωρό στα χέρια, και ένα λίγο μεγαλύτερο να το τραβάει απ΄το χέρι, και με τρόμο να τρέχει να τα σώσει απο τους Γερμανούς, που έρχονταν να κάψουν το χωριό.Πήρε το δρόμο για το βουνό που της ήταν γνώριμος, και εκεί συνάντησε δυο αντάρτες.Τη βοήθησαν με τα παιδιά και πήγε σε ασφαλές μέρος.Και πάντα έδινε ευχές γι αυτούς λέγοντας:"είτε ζουν, είτε έχουν πεθάνει". Ήταν μια μάνα,εφτά παιδιών....

Άιναφετς είπε...

Χρόνια Πολλά στην μητέρα Γη που μας τρέφει και μας στηρίζει!
Χρόνια Πολλά σε όλες τις μητέρες του κόσμου!

Καλεσμενιώτης είπε...

Χρόνια πολλά σε όλες τις μάνες,Ευρυτάνα ιχνηλάτη με αυτή την περιγραφή σου μου έφερες στο μυαλό μου σεβάσμιες μορφές γυναικών από το μικρό ορεινό χωριό μου στην Ευρυτανία που αποτυπώθηκαν έντονα στη μνήμη μου στο ρόλο της μάνας

Ελένη Φλογερά είπε...

Υπέροχο αφιέρωμα!

Μαργαρίτης Θοδωρος είπε...

Θαυμάσιο δημοσίευμα. Για να υπάρχει συντήρηση της μνήμης . Παρότι έχει περασει ελάχιστος χρόνος ,μόλις λίγες δεκάδες Χρόνια, ελάχιστοι θυμούνται αυτές τις ηρωικές υπάρξεις που δεν είχαν ούτε το όνομά τους, (παρά Γιωργαινα, Μητσαινα,Θυμιαινα κ.λ.π). Για να έρθει το ΕΑΜ , το απίστευτο λαϊκό κίνημα, να δώσει ψήφο, και ισότιμη θέση δίπλα στον άνδρα.