Σάββατο 1 Απριλίου 2023

ΔΙΑΤΑΓΜΑ (πρωταπριλιάτικον)


Συμφώνως τας διατάξεις του νόμου, 
απο-φασίζομεν και διατάσσομεν...

Από σήμερον 1ην Απριλίου άπαντες οι κάτοικοι της Περιφερειακής Ενότητος της υδροπαραγωγού Ευρυτανίας υποχρεούνται, συμμορφούμενοι προς τας αρχάς του πολιτεύματος της τεθωρακισμένης δημοκρατίας, όπως :

α) Προμηθευθώσιν στάμναν πηλίνην ούτως ώστε να εφοδιάζονται με το απαραίτητον ημερήσιον ύδωρ των, εκ της κεντρικής στέρνας. Αύτη θα λειτουργεί καθημερινώς από την 11ην πρωινήν έως και την 1ην μεταμεσημβρινήν ώραν. Πέραν τούτου του χρονικού ορίου δεν θα παρέχεται ύδωρ εις τους πολίτας.

β) Κάθε κάτοικος δικαιούται 1 στάμνα ύδατος διά τας ημερησίας ανάγκας του και εφόσον, βεβαίως-βεβαίως, η φορολογική του δήλωσις δεν υπερβαίνει το ποσόν των 8000 γροσίων- εβρό ετησίως. Εις αντίθετον περίπτωσιν δικαιούται μόνον την ημίσειαν ποσότητα. Εξαιρούνται από κάθε περιορισμόν οι επιφανείς κοτζαμπάσηδες του καζά νομού, καθότι συνιστώσιν τους πυλώνας της κοινωνικής ομαλότητος και συμβάλλουσιν ποικιλοτρόπως εις την επενδυτικήν άνθησιν και την αναπτυξιακήν ευρυθμίαν της περιφερείας.

γ) Άπαντες οφείλουν να καταβάλωσι το αντίτιμον της αξίας της στάμνας, το οποίον ορίζεται εις 20 εβρό. Το ποσόν θα πληρώνεται επιτόπου εις τον αρμόδιον νεροφύλακαν όστις θα ευρίσκεται έμπροσθεν της κεντρικής στέρνας.

δ) Απαγορεύεται αυστηρώς εις ορειβάτας, φυσιολάτρας και λοιπούς επισκέπτας να προσεγγίζωσιν εις απόστασιν μικροτέραν των 1000 μέτρων τας κοίτας των ποταμών, λιμνών, ρυακιών κ.τ.λ. Οι παραβάται θα τιμωρούνται με διετή αποκλεισμόν από κάθε σχετικήν δραστηριότητα. Υπόψιν ότι όλοι οι νευραλγικοί χώροι (όπως "Πανταβρέχει" κλπ.) θα φρουρούνται επί 24ώρου βάσεως.

ε) Απαγορεύεται αυστηρώς εις τους κατοίκους της πόλεως και απάντων των χωρίων να εγγίζωσιν τας βάνας των κρήνεων καθώς και να επισκέπτονται διά οποιονδήποτε λόγον τας πηγάς αίτινες εδρεύωσιν εις οιονδήποτε σημείον της περιφερείας.

ς) Οι Δήμοι και αι τοπικές κοινότητες ουδεμίαν έχουσιν αρμοδιότητα επί των υδατίνων αποθεμάτων του νομού, παρά μόνον διά την συγκέντρωσιν και μεταφοράν των εσόδων από τας κατά τόπου έδραν των προς τα γραφεία της Εταιρείας.

ζ) Η τήρησις των ανωτέρω κανόνων δεν επαφίεται εις την βούλησιν των πολιτών και δι' αυτόν τον λόγον θα λειτουργεί η Χωροφυλακή Υδάτων η οποία και θα είναι αρμοδία διά την απρόσκοπτον λειτουργίαν των κανονισμών και την τήρησιν της τάξεως.

Απαραίτητος διευκρίνισις: απορρίπτομεν με κατηγορηματικόν τρόπον τας αθλίους μομφάς επικινδύνων ταραχοποιών στοιχείων ότι διακατεχόμεθα από "αφ-υδατωμένον" και "άνυδρον" πνεύμα.

Ο εκδόσας τη διαταγή ταύτην
Ενωμοτάρχης Αργίδιας

(εκ μέρους της "ΝΕΑΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΕΩΣ ΥΔΑΤΩΝ - ΘΑ ΠΕΙΤΕ ΤΟ ΝΕΡΟ ΝΕΡΑΚΙ Α.Ε.")

Εν Καρπενησίω, τη 1η Απριλίου του σωτηρίου έτους 202;

blog "Ευρυτάνας ιχνηλάτης"

22 σχόλια:

ΑΓΡΑΦΙΩΤΗΣ είπε...

Τρομερός φίλε.

doctor είπε...

ΕΥΡΥΤΑΝΑ ΙΧΝΗΛΑΤΗ ΜΕ ΚΑΥΣΤΙΚΟ ΧΙΟΥΜΟΡ ΠΕΡΑΣΕΣ ΚΑΙ ΠΑΛΙ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΤΑΤΑ ΜΗΝΥΜΑΤΑ.
ΘΕΡΜΑ ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ.

Λαμπρινή είπε...

Μεγάλο προσόν στον άνθρωπο το χιούμορ προσδίδει ευφυΐα. καταπληκτικό κείμενο στοχευμενο
και καλογραμμένο. καυτή πένα Ευρυτανα

kerina poiimata είπε...

Καλό μήνα Ευρυτάνα Ιχνηλάτη!Εξαιρετικό το απευκταίο σενάριο. Να είσαι πάντα καλά!

Σεχταρ ο Τρομερός είπε...

η) Απαγορεύεται η δι' οιουδήποτε μέσου συλλογή ομβρίων υδάτων προς ιδίαν χρήσιν των ρεαγιάδων. Κάθε σχετική παράβασις διώκεται βάσει της νομοθεσίας Προστασίας του Περιβάλλοντος ως κακούργημα.

--------------------------------------------
Ιχνηλάτη, ....καλομελέτα κι έρχονται!

Ανώνυμος είπε...

Πολύ τσάτσος αυτός ο ενωμοτάρχης
Αργίδιας, χαχα
Σ.Μ.

kapetandiamantis είπε...

απο-φασίζομεν

ΤΑ ΕΙΠΕΣ ΟΛΑ!!!!

Ο Γιάννος από τα βουνά της Πινδου είπε...

Όσο ακόμα η σκέψη μας είναι καθαρή και ξαστερη ραντεβού στις στραττες του Αγώνα.Στις στραττες αυτές θα συναντήσουμε όλους αυτούς που συλλογουνται καλά γιατί συλλογουνται λευτερα.

Ανώνυμος είπε...

Καλό μήνα
το νου μας !

ΕΥΡΥΤΑΝΑΣ ΙΧΝΗΛΑΤΗΣ είπε...


Μία εμβόλιμη παρέμβαση...

Φίλες και φίλοι, όσοι από εσάς σχολιάζετε ως ανώνυμοι, παρακαλείσθε στην αρχή ή στο τέλος του σχολίου σας προσθέστε ένα όνομα ή ένα ψευδώνυμο, ότι επιλέξετε εσείς, ώστε να ξεχωρίζουν αναμεταξύ τους οι διαφορετικοί σχολιασμοί.

Ευχαριστούμε και καλή συνέχεια στα πάντα ενδιαφέροντα σχόλιά σας...

Άιναφετς είπε...

Χαχαχαχα! Εξαιρετικό... μόνο που ψέματα ακούμε κάθε μέρα, μήπως για τους κυβερνώντες η Πρωταπριλιά είναι μια καθημερινή γιορτή;

Φυσιολάτρης! είπε...

Θέλουν να στραγγαλίσουν τα πάντα στη μέγγενη της κερδοσκοπίας..............γη νερό αέρα...........δεν θα σταματήσουν αν δεν τους σταματήσουμε!!!!!!!!!!!!

Scorpion είπε...

Καλό μήνα Ευρυτάνα!!
Τα είπες όλα μέσα από το εξαιρετικό σατυρικό σου κείμενο.
Ο προβληματισμός ετέθη, η λαϊκή αντίδραση αναμένεται.
Εύχομαι να είναι ισχυρή όταν και αν παρθούν τέτοια αποτρόπαια μέτρα για το ιερό πανανθρώπινο αγαθό!!!

Αλέξανδρος Φλώτσιος είπε...

Χαχαχαχα Χρόνια πολλά! επί του παρόντος, όλα καλά...αλλά καραδοκούν οι αετονύχηδες το νου μας!

Aris είπε...

Πολυ ευφανταστο, πολυ ωραιο και οπως παντα με το χαρισματικο γραψιμο του Ευρυτανα ιχνηλατη.
Ας γινει η αφορμη να ανοιξει η συζητηση για το νερο και για την επιθεση που ετοιμαζεται στους υδατινους πορους με την αποπειρα της ιδιωτικοποιησης.
Τα πραγματα ειναι κρισιμα.

PHOTO ΤΙΤΛΟΙ είπε...

Σήμερα στη Θεσσαλονίκη στην πλατεία Αριστοτέλους έχει μεγάλη συναυλία ενάντια στην ιδιωτικοποίηση του νερού με κεντρικό σύνθημα Το νερό αποτελεί ανθρώπινο δικαίωμα: ΔΕΝ ΠΩΛΕΙΤΑΙ! Η επόμενη περίοδος θα φέρει πολλές εξελίξεις σε αυτό το ζήτημα. Άλλωστε μην ξεχνάμε πως η Ευρυτανία με αυτό τον τεράστιο φυσικό πλούτο που διαθέτει, με τα τόσα άφθονα νερά θα είναι στο στόχαστρο αργά ή γρήγορα.

Τάσος Δ είπε...

Τέλεια η ανάρτηση! Με οργουελικό τρόπο χρησιμοποίησες την ξύλινη και αποστεωμένη γλώσσα της τεθωρακισμένης εξουσίας για να ηχήσει πιο δυνατά ο κώδωνας του κινδύνου.

Άρης Άλμπης είπε...

Να βάλω κι εγώ μια πινελιά στο έξοχο κείμενο:

Των δασών και των ορέων ταχυτάτως πωληθέντων,
των οδών και των δικτύων συναφώς εκποιηθέντων,
και το ύδωρ έχει πλέον παραλάβει ξένος κτήτωρ,
αντιστάσεως μη ούσης, νυν κατέστη επιβήτωρ.

Εν ονόματι του νόμου και ενώπιον κλητήρων
παραδίδομεν τας κρήνας εις οδόντας ολετήρων,
κατά την επιθυμίαν εκλεγέντων ηγητόρων,
οίτινες παραχωρούσι την πατρίδα άνευ όρων.

Μαρία Κανελλάκη είπε...

Γελάω πικρά γιατί αυτό το ευφυέστατο "ΘΑ ΠΕΙΤΕ ΤΟ ΝΕΡΟ ΝΕΡΑΚΙ Α.Ε." φοβάμαι ότι έρχεται οσονούπω, αν δεν κάνουμε κάτι να το σταματήσουμε εγκαίρως.
Με χιούμορ και καλή διάθεση, ξορκίζουμε τις απειλητικές τους διαθέσεις και αγωνιζόμαστε για το τελευταίο οχυρό που μας έμεινε. Το νερό είναι ζωή. Αν βάλουν χέρι και σ' αυτό, είμαστε τελειωμένοι.
Καλό και αγωνιστικό μήνα Ευρυτάνα!

Μάκης είπε...

«Ο Γιώργης τ’ Αγγελή με είδε και σηκωθείς, ανέσυρεν από τους θάμνους, όπου ήτο κρυμμένον ένα κανάτι, ταπωμένον με σχοίνον ευώδη, και μου επρόσφεραν νερόν.
Είς άλλος νέος, ο Γιάννης του Μανώλα, όστις εκάθητο παρέκει καπνίζων, με είδε πίνοντα κι επλησίασεν.
-Έχετε νερό, παιδιά, ηρώτησεν
Εν τω μεταξύ ο Γιώργης είχε λάβει το κανάτι από τας χείρας μου, και το έκρυψε πάλι εις τους σχοίνους. Έκαμε τον κωφόν, και δεν έδωκε νερόν εις τον Γιάννην.
Τούτο μ’ επείραξε κάπως. Διατί να μην αναλάβω εγώ τολμηρώς την πρωτοβουλίαν να δώσω νερόν εις τον διψώντα; Δεν λέγει «Ος αν ποτίσει ποτήριον ψυχρού, εκατονταπλασίονα λήψεται;».
Αλλά το αγγείον δεν ήτο ιδικόν μου, και ήτο μισογεμάτον και απείχε μακράν η βρύσις, οπόθεν εκόμιζαν το νερόν και ο δρόμος την νύκτα, με όλην την φθίνουσαν σελήνην, ήτο δύσβατος…….
(Το πρωί ο Γιάννης ξανοίχτηκε με τη φελούκα του στο πέλαγος, και πνίγηκε. Τον βρήκαν ξεβρασμένον στην ακτή και τον έθαψαν στην άμμο).
Εκείνον «όστις προ ολίγων ωρών εζήτει μίαν νερού σταγόνα, την οποία θα ηυχόμην αντί πάσης θυσίας να του είχα δώσει. Τις είδεν, αν ακόμα εδίψα πολύ; Έπιεν αμετρήτους κοτύλας και πίθους όλους αλμυρού νάματος, εις τας ψυχράς αγκάλας της πικρής μητριάς του, της θαλάσσης.» (Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης).
Πρωταπριλιά!!!
Κυλάνε οι λέξεις σου, Ιχνηλάτη, στη νερομάνα του μυαλού μου και ξεδιψάω την καθαρευουσιάνικη γλώσσα μου στης αφήγησής σου τα δρώμενα…
-Μπα! Ψέμματα είναι. Της Πρωταπριλιάς ξομπλιάσματα.
Διαγκωνίζεται το γέλιο με την πίκρα και τον θυμό στο βάλσιμο κάθε τελείας.
Βουρλίζομαι μ’ αυτό το «αποφασίζομεν και διατάσσομεν!». Βρυκολάκιασαν τα φασιστοειδή. Οι Οξαποδώ του καπιταλισμού ξαμόλησαν τους νεκροθάφτες των ζωών μας να χαρτογραφήσουν τις πηγές μας, να δωροδοκήσουν και να υπνωτίσουν Ιούδες που θα υπογράψουν σταδιακά το ξεπούλημα του νερού. Θα κρύβουν σε «χρυσούς» θάμνους το ανεκτίμητο αγαθό, θα το κατοχυρώνουν δικό τους, θα το διανέμουν κατά το δοκούν, θα «νίπτουν τας χείρας των» για το έγκλημα, κωφεύοντες στο σύνθημα «Ελλάς Ελλήνων Διψαλέων»
Μα «οι Άη-Γιώργηδες του λαού κρυμμένοι πίσω απ’ τις πηγές αγρυπνούν. Θα συντρίψουν τους «δράκους» της πλεονεξίας και του αυταρχισμού και θα τους τιμωρήσουν στα Τάρταρα με το αιώνιο μαρτύριο της δίψας. Και θα ‘ναι για τα παιδιά της γης πάντα «τ’ Απρίλη η βροχή, κάθε στάλα και φλουρί».
Η Αλήθεια σου Ιχνηλάτη, ακόμα και τη μέρα που γιορτάζει το ψέμα, ξεσκεπάζει τις άνομες πράξεις και μας καλεί όλους να περιφρουρήσουμε την ίδια τη Ζωή και να δούμε με περίσκεψη πολλή το ντοκυμαντέρ της Νέλλης Ψαρρού «ΣΤαγώνες», https://www.youtube.com/watch?v=2cthF1XWEgM που ιχνηλάτησε κι εκείνη με εικόνες και λόγια πριν λίγα χρόνια τις αγωνίες της για το Νερό.
Ακευσώ

Giannis Pit. είπε...

Όταν το χιούμορ συναντά την πολιτική οξυδέρκεια και την κοινωνική αναφορά. Εύστοχος, Ευρυτάνα μου στην αναφορά σου. Και εμείς ανήσυχοι για όσα επέρχονται.
Την καλησπέρα μου.

ΕΥΡΥΤΑΝΑΣ ΙΧΝΗΛΑΤΗΣ είπε...


Σας ευχαριστούμε πολύ για τις χιλιάδες επισκέψεις, τις αναδημοσιεύσεις και φυσικά για τα εξαιρετικά σας σχόλια.