Παρασκευή 24 Μαρτίου 2023

Μα το 1821...!


Ψηλά, στα αδούλωτα βουνά της Ρωμιοσύνης, οι χτύποι από την παλλόμενη καρδιά της Λευτεριάς ακούγονται πάντα δυνατά. Οι αντίλαλοι της Ιστορίας στα Ευρυτανικά βουνά της Ανυποταξίας και των Ξεσηκωμών, έρχονται από πολύ μακριά... από τους Κλέφτες της Απειθαρχίας ως τους Αντάρτες της Αντίστασης, στέλνοντας διαχρονικό μήνυμα Περήφανης Στάσης Ζωής κόντρα στη θλιβερή ραγιάδικη νοοτροπία της υποταγής. Για πάλεμα και μάχη, για Γη και Λευτεριά, για Ανεξαρτησία και Κοινωνική Δικαιοσύνη, ενάντια στον παλιό και σύγχρονο "κοτζαμπασιδισμό"! Γιατί μπορούμε να ζήσουμε αναπνέοντας ελεύθερα χωρίς αφεντάδες και ξένους προστάτες, δίχως να ξεπέσουμε και να καταδεχτούμε να γίνουμε γρανάζι στη μηχανή τους.  

Ο ευρυτανικός λαός κράτησε έπαλξη και χαράκωμα αντίστασης σε τούτα τα προμηθεϊκά  βουνά καθ' όλη τη διάρκεια της μακράς ιστορικής διαδρομής του. Οι Κατσαντωναίοι των Αγράφων έδωσαν το χέρι στους Αριανούς του Βελουχιού κι αυτοί με τη σειρά τους καρτερούν να παραδώσουν τη σκυτάλη στους επόμενους. Θα 'ρθει η μεγάλη ώρα που η νέα γενιά θ' αδράξει με τη σειρά της το νήμα της Ιστορίας, μεταφέροντας και στο σήμερα την Τιμή, την Αξιοπρέπεια και το Πάθος για μια Καλύτερη-Δικαιότερη Ζωή! Γιατί αν κάτι διδάσκει το ένδοξο παρελθόν είναι πως η Ιστορία των Λαών γράφεται με Ανυπακοή!

Εκείνος ο σπουδαίος επαναστάτης που έδωσε τα νιάτα του, θέτοντας το εμείς προ του εγώ, είχε πει πως : "ο άνθρωπος πρέπει να περπατάει με το κεφάλι απέναντι στον ήλιο. Και ο ήλιος πρέπει να κάψει το μέτωπο και καίγοντάς το να το σφραγίσει με τη σφραγίδα της τιμής. Όποιος περπατάει σκυφτός, χάνει αυτήν την τιμή". 

Γι' αυτό λοιπόν... ούτε τον ήλιο μας, ούτε τη γη μας, ούτε τον αέρα μας ούτε τα νερά μας, μα μήτε τη ζωή μας μήτε τα όνειρά μας δεν σας παραχωρούμε ντόπιοι κι ευρωπαίοι δυνάστες.

Ακούς Κατσαντώνη, ακούς Καραϊσκάκη, ακούς Άρη ; θα τα προστατεύσουμε όπως κι εσείς, κρατώντας τα απροσκύνητα κι απάτητα, κληροδοτώντας τα από το λαό για το λαό!

Μα το... 1821

blog "Ευρυτάνας ιχνηλάτης"

12 σχόλια:

ΑΓΡΑΦΙΩΤΗΣ είπε...

Φοβερό το κείμενο σου φίλε μου.

Ανώνυμος είπε...

Ανατριχίλα
ανώτερο από χίλιους πανηγυρικούς

Ο Γιάννος από τα βουνά της Πινδου είπε...

Τα μονοπάτια στα βουνά υπάρχουν ακόμη όσο θα υπάρχουν λευτεροι και σκεφτόμενοι άνθρωποι.

PHOTO ΤΙΤΛΟΙ είπε...

Αντάρτης, κλέφτης, παλικάρι
πάντα είναι ο ίδιος ο λαός.

Φυσιολάτρης! είπε...

Ούτε ένα κόκκο γης.......... ούτε ένα θρόισμα ανέμου.......... ούτε μια σταγόνα νερό............ μπράβο για το γραπτό!!!!!!!!!!!!!

Scorpion είπε...

Είναι πράγματα που δεν πωλούνται. Όσα δεν πωλούνται ανταλλάσσονται μόνο με την λαϊκή ελευθερία και ευημερία.
Τον ευλογημένο τούτο τόπο δεν τον χαρίζουμε σε κανένα.
Αγαπητέ Ευρυτάνα μας ανεβάζεις το ηθικό!!!

Giannis Pit. είπε...

Η παρακαταθήκη της σκέψης σου, θρόισμα ελπίδας, Ευρυτάνα. Ας είναι έτσι, ναι!
Την καλησπέρα μου, φίλε μου.

Σεχταρ ο Τρομερός είπε...

Περήφανους χαιρετισμούς, από την αδούλωτη "Νεραϊδοβούνα", τον βόρειο Ταϋγετο του Καπετάν Ζαχαριά Μπαρμπιτσιώτη, του Νικήτα Σταματελόπουλου, του Θοδωρή Κολοκοτρώνη, του Παναγιώτη Κεφάλα, του Αρίστου Καμαρινού, του Βαγγέλη Ρογκάκου και χιλιάδων άλλων επωνύμων και ανωνύμων αγίων!
Μακάρι να βρισκόταν και για τα δικά μας βουνά ένας μερακλής να καταγράψει τόπους και γνωστές και άγνωστες δόξες.

Μάκης είπε...

25η Μαρτίου!
Στίλβουσα και γιορτινοντυμένη η Μέρα σεργιάνισε ομορφιά και θρησκευτικοεθνική κατάνυξη σε παρελάσεις, ζητωκραυγές, πανηγυρικούς από εωσφόρους οιηματίες, ψαλιδόκωλους, και τσανακογλείφτες λιγδιάρηδες του εξουσιαστικού θώκου…
Μάζεψε «τα ψεύτικα τα λόγια τα μεγάλα», τα ‘ριξε στις σάρες των Βουνών φωνάζοντας: «Σαούρα!!» και σκαρφάλωσε στο Βελούχι να παρηγορήσει τη μονάκριβη, τη χιλιοτραγουδισμένη, τη χιλιοπροδομένη Λευτεριά, που θρηνολογούσε σ’ έναν ανταμωμένο υμέναιο και μοιρολόϊ τα δολοφονημένα παιδιά της, καρτερώντας έναν νέον Κατσαντώνη, έναν Καραϊσκάκη, έναν Άρη, για να ελευθερώσει τον κοσμάκη απ’ τις έγνοιες, τον εξευτελισμό, την ημιμάθεια, την ακηδία, τον ωχαδελφισμό και την κατήφεια….
Μέσα στην ομιλούσα σιωπή του φεγγοβολήματος των αστεριών, καθρεφτιζόταν φέρελπις ο Όρκος των εξεγερμένων:
«Μα το 1821….!!!»
Τον πήραν τα νυχτοπούλια, να τον ταξιδέψουν στις κοιμισμένες συνειδήσεις, στα ευνουχισμένα μυαλά, μπας και βρουν δικαίωση οι Αγώνες του Λαού, οι Προσδοκίες μυριάδων Ιδεολόγων Αγωνιστών, να χαρίσουν στα όνειρα των νέων μια δροσόβολη «παρθενόβρυτη ανασεμιά», που θα τους κάνει ν’ αφουγκραστούν της Πασχαλιάς τα μηνύματα, θα τους μάθει να μην είναι κιοτήδες, αλλά να διεκδικούν με αγκουσεμένη ανυπομονησία λιόφωτη και λιόχαρη τη ζωή τους.
Ακευσώ

άγριο κυκλάμινο είπε...

''Γι' αυτό λοιπόν... ούτε τον ήλιο μας, ούτε τη γη μας, ούτε τον αέρα μας ούτε τα νερά μας, μα μήτε τη ζωή μας μήτε τα όνειρά μας δεν σας παραχωρούμε ντόπιοι κι ευρωπαίοι δυνάστες.''

Ακριβώς αυτό!!!!

Μαρία Κανελλάκη είπε...

Για να συνδέουμε σωστά την ιστορία μας και τους ήρωες που θυσιάστηκαν διαχρονικά. Πολύ εύστοχο και καίριο το κείμενό σου, Ευρυτάνα. Είθε, στην τελευταία σου πρόταση.

ΕΥΡΥΤΑΝΑΣ ΙΧΝΗΛΑΤΗΣ είπε...


Ευχαριστούμε για τις επισκέψεις, τις αναδημοσιεύσεις και τα σχόλια.

Συνεχίζουμε, ψυχή βαθιά!