Κυριακή 10 Δεκεμβρίου 2023

Για τα Βουνά και τη Ζωή!

Η πραγματική υπογραφή ενός Πολιτισμού είναι τα Ελεύθερα Βουνά!

Το Βουνό δεν μπορείς να το περιορίσεις, να  το μαντρώσεις, να το σκλαβώσεις, να το ποδηγετήσεις. Έτσι του απαγάγεις τη μεγαλοσύνη και την ανεξαρτησία, τού σκοτώνεις την ψυχή, αναιρείς την ίδια του την υπόσταση και μαζί υποβαθμίζεις και τον Άνθρωπο.

Με κουμπωμένες στη ράχη του τις σιδερένιες θανατηφόρες βέργες δολοφονείται η Ιστορία, η Αισθητική, το Κάλλος, ο Πολιτισμός.

Τόσους αιώνες τα βουνά μας άντεξαν "Άγραφα", μη γραμμένα στους χάρτες της εξουσίας, έτσι όπως τα έπλασε η σοφή μητέρα μας, η φύση. Φύλαξαν τους  κλέφτες και τους αντάρτες, ξαπόστασαν τους οδοιπόρους, έθρεψαν τους ντόπιους, γέμισαν με γαλήνη και ευφορία τόσες και τόσες ψυχές που τα προσέγγισαν με σεβασμό και αγάπη.

Τώρα μια χούφτα κερδοσκόποι, έλληνες και ξένοι, με τη συνδρομή της κρατικής εξουσίας, πάνε βίαια να τα ιδιοποιηθούν και να τα μακελέψουν για να γεμίσουν τα σεντούκια των κερδών τους, αυτά τα αχόρταγα σεντούκια που κρύβουν τα δάκρυα και τους στεναγμούς της ανθρωπότητας.

Εμείς, η γενιά μας, θα ανεχτούμε άραγε να γίνουμε οι σιωπηλοί αποδέκτες μιάς ανεπανόρθωτης καταστροφής για εμάς και τους επόμενους από εμάς ;;;

-Έξω τα άθλια ανεμοτέρατα από τα βουνά της ελευθερίας. 

-Κάποτε απάτητα πάντοτε απάτητα!

-Ούτε στην Ευρυτανία ούτε πουθενά

ελεύθερα βουνά χωρίς αιολικά!


Δευτέρα 11 Δεκέμβρη 2023...

*****

✓  Καρπενήσι, Κεντρική Πλατεία

στις 18.30

*****

✓ Αθήνα, Μοναστηράκι

στις 19.00

Πορεία για τα Βουνά!


blog "Ευρυτάνας ιχνηλάτης"

21 σχόλια:

ΑΓΡΑΦΙΩΤΗΣ είπε...

Όλοι εκεί!

against the system είπε...

Το πάθος μας για τα βουνά είναι δυνατότερο από τα αιολικά.

Καλεσμενιωτης. είπε...

Τα περιθώρια στενεύουν,σε επαγρύπνηση όλες και όλοι,να αποτρέψουμε τα σχέδια τους.

Ανώνυμος είπε...

Υπέροχο κείμενο! Όλες και όλοι εκεί!

PHOTO ΤΙΤΛΟΙ είπε...

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Δεν έχει τελειωμό η λεηλασία της φύσης από τα ενεργειακά έργα που αδειοδοτούνται στις βουνοκορφές, τα νησιά, τα ποτάμια και τους κάμπους σε όλη την χώρα.

Δεν έχουν τελειωμό η καταστολή και οι διώξεις όσων υπερασπίζονται τα δάση, τις θάλασσες και τις πλαγιές που απειλούνται από βιομηχανικές αιολικές και φωτοβολταϊκές εγκαταστάσεις, εξορύξεις υδρογονανθράκων και ορυχεία μετάλλων που εξυπηρετούν μόνο τα κέρδη των μεγάλων ενεργειακών και εργολαβικών εταιρειών.

Είναι ανάγκη όλων μας αυτή την οργή να την εκφράσουμε σε κάθε τόπο, κάθε πόλη, κάθε χωριό και κάθε δήμο και ως ομάδες που υπερασπιζόμαστε τη φύση, τη γη, τη ζωή και την ελευθερία να ενώσουμε τις φωνές μας δίνοντας ηχηρά το μήνυμα της αντίστασης.

Σας καλούμε την Δευτέρα 11/12, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα των Βουνών, σε μια δυναμική πορεία στην Αθήνα για δηλώσουμε ότι είμαστε εδώ, έτοιμοι να παλέψουμε για την υπεράσπιση της φύσης και των τόπων που αγαπάμε και δίνουν ζωή σε εμάς και στις επόμενες γενιές.

Ενάντια στην καταστροφή των βουνών, των ποταμών, των δασών από το ενεργειακό λόμπι. Για τη γη και την ίδια μας τη ζωή!

Συγκέντρωση στις 19:00 στην Πλατεία Μοναστηρακίου.

Συλλογικότητες και Πρωτοβουλίες για την Υπεράσπιση των Βουνών

kapetandiamantis είπε...

"αυτά τα αχόρταγα σεντούκια που κρύβουν τα δάκρυα και τους στεναγμούς της ανθρωπότητας."

ΝΑ ΜΗΝ ΕΠΙΤΡΕΨΟΥΜΕ ΝΑ ΓΕΜΊΣΟΥΝ ΚΑΙ ΑΛΛΟ ΜΕ ΤΑ ΑΡΓΥΡΙΑ ΤΗΣ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗΣ ΤΩΝ ΒΟΥΝΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΠΟΤΑΜΩΝ ΜΑΣ.

Ανώνυμος είπε...

Επιτροπή Αγώνα Αγραφιωτών

Ο αγώνας για την προστασία των Αγράφων φέρνει αποτέλεσμα  αλλά βρίσκεται σε κρίσιμη καμπή.

Τα τελευταία χρόνια, δεκάδες αιτήσεις για αδειοδοτήσεις αιολικών εργοστασίων έχουν κατατεθεί. Εκείνη για τον Τύμπανο Αργιθέας έγινε πράξη, μαζί με την κατασκευή ενός ηλεκτρικού σταθμού. Η καταστροφή είναι τεράστια και η καταστολή έχει οδηγήσει αγωνιζόμενους ανθρώπους στο δικαστήριο.

Βέβαια ο αγώνας για την προστασία των Αγράφων σημείωσε τις πρώτες του νίκες. Στη Νιάλα, στο Βοϊδολίβαδο, στον Ίταμο, στο Καπροβούνι, στη Βαλαώρα Ευρυτανίας, επιτεύχθηκε η ματαίωση των σχεδίων των εταιριών, με αδιάκοπο αγώνα πάνω στο βουνό, στα χωριά, στους πολιτιστικούς συλλόγους, στις πόλεις, στις δικαστικές αίθουσες, παντού.
Ο αγώνας, όταν έχει διάρκεια, ενότητα, ένταση αλλά και λογική, μπορεί να είναι νικηφόρος.

Όμως, τα Άγραφα βιώνουν μία νέα, πρωτοφανή επίθεση καθώς οι υπάρχουσες αιτήσεις αδειοδότησης «προχωράνε» και νέες τροποποιημένες αιτήσεις κατατίθενται. Στην περιοχή Αργιθέας και Λίμνης Πλαστήρα απειλούνται άμεσα βουνοκορφές όπως η Καζάρμα, ή η ψηλότερη κορυφή των Αγράφων, η Καράβα. Η περιοχή μεταξύ της Καρδίτσας, της Ευρυτανίας και της Φθιώτιδας απειλείται να μετατραπεί σε αιολική βιομηχανική ζώνη, από τη Βράχα και το Φουρνά Ευρυτανίας έως τον Ίταμο και τη Μολόχα Καρδίτσας. Παράλληλα, στα δυτικά Άγραφα, το νέο “κόλπο” των πλωτών φωτοβολταϊκών απειλεί τη λίμνη Κρεμαστών.

Η πρωτοφανής επίθεση βρίσκει ισχυρές αντιστάσεις. Πεζοπορίες στα βουνά (στη Βράχα, στην Καζάρμα, στη Βουλγάρα), κινητοποιήσεις, δικαστικές προσφυγές, συναντήσεις και ενημερώσεις πολιτιστικών και άλλων θεσμικών φορέων αποτελούν τα γνωρίσματα ενός διαρκούς πολυεπίπεδου αγώνα. Αν ο αγώνας υποστηριχτεί και ενισχυθεί άμεσα και στο μέλλον, θα ακυρώσει, ίσως, οριστικά, τα συγκεκριμένα σχέδια καταστροφής των Αγράφων. Τώρα χρειάζεται η ενδυνάμωση του αγώνα, η έκφρασή του σε κάθε χωριό και από κάθε κίνηση πολιτών ή πολιτιστικό σύλλογο που συνδέεται με τα Άγραφα.

Τα βουνά μας, δεν έχουν άλλους. Εμάς έχουν. Λίγο ακόμα να σηκωθούμε λίγο ψηλότερα.

Συμμετέχουμε στην πορεία για την προστασία των βουνών τη Δευτέρα 11 Δεκεμβρίου, Παγκόσμια Ημέρα των Βουνών, στις 7 μ.μ., στην πλατεία Μοναστηρακίου, με πλήθος συλλογικοτήτων για την προστασία της γης.

Επιτροπή Αγώνα Αγραφιωτών

Aris είπε...

Να ακουστει η φωνη των δρομων..!

Φυσιολάτρης! είπε...

Και στο Καρπενήσι...........και στην Αθήνα...........και παντού.......... ελεύθερα βουνά χωρίς αιολικά............... διαρκής αγώνας για γη και ελευθερία!!!!!!!!!!!!

Γιώργος Μ είπε...

Σήμερα, Δευτέρα 11 Δεκέμβρη με πρωτοβουλία φίλων και συναγωνιστών θα γίνει κινητοποίηση και στο Καρπενήσι στις 18:30 το απόγευμα στην κεντρική πλατεία σε ένδειξη συμπαράστασης στην κινητοποίηση της Αθήνας.

doctor είπε...

ΦΙΛΤΑΤΕ ΕΥΡΥΤΑΝΑ ΙΧΝΗΛΑΤΗ ΘΕΡΜΑ ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΘΑΥΜΑΣΙΟ ΚΕΙΜΕΝΟ ΠΟΥ ΑΝΑΡΤΗΣΕΣ.
ΣΕ ΠΟΛΛΕΣ ΠΟΛΕΙΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΠΑΡΑΛΛΗΛΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗ ΣΩΤΗΡΙΑ ΤΩΝ ΒΟΥΝΩΝ.
ΟΠΟΥ ΚΑΙ ΝΑ ΒΡΙΣΚΟΜΑΣΤΕ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΜΕ ΓΙΑ ΝΑ ΑΙΣΘΑΝΘΟΥΝ ΟΙ ΚΥΒΕΡΝΩΝΤΕΣ ΚΑΙ ΟΙ ΕΤΑΙΡΙΕΣ ΤΗ ΔΥΝΑΜΗ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ.

Ανώνυμος είπε...

Το έχει ανεβάσει και η Κατιούσα
Σ.Μ.

Giannis Pit. είπε...

Έχουν αποφασίσει να εμπορευματοποιήσουν τα πάντα! Στο βωμό του κέρδους. Μόνο που το κίνημα αυτό πρέπει να απλωθεί παντού και να μαζικοποιηθεί. Μοναδική ελπίδα σωτηρίας.
Τις ευχές μου για καλές γιορτές σε όλους.

Ακευσώ Κρίκελλο είπε...

Όταν μας ρωτήσουν τα παιδιά μας και τα εγγόνια μας:-πού ήσασταν, όταν μπαίναν στα βουνά μας οι εχθροί " ντυμένοι φίλοι..", θα τους πούμε ότι πολεμήσαμε να μην αλωθούν!!

ΕΥΡΥΤΑΝΑΣ ΙΧΝΗΛΑΤΗΣ είπε...

Αγαπητοί φίλοι και φιλες...

Μόλις επέστρεψα από το κέντρο της Αθήνας.

Ήταν μια αληθινά μαζική και μαχητική πορεία, με ζωντάνια και παλμό.

Έντονη, μεταξύ άλλων, και η παρουσία των Αγραφιωτών, Ευρυτάνων και Θεσσαλών.

Σε μια συμβολική ημέρα για τα βουνά, δόθηκε η αγωνιστική απάντηση από αυτούς που τα υπερασπίζονται από την ύαινα της κερδοσκοπίας.

Όπως είπε και μια καλή φίλη... τα βουνά μας, απόψε, θα κοιμηθούν ήσυχα,γιατί τα παιδιά τους αγρυπνούν και αγωνίζονται.

Αντέχουμε, συνεχίζουμε
με ψυχή βαθιά!

Μάκης Κρίκελλο Ευρυτανίας είπε...

Αγαπητέ μας Ιχνηλάτη
Απόψε την ίδια ώρα που εσείς στην Αθήνα βροντοφωνάξατε "ΕΛΕΥΘΕΡΑ ΒΟΥΝΑ ΧΩΡΙΣ ΑΙΟΛΙΚΑ" στείλαμε κι εμείς που είμαστε κοντά τους και νοιώθουμε μεγαλύτερη την ευθύνη για την ύπαρξή τους, έτσι όπως τα γέννησε η Μάνα Φύση, στείλαμε λοιπόν από την πλατεία του Καρπενησίου το δικό μας ΟΧΙ για την άλωση των βουνών και την κλοπή των ποταμών μας!!
Απόψε μέρα του παιδιού και των βουνών δε μπορούσαμε εμείς, σχεδόν όλοι με άσπρα χιονισμένα κεφάλια, όχι δυστυχώς απ' τα χιόνια αλλά απ' τα χρόνια, να μην φωνάξουμε ότι δεν θα επιτρέψουμε ποτέ ετούτα τα βουνά της ΖΩΗΣ όλων να γίνουν βιομηχανικές περιοχές!
Θα πολεμήσουμε ως το τέλος της ζωής μας και μακάρι όλες αυτές των πολιτών οι πορείες να ξυπνήσουν ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ τη βουλή των 300ων και να ψηφιστεί ένας νόμος απαγόρευσης της χωρίς επιστροφή καταστροφής της Μάνας Φύσης στο όνομα της διάσωσής της!!!
Μάκης Κρίκελλο Ευρυτανίας

Scorpion49 είπε...

Ένα ακόμα έγκλημα προ των πυλών και η μόνη λύση είναι η αντίσταση, για να σταματήσουν επιτέλους τα άνομα σχέδια των κερδοσκόπων.

Άρης Άλμπης είπε...

Βρισκόμαστε αντιμέτωποι με αδίστακτους νεοβάρβαρους.
Πρέπει να ασκείται διαρκής πίεση στους τοπικούς αξιωματούχους, όσο κι αν οχυρώνονται με την δικαιολογία ότι ο νόμος τούς στερεί το δικαίωμα παρεμβάσεως.

άγριο κυκλάμινο είπε...

Τη χάρηκα τη χθεσινή διαδήλωση. Πολύς κόσμος και μαχητικός. Πολύ έντονη η παρουσία της νεολαίας. Δεν θα τους περάσουν τα σχέδια. Η κοινωνία είναι στο πόδι.

Mia Petra είπε...

Εδώ λιώνουν με τις μπότες τού κέρδους, κάθε ανθρώπινη ζωή και αξιοπρέπεια. Στα βουνά θα κώλωναν; Χαίρομαι για το αγωνιστικό πνεύμα κάποιων λιγοστών έστω, που αποδεικνύουν καθημερινά το πραγματικό νόημα τής ζωής! Τα σέβη μου φίλε Ευρυτάνα! 💚

ΕΥΡΥΤΑΝΑΣ ΙΧΝΗΛΑΤΗΣ είπε...


Ευχαριστούμε για τις χιλιάδες επισκέψεις, για τις αναδημοσιεύσεις και τα εξαιρετικά σας σχόλια.

Δείτε και την επόμενη ανάρτησή μας...