Κυριακή 1 Μαΐου 2011

ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ


Ασφαλώς και λατρεύουμε τη μάνα φύση, αλλά ειδικά η 1η ΜAH ΔΕΝ είναι η ημέρα της… “γιορτής των λουλουδιών” όπως προσπαθεί να μας πείσει αυτό το σύστημα της εκμετάλλευσης το οποίο άλλωστε, για χάρη των κερδών του, λεηλατεί ποικιλοτρόπως και τη φύση και τον άνθρωπο. Χρόνια τώρα η πονηρή προπαγάνδα επιχειρεί με χίλιους δύο τρόπους να διαστρεβλώσει το νόημα της εργατικής πρωτομαγιάς, προβάλλοντας τη μέρα αυτή ως μια ανώδυνη ανοιξιάτικη γιορτούλα, με στόχο βέβαια να αφαιρεθεί από τις συνειδήσεις το βαθύ περιεχόμενο και το μήνυμα της συγκεκριμένης επετείου. Όμως η Πρωτομαγιά ήταν και θα είναι η ημέρα-σύμβολο που ανήκει αποκλειστικά στον κόσμο της εργασίας. Ένα σπουδαίο διαχρονικό ορόσημο που αναφέρεται στις ιστορικές μνήμες των ανθρώπων του μόχθου : στις παγκόσμιες εξεγέρσεις και διεκδικήσεις της εργατιάς, αλλά και στα μεγάλα οράματά της για μια νέα δίκαιη κοινωνία χωρίς εκμετάλλευση και καταπίεση.


ΣΙΚΑΓΟ - ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ 1886
Με αίτημα αιχμής την καθιέρωση του 8ωρου ξεσπούν μεγαλειώδεις απεργίες χιλιάδων εξαθλιωμένων εργατών που αργοπέθαιναν δουλεύοντας σα δούλοι από 12 ως 16 ώρες την ημέρα. Οι απεργοί εργάτες του Σικάγο αντιμετωπίζονται με ωμή βία από τις κρατικές δυνάμεις καταστολής και τους πληρωμένους μπράβους των εργοδοτών. Επακολουθούν σφοδρές συγκρούσεις. Στη συνέχεια, μέσω μιας στημένης δίκης-παρωδίας, 4 πρωτοπόροι μαχητές απεργοί της εξέγερσης οδηγούνται στις αγχόνες. Ατρόμητοι οι ηρωικοί μελλοθάνατοι τραγουδούν επαναστατικούς ύμνους του εργατικού κινήματος, ενώ ακόμη και την ύστατη ώρα, μπροστά στα ικριώματα, καταγγέλλουν με γενναιότητα το ένοχο σύστημα της μισθωτής σκλαβιάς. Ένας από αυτούς, ο Αύγουστος Σπάις, θα φωνάξει πριν τον κρεμάσουν: «Θα έρθει κάποτε ο καιρός που η σιωπή του θανάτου μας θα είναι πιο δυνατή από τις φωνές μας που στραγγαλίζετε εδώ σήμερα»! Τα επόμενα χρόνια το 8ωρο κατοχυρώνεται…

KAI ΣΗΜΕΡΑ;
Από τότε το δέντρο των διεκδικήσεων ποτίστηκε με πολύ αίμα σε όλες τις χώρες του κόσμου και έτσι κερδήθηκαν βασικά δικαιώματα για τους ανθρώπους της βιοπάλης.
Σήμερα, πολλές δεκαετίες μετά τη θυσία της Πρωτομαγιάς του Σικάγο, οι κατακτήσεις ενάμισυ αιώνα αφαιρούνται σε μια νύχτα από το σύμμαχο μπλοκ "ΔΝΤ -ΕΕ - Εγχώριας Εξουσίας -Εργοδοσίας" με δεκανίκια ορισμένες προσκυνημένες “συνδικαλιστικές” ηγεσίες. Ακόμη και το 8ωρο καταστρατηγείται, ειδικά στις ιδιωτικές επιχειρήσεις, όπου οι 10-12 ώρες δουλειάς αποτελούν πλέον άτυπο καθεστώς. Εργαζόμενοι με είκοσι και εικοσιπέντε χρόνια εργασίας πετιούνται στο δρόμο, λίγο πριν τη σύνταξη. Τα νέα παιδιά είτε σκοτώνουν τα όνειρά τους στην ανεργία είτε ξεζουμίζονται με τρίωρα και τετράωρα για ψίχουλα. Οι αυτοαπασχολούμενοι και οι μικροεπαγγελματίες αργοσβήνουν. Και οι απόμαχοι συνταξιούχοι γονείς και παππούδες μας, μετά από τόσες δεκαετίες σκληρής δουλειάς, μετράνε με μια πληγωμένη αξιοπρέπεια τις πενταροδεκάρες της ανέχειας. Και λίγοι, πολύ λίγοι, εξακολουθούν ανενόχλητοι να τρώνε με χρυσά κουτάλια στην πλάτη των πολλών που υποφέρουν. Μια σκανδαλώδη ανισότητα προκαλεί όλο και μεγαλύτερη απέχθεια στη συντριπτική πλειοψηφία της κοινωνίας.
Μας οδηγούν σε ένα νέο εργασιακό και κοινωνικό μεσαίωνα. Θα τους αφήσουμε να μας φτάσουν ξανά όπως πριν το… 1886; Είναι η ερώτηση που κρέμεται πια από τα χείλη όλων και γυρεύει έμπρακτη απάντηση…


10 σχόλια:

Aris είπε...

Αν οι εργαζομενοι καταφεραν μεσα στην πορεια του χρονου να κερδισουν καποια δικαιωματα και να μην ζουν οπως τα ζωα στο αλετρι ειναι
1) γιατι τοτε αντιδρουσαν και μαχονταν γενναια και 2) γιατι υπηρχαν καποιοι ασυμβιβαστοι συνδικαλιστες σαν τον Α. Σπαιζ και οχι σαν τα σημερινα συνεταιρακια της εξουσιας.
Καλημερα.

άγριο κυκλάμινο είπε...

Εάν οι φαρισαίοι της εξουσίας ήθελαν ειλικρινά να αφιερώσουν αυτή την ημέρα στα λουλούδια τότε δεν θα καταλήστευαν τη φύση για να γεμίζουν τις τσέπες τους. Μα και από τη φύση πολύ μεγαλύτερη αξία έχει η ανθρώπινη ύπαρξη την οποία εκμεταλλεύονται μέχρι του σημείου να μεταχειρίζονται τον εργαζόμενο σαν ένα εργαλείο της μηχανής τους.
Όταν ο Αύγουστος Σπάϊς θυσιάστηκε μαζί με άλλους εργάτες και έχυσαν το αίμα τους για να κατοχυρωθεί το οχτάωρο και ανθρώπινες συνθήκες εργασίας το έκαναν για να λήξει αυτό το θέμα δια παντός. Δεν μπορεί το 2011 να μας φτάνουν πάλι στο μεσαίωνα και να μην αντιδρούμε.
Αν δεν αντισταθούμε άμεσα θα ζούμε την αθλιότητα όχι μόνο εμείς αλλά και τα παιδιά μας και οι επόμενες γενιές. Συναγερμός!!!!!

ΚΑΤΣΑΝΤΩΝΗΣ είπε...

Εξαντλητικά ωράρια, ανασφάλιστη εργασία, ελαστικές μορφές απασχόλησης, εργοδοτικοί εκβιασμοί, απολύσεις, ανεργία, περικοπές μισθών συντάξεων και τέρμα δεν έχει ο κατάλογος της σύγχρονης υποδούλωσης των εργαζομένων. Όπου υπάρχει αδικία και καταπίεση η αντίσταση γίνεται καθήκον.

λεύτερος είπε...

Συγχαρητήρια.
Η πρώτη φωτογραφία τα λεει ολα
και για το τότε και για το σημερα.
Αρκει να την προσέξει κανεις καλά.

Giorikas21 είπε...

η Πρωτομαγιά ήταν και θα είναι η ημέρα-σύμβολο που ανήκει αποκλειστικά στον κόσμο της εργασίας. Ένα σπουδαίο διαχρονικό ορόσημο που αναφέρεται στις ιστορικές μνήμες των ανθρώπων του μόχθου : στις παγκόσμιες εξεγέρσεις και διεκδικήσεις της εργατιάς, αλλά και στα μεγάλα οράματά της για μια νέα δίκαιη κοινωνία χωρίς εκμετάλλευση και καταπίεση.
ΖΗΤΩ Η ΕΡΓΑΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ!!!

Φυσιολάτρης! είπε...

Μεγάλη προσωπικότητα αυτός ο Σπάις , αντικατόπτριζε μια φλογερή εποχή και ένα γνήσιο λαικό μαχητικό κίνημα που δεν δίσταζε να "ξοδεύει" σε ψυχή και θυσίες για τον εργάτη!!!!!!!!!!Eνώ κάτι άλλοι γίνανε τάχαμου συνδικαλιστές για να περάσουνε μετά τις πόρτες των υπουργείων!!!!!!!!Ρε ουστ!!!!

doctor είπε...

Ο ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΣ ΟΦΕΙΛΕΙ ΝΑ ΑΓΩΝΙΖΕΤΑΙ ΓΙΑ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΤΟΥ ΚΑΙ ΚΑΤ' ΕΠΕΚΤΑΣΗ ΓΙΑ ΕΝΑ ΚΑΛΥΤΕΡΟ ΚΟΣΜΟ. ΤΑΥΤΟΧΡΟΝΩΣ ΟΦΕΙΛΕΙ ΝΑ ΕΧΕΙ ΤΙΣ ΑΙΣΘΗΣΕΙΣ ΤΟΥ ΤΕΤΑΜΕΝΕΣ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΠΑΝΤΕΣ/ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΕΣ/ΗΓΕΣΙΕΣ/ ΥΠΟ ΚΡΙΣΗ. ΑΛΛΩΣΤΕ ΤΙΣ ΚΑΤΑΚΤΗΣΕΙΣ ΤΙΣ ΕΠΙΤΥΓΧΑΝΟΥΝ ΟΙ ΛΑΙΚΕΣ ΜΑΖΕΣ ΚΑΙ ΟΧΙ ΚΑΠΟΙΟΙ ΜΕΜΟΝΩΜΕΝΟΙ "ΣΩΤΗΡΕΣ" ΠΟΥ ΕΝΔΕΧΕΤΑΙ ΚΑΙ ΝΑ ΞΕΠΟΥΛΗΘΟΥΝ ΣΤΗΝ ΑΥΛΗ ΤΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ.

Αθέρας είπε...

εξαιρετικό κείμενο!

kapetandiamantis είπε...

ΤΑ ΛΟΓΙΑ ΤΟΥ ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ ΣΠΑΙΖ ΣΤΟΥΣ ΔΙΚΑΣΤΕΣ

"Aυτές είναι οι ιδέες μου. Αποτελούν μέρος του εαυτού μου, δεν μπορώ να τις αποχωριστώ και δεν θα το έκανα ακόμα κι αν μπορούσα. Κι αν νομίζετε ότι μπορείτε να συντρίψετε αυτές τις ιδέες που κερδίζουν έδαφος κάθε μέρα και περισσότερο, αν νομίζετε ότι μπορείτε να τις στείλετε στην κρεμάλα, αν επιβάλλετε άλλη μια φορά τη θανατική ποινή σε άτομα που τόλμησαν να πουν την αλήθεια, σας προκαλώ να μας αποδείξετε σε ποιο σημείο είπαμε ψέματα και σας λέω ότι αν ο θάνατος είναι η ποινή γιατί διακηρύχτηκε η αλήθεια, τότε θα πληρώσω το ακριβό τίμημα με περηφάνια και τόλμη! Φωνάξτε τώρα το δήμιο σας."

PHOTO ΤΙΤΛΟΙ είπε...

Κόκκινη Πρωτομαγιά
πρωτοπόρα Εργατιά!