Τρίτη 30 Ιουλίου 2019

ΘΑ ΝΙΚΗΣΟΥΜΕ!


Κάθε βουνό
κάθε ραχούλα
κάθε ρεματιά 
κάθε χωριό
κάθε οικισμός...
***
και ένα μετερίζι
και μια έπαλξη
και μια εστία αντίστασης...
***
Όλοι σαν μια γροθιά
κόντρα στη λεηλασία της φύσης
ενάντια στην επέλαση της βαρβαρότητας...
***
Για να παραμείνουν τα ιστορικά Άγραφα
αδούλωτα κι απάτητα
από τη μπότα της στυγνής κερδοφορίας...
***
κοιτίδα αντίστασης και ελευθερίας
ανάσα πολιτισμού και ομορφιάς
για εμάς και τις επόμενες γενιές!
***
Είμαστε πολλοί
είμαστε παντού
ΘΑ ΝΙΚΗΣΟΥΜΕ!!!


26 σχόλια:

kapetandiamantis είπε...

VENCEREMOS!

PHOTO ΤΙΤΛΟΙ είπε...

Παντού σε όλη την Ελλάδα, αυξάνονται και πληθύνονται οι δράσεις και οι πρωτοβουλίες για τη διάσωση των Αγράφων.
Θα βρουν μπροστά τους χιλιάδες!

Ντένης Κοντρίνης είπε...

Μαζί σου φίλε. Ας κλείσουμε όλοι μέσα στις ψυχές μας όσα γράφεις και ας γίνει η κάθε γωνιά των βουνών μας μια εστία αντίστασης. Θα το στείλω όπου μπορώ.

Φυσιολάτρης! είπε...

Μπορούμε να νικήσουμε....αρκεί να μη μείνει κανείς σιωπηλός ούτε αμέτοχος..... σε αυτόν τον σημαντικό για το μέλλον του τόπου μας αγώνα!!!!!!!Τώρα στις καλοκαιρινές διακοπές..... που θα ανεβούμε στα χωριά μας και θα βρεθούμε με πολύ κόσμο...... στα ανταμώματα στα πανηγύρια σε κάθε κοινωνική συνάθροιση......να δηλώνουμε την παρουσία μας να στηρίζουμε τις εκδηλώσεις και τις κινητοποιήσεις των συλλόγων και των φορέων......έτσι θα καταλάβουν ότι πράγματι είμαστε ενωμένοι και αποφασισμένοι να σταματήσουμε το έγκλημα!!!!!!!Καλή δύναμη!!!!!!!!

Άρης Άλμπης είπε...

Διαρκής αντίσταση.
Να μη περάσει η ιεροσυλία.

Γκαγκάριν είπε...

Από την Β. Ελλάδα, θα βοηθήσουμε με κάθε μέσο για τη διάσωση των Αγράφων.
gkagkarin.blogspot.com

Aris είπε...

Φιλοι των βουνων (απο καθε γωνια της χωρας)
μην αδιαφορειτε,
υψωστε φωνη διαμαρτυριας, εκφραστε τη συμπαρασταση σας
αγωνιστειτε μαζι με ολους εκεινους που αντιστεκονται
για να μην σιδεροντυθουν και να μην αλυσοδεθουν
τα παρθενα βουνα των Αγραφων,απο τα καθαροτερα ολου του κοσμου.!!
Γη και ελευθερια, αντισταση και αγωνας..

Μαρία Κανελλάκη είπε...

Μην αφήσετε τον τόπο αυτό να γίνει σαν τις Σκουριές. Οι επιδιώξεις σας, είναι ευχή όλων μας. Θα μας έχετε στο πλευρό σας. Ας βοηθήσουμε όλοι, όπως μπορεί ο καθένας. Καλή δύναμη να έχετε!

faros είπε...

Ο ίδιος αγώνας παντού σε όλη την Ελλάδα!

Άιναφετς είπε...

Καλή δύναμη σε όσους αντιστέκονται και η νίκη είναι δεδομένη χωρίς ΘΑ!

Angelo De Amor είπε...

Ζήτω τα Άγραφα, ζήτω η λαμπρή ιστορία του εργατικού μας κινήματος...

Giannis Pit. είπε...

Απλά στέκομαι στην αναφορά των γεγονότων Ευρυτάνα. Στην ανάδειξη του θέματος και στην σημασία του. Στο τι θα γίνει κρατώ μικρό καλάθι γιατί τα τελευταία χρόνια η καταμέτρηση θετικών αποτελεσμάτων του λαού μας σε επίπεδο κινήματος δεν έχει αναδείξει την παραμικρή νίκη.
Την καλησπέρα μου.
Σημασία βέβαια έχει η αντίσταση και η κινητοποίηση.

doctor είπε...

Παιδί, το περιβόλι μου που θα κληρονομήσεις,
όπως το βρεις κι’ όπως το δεις να μη το παρατήσεις.

Σκάψε το ακόμα πιο βαθιά και φράξε το πιο στέρεα,
και πλούτισε τη χλώρη του και πλάτηνε τη γη του,
κι ακλάδευτο όπου μπλέκεται να το βεργολογήσεις,
και να του φέρεις το νερό το αγνό της βρυσομάνας.

Κι αν αγαπάς τ’ ανθρώπινα κι’ όσα άρρωστα δεν είναι,
ρίξε αγιασμό και ξόρκισε τα ξωτικά, να φύγουν,
και τη ζωντάνια σπείρε του μ’ όσα γερά, δροσάτα.

Γίνε οργοτόμος, φυτευτής, διαφεντευτής!..

Κι αν είναι
κ’ έρθουνε χρόνια δίσεχτα, πέσουν καιροί ωργισμένοι,
κι όσα πουλιά μισέψουνε σκιασμένα, κι όσα δέντρα,
για τίποτ’ άλλο δε φελάν παρά για μετερίζια,
μη φοβηθείς το χαλασμό!.. Φωτιά ! Τσεκούρι !Τράβα !,
ξεσπέρμεψέ το , χέρσωσε το περιβόλι, κόφ’ το,
και χτίσε κάστρο απάνω του και ταμπουρώσου μέσα,
για πάλεμα, για μάτωμα, για την καινούργια γέννα,
π’όλο την περιμένουμε, κι όλο κινάει για νάρθη,
κι όλο συντρίμμι χάνεται στο πέρασμα των κύκλων!..

Κωστής Παλαμάς

ΑΦΙΕΡΩΜΕΝΟ ΣΕ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΣΥΜΠΑΤΡΙΩΤΕΣ ΠΟΥ ΑΡΝΟΥΝΤΑΙ ΝΑ ΣΚΥΨΟΥΝ ΤΟ ΚΕΦΑΛΙ ΣΤΟΥΣ ΝΕΟΥΣ ΚΑΤΑΚΤΗΤΕΣ ΚΡΑΤΩΝΤΑΣ ΤΑΜΠΟΥΡΙ ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑΣ ΚΑΙ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗΣ.
Ο ΜΟΝΟΣ ΧΑΜΕΝΟΣ ΑΓΩΝΑΣ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΟΣ ΠΟΥ ΠΟΤΕ ΔΕΝ ΔΟΘΗΚΕ!

ΚΑΛΗ ΓΚΕΛΜΠΕΣΗ είπε...

https://www.facebook.com/permalink.php?story_fbid=915877868783185&id=100010829410691

ΕΤΣΙ, ΓΙΑ ΝΑ ΠΡΟΧΩΡΗΣΕΙ ΑΚΟΜΗ ΠΙΟ ΓΡΗΓΟΡΑ ΚΑΙ ΣΕ ΠΟΛΛΟΥΣ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΥΣ...
ΚΑΛΗ ΔΥΝΑΜΗ!

Μαρία Γ. είπε...

Kι εμείς δίπλα σας.
Τ' Άγραφα είναι δικά σας και δικά μας!!!

PHOTO ΤΙΤΛΟΙ είπε...

Εφημερίδα των Συντακτών

Τάσος Σαραντής

Κοινό μέτωπο δημάρχων των Αγράφων κατά των αιολικών


Μόνο με ρόδα δεν είναι στρωμένη η απόπειρα εγκατάστασης των δύο βιομηχανικής κλίμακας αιολικών πάρκων στα Αγραφα, που περιλαμβάνουν 40 γιγαντιαίες ανεμογεννήτριες (σε υψόμετρο από 1.500 έως 2.000 μέτρα).

Oι πέντε νεοεκλεγέντες δήμαρχοι της περιοχής ζητούν την ανάκληση της αδειοδότησης και τη σύνταξη νέας μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων, ενώ θέματα νομιμότητας της αδειοδότησης εγείρει και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Η σύμπραξη των πέντε δημάρχων, που έρχεται μετά τις απορριπτικές αποφάσεις που εξέδωσε το ΣτΕ στις αιτήσεις ακύρωσης κατά των αδειών εγκατάστασης των δύο αιολικών πάρκων στα Aγραφα που είχαν καταθέσει 26 φορείς και περισσότεροι από 500 πολίτες, εκφράζεται σε κοινή επιστολή τους που απέστειλαν προς τον πρωθυπουργό Κ. Μητσοτάκη, τον υπουργό Περιβάλλοντος Κ. Χατζηδάκη, τους υφυπουργούς Γ. Θωμά και Δ. Οικονόμου και τον υπουργό Δικαιοσύνης Κ. Τσιάρα. Την επιστολή υπογράφουν οι νεοεκλεγέντες δήμαρχοι Καρδίτσας, Βασίλης Τσιάκος, Αγράφων, Αλέξη Καρδαμπίκης, λίμνης Πλαστήρα Παναγιώτης Νάνος, Μουζακίου, Φάνης Στάθης και Αργιθέας, Ανδρέας Στεργίου.

Αφού ξεκαθαρίζουν ότι είναι υπέρ των ιδιωτικών επενδύσεων, των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και της οικονομικής ανάπτυξης που δεν έχει επιπτώσεις στο περιβάλλον, χαρακτηρίζουν «περιβαλλοντικό έγκλημα στα ιστορικά Αγραφα» την εγκατάσταση αιολικών πάρκων και αναφέρουν ότι η απόφαση του ΣτΕ «δεν μπήκε στην ουσία της προσφυγής να εξετάσει τη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων, ωστόσο ανέδειξε την απουσία της μελέτης Ειδικής Οικολογικής Αξιολόγησης (ΕΟΑ), η υποβολή της οποίας από τις εταιρείες μετά την έγκριση των περιβαλλοντικών συνιστά τροποποίηση της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ)».

Καλούν το υπουργείο Περιβάλλοντος να ζητήσει από τις εταιρείες την υποβολή τροποποιημένων ΜΠΕ και τη διεξαγωγή διαβούλευσης, όπως προβλέπει ο νόμος και τη γνωμοδότηση γι’ αυτές από φορείς, ΟΤΑ, περιβαλλοντικές οργανώσεις και πολίτες της περιοχής.

Αλλωστε, σε αυτό συνηγορεί και το γεγονός ότι η αρχική Ειδική Ορνιθολογική Μελέτη (ΕΟΜ) των έργων δεν πέρασε από δημόσια διαβούλευση, όπως όφειλε, γιατί υποβλήθηκε μετά τη λήξη της διαβούλευσης των ΜΠΕ.

«Η βίαιη επέμβαση στη φύση στα ιστορικά Αγραφα σε μια από τις καθαρότερες περιοχές της Ευρώπης, σε μια ανόθευτη και προστατευόμενη περιοχή Natura, θα έχει ανυπολόγιστες συνέπειες στο φυσικό, ιστορικό, πολιτιστικό και κοινωνικό περιβάλλον, μετατρέποντας παρθένο φυσικό απόθεμα σε “βιομηχανική ζώνη” με ανεμογεννήτριες γιγαντιαίων διαστάσεων», επισημαίνουν οι πέντε δήμαρχοι.

PHOTO ΤΙΤΛΟΙ είπε...

Επιπλέον, επισημαίνουν ότι η απόφαση έγκρισης των αδειών από το υπουργείο πάσχει νομικά και επιστημονικά, διότι δεν έχουν τηρηθεί οι νομικές προϋποθέσεις, οι οποίες περιγράφονται αναλυτικά στις αιτήσεις ακύρωσης των αδειών εγκατάστασης που ασκήθηκαν ενώπιον του ΣτΕ.

«Οι περιβαλλοντικές μελέτες που κατατέθηκαν είναι γενικόλογες διότι δεν μπαίνουν στην ουσία του προβλήματος των κατολισθήσεων, γνωστό στους επιστήμονες ως ο φλύσχης των Αγράφων, ο οποίος αποτελεί αιτία για κατολισθητικά φαινόμενα σε χωριά και οικισμούς των Αγράφων. Τα θέματα αυτά είναι γνωστά στην επιστημονική κοινότητα και τις κρατικές υπηρεσίες, δεδομένου ότι έχουν συντονίσει μεταφορές οικισμών και χωριών σε περισσότερο ασφαλή μέρη», αναφέρουν.

«Η εγκατάσταση βιομηχανικών διαστάσεων ανεμογεννητριών στην περιοχή μας, πέραν των περιβαλλοντικών προβλημάτων που αναφέρθηκαν, ακυρώνει στην ουσία το πρόγραμμα αειφορικής ανάπτυξης της περιοχής, την προώθηση εναλλακτικών μορφών τουρισμού, δεδομένου ότι καταστρέφουν το πολυτιμότερο κεφάλαιο που έχει η περιοχή: το φυσικό περιβάλλον», καταλήγουν και ζητούν την ακύρωση των αποφάσεων αδειοδότησης των αιολικών για περιβαλλοντικούς λόγους και την εξαίρεση των Αγράφων και της Αργιθέας στο σύνολο τους από τις Περιοχές Αιολικής Προτεραιότητας και Καταλληλότητας.

Ωστόσο, παρά τις αντιδράσεις που συνεχίζονται και παρότι που ο νεοεκλεγμένος δήμαρχος Καρδίτσας, Βασίλης Τσιάκος συνυπογράφει την αντίθεσή του μαζί με άλλους 4 δημάρχους από την ευρύτερη περιοχή των Αγράφων, ο απερχόμενος δήμαρχος Φώτης Αλεξάκος επιχειρεί να προκαταβάλει τις καταστάσεις. Και προχωρά στις 5 Αυγούστου, λίγες ημέρες πριν από τη λήξη της θητείας του, στη δημοπράτηση 30 στρεμμάτων δασικής έκτασης για τις ανάγκες εγκατάστασης των ανεμογεννητριών και συγκεκριμένα για την εγκατάσταση τμήματος Γραμμής Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας.

PHOTO ΤΙΤΛΟΙ είπε...

..........

Φορείς και πολίτες που αντιδρούν στην εγκατάσταση έχουν προχωρήσει στη διοργάνωση «κατασκήνωσης για ελεύθερα Αγραφα χωρίς αιολικά» στο οροπέδιο Καραμανώλη «μέχρι τη νίκη, την απόρριψη των αδειοδοτήσεων για την εγκατάσταση αιολικών και την ελευθερία των βουνών από τις επενδύσεις».

Η πρώτη συνέλευση της κατασκήνωσης πραγματοποιήθηκε πάνω από τη Λίμνη Πλαστήρα, με τη συμμετοχή εθελοντών από την Καρδίτσα, τη Βέροια, τον Βόλο, τη Λάρισα, την Ευρυτανία και την Αθήνα και με την παρουσία του νεοεκλεγμένου δημάρχου της Λίμνης Πλαστήρα, Παναγιώτη Νάνου.

Οι συμμετέχοντες αποφάσισαν να δημιουργήσουν ομάδες ενημέρωσης που θα περιηγούνται στα χωριά, θα διανέμουν υλικό και θα ενημερώνουν τους κατοίκους και τους τουρίστες για τα επικείμενα έργα, όπως και συστηματική ενημέρωση των κτηνοτρόφων, μελισσοκόμων και αγροτών για την επικείμενη καταστροφή του τόπου τους, καθώς οι εταιρείες έχουν ήδη πλησιάσει τους περισσότερους τάζοντας δώρα και θέσεις εργασίας.

Αποφάσισαν επίσης να ενταθούν οι περιπολίες από εναλλασσόμενους εθελοντές, καθώς αυτήν τη στιγμή η οποιοδήποτε επέμβαση στην περιοχή είναι παράνομη, καθώς εκκρεμούν οι Ειδικές Οικολογικές Αξιολογήσεις που είναι απαραίτητες για την αδειοδότηση της έναρξης των έργων.

ΕΥΡΥΤΑΝΑΣ ΙΧΝΗΛΑΤΗΣ είπε...


Ευχαριστούμε για τις επισκέψεις, τις αναδημοσιεύσεις, τις ενημερώσεις, καθώς και τα σχόλια σε αυτή την ανάρτηση.
Καλή δύναμη, ψυχή βαθιά!

PHOTO ΤΙΤΛΟΙ είπε...

Χαμός έγινε σήμερα στην Καρδίτσα ..

thessaliatv.gr

ΜΑΤ, χημικά και ένταση στη δημοπρασία των δασικών εκτάσεων στο Δημαρχείο Καρδίτσας

Για την κατασκευή ανεμογεννητριών στα Άγραφα

Με την παρουσία ΜΑΤ έξω από το δημαρχείο Καρδίτσας, και παρά τις αντιδράσεις φορέων, σωματείων, πολιτών, ανθρώπων της αυτοδιοίκησης, ολοκληρώθηκε η διαδικασία δημοπράτησης εκμίσθωσης δέκα δασικών εκτάσεων για την εγκατάσταση τμήματος αδειοδοτημένης γραμμής μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας, η οποία θα παράγεται από ανεμογεννήτριες που σχεδιάζονται να εγκατασταθούν στα Άγραφα.

Όταν συγκεντρωμένοι θέλησαν να μπουν στο δημαρχείο, στο χώρο όπου γίνονταν η δημοπρασία, τα ΜΑΤ τους απώθησαν, ενώ υπήρξε και ένταση με αστυνομικούς να ρίχνουν χειροβομβίδα κρότου λάμψης και χημικά. Στο χώρο της δημοπρασίας εισήλθε μόνο αντιπροσωπεία φορέων, συλλόγων και κινήσεων πολιτών, οι οποίοι δεν μπόρεσαν να αποτρέψουν την ολοκλήρωση της διαδικασίας. Να σημειωθεί ότι κατατέθηκε μία προσφορά από ιδιωτική εταιρεία.

Σε δηλώσεις τους στην εκπομπή «Θεσσαλικό περισκόπιο», ο νεοεκλεγείς δήμαρχος Λίμνης Πλαστήρα κ. Παναγιώτης Νάνος, ο οποίος βρέθηκε και στο χώρο της δημοπρασίας, ανέφερε ότι «ολοκληρώθηκε η διαδικασία, την οποία ο δήμος Καρδίτσας αποφάσισε, για μας δεν ήταν σύννομη , πολιτικά δε συμφωνούμε, και θα συνεχίσουμε τον αγώνα μας, και τον πολιτικό και τον νομικό. Τα Άγραφα δε θα τα παραδώσουμε σε κανέναν και για τίποτα».

Ο Δημοτικός Σύμβουλος Δήμου Λίμνης Πλαστήρα κ Βασίλης Ελευθερίου, μιλώντας στους συγκεντρωμένους μετά το πέρας της δημοπρασίας, μίλησε για πραξικοματικό τρόπο με τον οποίο «η απερχόμενη δημοτική αρχή παραχώρησε δημόσια γη σε ιδιώτες» λίγες μέρες πριν παραδώσει στους νεοεκλεγέντες, ενώ κατήγγειλε και την παρουσία αστυνομικών με πολιτικά ρούχα στην αίθουσα όπου διεξάγονταν η δημοπρασία, πέραν της επίθεσης σε συγκεντρωμένους, και δήλωσε ότι το μαζικό κίνημα θα μπλοκάρει το έγκλημα που πάει να γίνει στα Άγραφα.

Να σημειωθεί ότι παρών ήταν και ο κ. Στάθης Ντούρος, περιφερειακός σύμβουλος της «Αριστερής Παρέμβασης στη Θεσσαλία-Ανταρσία για την ανατροπή», ο οποίος κατήγγειλε ότι οι αστυνομικοί δεν του επέτρεψαν την είσοδο στο δημαρχείο, ενώ μεταξύ άλλων μίλησε για ευθύνες και του περιφερειάρχη Θεσσαλίας αλλά και της απερχόμενης και επόμενης δημοτικής αρχής. Παράλληλα τόνισε ότι «σύσσωμο το αστικό πολιτικό σύστημα στην περιοχή μας στηρίζει αυτές τις ενέργειες. Το κράτος, η αστική πολιτική και η αστυνομία υπερασπίζονται κάτι που στο τέλος θα το χάσουν. Δεν μπορούν να υπερασπιστούν ένα κατάφωρο περιβαλλοντικό έγκλημα και ένα έγκλημα ενάντια στην κοινωνία. Ο αγώνας συνεχίζεται».

Να σημειωθεί ότι ακολούθησε πορεία στους κεντρικούς δρόμους της Καρδίτσας

thessaliatv.gr

PHOTO ΤΙΤΛΟΙ είπε...

KAI AΠO www.katiousa.gr

Eνα τελευταίο δωράκι σε μεγάλα επιχειρηματικά συμφέροντα, λίγες μέρες πριν παραδώσει την εξουσία έκανε η απερχόμενη δημοτική αρχή του Δήμου Καρδίτσας, στηριζόμενης από το ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ, έχοντας όμως λάβει και στήριξη του ΣΥΡΙΖΑ στις περασμένες εκλογές του Μαΐου. Πιο συγκεκριμένα, μες στον Αύγουστο αποφάσισε, για να περιορίσει κατά το δυνατόν τη μαζική παρουσία κόσμου, να δημοπρατήσει 10 δημοτικά δασικά τεμάχια με στόχο τη μετατροπή τους σε αιολικά πάρκα στις κορυφές των Αγράφων.

Λογάριαζαν χωρίς τον ξενοδόχο, καθώς από το πρωί συγκεντρώθηκε αρκετός κόσμος, προσπαθώντας να αποτρέψει αυτή την εξέλιξη, που συναντά την αντίδραση της πλειονότητας των κατοίκων σε Καρδίτσα και Ευρυτανία. Το δημαρχείο φρουρούνταν από δεκάδες αστυνομικούς και μια διμοιρία των ΜΑΤ. Οι διαδηλωτές προσπάθησαν να ματαιώσουν τη διαδικασία, μπαίνοντας στο δημαρχείο, ωστόσο η αστυνομία έκανε χρήση χημικών αλλά και μια οβίδα κρότου – λάμψης, σε ένα πλήθος όπου βρίσκονταν ακόμα και συνταξιούχοι, όπως ο Παναγιώτης Μπότσης, παλιός πρόεδρος της Ομοσπονδίας Φαρμάκου. Μια σειρά φορέων και συλλόγων εισήλθαν τελικά στο δημαρχείο, επιχειρώντας να αποτρέψουν τη δημοπράτηση, που τελικά πραγματοποιήθηκε, με τους κατοίκους να συντονίζουν τις επόμενες ενέργειες αντίδρασής τους.

Ανάμεσα στους ομιλητές που κατήγγειλαν τη μεθόδευση και την αστυνομική βία και ο δημοτικός σύμβουλος δήμου Λίμνης Πλαστήρα Βασίλης Ελευθερίου

PHOTO ΤΙΤΛΟΙ είπε...

Νωρίτερα, στο κάλεσμα συμμετοχής στη σημερινή παράσταση διαμαρτυρίας έξω από το δημαρχείο, η Λαϊκή Συσπείρωση σημείωνε τα εξής:

Η Λαϊκή Συσπείρωση καταγγέλλει την απερχόμενη Δημοτική Αρχή του Δήμου Καρδίτσας (ΠΑ.ΣΟ.Κ.-ΚΙΝ.ΑΛ. η οποία στηρίχτηκε και από τον ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές της 26ης Μάη με τον πιο επίσημο τρόπο) για την επαίσχυντη απόφαση να προχωρήσει σε ανοιχτή δημοπρασία για την εκμίσθωση δημοτικών εκτάσεων για την εγκατάσταση των πυλώνων υψηλής τάσης των σχεδιαζόμενων προς χωροθέτηση ανεμογεννητριών στις κορυφές των Αγράφων.

Με τον τρόπο αυτό εντείνεται η επιθετικότητα και ανοίγεται περαιτέρω ο δρόμος για να προχωρήσει η συγκεκριμένη επένδυση η οποία έχει απέναντί της τη συντριπτική πλειοψηφία του λαού των Νομών Καρδίτσας και Ευρυτανίας.

Την ίδια στιγμή στρώνει το έδαφος στη νέα Δημοτική Αρχή του Δήμου Καρδίτσας και όχι μόνο, με την ανάληψη των καθηκόντων τους να αντιμετωπίσουν με τη γνωστή μοιρολατρία ένα τόσο σημαντικό ζήτημα και να αποσυρθούν από όποια «διάθεση» αντίδρασης σε αυτή.

Εύλογα ερωτήματα προκαλεί παράλληλα και η χρονική συγκυρία και η «βιασύνη» την οποία χαρακτηρίζει η συγκεκριμένη επιλογή της Δημοτικής Αρχής για την εν λόγω δημοπράτηση, λίγες μόλις ημέρες πριν παραδώσει τη διοίκηση του Δήμου στη νέα Αρχή. Σαν να μη έφτανε η «πλάτη» που έβαλε τόσο η απερχόμενη Αρχή του Δήμου Καρδίτσας όσο και του Δήμου Λίμνης Πλαστήρα και των αντίστοιχων Αυτοδιοικητικών ομάδων τους, το περασμένο διάστημα να περάσουν αναίμακτα οι επιδιώξεις της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, με τις ευλογίες φυσικά της σημερινής κυβέρνησης της ΝΔ, έρχεται η συγκεκριμένη εξέλιξη να αποδείξει τις ακριβείς επιδιώξεις αυτών οι οποίες φυσικά και θα συνεχιστούν όλο το επόμενο διάστημα.

Την ίδια λοιπόν στιγμή που ο λαός των Δήμων του Νομού Καρδίτσας και του Νομού Ευρυτανίας, σύσσωμος αντιδρά και αντιστέκεται μη δεχόμενος την παράδοση της γης που του ανήκει σε κανέναν επενδυτή, την ίδια στιγμή που φορείς, σωματεία πολιτιστικοί σύλλογοι και πολλοί άλλοι δεν δέχονται τη συγκεκριμένη εξέλιξη, η Δημοτική Αρχή προσπαθεί να «σώσει οτιδήποτε αν σώζεται» δείχνοντας το πραγματικό πρόσωπο και το ρόλο αυτών των παρατάξεων οι οποίες όλα τα προηγούμενα χρόνια είτε από θέσεις διοίκησης είτε από θέσεις αντιπολίτευσης δεν άρθρωσαν ούτε μία κουβέντα για τις επιδιώξεις του μεγάλου κεφαλαίου απέναντι στη γη, το περιβάλλον και την καθημερινότητα του λαού.

Η Λαϊκή Συσπείρωση καλεί το λαό της Καρδίτσας, της Λίμνης Πλαστήρα αλλά και των άλλων Δήμων να κάνουν δική τους τόσο την υπόθεση ενάντια στα σχεδιαζόμενα Αιολικά Πάρκα σε Άγραφα και οπουδήποτε αλλού, όσο και την υπόθεση για αποκλειστικά Δημόσιο και ενιαίο φορέα Ενέργειας, ενάντια στην παράδοση του φυσικού και ενεργειακού πλούτου της περιοχής στους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους της Ενέργειας.

Για εμάς είναι ξεκάθαρο πως το πραγματικό δίλημμα που τίθεται δεν είναι “ναι ή όχι στα αιολικά πάρκα”, αλλά “ανάπτυξη για τα κέρδη των μονοπωλίων ή για την ικανοποίηση των σύγχρονων λαϊκών αναγκών;”. Η Ελλάδα έχει σήμερα μεγάλες αναξιοποίητες παραγωγικές δυνατότητες. Αυτό που μπαίνει εμπόδιο στην αξιοποίησή τους είναι η εκμετάλλευση και λειτουργία τους με κριτήριο το κέρδος.

Καλούμε σε μαζική παράσταση διαμαρτυρίας τη Δευτέρα 5 Αυγούστου στις 9:00 στο Δημαρχείο για να ακυρώσουμε τις επιδιώξεις των απερχόμενων, αλλά και τις όποιες σκέψεις των νέων Δημοτικών Αρχών, οι οποίες θα ανοίξουν με τον πιο επίσημο τρόπο την επιθετικότητα των μονοπωλιακών ομίλων και την εντατικοποίηση των διαδικασιών για τη χωροθέτηση των συγκεκριμένων εγκαταστάσεων στην ευρύτερη περιοχή.

Για τη Λαϊκή Συσπείρωση

Ελευθερίου Βασίλης Δημοτικός Σύμβουλος Λίμνης Πλαστήρα
Κρανιάς Βασίλης Δημοτικός Σύμβουλος Καρδίτσας
Πολυγένης Άρης Δημοτικός Σύμβουλος Παλαμά
Γιώτης Λάμπρος Δημοτικός Σύμβουλος Μουζακίου
Στουρνάρας Ηλίας Δημοτικός Σύμβουλος Σοφάδων

www.katiousa.gr

PHOTO ΤΙΤΛΟΙ είπε...

http://aristerastikarditsa.blogspot.com

Η οργάνωση Καρδίτσας του ΚΚΕ(μ-λ) καταγγέλλει το όργιο αστυνομοκρατίας και καταστολής που είχαμε σήμερα το πρωί μπροστά στο Δημαρχείο Καρδίτσας ενάντια σε διαδηλωτές που συγκεντρώθηκαν για να διαμαρτυρηθούν για την εγκατάσταση ανεμογεννητριών στα Άγραφα.

Με δεκάδες ΜΑΤ και ασφαλίτες, με κλούβες, με κλομπ και με χημικά στήθηκε περιμετρικά του Δημαρχείου μια “υγειονομική ζώνη” που θύμιζε κατεχόμενη περιοχή, με απαγόρευση κυκλοφορίας, απαγόρευση εισόδου πολιτών στο Δημαρχείο κ.α. ενώ χτυπήθηκαν και ψεκάστηκαν με χημικά εργαζόμενοι και νεολαίοι ώστε να ολοκληρωθεί απρόσκοπτα ο πλειοδοτικός διαγωνισμός για την μίσθωση δασικών εκτάσεων που θα εγκατασταθούν πυλώνες μεταφοράς ρεύματος από τις ανεμογεννήτριες.

Καταγγέλλουμε τον απερχόμενο δήμαρχο καθώς και όσους δημοτικούς συμβούλους συμμετείχαν στην επιτροπή διαγωνισμού, οι οποίοι –αν και απερχόμενοι- όχι μόνο αρνήθηκαν να αναβάλουν ή να ματαιώσουν τη διαδικασία αλλά επιδεικνύοντας δυσεξήγητη (;) επιμονή και αποφασιστικότητα κάλεσαν, ανέχτηκαν, δικαιολόγησαν και έδωσαν πολιτική κάλυψη στην αστυνομοκρατία και την καταστολή προκειμένου να γίνουν αρεστοί στους “επενδυτές”-χορηγούς τους (;) και να προχωρήσει ταχύτερα το ξεπούλημα της ενέργειας και της δημόσιας γης σε ιδιώτες.

Νάναι σίγουροι ότι αποφάσεις που για να περάσουν χρειάζονται την προστασία των ΜΑΤ, αποφάσεις που παίρνονται σε αίθουσες που μυρίζουν χημικά και δακρυγόνα και είναι γεμάτες ασφαλίτες, είναι αποφάσεις ενάντια στη λαϊκή πλειοψηφία, δεν έχουν την κοινωνική αποδοχή και γρήγορα θα βρουν τη κοινωνία απέναντί τους.

Καλούμε τη τοπική κοινωνία, τους εργαζόμενους και τη νεολαία της Καρδίτσας, της πόλης και των χωριών, να πάρουν στα δικά τους χέρια τον αγώνα για να μην εγκατασταθούν ανεμογεννήτριες στα Άγραφα. Ο αγώνας ενάντια στο οικολογικό έγκλημα που επιχειρείται στην περιοχή μας περνά πρώτα και κύρια μέσα από τη συλλογική πάλη της τοπικής κοινωνίας, μέσα από τη μαζική λαϊκή διαμαρτυρία και διεκδίκηση. Όχι στους διαδρόμους των υπουργείων και στις αίθουσες των δικαστηρίων αλλά στο δρόμο, στη συγκέντρωση, στη διαδήλωση. Εκεί μετρά και συνειδητοποιεί ο λαός τη δύναμή του, εκεί αλλάζουν οι συσχετισμοί, εκεί μπορούμε να ματαιώσουμε τα σχέδια του κεφάλαιου και των κυβερνήσεών του ενάντια στις ζωές μας. Εκεί μπορούμε να έχουμε νίκες.
Καρδίτσα 5/8/2019

http://aristerastikarditsa.blogspot.com

PHOTO ΤΙΤΛΟΙ είπε...

Επίσης....

3η ανακοίνωση του αυτοοργανωμένου καμπ «Ελεύθερα βουνά χωρίς αιολικά»

Σήμερα τα βουνά κλάψανε μαζί με εμάς

Δεν είχε ακόμα χαράξει η Δευτέρα 5η Αυγούστου και το ραντεβού των ανθρώπων που για 18 ημέρες κατασκηνώνουν στο αυτοοργανωμένο καμπ «Ελεύθερα Άγραφα χωρίς αιολικά», στο οροπέδιο Καραμανώλη, ήταν από πολύ νωρίς στην Καρδίτσα. Εκεί, ενωμένοι με ντόπιους και με ανθρώπους που ήρθαν από άλλες θεσσαλικές πόλεις, κατευθυνθήκαμε προς το δημαρχείο με σκοπό να εμποδίσουμε τη δημοπρασία δασικών εκτάσεων για τη διέλευση πυλώνων υψηλής τάσης ρεύματος για τις ανεμογεννήτριες (που σημαίνει υλοτόμηση, τσιμεντάρισμα, διάνοιξη δρόμων). Στους όρους ενοικίασης αυτών των εκτάσεων υπάρχει ο πρωτοφανής όρος πως η εταιρία «δεν έχει καμία υποχρέωση να αποκαταστήσει το τοπίο», σε περίπτωση διακοπής ή/και ακύρωσης των έργων.

Ο κόσμος της εξουσίας, ο κόσμος των επενδυτών και των ντόπιων εργολάβων είχε λάβει τα μέτρα του από το προηγούμενο βράδυ. Το δημαρχείο της πόλης φυλάσσονταν από ΟΠΚΕ και ασφαλίτες, ενώ στις εξήμιση το πρωί της Δευτέρας διμοιρία ΜΑΤ και ολόκληρη η αστυνομική δύναμη της πόλης μας περίμεναν έξω από το κτίριο. Τίποτα απ΄όλα αυτά δεν ήταν τυχαίο: δεν ήταν απλά ο επιθανάτιος ρόγχος μίας δημοτικής αρχής που σε 25 ημέρες ολοκληρώνει τη θητεία της. Ήταν η πολιτική επιλογή ενός υπερασπιστή των ανεμογεννητριών (όπως ο ίδιος δήλωσε με θράσσος εντός της αίθουσας της δημοπρασίας). Ο Αλεξάκος, ο δήμαρχος Καρδίτσας, έβαλε το όνομά του σε έναν ακόμα κρίκο της αλυσίδας λεηλασίας των Αγράφων.

Εμείς, φίλοι των βουνών και εχθροί των επενδυτών, αγωνιζόμαστε ενάντια στη λεηλασία της φύσης στο όνομα μιας «πράσινης» ανάπτυξης. Η συγκέντρωση επιχείρησε να εισέλθει εντός του κτιρίου για την ακύρωση της διαδικασίας. Συγκρούστηκε με τη διμοιρία που της απαγόρευσε την είσοδο και παρέμεινε στο χώρο παρά την χρήση χημικών. Παράλληλα, στον τρίτο όροφο, ο δήμαρχος αποφασισμένος δήλωνε υπέρ των αιολικών και ανένδοτος στην πίεση κατοίκων των χωριών των Αγράφων. Η δημοπρασία γινόταν μέσα σε ένα προσυμφωνημένο περιβάλλον, με την κατάθεση προσφοράς από μία (και μοναδική) εταιρεία, αυτή του Πουνέντη, 3 λεπτά προτού τη λήξη της διαδικασίας. Στη συνέχεια, αποχωρήσαμε προχωρώντας με πορεία προς το κέντρο της πόλης.

Η διεξαγωγή της σημερινής δημοπρασίας δείχνει την αποφασιστικότητά τους να συνεχίσουν τα έργα για την εγκατάσταση των Α/Γ, παρ΄όλη την εναντίωση σχεδόν του συνόλου των χωριών των Αγράφων. Είμαστε πλέον σίγουροι/ες ότι τα έργα θα ξεκινήσουν άμεσα. Ο κόσμος των εργολάβων και των επενδυτών μπορεί να χαμογελάει με ένα μειδίασμα για τη σημερινή ημέρα. Εμείς αναγνωρίζουμε ότι ο αγώνας είναι μπροστά μας και θα συνεχιστεί σε εκείνον τον τόπο που φροντίζουμε περισσότερο από τους δημαρχαίους, τους επενδυτές και την αστυνομία. Το βουνό. Εδώ είμαστε. Και εδώ θα είμαστε. Σε εκείνον τον τόπο όπου τα μονοπάτια που έχουμε περπατήσει, που έχουμε μεγαλώσει, που μας έχουν γνωρίσει οι γιαγιάδες και οι μπαμπάδες μας, μας δείχνουν παράλληλα και επιλογές αγώνα. Και εδώ θα λογαριαστούμε. Θα μας βρουν μπροστά τους ενάντια στις επενδύσεις τους. Το καμπ συνεχίζεται.

Από τα 1500 μέτρα υψόμετρο, από τους πρόποδες της κορυφής της Τέμπλας στέλνουμε ένα χαμόγελο σε όλους και όλες αυτές που βρεθήκαμε σήμερα και κλείνουμε το μάτι σε αυτούς που θα συναντηθούμε ξανά.

PHOTO ΤΙΤΛΟΙ είπε...

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Σύλλογος Απεραντίων
Σύλλογος Βραγγιανιτών
ΚΙΝΗΣΗ ΠΟΛΙΤΩΝ για την Προστασία του ευρυτανικού Περιβάλλοντος
Συντονιστικό Αθήνας
ΔΙΚΤΥΟ ΦΟΡΕΩΝ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΩΝ για την προστασία των Αγράφων

Ο απερχόμενος Δήμαρχος Καρδίτσας ΠΑΡΑΔΙΔΕΙ δημόσια γη και ύδωρ στα μεγάλα επιδοτούμενα ιδιωτικά συμφέροντα

Ο απερχόμενος και αποδοκιμασθείς για τις θέσεις του από το λαό της Καρδίτσας Δήμαρχος κ. Φώτης Αλεξάκος, λίγες ημέρες πριν παραδώσει τη Δημαρχία, προχώρησε σήμερα Δευτέρα 5 Αυγούστου, στην πιο αποτρόπαια από ηθική και θεσμική πλευρά, τελευταία πράξη της θητείας του με την «ευγενή» προστασία των ΜΑΤ και της αστυνομίας.

Πιο συγκεκριμένα, ο απερχόμενος Δήμαρχος Καρδίτσας ΠΑΡΕΔΩΣΕ 38 στρ. δασικής έκτασης σε ιδωτική εταιρεία με δημοπρασία έναντι ευτελούς τιμήματος 30 χιλιάδων ευρώ (30 αργύρια), για την εγκατάσταση ανεμογεννητριών, παρά τις αντιδράσεις εκατοντάδων καρδιτσιωτών και φίλων της προστασίας των Αγράφων.

Τους λόγους της επιμονής του για αυτήν την απόφαση τους γνωρίζει μόνο ο ίδιος.
Όλοι εμείς οι υπόλοιποι απλά τους υποψιαζόμαστε!!!!

Για να περάσει με «δημοκρατικό» τρόπο την άποψή του, για την οποία αποδοκιμάστηκε στις πρόσφατες αυτοδιοικητικές εκλογές, κάλεσε την αστυνομία και τα ΜΑΤ, μέσα στο χώρο του Δημαρχείου με πολιτικά και έξω με δεκάδες ματατζήδες με πλήρη πολεμική εξάρτηση.

Εκπρόσωποι του κινήματος, θεσμικοί παράγοντες (παλιοί και νεοεκλεγμένοι Δήμαρχοι και δημοτικοί σύμβουλοι) παραβρέθηκαν στην αίθουσα που εξελίσσονταν η διαδικασία δημοπράτησης και αποδόμησαν και τις θέσεις και τις προθέσεις του απερχόμενου Δημάρχου, υπερασπιζόμενοι την μη εγκατάσταση βιομηχανικών αιολικών συστοιχιών (ΒΑΠΕ) στα Αγραφα.

Την ίδια ώρα έξω από το Δημαρχείο η αστυνομία και τα ΜΑΤ με χημικά και κροτίδες κρότου-λάμψης επιτέθηκαν αναίτια, βάναυσα και χωρίς να προκληθούν στους εκατοντάδες παρεβρισκόμενους διαδηλωτές που διατράνωναν την θέση τους για ΕΛΕΥΘΕΡΑ ΑΓΡΑΦΑ από ΒΑΠΕ. Με αποτέλεσμα πολλοί να έχουν προβλήματα αναπνοής.

Δυστυχώς αυτές οι ενέργειες είναι πρωτοφανείς για την πόλη της Καρδίτσας και φέρουν την υπογραφή και το όνομα του απερχόμενου Δημάρχου Καρδίτσας, που είναι και ο ηθικός αυτουργός. Κατάφερε να συνδέσει το όνομά του με ένα απεχθές τοπικό και εθνικό έγκλημα: ΝΑ ΠΑΡΑΔΩΣΕΙ δημόσια ΓΗ και ΥΔΩΡ στα μεγάλα επιδοτούμενα ιδιωτικά συμφέροντα.

Το κρίμα στο λαιμό του!!!

Οι διαδηλωτές αποχώρησαν δηλώνοντας ότι θα συνεχίσουν τον αγώνα τους μέχρι να δικαιωθούν για ΕΛΕΥΘΕΡΑ, ΑΠΑΤΗΤΑ, ΑΔΙΑΤΑΡΑΧΤΑ ΑΓΡΑΦΑ!!!!

Σύλλογος Απεραντίων
Σύλλογος Βραγγιανιτών
ΚΙΝΗΣΗ ΠΟΛΙΤΩΝ
για την Προστασία του ευρυτανικού Περιβάλλοντος
Συντονιστικό Αθήνας
ΔΙΚΤΥΟ ΦΟΡΕΩΝ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΩΝ για την προστασία των Αγράφων

ΕΥΡΥΤΑΝΑΣ ΙΧΝΗΛΑΤΗΣ είπε...


Η κρατική καταστολή ΔΕΝ πρόκειται να κάμψει αυτόν το δίκαιο αγώνα.
Η γη και τα βουνά των Αγράφων αποτελούν διαχρονική περιουσία όλου του Λαού και όχι τσιφλίκι των ιδιωτών και των δημάρχων.
Ο αγώνας συνεχίζεται από κάθε γωνιά της χώρας - η δύναμή μας στη συλλογική αντίσταση!