Τετάρτη 25 Μαΐου 2022

Περήφανη απάντηση στο Καθεστώς από έναν Ευρυτάνα Μακρονησιώτη

Ξυλογραφία του Γ. Φαρσακίδη, 1949

Όταν ο αείμνηστος αντιστασιακός Ευρυτάνας αγωνιστής Γιώργος Σερετάκης (πολιτικός καθοδηγητής της Υποδειγματικής Ομάδας της ΕΠΟΝ στο Τάγμα Ευρυτανίας του ΕΛΑΣ) απαντούσε δημόσια μέσα από τις στήλες της εφημερίδας "Ριζοσπάστης" (2-3-1978) στις ελεεινές-προκλητικές δηλώσεις του τ. πρωθυπουργού Π. Κανελλόπουλου ο οποίος υπερασπίζονταν το κολαστήριο της Μακρονήσου, αυτό τον εφιαλτικό τόπο μαρτυρίου χιλιάδων αγωνιστών της Αντίστασης.

Η ανάρτησή μας με αφορμή την τραγική επέτειο των... "εγκαινίων" της Μακρονήσου (Μάιος 1947).

Ιδού :

-------------------------
-------------------------




Η Μακρόνησος

Αγαπητέ  «Ριζοσπάστη»

Στο περιοδικό «ΑΝΤΙ» δημοσιεύθηκε πρόσφατα συνέντευξη του κ. Π. Κανελλόπουλου στην οποία ανάμεσα στ' άλλα διαβάζουμε:

«Η Μακρόνησος λειτούργησε χωρίς να το γνωρίζω εγώ. Αλλά και εγώ να ήμουν στην κυβέρνηση θα είχα συμβάλει στην ίδρυσή της. Διότι όταν γίνεται ένας πόλεμος, και μάλιστα εσωτερικός, εμφύλιος πόλεμος και υπάρχουν ορισμένοι οι οποίοι δεν θέλουν να καταταγούν ή δεν θέλουν να πολεμήσουν θα τους αφήσετε επειδή δεν θέλουν να πολεμήσουν γιατί ανήκουν σε άλλη ιδεολογία ελεύθερους στο σπίτι τους και τους άλλους να σκοτώνονται;».

Σχετικά με το παραπάνω θάθελα να προσθέσω:

Όχι δεν θα τους αφήσουμε  «ελεύθερους στο σπίτι τους». Θα τους μαντρώσουμε σ' ένα ξερονήσι, θα τους σπάσουμε τα κόκκαλα, θα γεμίσουμε τις χαράδρες με τάφους, θα τους κάνουμε ν' απαρνηθούν τ' αδέρφια τους, τις μανάδες τους, τους πατεράδες τους, τούς συγγενείς και τους φίλους τους, τούς συναγωνιστές τους στην Εθνική Αντίσταση. Θα τους αναγκάσουμε να πουλήσουν τη συνείδησή τους στο διάβολο.

Για νάρθουν μερικοί αργότερα να μας πούνε: Η Μακρόνησος είναι η «εθνική κολυμπήθρα». Ο  «νέος Παρθενών» κλπ.

Ένας Μακρονησιώτης της ΣΦΑ
ΓΙΩΡΓΟΣ ΣΕΡΕΤΑΚΗΣ
Αλεξανδρείας 6, Ν. Φιλαδέλφεια


16 σχόλια:

ΕΥΡΥΤΑΝΑΣ ΙΧΝΗΛΑΤΗΣ είπε...


Αν θέλετε στην αρχή της ανάρτησης κάντε "κλικ" επάνω στο όνομα "Γιώργος Σερετάκης" για να διαβάσετε μία πολύτιμη ιστορική μαρτυρία του αλησμόνητου συμπατριώτη μας για την ΕΠΟΝ ΕΥΡΥΤΑΝΙΑΣ!

Φυσιολάτρης! είπε...

Απεριόριστος σεβασμός.........σε αυτούς τους αγωνιστές..........ό,τι καλύτερο έβγαλε εκείνη η Ελλάδα!!!!!!!!!!!

PHOTO ΤΙΤΛΟΙ είπε...

Κείνο το βράδυ στη χαράδρα…
Δεν το ξεχνάω φίλε
Είχανε σπάσει δυο μπαμπού
στα κόκαλά μου…
Η ανανδρία θυμάμαι
τα ‘βαλε με τη λεβεντιά
κείνο το βράδυ
Μα το νεράκι πού το βρήκες
σύντροφέ μου;
Τώρα που πέρασαν οι πόνοι
σε βλέπω αδύνατο κι ωχρό
να σεργιανάς
Κι είπα να σου ‘δινα το χέρι
για να ξοφλήσω τη δροσιά
κείνης της νύχτας
Μα το νεράκι πώς το βρήκες
το νεράκι
σ’ εκείνο τ’ άνυδρο το ρέμα…

Μάνος Κατράκης

kapetandiamantis είπε...

ΝΑΙ ΔΕΝ ΤΟ ΓΝΩΡΙΖΕ Ο ΚΑΝΕΛΛΟΠΟΥΛΟΣ ΟΤΙ ΛΕΙΤΟΥΡΓΟΥΣΕ Η ΜΑΚΡΟΝΗΣΟΣ!!!!ΦΑΙΝΕΤΑΙ ΟΤΙ ΔΙΑΒΑΖΕ ΚΙ ΑΥΤΟΣ ΕΚΕΙΝΗ ΤΗΝ ΕΠΟΧΗ ΚΑΙ ΔΕΝ ΠΗΡΕ ΧΑΜΠΑΡΙ!!!!

Giannis Pit. είπε...

Μόλις πρόσφατα διάβασα το έργο του Μενέλαου Λουντέμη "Οδός Αβύσσου, αριθμός μηδέν". Εκεί "βίωσα" αυτόν τον εφιάλτη, που συγκρίνεται μόνο με τα κάτεργα των Ναζί στον Β' Π.Π.
Ντροπή και όνειδος σε εκείνους που φέρουν ακόμα εκείνο το στίγμα και δεν νιώθουν την ανάγκη να ανακαλέσουν ή να πουν μια "συγγνώμη".
Καλησπέρα Ευρυτάνα.

Aris είπε...

Καλα δα ,τι θα λεγε ο Κανελλοπουλος.
Αυτος ηταν αλλωστε που στον εμφυλιο παρουσιασε ελληνικο αγημα στον αμερικανο στρατηγο Βαν Φλιτ λεγοντας του..
Στρατηγε μου ιδου ο στρατος σας.!!
Μια ζωη υποτακτικοι οι εκπροσωποι της αρχουσας ταξης.

Ανώνυμος είπε...

https://forkeratea.com/social/makronisos-i-omadiki-sfagi-perissoteron-300-fantaron-ton/

Scorpion49 είπε...

Αυτή είναι η αλήθεια, αλλά η Ελλάδα έχει υποφέρει από προδότες, οσφυοκάμπτες και δοσίλογους. Λίγοι, αλλά φαρμακεροί.
Καλό βράδυ σε όλους, δόξα και τιμή στα παλικάρια της Μακρονήσου.

Angelo De Amor είπε...

Δόξα και τιμή στους μακρονησιωτες αγωνιστές! Δε ξεχνάμε δοσίλογους και συνεργάτες ντόπιων και ξένων φασιστών!

"… εγώ Άη Στράτη δε φοβάμαι
είναι κι αυτή μια Ελληνική γωνιά
τα μαύρα τα μαλλιά μας κι αν ασπρίσαν
δε μας τρομάζει η βαρυχειμωνιά..."

doctor είπε...

ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ ΦΙΛΤΑΤΕ ΕΥΡΥΤΑΝΑ ΙΧΝΗΛΑΤΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΒΟΛΗ ΤΗΣ ΠΕΡΗΦΑΝΗΣ ΑΠΑΝΤΗΣΗΣ ΤΟΥ ΕΥΡΥΤΑΝΑ ΜΑΚΡΟΝΗΣΙΩΤΗ ΕΞ ΟΝΟΜΑΤΟΣ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΒΑΣΑΝΙΣΜΕΝΩΝ ΑΓΩΝΙΣΤΩΝ, ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΣΤΗΝ ΑΘΛΙΑ ΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΠΑΝ. ΚΑΝΕΛΛΟΠΟΥΛΟΥ ΠΟΥ ΗΤΑΝ ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΙΚΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΑΛΤΙΚΗ ΜΑΝΙΑ ΤΟΥ ΑΣΤΙΚΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ. ΕΙΝΑΙ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ ΝΑ ΔΙΑΣΩΖΟΝΤΑΙ ΑΥΤΑ ΤΑ ΣΠΑΝΙΑ ΝΤΟΚΟΥΜΕΝΤΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΜΝΗΜΗ ΤΟΥ ΤΟΠΟΥ ΜΑΣ.
ΣΥΝΕΧΙΣΕ ΝΑ ΙΧΝΗΛΑΤΕΙΣ!

Unknown είπε...

Τέτοιες αναρτήσεις Ευρυτάνα πίστεψε με λειτουργούν ως βάλσαμο στον καθένα μας τις δύσκολες μέρες που ζούμε. Είναι βάλσαμο γιατί μας υπενθυμίζει το χρέος που έχουμε στο Σερέτακη και στους χιλιάδες συντρόφους αγωνιστές να συνεχίσουμε τον αγώνα αταλαντευτα ακριβώς από εκεί που σταμάτησε...έτσι μόνο θα βρουν δικαίωση όλοι όσοι βασανιστικάν και πέθαναν στα ξερονησια..στις φυλακές,στα βουνά μας....

Άρης Άλμπης είπε...

Μακρόνησος, το μεγαλύτερο όνειδος της σύγχρονης Ιστορίας μας.

Mia Petra είπε...

Εμένα ο μπαμπάς μου είχε βιώσει "από κοντά" την Μακρόνησο -ένα θύμα ανάμεσα στα πολλά- και έμαθα από μικρό παιδί τί σήμαινε το κολαστήριο αυτό, και πάντα τιμώ πρώτα την μνήμη τού μπαμπά μου αλλά και όλων των άλλων.. Κάτι "κανελλόπουλοι" ήταν και θα είναι πάντα η ντροπή τού κόσμου, μόνο που δυστυχώς επικρατούν πολύ εύκολα, ακόμα και στην σημερινή πολιτική σκηνή. Και θα επικρατούν στον αιώνα των αιώνων, δυστυχώς.

Μαρία Κανελλάκη είπε...

To κακό είναι ότι όλοι αυτοί οι εναπομείναντες αγωνιστές που μαρτύρησαν σε κάποιο κολαστήριο των χουντικών αποβρασμάτων, ολοένα φεύγουν απ' τη ζωή και μαζί τους αργοσβήνει η ιστορική μνήμη. Ντροπή για τον τότε πρωθυπουργό που κάποιοι ανιστόρητοι τον χαρακτηρίζουν ως "πνευματική προσωπικότητα", αυτό το ελεεινό άρθρο της εποχής εκείνης. Αποστομωτική και η απάντηση του αγωνιστή Σερετάκη. Η ιστορία βέβαια επαναλαμβάνεται και, αν υπήρχε σήμερα τρόπος, ευχαρίστως θα ξανάνοιγαν τέτοιες "εθνικές κολυμπήθρες" οι απόγονοι των "εθνοσωτήρων" μας. Είναι το ριζικό μας ως φαίνεται, να προσκυνάμε τζάκια και τα κούτσουρά τους. Ραγιάδες μια ζωή...

ΕΥΡΥΤΑΝΑΣ ΙΧΝΗΛΑΤΗΣ είπε...


Ευχαριστούμε για τις συμμετοχές.

Κάθε ψηφίδα της αντιστασιακής ιστορίας του τόπου μας και των ανθρώπων μας, θα βρίσκει πάντα μια φιλόξενη γωνιά σε αυτό τον ιστότοπο.

akrat είπε...

....