Παρασκευή 5 Ιουλίου 2024

Η σύγκρουση δύο κόσμων: ή εμείς ή αυτοί!*


Άρθρο-ανάλυση του συμπατριώτη μας

 Κων/νου Πάζιου, νομικού*

(για τους αναγνώστες του blog "Ευρυτάνας ιχνηλάτης")

*****

ΕΥΡΥΤΑΝΙΑ : ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΜΕ ΕΠΙΚΕΝΤΡΟ ΤΟΝ ΑΝΘΡΩΠΟ Ή ΤΑ ΚΕΡΔΗ ; ΤΟ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ ΤΗΣ ΒΑΛΑΩΡΑΣ ΕΥΡΥΤΑΝΙΑΣ ΟΠΟΥ ΣΥΓΚΡΟΥΟΝΤΑΙ ΔΥΟ ΚΟΣΜΟΙ - (ΜΕΡΟΣ ΔΕΥΤΕΡΟ)

Δύο εισαγωγικές εξηγήσεις προς τον αναγνώστη-τρια :

Α) Το άρθρο παρουσιάζεται στο blog «Ευρυτάνας ιχνηλάτης» που με πολυποίκιλη εκτενή και συνεπή αρθρογραφία έχει, εδώ και καιρό, αναδείξει τις επιπτώσεις της οικονομίας του κέρδους απέναντι στις ζωές των ανθρώπων του νομού Ευρυτανίας μα και απέναντι στο περιβάλλον, από την όχθη των πραγματικών αναγκών των ανθρώπων, αρθρογραφία που σαν κόκκινο βέλος σημαδεύει στην ικανοποίηση των ανθρώπινων αναγκών και γι' αυτό σημαδεύει στο κέντρο!

Β) Αναγνώστη-τρια, πριν αποπειραθείς να διαβάσεις το άρθρο, να ξέρεις πως είτε το διαβάσεις είτε όχι σημασία έχει να κρατήσεις μια φράση όχι δική μου φυσικά αλλά από μία μεγαλοφυία του παρελθόντος: «Ένα γραμμάριο δράσης ισούται με έναν τόνο θεωρίας»!

-------

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε το Συλλαλητήριο στη Γέφυρα Τατάρνας στις 30 Ιουνίου του 2024 όπου πλήθος κόσμου αντάμωσε από την Ευρυτανία αλλά και από την υπόλοιπη Ελλάδα : δεκάδες φορείς και συλλογικότητες, σωματεία, κάτοικοι, καθώς και αντιπροσωπείες της Λαϊκής Συσπείρωσης των νομών Αιτωλοακαρνανίας και Ευρυτανίας. Όλοι μας δώσαμε βροντερό παρόν στέλνοντας ένα ηχηρότατο μήνυμα πάλης για ενέργεια κοινωνικό αγαθό και όχι εμπόρευμα, απαιτώντας : κανένα φωτοβολταϊκό μέσα στις λίμνες και στις χερσαίες περιοχές. Όχι στις αντλησιοταμιεύσεις άντλησης κερδών των επιχειρηματικών ομίλων.

Οι διαδηλωτές συγκεντρωθήκαμε και απαιτήσαμε αποτροπή της οικονομικής και περιβαλλοντικής καταστροφής ολόκληρης της υπαίθρου των δήμων Αγρινίου, Αγράφων και Αμφιλοχίας με τη σχεδιαζόμενη εγκατάσταση πλωτών φωτοβολταϊκών πάνελ στις τεχνητές λίμνες Κρεμαστών, Καστρακίου, Στράτου και επίσης στα βοσκοτόπια της Βαλαώρας Αγράφων, του μεγαλύτερου κτηνοτροφικού χωριού της Ευρυτανίας, εγκατάσταση η οποία θα συνεπάγεται την καταστροφή του χωριού και το αμετάκλητο ξεκλήρισμα των κτηνοτρόφων.

Να σημειωθεί πως δεν έλειψε και ψήφισμα υπέρ της Παλαιστίνης σε βάρος του κράτους δολοφόνου του Ισραήλ στην αρχή της συγκέντρωσης.

Στο συλλαλητήριο καταγράφηκε η εντονότατη αντίθεσή μας στην ασυδοσία ενεργειακών επιχειρήσεων που για τα κέρδη τους εκμεταλλεύονται το λαό και ασχημονούν στη φύση της Ευρυτανίας και της Αιτωλοακαρνανίας. Συνάμα καταγράφηκε και το μυριόστομο αίτημα για ρεύμα φτηνό για όλο το λαό.

Ευρηματικά πανό με συνθήματα τόσο από τη Λαϊκή Συσπείρωση όσο και από φορείς, κατοίκους, συλλογικότητες, ευφάνταστα πλακάτ που με λίγες λέξεις αποτύπωναν με υπέροχο και εύγλωττο τρόπο την έντονη αντίθεση του κόσμου απέναντι στους επικίνδυνους σχεδιασμούς στην περιοχή.

Ενώ ξεχωριστό τόνο έδινε για άλλη μια φορά το οργανωμένο και συμπαγές μπλοκ της Βαλαώρας, του μεγαλύτερου κτηνοτροφικού χωριού της Ευρυτανίας, που απειλείται με καταστροφή της κτηνοτροφικής δραστηριότητας, ξεκλήρισμα των κτηνοτρόφων και της ίδιας της φύσης από την τοποθέτηση φωτοβολταϊκών στα βοσκοτόπια του χωριού.

Ο εμβληματικός κομμουνιστής Γιάννης Γιαννούλης, εικονιζόμενος πάνω και μπροστά από το πανό «ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠΟ ΤΗ ΓΗ ΜΑΣ, ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΟΙ ΒΑΛΑΩΡΑΣ», δίνει τον τόνο με τα συνθήματα όχι μόνος του αλλά φυσικά μαζί και πλάι στο λαό.

Ενώ ηχηρή ήταν και η απουσία του Αγωνιστή Θωμά Κώτσια για λόγους υγείας. Του ευχόμαστε γρήγορα κοντά μας και του λέμε πως η πιο ισχυρή παρουσία είναι η απουσία. 

Ανυποχώρητοι νέοι δείχνουν πως δεν βολεύονται με λιγότερο δίκαιο, πως είναι εκεί για να δώσουν ορμή, δείτε τα βλέμματα τους πως μιλάνε, σαν έτοιμοι από καιρό, σα θαρραλέοι!

Πλάι στους πιο μεγάλους, βλέμματα αποφασιστικά κάτω από τον καυτό ήλιο της Τατάρνας και το στεγνό τοπίο που θύμιζε σπαγγέτι γουέστερν! «ΌΧΙ ΣΤΟ ΔΕΥΤΕΡΟ ΞΕΡΙΖΩΜΟ ΠΙΣΩ ΚΑΝΑΓΙΕΣ» γράφει το πλακάτ.

Ξεχωριστό παλμό και ο Σύλλογος Γυναικών της Βαλαώρας.

Ενώ με έναν ευφάνταστο τρόπο το πανό στο βαρκάκι μάς θυμίζει την Ιστορική μνήμη «ΟΧΙ ΣΤΟΝ ΔΕΥΤΕΡΟ ΞΕΡΙΖΩΜΟ». Πικρή μνήμη αλλά αναγκαία να την γνωρίζουμε ώστε να μην επαναληφθεί.

------

Μετά την επιτυχημένη συγκέντρωση και συλλαλητήριο στις 30/6/2024 και την ανάταση που έχει δημιουργηθεί, ξεπροβάλλει ακόμα μεγαλύτερη η ανάγκη κλιμάκωσης της δράσης, ο συντονισμός και η ευαισθητοποίηση μεγαλύτερου μέρους της κοινωνίας γύρω από τις επικίνδυνες εξελίξεις στη περιοχή μας και συνολικά στο νομό Ευρυτανίας.

Όλοι μαζί, φορείς, συλλογικότητες, κάτοικοι, μπορούμε να τα καταφέρουμε και να αποτρέψουμε τους εγκληματικούς σχεδιασμούς.

Το Κομμουνιστικό Κόμμα στην Ευρυτανία θα δώσει τον καλύτερο εαυτό του στην ανάπτυξη του αγώνα, με όσες δυνάμεις διαθέτει, ως το τέλος.

Καλώντας όλο το λαό της Ευρυτανίας σε συσπείρωση για να αποτραπεί το προδιαγεγραμμένο έγκλημα, αφετέρου δε καλεί το λαό να βγάλει συμπεράσματα για το κρίσιμο ζήτημα : ότι απέναντί του έχει τα Μονοπώλια της Ενέργειας καθώς και τα Κόμματα και όλες τις Κυβερνήσεις οι οποίες στήριξαν την απελευθέρωση της ενέργειας ολόκληρες δεκαετίες πριν.

Αφού οι ελληνικές κυβερνήσεις προώθησαν  δυναμικά, η μία μετά την άλλη, την είσοδο του ιδιωτικού κεφαλαίου στον τομέα των ΑΠΕ χρηματοδοτώντας τις ιδιωτικές επενδύσεις παραγωγής από ΑΠΕ με 40% της συνολικής δαπάνης (αγορά και εγκατάσταση εξοπλισμού κλπ.) και διασφαλίζοντας στη συνέχεια την κερδοφορία τους π.χ. από παλιότερες μελέτες γνωρίζουμε ότι το κράτος αγόραζε την παραγόμενη ενέργεια από τα ιδιωτικά αιολικά πάρκα της Εύβοιας προς 20,7δρχ/kwh τη στιγμή που το μέσο κόστος ηλεκτροπαραγωγής της ΔΕΗ στο διασυνδεδεμένο σύστημα ήταν 12,12 δρχ./kwh.

Αξιολογώντας την αποδοτικότητα κεφαλαίου για επενδύσεις αιολικών πάρκων στην Εύβοια το Κέντρο Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΚΑΠΕ) αναφέρει σε πρόσφατη μελέτη του: «Η υψηλή τιμή του Εσωτερικού Βαθμού Απόδοσης (ΕΒΑ) για τα ίδια και δανειακά κεφάλαια (μέσος όρος 23,4% όταν οι τιμές της τάξεως του 14%–18% είναι ήδη πολύ ελκυστικές) προσελκύει τους επενδυτές. Τα αρκετά υψηλά κέρδη στο τέλος της περιόδου και η γρήγορη ανάκτηση των κεφαλαίων (μέγιστη μέση τιμή 7 έτη) αντανακλούν τον επιχειρηματικό κίνδυνο που ενυπάρχει σε επενδύσεις αυτού του είδους». Ταυτόχρονα το ΔΣ της ΔΕΗ αδρανοποιεί τη Διεύθυνση Εναλλακτικών Μορφών Ενέργειας της ΔΕΗ (ΔΕΜΕ) και ματαιώνει την κατασκευή από τη ΔΕΗ έργων ΑΠΕ (π.χ. το υδροηλεκτρικό έργο του Τεμένους στη Β. Ελλάδα), παρά τις αντίθετες υπηρεσιακές εισηγήσεις.

Aπό τέσσερεις δεκαετίες, ήδη νωρίτερα, οι Κυβερνήσεις είχαν διαμορφώσει ένα ευνοϊκό Νομοθετικό Καθεστώς για τους Μονοπωλιακούς Ομίλους.

-Το Ν. 1559/85 που επέτρεψε στους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης αλλά και σε ιδιώτες την εγκατάσταση μονάδων ΑΠΕ κυρίως για αυτοπαραγωγή.

-Το Ν. 2244/94 που καθιέρωσε ουσιαστικά την κρατική επιδότηση των ιδιωτικών επενδύσεων εγκατάστασης ΑΠΕ και την προνομιακή τιμολογιακή πολιτική υποχρεωτικής αγοράς ρεύματος των ιδιωτών παραγωγών από τη ΔΕΗ.

-Το Ν. 2773/99 που «απελευθέρωσε» συνολικά την αδειοδότηση της ιδιωτικής παραγωγής και προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας.

-Το Σχέδιο Ανάπτυξης 2000-2006 που εκτός από κίνητρα για προώθηση των ΑΠΕ προβλέπει και ενίσχυση του διασυνδεδεμένου συστήματος μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας, ώστε να αυξηθεί η δυνατότητα δημιουργίας νέων αιολικών πάρκων. Π.χ. σήμερα στην Εύβοια έχουν πάρει άδεια εγκατάστασης μονάδες συνολικής ισχύος 264ΜW. Τόσο είναι περίπου και το όριο που επιτρέπει το σημερινό Σύστημα Μεταφοράς. Άρα αν δεν αναβαθμιστεί το σύστημα δεν μπορεί στην πράξη να προχωρήσει η αδειοδότηση άλλων μονάδων στην Εύβοια. Ήδη μάλιστα έχει οξυνθεί η διαμάχη των μονοπωλιακών ομίλων (π.χ. μεταξύ του ομίλου Κόκκαλη και της εταιρείας ΡΟΚΑΣ Α.Ε.) για το αν και από ποιον θα κατασκευαστεί νέος υποθαλάσσιος αγωγός μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας για τη σύνδεση της Εύβοιας λόγω του κομίστρου μεταφοράς που θα πληρώνουν οι ιδιώτες παραγωγοί στον υποψήφιο κατασκευαστή (HED & ABB).

-Τις χρηματοδοτήσεις του Β΄ ΚΠΣ (Υποπρόγραμμα 3 για ΑΠΕ του Επιχειρησιακού Προγράμματος Ενέργειας) και Γ΄ ΚΠΣ (Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Ανταγωνιστικότητα») κλπ. Στο συγκεκριμένο πρόγραμμα ΕΠΑΝ προϋπολογισμού 356 δισ. δρχ. περιλαμβάνονται έργα της τάξης των 260 δισ. δρχ. για κρατική χρηματοδότηση ιδιωτικών επενδύσεων ΑΠΕ.

Πρέπει να σημειώσουμε στο σημείο αυτό ότι η ΝΔ και ο ΣΥΡΙΖΑ στηρίζουν ανοιχτά την κυβερνητική πολιτική παράδοσης των ΑΠΕ στην ιδιωτική πρωτοβουλία.

Ήδη  ο κ. Βουλγαράκης ζητούσε ελκυστικότερες τιμές αγοράς της ιδιωτικής παραγωγής από το κράτος και ο κ. Παπαδημούλης διαμαρτυρήθηκε για τα μικρά κονδύλια ενίσχυσης που διατίθενται για τους ιδιώτες παραγωγούς (φόρουμ ELFORES 24/5/2001).

Ας μην έχουμε νομικές αυταπάτες ότι παραβιάζεται το νομικό οπλοστάσιο σήμερα ενώ έχει θεσμοθετηθεί η νόμιμη αδικία μέσω της πολιτικής της απελευθέρωσης της ενέργειας, πολλές δεκαετίες πριν, που γεννά σήμερα δυσβάσταχτες συνέπειες για το λαό με την εκτόξευση των τιμών.

Άλλωστε και το χρηματιστήριο ενέργειας, εξόχως αρνητική εξέλιξη των τελευταίων ετών, καθώς απελευθερώθηκαν ακόμα πιο πολύ οι τιμές της κιλοβατώρας, με νομικές διατάξεις κατοχυρώθηκε, ωφέλησε άραγε κανέναν από τα εκατομμύρια των Ελλήνων  ; πέρα από τα ολιγοπώλια της ενέργειας, πέρα από ελάχιστους δηλαδή.

Το νομικό οπλοστάσιο λοιπόν δεν είναι τίποτα από ένα πιστό παρακολούθημα της οικονομίας του κέρδους.

Κάθε λοιπόν επίκληση νομικών διατάξεων για την επίλυση του προβλήματος και της αντίθεσης Κεφαλαίου-Περιβάλλοντος δεν αποτελεί παρά αναπαραγωγή της Οικονομίας του Κέρδους που υπηρετεί τους Μεγάλους Επιχειρηματικούς ομίλους.

Είναι ένας ολισθηρός δρόμος καθώς τα όρια  των νομικών λύσεων είναι επισφαλή για το Κίνημα.

Δεν μπορεί λοιπόν το Κίνημα να εγκλωβιστεί σε σταθμίσεις μεταξύ αγαθών συνταγματικά προστατευόμενων και την μη τήρηση νομικών διατάξεων, γιατί απλά το δικαίωμα του Καπιταλιστή θα είναι το υπέρτερο έναντι όλων διότι αυτός νομοθετεί.

Προφανώς το Κεφάλαιο θα παραβιάζει και νομικές διατάξεις που το ίδιο έχει θεσπίσει  σε μια προηγούμενη ιστορική χρονική-κοινωνική συνθήκη και πλέον μπορεί να μοιάζουν εμπόδια στη δράση του εκ της ίδιας της φύσης του κεφαλαίου και της ανάγκης του για αχαλίνωτη κερδοφορία, αλλά πολύ γρήγορα θα ξανανομοθετήσει έως ότου φυσικά προκύψουν οι επόμενες διατάξεις και δεν θα υφίστατο καμία παραβίαση των προηγούμενων διατάξεων,  όλα πλέον θα είναι ξανά νόμιμα αφού το κεφάλαιο θα έχει πιάσει τα νέα του όρια στη κερδοφορία και θα είναι πλέον  ικανοποιημένο πάντα όμως προσωρινά ικανοποιημένο, προσωρινές και οι διατάξεις λοιπόν.

Είπατε κάτι; περί στάθμισης δικαιωμάτων και άλλων βαρύγδουπων θεωριών  Συνταγματικού Δικαίου και πολύ Επιστημονικού κύρους, παρακαλώ!!!

Πόσο θα γέλαγε σήμερα ο μεγάλος Κώστας Βάρναλης αν διαπίστωνε κάποιους να «φλερτάρουν» με τέτοιες νομικές αυταπάτες. 

Φυσικά έτσι λύνονται τα νομικά ζητήματα στο καπιταλισμό που για αυτούς δεν αποκαλούνται παραβιάσεις νόμου αλλά ξεπέρασμα γραφειοκρατικών κωλυμάτων.

Δεν μπορούμε λοιπόν να τους κερδίσουμε χρησιμοποιώντας τα δικά τους εργαλεία, τους νόμους τους, είναι ένα ολισθηρό έδαφος για το κίνημα να αναμετρηθούμε εκεί γιατί ανά πάσα στιγμή θα βγαίνουμε «παράνομοι».

Ας θυμηθούμε τη μνημειώδη φράση του Καρλ Μαρξ:

«Το κεφάλαιο το τρομάζει η έλλειψη κέρδους ή το πολύ μικρό κέρδος […]. Όταν το κεφάλαιο έχει το ανάλογο κέρδος, γίνεται τολμηρό. Με δέκα τα εκατό (10%) κέρδος αισθάνεται τον εαυτό του σίγουρο και μπορεί να το χρησιμοποιήσει κανείς παντού, με 20% γίνεται ζωηρό, με 50% γίνεται θετικά παράτολμο, με 100% τσαλαπατάει όλους τους ανθρώπινους νόμους, με 300% δεν υπάρχει έγκλημα που να μη ριψοκινδυνεύσει να το πράξει».

Εδώ να σημειωθεί πώς η κυβερνητική πολιτική για τις ΑΠΕ εντάσσεται στο πλαίσιο της γενικότερης πολιτικής της ΕΕ και της ελληνικής ολιγαρχίας για απελευθέρωση και ιδιωτικοποίηση του τομέα της ηλεκτρικής ενέργειας. 

Η άρχουσα τάξη προσπαθεί να διαμορφώσει προϋποθέσεις ώστε να συγκρατήσει την τάση πτώσης του μέσου ποσοστού κέρδους, να επιτύχει ένα νέο επίπεδο συγκέντρωσης του κεφαλαίου, να ανεβάσει την κερδοφορία των υπερσυσσωρευμένων κεφαλαίων.

Η ΕΕ ιδιαίτερα επιχειρεί να μεγεθύνει την κερδοφορία των κοινοτικών μονοπωλίων και να οικοδομήσει μια «ενιαία ευρωπαϊκή αγορά ενέργειας» στο πλαίσιο της ΟΝΕ για να ανταπεξέλθει στον ανταγωνισμό με τις ΗΠΑ. Γι’ αυτό το μονοπωλιακό κεφάλαιο ακολουθεί την πολιτική των καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων, της εκτεταμένης ιδιωτικοποίησης κρατικών τομέων παραγωγής και της ισοπέδωσης των εργατικών και ασφαλιστικών κατακτήσεων των εργαζομένων.

Απέναντί μας λοιπόν είναι οι Μονοπωλιακοί Όμιλοι της Ενέργειας-Επιχειρηματίες, τα Κόμματα τους, οι Κυβερνήσεις, η Ευρωπαϊκή Ένωση, αυτό να είναι καθαρό σε όλους. Αυτοί είναι οι αντίπαλοι.

Δεν είναι μία μεμονωμένη εταιρεία, ένας μεμονωμένος ιδιώτης, ένας δασάρχης, άλλωστε αν ήταν έτσι θα είχαμε ξεμπερδέψει πολύ νωρίτερα.

Απέναντί μας είναι η ανάπτυξη για τους λίγους που συγκρούεται με τις ανάγκες των πολλών. Είναι τα κέρδη τους απέναντι στις ζωές μας. Απέναντί μας είναι το ίδιο το σύστημα της εκμετάλλευσης, ο καπιταλισμός και ακριβώς οι ίδιες οι πολιτικές του για το περιβάλλον, τη φύση, το λαϊκό πλούτο συνολικότερα.

Ειδικότερα στην Ευρυτανία η επιχειρούμενη  ανάπτυξη των «πράσινων αρπακτικών»  συγκρούεται απόλυτα με  τις ανάγκες των πολλών, τις ανάγκες των  κατοίκων, για ρεύμα φτηνό, για προστασία του λαϊκού πλούτου (λίμνες, ποτάμια βουνά, usus communis res, πράγματα κοινόχρηστα προς χρήση), προστασία του περιβάλλοντος, της ίδιας της ζωής συνολικότερα.

Η επιχειρούμενη ανάπτυξή τους συγκρούεται με τις ανάγκες των κτηνοτρόφων που θέλουν να μείνουν στην περιοχή τους για να μπορούν να ζήσουν με αξιοπρέπεια τις οικογένειές τους και να μην εξαϋλωθούν από την επέλαση των «πράσινων αρπακτικών».

Η επιχειρούμενη ανάπτυξή τους στην περιοχή  και η εξ αυτής αλλαγή χρήσης γης, της συγκεκαλυμμένης αρπαγής γης, συγκρούεται απόλυτα με την ανάγκη των κατοίκων να παραμείνουν σταθερά  στον τόπο τους και να αναπτύξουν απρόσκοπτα την ζωή τους με τα χαρακτηριστικά της τοπικής οικονομίας (κτηνοτροφία-αγροτιά) και όχι με τα χαρακτηριστικά του βιομηχανικού-σεληνιακού τοπίου που θέλουν να επιβάλλουν οι επιχειρηματίες για τα κέρδη τους στα οποία δεν θα χωρά ούτε κτηνοτροφική ανάπτυξη ούτε αγροτική ανάπτυξη ούτε περιβάλλον ούτε ποτάμια ούτε λίμνες ούτε βουνά. 

Η επιχειρούμενη ανάπτυξή τους στην Ευρυτανία με σκοπό το κέρδος συγκρούεται με τις ζωές μας και καταστρέφει τον τόπο που δημιούργησαν γενιές ολόκληρες.

Ή εμείς ή αυτοί! Ή ο λαός ή τα μονοπώλια της ενέργειας!

Το Κ.Κ.Ε θα μείνει συνεπές και θα παράσχει όλες του τις δυνάμεις για την ευαισθητοποίηση του λαού με πλατιά ενημέρωση για τον αγώνα και την ανάπτυξη αυτού, ως το τέλος, αφού παλεύει σταθερά και διαχρονικά:

-Για να μην υπάρξει καμία εγκατάσταση ανεμογεννητριών στο νομό Ευρυτανίας, καθώς και εγκατάσταση φωτοβολταϊκών πάρκων,  πλωτών ή χερσαίων, στη λίμνη, στη Βαλαώρα ή σε οποιοδήποτε σημείο του νομού μας.

-Αγωνίζεται άμεσα να μην υπάρξει καμία αλλαγή χρήσης γης στην  Ευρυτανία. 

-Αγωνίζεται σταθερά ενάντια στην προώθηση της απελευθέρωσης–ιδιωτικοποίησης του ενεργειακού τομέα που γίνεται και μέσω της εγκατάστασης ιδιωτικών αιολικών πάρκων, φωτοβολταϊκών, χερσαίων ή πλωτών, και Α.Π.Ε που σχεδιάζονται και λειτουργούν με γνώμονα το καπιταλιστικό κέρδος των λίγων και όχι τις διευρυνόμενες λαϊκές ανάγκες των πολλών στον τομέα ενέργειας.

-Παλεύει για τη διασφάλιση φτηνής παροχής ενέργειας για τις λαϊκές ανάγκες, τη μείωση του κόστους παραγωγής ενεργειακού προϊόντος με ρεύμα φτηνό για όλο το λαό.

-Για  ασφάλεια εργαζομένων και κατοίκων, την προστασία του περιβάλλοντος, λιμνών ποταμών, βουνών.

-Για τη διασφάλιση των νερών.

-Για τη μείωση του βαθμού εξάρτησης της χώρας από εισαγόμενα καύσιμα.

Όταν τα υπόλοιπα κόμματα στηρίζουν όλους τους ενεργειακούς κολοσσούς με τις νομοθεσίες τους που θέλουν να αλωνίσουν και στην περιοχή μας στην Ευρυτανία όπου με τα χρήματα του λαού θέλουν να κάνουν δουλειές σε βάρος του λαού φορτώνοντας στην πλάτη μας πανάκριβα τιμολόγια.

Όταν όλοι αυτοί, οι όμιλοι, επιδοτούνται με τα χρήματα του ελληνικού λαού χωρίς να ξοδέψουν λεπτό και μας λένε πώς κόπτονται για το συμφέρον του λαού ο οποίος πληρώνει ένα πανάκριβο ρεύμα για να θησαυρίζουν τα μονοπώλια της ενέργειας.

Οι λίγοι να θησαυρίζουν με τα χρήματα των πολλών ενώ οι πολλοί, τα εκατομμύρια ανθρώπων, το χειμώνα να παγώνουν αφού τους έχουν αδειάσει και τα πορτοφόλια. Ενώ το καλοκαίρι σε αφόρητες συνθήκες ζέστης να μην έχουν καμία δυνατότητα να έχουν ένα δροσερό σπίτι για τους ίδιους λόγους που κρυώνουν και το χειμώνα.

Αυτή είναι η ανάπτυξη που ονειρεύονται για εμάς τα κόμματα της άρχουσας τάξης και οι μονοπωλιακοί όμιλοι. Από τη μία άδειες τσέπες για το λαό, παγωμένα σπίτια για τους κατοίκους του νομού μας και από την άλλη γεμάτα θησαυροφυλάκια για τους επιχειρηματίες  στην ενέργεια οι οποίοι έχουν σκάσει από τα κέρδη.

Όταν όλα τα κόμματα της άρχουσας τάξης έρχονται να υπηρετήσουν τους μονοπωλιακούς ομίλους με ζεστό χρήμα και ενισχύσεις, το Κ.Κ.Ε είναι το μόνο κόμμα που υπηρετεί και παλεύει για το λαό.

Επειδή ξέρει πως είναι το καπιταλιστικό κέρδος που εκτοξεύει τις τιμές στην ενέργεια και μετατρέπει κοινωνικά αγαθά σε ακριβοπληρωμένα εμπορεύματα.

Αυτή είναι η θεμελιώδης διαφορά του με όλα τα υπόλοιπα κόμματα, τα αστικά, την οποία συγκαλύπτουν και αποσοβούν σε βάρος μας. 

ΤΟ ΚΑΛΑ  ΣΧΕΔΙΑΣΜΕΝΟ  ΠΡΟΔΙΑΓΕΓΡΑΜΜΕΝΟ  ΟΡΓΑΝΩΜΕΝΟ ΕΓΚΛΗΜΑ ΣΤΗΝ ΕΥΡΥΤΑΝΙΑ ΑΠΑΙΤΕΙ ΜΙΑ ΚΑΛΑ ΟΡΓΑΝΩΜΕΝΗ ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ ΚΑΙ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ, ΑΠΑΙΤΕΙ ΛΑ΄Ι΄ΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΚΑΤΟΙΚΩΝ ΚΑΙ ΤΟΥ ΕΥΡΥΤΑΝΙΚΟΥ ΛΑΟΥ ΣΥΝΟΛΙΚΑ  ΓΙΑ ΝΑ ΑΠΟΤΡΑΠΕΙ.

ΑΠΑΙΤΕΙΤΑΙ ΚΛΙΜΑΚΩΣΗ ΤΗΣ ΔΡΑΣΗΣ, ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟΣ, ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΕΥΑΙΣΘΗΤΟΠΟΙΗΣΗΣ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟΥ ΜΕΡΟΥΣ ΤΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΑΣ.

ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ, ΦΟΡΕΊΣ, ΣΥΛΛΟΓΙΚΟΤΗΤΕΣ, ΚΑΤΟΙΚΟΙ, ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΤΑ ΚΑΤΑΦΕΡΟΥΜΕ ΜΕ ΤΑΞΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ.

ΣΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΕΞΕΛΙΣΣΕΤΑΙ, ΑΝΑΠΤΥΣΣΕΤΑΙ, ΔΕΝ ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΜΕ ΜΟΝΟΙ ΜΑΣ ΚΑΙ ΔΕΝ ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΣΕ ΝΑ ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΑ, ΣΕΒΟΜΑΣΤΕ ΤΗΝ ΑΥΤΟΝΟΜΙΑ ΤΩΝ ΣΥΛΛΟΓΙΚΟΤΗΤΩΝ, ΤΩΝ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ, ΤΩΝ ΚΑΤΟΙΚΩΝ, ΤΩΝ ΦΟΡΕΩΝ ΣΤΟ ΚΙΝΗΜΑ, ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΚΑΘΕ ΞΕΧΩΡΙΣΤΟ ΚΑΙ ΜΕΜΟΝΩΜΕΝΟ ΑΝΘΡΩΠΟ ΠΟΥ ΚΑΤΕΒΑΙΝΕΙ ΣΤΟ ΔΡΟΜΟ ΚΑΙ ΠΑΛΕΥΕΙ ΓΙΑ ΤΟ ΔΙΚΑΙΟ ΑΓΝΟΩΝΤΑΣ ΤΙΣ ΣΕΙΡΗΝΕΣ ΤΗΣ ΥΠΟΤΑΓΗΣ.

ΑΦΕΤΕΡΟΥ ΔΕΝ ΘΑ ΣΑΣ ΚΡΥΨΟΥΜΕ ΠΟΤΕ ΤΟΝ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟ ΑΝΤΙΠΑΛΟ ΓΙΑΤΙ Ο ΑΝΩΤΕΡΩ ΟΡΟΣ ΕΙΝΑΙ ΚΡΙΣΙΜΟΣ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΞΑΓΩΓΗ ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΩΝ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗ ΑΥΤΟΥ ΤΟΥ ΑΓΩΝΑ  ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΚΑΘΕ ΑΓΩΝΑ.

ΣΑΣ ΛΕΜΕ ΠΩΣ ΘΑ ΕΙΜΑΣΤΕ ΠΛΑΪ ΚΑΙ ΔΙΠΛΑ ΣΤΟΝ ΑΓΩΝΙΖΟΜΕΝΟ ΛΑΟ ΣΤΗΝ ΕΥΡΥΤΑΝΙΑ ΜΕΧΡΙ ΤΕΛΟΥΣ ΚΑΙ ΘΑ ΚΑΤΑΘΕΣΟΥΜΕ ΟΛΕΣ ΜΑΣ ΤΙΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΓΙΑ ΑΥΤΌ, ΝΑ ΤΟ ΞΕΡΕΤΕ! 

ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΛΛΗ ΣΑΣ ΛΕΜΕ ΠΩΣ ΔΕΝ ΘΑ  ΚΟΛΑΚΕΥΣΟΥΜΕ ΤΟ ΛΑΟ ΑΛΛΑ ΘΑ ΠΟΥΜΕ ΤΑ «ΣΥΚΑ-ΣΥΚΑ» ΚΑΙ ΤΗ «ΣΚΑΦΗ-ΣΚΑΦΗ» ΟΠΩΣ ΕΛΕΓΕ Ο ΠΟΙΗΤΗΣ ΓΙΑΝΝΗΣ ΡΙΤΣΟΣ ΣΤΟ ΠΟΙΗΜΑ «ΚΑΠΝΙΣΜΕΝΟ ΤΣΟΥΚΑΛΙ».

Εμπνεόμαστε και παίρνουμε δύναμη από τους Νικηφόρους Αγώνες που αναπτύχθηκαν στο νομό Ευρυτανίας ώστε πριν κάποια χρόνια στη Βαλαώρα, στο μεγαλύτερο κτηνοτροφικό χωριό του νομού μας, να ακυρωθούν στην πράξη οι σχεδιασμοί για χερσαία φωτοβολταϊκά με αποτέλεσμα να αποτραπούν οι ολέθριες συνέπειες για τους κατοίκους και το περιβάλλον.

Παίρνουμε δύναμη από τους Νικηφόρους Αγώνες που αναπτύχθηκαν στο Νομό Ευρυτανίας, ώστε στα Τοπόλιανα στα μέσα της δεκαετίας του 1990 να αναχαιτιστούν δια παντός επιχειρηματικά σχέδια ανεπίστρεπτης άλωσης της τοπικής κτηνοτροφικής οικονομίας και εξ ολοκλήρου καταστροφής του περιβάλλοντος από εταιρεία εξαγωγής μαρμάρων.

Είναι στο χέρι λοιπόν του λαού, να σπάσουν ξανά τα μούτρα τους τα Μονοπώλια της Ενέργειας στην Ευρυτανία. 

Μπορούμε να θέσουμε στο μουσείο των μπρούτζινων αρχαιοτήτων τα επικίνδυνα  σχέδια τους για τον τόπο και την περιοχή.

Αφού ξέρουμε καλά πως όταν μπορούμε να κερδίσουμε έστω και σε ένα μικρό μέρος τον αντίπαλο μπορούμε να τον κερδίσουμε παντού.

Όλα είναι στο χέρι μας, η ενεργητική συστράτευση του λαϊκού παράγοντα ή μη, θα κρίνει τις εξελίξεις γύρω από το ζήτημα σε συνδυασμό με την διάρκεια, τη σταθερότητα, την κατεύθυνση του αγώνα αλλά και την συσπείρωση νέων δυνάμεων που θα δώσουν καινούργια ορμή.

ΤΩΡΑ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΠΡΟΒΑΛΛΕΙ ΕΠΙΤΑΚΤΙΚΑ ΜΕΤΑ ΤΟ ΕΠΙΤΥΧΗΜΕΝΟ ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ ΣΤΙΣ 30/6/2024 ΚΑΙ ΤΑ ΜΗΝΥΜΑΤΑ ΤΟΥ ΕΙΝΑΙ Η ΑΝΑΓΚΗ ΓΙΑ ΑΚΟΜΑ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΤΟΥ ΑΓΩΝΑ, ΓΙΑ ΑΚΟΜΑ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ  ΤΑΞΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ, ΓΙΑ ΑΚΟΜΑ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ ΔΡΑΣΗ ΚΑΙ ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟ ΑΥΤΗΣ, ΓΙΑ ΠΑΛΛΑΪΚΉ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΟΛΟΥ ΤΟΥ ΕΥΡΥΤΑΝΙΚΟΥ ΛΑΟΥ.

Δεν ξεχνάμε στον αγώνα μας αυτόν τα λόγια του Ποιητή:

«Όχι με λόγια, μ’ έργα τ’ άδικο πολέμα! Κι όχι μονάχος! Με τα πλήθη συνταιριάσου!» (Κώστας Βάρναλης)


*Ο Κων/νος Πάζιος ήταν υποψήφιος βουλευτής του Κομμουνιστικού Κόμματος στην Ευρυτανία

(πρώτη δημοσίευση στο blog "Ευρυτάνας ιχνηλάτης" )


23 σχόλια:

ΕΥΡΥΤΑΝΑΣ ΙΧΝΗΛΑΤΗΣ είπε...


Ευχαριστούμε πολύ τον συμπατριώτη μας Κων/νο Πάζιο για αυτό το τόσο σημαντικό άρθρο που χάρισε στους αναγνώστες μας, αλλά και για τα θερμά του λόγια όσον αφορά το ιστολόγιό μας

Ανώνυμος είπε...

Γερά αδέρφια, " να σώσουμε οτιδήποτε αν σώζεται". Να βρουν τα παιδιά μας στο σοσιαλισμό δύο έλατα, μια όμορφη σκιά από μας!

ΑΓΡΑΦΙΩΤΗΣ είπε...

Ψηλά το κεφάλι! Θα νικήσουμε!

doctor είπε...

ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ. ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ ΣΤΟΝ ΚΩΝ-ΝΟ ΠΑΖΙΟ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΕΙΣΔΥΤΙΚΗ ΜΑΤΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΝΑΛΥΣΗ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΠΑΡΑΜΕΤΡΩΝ ΤΗΣ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΙΚΗΣ "ΠΡΑΣΙΝΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ".

Χρήστος είπε...

Εμπρός Ευρυτάνες και Αιτωλοακαρνάνες.
Όλοι στις επάλξεις. Δεν θα σταματήσουν αν δεν τους σταματήσουμε.

Πικρές μνήμες είπε...

Ξεριζωθήκαμε μια φορά
όχι στο νέο ξεριζωμό
60 χρόνια μετά.
Κάτω τα χέρια από τη γη
και τη λίμνη μας.

Φυσιολάτρης! είπε...

https://eyrytixn.blogspot.com/2013/05/50.html?m=1

Στο link ένα πολύ ωραίο αφιέρωμα.........του Θωμά Κότσια..............αν θέλετε να μάθετε για τον πρώτο ξεριζωμό!!!!!!!!!

Δημήτρης Γκορόγιας είπε...

Αισθήματα αισιοδοξίας και αγωνιστικής ανάτασης προκαλεί η ανάρτυσή σου σύντροφε Κώστα στο φιλόξενο μπλόγκ του ΕΥΡΥΤΑΝΑ ΙΧΝΗΛΑΤΗ! Αισθήματα καθαρά, αντιστοιχισμένα όμως και με τα κρίσιμα στοιχεία της αγωνιστικής εκδήλωσης που πραγματοποιήθηκε την περασμένη Κυριακή 30-6 στη γέφυρα Τατάρνας.
Τα μέλη των εργατικών και συνταξιουχικών σωματείων, οι φίλοι και οι συνοδοιπόροι των περιβαλλοντικών συλλόγων, όλων των οργανώσεων του λαικού κινήματος, κάθε συλλογικότητας με ταξικό προσανατολισμό πρέπει να κατανοήσουν ουσιαστικά τον υποκριτικό χαρακτήρα των διακηρύξεων της αστικής πολιτικής της "πράσινης μετάβασης", σχετικά με την προστασία του περιβάλλοντος. Να χωρίσουν αμετάκλειτα την ήρα απο το στάρι στο επίπεδο των προσδοκιών τους. Δεν είναι δυνατόν να κερδίσεις διαδοχικές μάχες, πόσο μάλλον έναν ολόκληρο πόλεμο αν δεν γνωρίζεις τον επιδιωκόμενο τελικό σκοπό του εχθρού, τα μέσα ,τις δυνάμεις και τις εφεδρείες που διαθέτει στο επίπεδο του έμψυχου και πολεμικού υλικού, τα δίκτυα πληροφοριών και προπαγάνδας που χρησιμοποιεί, τις εναλακτικές στρατηγικές του σε περίπτωση ανυπέρβλητων δυσκολιών του πρωτογενούς σχεδίου... Ο λαικός αγώνας , κάθε κινητοποίηση που αντιστρατεύται τα συμφέροντα της πλουτοκρατίας, της κοινωνικής τάξης που σήμερα βρίσκεται στην εξουσία χρειάζεται και πρέπει να έχει γεναία πολιτική ενίσχυση και καθοδήγηση. Πεντακάθαρη στα προτάγματά της:
Οι ζωές μας μπροστά ή τα κέρδη τους!
Έχουμε δουλειά πολλή ώσπου να καρφωθεί στην ψυχή και το νου του λαού η βεβαιότητα για την υπεροχή της κοινωνικής ιδικτησίας, του σοσιαλισμού. Αλήθεια που ισχύει και στο επίπεδο της προστασίας του περιβάλλοντος με την
εφαρμογή μιαςισόρροπης σχέσης των ανθρώπων με τη φύση, του περιβάλλοντος με την βιομηχανική και την κοινωνική δραστηριότητα.
Ε ΚΑΙ ΝΑΙ ΛΟΙΠΟΝ, ΕΠΙΤΑΚΤΙΚΑ ΜΠΑΙΝΕΙ ΤΟ ΕΡΩΤΗΜΑ ΠΡΟΣ ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΑΠΟ ΤΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΚΙΝΗΜΑΤΑ:
ΠΡΑΣΙΝΟ NEW DEAL ή σοσιαλισμός;
Μια και καλή, να φωτισθούν, να ξεμπροστιασθούν οι πραγματικοί στόχοι και οι αντιλαικές συνέπειες της "πράσινης" αστικής διαχείρισης.

Μάκης Κρίκελλο είπε...

Ανάλυσε όλες τις πτυχές του θέματος που ταλανίζει την Ελλάδα μας κ την Ευρυτανία ειδικότερα ο Κώστας Πάζιος! Χείμαρρος πραγματικός διανθισμένος με λόγια μεγάλων αντρών!! Λόγω της μεγάλης του έκτασης προσπάθησα να κρατήσω το κυρίαρχο πρόσταγμά του!! Και τούτο νομίζω ότι είναι ένα και απολύτως απαραίτητο για επιτυχή ολοκλήρωση του αγώνα μας!! Να είμαστε ενωμένοι χωρίς κομματικές ή άλλες παρωπιδες σε τούτον τον υπέρ βωμών και εστιών αγώνα!! Το Κρίκελλο μπροστά σ αυτόν εδώ και είκοσι χρόνια θα είναι πάντα μαζί σας!!!

Α.Κ είπε...

Το συλλαλητήριο είχε μεγάλη επιτυχία.Φάνηκε ότι ο κόσμος έχει διάθεση να αγωνιστεί δυναμικά για να μην καταστραφεί ο τόπος του και να μην ξεριζωθεί από τη γη του. Με τη μαζική συμμετοχή στις αμεσοδημοκρατικές συλλογικές διαδικασίες, την αυτοοργάνωση και τη μαχητική κλιμάκωση θα καταφέρουμε να αποκρούσουμε την επίθεση των καπιταλιστών και του κράτους στις ζωές μας.

Ανώνυμος είπε...

Πολύ αξιόλογο κείμενο , αναλύει με επιχειρήματα όλες τις πτυχές γύρω από τις ΑΠΕ και το πολυπλόκαμο σύστημα που στηρίζει και προωθεί τη λεγόμενη πράσινη ανάπτυξη ,μπράβο κύριε Πάζιε, σας ευχαριστούμε.

Oρεσίβιος είπε...

Επιτροπή Αγώνα Ευρυτάνων & Αιτωλοακαρνάνων:

Με επιτυχία και μαζική παρουσία πολιτών, συλλογικοτήτων, φορέων αλλά και ανθρώπων της τοπικής αυτοδιοίκησης πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 30 Ιουνίου 2024 στην γέφυρα Τατάρνας το συλλαλητήριο κατά της εγκατάστασης φωτοβολταϊκών στους βοσκοτόπους της Βαλαώρας του Δήμου Αγράφων, στις λίμνες Κρεμαστών, Καστρακίου και Στράτου, καθώς και ανεμογεννητριών και έργων αντλησιοταμίευσης σε ολόκληρη την γύρω περιοχή. Με κύριο σύνθημα «Σώστε τις Λίμνες του Αχελώου – Όχι στην δευτερο ξεριζωμό», όλοι οι παρευρισκόμενοι έδειξαν με την συμμετοχή και την παρουσία τους την συμπαράσταση στον αγώνα της τοπικής κοινωνίας, αλλά και την αντίθεσή τους στα σχεδιαζόμενα έργα ΑΠΕ.

Βασικοί ομιλητές ήταν ο κος Τρύφων Κόλλιας, δικηγόρος του Δήμου Αγράφων και των πολιτών της Αιτωλοακαρνανίας τόσο για τις τρέχουσες όσο και για προηγούμενες υποθέσεις αδειοδότησης έργων ΑΠΕ στην περιοχή, ο κος Αλέξανδρος Φωτόπουλος, μέλος της επιτροπής αγώνα καθώς και ο κος Κωνσταντίνος Ζώης, ο οποίος μετέφερε στους παρευρισκόμενους την ομιλία του κου Θωμά Κώτσια (επίσης μέλη της επιτροπής) που δυστυχώς για λόγους υγείας δεν κατάφερε να παρευρεθεί στο συλλαλητήριο. Χαιρετισμό απηύθυναν ο Δήμαρχος Αγράφων, κος Αλέξιος Καρδαμπίκης και ο Βουλευτής του Κ.Κ.Ε. Ν. Αιτωλοακαρνανίας κος Παπαναστάσης Νικόλαος.

Το τεράστιας σημασίας ζήτημα για το οποίο πραγματοποιήθηκε η κινητοποίηση αυτή, αναδείχθηκε μέσα από την μαζική συμμετοχή ανθρώπων όχι μόνο της τοπικής κοινωνίας, αλλά και έτερων περιοχών και συλλογικοτήτων που επίσης μάχονται για την υπεράσπιση του φυσικού περιβάλλοντος ανά την Ελλάδα. Αμέσως μετά τις κεντρικές ομιλίες ακολούθησε δυναμική πορεία στην γέφυρα της Τατάρνας, στην οποία όλοι οι συμμετέχοντες έδωσαν βροντερό «παρών» φωνάζοντας με παλμό συνθήματα κατά της εγκατάστασης βιομηχανικών μονάδων ΑΠΕ στην περιοχή. Κάποια από αυτά τα συνθήματα ήταν τα παρακάτω:
“Πάνε 60 χρόνια απ´ τον Ξεριζωμό

Δεν θα επιτρέψουμε το έγκλημα αυτό”

“Οι Λίμνες του Αχελώου φτιαχτήκανε με αίμα

Πάνελ και φουρφούρια, δεν θέλουμε ούτε ένα”

“Άνθρωποι της γης, βοσκοί της Βαλαώρας

Δεν θα σας ρημάξουνε κέρδη κιλοβατώρας”

“ΟΧΙ στον Νέο Ξεριζωμό

Πάρτε τις ΑΠΕ σας και φύγετε από ´δω”

Δυστυχώς, για λόγους συντόμευσης της διαδικασίας εξαιτίας των δύσκολων συνθηκών κάτω από τις οποίες διεξήχθη το συλλαλητήριο (έκθεση στον ήλιο, υψηλή θερμοκρασία), παραλήφθηκαν εκ μέρους της επιτροπής αγώνα οι χαιρετισμοί και τα ευχαριστήρια μηνύματα προς όλες τις συλλογικότητες οι οποίες παρευρέθηκαν για να στηρίξουν τον αγώνα.

Ορεσίβιος είπε...

Οι συλλογικότητες/φορείς αυτοί, τους οποίους ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ θερμά για την παρουσία τους, είναι:

– Ομάδα Πρωτοβουλίας για την Αξιοποίηση της Λίμνης Πουρναρίου Άρτας
– Ελληνικός Ορειβατικός Σύλλογος (ΕΟΣ) Αγρινίου

– Σύλλογος Βαλαριωτών Αθηνών

– Εκπρόσωπος κτηνοτρόφων Βαλαώρας, Ιωάννης Γιαννούλης

– Κίνηση πολιτών για τα αιολικά στις δημοτικές ενότητες Φουρνά και Κτημενίων (δήμου Καρπενησίου)

– Ασηλάγητος Αγρινίου

– Κίνηση Πολιτών για την προστασία της Οίτης

– Σύλλογος Φίλων Βελανιδιάς και Περιβάλλοντος Η Αμαδρυάδα

– Αντιεξουσιαστική Κίνηση

– Όμιλος Φίλων του Δάσους Λαμίας

– Σωματείο Συνταξιούχων Ευρυτανίας-ΕΦΚΑ (εκπρόσωπος κος Γκορόγιας Δημήτρης)

– Σύλλογος Γυναικών Βαλαώρας (δήμου Αγράφων)

– Ανοιχτή Συνέλευση ενάντια στη πράσινη ανάπτυξη και τα αιολικά στα Άγραφα (Καρδίτσα)

– Σύλλογος Πνευματικού Κέντρου Κρέντης (δήμου Καρπενησίου)

– Σύλλογος Κρικελιωτών Ευρυτανίας

– Πολιτιστικός Σύλλογος Καμαρούλας (δήμου Αγρινίου)

– Σύλλογος Απανταχού Αγιοπαρασκευιωτών Αγίου Βλασίου “Η Μοιρόραχη” (δήμου Αγρινίου)

– Πολιτιστικός Σύλλογος Καστανούλας “Ο Προφήτης Ηλίας” (δήμου Αγρινίου)

– Φωτόπολις: Φωτογραφικό Φεστιβάλ Αγρινίου

– Ομοσπονδία Συλλόγων Τριχωνίδας (ΟΣΥΤ)

– Δίκτυο φορέων και πολιτών για την προστασία των Αγράφων

– Πρωτοβουλία Αθήνας για τα Άγραφα

– ΟΞΥΓΟΝΟ ΤΩΝ ΑΓΡΆΦΩΝ: Πολιτιστική Περιβαλλοντική Ομάδα

– Πεζοπορικός Φυσιοδιφικός Σύλλογος Καρπενησίου

– Συντονιστική Επιτροπή για τον δρόμο Αγρινίου-Καρπενησίου

– Σύλλογος Χαλκιοπουλιτών Αθήνας: εκπρόσωπος Τσιούνης Ευάγγελος

– Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Αιτωλοακαρνανίας

– Εργατικό Κέντρο Αγρινίου

– Πολιτιστικός Σύλλογος Δυτικής Φραγκίστας

– Ελληνικός Ορειβατικός Σύλλογος (ΕΟΣ) Καρδίτσας

– Παναιτωλοακαρνανική Συνομοσπονδία (ΠΑΝ.ΣΥ): εκπρόσωπος Τσιούνης Ευάγγελος

– Πολιτιστικός Σύλλογος Πυργίου “Ο Άγιος Αθανάσιος”(δήμου Αγρινίου)

– Πολιτιστικός Σύλλογος Σκουτεσιάδας (δήμου Αγρινίου)

– Αντιαιολικό Κίνημα της Εύβοιας

– Επιτροπή Αγώνα Όχι Ανεμογεννήτριες στα Γεράνεια

– Σύλλογος Τρικλινιωτών Αγρινίου

– Σ.Ε.Ε.Α. Σύλλογος Εμπόρων και Επιχειρηματιών Δήμου Αγρινίου (εκπροσώπηση αντιπρόεδρος κος Τσερπέλης Δημήτριος)

– Πρόεδρος Κοινότητας Ματσουκίου (δήμου Αγρινίου) κος Κουτρουμάνος Χαράλαμπος

– Πρόεδρος Κοινότητας Μπαμπαλιού (δήμου Αμφιλοχίας)-κος Αποστολάκης Αναστάσιος

– Πρόεδρος Κοινότητα Καστρακίου (δήμου Αγρινίου) -κος Μηλιόρδος Γρηγόριος

– Προεδρος Σαργιάδας (δήμου Αγρινίου)

– Προεδρος Νεάπολης (δήμου Αγρινίου)

– Κοινότητα Χαλκιοπούλων (δήμου Αμφιλοχίας) εκπρόσωπος Ταλιούρας Βασίλειος

– Νομαρχιακή Οργάνωση Νέας Αριστεράς Αιτωλοακαρνανίας

– Νομαρχιακό τμήμα ΑΔΕΔΥ Ευρυτανίας

– Επιτροπή Κ.Κ.Ε. Περιοχής Στερεάς Ελλάδος

– Πιστωτικός Συνεταιρισμός Αιτωλική Πίστη

– Τον Δήμο Αγρινίου εκπροσώπησαν ο αντιδήμαρχος κος Φαρμάκης Ιωάννης & ο Δημοτικός Σύμβουλος κος Βραχωρίτης Κωνσταντίνος

– Βουλευτής Σύριζα Ν. Αιτωλοακαρνανίας: κος Ζαμπάρας Μίλτος

– Υποψήφιος Βουλευτής Σύριζα Ν. Αιτωλοακαρνανίας: κος Θεοδωράκης Γρηγόριος

– Δήμαρχος Αμφιλοχίας: κος Τουρουνίδης Αθανάσιος

– Δρώ: Κίνηση Πολιτών για την Αιτωλοακαρνανία

– Εργαστήριο Αγροδασοπονίας και Δασικής Εδαφολογίας Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών

– Βουλευτής Κ.Κ.Ε. Ν. Αιτωλοακαρνανίας: κος Παπαναστάσης Νικόλαος

– Λαϊκή Συσπείρωση Δήμου Αγρινίου

– Πολιτιστικός Σύλλογος Αλεστίων Ευρυτανίας

– Πρόεδρος Αλεστίων

– Ανυπότακτο Αγρίνιο

– Αναρχικοί-Αναρχικές Αγρινίου

– Λαϊκή Συσπείρωση δήμου Αμφιλοχίας

– Περιφερειακός Σύμβουλος Ευρυτανίας κος Ευαγγελογιώργος Θωμάς

– Κοινότητα Αμαράντου δήμου Καρδίτσας (εκπρόσωπος ο πρόεδρος κος Παπαδάκος Αντώνιος)

– Αγροτικός Συνεταιρισμός Καινουργίου Τριχωνίδας

– Μοτοπαρέα Αμφιλοχίας

– Αθλητικός Πολιτιστικός Σύλλογος: Δόξα Καινουργίου

– Λαϊκή Ενότητα – Ανυπότακτη Αριστερά Αιτ/νίας

Ορεσίβιος είπε...

Η επιτροπή αγώνα Ευρυτάνων & Αιτωλοακαρνάνων, εκπροσωπώντας όλους τους συντοπίτες και συμπολίτες μας οι οποίοι αντιτίθενται στην μετατροπή τους φυσικού περιβάλλοντος της Ευρυτανίας και της Αιτωλοακαρνανίας σε μια απέραντη βιομηχανική περιοχή,

Απαιτούμε:

1. Οι τεχνητές λίμνες Κρεμαστών, Καστρακίου και Στράτου να παραμείνουν ΑΚΡΙΒΩΣ ως έχουν, χωρίς καμία απολύτως επιπλέον εγκατάσταση μονάδων παραγωγής ενέργειας, δεδομένου ότι εδώ και δεκαετίες συνεισφέρουν και θα συνεχίσουν να συνεισφέρουν ΤΑ ΜΕΓΙΣΤΑ στην παραγωγή καθαρής ηλεκτρικής ενέργειας, και μάλιστα χωρίς τις απαραίτητες κοινωνικές, περιβαλλοντικές και οικονομικές αντισταθμίσεις.

2. Οι βοσκότοποι της Βαλαώρας Αγράφων, του μεγαλύτερου κτηνοτροφικού χωριού της Ευρυτανίας, να συνεχίσουν να υφίστανται ως πεδίο δραστηριότητας του πρωτογενούς τομέα παραγωγής και όχι να μετατραπούν σε απέραντη βιομηχανική περιοχή από την εγκατάσταση χιλιάδων στρεμμάτων φωτοβολταϊκών, κάτι το οποίο πέραν της οικονομικής καταστροφής των κατοίκων του χωριού, θα επιφέρει τον οριστικό ξεριζωμό τους.

3. Να μην υλοποιηθεί κανένα επιπλέον έργο αντλησιοταμίευσης στις τεχνητές λίμνες Κρεμαστών και Καστρακίου (δύο έργα βρίσκονται ήδη υπό κατασκευή και άλλα οκτώ έχουν λάβει άδεια παραγωγού), δεδομένου ότι πέραν της υποχρεωτικής ισοπέδωσης χιλιάδων στρεμμάτων αμιγώς παρθένων δασικών εκτάσεων για την κατασκευή τους, η λειτουργία τους απαιτεί την ολοένα επεκτεινόμενη εγκατάσταση μονάδων παραγωγής ενέργειας από ΑΠΕ (ανεμογεννήτριες, πλωτά & χερσαία φωτοβολταϊκά κ.α.) στην γύρω περιοχή. Στην ουσία τα έργα αυτά, αν υλοποιηθούν, αποτελούν τον «Δούρειο Ίππο» για την πλήρη ισοπέδωση των άμεσα γειτνιαζόντων ορεινών όγκων, ήτοι του Παναιτωλικού Όρους, των Αγράφων, των βουνών του Βάλτου αλλά και των ημιορεινών περιοχών των Δήμων Αγράφων, Αγρινίου και Αμφιλοχίας.

4. Οι αρμόδιες και αδειοδοτούσες υπηρεσίες να σεβαστούν απόλυτα το δικαίωμά μας να ζούμε μέσα σε ένα αδιατάρακτο φυσικό περιβάλλον και να μην αδειοδοτούν έργα ΑΠΕ, υποχρεώνοντάς μας είτε να προβούμε σε έναν δεύτερο ξεριζωμό, είτε να ζουμε ες αεί μεσα σε βιομηχανικές εγκαταστάσεις, βάζοντας την ΟΡΙΣΤΙΚΗ ΤΑΦΟΠΛΑΚΑ σε ολόκληρη την ύπαιθρο των Δήμων Αγράφων, Αγρινίου και Αμφιλοχίας.

Τέλος, δηλώνουμε ότι θα συνεχίσουμε αυτόν τον αγώνα έως ότου φτάσει η στιγμή να παραδώσουμε στις επόμενες γενιές ό,τι ακριβώς κληρονομήσαμε από τους προγόνους μας και εκφράζουμε την αμέριστη συμπαράστασή μας σε όλους τους συμπολίτες και τις συλλογικότητες που αγωνίζονται για την υπεράσπιση του φυσικού περιβάλλοντος ανά την Ελλάδα.

Η επιτροπή αγώνα Ευρυτάνων & Αιτωλοακαρνάνων

Free Palestine είπε...

Εύγε σύντροφε Κ Πάζιο για το εκπληκτικό σου άρθρο. Είπες τα πάντα καθαρά και ξάστερα.

kapetandiamantis είπε...

ΤΟ ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΕΙΝΑΙ ΑΔΙΣΤΑΚΤΟ. ΔΕΝ ΣΕΒΕΤΑΙ ΟΥΤΕ ΤΟΝ ΑΝΘΡΩΠΟ ΟΥΤΕ ΤΗ ΦΥΣΗ ΜΠΡΟΣΤΑ ΣΤΗΝ ΑΚΟΡΕΣΤΗ ΔΙΨΑ ΤΟΥ ΓΙΑ ΚΕΡΔΗ. ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΤΟΥ ΜΟΝΟ ΕΝΑ ΚΙΝΗΜΑ ΑΠΟΦΑΣΙΣΜΕΝΟ ΚΑΙ ΤΑΞΙΚΑ ΣΥΝΕΙΔΗΤΟΠΟΙΗΜΕΝΟ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΒΑΛΕΙ ΦΡΑΓΜΟ ΣΤΑ ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΚΑ ΣΧΕΔΙΑ. Ο ΚΩΝ. ΠΑΖΙΟΣ ΤΟ ΕΘΕΣΕ ΑΨΟΓΑ.

Δημήτρης Χ είπε...

Αν δεν τους εμποδίσουμε σε λίγα χρόνια δεν θα έχει μείνει τίποτε όρθιο. Τα βουνά θα γεμίσουν θεορατες σιδεριές, τα ποτάμια φράγματα και οι λίμνες τζάμια. Θα ζούμε πια σε ένα άθλιο βιομηχανοποιημένο τοπίο όσοι απομείνουμε δηλαδή γιατί οι περισσότεροι θα ξεριζωθούν.
Αρα χρειάζεται ξεσηκωμός!

Scorpion49 είπε...

Έχουν τρελαθεί, μόνο τα λεφτά έχουν στο βρώμικο μυαλό τους, όλα εδώ θα μείνουν, είμαστε περαστικοί και θα πρέπει να νοιαζόμαστε για όσους πρόκειται να ζήσουν μετά από εμάς. Τη φύση ή τη σέβεσαι ή σε τιμωρεί. Χωρίς αγώνες δεν κερδίζεις το σεβασμό , αλλά κυρίως το μέλλον για πραγματική ζωή!!!

Ανώνυμος είπε...

Μπράβο στον κύριο Πάζιο για το πολύ εμπεριστατωμένο άρθρο, πλήρες εύστοχο!
Πρέπει με δουλειά μυρμηγκιού, άνθρωπο τον άνθρωπο να μιλάμε, να αναλύουμε να καλούμε σε συμμετοχή και δράση, ανεξαρτήτως πολιτικής αφετηρίας, να αντιληφθούν ποιος είναι ο πραγματικός αντίπαλος που καταστρέφει τον τόπο μας και τις ζωές μας. Και ποια είναι αντικειμενικά η μόνη εναλλακτική λύση για να ζήσει ο άνθρωπος σε αρμονία με την μητέρα φύση και με αξιοπρέπεια. Ή οι ζωές μας ή τα κέρδη μερικών πολυεθνικών. Όποιος λέει ότι μπορούν παράλληλα να είναι και οι δυο ευχαριστημένοι, κοροιδεύει συνειδητά τον λαό. Εμείς είμαστε η μεγάλη πλειοψηφία του Ελληνικού λαού και αυτοί μια χούφτα. Όταν το αντιληφθούμε και δράσουμε όπως πρέπει, δεν έχουν καμία τύχη απέναντι μας , όση δύναμη και όσα μέσα κι αν διαθέτουν. Όσα δε φέρνει ο χρόνος τα φέρνει η στιγμή.. Και τα τιμημένα χώματα της Ευρυτανίας το ξέρουν πολύ καλά αυτό! Με αγωνιστική αισιοδοξία. Γιάννης Γ.Κ.

Ο Γιάννος απ' τα βουνά της Πίνδου. είπε...

Φονιάδες μονοπώλια μας καίνε μας ρημάζουν.....Έρχονται χρόνια δύσκολα.Πριν 20 χρόνια.Στελιος Καζαντζίδης.Σημερα εμείς οι ανυπότακτοι που δεν σκύβουμε το κεφάλι σε κανέναν μπέη και αγά δίνουμε ραντεβού στις στρατες του αγώνα.Γεια σου ανυπότακτε Κωνσταντή Παζιο απογονε κλεφτών αρματολών και καπεταναίων Ανταρτών.Ευγε.

Ανώνυμος είπε...

Πολύ ωραίο το το κείμενο του σ. Κ. Παζιου... Είμαστε αισιόδοξοι και δυνουμε τη μάχη καθημερινά...Το συλλαλητήριο ειχε μεγάλη επιτυχία που έγινε την Κυριακή 30 Ιουνίου 2024

PHOTO ΤΙΤΛΟΙ είπε...

Η εξαιρετική και πληρέστατη ανάλυση του Κώστα Πάζιου συμβάλλει σημαντικά στο οπλοστάσιο της επιχειρηματολογίας του αγώνα απέναντι στην πράσινη απάτη. Τον ευχαριστούμε και δυναμώνουμε την πάλη μας ενάντια στα τραστ της ενέργειας που απειλούν να ισοπεδώσουν τα πάντα.

against the system είπε...

Δεν θα περάσουν!!!