Παρασκευή 2 Αυγούστου 2024

Φωτο περίπατος (ΙΙΙ)












Με το φακό του "Ευρυτάνα ιχνηλάτη"

13 σχόλια:

against the system είπε...

Όπως έλεγε και ο Καζαντζάκης, "έχεις τα πινέλα, έχεις τα χρώματα, ζωγράφισε τον παράδεισο και μπες μέσα.”

Ανώνυμος είπε...

Ιχνηλάτη είσαι καλλιτέχνης

doctor είπε...

Η ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΕΡΜΗΝΕΥΕΙ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΕΣ.
ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ ΦΙΛΤΑΤΕ ΕΥΡΥΤΑΝΑ.

Δραση στο Ωραιοκαστρο είπε...

Υπέροχες!!!

Giannis Pit. είπε...

Ευτυχώς που είναι το μπλογκ εδώ, Ευρυτάνα και μπορούμε και εμείς οι κάτοικοι της τσιμεντούπολης να ζήσουμε τη μαγεία της φύσης εκεί.
Σε ευχαριστούμε για την ξενάγηση, φίλε μου και την ομορφιά, που μάς χάρισες.
Να είστε όλοι καλά.

Δόλοπας είπε...

Φανταστικές οι φωτογραφίες σου Ιχνηλάτη.

Aris είπε...

Ειναι πολυ ομορφα τα βουνα μας αυτη την εποχη και ιδιως δροσερα ,
ευεργετουν σωμα και ψυχη.!!

Ανώνυμος είπε...

Αφήνω αυτό:
Οι 112 εκτελεσμένοι στο Λαζαρέτο της Κέρκυρας
https://corfucommunists.gr/%CE%B9%CF%83%CF%84%CE%BF%CF%81%CE%AF%CE%B1/%CE%BF%CE%B9-112-%CE%B5%CE%BA%CF%84%CE%B5%CE%BB%CE%B5%CF%83%CE%BC%CE%B5%CE%BD%CE%BF%CE%B9-%CF%83%CF%84%CE%BF-%CE%BB%CE%B1%CE%B6%CE%B1%CF%81%CE%B5%CF%84%CE%BF
για τους Κατή και Κουκούτση στο Λαζαρέτο

ΥΓ. Δεν χρειάζομαι δημοσίευση.
Το θέμα στέλνω και κάνε κατά πως πρέπει.

Νά'σαι καλά.

ΕΥΡΥΤΑΝΑΣ ΙΧΝΗΛΑΤΗΣ είπε...

Το ανωτέρω θέμα ανέβηκε στη στήλη ΕΜΦΑΣΗ του blog μας.

Στη συγκεκριμένη στήλη η οποία βρίσκεται στην κάθετη δεξιά μπάρα του ιστολογίου μας (είναι αυτή με το χαρακτηριστικό εικονίδιο με τον πιτσιρίκο που μοιράζει εφημερίδες) - εκεί αναδημοσιεύουμε επίλεκτα θέματα από άλλους ιστοτόπους.

Με ένα "κλικ" στο εικονίδιο ο αναγνώστης μεταφέρεται αυτόματα στο σάιτ που εμπεριέχει το επιλεγμένο θέμα.

PHOTO ΤΙΤΛΟΙ είπε...

ΨΗΦΙΣΜΑ

Της ενημερωτικής εκδήλωσης για τους Αιολικούς Σταθμούς Παραγωγής Ηλεκτρικής Ενέργειας στις Δ Ε Φουρνά, Κτημενίων, Μενελαίδας, Ρεντίνας
και Καλλιφωνίου

Εμείς, πρόεδροι των Κοινοτήτων και των Συλλόγων των χωριών των Δημοτικών Ενοτήτων Φουρνά, Κτημενίων, Μενελαίδας, Ρεντίνας και Καλλιφωνίου και κάτοικοι του χωριού, που συναντηθήκαμε σήμερα 4 Αυγούστου 2024 στον Φουρνά Ευρυτανίας, υπογράφοντας το παρόν ψήφισμα θέλουμε να διατρανώσουμε την πλήρη αντίθεσή μας στην εγκατάσταση των Αιολικών Σταθμών των εβδομήντα εννέα ανεμογεννητριών στην περιοχή μας. Συγκεκριμένα υποστηρίζουμε ότι:
Είμαστε υπέρ των ΑΠΕ, αλλά με όρους και προϋποθέσεις προστασίας του περιβάλλοντος∙ και κυρίως με τη σύμφωνη γνώμη της τοπικής κοινωνίας. Θεωρούμε και είμαστε σίγουροι ότι υπάρχουν εναλλακτικές και ισοδύναμες λύσεις για να μπορέσει η χώρα μας να καλύψει τις ανάγκες της και τους σταδιακούς στόχους, που βάζει η Ευρωπαϊκή Ένωση και το Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα (ΕΣΕΚ). Σε κάθε περίπτωση είμαστε πεπεισμένοι ότι η επικείμενη αναθεώρηση του Ειδικού Χωροταξικού για τις ΑΠΕ, που βρίσκεται σε εξέλιξη και, δυστυχώς, διαρκώς αναβάλλεται, θα αφήσει την Ευρυτανία εκτός των Περιοχών Αιολικής Προτεραιότητας (ΠΑΠ), υπακούοντας στο Περιφερειακό Χωροταξικό Πλαίσιο (ΠΧΠ) της Στερεάς, το οποίο χαρακτηρίζει την Ευρυτανία «Περιφερειακό Πάρκο Ορεινής Αμιγούς Φύσης και Ορεινής Μεσογειακής Παραδοσιακής Κληρονομιάς».  Αναλυτικότερα:
√ Οι εγκαταστάσεις των τεράστιων αυτών ανεμογεννητριών 200μ συνολικού ύψους, πρόκειται να γίνουν μέσα στο δάσος. Σε συνδυασμό με τα συνοδά έργα -και αναφερόμαστε στη διάνοιξη δρόμων πρόσβασης πλάτους τουλάχιστον 10μ, και κάποιες φορές 20μ, την εσωτερική οδοποιία με εκσκαφές και εκβραχισμούς, την προσωρινή εγκατάσταση εργοταξίων, την ανέγερση οικίσκων ελέγχου, το υπόγειο και εναέριο δίκτυο μεταφοράς (πυλώνες) για τη σύνδεση με το δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας, την ανέγερση υποσταθμού ανύψωσης τάσης κλπ- θα προκαλέσουν υποβάθμιση, διάβρωση, κατακερματισμό και καταστροφή των φυσικών βιοτόπων των οργανισμών του δάσους, θα επιδράσουν αρνητικά στη χλωρίδα και στην πανίδα της περιοχής και θα αυξήσουν δραματικά τον κίνδυνο εκδήλωσης πυρκαγιάς.
√  Το ελατόδασος του Δασαρχείου Φουρνά είναι το δεύτερο μεγαλύτερο σε μέγεθος στην Ελλάδα, με την καλύτερη ποιότητα ελάτινου ξύλου, που για τους ελάχιστους μόνιμους οικονομικά ενεργούς εναπομείναντες κατοίκους αποτελεί πηγή ζωής και εισοδήματος. Με τα έργα αυτά αντικειμενικά ανατρέπεται ο χαρακτήρας της περιοχής των νοτιοανατολικών Αγράφων και καθίσταται πλέον Βιομηχανική Ενεργειακή Περιοχή, με ό,τι αυτό συνεπάγεται.
√ Οι θέσεις εγκατάστασης των ανεμογεννητριών απαιτούν έκταση μικρού γηπέδου ποδοσφαίρου σε υψόμετρα πάνω από τα 1400 μέτρα, που το ορεινό τοπίο στα υψόμετρα αυτά θεωρείται, και πρέπει να προστατεύεται, ως φυσικό απόθεμα και απόθεμα βιοποικιλότητας, περιοχή φυσικού κάλους με πλούσιο πολιτιστικό απόθεμα.

PHOTO ΤΙΤΛΟΙ είπε...

√ Η  κάθε ανεμογεννήτρια σύμφωνα με τις ΜΠΕ είναι μια τεράστια βιομηχανική μονάδα. Το συνολικό ύψος της είναι 200μ, όσο το ύψος ενός ουρανοξύστη 60 ορόφων! Η βάση στήριξης της κάθε ανεμογεννήτριας απαιτεί τουλάχιστον 500 κυβικά μέτρα μπετόν με πολύ πυκνό σιδερένιο οπλισμό, φυτεμένη στο έδαφος που ΠΟΤΕ δεν πρόκειται να επανέλθει στην αρχική του κατάσταση.
√ Τμήμα του Αιολικού Σταθμού (ΑΣΠΗΕ) στη θέση «Τρία Σύνορα» και το μεγαλύτερο μέρος του ΑΣΠΗΕ στη θέση «Κόκκαλα - Τρίκορφο» βρίσκονται εντός της περιοχής του Καταφυγίου Άγριας Ζωής, καθώς και τμήμα της γραμμής διασύνδεσης του Υ/Σ με την υφιστάμενη γραμμή Υ.Τ. (150 kV) «ΛΑΜΙΑ - ΚΑΡΠΕΝΗΣΙ» βρίσκεται εντός επίσης Καταφυγίου Άγριας Ζωής.
√ Πρόκειται να εγκατασταθούν στα «μαξιλάρια» των χωριών και σε μικρή σχετικά απόσταση∙ και με δεδομένο ότι τα χωριά Βράχα και Χόχλια έχουν χαρακτηριστεί στο παρελθόν ως κατολισθήσιμα, υπάρχει πιθανότητα στο μέλλον να κινδυνέψουν από τα έργα των εκβραχισμών και των εκχωματώσεων καθιστώντας το έδαφος πιο ευάλωτο, σύμφωνα και με τις πρόσφατες τραγικές εμπειρίες των πλημμυρών του ΙΑΝΟΥ και του DANIEL
√ Ο Νομός Ευρυτανίας με την αναθεώρηση του Περιφερειακού Χωροταξικού Πλαισίου της Στερεάς (ΦΕΚ 299/14.12.2018) έχει χαρακτηριστεί ως Περιφερειακό Πάρκο Ορεινής Αμιγούς Φύσης και Ορεινής Μεσογειακής Παραδοσιακής Κληρονομιάς. Έχει δε εκπονηθεί ήδη η Μελέτη από την Περιφερειακή Ενότητα Ευρυτανίας και είναι σε εξέλιξη το έργο της ανάδειξης (ΑΔΑ: Ω0ΒΠ7ΛΗ-Υ6Ψ). Αυτό αποφεύγεται να αναφερθεί στη ΜΠΕ των έργων, παρά του ότι αυτή έχει εκδοθεί τον Ιανουάριο του 2021.
√ Ο πληθυσμός της Ευρυτανίας διαρκώς συρρικνώνεται λόγω των πολιτικών της εγκατάλειψης και απειλείται  η συνέχιση της λειτουργίας της ως αυτόνομος Νομός. Πεποίθησή μας είναι ότι η συγκράτηση του πληθυσμού της Ευρυτανίας και όλων των Δημοτικών μας Ενοτήτων περνάει μέσα από την προώθηση και υποστήριξη του ήπιου ορεινού εναλλακτικού τουρισμού, την αξιοποίηση του δασικού πλούτου και τη στήριξη της μελισσοκομίας και της μικρής παραδοσιακής κτηνοτροφίας, στοιχεία που υπονομεύονται από την εγκατάσταση των αιολικών σταθμών σε όλο το Νομό.
√ Τέλος, κατά το παρελθόν από την πρώτη στιγμή για τα έργα αυτά έχουν εκδοθεί αρνητικές γνωμοδοτήσεις από τον Καποδιστριακό Δήμο Κτημενίων, το Δασαρχείο Φουρνά και την Περιφέρεια Στερεάς, όπως και σήμερα από τους Δήμους Καρπενησίου, Μακρακώμης και Σοφάδων.

Για όλους αυτούς τους λόγους, και για πολλούς άλλους ακόμα, απαιτούμε από τις αρμόδιες Υπηρεσίες, τη ΡΑΑΕΥ και τη Διεύθυνση Περιβαλλοντικής Αδειοδότησης του ΥΠΕΝ, να απορρίψουν τις ΜΠΕ και να ακυρώσουν τα έργα των οκτώ αιολικών σταθμών και να προστατευτεί αυτό που μας κρατάει όρθιους ακόμα στην Ευρυτανία:  ο φυσικός μας πλούτος και το παρθένο περιβάλλον.
Καλούμε όλους τους φίλους συνδημότες μας, τους απανταχού συγχωριανούς μας, να αντιδράσουν αποφασιστικά, συντονισμένα και οργανωμένα μέσα από τους φορείς της αυτοδιοίκησης, τους Συλλόγους και τις Κινήσεις Πολιτών. Οι καιροί ου μενετοί!
Για μας στην Ευρυτανία και στα νοτιοανατολικά Άγραφα απόλυτος κυρίαρχος ήταν, είναι, και θα είναι η φύση!! Να γίνει παντού γνωστό το μήνυμα: Δεν θα επιτρέψουμε την εγκατάσταση αιολικών σταθμών στον τόπο μας! Να απαιτήσουμε όλοι μαζί και να πούμε ένα μεγάλο:

ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΑΝΕΜΟΓΕΝΝΗΤΡΙΩΝ ΣΤΑ ΝΟΤΙΟΑΝΑΤΟΛΙΚΑ ΑΓΡΑΦΑ

Μάκης Κρίκελλο είπε...

Ευρυτάνα Ιχνηλάτη, όχι μόνο κρατάς Θερμοπύλες με την τεράστια δεξαμενή σου σε ιστορικά γεγονότα που αφορούν κυρίως την αγαπημένη μας ρίζα την Ευρυτανία, αλλά κοσμείς αυτόν τον ιστότοπο και τις ψυχές μας με ωραίες εικόνες ετούτης της αδούλωτης γης!! Ειμασταν χθές στην Φουρνά και μαζί με αρκετούς για τη δεδομένη στιγμή αγωνιστές κατά της άλωσης βουνών και ποταμών μας, όπως περιγράφει κ το παραπάνω ψήφισμα δηλώσαμε ενωμένοι και κυρίως αποφασισμενοι να δώσουμε τα πάντα, να πολεμήσουμε για λεύτερα βουνά χωρίς αιολικά, για σεβασμό στη Μάνα Φύση!!!

ΕΥΡΥΤΑΝΑΣ ΙΧΝΗΛΑΤΗΣ είπε...


Ευχαριστούμε για τις επισκέψεις, τις ενημερώσεις και τα σχόλια.