Πέμπτη 1 Ιουνίου 2017

Η σκανταλιάρα Κίσσα!


Υποδεχόμαστε το καλοκαιράκι με ένα υπέροχο-σπαρταριστό κείμενο του Ευρυτάνα λογοτέχνη Στέφανου Γρανίτσα (1880-1915) που αναφέρεται σε ένα πανέξυπνο και σκανταλιάρικο πουλί του τόπου μας την Κίσσα! Το εν λόγω κείμενο εμπεριέχεται στο γνωστό βιβλίο του αείμνηστου συμπατριώτη μας, που κοσμεί και την προσωπική μας βιβλιοθήκη, και φέρει τον τίτλο:"Τα άγρια και τα ήμερα του βουνού και του λόγγου" (Βιβλιοπωλείον της Εστίας). 

Απολαύστε το:

================

Η ΚΙΣΣΑ

Από τα καφενεία του χωριού λείπει αυτό το κα­λοκαίρι ένα ανυπόφορον βάσανο: Η Κίσσα. Είναι ένα πουλί ολίγον μεγαλύτερον από τον κόσσυφαν, αλλά καταπλούμιστο, ίσως από τα ευμορφότερα πουλιά των Ευρυτανικών λόγγων, μαζί με την πέρδικαν, τον τσα­λαπετεινόν (αγριοκόρακα) και τον συκοφάγον. Αλλ’ όσον αγρίμια είναι τα άλλα πουλιά, τόσον ευκολοημέρευτος είναι η Κίσσα.

Οι ολίγοι φοιτηταί που έρχονται εδώ τους καλο­καιρινούς μήνας, περνούν τον καιρόν των ημερεύοντες Κίσσες. Αυτό το πουλί έχει τας κυριωτέρας αρετάς της ελληνικής κοινωνικής ζωής. Του αρέσει η κου­βέντα, λέγει λίγες λέξεις, μιμείται πολύ, σφυρίζει έξο­χα, τρελαίνεται για κομπολόγι, έχει έρωτα στα τρα­πουλόχαρτα και κλέβει όσο δεν φαντάζεσθε.

Εάν τύχη να περάσετε κανένα λόγγον θα νομίσε­τε ότι κάπου δίπλα σας είναι βλάχοι. Προγκά όπως οι βοσκοί, κάνει θαυμάσια τον ήχον του αργαλειού, γαυγίζει όπως τα σκυλιά, χαχανίζει και σφυρίζει θαυμάσια. Οι κυνηγοί την έχουν χάρον στα κυνήγιά των. Σφυρίζει όπως αυτοί και γελά τα σκυλιά των.

Μία την οποίαν είχεν ημερεύσει προ ετών κάποιος φοιτητής, και ήκουεν εις το όνομα Λίζα, είχε καταντήσει πληγή των καφενείων και των σπιτιών. Άμα έβλεπε να παίζουν τα χαρτιά -εδώ δε η πρέφα αρχί­ζει από το πρωί και τελειώνει το βράδυ- η Λίζα θα άφηνε τις περιοδείες της ανά το σπίτι και θα εστρώνετο δίπλα εις την πρέφαν διά να κλέβη χαρτιά και κιμωλίαν.

Ιδιαιτέραν προτίμησιν έδειχνε στις φιγούρες και τα νίκελ. Επειδή όμως το είχεν αντιληφθή ότι την ανεκάλυψαν ως κλέπτριαν, εφρόντιζε να κλωτσά τα χαρτιά και να τα ρίχνη κάτω από τα τραπέζια, άμα ήνοιγε καμμία φιλονεικία ζωηρά μεταξύ των παιζόντων, διότι τότε ήτο βεβαία ότι δεν την παρακολουθούσαν.

Άμα τα εσήκωνε αργότερον από κάτω, διά να τα μεταφέρη στη φωλιά της, ποτέ δεν τα έπαιρνε με το ράμφος της διά να μη την βλέπωμεν. Τα ετρύπωνε από τα πτερά της και αφού επήγαινε κάμποσον δρόμο περπατώντας, τότε τα ήρπαζε με το ράμφος της και επετούσε. Άμα την εβλέπαμε να φεύγη από το καφενείον περπατητά είμαθε βέβαιοι ότι κάτι λα­θρεμπόριον έχει κάτω από τις φτερούγες της.

Όταν κάποτε ανεκαλύψαμεν την κρυψώνα της, εγίναμεν κύριοι δύο περίπου δραχμών εις νίκελ, δύο πακέτων καπνού, μιας τράπουλας από φιγούρες, μιας χαλκομανίας και αφθόνου «πέτρου» - είδος λαζανιών τα οποία φκιάνουν με αυγά, γάλα και βούτυρον.

Εγνώριζε σχεδόν όλους τους τακτικούς πελάτας των τριών-τεσσάρων καφενείων του χωριού μας. Εγνώριζεν ωσαύτως τον χασάπην, ο οποίος την εφιλοδώρει κάποτε ολίγο πλεμόνι, και τον οποίον άμα δεν έσφαζε τον έπαιρνε από κοντά. Εκείνος την έδιωχνε και της έλεγεν:

-Ε! καλά τώρα φεύγα!... Μου ’δωκες την παραγ­γελία να σου κρατήσω κρέας άμα σφάξω...

Άμα έβγαινε στο χωριό από τα χωράφια του ένας γέρος με μεγάλο κόκκινο κομπολόγι τον υπεδέχετο και τον συνώδευε στο καφενείο. Ήταν μεγάλη χαρά της ν’ ακούη το παίξιμο του κομπολογιού.

Ώρες ολόκληρες εκάθητο δίπλα του για να χαί­ρεται το κομπολόγι. Κάποτε είπαμε του γέρου και άφησε σ’ ένα κάθισμα το κομπολόγι του. Η Λίζα εκοίταξεν όλους και άμα είδε πως κανείς δεν την πα­ρακολουθεί, έσυρε το κομπολόγι κρυφά-κρυφά και το ετρύπωσε κάτω από τον μπεζαχτάν του καφετζή. Έπειτα έφυγε, ίσως για να μην αποδοθή εις αυτήν η κλοπή. 

Αλλ’ όταν επέστρεψε και δεν ευρήκεν εκεί τα κο­μπολόγι έβαλε κάτι κραυγάς, ως να επέπληττεν ημάς τους άλλους διότι την εκλέψαμεν. Επί τέλους ο γέρος ήρχισε να παίζη πάλι το κομπολόγι του και τότε η Λίζα ησύχασε, σκεφθείσα ίσως ότι το επήρε εκείνος εις τον οποίον ανήκε το κλοπιμαίον.

Διά τους χωρικούς είναι μεγάλη πληγή, διότι ρη­μάζει τα καλαμπόκια και τα σταφύλια. Η Λίζα ευρήκε οικτρόν θάνατον μέσα εις καλαμπόκι από ένα γέρον ο οποίος δεν την διέκρινεν ότι ήτο η ήμερη Κίσσα, με όλα τα λοφία και τα βροντζαλίδια, με τα οποία την είχαμε στολισμένην.

Ευτυχώς εσχάτως ανεκαλύφθη και το φόβητρον της Κίσσας από τους χωρικούς. Απηυθύνθησαν στην πολλήν εξυπνάδα της διά να την φοβίσουν και να μην πατά στα καλαμπόκια. Περιτριγυρίζουν το χωράφι με μίαν χονδρήν κλωστήν και η Κίσσα, η οποία δεν φο­βείται τίποτε άλλο, άμα βλέπει τα ακίνδυνα αυτά ράμματα, επάνω από τα οποία διέρχονται ανύποπτα τα άλλα πουλιά, αυτή υποπτεύεται ότι κάποια μεγά­λη παγίς είναι στημένη και φεύγει.

-Α, εδώ είναι δάκτυλος! Όλα κι όλα, έμενα δεν με γελάτε!...

Μήπως, αγαπητέ Ζαχαρία, δεν είναι ελληνικωτάτη και αυτή η ευφυία της, η οποία την βάζει να υποπτεύεται δακτύλους διά να μένη θεονήστικη;

14 σχόλια:

ΕΥΡΥΤΑΝΑΣ ΙΧΝΗΛΑΤΗΣ είπε...

Τη συνοδευτική φωτο βρήκαμε στο διαδίκτυο.
Καλό καλοκαίρι...

Aris είπε...

χαχαχαχαχα, μεγαλο κλεφτρονι η κισσα, ουτε πολιτικος να ηταν!!!!
αξεπεραστος ο Γρανιτσας, μοναδικη η γραφή του, υποκλινομαι!!

ποιώ - ελένη είπε...

Καλό μήνα Ευρυτάνα μου
Απολαυστικό το κείμενο!!!!!

Να περνάς όμορφα...

Giannis Pit. είπε...

Καλό Μήνα φίλε και καλό καλοκαίρι.

doctor είπε...

Η ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΚΗ ΑΦΗΓΗΣΗ ΤΟΥ ΣΤΕΦΑΝΟΥ ΓΡΑΝΙΤΣΑ ΡΕΕΙ ΣΑΝ ΤΟ ΓΑΡΓΑΡΟ ΝΕΡΑΚΙ!

PHOTO ΤΙΤΛΟΙ είπε...

Αθώα κηρύσσεται η κίσσα,
διότι άκακες και αθώες είναι οι μικροκλοπές της.
Εδώ άλλα κι άλλα συμβαίνουν στη χώρα της αρπαχτής και δεν τρέχει και τίποτε!

Φυσιολάτρης! είπε...

Θαυμάσια αναφορά.....σε ένα ακόμη εύστροφο πλάσμα....της μάνας φύσης!!!!!!Καλό μήνα και καλό καλοκαίρι!!!!!!!!!

Ανώνυμος είπε...

Σα ναχουν περασει πολλες χιλιαδες χρονια.
Σημερα αντε να ξεχωριζουμε πεντε δεντρα κατα μεσο ορο ο καθενας μας με το ονομα τους.
Μονο η αναγκη για επανασταση και κομμουνισμο δεν εχει αλλαξει.
Γιωργος

Μαρία Κανελλάκη είπε...

Απόλαυσα τη γλώσσα που παραπέμπει σε μια έξοχη ηθογραφία εποχής. Και φυσικά τα νοήματα και τους συνειρμούς που μοιραία γίνονται με τις σύγχρονες "κίσσες" του τόπου.
Καλό μήνα Ευρυτάνα και θερμά ευχαριστώ για την τιμή που μου κάνεις!

ΕΥΡΥΤΑΝΑΣ ΙΧΝΗΛΑΤΗΣ είπε...

Mε την ευκαιρία του σχολίου της Μaria Kanellaki να σας υπενθυμίσουμε ότι στην κάθετη πλαϊνή μπάρα του blog μας, υπάρχει η στήλη "ΕΜΦΑΣΗ" (είναι αυτή με το εικονίδιο που παριστά έναν πιτσιρίκο να μοιράζει εφημερίδες!). Κάνοντας "κλικ" στην εικόνα έχετε την ευκαιρία να διαβάζετε ενδιαφέροντα θέματα και νέα από άλλους ιστότοπους. Η στήλη ενημερώνεται ταχτικά. Επισκεφτείτε την... αξίζει!!! Ειδικά σήμερα!!!

kapetandiamantis είπε...

TI NA ΠΕΙ ΚΑΝΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ ΣΤΕΦΑΝΟ ΓΡΑΝΙΤΣΑ....
ΚΑΙ ΜΟΝΟ ΠΟΥ ΜΕΤΑ ΕΝΑΝ ΑΙΩΝΑ ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΜΕ ΤΟΣΟ ΚΕΦΙ ΤΑ ΓΡΑΦΟΜΕΝΑ ΤΟΥ, ΑΡΚΕΙ!!!!

Λωτοφάγος είπε...

Ευχαριστώ πολύ για το κείμενο, Ιχνηλάτη. Μου έφτιαξε το πρωινό!
Καλή Κυριακή.

ΕΥΡΥΤΑΝΑΣ ΙΧΝΗΛΑΤΗΣ είπε...

Ευχαριστούμε για τις επισκέψεις και τα σχόλια.
Ας αναπαύεται μακάριος ο συμπατριώτης μας Στέφανος Γρανίτσας. Το έργο του ζει...

akrat είπε...

ευλογημένο κείμενο ευλογημένο