Δευτέρα 15 Μαΐου 2023

Αλληγορικό - προεκλογικό*


Που λέτε πάνω εκεί στα Ψηλά Βουνά, ένας λύκος, γραβατωμένος και κυριλάτος, έβγαζε προεκλογικό λόγο από το μπαλκόνι στα πρόβατα που τον ακούγανε από κάτω. Ζητούσε λοιπόν "ανάθεση" για να τα σώσει. Και τι τους υποσχόταν λέτε; Πως μόλις εκλεγεί θα γίνει... χορτοφάγος! Κι εκείνα τον ακούγανε...

Ήταν όμως κι ένα πρόβατο, μαύρο, που δεν καθόταν καλά. Δυσφορούσε με όσα άκουγε και αυθαδίαζε περιγελώντας συνεχώς το λύκο. Είχε μάλιστα και την αναίδεια να καλεί τα υπόλοιπα  ζώα της στάνης να μην αναθέσουν στο λύκο τη σωτηρία τους. Ο πανέξυπνος λύκος δεν έπραξε απευθείας κάτι ο ίδιος. Το άφησε στους υπηκόους του, στα πρόβατα. Εκείνα, όχι μόνο δεν άκουσαν το μαύρο πρόβατο αλλά και το έδιωξαν κακήν κακώς. 

Τα πρόβατα ψήφισαν το λύκο, αυτός εκλέχτηκε παμψηφεί και την επόμενη μέρα καταβρόχθισε με τους φίλους του το δυστυχισμένο κοπάδι. Το μόνο που σώθηκε ήταν το ατίθασο πρόβατο το οποίο είχε πάρει ήδη το μοναχικό δρόμο του, σε βουνά και σε λαγκάδια, περιπλανώμενο αδιάκοπα καθώς δεν βρισκόταν άλλο κοπάδι για να το δεχθεί αφού η απειλή του λύκου κυριαρχούσε παντού!

Μετά όμως από πολλές περιπλανήσεις και ταλαιπωρίες σκέφτηκε πως δεν πάει άλλο και πως δεν αξίζει να ζει κατ' αυτό τον τρόπο, μια σκληρή ζωή, μίζερη και πικρή.

Και έτσι πήρε την απόφαση να διεκδικήσει το ζωτικό χώρο που του ανήκε, κόντρα στην εξουσία του λύκου. Βρήκε λοιπόν και κάποιους άλλους αποδιωγμένους "συναδέλφους", όχι πολλούς, πέντε -έξι θα 'ταν, πήραν παρέα και μερικούς ψυχωμένους σκύλους που δεν χαμπάριαζαν από φοβέρες και έστησαν όλοι μαζί το δικό τους μπαϊράκι αποφασισμένοι να ζήσουν ελεύθερα έστω και με τον κίνδυνο να αφανιστούν.

Άλλωστε, όπως συμφώνησαν, αυτό ήταν το σωστό, να αγωνιστούν για να ζήσουν! Και πως ακόμη και αν δεν νικούσαν το λύκο, θα πάλευαν ώστε πλέον να μην ζει κανείς το βίο του υπό το καθεστώς του φόβου.

Έκτοτε η τύχη όλων αγνοείται. Και του λύκου και των προβάτων και των σκύλων. Η Ιστορία δεν απεφάνθη (ακόμη...)

* με αφορμή, ένα σκίτσο από το διαδίκτυο που αλίευσαν και μας έστειλαν κάποια φιλαράκια.

"Ευρυτάνας ιχνηλάτης"


18 σχόλια:

ΑΓΡΑΦΙΩΤΗΣ είπε...

Το κάτι άλλο το κείμενο σου ιχνηλάτη.

Ο Γιάννος από τα βουνά της Πινδου είπε...

Η μεγάλη σοφία του Λαού μας και τα διδάγματα της.Χαιρε Ευρυτανα.

Ανώνυμος είπε...

ΕΓΡΑΨΕΣ ευρυτάνα
Σ.Μ.

PHOTO ΤΙΤΛΟΙ είπε...

Ανάθεση, η μεγαλύτερη των αυταπατών.

Ανώνυμος είπε...

Εγώ αγαπητέ Ευρυτάνα επειδή είμαι μαύρο πρόβατο μια ζωή δεν θα δώσω καμία ανάθεση, ειδικά αν είναι απευθείας. Καλό βόλι και καλή πορεία!!!

kapetandiamantis είπε...

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΩΤΗΡΕΣ.
ΜΟΝΟ Ο ΛΑΟΣ ΣΩΖΕΙ ΤΟ ΛΑΟ.

Σεχταρ ο Τρομερός είπε...

Απίθανο, Ιχνηλάτη!
Κάτι μου λέει, πως τούτες οι εκλογές δε θάναι σαν τις άλλες.
Εχει μια περίεργη μυρουδιά ο αγέρας στα βουνά.
Κάτι σαν μπαρούτι ....Δημητσάνας!
---------------------------
Δείτε κι αυτά:
Ανοιχτή επιστολή στους Δ. Κουτσούμπα και Θ. Παφίλη
Επιστολή 100χρονου οπαδού του Πλαστήρα προς τον Αλέξη Τσίπρα

Φυσιολάτρης! είπε...

Δεν είναι τυχαίο.............. ότι είναι το αγαπημένο μας ιστολόγιο!!!!!!!!!!!!!!!!!

KΟΝΤΡΑ στο ρεύμα είπε...

Φίλε μπράβο για την παραβολή σου και τον τρόπο γραφής σου, πολλά τα νοήματα, περισσότερο μου άρεσε αυτό με τα ψυχωμένα σκυλιά, είπες πολλά με τον τρόπο σου.

doctor είπε...

ΚΑΠΟΙΕΣ ΦΟΡΕΣ ΟΙ ΑΛΛΗΓΟΡΙΕΣ ΕΙΝΑΙ ΧΙΛΙΕΣ ΦΟΡΕΣ ΠΙΟ ΔΙΕΙΣΔΥΤΙΚΕΣ ΣΤΗ ΣΚΕΨΗ ΤΩΝ ΑΝΘΡΩΠΩΝ ΑΠΟ ΟΣΟ ΑΛΛΕΣ ΒΑΡΥΓΔΟΥΠΕΣ ΑΝΑΛΥΣΕΙΣ. ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ ΦΙΛΤΑΤΕ ΙΧΝΗΛΑΤΗ.

Ανώνυμος είπε...

Μπράβο ιχνηλάτη. Έγραψες!!!

Elizabeth Liani είπε...

Εξαιρετικό!!!! Και τόσο αισιόδοξο που η Ιστορία δεν απεφάνθη (ακόμη...) Ο μόνος δρόμος είναι η πάλη "ώστε πλέον να μην ζει κανείς το βίο του υπό το καθεστώς του φόβου" Μήπως ήρθε ο καιρός να ζήσουμε τη ζωή που ονειρευτήκαμε...

Μαρία Κανελλάκη είπε...

Tι κάνει νιάου νιάου στα κεραμίδια; Παραφράζοντας τη γνωστή ρήση, και κάνοντας τον λύκο πονηρόγατο, σε χαιρετώ και χειροκροτώ το εύστοχο κείμενό σου! Καθώς και το σκίτσο που έστειλε ο φίλος.
Καλό βόλι!

ΕΥΡΥΤΑΝΑΣ ΙΧΝΗΛΑΤΗΣ είπε...


Ευχαριστούμε για τις επισκέψεις, τις αναδημοσιεύσεις και τα σχόλια.
ΚΑΛΗ ΔΥΝΑΜΗ !

Πάζιος Κώστας είπε...

όμορφη αλληγορία για την ταξική πάλη , η οποία νέμεται κάθε στιγμή

Σεχταρ ο Τρομερός είπε...

...μαίνεται κάθε στιγμή!

Μαργαρίτης Θόδωρος είπε...

Επειδή οι λύκοι πλέον έχουν ξεσαλώσει και αλωνίζουν ασιδωτοι, αρχισαν να τρώγονται και μεταξύ τους. Τώρα λοιπόν είναι καλός χρόνος τα προβατα να κοκκινισουν, ασπρα και μαυρα (όχι από ντροπή αλλά από οργή) και όπως έπραξαν σαν σήμερα οι ψυχωμένοι αλίγιστοι του Αρη με συνθημα " μη σκιαζεστι απάνιτς" να τοποθετήσουν τα θρασύδηλα κηφηναριά στη σωστή θεση του κοινωνικού γίγνεσθαι...μ

Ανώνυμος είπε...

Καλημερα παντα σχολια ποιοτητας μας ανεβαζεις κ ευχαριστουμε