Τετάρτη 23 Φεβρουαρίου 2011

Το γεφύρι της Τέμπλας


Το ξακουστό πετρόχτιστο γεφύρι της Τέμπλας ενώνει τις δύο απέναντι όχθες του Ασπροπόταμου (Αχελώου) αποτελώντας ταυτόχρονα και το σύνορο μεταξύ της Δυτικής Ευρυτανίας και του ορεινού Βάλτου Αιτωλοακαρνανίας. Η κατασκευή του ολοκληρώθηκε πριν από έναν και πλέον αιώνα (1911) με το χτίσιμο να έχει ξεκινήσει 3 χρόνια νωρίτερα. Δημιουργοί του γεφυριού της Τέμπλας ήταν διαλεχτοί Ηπειρώτες τεχνίτες, με πρωτομάστορες τους Νίκο Σούλη και Γιώργο Σταμάτη, οι οποίοι καλλιτεχνούσαν με τα άξια χέρια τους την πέτρα με μοναδική δεξιοτεχνία. Το έργο στοίχισε, τότε, 75.000 δραχμές, όταν το μεροκάματο ήταν 75... δεκάρες! 

Η δομή, η κατασκευή, αλλά και το «κλείδωμα» του γεφυριού ήταν τόσο μελετημένα και ανθεκτικά, ώστε όταν κατά τη διάρκεια του πολέμου το γεφύρι υπονομεύθηκε με νάρκες δεν έγινε κατορθωτό να γκρεμιστεί παρά μόνο να «πληγωθεί» με μια μεγάλη ρωγμή. Το σχέδιό του γεφυριού είναι εκπληκτικής έμπνευσης και ομορφιάς : Αποτελείται από την κεντρική μεγάλη τοξωτή καμάρα και οχτώ μικρότερα τόξα, πέντε από την πλευρά της Ευρυτανίας και τρία από το μέρος της Αιτωλοακαρνανίας. Το μήκος του φτάνει τα 76 μέτρα, το ύψος του τα 13μ., το ύψος της καμάρας τα 10μ., το άνοιγμα αυτής τα 21μ. και το πλάτος τα 4,10 μ. 

Το γεφύρι πήρε το όνομά του από το εξής γεγονός: Προτού χτιστεί, οι κάτοικοι είχαν τοποθετήσει στις δύο όχθες του ποταμού ένα τεράστιο μαδέρι από κορμό ενός γιγάντιου έλατου, την επονομαζόμενη «τέμπλα», που για να μεταφερθεί χρειάστηκαν 60 άντρες!!! Η «τέμπλα» έπαιζε το ρόλο αυτοσχέδιου γεφυριού για να επικοινωνούν αναμεταξύ τους οι απέναντι γείτονες μέχρι που σάπισε και έσπασε από τα νερά του Αχελώου (με κίνδυνο να χάσει τη ζωή του και ένας βοσκός). Έτσι αναγκάστηκε το κράτος, διαμέσου του Ν. Στράτου, να πάρει την απόφαση για την κατασκευή του γεφυριού. 

Όσοι επισκεφτείτε το υψηλής αισθητικής γεφύρι της Τέμπλας, αξίζει να απολαύσετε και το εκπληκτικό φυσικό τοπίο ολόγυρα, με τον ποταμό Αχελώο να δίνει ρεσιτάλ ομορφιάς! 







4 σχόλια:

ΚΑΤΣΑΝΤΩΝΗΣ είπε...

Λέγεται ότι όταν ο αρχιμάστορας τοποθέτησε στην Τέμπλα την πέτρα-κλειδί και έφτασε η στιγμή μετά τρία χρόνια δουλειάς (από το 1908 έως το 1911 κράτησε το έργο) να "αποκαθηλώσουν" τα καλούπια, τότε το γεφύρι τραντάχτηκε συθέμελα και κλείδωσε, δέθηκε δηλαδή σφιχτά, όλο το χτίσιμο. Και όλα αυτά 100 χρόνια πριν μάγκες μου. Μιλάμε για τεχνίτες και έργα αιώνια, όχι αστεία!

Φυσιολάτρης! είπε...

Ονειρικό και το τοπίο!!!!!!!!!!

άγριο κυκλάμινο είπε...

Πρέπει να πάμε από εκεί.

ΕΥΡΥΤΑΝΑΣ ΙΧΝΗΛΑΤΗΣ είπε...

Φίλοι μας, αξίζει να επισκεφτείτε και το ακόλουθο link

http://gefyria.blogspot.gr/