Τετάρτη 6 Απριλίου 2011

Ανεμοτέρατα στα βουνά μας;


Θύελλα δίκαιων αντιδράσεων έχει προκαλέσει και συνεχίζει να προκαλεί η υπόθεση με τις συνεχόμενες αδειοδοτήσεις για εγκατάσταση ανεμογεννητριών-εκτρωμάτων στα παρθένα βουνά και δάση της Ευρυτανίας μας. Μια καταστροφική επιλογή που θα ενταφιάσει το μοναδικό φυσικό περιβάλλον στο βωμό της στυγνής κερδοφορίας εταιριών.

Για του λόγου το αληθές παραθέτουμε τα παρακάτω αποσπάσματα από διαφόρους φορείς:
*Η «Κίνηση Πολιτών για την Προστασία του Ευρυτανικού Περιβάλλοντος» στην ιστοσελίδα  (www.karpenissi.eu) με προμετωπίδα "ΔΕΝ ΠΩΛΕΙΤΑΙ",  καυτηριάζει "το θράσος των Πολυεθνικών και των υπηρετών τους στο ΥΠΕΧΩΔΕ" τονίζοντας ότι: "με τα χρήματα των Ελλήνων πολιτών, με κρατικές επιδοτήσεις, κρατικοδίαιτοι εργολάβοι αγοράζουν και διαχειρίζονται για πάντα δημόσια γη και ύδωρ". 
Συγχρόνως υπενθυμίζει πως: "από το 2007 οι πολίτες της Ευρυτανίας (6.000) με τις υπογραφές τους έχουν εκφράσει την αντίθεσή τους να μετατραπεί η Ευρυτανία σε απέραντο εργοτάξιο έργων ΑΠΕ και έχουν σαφώς ταχθεί υπέρ της προστασίας και διατήρησης του φυσικού περιβάλλοντος". Τέλος, αναφέρεται συγκεκριμένα στις δραματικές επιπτώσεις, από την εγκατάσταση των ανεμογεννητριών,  σε σημαντικούς τομείς όπως : "τοπίο, χλωρίδα, πανίδα, βιότοπους, διάβρωση, κατολισθήσεις, πηγές, θόρυβο, ηλεκτρομαγνητικά πεδία, τουρισμό, αξία ακινήτων, ανεργία". 
*Το Κ.Κ.Ε Ευρυτανίας με ανακοίνωσή του (laikisyspirwsi.blogspot.com) καταγγέλλει  τη "συνεχιζόμενη ασύδοτη αδειοδότηση αιολικών πάρκων" "ως στρατηγική επιλογή της Ε.Ε. για τη στήριξη της κερδοφορίας των ευρωπαϊκών μονοπωλίων σε βάρος του λαού και του φυσικού περιβάλλοντος". Επίσης τονίζει με έμφαση και κάτι ιδιαίτερα σημαντικό, ότι δηλαδή : "η εμπειρία από τις ανεμογεννήτριες και τα επιχειρηματικά συμφέροντα δείχνει ότι μαζί με αυτές πάνε και οι εμπρησμοί στα δάση μας". Παράλληλα καλεί "τους κατοίκους, τους συλλόγους και τους μαζικούς φορείς της Ευρυτανίας, να αντισταθούν, να βάλουν φραγμό στο ξεπούλημα των ορεινών όγκων και των υδάτινων πόρων. Να ματαιώσουν το επιχειρούμενο περιβαλλοντολογικό έγκλημα για την κερδοφορία των επιχειρηματικών ομίλων".
*Ακόμα η «Πρωτοβουλία για τη Ναυπακτία» (wolvesmountains.blogspot.com) κάνει λόγο για "συμφέροντα μεγαλοεργολάβων που κυριάρχησαν" και ότι "για όλες τις κορφές έχουν δοθεί άδειες για εγκατάσταση Ανεμογεννητριών: Κοκκάλια, Μηλιά, Νεραϊδοβούνι, Σαράνταινα, Γιδοβούνι, Κοκκινιά, Ομάλια, Τσακαλάκι, Μακρυνόρος, Χαρατσί κ.α". Καταγγέλει πως: "αυτό κάποιοι συνεχίζουν να το αποκαλούν πράσινη ανάπτυξη", ενώ αποκαλύπτει πως πρόκειται "για περιβαλλοντικό έγκλημα με δήθεν οικολογικό μανδύα". Και πολύ σοφά υπογραμμίζει ότι: "εμείς πιστεύουμε ότι τα Ποτάμια πρέπει να φθάνουν στη Θάλασσα, ότι οι Βουνοκορφές πρέπει να ατενίζουν τα σύννεφα και ότι αν θέλουμε να σώσουμε τον Πλανήτη μας, πρέπει πριν και πάνω από όλα να σεβόμαστε την Πραγματική Φύση..." 
Δεν θα μπορούσαμε να το κλείσουμε αλλιώς παρά παραθέτοντας ( www.karpenissi.eu/?pg=news/news) τα λόγια του Μάκη Φλώρου, σε περυσινή εκδήλωση στο Καρπενήσι, ο οποίος, εκ μέρους του Συλλόγου Κρικελλιωτών Ευρυτάνων, τόνισε, μεταξύ άλλων ότι : "έχουμε πειστεί ότι οι ανεμογεννήτριες στα 1500 μέτρα φίλοι μου δεν θα σώσουν το περιβάλλον και τον πλανήτη αλλά ΜΟΝΟ ΤΙΣ ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ ΠΟΥ ΠΟΥΛΑΝΕ ΑΝΕΜΟΓΕΝΝΗΤΡΙΕΣ και ντύνουν τις εισπράξεις τους με οικολογικό ενδιαφέρον. Εάν φίλοι μου εσείς δεν είστε κάποιοι από τους μετόχους αυτών των εταιρειών, εάν έχετε λιώσει σόλες στις στράτες και τα μονοπάτια της Ευρυτανίας μας, εάν έχετε βρέξει τα πόδια σας στον Κρικελοπόταμο και στο φαράγγι «Πανταβρέχει», εάν είστε γνήσιοι απόγονοι Ευρυτάνων και Ελλήνων προγόνων, σας παρακαλώ να μην αφήσετε να οργώσουν τα βουνά μας στο όνομα του κέρδους τους".

Να ενώσουμε τη φωνή μας και εμείς, μέσα από αυτό τον ιστότοπο :
ΟΧΙ ΣΤΑ ΑΝΕΜΟΤΕΡΑΤΑ ΤΩΝ ΜΕΓΑΛΟΕΡΓΟΛΑΒΩΝ – ΦΥΣΗ ΚΑΙ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΣΤΗΝ ΕΥΡΥΤΑΝΙΑ.

ΥΓ. Οι φωτο 2 και 8 είναι του "Ευρυτάνα ιχνηλάτη"


blog 'Ευρυτάνας Ιχνηλάτης"

17 σχόλια:

Aris είπε...

Τελικα τα συμφεροντα πανε να μην αφησουν τιποτε ορθιο. Θα τα καταστρεψουν ολα για την κονομα. Τετοιος αυθεντικος τοπος σαν την Ευρυτανια θα επρεπε να ειναι εθνικο παρκο και οχι πεδιο δρασης των εργολαβων.

άγριο κυκλάμινο είπε...

Συγχαρητήρια, η λέξη ανεμοτέρατα είναι πολύ εύστοχη. Μπροστά στο κέρδος τους πάνε να παραμορφώσουν ένα άπό τα πιο ανέγγιχτα μέρη της χώρας. Αίσχος. Κάποτε όμως και ο κόσμος θα μιλήσει και τότε πολλοί θα λογοδοτήσουν για την καταστροφή που προκαλούν και για τις επιπτώσεις στο μέλλον των παιδιών μας.

elenab είπε...

Σίγουρα η ασύγκριτη ομορφία της ευρυτανίας και το καθαρό περιβάλλον που προσφέρει στουσ κατοίκους και επισκέπτες της δεν πρέπει να αλλοιωθεί με κανέναν τρόπο .Αν η τοποθέτηση ανεμογεννητριών θα προκαλέσει τέτοια φυσική καταστροφή δεν πρέπει σίγουρα να επιτραπεί κατι τέτοιο

doctor είπε...

ΦΙΛΟΙ ΜΟΥ Η ΕΥΡΥΤΑΝΙΑ ΘΑ ΕΧΕΙ ΟΔΥΝΗΡΕΣ ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΑ ΛΕΓΟΜΕΝΑ "ΑΝΕΜΟΤΕΡΑΤΑ".
ΘΑ ΘΙΞΩ ΕΝΑ ΕΙΔΙΚΟ ΖΗΤΗΜΑ ΕΠ' ΑΥΤΟΥ. Ο ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΟΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ ΘΑ ΥΠΟΣΤΕΙ ΚΑΙΡΙΟ ΠΛΗΓΜΑ ΚΑΙ ΤΟΥΤΟ ΔΙΟΤΙ Ο ΚΑΘΕ ΤΑΞΙΔΙΩΤΗΣ ΑΠΟΖΗΤΑ ΣΤΗΝ ΕΥΡΥΤΑΝΙΑ ΤΟ ΑΥΤΟΝΟΗΤΟ, ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ Η ΑΠΟΛΥΤΗ ΕΠΑΦΗ ΜΕ ΕΝΑ ΑΝΟΘΕΥΤΟ ΟΡΕΙΝΟ ΤΟΠΙΟ ΠΟΥ ΣΤΟ ΚΑΤΩ-ΚΑΤΩ ΕΙΝΑΙ ΑΠΟ ΤΑ ΕΛΑΧΙΣΤΑ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΑΠΟΜΕΙΝΕΙ. ΟΤΑΝ, ΛΟΙΠΟΝ, ΣΕ ΚΑΘΕ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΤΟΥ ΘΑ ΑΝΤΙΚΡΥΖΕΙ ΚΑΘΕ ΛΙΓΟ ΣΤΑ ΒΟΥΝΑ ΘΕΟΡΑΤΕΣ ΤΣΙΜΕΝΤΟΚΟΛΟΝΕΣ ΚΑΙ ΑΝΕΜΟΓΕΝΝΗΤΡΙΕΣ (1700 ΣΥΝΟΛΙΚΑ ΓΡΑΦΕΙ Η ΑΦΙΣΣΑ!!!!!)ΤΟΤΕ ΨΥΧΟΛΟΓΙΚΑ ΘΑ "ΑΔΕΙΑΖΕΙ" ΚΑΙ ΑΥΤΟΜΑΤΩΣ ΘΑ ΑΦΑΙΡΕΙΤΑΙ ΑΠΟ ΤΟ ΑΙΣΘΗΤΙΚΟ ΤΟΥ ΠΕΔΙΟ Η ΕΙΚΟΝΑ ΤΟΥ ΜΑΓΙΚΟΥ ΤΟΠΟΥ ΠΟΥ ΕΙΧΕ ΕΝΣΤΕΡΝΙΣΤΕΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΥΡΥΤΑΝΙΑ.
ΕΤΣΙ ΔΥΣΚΟΛΑ ΘΑ ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΤΑΙ ΚΑΙ ΠΑΛΙ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ.
ΣΥΝΕΠΩΣ ΘΑ ΕΚΦΡΑΣΩ ΤΗΝ ΑΠΟΡΙΑ ΜΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΟΝΤΟΦΘΑΛΜΗ ΛΟΓΙΚΗ ΤΩΝ ΙΘΥΝΟΝΤΩΝ. ΔΕΝ ΑΝΤΙΛΑΜΒΑΝΟΝΤΑΙ ΤΙΣ ΣΥΝΕΠΕΙΕΣ, Η ΜΗΠΩΣ Η ΔΙΨΑ ΓΙΑ ΚΕΡΔΗ ΥΠΕΡΒΑΙΝΕΙ TA ΠΑΝΤΑ;

ΚΑΤΣΑΝΤΩΝΗΣ είπε...

Η Ευρυτανία ήταν και θα πρέπει να παραμείνει "η ανάσα της γης" όπως δείχνουν και τα βιντεάκια στην πλαϊνή μπάρα του blog!
Με απαράδεκτες παρεμβάσεις τύπου ανεμογεννητριών κλπ (που όπως συνήθως συμβαίνει ωφελούν μόνο κάποιους επιχειρηματικούς ομίλους) αναιρείται αυτό το ξεχωριστό κάλλος που διαθέτει η Ευρυτανία και σηματοδοτείται η απαρχή της υποβάθμισης και της καταστροφής της. Δεν πρέπει να γίνει τέτοιο έγκλημα.

evangello είπε...

...όλα καλά ρε παιδιά,αλλά θέλουμε στο σπίτι μας να κανουμε "κλίκ" και να έχουμε το φώς!

Aris είπε...

Μια χαρα μπορει να..... αναβει και το φως χωρις να χρειαστει να καταστρεψουμε τους λιγους αυθεντικους τοπους που μας απεμειναν σε αυτη τη διαλυμενη χωρα.

Fotokarusellen είπε...

Stunning. Beautiful composition + great light + wonderful colors = perfect.
Like your blog very much. Great work.

ΕΥΡΥΤΑΝΑΣ ΙΧΝΗΛΑΤΗΣ είπε...

Διαβάσαμε στο http://prassia-eyrytanias.blogspot.com ένα πολύ ενδιαφέρον άρθρο του Γιώργου Τάσιου, δημιουργού της εκπληκτικής "ανεπίσημης ιστοσελίδας της Ευρυτανίας".

Το παραθέτουμε και εδώ:
===============================

Αιολικά εργοστάσια στ' Άγραφα...

Που είσαι Αντώνη να δεις …τ' Άγραφα της αρπαχτής!!!

Τ' Άγραφα, από σύμβολο ελευθερίας σε δύσκολους χρόνους, σήμερα κατάντησε το σύμβολο της απόλυτης υποταγής.
Μια γωνιά Ελλάδας, που γέννησε και γαλούχησε προσωπικότητες, όπως τους Κατσαντώνη, Βελή, Τσάκα, Αναστάσιο τον Βραγγιανίτη και πολλούς, πολλούς άλλους, έγινε τώρα άντρο επαιτείας.
Τραγικές φιγούρες - σύμβουλοι, χωρίς ίχνος σκέψης και σοβαρότητας, χωρίς την παραμικρή λογική, υποκύπτουν στα κελεύσματα μιας πολυεθνικής εταιρίας, μια από αυτές που καραδοκούν να ξεζουμίσουν τους πλούσιους πόρους της πατρίδας μας, μετά και το επίσημο ξεπούλημα - χάρισμα -και με την βούλα- των πραξικοπηματιών βουλευτών μας.
Τόσα χρόνια πέρασαν που το κράτος ξέγραψε τ' Άγραφα, πιστεύουν στ' αλήθεια οι κατά τ' όνομα και όχι κατά τη χάρη Αγραφιώτες, θα δουν προκοπή από πολυεθνικές εταιρίες; Υπάρχει στ' αλήθεια τέτοιος λογικός νους;
Ναι, είναι αλήθεια ότι κατά την κατασκευή των αιολικών εργοστασίων θα απασχοληθούν και κάποιοι Αγραφιώτες. Από εκεί και πέρα τι; Κατά την λειτουργία τους, δεν θα απασχολεί κανέναν. Μια μικρή έρευνα σε παρόμοια έργα θα πείσει και τον πιο δύσπιστο.

ΕΥΡΥΤΑΝΑΣ ΙΧΝΗΛΑΤΗΣ είπε...

συνέχεια του άρθρου...

Θα αποφέρουν λέει τα έργα στο δήμο 600.000 ευρώ το χρόνο… Τόση είναι η αξία σας; Την καταστροφή του περιβάλλοντος -που είναι η ίδια η φυσιογνωμία σας- την κοστολογείσατε; Απεναντίας, υποβαθμίζετε τ' Άγραφα για αυτό που είναι, το μοναδικό περιβάλλον του, που οφείλει την ύπαρξή του ακόμη σήμερα.
Και όταν τα βουνά αυτά, θα είναι επίσημα ιδιοκτησίας ΑΚΤΩΡ …πόσα θα παίρνει ο δήμος; Δεν σκέφτηκε κανείς σας να ρωτήσει, τι θα γίνει με το ιδιοκτησιακό του χώρου των εγκαταστάσεων;
Δεν καταλάβατε ότι με τις πράξεις σας, χαρίζετε τζάμπα τα βουνά μας;


Ποιος σας εγγυάται επ' αυτού.
Και ρωτώ: είναι λόγος η οικονομική ανάγκη του δήμου για το χάρισμα των βουνών μας σε πολυεθνικές εταιρίες; Αυτό φίλοι μου Αγραφιώτες έχει δύο ονόματα, επαιτεία και πορνεία. Εσείς, ποιο από τα δύο επιλέξατε; Πιστεύετε ότι θα πληρώνετε το ρεύμα που καταναλώνετε σήμερα, το ίδιο και στο άμεσο μέλλον; Γνωρίζετε πόσο αγοράζει η ΔΕΗ το ρεύμα που αγοράζει από τα αιολικά και υδροηλεκτρικά πάρκα; Τρεις και τέσσερις φορές ακριβότερο απ' όσο το αγοράζετε εσείς. Ποιος θα πληρώσει στο τέλος την πανάκριβη αυτή ενέργεια… εσείς και εμείς φυσικά…
Πιστεύετε, ότι όταν ολοκληρώσουν τα αιολικά εργοστάσια, θα έχετε ελεύθερη πρόσβαση στα μέχρι πρότινος αγραφιώτικα βουνά; Τα βουνά αυτά, θα είναι ιδιοκτησίας ΑΚΤΩΡ ΑΕ και των πολυεθνικών μετόχων της με ότι αυτό συνεπάγεται…
Πριν την κατασκευή της Λίμνη Κρεμαστών, οι τοπικές κοινωνίες πίστεψαν στα κελεύσματα για τα αμέτρητα οφέλη που θα είχαν, που αποδείχτηκαν στην πράξη μια ΑΠΑΤΗ. Σήμερα, η μέχρι πρότινος ιδιοκτησία του δημοσίου λίμνης, περνά κατά την πώληση της ΔΕΗ, στα χέρια πολυεθνικών εταιριών …έτσι για να κλείσουμε το καπάκι του απόλυτου ξεπουλήματος. …ας τρέξει ο δήμαρχος κ. Τάτσης να απαιτήσει και …αποζημίωση!!!
Μήπως πιστεύεται στα περί κινδύνου του πλανήτη μας που έντεχνα και τρομοκρατικά μας πιπιλίζουν τα μυαλά, σαν αυτά που υποστηρίζει ο κ. Παρούτσας των Ευρυτανικών Νέων;
Όσο για τον κ. Παρούτσα, αντί να προβληματίζεται με το ξεπούλημα της πατρίδας μας, ονειρεύεται την επέλαση των αρπακτικών - πολυεθνικών που θα "σώσουν" την οικονομία μας. Καληνύχτα σας κ. Παρούτσα.
Απευθύνω μήνυμα στους Αγραφιώτες που έχουν και τ' όνομα, αλλά και τη χάρη, και γνωρίζω ότι είναι η πλειοψηφία, που αρνείται στα εκτρώματα που θέλουν να τους επιβάλουν στο σβέρκο τους. Αντισταθείτε και μην επιτρέψετε να αρπάξουν τη γη σας. Τιμήστε την καταγωγή σας, τιμήστε τον Κατσαντώνη…
Κλείνοντας, να μεταφέρω στον εκπρόσωπο της ΑΚΤΩΡ κ. Αθανάσιο Κατσέλη, ότι το έργο τους είναι παράνομο. Όταν σύντομα θα επανέλθει η δημοκρατία στην χώρα μας, το έργο τους (αν γίνει), θα ακυρωθεί και δεν θα λειτουργήσει χωρίς καμία απολύτως αποζημίωση._

Υ.Γ. Η επιστολή αυτή, αποτελεί μια προκαταβολική συγνώμη στις επερχόμενες γενιές. Αν δεν καταφέρω να αποτρέψω την καταστροφή, μην με δικαιολογήσετε. Να με κρίνετε ως ανίκανο.

ΕΥΡΥΤΑΝΑΣ ΙΧΝΗΛΑΤΗΣ είπε...

Αγαπητοί φίλοι...

Για δείτε και εδώ κάτι πολύ σημαντικό!!!

http://poulithragr.blogspot.com/2011/12/blog-post_10.html

Για να καταλάβετε σε τι επικίνδυνους δρόμους μας οδηγούν...

kapetandiamantis είπε...

ΔΙΑΒΑΣΑ ΑΥΤΟ!!!!!!!!




21 ανεμογεννήτριες σε αιολικό στη θέση «Καστρί - Κοκκάλια» Καρπενησίου



Στην χορήγηση άδειας εγκατάστασης σταθμού παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από
Αιολικό Σταθμό εγκατεστημένης ισχύος 18,9 MW, στην εταιρεία με την επωνυμία
«ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ Α.Β.Ε.Τ.Ε.» προχώρησε πριν λίγες μέρες η Αποκεντρωμένη διοίκηση.
Ο σταθμός θα εγκατασταθεί στη θέση «Καστρί - Κοκκάλια», του Δήμου Καρπενησίου
και του Δήμου Μακρακώμης Φθιώτιδος, σε δασική έκταση 2.397,79 στρ., με συνολική εγκατεστημένη ισχύ 18,9 MW και θα αποτελείται από είκοσι μία ανεμογεννήτριες με ονομαστική ισχύ 900 ΚW έκαστη, τύπου Ε-
44/900 ΚW, κατασκευής του οίκου ENERCON, με ενεργό έλεγχο βήματος,μεταβλητές στροφές λειτουργίας, αριθμού πτερυγίων 3, ύψους πυλώνα 55 m και διαμέτρου πτερωτής 44 m.
Επίσης θα κατασκευαστεί κτίριο ελέγχου εμβαδού 250 τ.μ.,Υποσταθμός ανύψωσης τάσης εμβαδού
15.727 τ.μ., με δύο (2) μετασχηματιστές 20/150 kV ονομαστικής ισχύος 40/50/MVA έκαστος, καθώς και λοιπές αναγκαίες κατασκευές και εγκαταστάσεις (ηλεκτρική πίνακες, κανάλια όδευσης
ηλεκτρολογικού υλικού, γειώσεις, κ.λ.π).

http://prassia-eyrytanias.blogspot.com

ΕΥΡΥΤΑΝΑΣ ΙΧΝΗΛΑΤΗΣ είπε...

Παραθέτουμε ανακοίνωση για τα Αιολικά και από το Ν. Σερετάκη, εκ μέρους της "Λαϊκής Συσπείρωσης Καρπενησίου":

==============


Η αδειοδότηση του αιολικού πάρκου στην θέση «Καστρί – Κοκκάλια» προκάλεσε έντονες συζητήσεις. Δίκαιη η οργή των Κρικελιωτών. Κατανοητά και τα αισθήματα πολλών Ευρυτάνων που νιώθουν προδομένοι από τα είπα-ξείπα πολιτευτών και τοπικών αρχόντων, προβληματίζονται για την πείρα παλιότερων κινήσεων ενάντια στα αιολικά. Αντιλαμβανόμαστε την κόπωση άλλων που πνιγμένοι από την αναδουλειά, τα χαράτσια και τα χρέη λαθεμένα θεωρούν παράταιρο το θέμα.

Εκ πείρας γνωρίζουμε πως θα δούμε διάφορες μανούβρες χειραγώγησης ώστε να προχωρήσουν τα επιχειρηματικά σχέδια. Ας μην υπάρχουν αυταπάτες: η διείσδυση των ενεργειακών μονοπωλίων δε σημαίνει δουλειά αλλά χτύπημα εργασιακών δικαιωμάτων, εκτοπισμό μικρών επιχειρήσεων, καταστροφή μικρομεσαίων κτηνοτρόφων, συγκέντρωση της γης, υποβάθμιση του περιβάλλοντος.

Όσοι έχουν κορώνα στο κεφάλι τους την ΕΕ και πίνουν νερό στο όνομα της επιχειρηματικότητας, είτε «μνημονιακοί» (ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, Δημοτική Αρχή, Περιφέρεια) είτε «αντιμνημονιακοί» (ΣΥΡΙΖΑ, ΑΝΕΛ κα), συσκοτίζουν επιμελώς το ποιος και γιατί «φυτεύει» ανεμοτέρατα στα βουνά μας. Στον αντίποδα το ΚΚΕ αποκάλυψε ότι η εξέλιξη «εντάσσεται ξεκάθαρα στις γενικότερες στρατηγικές επιδιώξεις του κεφαλαίου σε σχέση με τις ΑΠΕ και την ιδιωτικοποίηση της ενέργειας. Προϋποθέτουν την εκχώρηση δημόσιας λαϊκής περιουσίας σε επιχειρηματικούς ομίλους. Θα έχουν σοβαρότατες αρνητικές συνέπειες στο περιβάλλον».

1. Τα γεγονότα

Η ιστορία ξεκινά το 1992 όταν η Ευρωπαϊκή Ένωση προχωρά στην απελευθέρωση του τομέα της ηλεκτρικής ενέργειας. Ακολούθως η κοινοτική οδηγία 77/2001 ανοίγει τις ιδιωτικές επενδύσεις στις ΑΠΕ. Το 2007 η ΕΕ θέτει ως στόχο μέχρι το 2020 οι ΑΠΕ να καλύπτουν το 20% της συνολικής παραγωγής ενέργειας. Την απόφαση συνοδεύουν ρυθμίσεις σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο, κίνητρα, χρηματοδοτήσεις.

Εδώ η εναρμόνιση ξεκίνησε με τον 2773/99 που χαρακτηρίζει τα έργα ΑΠΕ «ως δημόσιας ωφέλειας, ανεξάρτητα από το φορέα υλοποίησής τους».

Το 2008 υιοθετείται το Ειδικό Χωροταξικό Σχέδιο για τις ΑΠΕ που βάζει την Ευρυτανία στο στόχαστρο.

Το 2010 με το νόμο 3851 τίθεται στόχος συμμετοχής των ΑΠΕ στην παραγωγή ενέργειας το 40% μέχρι το 2020. Παρέχονται νέα προνόμια, επίσπευση διαδικασιών, κατάργηση χωροταξικών εμποδίων κτλ.

Η τότε υπουργός Περιβάλλοντος κ. Μπιρμπίλη δηλώνει ευθαρσώς: «Το σαφές μήνυμα είναι ο κεντρικός ρόλος των ΑΠΕ και η υιοθέτηση εθνικού δεσμευτικού στόχου για τη διείσδυσή τους».

Κυριολεκτικά αθεόφοβοι, φτάνουν στο σημείο να δημιουργήσουν μέσω του λεγόμενου «Πράσινου Ταμείου» ….«Υπηρεσία Εξυπηρέτησης Επενδυτών για έργα ΑΠΕ» και να προβλέψουν διαδικασίες «ταχείας αδειοδότησης» (!).

Το 2011 ψηφίζουν νέα χρηματοδοτικά προνόμια. Το 2012 έρχεται το πρόγραμμα ΗΛΙΟΣ ενώ καθιερώνεται σύστημα αυτόματης αναπροσαρμογής τιμών!

Άφθονο ρέει το παραδάκι στις τσέπες των επιχειρηματιών μέσω του συστήματος εγγυημένων τιμών, το ΕΣΠΑ και άλλες κρατικές χρηματοδοτήσεις.

Φανερό ποιος κερδίζει και καθόλου δύσκολο να μαντέψουμε ποιος χάνει. Χειροτερεύει η θέση των εργαζομένων στον κλάδο, επιδεινώνεται η απασχόληση, οι εργασιακές σχέσεις, μισθοί και δικαιώματα. Δίχως τελειωμό οι ανατιμήσεις σε ρεύμα και τέλη ΑΠΕ που πληρώνουν οι λαϊκές οικογένειες. Μελέτη της ΕΕ προβλέπει ότι οι τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας στα κράτη μέλη θα αυξάνονται μέχρι το 2030.

ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ...

ΕΥΡΥΤΑΝΑΣ ΙΧΝΗΛΑΤΗΣ είπε...

ΣΥΝΕΧΕΙΑ....



2. Το χορό σέρνουν μονοπώλια

Στις ΑΠΕ κυριαρχούν πλέον μονοπωλιακοί όμιλοι. Συναντάμε διεθνείς κολοσσούς όπως την ισπανική «Ibedrola» , τη γαλλική EDF, την ιταλική ENEL, τις γερμανικές «Enercon», «Nordex» και «Ζήμενς». Συγκροτούνται συμπράξεις με μεγαθήρια όπως η Elpedison (του Ιταλικού όμιλου Edison και των ομίλων Λάτση, Μπόμπολα και Στασινόπουλου), η Ήρων Θερμοηλεκτρική (ΓΕΚΤΕΡΝΑ με τη γαλλική Gaz de France Suez) του ομίλου Μυτηλιναίου σε συμμαχία με τον όμιλο Βαρδινογιάννη (π.χ. Κόρινθος Power, M&M Gas), του ομίλου Κοπελούζου με την κρατική εταιρία της Βουλγαρίας ΝΕΚ EAD (NecoTrading).

Στα αιολικά οι 5 ισχυρότεροι όμιλοι κατέχουν το 65,1% της αγοράς: η γαλλική EDF (17,1%), η ισπανική Iberdrolla (14,3%) η ΤΕΡΝΑ-Ενεργειακή με (13,8%), η Ιταλική ENEL Green Power (11,5%) και η ΕΛΛΑΚΤΩΡ (8,4%) και απαιτούν συνεχώς νέες διευκολύνσεις. Είναι χαρακτηριστική η ομιλία του κ Τσαντίλα, γενικού διευθυντή της «Ρόκας» («Ibedrola»), σε ενεργειακό συνέδριο το 2010: «είναι ζωτικής σημασίας για την Ελλάδα να δώσει κίνητρα και να ανταποκριθεί θετικά στην πρόθεση διεθνών εταιρειών να επενδύσουν σε έργα αιολικής ενέργειας στην Ελλάδα». Το Αύγουστο του 2011 ο Γερμανός υφυπουργός Οικονομικών Στ. Κάπφερερ ζητά δημιουργία «ειδικές επενδυτικές ζώνες» για τις επενδύσεις σε ΑΠΕ.

3. Η Ευρυτανία στο στόχαστρο του μεγάλου κεφαλαίου

Στην Ευρυτανία επιφυλάσσεται σημαντικός ρόλος στην απελευθερωμένη αγορά ενέργειας. Ήδη από το 2008 το Ειδικό Χωροταξικό Σχέδιο για τις ΑΠΕ εντάσσει την Ευρυτανία στις 3 περιοχές αιολικής προτεραιότητας που καθόρισαν τα συμφέροντα του κεφαλαίου.

Το 2009 μελέτη για την Στερεά του Ινστιτούτου Ερευνών & Μελετών της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος σημειώνει την ύπαρξη πόρων για την ηλιακή και αιολική ενέργειας, επισημαίνει ότι «Τα μεγάλα φυσικά ορεινά οικοσυστήματα… αποτελούν αποθέματα βιοποικιλότητας …. ή εναλλακτικών μορφών ενέργειας» και υπογραμμίζει το «πλεονέκτημα» της διέλευσης των κύριων δικτύων μεταφορών – τηλεπικοινωνιών – ενέργειας από τον ανατολικό «διάδρομο» της Περιφέρειας ως στοιχεία του σχεδιασμού του κεφαλαίου. Καθόλου τυχαίες λοιπόν οι εξελίξεις ούτε το γεγονός ότι σε επίπεδο περιφερειών η Στερεά Ελλάδα φιγουράρει στην κορυφή των αιολικών εγκαταστάσεων.

ΕΥΡΥΤΑΝΑΣ ΙΧΝΗΛΑΤΗΣ είπε...

ΣΥΝΕΧΕΙΑ...



4. Η ανάγκη για λαϊκή στρατηγική απάντηση

Γίνεται φανερό ότι η προώθηση των (ιδιωτικών) ΑΠΕ αποτελεί κεντρική κατεύθυνση της ΕΕ και στρατηγική επιλογή του κεφαλαίου στη χώρα μας και το νομό.

Για αυτό αυξάνει το ενδιαφέρον για αιολικά και υδροηλεκτρικά στην Ευρυτανία και όχι εξ αιτίας κάποιων «λαθεμένων πολιτικών επιλογών» όπως ισχυρίστηκε ο εκπρόσωπος των «Ανεξάρτητων Ελλήνων», «λησμονώντας» ότι ο κ. Καμμένος ήταν μέλος της κυβέρνησης που έφτιαξε το Ειδικό Χωροταξικό Σχέδιο.

Για αυτό οι βουλευτές της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ τη μια βγαίνανε με επιστολές και πύρινους λόγους για να θολώσουν τα νερά και την άλλη στήριζαν με χέρια και με πόδια κάθε σχετική ρύθμιση. Είναι επιχειρηματικά συμφέροντα στη μέση, για αυτό και η «Χρυσή Αυγή» κάνει τον κινέζο.

Αυτή είναι η αιτία πίσω από την στάση του κ Μπακογιάννη ο οποίος υπόσχονταν δημοψηφίσματα και ξιφουλκούσε στο Κρίκελλο «ζητώ από το Δημοτικό Συμβούλιο να δώσω τη μάχη κατά αυτού του έργου» και τώρα κάτι ψελλίζει για…νομικές προσφυγές και δικηγόρους. Και φυσικά χειροκροτεί τη στρατηγική για τις ΑΠΕ και την απελευθέρωση της ενέργειας.

Για αυτό οι δημοτικοί σύμβουλοι του ΠΑΣΟΚ όταν δεν τοποθετούνται αναφανδόν υπέρ όπως ο πρώην Δήμαρχος Δομνίστας παραπέμπουν το θέμα στις καλένδες ενός …νέου χωροταξικού. Εναρμονισμένοι δηλαδή με την πολιτική του κόμματός τους.

Ο ΣΥΡΙΖΑ Φθιώτιδας δεν αντιτίθεται στην παράδοση των βουνών μας στα επιχειρηματικά συμφέροντα αλλά στη «συγκεκριμένη επένδυση» γιατί «εξυπηρετείται συγκεκριμένος επενδυτικός όμιλος» …«ενώ το όφελος των τοπικών κοινωνιών θα είναι αμελητέο». Το πρόβλημα δηλαδή είναι ποιος και πόσο. Καταλήγει ζητώντας «επανεξέταση του θέματος, στη βάση της εξασφάλισης των όρων και προϋποθέσεων»!! Αποτελεί συνειδητή εξαπάτηση ο ισχυρισμός ότι μπορεί ωφελούνται όλοι μονοπώλια – λαός ότι μπορεί το μεγάλο κεφάλαιο να χαλιναγωγηθεί, να λυπηθεί το περιβάλλον και μάλιστα στα πλαίσια της ΕΕ.

Η τοποθέτηση εκπρόσωπου της ΡΑΕ το 2008 σε εκδήλωση του Συλλόγου Πολεοδόμων και Χωροτακτών ήταν αποκαλυπτική: «Αν πούμε ότι δε γίνεται εγκατάσταση σε δασικές εκτάσεις, πού θα εγκατασταθούν τότε; Τα αιολικά εγκαθίστανται εκεί που υπάρχει αέρας. Στα ψηλά σημεία »

Όταν οι λεγόμενοι «οικολόγοι» αποδέχονται ως κριτήριο της οικονομίας το κέρδος είναι επόμενο να ζητούν να υποδείχνει ο δήμος και οι «τοπικές κοινωνίες» τα βουνά που θα αρπάξουν οι εταιρείες, να θεωρούν πηγή του προβλήματος την … «επαναστατική γυμναστική των χωριανών» και όχι την επιχειρηματική δράση.

Στην στρατηγική του κεφαλαίου θα πρέπει δοθεί στρατηγική απάντηση.
Αλλιώς θα δίνουμε μάχες αλλά θα χάνουμε τον πόλεμο.

Λύση που να εξασφαλίζει ρεύμα φτηνό για το λαό με σεβασμό του περιβάλλοντος προϋποθέτει να γίνει ο τομέας της ενέργειας λαϊκή περιουσία. Να αναπτύσσεται με κριτήριο της λαϊκές ανάγκες και όχι το καπιταλιστικό κέρδος. Μόνο τότε μπορεί να γίνει ορθολογική αξιοποίηση των ΑΠΕ σε αυστηρά συγκεκριμένες χωροταξικά βιομηχανικές ζώνες.

Το ζήτημα είναι κατ’ εξοχήν πολιτικό. Θα κριθεί από το συσχετισμό δύναμης, από το επίπεδο της λαϊκής οργάνωσης και πάλης. Καμία αναμονή λοιπόν.

Η λαϊκή πάλη είναι αποτελεσματική όταν συγκρούεται με τη στρατηγική του κεφαλαίου και τα κόμματα που την υπηρετούν. Αν στρέφεται ενάντια στην ΕΕ, στα μονοπώλια και στον καπιταλιστικό δρόμο ανάπτυξης που σαρώνουν τα πάντα για το κέρδος. Όταν συγκλίνει στη διεκδίκηση ενός άλλου δρόμου ανάπτυξης που καθιστά τον κοινωνικό και φυσικό πλούτο λαϊκή περιουσία επιτρέποντας τον κεντρικό σχεδιασμό.

Τέλος, η απάντηση πρέπει να εκφραστεί και στην κάλπη. Αποδυναμώνοντας τις δυνάμεις του ευρωμονόδρομου. Με θαρραλέα ψήφο στο ΚΚΕ και τη Λαϊκή Συσπείρωση σε ευρωεκλογές, περιφέρεια και δήμο. Αλλιώς θα διαμαρτυρόμαστε εκ των υστέρων, όπως ο σημερινός πρόεδρος του Κρικέλλου, γιατί είναι βαθύς ο λάκκος που βάλαμε χεράκι να σκαφτεί.

3/2/2014

Νίκος Σερετάκης
Δημοτικός Σύμβουλος

Λαϊκή Συσπείρωση Καρπενησίου

kapetandiamantis είπε...

Η οργή, η αγανάκτηση και η αγωνιστικότητα εκατοντάδων Λασιθιωτών, ήταν αρκετή το πρωί της Κυριακής για να καταρρεύσει ο ύψους 60 μέτρων ανεμολογικός ιστός, που είχαν τοποθετήσει πρόχειρα τα συνεργεία της ‘’ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ’’ στο όρος της Θρυπτής, σε μια περιοχή χαρακτηρισμένη Natura 2000, όπου σχεδιάζεται να εγκατασταθούν Βιομηχανικές Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας(ανεμογεννήτριες).

Δεκάδες φορείς της Ιεράπετρας ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα της Οργανωτικής Επιτροπής του Συνεδρίου για τη Θρυπτή, ξεκινώντας στις 10.00 το πρωί την ανάβαση με κομβόϊ αυτοκινήτων, από το Πάνω Χωριό προς τη θέση ‘’Παπούρα’’, όπου διαδήλωσαν με πανό και συνθήματα κατά της ‘’κατάληψης’’ των τελευταίων ελεύθερων ορεινών όγκων του Λασιθίου.

Μπροστά στον πανύψηλο αλλά πολύ πρόχειρα εγκατεστημένο ανεμολογικό ιστό , που δεν άντεξε την αντίδραση του κόσμου και κατέρρευσε κινδυνεύοντας να τραυματίσει τους διαδηλωτές, οι εκατοντάδες διαδηλωτές, πέτυχαν να στείλουν το μήνυμα σε εκείνους που θέλουν να ξεπουλήσουν και τις τελευταίες φυσικές ομορφιές που μας έχουν μείνει, βροντοφωνάζοντας ότι δεν θα επιτρέψουν να γεμίσουν με καθρέπτες και ανεμογεννήτριες, οι ομορφότερες περιοχές του τόπου μας.



Τα βουνά της Ιεράπετρας, έχουν γίνει στόχος μεγάλων οικονομικών συμφερόντων, που αδιαφορώντας για το περιβάλλον, για την γη των προγόνων μας, για την πολιτιστική μας κληρονομιά και για την επιθυμία της κάθε τοπικής κοινωνίας, θέλουν να μετατρέψουν την Κρήτη μας συνολικά σε μια γιγάντια ‘’μπαταρία’ που θα τροφοδοτεί με αιολική και ηλιακή ενέργεια όλη την Ευρώπη.

Δεν πρόκειται πλέον για μικρές διάσπαρτες μονάδες προσαρμοσμένες στα δεδομένα της κάθε περιοχής, αλλά για τεράστιας έκτασης βιομηχανικά αιολικά και φωτοβολταϊκά πάρκα, που απαιτούν μάλιστα και τεράστια οδικά δίκτυα που αλλάζουν ριζικά την μορφολογία του εδάφους καταστρέφοντας τα δάση και τη χλωρίδα τους.

Το σημείο που επέλεξαν οι ‘’επενδυτές’’ της πράσινης υποτίθεται Ευρωπαϊκής Ανάπτυξης είναι πάνω από την φημισμένη μοναδικής ομορφιάς χαράδρα του ΧΑ, πάνω από τον χώρο όπου έχουν βρεθεί τα αποτυπώματα του Μινωικού πολιτισμού στον Αζοριά και δίπλα από τον παραδοσιακό –παραθεριστικό οικισμό των Ιεραπετριτών, την Θρυπτή.

Όπως ακριβώς αυτοί που προχωρούν σε αυτές τις ενέργειας, δε υπολογίζουν τίποτα και κανέναν, καλυμμένοι πίσω από νομότυπες διαδικασίες και αποφάσεις με μοναδικό στόχο το κέρδος, έτσι και όλοι οι εκπρόσωποι των πολιτιστικών συλλόγων , των οικολογικών και περιβαλλοντικών οργανώσεων από την Ιεράπετρα, τη Σητεία και τον Άγιο Νικόλαο, ο Δήμος Ιεράπετρας, τα γειτονικά τοπικά συμβούλια και οι επικεφαλής των δημοτικών ψηφοδελτίων ενωμένοι, διαδήλωσαν την αντίθεση τους στο σχέδιο καταστροφής της περιοχής απείρου φυσικού κάλλους της μαγευτικής Θρυπτής.

‘’Απαιτούμε τα βουνά μας, να παραμείνουν λεύτερα’’ και ‘’λεύτερα βουνά-περήφανοι άνθρωποι’’, ήταν τα μηνύματα που έστειλαν οι εκατοντάδες διαδηλωτές από το όρος Θρυπτή.

Στους διαδηλωτές μίλησαν ο βουλευτής Λασιθίου του ΣΥΡΙΖΑ Κωστής Δερμιτζάκης, οι υποψήφιοι δήμαρχοι Γιώργος Προϊστάκης και Μιχάλης Μαχαιράς, ο πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Θρυπτής Γιώργος Χαμηλός και εκπρόσωποι των διοργανωτών της διαδήλωσης.

Μηνύματα συμπαράστασης έστειλαν , η Κίνηση Πολιτών Δήμου Ιεράπετρας, ο Αγροτικός Σύλλογος και άλλοι τοπικοί φορείς.

Η εκδήλωση διαμαρτυρίας έκλεισε με μουσική από το κρητικό συγκρότημα του Χαρίλαου Παπαδάκη

ΕΥΡΥΤΑΝΑΣ ΙΧΝΗΛΑΤΗΣ είπε...

ΛΑΒΑΜΕ ΚΑΙ ΔΗΜΟΣΙΕΥΟΥΜΕ
ΤΟ ΠΑΡΑΚΑΤΩ ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ...


"Ανεμογεννήτριες και Υδροηλεκτρικά.

Τα θέλουμε στην Ευρυτανία;

Κυριακή 6 Απριλίου 12 το μεσημέρι, Συνεδριακό Κέντρο Δήμου Καρπενησίου

1. Βασιλική Λάππα, εκπ/κός, μέλος της Κίνησης Πολιτών για την Προστασία του Ευρυτανικού περιβάλλοντος: «Το χρονικό ενός προαναγγελθέντος θανάτου, η αντίστασή μας στην καταστροφή»

2. Ευθύμιος Φλώρος, Αντιπρόεδρος Συλλόγου Κρικελλιωτών: «Σύλλογοι και Φορείς που λένε ΟΧΙ»

3. Τάσος Κεφαλάς, ηλεκτρ. Μηχανικός, μέλος Κινήσεων Πολιτών για την Ενέργεια:«Eνεργειακός Σχεδιασμός και Βιομηχανικές Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΒΑΠΕ)»

4. Σταμάτης Στεφανάκος, αναλυτής Πληροφ. Συστημάτων, μέλος της Πρωτοβουλίας για τη ΜΗ Ιδιωτικοποίηση του Νερού στην Ελλάδα (savegreekwater): «Κάτι τρέχει με το νερό... Ενημέρωσε - Ενημέρωσε. Δράσε τώρα!»

5. Ανδρέας Παπαδόπουλος, καθηγητής τμ. Δασοπονίας & Διαχείρισης Φυσικού Περιβάλλοντος ΤΕΙ Στ. Ελλάδας: «Ευρυτανία: ένας τόπος ιδανικός για ανάπτυξη οικολογικών περιοχών»

6. Μαργαρίτα Καρλαύτη, οικονομολόγος, μέλος της Διοικ. Επιτρ. Δικτύου Περιβαλλοντικής και Πολιτιστικής Προστασίας Λακωνίας: «Κινήματα αντι-ΒΑΠΕ στην Ελλάδα. Η περίπτωση της Λακωνίας»

Β. Δηλώσεις Θέσεων και Απόψεων

Δήλωση Θέσης από: Πολιτικά κόμματα, Αυτοδιοικητικούς, Πολιτευτές.

Ενημέρωση – Τοποθέτηση από Φορείς και Πολίτες".



=============

Οι διαμένοντες στην Ευρυτανία, αλλά και όσοι συμπατριώτες από άλλες περιοχές έχουν τη δυνατότητα να βρίσκονται αυτή την Κυριακή το μεσημέρι στο Καρπενήσι, θα είναι ιδιαίτερα χρήσιμο να παρευρεθούν στη συνάντηση.