Τετάρτη 10 Οκτωβρίου 2018

Οι πρώτες "νεκρές ζώνες" στ' Άγραφα εν έτει 1947...


Πως ξεριζώθηκαν οι αγρότες των ορεινών χωριών 
από το αμερικανόδουλο κράτος! 

"...Στην άνιση μάχη που διεξήγαγε ο ΔΣΕ για τη λευτεριά, τη δημοκρατία και ανεξαρτησία, είχε την ολόπλευρη υποστήριξη του λαού. Αυτούς τους δεσμούς ΔΣΕ και λαού τούς διαπίστωναν παντού οι ιθύνοντες του μοναρχοφασισμού και οι Αμερικανοί προϊστάμενοί τους, γι' αυτό και επίδιωξή τους ήταν να απομονώσουν το ΔΣΕ από το λαό.

Κι αφού ως τότε η τρομοκρατία, οι συλλήψεις, τα στρατοδικεία, οι εκτελέσεις και η συκοφαντική εκστρατεία δεν έφεραν το αποτέλεσμα που περίμεναν, οι σκοτεινοί εγκέφαλοι επινόησαν ένα πρωτοφανές στην ιστορία σχέδιο, τη δημιουργία "νεκρών ζωνών" σε μεγάλη έκταση, με την εκκένωση εκατοντάδων χωριών, το ξερίζωμα των αγροτών απ΄τις εστίες τους και το αναγκαστικό τους μάντρωμα στις πόλεις ή στα κεφαλοχώρια του κάμπου. 

Το αμερικανόπνευστο σχέδιο δημιουργίας "νεκρών ζωνών" άρχισε να εφαρμόζεται από τα μέσα του Μάη 1947, πριν ακόμα ο κυβερνητικός στρατός περάσει στην τελευταία φάση των εαρινών επιχειρήσεων, με βασικό στόχο το χώρο της Κεντρικής Πίνδου. Ήταν μια εκστρατεία ξεσπιτωμού δεκάδων και κατόπι εκατοντάδων χιλιάδων αγροτών. Αργότερα, με την προσωπική επιμονή και αξίωση του τοποτηρητή των ΗΠΑ στην Ελλάδα Βαν Φλήτ, το ξερίζωμα των αγροτών απ' τις ορεινές περιοχές της χώρας πήρε μεγαλύτερες διαστάσεις, με αποτέλεσμα ο αριθμός των ξεσπιτωμένων να ξεπεράσει τις 700.000. Οι δύστυχοι κάτοικοι των χωριών που συμπεριλήφθηκαν στο σχέδιο "νεκρή ζώνη" υποχρεώθηκαν να τα εγκαταλείψουν μέσα σε λίγες ώρες. Επρόκειτο για επιχειρήσεις αστραπή, που ξεπέρασαν κάθε προηγούμενο. 

Μεγάλα τμήματα του κυβερνητικού στρατού, παρακρατικές μοναρχοφασιστικές συμμορίες και άλλες δυνάμεις κύκλωναν αιφνιδιαστικά και ασφυκτικά την καθορισμένη περιοχή, τα υποψήφια για εκκένωση χωριά. Ειδικά αποσπάσματα συγκέντρωναν τον κόσμο στο κέντρο κάθε χωριού και του έδιναν τη ρητή εντολή μέσα σε λίγες ώρες να πάρει όσα απ΄τα υπάρχοντά του μπορεί να κουβαλήσει και με την οικογένειά του να εγκαταλείψει το σπίτι του, την περιουσία του, τα χωράφια του.

Ακολουθούσαν απερίγραπτες σκηνές φρίκης. Κοπέλλες και γυναίκες αλλόφρονες έτρεχαν δεξιά κι αριστερά να συγκεντρώσουν τ' απαραίτητα πράγματα του νοικοκυριού, τις προίκες τους που έφκιαξαν με μύριους κόπους και στερήσεις, τα ζωντανά που έβοσκαν σκόρπια γύρω απ΄το χωριό, το βιός, τα εργαλεία... τι να πρωτοπάρουν;

Τα χωριά εκείνες τις μέρες μοιάζαν με ναυάγια. Ο καθένας έτρεχε απελπισμένος σε διάφορες κατευθύνσεις, στ' απόκρυφα μέρη για να κρύψει, να θάψει ό,τι δεν μπορεί να πάρει μαζί του, χωρίς να είναι βέβαιος πως θα το γλυτώσει, θα το ξαναδεί στα χέρια του. Κι αλίμονο σ' όποιον δεν ήταν έτοιμος για εκκίνηση στην καθορισμένη ώρα ! Κινδύνευε να του προσάψουν την κατηγορία ότι σκόπιμα καθυστερεί, για να παραμείνει στο χωριό και να ενισχύσει τους αντάρτες...

Κι έβλεπε κανείς μακρόσυρτες φάλαγγες από ανθρώπους κάθε ηλικίας - γέροι, γριές, μωρομάνες με παιδιά στην αγκαλιά, τσούρμο μικρά παιδιά, οι πιο πολλοί μ' ένα μπογαλάκι στο χέρι, άλλοι να σέρνουν τα κατοικίδια ζώα τους - με θρήνους και οδυρμούς να εγκαταλείπουν τα σπίτια τους, παίρνοντας το δρόμο για την πόλη, συνοδευόμενοι από ισχυρά στρατιωτικά αποσπάσματα, που έκαναν το παν να μην ξεφύγει κανένας απ΄τη φάλαγγα και επιστρέψει στο χωριό.

Όλος ο κόσμος στοιβαζόταν σε αντίσκηνα και πρόχειρες παράγκες, με κίνδυνο να προσβληθεί από διάφορες επιδημίες.

Κι ενώ οι φάλαγγες των ξεριζωμένων αγροτών εγκατέλειπαν τόσο βιαστικά τα χωριά, οι μοναρχοφασιστικές συμμορίες, που καραδοκούσαν, ρίχνονταν απερίσπαστες στο πλιάτσικο, θησαυρίζοντας από το βιός των ξεσπιτωμένων. 

Μέσα σε λίγες μέρες, ολόκληρα χωριά, εκεί που πριν λίγο ήταν γεμάτα ζωή και αντιβούϊζαν από το ξεφάντωμα και τα ξένοιαστα παιχνίδια των παιδιών, τα βελάσματα και τα κουδουνίσματα των κοπαδιών, που έσφυζαν απ' τη ζωή και τις φροντίδες των ξωμάχων, μεταβλήθηκαν ξαφνικά σε ερημότοπους-νεκροταφεία. Η ερημιά των χωριών ήταν τέτια, ώστε και αυτά τα λίγα σκυλιά και γάτες που απέμειναν εκεί, μόλις αντίκρυζαν άνθρωπο, ούρλιαζαν φοβισμένα. Ήταν ένα ξερίζωμα χωρίς προηγούμενο και που άφησε βαθιά τα ίχνη της κατάθλιψης σ' ολόκληρη την Ελλάδα.

Στον ορεινό όγκο των Αγράφων, η εφαρμογή του σχεδίου αυτού άρχισε πρώτα στα χωριά γύρω απ' το οροπέδιο της Νευρούπολης. Έτσι στα γρήγορα, εκκενώθηκαν τα χωριά Νεοχώρι, Καστανιά, Μπελοκομύτι, Καρύτσα, Μπεζούλα, Μεσενικόλας, Βουνέσι, Καταφύγι, Ραχούλα, Μαστρογιάννη κ.ά.. Ο πληθυσμός τους μεταφέρθηκε στην Καρδίτσα και στο Παλιόκαστρο. Οι ξεσπιτωμένοι στοιβάχτηκαν σαρδελληδόν - γεροί και άρρωστοι σε μικρές παράγκες και σε διάφορα ανθυγιεινά οικήματα. Από νοικοκυραίοι που ήταν, απ΄τη μια μέρα στην άλλη, βρέθηκαν πολλές χιλιάδες άνθρωποι σε πλήρη εξαθλίωση, φυτοζωώντας με τα λίγα τρόφιμα που τους έδινε το επίσημο κράτος απ' τα αμερικάνικα εφόδια.

Οι στρατιωτικές αρχές του αντιπάλου είχαν πάρει δρακόντεια μέτρα και δεν επέτρεπαν στους ξεσπιτωμένους να πάνε στα χωράφια και στ' αμπέλια τους να τα καλλιεργήσουν ή να μαζέψουν τη σοδειά. Όποιος τολμούσε να εγκαταλείψει την παράγκα για να πάει στο βιός του συλλαμβάνονταν, παραπέμπονταν στο στρατοδικείο, με την κατηγορία του "ανταρτοτρόφου". Έτσι, οι άνθρωποι που όλη τους τη ζωή ήταν δεμένοι με τη γη, με τις φροντίδες της, έμειναν τώρα ανήμποροι αγναντεύοντας τους πλούσιους καρπούς του μόχθου τους, που ήταν ατρύγητοι, εγκατελειμμένοι, καταδικασμένοι στην καταστροφή...

Με τον τρόπο αυτό που συνοπτικά σημείωσα παραπάνω, μέσα σε λίγες μέρες, στα τέλη Μάη-αρχές Ιούνη 1947, είχε πια δημιουργηθεί μιά απ΄ τις πρώτες "νεκρές ζώνες" στ' Άγραφα κι αργότερα πολλές ακόμα. "

(Απόσπασμα από το βιβλίο του Τάκη Ψημμένου με τίτλο: "Αντάρτες στ' Άγραφα (1946-1950), αναμνήσεις ενός αντάρτη", εκδ. Σύγχρονη Εποχή). 

Υποσημείωση από τον "Ευρυτάνα ιχνηλάτη" : Επιπρόσθετα μπορείτε να δείτε και εδώ! μία ακόμη συγκλονιστική προσωπική μαρτυρία από την Ευρυτάνισσα κ. Ε.Σ-Τ

15 σχόλια:

kapetandiamantis είπε...

ΤΑ ΑΘΛΙΑ ΕΡΓΑ ΚΑΙ ΟΙ ΗΜΕΡΕΣ ΤΟΥ ΜΟΝΑΡΧΟΦΑΣΙΣΜΟΥ.
ΣΥΓΚΛΟΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΙΧΝΗΛΑΤΗ!!!
ΝΑ ΜΑΘΑΙΝΟΥΜΕ ΟΣΑ ΤΡΑΒΗΞΕ Ο ΛΑΟΣ ΜΑΣ....

παντελόνι καμπάνα είπε...

μια ιστορία που αφορά τους μισούς Έλληνες. έτσι γνωρίστηκε ο πατέρας μου με τη μάνα μου. στους μπαχτσέδες. εργάτες.

PHOTO ΤΙΤΛΟΙ είπε...

Βίαια ξεριζωμένοι από τα χωριά τους, πρόσφυγες μέσα στην ίδια τους τη χώρα.
Εξαιτίας ξένων και ντόπιων φασιστοτυράννων που ακόμα δεν εξέλειψαν από αυτή την άμοιρη χώρα.

Φυσιολάτρης! είπε...

Μια ζωή ''κατ΄εντολήν'' οι ελληνικές κυβερνήσεις......πότε των άγγλων πότε των αμερικανών πότε των γερμανών.....πάντα τα ίδια!!!!!!!Τότε και τώρα.....και με διαφορετικές συνθήκες.....αλλά έστω και τηρουμένων των αναλογιών ο δοσιλογισμός τους παραμένει σταθερός!!!!!!!!

faros είπε...

Αυτή η άγρια τρομοκροτία των εγκάθετων της αστικής τάξης, που συνεχίστηκε επί πολλά χρόνια, που τελικά "αναβαθμίστηκε" σε ... ΚΑΠ και ... Λευκή Βίβλος, που παίρνει διαστάσσεις στην εποχή του """""αριστερού""""" ΣΥΡΙΖΑ, είναι τελικά που διατηρεί στην εξουσία την αστική τάξη, το μεγάλο κεφάλαιο.

Τούρκοι, άγγλοι, αμερικάνοι, γερμανοί, εκατοντάδες χρόνια τώρα, έχουν πέσει πάνω στην χώρα μας, στον λαό μας, βρίσκοντας δυστυχώς πρόθυμους Νενέκους και μας έχουν διαλύσει.

Ως πότε όμως ...

Woman in Blogs είπε...

Ακριβώς έτσι,Ευρυτάνα. Και πρέπει αυτά να τα υπενθυμίζουμε συνέχεια. Καλημέρα!

Aris είπε...

Ο αμερικανος στρατηγος Βαν Φλιτ που αναφερεται στις αναμνησεις του ανταρτη σαν το σκοτεινο εγκεφαλο που επινοησε το σχεδιο για το ξεριζωμα των αγροτων ,
ητανε αυτος που τον παρουσιασε ο πρωθυπουργος Κανελλοπουλος σε στρατιωτικο ελληνικο αγημα λεγοντας εκεινο το αμιμητο.."Στρατηγε μου ιδου ο στρατος σας"!! Για τοση αμερικανοδουλεια μιλαμε απο τους εθνικοφρονες πατριωταρες!!

Το ομορφο χωριο Μπελοκομιτη που αναφερεται στο κειμενο ανηκε ως το 1974 στην Ευρυτανια. Μετα περασε στα θεσσαλικα Αγραφα,

Giannis Pit. είπε...

Το μπλογκ σου οδηγός ιστορίας αλλά και μνήμης Ευρυτάνα μου.
Οδηγός στους νεώτερους.
Πολλές καλησπέρες.

Drastiria είπε...

Η χώρα μας έχει πληγεί άπειρες φορές ανεπανόρθωτα. είναι σημαντικό να θυμόμαστε που και που.

doctor είπε...

ΟΛΗ Η ΔΙΗΓΗΣΗ ΠΑΡΑΠΕΜΠΕΙ ΣΕ ΜΙΑ ΦΟΒΕΡΗ ΕΙΚΟΝΑ ΦΙΛΤΑΤΕ ΕΥΡΥΤΑΝΑ.
ΟΙ ΦΑΛΑΓΓΕΣ ΤΩΝ ΕΚΤΟΠΙΣΜΕΝΩΝ ΝΑ ΒΑΔΙΖΟΥΝ ΣΤΟ ΓΟΛΓΟΘΑ ΤΟΥΣ
ΚΑΙ ΑΠΟ ΔΙΠΛΑ ΤΑ ΚΡΑΤΙΚΑ ΣΚΥΛΙΑ ΝΑ ΦΟΒΕΡΙΖΟΥΝ ΚΑΙ ΝΑ ΑΛΥΧΤΑΝΕ!
ΣΗΜΕΡΑ ΤΟ ΓΚΟΥΒΕΡΝΟ ΔΙΝΕΙ ΚΑΙ ΠΑΛΙ ΣΤΙΣ ΗΠΑ ΓΗ ΚΑΙ ΥΔΩΡ.
ΥΒΡΙΣ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΣΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΒΙΩΜΑΤΑ.

Αστοριανή είπε...

... ξεριζωμένοι, πρόσφυγες στην ίδια τους τη χώρα!!! Σφάζει.

Άιναφετς είπε...

Μετά από αυτόν τον ιστορικά τραγικό ξεσηκωμό μια ευχή:
Να ξαναγυρίσουν οι απόγονοι για να ξαναζωντανέψει αυτός ο πανέμορφος τόπος!

Eva Neocleous είπε...

Εξαιρετική ανάρτηση.Φόρος τιμής για τον ματωμένο τόπο!

άγριο κυκλάμινο είπε...

Συνταρακτικό το θέμα που ανέβασες ιχνηλάτη. Η διήγηση του Τάκη Ψημένου πραγματικά με καθήλωσε όπως και η παραπομπή που έβαλες στο τέλος και ξαναδιάβασα και εκείνη την παλιότερη και τόσο συγκινητική αφήγηση της Ευρυτάνισσας Ε Σ-Τ με παρόμοιο περιεχόμενο.
700.000 οι ξεσπιτωμένοι και η ύπαιθρος μια απέραντη νεκρή ζώνη!!!! Πραγματικά πολύ "πατριωτικό" και πολύ "δημοκρατικό" το σχέδιο εξόντωσης που επέβαλλαν στην ελληνική αγροτιά οι άθλιες κυβερνήσεις με τους αμερικανούς προϊσταμένους τους.
Φοβερές μνήμες που καίνε σαν φωτιά και είναι η ιστορία του τόπου μας και των ανθρώπων μας.Mπράβο Ευρυτάνα!

ΕΥΡΥΤΑΝΑΣ ΙΧΝΗΛΑΤΗΣ είπε...

Ευχαριστούμε για τις επισκέψεις και τις αναδημοσιεύσεις.
Ένα ιδιαίτερο ευχαριστώ στους σχολιαστές που τίμησαν επιπλέον αυτή την ανάρτηση με την κατάθεση της άποψής τους.
Καλή δύναμη - ψυχή βαθιά!