Τρίτη 27 Οκτωβρίου 2020

Δωσίλογοι: ελεεινά υποκείμενα... παραδομένα στη χλεύη της Ιστορίας!



Ελεεινά υποκείμενα, κατακάθια του υποκόσμου, δίχως αρχές, χωρίς ανθρώπινη υπόσταση, ήταν μια χούφτα σκουλήκια-δωσίλογοι "έλληνες" προδότες που μπήκαν εθελοντικά στη δούλεψη των ιταλών και γερμανών φασιστών κατακτητών.

Στο Καρπενήσι και συγκεκριμένα στο κτήριο του γυμνασίου, εγκαθίσταται, από τις αρχές της γερμανοϊταλικής κατοχής, και συγκεκριμένα από τον Μάη του 1941, μία υποδιοίκηση της "Άλμπα Τζούλια", της πολυπληθούς ιταλικής στρατιωτικής μονάδας της Κεντρικής Ελλάδας που διατηρούσε την κύρια διοίκησή της -κομαντατούρα- στη Λαμία. 

Οι "κοκορόφτεροι" του Μουσολίνι, στα πλαίσια της συνεργασίας τους με τους χιτλερικούς συμμάχους τους ανέλαβαν να κρατήσουν αλυσοδεμένη την Ευρυτανία κάτω από τα δεσμά της φασιστικής σκλαβιάς υποβάλλοντας σε αναρίθμητα μαρτύρια τους αγροτικούς πληθυσμούς της περιοχής μας (μέχρι βέβαια την 28η του Απρίλη 1943 όπου αναγκάστηκαν να αποχωρήσουν ντροπιασμένοι μετά τα αλλεπάλληλα χτυπήματα του Άρη Βελουχιώτη και των Ανταρτών του ένδοξου ΕΛΑΣ).

Οι ιταλοί αποκλείουν την πόλη του Καρπενησίου με... συρματοπλέγματα, στήνουν μπλόκα με πάνοπλες φρουρές στις εισόδους και στις εξόδους της πόλης, επιβάλλουν απαγόρευση κυκλοφορίας, κανείς πολίτης δεν μπορεί να κινείται εάν προηγουμένως δεν έχει υποβληθεί σε σωματικό έλεγχο και δεν διαθέτει την ειδική κάρτα που χορηγείται επιλεκτικά από τις δυνάμεις κατοχής, ενώ σκληροί περιορισμοί τίθονται και στη διακίνηση των τροφίμων και των εμπορευμάτων τα οποία διαχειρίζονται οι κατακτητές παρέα με αδίστακτους μαυραγορίτες.

Πείνα, εξαθλίωση, συλλήψεις, φυλακίσεις, άγρια βασανιστήρια στα μπουντρούμια, βιασμοί και εκτελέσεις, συνθέτουν το μαρτυρολόγιο της Ευρυτανίας, από τον ιταλικό φασισμό.

Θαρραλέοι Ευρυτάνες αγωνιστές με πρωτοπόρους τα στελέχη της παράνομης κομματικής οργάνωσης του ΚΚΕ και μερικούς ακόμη συνεργαζόμενους αντιστασιακούς πολίτες, που στην συνέχεια θα συγκροτήσουν όλοι μαζί το τοπικό ΕΑΜ, διοργανώνουν στις αρχές του Οχτώβρη του 1941 μεγάλο Πανευρυτανικό Συλλαλητήριο μέσα στο κατεχόμενο Καρπενήσι με αίτημα να επιβληθεί στους μαυραγορίτες το λεγόμενο "παρακράτημα", δηλ. το 10% από τα προϊόντα που αγόραζαν να αποδίδεται στις φτωχές οικογένειες ώστε αυτές να σωθούν από τη φονική πείνα εκείνο τον αδυσώπητο χειμώνα του 1941. Η μαχητική κινητοποίηση του ευρυτανικού λαού κάτω από τα μάτια των έκπληκτων ένοπλων ιταλών κατακτητών, σημειώνει επιτυχία και το λαϊκό αίτημα ικανοποιείται (σ.σ. μελλοντικά θα υπάρξει σχετική ανάρτηση εκ μέρους του ιστολογίου μας γι' αυτό το σπουδαίο γεγονός που, πιθανότατα, αποτελεί το πρώτο συλλαλητήριο στην σκλαβωμένη Ευρώπη)!

Από τις πρώτες ενέργειες των ιταλών φασιστών αμέσως μετά την εγκατάστασή τους στην ευρυτανική πρωτεύουσα ήταν να ξεχυθούν στα χωριά για την αγαπημένη τους συνήθεια το πλιάτσικο και για κατασχέσεις τυχόν όπλων που διέθεταν οι χωρικοί.

Σε αυτό όμως το "έργο" τους είχαν ανάγκη από τη συνεργασία ντόπιων ρουφιάνων οι οποίοι γνώριζαν πρόσωπα και καταστάσεις. Βρήκαν λοιπόν πρόθυμα καθάρματα σαν αυτά που αναφέρουμε στον πρόλογο του άρθρου μας.


Τέτοια παλιοτόμαρα που τέθηκαν στην υπηρεσία των ιταλών σε Ευρυτανία και Φθιώτιδα ήταν: Ο περιβόητος Κοροκίδας από το Στένωμα Ευρυτανίας ένας ιταλοντυμένος αλήτης πρώην αγροφύλακας που γνώριζε λίγα καλυβοϊταλικά μιάς και είχε κάνει για ένα διάστημα μετανάστης στην Αμερική. Ένας άλλος ήταν ο Θανάσης Κιούσης ένα κοινωνικό περίτριμμα από το Μαυρίλο Τυμφρηστού, ένας ακόμη "όνομα και πράγμα" ήταν ο περιβόητος "Τουρκοχρήστος" ονόματι Χρήστος Δημητρακόπουλος από το Παλαιοχώρι Φθιώτιδας με μαύρο παρελθόν... "απόφοιτος φυλακών" όπως καταγράφονταν, επίσης ο Στέλλας ελεεινός εκβιαστής με καταγωγή από... τη Ρόδο που γνώριζε ιταλικά, ο... ιταλοϋπήκοος Προβιάς από τον Άγιο Γεώργιο, ο Πατακιάς από τα Καμπιά, ένας Βουρλάκης κ.ά. 
Όλοι αυτοί καταγράφονται από ερευνητές συγγραφείς, από μαρτυρίες αγωνιστών (βλ. Μηχιώτης, Γκέκας κ.ά) καθώς και από τον Αντιστασιακό Τύπο της εποχής που αναφέρεται στον "βίο και την πολιτεία" αυτών των προδοτών. 

Πολλά από εκείνα τα ανθρωπόμορφα κτήνη, ορισμένα δε ενδεδυμένα και με την προβιά του δήθεν δραγουμάνου, έμπαιναν μπροστά και οδηγούσαν τα ιταλικά αποσπάσματα στα ευρυτανικά και φθιωτικά χωριά. Εκεί χτυπούσαν την καμπάνα και συγκέντρωναν όλο το χωριό στην πλατεία. Μπρος-μπρος σε πρώτο πλάνο βρίσκονταν τα ειδικά συνεργεία βασανιστηρίων. Οι δωσίλογοι απαιτούσαν από τους κατοίκους να παραδώσουν ότι όπλα υποτίθεται ότι διέθεταν. Παλιά κειμήλια του 1821, καριοφύλια, γκράδες, κυνηγετικά. Αλίμονο σε όποιον είχε κρατήσει πολεμικό τουφέκι κατά την υποχώρηση από το αλβανικό μέτωπο, αυτός ήταν ξεγραμμένος. Όσοι είχαν και παρέδιδαν κάποιο σκουριασμένο παλιοσιδερικό γλίτωναν. Οι υπόλοιποι είτε σακατεύονταν επιτόπου από το ξύλο είτε οδηγούνταν στο Καρπενήσι στα κρατητήρια για τα περαιτέρω... 

Πολλά χωριά μας πυρπολήθηκαν και πολλοί συμπατριώτες μας βασανίστηκαν και σφαγιάστηκαν κατά τη διάρκεια τέτοιων ή παρόμοιων επιδρομών επί των ημερών της μαύρης φασιστικής κατοχής (βλ. Μικρό και Μεγάλο Χωριό , Χρύσω , Κρίκελλο κλπ).

Ενδεικτικά είναι όσα διαβάζουμε στην παράνομη αντιστασιακή εφημερίδα "Η Μαχόμενη Ευρυτανία" (φ. 1, 15-2-1943) η οποία γράφει χαρακτηριστικά : "...των Ιταλών που μας καταδικάσαν σε θάνατο, που λεηλάτησαν και έκαψαν τα χωριά μας, που βίασαν και βιάζουν τις γυναίκες και τα κορίτσια μας, των ίδιων των Ιταλών που μας βασανίζουν μεσαιωνικά, μας σφάζουν, μας ψήνουν ολοζώντανους".
Η ίδια εφημερίδα αναφέρεται ΟΝΟΜΑΣΤΙΚΑ ΚΑΙ ΣΤΟΥΣ ΠΡΟΔΟΤΕΣ Στέλλα, Κοροκίδα, Κιούση, Τουρκοχρήστο, Πατακιά, αποκαλώντας τους "γνωστά κατακάθια της κοινωνίας μας".



Ανάμεσα σε όλα τ' άλλα οι προδότες επέδιδαν και "εμπιστευτικά" σημειώματα στους προέδρους των κοινοτήτων με την απαίτηση αυτοί να παραδίδουν στους ιταλούς, και βέβαια και στους ίδιους τους δωσίλογους, τοπικά προϊόντα και αγαθά, από γαλακτοκομικά, κάστανα, καρύδια, μέχρι... πίτες και κότες!!! Στερούταν οι άνθρωποι και οι οικογένειές τους κι αυτό το λιγοστό ψωμί τους για να καλοπερνάει το κηφηναριό και το φασιστολόι. Όποιοι αρνούνταν να υποκύψουν υπέφεραν τα πάνδεινα.

Το πιο εφιαλτικό όμως είναι ότι οι χαφιέδες ήταν συνυπεύθυνοι και για τις εκτελέσεις πολλών συμπατριωτών μας τόσο από τους ιταλούς όσο και στη συνέχεια από τους γερμανούς όταν οι τελευταίοι μαζί με τους δωσίλογους πυρπόλησαν δυό φορές το Καρπενήσι και πολλά χωριά της Ευρυτανίας και της Φθιώτιδας (βλ. εδώ! ).

Όσον αφορά την τύχη κάποιων εκ των ανθρωπόμορφων χοίρων, αυτή ήταν η εξής: το αρχικάθαρμα ο Κοροκίδας αφού μετέπειτα πρόσφερε επιπλέον υπηρεσίες και στους χιτλερικούς επιδρομείς, βρήκε το τέλος που του άξιζε όταν τα ίδια τα αφεντικά του οι γερμανοί τον κρέμασαν στο Αγρίνιο. Ο Κιούσης και ο Στέλλας, σύμφωνα με μαρτυρία του Χαρίλαου Μηχιώτη γραμματέα του ΕΑΜ ανατολικού Τυμφρηστού, συνελήφθησαν από τους αντάρτες του Άρη και τιμωρήθηκαν παραδειγματικά με εκτέλεση. Το ίδιο και ο Προβιάς. Ανάλογο τέλος είχε και ο Τουρκοχρήστος, εκείνου μάλιστα δεν ενδιαφέρθηκε ποτέ κανείς να αναζητήσει ούτε τα κόκκαλά του από το σημείο όπου θάφτηκε. Τον Πατακιά, από ότι λέγεται, τον έφαγαν αργότερα οι ίδιοι οι δικοί του από το συνάφι του, στα πλαίσια εσωτερικών τους αντεκδικήσεων.

Ορισμένοι όμως προδότες και δωσίλογοι συγγενείς τους επέζησαν και πρόσφεραν τις εηκληματικές υπηρεσίες τους μεταπολεμικά και στο μοναρχοφασιστικό κράτος που τους αξιοποίησε δεόντως ως παρακρατικούς φονιάδες και τρομοκράτες των δημοκρατικών πολιτών.

Αν κάποιοι εκ των αναγνωστών αυτού του άρθρου τυγχάνει να γνωρίζουν ή να πληροφορηθούν στο μέλλον (με στοιχεία) το τι απέγιναν και οι υπόλοιποι από τα προαναφερόμενα ή και άλλα τέτοια "μπουμπούκια" ας μας ενημερώσουν ώστε να συμπληρωθούν τα ονόματά τους και να παραδοθούν στην αιώνια χλεύη της Ιστορίας του τόπου μας.

Ως γνωστόν το Καρπενήσι και η Ευρυτανία απελευθερώθηκε από τους ιταλοφασίστες και τα ερπετά συνεργάτες τους στις 28 Απριλίου 1943 από τον ΕΛΑΣ (βλ. το σχετικό αφιέρωμα του "Ευρυτάνα ιχνηλάτη"  )

Ο τόπος μας θα ξεβρωμίσει για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα... 







22 σχόλια:

Aris είπε...

Τρομερη ερευνα τρομερε ΙΧΝΗΛΑΤΗ.
Προσφορα στην ιστορια και στη μνημη των δολοφονημενων συμπατριωτων μας.

Καλεσμενιώτης είπε...

Στα σχολεία έπρεπε να διδάσκονται όλα αυτά που μας ανέφερες Ευρυτάνα.,μπάς και ξεστραβοθούν κάποιοι .....τι περιμένει κανείς όμως με 400.000 χιλιάδες ψηφοφόρους της ναζιστικής χρυσής αυγής..

Elizabeth Liani είπε...

Η εξαιρετική και θαρραλέα αυτή έρευνα, με πάθος και χωρίς φόβο, στηριγμένη σε αρχειακό υλικό, στηλιτεύει και ξεμπροστιάζει τους κατάπτυστους προδότες και δωσίλογους της Ευρυτανίας, για να φωτίσει και να ανυψώσει ακόμα μία φορά τους γίγαντες αντάρτες της Εθνικής μας Αντίστασης.

PHOTO ΤΙΤΛΟΙ είπε...

Γιούπι για για
γιούπι γιούπι για


Τίνος είναι βρε γυναίκα τα παιδιά;
Το `να μου φωνάζει "Σι"
τ’ άλλο μου φωνάζει "Για",
τίνος είναι βρε γυναίκα τα παιδιά;

Το `να είναι του Γερμαναρά,
τ’ άλλο είναι του Μακαρονά
και το τρίτο είναι το δικό μας
γαμώ το κέρατό μας
αγάπη μου γλυκειά

Γιούπι για για
γιούπι γιούπι για

Τα κορίτσια που `χαν πρώτα Γερμανούς
τώρα έχουν Εγγλεζάκια με κοντά παντελονάκια
κι από πίσω ένα σύνταγμα Ινδούς.

Γιούπι για για
γιούπι γιούπι για


Εμείς τον θέλουμε παιδιά τον βασιλιά
να τον πάμε στο Παγκράτι να πουλάει Ριζοσπάστη
κι ό,τι άλλο διατάξει ο ΕΛΑΣ.

Γιούπι για για
γιούπι γιούπι για

γαντζος είπε...

1ον Ένα μεγάλο μπράβο στον ιχνηλάτη για αυτό το άρθρο. 2ον Δυστυχώς αυτά είναι μόνο σε ένα νόμο. Σε ολόκληρη την Ελλάδα αυτά τα κάθαρμα γίναν , δήμαρχοι νομάρχες, βουλευτές υπουργοί να μην πω και πρωθυπουργοί. Αυτό είναι που με βάζει σε σκέψη και λέω ( και συγνώμη κιόλας ) αλλά ο μαλακας ο λαός δεν τά βλέπει

Unknown είπε...

Μια ξεκάθαρη απάντηση, βασισμένη σε γεγονότα με όνομα και οχι αερολογίες σε αυτούς που προσπαθούν να ξαναγραψουν ιστορία με το να αμαυρωνουν τον μεγάλο αγώνα του ΕΛΑΣ και αφήνοντας στο απυρόβλητο βδελυρά υποκείμενα της εποχής...

Λευτέρης Μεζίνης είπε...

Ετσι μπράβο Ιχνηλάτη. Οι δοσίλογοι έχουν όνομα. Γιατί στην Ελλάδα εκτός από τον οικονομικό πόλεμο που δέχεται ο λαός, υπάρχει και η επιθετική παραχάραξη της Ιστορίας. Θέλουν να ξεχάσουμε ποιοι αντιστάθηκαν, ποιοι συνεργάστηκαν με όλους τους κατακτητές (Ιταλούς, Γερμανούς, Εγγλέζους, Αμερικάνους) και ποιοι έφυγαν για το Κάιρο για να σώσουν το τομάρι τους. Ολα τα χωριά, όχι μόνο της Ευρυτανίας, είχαν τους ρουφιάνους τους την μία μέρα φορούσαν τη ναζιστική στολή και την άλλη του εθνικόφρωνα, την μία μέρα κάρφωναν στους Ναζί και την άλλη στα τάγματα θανάτου και στους χωροφύλακες

doctor είπε...

ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ ΑΓΑΠΗΤΕ ΙΧΝΗΛΑΤΗ ΤΗΣ ΕΥΡΥΤΑΝΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΛΕΠΤΟΜΕΡΗ ΚΑΙ ΦΑΝΤΑΖΟΜΑΙ ΚΑΙ ΕΠΙΠΟΝΗ ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΕΡΕΥΝΑ.
Ο ΛΑΟΣ ΜΑΣ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΥΠΕΡΗΦΑΝΟΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΤΕΡΑΣΤΙΟ ΑΓΩΝΑ ΠΟΥ ΕΔΩΣΕ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΤΟΥ ΦΑΣΙΣΤΙΚΟΥ ΤΕΡΑΤΟΣ.
ΤΟ ΟΝΕΙΔΟΣ ΚΑΙ Η ΚΑΤΑΙΣΧΥΝΗ ΘΑ ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ ΤΟΝ ΔΩΣΙΛΟΓΙΣΜΟ.

Άιναφετς είπε...

Ανατριχίλα... για ένα ανθρώπινο είδος που έβλαψε την χώρα και δεν θα ξεχαστεί ποτέ, ευτυχώς ο αγώνας ενάντια στον φασισμό έχει αρχίσει να καρποφορεί.
Ένα ακόμα τεράστιο ευχαριστώ για την εξαιρετική έρευνα.

Angelo De Amor είπε...

28/10 επέτειος του όχι, απαρχή μια μεγάλης δεκαετής μάχη, ενάντια σε ξένους και ντόπιους φασίστες. Από την μια οι απόγονοι των παλικαριών του 1821 και από την άλλοι οι απόγονοι των δοσιλόγων των Τούρκων. Δε γελιομαστε δεν είναι οικογενειακή υπόθεση και κληρονομική ούτε ο δοσιλογισμος ούτε η ο αγώνας. Έχουν ρίζες όμως και ιστορία και δεν πρέπει να τη ξεχνάμε. Από τη μία ρουφιάνοι και χαφιέδες και από την άλλη παλικάρια που μπροστά στα εκτελεστικά αποσπάσματα δεν έκαναν βήμα πίσω.

ΕΑΜ ΕΛΑΣ ΕΠΟΝ, ΔΣΕ, φωτεινά μονοπάτια του λαού μας για μια καλύτερη κοινωνία!

Φυσιολάτρης! είπε...

Έχει ιδιαίτερη αξία........αυτό το σπουδαίο αφιέρωμα Ευρυτάνα ιχνηλάτη.......και για έναν παραπάνω λογο........τη σημερινή αντιφασιστική ημέρα επέτειο!!!!!!!!!!

Giannis Pit. είπε...

Τα κατακάθια που αποτέλεσαν τον κορμό του νέου κράτους που στήθηκε μετά το 1944 στην πατρίδα μας πάνω στους αγώνες χιλιάδων αγωνιστών και πατριωτών.
Αυτό το έκτρωμα δεν έχει επανάληψη σε κανένα κράτος της Ευρώπης. Μόνο εδώ είχαμε το "προνόμιο" να απολαύσουμε τους προδότες ως κορμό της νέας εξουσίας.

Καλησπέρα Ευρυτάνα μου.

Μαρία Κανελλάκη είπε...

Συγχαρητήρια για την ενδελεχή έρευνα και την αποκατάσταση της ιστορίας.
Μακάρι όλα τα αντίστοιχα κατακάθια να είχαν την ίδια μοίρα. Θα είχαμε πάει μπροστά σαν χώρα και σαν κοινωνία. Τουλάχιστον, υπάρχουν ένδοξες σελίδες στην ιστορία μας που μας κάνουν υπερήφανους. Και δίχως τη συμβολή σου, θα έμεναν στο σκοτάδι. Ευχαριστούμε ειλικρινά για την εξαιρετική σου δουλειά, Ευρυτάνα!

Ελένη Φλογερά είπε...

Συγχαρητήρια για τούτη την ανάρτηση.
Δωσίλογοι, μια χούφτα ελεεινά υποκείμενα. Αυτό το είδος είναι πάντα πανταχού παρόν σε κάθε κατάσταση για να βλάψει δεκάδες αθώους.
Τιμή και δόξα στους αγωνιστές!

Άρης Άλμπης είπε...

Σπουδαία ανάρτηση, ντοκουμέντο!
Δίπλα στους ήρωες υπήρχαν και οι άθλιοι.
Πόσο φοβερή η επιβεβαίωση του Χίτλερ, ο οποίος είχε πει στους επιτελείς του:
Σε κάθε χώρα που θα καταλαμβάνουμε, να είστε σίγουροι, θα βρίσκουμε γηγενή καθάρματα που θα μας υπηρετήσουν!

Μαρία Γ. είπε...

Υποκλίνομαι στους ανθρώπους που αγωνίστηκαν με όλες τις δυνάμεις τους αλλά και σ' εκείνους που άντεξαν αυτές τις κτηνωδίες.
Ανατριχίλα μόνο και αγανάκτηση για τους υπανθρώπους που διέπραξαν τόση προδοσία απέναντι σε ολόκληρη την ανθρωπότητα, γιατί ό,τι συνέβη στην Ευρυτανία αφορά όλον τον κόσμο.
Σ'ευχαριστούμε πολύ για το συγκλονιστικό αφιέρωμα Ιχνηλάτη!

kapetandiamantis είπε...

ΦΙΛΕ ΕΥΡΥΤΑΝΑ ΣΕ ΚΑΛΗΣΠΕΡΙΖΩ.
ΕΧΩ ΠΟΛΥ ΚΑΙΡΟ ΝΑ ΓΡΑΨΩ ΣΧΟΛΙΟ ΣΤΟ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟ ΟΜΩΣ ΤΟ ΔΙΑΒΑΖΩ ΣΥΝΕΧΩΣ. ΜΠΡΑΒΟ ΓΙΑ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΤΩΝ ΣΠΑΝΙΩΝ ΑΝΑΡΤΗΣΕΩΝ ΣΟΥ ΠΟΥ ΔΕΝ ΤΑ ΣΥΝΑΝΤΑΜΕ ΕΥΚΟΛΑ ΑΛΛΟΥ. ΑΠΟΤΕΛΟΥΝ ΠΟΛΥΤΙΜΟ ΑΡΧΕΙΑΚΟ ΚΑΙ ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΥΛΙΚΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΥΡΥΤΑΝΙΑ ΚΑΙ ΒΑΣΗ ΓΙΑ ΚΑΘΕ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΜΕΝΟ ΜΕΛΕΤΗΤΗ.

ΟΙ ΔΟΣΙΛΟΓΟΙ ΠΗΓΑΙΝΑΝ ΠΑΝΤΑ ΧΕΡΙ-ΧΕΡΙ ΜΕ ΤΟΝ ΦΑΣΙΣΜΟ. ΑΥΤΟ ΕΧΕΙ 'ΤΣΕΚΑΡΙΣΤΕΙ' ΙΣΤΟΡΙΚΑ ΚΑΙ ΜΑΛΙΣΤΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΕΧΕΙ 'ΤΡΙΠΛΟΤΣΕΚΑΡΙΣΤΕΙ'. ΚΑΠΟΙΟΙ ΕΦΤΑΣΑΝ ΚΑΙ ΣΕ ΑΝΩΤΕΡΑ ΚΡΑΤΙΚΑ ΑΞΙΩΜΑΤΑ. ΕΓΡΑΨΑΝ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΚΑΠΟΙΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΑΛΛΟΙ ΦΙΛΟΙ ΓΙΑ ΑΥΤΟ ΑΣ ΜΗΝ ΓΙΝΩ ΚΟΥΡΑΣΤΙΚΟΣ.

ΘΑ ΠΡΟΣΘΕΣΩ ΜΟΝΟ ΤΟ ΠΑΡΑΚΑΤΩ. ΤΑ ΕΡΓΑ ΚΑΙ ΟΙ ΗΜΕΡΕΣ ΑΥΤΩΝ ΤΩΝ ΑΝΗΘΙΚΩΝ ΣΤΟΙΧΕΙΩΝ ΑΦΗΣΑΝ ΒΑΘΙΕΣ ΠΛΗΓΕΣ ΣΕ ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΕΣ ΠΟΥ ΕΧΑΣΑΝ ΣΥΓΓΕΝΕΙΣ ΚΑΙ ΠΕΡΙΟΥΣΙΕΣ ΕΞΑΙΤΙΑΣ ΤΗΣ ΠΡΟΔΟΤΙΚΗΣ ΔΡΑΣΗΣ ΤΟΥΣ. ΓΙΑ ΑΥΤΟ ΠΙΣΤΕΥΩ ΟΤΙ ΣΤΑ ΣΧΟΛΙΚΑ ΒΙΒΛΙΑ ΔΙΠΛΑ ΣΤΟΝ ΕΦΙΑΛΤΗ ΚΑΙ ΣΤΟΝ ΠΗΛΙΟ ΓΟΥΣΗ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΡΑΦΤΟΥΝ ΚΑΙ ΤΑ ΟΝΟΜΑΤΑ ΤΩΝ ΚΟΥΚΟΥΛΟΦΟΡΩΝ ΔΟΣΙΛΟΓΩΝ ΤΗΣ ΝΕΟΤΕΡΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΜΑΣ. ΓΙΑ ΝΑ ΜΑΘΑΙΝΟΥΝ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΚΑΙ ΝΑ ΑΠΟΦΕΥΓΟΥΝ 'ΚΑΚΟΤΟΠΙΕΣ' ΣΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΤΟΥΣ ΕΝΤΑΞΗ.

Σεχταρ ο Τρομερός είπε...

Ηταν πολλοί οι δοσίλογοι!
Νάσου κι ο .."Εθνάρχης"!
https://www.cia.gov/library/readingroom/docs/MERTEN%2C%20MAX_0081.pdf
Aν δεν είναι μαϊμουδιά, μιλάμε για τεφαρίκι πράμα!
Από περιέργεια μπήκα και στο ***_0080.pdf και είδα ...ένα παζάρι Καραμανλή-Μέρτεν!
Αρα και τα προηγούμενα 80 αρχεία και πιθανόν και επόμενα αφορούν τον Μέρτεν.
Βλέπετε, πως η CIA έψαχνε τις βρωμιές τους (αυτές, που κάνανε με ..τρίτους!) για να τους έχει στο χέρι!

Aris είπε...

Επειδη στην αναρτηση αναμεσα σε αλλους γινεται αναφορα και σε μαρτυρια του αντιστασιακου Γκεκα σχετικα με τους δοσιλογους, βρηκα ενα αποσπασμα που αναφερεται στο τελος του προδοτη Τουρκοχρηστου.

"Μετά το προσκλητήριο κατηφορίσαμε για τον Σπερχειό. Περάσαμε τον κάμπο και φτάσαμε στη Φτέρη. Τραγουδώντας μπήκαμε στο χωριό. Πετάχτηκε το χωριό στο πόδι και ήλθαν να μας υποδεχθούν.
Λίγο πριν το μεσημέρι μάθαμε ότι δίπλα στη Λευκάδα ήταν ο Ιταλοϋπήκοος Τουρκοχρήστος και μπεκρόπινε σ’ ένα μαγαζί, απειλώντας θεούς και δαίμονες.
Στη στιγμή ο Θάνος παίρνει τη φοράδα του Άρη και δυο τρεις άλλους με άλογα και τρέχουν στη Λευκαδα (....)
Σε λίγο βούιξε ο κόσμος. Τον φέρνουν, τον φέρνουν. Βλέπουμε στον δρόμο τον Θάνο καβάλα και πίσω, δεμένος με τριχιά, ο Τουρκοχρήστος. Οι Φτεριώτες ήταν έτοιμοι να τον σκίσουν με τα δόντια τους, γιατί τους είχε κάνει τον βίο αβίωτο. Περιττό να σας πω πως ανακρίθηκε και εκτελέσθηκε."

Από το βιβλίο: "Κώστας Γκέκας, Ένας ανταρτάκος από το Παλιόκαστρο", Αρχεία Σύγχρονης Κοινωνικής Ιστορίας, Μαρτυρίες VI, Βιβλιόραμα, 2006

ΕΥΡΥΤΑΝΑΣ ΙΧΝΗΛΑΤΗΣ είπε...


Η Ιστορία είναι αμείλικτη...

Ευχαριστούμε για τη σημαντική ανταπόκριση, για τις επισκέψεις, τις αναδημοσιεύσεις και τα σχόλια.

Ορεινός είπε...

Μόνο όταν αγωνιζεσαι ενάντια στη λήθη και τη συνδιαλλαγη, μόνο τότε κρατάς ζωντανή την ιστορία κ την κάνεις εφόδιο για τους αγώνες που έρχονται. Μπράβο σας

Ο Γιάννος από τα βουνά της Πινδου είπε...

Φίλε Ευρυτανία.Για 15000 δοσίλογους συνεργάτες των ιταλοφασιστων χαλαστηκε.πεντε φορές η πατρίδα μας .Το άνθος του λαού μας χάθηκε εξαιτίας του μίσους των ηττημένων του 45.