Δευτέρα 5 Απριλίου 2021

Τα βιβλία του μπάρμπα Φώντα


Ένα ηλιόλουστο μεσημέρι, την ώρα που ο ευεργέτης ήλιος υψώνεται με μεγαλοπρέπεια πάνω από τα αιώνια ελάτια χαρίζοντας τη διακριτική ζεστασιά του, βρέθηκα να περπατώ στα βουνά και τα μονοπάτια γύρω από το Κρίκελλο, το πανέμορφο και ιστορικό χωριό-στολίδι του τόπου μας (βλ. εδώ και εδώ).

Η αίσθηση στα ψηλά βουνά με τις ελατοσκέπαστες πλαγιές είναι μοναδική! Μια αληθινή ευλογία, πολύτιμη ζωογόνος ανάσα ελευθερίας σε μέρες μιάς ιδιότυπης και ύπουλης σκλαβιάς που πληγώνει την καθημερινότητά μας. Εκεί ψηλά, όμως, όλα τούτα εξασθενούν και οι δυσοίωνες σκέψεις απαλύνονται από την αύρα των ευρυτανικών ορέων.

Όσο περπατά κανείς, απολαμβάνοντας την πιο θεσπέσια μουσική, τις νότες από το θρόισμα του αέρα που περνά ανάμεσα απ΄ τις ελατοβελόνες μαζί με τα γλυκόηχα λαλήματα των πουλιών κι ανασαίνοντας τις ευωδιές από τη μητέρα φύση που παίρνει να αναγεννάται, τόσο γαληνεύει και αναπτερώνεται.

Μετά από κάμποση ώρα πεζοπορίας προσέγγισα τη δημοσιά. Στους Αγίους Θεοδώρους στάθηκα κει στην άκρη του δρόμου μπροστά σε ένα πετρόχτιστο ταπεινό καταφύγι, το προσκυνητάρι-τάμα του αείμνηστου μπάρμπα Φώντα Φλώρου (βλ. σχετικά

Σταμάτησα να ξαποστάσω. Μπήκα να ανάψω το καντήλι του γέροντα και βρέθηκα μπροστά σε μια εικόνα που με άφησε άναυδο.

Μια... λιλιπούτεια βιβλιοθήκη!!! Εκεί, ναι εκεί, μέσα στο προσκυνητάρι. Λίγα παλιά βιβλία περιποιημένα και προσεκτικά τοποθετημένα σε μια εσοχή του εσωτερικού τοιχίου εν είδει βιβλιοθήκης! 

Σου έδιναν μια αίσθηση φροντίδας και αγάπης παρά τα χρόνια που σίγουρα βάραιναν την ύπαρξή τους. Γεροντάκια κι αυτά! 

Εκ των υστέρων έμαθα ότι τα βιβλία τα είχε αφήσει εκεί η νύφη του εκλειπόντα γέροντα, η Αθανασία Φλώρου από το Κρίκελλο.

Κάθησα λίγο παραπέρα, δίπλα από έναν πεσμένο ελατίσιο κορμό κι άνοιξα το παγούρι μου. Μα πιότερο δροσίστηκα με το ξεφύλλισμα ενός από κείνα τα βιβλία που πήρα στα χέρια μου. Δερματόδετο με την χαρακτηριστική μυρωδιά της ποίησης να αναδύεται μέσα από τις παλιές κιτρινισμένες σελίδες του...

Ήταν του Αριστοτέλη Βαλαωρίτη ενός ακόμη εμβληματικού ποιητή μας. (Ίσως λίγοι να γνωρίζουν τη βαθιά ευρυτανική καταγωγή του ως απόγονου των οπλαρχηγών Χρήστου και Μόσχου Βαλαώρα από το χωριό Βαλαώρα Ευρυτανίας - βλ. και εδώ).

Ξεδιάλεξα μια χούφτα στίχους, που άγγιξαν τις χορδές της ψυχής και την αειθαλή αγάπη για την μικρή ορεινή πατρίδα:

"Δε σ’ ελησμόνησα, γλυκιά, πολυβασανισμένη

πατρίδα μου, πανόρφανη. Μες στην καρδιά αναμμένη

βόσκει η αγάπη μου βαθιά τα έρμα σωθικά μου,

αφού δε βρίσκει τίποτε να κάψει ολόγυρά μου,

ανήμερη κι αχόρταγη μου τρώγει την ψυχή

κι εμέ γηράζει ανώφελα κι εκείνη πάντα ζει."

Προσεκτικά τοποθέτησα και πάλι το βιβλίο στη θέση του και συνέχισα το δρόμο μου με το δισάκι των συναισθημάτων πιο πλούσιο.  

Μπάρμπα Φώντα...

σε θυμούνται, σίγουρα σε θυμούνται, με σεβασμό και χρησιμότητα.

Και οι αγαπημένοι σου κι εμείς που διαβαίνουμε από τα μέρη σου και μας κρατάς συντροφιά με τα βιβλία σου στο δικό σου απάγκιο...




16 σχόλια:

kapetandiamantis είπε...

ΥΠΕΡΟΧΟ ΑΦΙΕΡΩΜΑ!!!!

Μάκης είπε...

Ευρυτάνα κ Ιχνηλάτη μας, αφού ευχαριστήσω από καρδιάς για την όμορφη σνάρτησή σου, για την ιστορία θα πρόσθετα μόνο ότι το εικόνισμα χτίστηκε από τον πατέρα μου, Φώντα Φλώρο, στη μνήμη των γονιών κ αδελφών του, που έχασε όταν ήταν μικρός. Ήθελε όπως έλεγε ο ίδιος: Ν απαγκιάζει ένας άνθρωπος!! Και τούτο γιατί ο ίδιος πηγαινοερχομενος πεζή Κρίκελλο-Καρπενήσι κάθε Σάββατο κ νύχτα πρωί Δευτέρας, ...επέζησε!! Εμείς σεβόμενοι την επιθυμία του το συντηρούμε...κ το εμπλουτίζουμε κ με ότι αφορά στην ψυχή του ανθρώπου!! Νιώθουμε χαρά μας στο Κρίκελλο, να φτιάξουμε, μετά τη βιβλιοθήκη στην Λέσχη μας, κ τη δεύτερη στο Δημοτικό Σχολείο, το στολίδι του χωριού μας, και άλλες μικρές υπαίθριες Ελεύθερες Βιβλιοθήκες για όποιον αγαπά το βιβλίο! Και πάλι σ ευχαριστούμε κ ευχόμαστε καλή αντάμωση ... εδώ στο Κρικελλάκι μας το αγαπημένο!!

Giannis Pit. είπε...

Σε κάθε ανάρτηση, ένα κομμάτι της Ευρυτανικής ιστορίας και μια τομή της φύσης έρχονται στο φως για κάθε αναγνώστη.
Ευχαριστούμε Ευρυτάνα φίλε μου για αυτόν τον θησαυρό.
Καλή σου βδομάδα.

Άιναφετς είπε...

Υπέροχο!
Ευχαριστούμε, πόσο πιο πλούσια φεύγω κάθε φορά από εδώ!

Φυσιολάτρης! είπε...

"Δε σ’ ελησμόνησα,
γλυκιά, πολυβασανισμένη πατρίδα μου, πανόρφανη"

Οσο εξακολουθεί να υπάρχει και να εμπλουτίζεται η γνώση........που προσφέρει αυτό το ιστολόγιο ανεκτίμητης αξίας.........τίποτε δεν θα λησμονηθεί........συνέχισε την εξαιρετική εργασία σου Ευρυτάνα ιχνηλάτη!!!!!!!!!!!

φύλλα είπε...

Ευρυτάνα Ιχνηλάτη σε ευχαριστούμε πολύ! Θησαυρός πολύτιμος οι αναρτήσεις σου... Ταξίδια νοσταλγικά, απάγκιο της ψυχής μας, δύναμη στις καρδιές μας...

Elizabeth Liani είπε...

Αριστούργημα η σημερινή ανάρτησή σου Ευρυτάνα Ιχνηλάτη!!!!
Μας ταξίδεψες στην ηλιόλουστη ορεινή ομορφιά των μονοπατιών γύρω από το Κρίκελλο, απολαύσαμε τη "θεσπέσια μουσική από το θρόισμα του αέρα", ακούσαμε "τα γλυκόηχα λαλήματα των πουλιών" και ξαποστάσαμε στο προσκυνητάρι του μπάρμπα Φώντα Φλώρου διαβάζοντας τους στίχους του Βαλαωρίτη. Σε ευχαριστούμε από καρδιάς!!!

Άρης Άλμπης είπε...

Βιβλιοθήκη στο εικονοστάσι!
Απίθανη ιδέα.
Να φτάσει εκεί μια μικρή παρέα πεζοπόρων και, όσο θα καθίσουν να ξαποστάσουν, ένας γνώστης να τους διαβάσει μια ωραία σελίδα κι ύστερα ν’ αρχίσουν να σχολιάζουν.
Η απόλαυση τής φυσικής ομορφιάς συνδυασμένη με μια πνευματική ανάταση. Μπράβο σας, Ευρυτάνα και Μάκη!

NS είπε...

Καλό αντάμωμα στο αγαπημένο Κρίκελλο!

Κική Κωνσταντίνου είπε...

υπέροχο αφιέρωμα, Ευρυτάνα μου.
ευχαριστούμε πολύ!

doctor είπε...

ΦΩΣ, ΜΝΗΜΗ, ΦΥΣΗ, ΑΝΘΡΩΠΟΙ, ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ.
ΣΕ ΛΙΓΕΣ ΓΡΑΜΜΕΣ....
ΝΑ ΣΕ ΣΥΝΟΔΕΥΟΥΝ ΟΙ ΕΥΧΕΣ ΤΟΥ ΜΠΑΡΜΠΑ ΦΩΝΤΑ ΦΙΛΤΑΤΕ ΙΧΝΗΛΑΤΗ.

akrat είπε...

Καλησπέρα. Πολύ ωραία ανάρτηση. Εύγε

Αστοριανή είπε...

Βιβλιοθήκη στο εικονοστάσι!
Απίθανη ιδέα. ΑΑ.

Πολύ συγκινητική ανάρτηση...

και να σκεφτείς, Ευρυτάνα μου, -που αργώ, μα δεν ξεχνώ να διαβάζω και τα υπόλοιπα πιο κάτω...-
μάλλον να σκεφτείτε Φίλοι μου, ότι εδώ, στο "κραταιό" κομμάτι της ΝΥ, ότι ΔΕΝ υπάρχει μια στέγη να συγκεντρώσει προσωπικές αξιόλογες βιβλιοθήκες των ομογενών , που όταν πεθάνουν θα πεταχτούν όλοι αυτοί οι θησαυροί του πνεύματος που μεταφέραμε για να έχουμε πιο κοντά μας την Πατρίδα... άσε παλαιά αντικείμενα, εργόχειρα, κ.λ.π.
Και πού δεν αποτανθήκαμε...

Κουραστήκαμε να παρακαλούμε...
Να είστε όλες και όλοι καλά,
Καλές επερχόμενες Γιορτές.
Υιώτα Στρατή

αστοριανή

ΕΥΡΥΤΑΝΑΣ ΙΧΝΗΛΑΤΗΣ είπε...


Ευχαριστούμε για τις επισκέψεις, τις αναδημοσιεύσεις και τα όμορφα σχόλια!

Πάζιος Κώστας είπε...

Φοβερό αφιέρωμα,με εκπληκτικό μεράκι ,πολλά μπράβο

Μάκης είπε...

Μέρα αφιερωμένη στα βουνά σήμερα 11/12ου!! Αυτά τα βνά που γέννησαν κ τους προγόνους μας και μας! Μακάρι να μπορούμε να τα βλέπουμε κι εμείς κ οι νεώτεροι όπως τα είδαν όσοι έφυγαν για πάντα από κοντά μας.