Κυριακή 1 Μαΐου 2022

Ευρυτανία : 1η Μάη



1η Μάη : η Μέρα του Ωραιότερου Λουλουδιού, του Κατακόκκινου Ανθού της Εργατικής Τάξης, του πιο πρωτοπόρου τμήματος της Κοινωνίας που μάχεται στην πρώτη γραμμή για το Δίκιο ολόκληρου του Λαού, μέχρι την ώρα που ο Αγωνιζόμενος Άνθρωπος θα νικήσει τελειωτικά τη βαρβαρότητα, εξαλείφοντας το σκοτάδι της Εκμετάλλευσης και της Αδικίας και φέρνοντας το φως της Ισότητας και της Κοινωνικής Δικαιοσύνης.

Παντού, σε ολόκληρο τον κόσμο, οι εργάτες, οι εργαζόμενοι, η νεολαία τιμούν το Άγιο Αίμα των Ηρώων της Εργατικής Τάξης.

Και μαζί, κάπου σε μια μικρή κουκίδα του χάρτη, εδώ στα ψηλά βουνά, αντάμωσαν και οι Ευρυτάνες για να αποτίσουν το δικό τους φόρο τιμής στους Αθάνατους του Σικάγο, της Καισαριανής, της Ανταρτοσύνης, των όπου γης αγωνιζόμενων...


Κι έτσι η πλατεία... με το νόημα που 'χει κάτι από τις φωτιές της ιστορίας, υποδέχθηκε ταξικά σωματεία και συλλογικότητες εργαζομένων και νεολαίας - εκείνους τους λίγους, μα τόσο πολλούς επί της ουσίας - που σε δύσκολους καιρούς και δίσεκτα χρόνια δεν λυγίζουν, δεν σκύβουν το κεφάλι, μα διαλέγουν το δρόμο της αντίστασης και της πάλης που νοηματοδοτεί την ανθρώπινη αξιοπρέπεια και την ελπίδα.


Δεκάδες αξιόλογοι άνθρωποι, νέοι και μεγαλύτεροι αγωνιστές, κόσμησαν με το λόγο και την παρουσία τους αυτή την εμβληματική ημέρα, στο Καρπενήσι!


Ταυτόχρονο βροντερό πρωτομαγιάτικο παρόν έδωσαν και τα περήφανα Άγραφα με την δική τους επιτυχή συγκέντρωση στη Βαλαώρα!

Παράλληλα δόθηκε και το στίγμα της ταξικής αλληλεγγύης με το ψήφισμα συμπαράστασης στους απεργούς εργάτες της cosco που εγκρίθηκε με έκδηλο ενθουσιασμό απ' όλους τους συγκεντρωμένους.


Στην ευρυτανική πρωτεύουσα πραγματοποιήθηκε και Συμβολική Πορεία, με παλμό και μαχητικά συνθήματα, από την πλατεία του Μάρκου Μπότσαρη μέχρι τον Ιστορικό Χώρο που στέγαζε κάποτε το θρυλικό Παιδαγωγικό Φροντιστήριο του ΕΑΜ.



Εκεί, σε συγκινητική ατμόσφαιρα, κατατέθηκαν λουλούδια και στεφάνι, εν μέσω τιμητικών συνθημάτων για την Εργατιά και την Αντίσταση.


Όπως είπε και ο Δημήτρης στην από καρδιάς ομιλία του :

«Ο Αύγουστος Σπάις θα φωνάξει πριν τον κρεμάσουν : "Θα έρθει κάποτε ο καιρός που η σιωπή του θανάτου μας θα είναι πιο δυνατή από τις φωνές μας που στραγγαλίζετε εδώ σήμερα"! 

Τα επόμενα χρόνια το 8ωρο κατοχυρώνεται…

Και το δέντρο της αληθινής λευτεριάς, της ελπίδας των εργατών όπου γης για μια καλύτερη ζωή, συνεχίζει να ποτίζεται αδιάκοπα με ποταμούς ιδρώτα και αίματος.

Τίμιος ιδρώτας, τίμιο αίμα.

Να ανθίζει βλαστούς, κάποτε να κατακαίγεται από την παγωνιά και τα πισωγυρίσματα  του καιρού, και της ιστορίας, μα να ξαναβγαίνει από το λήθαργο και να ξαναφουντώνει ασυγκράτητο, με νέους αγώνες...»


Υποσχόμαστε να συνεχίσουμε...
στα χνάρια τους...
στο δρόμο τους...
έως ότου...

V E N C E R E M O S




21 σχόλια:

Angelo De Amor είπε...

Ζήτω το παγκόσμιο πρωλεταριατο!

Στο τόπο που οι τοπικές εξουσίες είχαν έναν κάδο σκουπιδιών, εκεί η εργατική τάξη της Ευρυτανίας τιμάει την ένδοξη ιστορία της!

...ξυπνήσεις μονομιάς θα ρθει ανάποδα ο ντουνιάς...

Γάντζος είπε...

Τιμή και δόξα στους νεκρούς τής εργατικής τάξης. Η μοναδική στιγμή που πρέπει να σκύβουμε το κεφάλι είναι μόνο μπροστά στους νεκρούς τής τάξης μας.

PHOTO ΤΙΤΛΟΙ είπε...

Εμπρός λαέ μην σκύβεις το κεφάλι
ο μόνος δρόμος είναι αντίσταση και πάλη.

Ο Γιάννος από τα βουνά της Πινδου είπε...

Όσο θα υπάρχει αδικία και εκμετάλλευση των ανθρώπων από τα κοινωνικά παράσιτα τους αδίστακτους καπιταλιστές εμείς της γης οι κολασμένοι θα αγωνιζομαστε για μια καλύτερη ζωή για όλους τους ανθρώπους.

Γιώργος είπε...

Κάτι κινείται και στο Καρπενήσι παρά την τρομοκρατία στους χώρους δουλειάς και την ρουσφετολογία. Υπάρχουν ζωντανές δυνάμεις και δυνατότητες.
Η αξία της σημερινής κινητοποίησης είναι ότι οργανώθηκε από τα κάτω, από τα σωματεία, και είχε αξιόλογη συμμετοχή παρά το γεγονός ότι πολεμήθηκε όχι μόνο από τις δυνάμεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ αλλά και τους συριζαίους που προτίμησαν να κάνουν το "ροζ ντεκόρ" στη θλιβερή μάζωξη (10-12 "θεσμικοί") του Εργατικού Κέντρου.
"Ελπίζω στους σεισμούς που μέλλονται για να 'ρθουν..."

Ανώνυμος είπε...

Oταν βλέπω την Ευρυτανία να αγωνίζεται συγκινούμαι διπλά σε σχέση με την υπόλοιπη Ελλάδα.
Η ιστορία..
Σ.Μ.

doctor είπε...

ΓΙΑ ΝΑ ΣΠΑΣΟΥΜΕ ΤΑ ΔΕΣΜΑ ΜΑΣ
ΓΙΑ ΝΑ ΠΑΨΕΙ ΠΙΑ Η ΣΚΛΑΒΙΑ
ΝΑ ΝΙΩΣΟΥΝ ΠΡΕΠΕΙ ΤΗ ΓΡΟΘΙΑ ΜΑΣ
ΚΑΙ ΤΗΣ ΨΥΧΗΣ ΜΑΣ ΤΗ ΦΩΤΙΑ.

Αστοριανή είπε...

Τίμιος ιδρώτας, τίμιο αίμα.



This is IT!

Aris είπε...

Οταν η καταπιεση γινεται καθεστως τοτε η αντισταση αποτελει καθηκον.
Το μελλον μας δεν ειναι ο καπιταλισμος
ειναι ο νεος κοσμος κι ο σοσιαλισμος.!!

Κοκκινογενης είπε...

Πιο επίκαιρο από ποτέ το νόημα της εργατικής Πρωτομαγιάς και χαίρομαι πραγματικά,όταν βλέπω συντρόφους να αντιστέκονται ακόμα.Ο αγώνας δεν τελειώνει ποτέ,νόμος είναι το δίκιο του εργάτη!

NS είπε...

"κάθε πλάκα και τσιμέντο γίνονται όπλα
και βάφεται με αίμα το καλό μας πεζοδρόμιο
ώσπου ν' αλλάξουν όλα στην πόλη, να' ρθει άλλη τάξη
και να το ξαναφτιάξουν πιο όμορφο οι κτίστες"
(του γνωστού Ευρυτάνα ποιητή Θόδωρου Σκουρλή)

Λευτέρης Μεζίνης είπε...

Από το Σύνταγμα και την cosco μέχρι τα απαρτα βουνά της Ευρυτανίας, η εργατική τάξη οργανώνεται, διεκδικεί και ξαναβρίσκει τα μονοπάτια της νίκης. Μην περιμένετε σωτήρες, γραφτείτε στα σωματεία σας.

Φυσιολάτρης! είπε...

Mε έκανε και χάρηκα πολύ αυτή η ανάρτηση...........κρίμα που δεν κατάφερα να βρίσκομαι επάνω για να είμαι και εγώ εκεί...............μοσχοβόλησε αντίσταση το Καρπενήσι............μπράβο στους συμπατριώτες που δεν σκύβουν το κεφάλι!!!!!!!!!!!!!!

Elizabeth Liani είπε...

Πλήρης και παραστατική η ανταπόκρισή σου Ευρυτάνα. Ένας συνδυασμός δημοσιογραφίας, λογοτεχνίας, ποίησης και αγωνιστικότητας. Μα μήπως όλες οι μεγάλες στιγμές του αγώνα, εκτός από το πολιτικό μήνυμα, δεν έγιναν σημεία αναφοράς και έμπνευσης για όλες τις τέχνες. Ο Μάης του 1936 ενέπνευσε τον Ρίτσο να γράψει τον αριστουργηματικό "Επιτάφιο". Οι διακόσιοι της Καισαριανής έγιναν ποίημα, τραγούδι, κινηματογραφικές εικόνες, χαρακτικά σμιλεμένα με το αίμα τους. Κι εμείς σήμερα συνεχίζουμε στο δρόμο που χάραξαν. Από το Σύνταγμα συντονιστήκαμε με το Καρπενήσι και με κάθε πόλη της Ελλάδας σε μια ενότητα μνήμης, παλμού, αγωνιστικής κινητοποίησης και παρακαταθήκης, πως η δικαίωση για το αίμα των αγωνιστών είναι αυτό το καινούριο πολύβουο μελίσσι των νέων συντρόφων με τις σημαίες, τις υψωμένες γροθιές και τα συνθήματα βεβαιότητας πως τίποτα δεν πάει χαμένο και η νίκη είναι κοντά. Όπως ποιητικά γράφει ο Ντίνος Χριστιανόπουλος: " Και τι δεν κάνατε για να με θάψετε, όμως ξεχάσατε πως ήμουν σπόρος." Η σπορά θα φέρει τους γλυκύς καρπούς, όπως έλεγε ο Χαρίλαος: "Οι ζευγάδες φεύγουν μωρέ η σπορά μένει και φουντώνει και καρπίζει και ρίχνει νέους σπόρους στη γη"

Faros είπε...

Υπέροχο ρεπορτάζ, από αυτά που δεν "χωράνε" στα κανάλια "μας"!

ΔΕΝ ΛΥΓΙΖΟΥΜΕ, ΠΑΜΕ ΜΠΡΟΣΤΑ!

Giannis Pit. είπε...

Καλή εργατική πρωτομαγιά σε όλους σας Ευρυτάνα μου! Χαίρομαι που συνεχίζετε να αντιστέκεστε στις αξίες εκείνων που πάλεψαν με τις ίδιες αναφορές. Είναι θετική αυτή η συνέχεια και γεμάτη ελπίδα.
Καλό μήνα.

Ανώνυμος είπε...

Ξεχωριστή συγκέντρωση όπως ξεχωριστός και ο τόπος που έγινε . Ελπίδα και προσμονή ότι οι αγώνες που έγιναν βρίσκουν συνεχιστές κάθε μέρα και πιο πολλούς ,έτσι για να αντιληφθούν κάποιοι οτι το μέλλον και η προκοπή του τόπου μας ανήκει....καλούς αγώνες

Scorpion49 είπε...

1886, η 1η μέρα του Μαΐου καθιερώθηκε ως Απεργία της Εργατικής Πρωτομαγιάς.
Τους αγωνιστές εκείνης της εποχής, αλλά και τους μετέπειτα αντάξιους τους ετίμησε η εργατιά σε όλο τον πλανήτη. Ας ευχηθούμε να μην σταματήσει ο αγώνας, μέχρι την τελική δικαίωση.

ποιώ - ελένη είπε...

Καλή Πρωτομαγιά αγώνων του λαού μας

ΕΥΡΥΤΑΝΑΣ ΙΧΝΗΛΑΤΗΣ είπε...

Το Αφιέρωμα για την Εργατική Πρωτομαγιά στο Καρπενήσι δημοσιεύθηκε και στο Περιοδικό "ΚΑΤΙΟUΣΑ", με τίτλο:

"Στο Καρπενήσι «έσμιξαν» η Εργατιά με την Αντίσταση – Εργαζόμενοι και νεολαία τίμησαν το Άγιο Αίμα των Ηρώων της Εργατικής Τάξης (ΦΩΤΟ)"

Δείτε εδώ:

http://www.katiousa.gr/politika/ergatiki-taksi/sto-karpenisi-esmiksan-i-ergatia-me-tin-antistasi-ergazomenoi-kai-neolaia-timisan-to-agio-aima-ton-iroon-tis-ergatikis-taksis-foto/

ΥΓ.
Ευχαριστούμε για τις χιλιάδες επισκέψεις, τις αναδημοσιεύσεις και τα σχόλια.
Ο αγώνας συνεχίζεται....ΨΥΧΗ ΒΑΘΙΑ!

Πάζιος Κώστας είπε...

Καταπληκτική εκδήλωση ,με μεστές ομιλίες ,έντονους συμβολισμούς και συνειρμούς,εξαιρετική ανάδειξη και παρουσίαση από τον Ευρυτάνα Ιχνηλάτη