Κυριακή 16 Ιουνίου 2024

Ο καπετάν Μπελλής στη Βίνιανη...Ιχνηλατήσαμε και σας παρουσιάζουμε μέσα από τις ηλεκτρονικές σελίδες του "Ευρυτάνα ιχνηλάτη" ένα γουστόζικο περιστατικό που συνέβη στην Ευρυτανία της Αντίστασης και αφορά τον εμβληματικό ΕΛΑΣίτη καπετάνιο Νάκο Μπελλή. Η συγκεκριμένη καταγραφή, διανθισμένη με χιούμορ μα και με σημαντικές πληροφορίες για την εποχή και τον τόπο μας, προέρχεται από το βιβλίο υπό τον τίτλο : "Εγώ είμαι ο Νάκος ο Μπελλής, καμάρι της Ομβριακής" (εκδόσεις Σύγχρονη Εποχή, Τομεακή Επιτροπή Φθιώτιδας του ΚΚΕ) που κοσμεί τη βιβλιοθήκη μας.

Βρισκόμαστε στο 1944. Η Ανταρτομάνα Ευρυτανία αποτελεί τόπο συνάντησης ανταρτών και καπεταναίων, πολιτικών στελεχών, καλλιτεχνών και διανοουμένων. Ο ανθός της Αντίστασης και του Πνεύματος ανταμώνει στην Πρωτεύουσα της Ελεύθερης Ελλάδας!

Έτσι λοιπόν στη θρυλική Βίνιανη συναντώνται ο αγνός ορεσίβιος αγωνιστής καπετάν Μπελλής με τον καλοσυνάτο ζωγράφο Ηλία Φέρτη. Και τότε εκτυλίσσεται ένα πραγματικά χαριτωμένο περιστατικό...

(η συνέχεια επί... της οθόνης!)

*****

(...) Ενόψει του σχηματισμού της αντιστασιακής κυβέρνησης, από το τέλος του Ιανουαρίου του 1944, με εντολή του Κόμματος, είχαν αρχίσει, με μύριους κινδύνους και ταλαιπωρίες, τα στελέχη της πρωτεύουσας να βγαίνουν στο βουνό. Κάτω απ' τα μάτια των Γερμανών και των ντόπιων συνεργατών τους, που φρουρούν τις εξόδους της Αθήνας περνούν εκατοντάδες άνθρωποι, χωρίς να συμβεί το παραμικρό. Μια πραγματική μετοικεσία πολιτικών, στρατιωτικών, καλλιτεχνών, δημοσιογράφων, καθηγητών, δημοσίων υπαλλήλων.

Από τα μυστικά μονοπάτια της Πάρνηθας και τους ΕΑΜικούς δρόμους του βουνού οδεύουν προς την Ευρυτανία η ΚΕ του ΕΑΜ, οι ΚΕ των κομμάτων που το απαρτίζουν, η ΚΕ του ΕΛΑΣ, της ΕΠΟΝ και του ΕΕΑΜ, το ΠΓ του ΚΚΕ και πλήθος άλλων προσωπικοτήτων. Στην Ευρυτανία και οι συγγραφείς Βασίλης Ρώτας, Γεράσιμος Σταύρου, Δημήτρης Χατζής, Νικόλαος Καρβούνης, Γιώργος Κοτζιούλας. Οι ζωγράφοι Ηλίας Φέρτης, Βάλιας Σεμερτζίδης, Μίνως Αργυράκης, Δημήτρης Γιολδάσης, Δημήτρης Μεγαλίδης, ο φωτογράφος Σπύρος Μελετζής, ο μουσικός Αλέξανδρος Ξένος κι άλλοι.

Το βουνό και η πρωτεύουσα συναντώνται. Οι αντάρτες με γένια, τα φισεκλίκια και τις ανάρριχτες κάπες, με τους καλοντυμένους πολιτικούς και τους καλλιτέχνες. Οι μεν περιεργάζονται τους δε, σαν κάτι αξιοπερίεργο. 

Στη Βίνιανη ο Μπελλής, με τις μουστάκες όρθιες σαν αντένες, τριγυρίζει ανάμεσα στους νεοφερμένους. Αυτός που του χτυπάει στο μάτι είναι ο ασκητικός και καλοσυνάτος ζωγράφος Φέρτης με το μπλοκ και τα μολύβια του.

- Τι είσαι εσύ, δε σ' έχω ξαναδεί εδώ, του λέει.

- Είμαι καλλιτέχνης.

- Δηλαδή, τι κάν'ς; Πκαμσάς (πουκαμισάς) είσαι;

- Όχι, ζωγράφος.

- Δηλαδή;

- Φτιάχνω πορτρέτα, πρόσωπα.

- Που το 'χεις το μηχάνημα;

- Δεν είμαι φωτογράφος. Με το μολύβι δουλεύω.

- Γινετ' αυτό;

- Κάτσε να σε φτιάξω να δεις.

Ο Μπελλής πόζαρε πρόθυμα στον Φέρτη, με ύφος... στρατάρχη, όπως φαίνεται και στο διασωθέν σκίτσο. Ποιος ξέρει από πού είχε ξεσηκώσει ο τετραπέρατος ορεσίβιος τη... ναπολεόντεια πόζα.

Πάντως το έργο του ζωγράφου το εκτίμησε.

- Ω ρε, φτυστόνε μ' έκανες.

- Θα μου το υπογράψεις;

- Ά... Άμαν ήξερα γράμματα, καλά θα 'τανε.

Στη Βίνιανη βγαίνουν οι πρώτες φωτογραφίες του Μελετζή, γίνονται τα σκίτσα του Μεγαλίδη και οι Αθηναίοι γνωρίζουν από κοντά το μύθο της Αντίστασης, τον αρχηγό του ΕΛΑΣ και τους άλλους καπεταναίους.

blog "Ευρυτάνας ιχνηλάτης"

14 σχόλια:

ΑΓΡΑΦΙΩΤΗΣ είπε...

Δεν αφήνεις τίποτε να ξεχαστεί ιχνηλάτη. Ότι αφορά την Ευρυτανία από το πιο σπουδαίο γεγονός μέχρι και το πιο μικρό περιστατικό, το ξεψαχνίζεις και το προβάλλεις. Να είσαι καλά.

doctor είπε...

ΦΙΛΤΑΤΕ ΕΥΡΥΤΑΝΑ ΙΧΝΗΛΑΤΗ Η ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΣΟΥ ΔΙΝΕΙ ΤΟ ΕΝΑΥΣΜΑ ΓΙΑ ΣΚΕΨΗ. ΠΟΣΟ ΩΦΕΛΙΜΗ ΗΤΑΝ ΓΙΑ ΤΟ ΛΑΟ ΜΑΣ ΕΚΕΙΝΗ Η ΕΠΙΚΗ ΕΠΟΧΗ. ΤΟΤΕ ΠΟΥ Η ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ ΕΝΕΠΝΕΥΣΕ ΤΙΣ ΛΑΙΚΕΣ ΤΑΞΕΙΣ ΚΑΙ ΤΗ ΔΙΑΝΟΗΣΗ ΑΥΤΗΣ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ.ΠΟΣΟ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΗ ΘΑ ΗΤΑΝ Η ΕΛΛΑΔΑ ΕΑΝ ΝΙΚΟΥΣΕ ΤΟ ΛΑΙΚΟ ΚΙΝΗΜΑ ΚΑΙ ΟΧΙ Η ΑΡΧΟΥΣΑ ΤΑΞΗ.

Aris είπε...

Τεραστια μορφη ο Μπελης. Μεγαλος επαναστατης.

Ο Γιάννος απ' τα βουνά της Πίνδου. είπε...

Κι ο Καπετάνιος ο Γιαννακός ο Μπελης περνάει στην Θεσσαλία.Αιντε ρε Καπετάνιο άιντε.....

Ανώνυμος είπε...

Ωραίοι άνθρωποι του λαού.
Σ..Μ.

Φυσιολάτρης! είπε...

Η Ευρυτανία........η ανταρτομάνα!!!!!!!!!!

PHOTO ΤΙΤΛΟΙ είπε...

Από τα μυστικά μονοπάτια της Πάρνηθας και τους ΕΑΜικούς δρόμους του βουνού οδεύουν προς την Ευρυτανία η ΚΕ του ΕΑΜ, οι ΚΕ των κομμάτων που το απαρτίζουν, η ΚΕ του ΕΛΑΣ, της ΕΠΟΝ και του ΕΕΑΜ, το ΠΓ του ΚΚΕ και πλήθος άλλων προσωπικοτήτων. Στην Ευρυτανία και οι συγγραφείς Βασίλης Ρώτας, Γεράσιμος Σταύρου, Δημήτρης Χατζής, Νικόλαος Καρβούνης, Γιώργος Κοτζιούλας. Οι ζωγράφοι Ηλίας Φέρτης, Βάλιας Σεμερτζίδης, Μίνως Αργυράκης, Δημήτρης Γιολδάσης, ΔημήτρΜεγαλίδης, ο φωτογράφος Σπύρος Μελετζής, ο μουσικός Αλέξανδρος Ξένος κι άλλοι.

Η Ευρυτανία φέρει μεγάλο ιστορικό φορτίο, δεν ήταν τυχαίο που αποτέλεσε το λίκνο του απελευθερωτικού αγώνα!

against the system είπε...

Άνθρωποι σαν τον Μπελλή είχαν μέσα τους τιμή και παλικαριά. Για αυτό κιόλας από ανυπότακτοι κλαρίτες που ήταν αρχικά μετατράπηκαν στη συνέχεια σε συνειδητούς αντάρτες που έδωσαν τα πάντα για τον αγώνα και το λαό. Ο λαός τους ακολούθησε και τους τραγούδησε γιατί πολύ απλά είχε ένστικτο και καταλάβαινε ποιοι άξιζαν!!

Giannis Pit. είπε...

Μεγάλες μορφές εποχών λαϊκών αγώνων. Μορφές ευτυχώς που έρχονται στο φως με τη δική σας δουλειά και σκάλισμα. Για να μη φύγουν στη λήθη.
Την καλησπέρα μου.

Μάκης Κρίκελλο είπε...

Συμφωνώντας με όλους που σχολίασαν Ευρυτάνα Ιχνηλάτη για ακόμα μια φορά σ ευχαριστούμε που διασώζεις... ακόμα κ τα ελάχιστα που όμως ήταν κ παραμένουν ποιοτικά στοιχεία εκείνης της εποχής που ο λαός μάτωνε αλλά αντιστεκόταν, σε αντίθεση με τον βαθύ ύπνο της πλειοψηφίας στις μέρες μας!!! Σήμερα τα Μέσα Μαζικού Ευνουχισμού..τα γνωστά ΜΜΕ ντε!! ψάχνουν ολημερίς όποια κουτσομπολιά της ντροπής του ανθρώπινου γένους να κρατήσουν χαμηλά πνευματικά επίπεδα στην κοινωνία και έτσι να συντηρούν τον βαθύ ύπνο της....

kapetandiamantis είπε...

ΚΑΠΟΤΕ ΑΥΤΟΣ Ο ΤΟΠΟΣ ΕΒΓΑΖΕ ΑΡΗΔΕΣ, ΜΠΕΛΗΔΕΣ ΚΑΙ ΣΑΜΑΡΙΝΙΩΤΗΔΕΣ. ΣΗΜΕΡΑ ΤΙ ;

Scorpion49 είπε...

Είναι να μην θαυμάζουμε αυτούς τους ανθρώπους; Είχαν χιούμορ και απίστευτη παλικαριά. Ας ευχηθούμε οι νέες γενιές να ζήσουν αντίστοιχες μέρες!!!

Ερωτώ.. είπε...

Η διανόηση και οι καλλιτέχνες, η συντριπτική πλειοψηφία τους, τι κάνουν σήμερα; Συνωστίζονται στις δεξιώσεις και στους μπουφέδες της εξουσίας;

ΕΥΡΥΤΑΝΑΣ ΙΧΝΗΛΑΤΗΣ είπε...


Ευχαριστούμε πολύ για τις επισκέψεις και τα σχόλιά σας.