Μια αναλυτική μελέτη του συμπατριώτη Ευρυτάνα Πάζιου Κων/νου
υποψήφιου της "Λαϊκής Συσπείρωσης" στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας, νομικού
Για το ζήτημα των φωτοβολταϊκών στη Βαλαώρα Ευρυτανίας και συνολικά για τις ευρύτερες ενεργειακές εξελίξεις στη περιοχή.
( στο blog "Ευρυτάνας ιχνηλάτης" )
-------------------------------------
-------------------------------------
Δύο εισαγωγικές εξηγήσεις του συντάκτη της μελέτης προς τον αναγνώστη- τρια :
Α) Η μελέτη παρουσιάζεται στο blog "Ευρυτάνας ιχνηλάτης" που με πολυποίκιλη εκτενή και συνεπή αρθρογραφία έχει αναδείξει τα ζητήματα εδώ και καιρό, από την όχθη των πραγματικών αναγκών των ανθρώπων, αρθρογραφία που σαν κόκκινο βέλος σημαδεύει στην ικανοποίηση των ανθρώπινων αναγκών και γι΄αυτό σημαδεύει στο κέντρο!
Β) Αναγνώστη-τρια, πριν αποπειραθείς να διαβάσεις το άρθρο, να ξέρεις πώς είτε το διαβάσεις είτε όχι, σημασία έχει να κρατήσεις μια φράση όχι δική μου φυσικά, αλλά από μια μεγαλοφυία του παρελθόντος:
«Ένα γραμμάριο δράσης ισούται με έναν τόνο θεωρίας»
Είναι καλό να έχουμε στο μυαλό μας ότι τα μαργαριτάρια βρίσκονται στο βυθό της θάλασσας, αλλά θαυμάζονται όταν κάποιος τα φέρνει στην επιφάνεια και τα παρουσιάζει.
Αυτή είναι η μόνη μου αξίωση από εσένα αναγνώστη-τρια, να κρατήσεις τη φράση αυτή και να τη βάλεις στη ζωή σου, δεν ζητάω τίποτα άλλο, τι άλλο να ζητήσω;
«Όχι με λόγια, μ’ έργα τ’ Άδικο πολέμα! Κι όχι μονάχος! Με τα πλήθη συνταιριάσου!» Κώστας Βάρναλης»
ΓΙΑ ΑΥΤΟ ΠΡΕΠΕΙ ΟΛΟΙ ΚΑΙ ΟΛΕΣ ΝΑ ΔΩΣΟΥΜΕ ΤΟ ΠΑΡΟΝ ΣΤΟ ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΑΝΕΜΟΓΕΝΝΗΤΡΙΩΝ ΣΤΗΝ 1η ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ ΤΟΥ 2021 ΚΑΙ ΩΡΑ 11 Π.Μ ΣΤΟ ΚΑΡΠΕΝΗΣΙ.
-------------------------------------
-------------------------------------
Ευρυτανία : Ανάπτυξη με επίκεντρο τον άνθρωπο ή τα κέρδη ;
Τo παράδειγμα της Βαλαώρας Ευρυτανίας, όπου συγκρούονται δύο κόσμοι...
ΕΝΑ ΚΑΛΑ ΟΡΓΑΝΩΜΕΝΟ ΕΓΚΛΗΜΑ ΣΤΗΝ ΤΟΠΙΚΗ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΒΑΛΑΩΡΑ ΕΥΡΥΤΑΝΙΑΣ, ΑΠΑΙΤΕΙ ΜΙΑ ΚΑΛΑ ΟΡΓΑΝΩΜΕΝΗ ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ ΚΑΙ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ, ΑΠΑΙΤΕΙ ΛΑ΄Ι΄ΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΚΑΤΟΙΚΩΝ ΚΑΙ ΤΟΥ ΕΥΡΥΤΑΝΙΚΟΥ ΛΑΟΥ ΣΥΝΟΛΙΚΑ ΓΙΑ ΝΑ ΑΠΟΤΡΑΠΕΙ.
ΔΙΑΡΘΡΩΣΗ ΜΕΛΕΤΗΣ:
ΠΡΩΤΟ ΜΕΡΟΣ: ΠΡΟΚΡΙΜΑΤΙΚΟ ΕΡΩΤΗΜΑ
ΔΕΥΤΕΡΟ ΜΕΡΟΣ: ΑΝΑΛΥΣΗ ΘΕΑΤΩΝ ΚΑΙ ΑΘΕΑΤΩΝ ΠΛΕΥΡΩΝ ΤΟΥ ΖΗΤΗΜΑΤΟΣ
ΤΡΙΤΟ ΜΕΡΟΣ: Ο ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΑΛΛΑΓΗΣ ΧΡΗΣΗΣ ΓΗΣ, ΜΙΑ ΣΥΓΚΕΚΑΛΥΜΜΕΝΗ ΑΡΠΑΓΗ ΓΗΣ ΚΑΙ Η ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΩΝ ΝΟΜΙΚΑ ΑΥΘΑΙΡΕΤΩΝ ΚΑΤΑΣΚΕΥΩΝ-Η ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΝΟΜΙΚΗ ΑΝΑΔΡΟΜΗ-Η ΑΠΟΔΕΙΞΗ ΤΩΝ ΕΠΙΣΦΑΛΩΝ ΟΡΙΩΝ ΤΩΝ ΝΟΜΙΚΩΝ ΛΥΣΕΩΝ
ΤΕΤΑΡΤΟ ΜΕΡΟΣ: ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΤΩΝ ΔΙΕΘΝΩΝ ΚΑΙ ΕΓΧΩΡΙΩΝ ΕΞΕΛΙΞΕΩΝ-ΔΙΑΦΩΤΙΣΤΙΚΑ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑΤΑ
ΠΕΜΠΤΟ ΜΕΡΟΣ: ΕΠΙΛΟΓΙΚΕΣ ΣΚΕΨΕΙΣ -ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ
ΕΚΤΟ ΜΕΡΟΣ: Η ΩΡΑ ΤΟΥ ΠΟΙΗΤΗ-Η ΔΙΚΗ ΣΟΥ ΩΡΑ!
ΜΕΡΟΣ ΠΡΩΤΟ: ΠΡΟΚΡΙΜΑΤΙΚΟ ΕΡΩΤΗΜΑ
Έχει ιδιαίτερη σημασία για τα συμφέροντα του Δήμου Αγράφων και των κατοίκων αυτού το ζήτημα της τοποθέτησης ή μη των φωτοβολταϊκών πάρκων στη τοπική κοινότητα Βαλαώρας, Νομού Ευρυτανίας, τοποθέτηση μάλιστα σε έκταση 3.500 στρεμμάτων!!!
Για να απαντήσουμε στο ανωτέρω πρέπει να διερευνήσουμε τις επιπτώσεις από την τοποθέτηση φωτοβολταϊκών πάρκων
Aς εξετάσουμε το ζήτημα υπό το πρίσμα των Οικονομικών-Κοινωνικών -Περιβαλλοντικών, Ιδιοκτησιακών, Φυσικών Επιπτώσεων, καθώς και υπό το πρίσμα των Επιπτώσεων της Υγείας, κατόπιν της αυτής διερεύνησης θα αχθούμε σε ασφαλές συμπέρασμα επί του προκριματικού ερωτήματος.
ΜΕΡΟΣ ΔΕΥΤΕΡΟ : ΟΛΟΠΛΕΥΡΗ ΕΞΕΤΑΣΗ ΤΟΥ ΖΗΤΗΜΑΤΟΣ ΙΔΩΜΕΝΟ ΑΠΟ ΣΕΙΡΑ ΘΕΑΤΩΝ ΚΑΙ ΑΘΕΑΤΩΝ ΠΛΕΥΡΩΝ
ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ
Η εσφαλμένη τιμολογιακή πολιτική για τις ΑΠΕ σε συνδυασμό με τη ραγδαία και απρογραμμάτιστη διείσδυση των φωτοβολταϊκών στο ενεργειακό σύστημα της χώρας, γρήγορα προκάλεσαν σημαντικά προβλήματα. Έτσι, ήδη από το 2013 διαμορφώθηκε μία έντονα ανησυχητική κατάσταση, με τεράστια προβλήματα ρευστότητας του Λειτουργού Αγοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΛΑΓΗΕ), αδυναμία εμπρόθεσμων πληρωμών των παραγωγών ΑΠΕ και εν τέλει επιβάρυνση των καταναλωτών με τις συνεχείς αυξήσεις του τέλους ΕΤΜΕΑΡ73.
Σημαντική είναι, όμως, και η επιβάρυνση των καταναλωτών, σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία, με την αύξηση του ΕΤΜΕΑΡ, το οποίο αναπροσαρμόζεται συνεχώς. Με αποφάσεις της ΡΑΕ, το ΕΤΜΕΑΡ αυξάνεται κάθε χρόνο, προκειμένου να διασφαλιστούν τα απαιτούμενα έσοδα για τη χρηματοδότηση του λογαριασμού ΑΠΕ, με αποτέλεσμα να αυξάνονται και οι λογαριασμοί ηλεκτρικού ρεύματος για τα νοικοκυριά.
Το μέλλον διαγράφεται δυσοίωνο, καθώς παρά τα συνεχή και αιφνιδιαστικά επαχθή μέτρα που λαμβάνονται δεν φαίνεται να επιτυγχάνεται ο μηδενισμός του ελλείμματος του Ειδικού Λογαριασμού. Πιο συγκεκριμένα, ο μηδενισμός του έως το τέλος του 2014, που αποτελούσε μνημονιακή δέσμευση της χώρας δεν επετεύχθη, ενώ σύμφωνα με τα τρέχοντα Δελτία του ΛΑΓΗΕ προβλέπεται, επίσης, να κλείσει με έλλειμμα και για την επόμενη διετία. Παράλληλα, πλήθος προσφυγών έχουν κατατεθεί από πολίτες που έχουν θιγεί τα δικαιώματά τους λόγω των μέτρων, ενώ και ο ΛΑΓΗΕ έχει ασκήσει ασφαλιστικά μέτρα κατά των ΔΕΗ, ΔΕΔΔΗΕ, ΑΔΜΗΕ για διάφορα ζητήματα, όπως ληξιπρόθεσμες οφειλές προς τον ειδικό λογαριασμό και παράνομοι συμψηφισμοί πόρων ΑΠΕ.
Εξόχως διαφωτιστικό για τις οικονομικές συνέπειες το ακόλουθο στοιχείο
Μόνο για το ενδεκάμηνο του 2015, σύμφωνα με το επίσημο μηνιαίο δελτίο που δημοσιεύει ο ΛΑΓΗΕ, η ΔΕΗ οφείλει να καταβάλει για την παραγωγή Ενέργειας μόνο από τα φωτοβολταϊκά και τα αιολικά, 1 δισ. 342 εκατ. ευρώ και εάν σε αυτό το ποσό προστεθεί και η δαπάνη για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας μέσω σταθμών ΣΗΘΥΑ στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας και θερμότητας υψηλής απόδοσης, αλλά και οι ΑΠΕ στα μη διασυνδεδεμένα νησιά, τότε φθάνουμε σε ένα ετήσιο κόστος κοντά στα 2 δισ. ευρώ»!
Φυσικά το ανωτέρω κόστος το επωμίστηκαν οι πολίτες.
Όσοι γνωρίζουν τη σχετική τεχνολογία, ακόμη κι αυτοί που ασχολούνται επιχειρηματικά με αυτήν, παραδέχονται ότι η παρασκευή του κρυσταλλικού πυριτίου, του βασικού υλικού για τα φωτοβολταϊκά πάνελ, απαιτεί απίστευτες ποσότητες Ενέργειας. Εξαιρετικά μεγάλο είναι και το κόστος του παραγωγικού εξοπλισμού, που σε συνδυασμό με το ενεργειακό κόστος, εκτινάσσει το ύψος της τιμής του φωτοβολταϊκού εξοπλισμού. Γι' αυτό και το κόστος των μικρών, έως 100 kW ισχύος, έργων που μπορούν να αναπτύξουν οι αγρότες κυμαίνεται μεταξύ 300.000-350.000 ευρώ!
Συμπερασματικά, τα φωτοβολταϊκά καταναλώνουν περισσότερη Ενέργεια για να κατασκευαστούν από αυτή που ...παράγουν, επιβαρύνουν περισσότερο το περιβάλλον, από το να μη χρησιμοποιούνταν καθόλου και επιβαρύνουν υπέρμετρα τους καταναλωτές, που καλούνται, μέσω του τέλους Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, αλλά και του συνολικού κόστους της ηλεκτρικής ενέργειας, να υποστηρίξουν οικονομικά τόσο τις υπέρογκες επενδύσεις, όσο και τα υπέρογκα κέρδη που προβλέπονται!
Αντιλαμβάνεστε το οικονομικό κόστος το οποίο θα επιμεριστεί και θα μετακυλήσει στους δημότες μας από την τοποθέτηση φωτοβολταϊκών πάρκων, εν συσχετίσει με τα προηγούμενα οικονομικά βάρη, όπως εμφανίζονται από τα όλως ενδεικτικά οικονομικά στοιχεία
Είναι δυνατό το παραπάνω να μην αποτελεί ζήτημα σπουδαίο για τα συμφέροντα του Δήμου;
Είναι δυνατό η πρόσθετη οικονομική επιβάρυνση και οι υπέρογκες χρεώσεις όλων των Δημοτών, να μην αποτελεί σπουδαίο ζήτημα για το Δήμο και ύψιστης σημασίας;
Τα ερωτήματα προφανώς και είναι ρητορικά
Αλλά είναι ενδεικτικά της σπουδαιότητας του ζητήματος.
Από κινητοποίηση στη Βαλαώρα ΕυρυτανίαςΕΙΔΙΚΟΤΕΡΕΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΣΥΝΕΠΕΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΚΑΤΟΙΚΟΥΣ ΤΗΣ ΒΑΛΑΩΡΑΣ
Η περιοχή εγκατάστασης των έργων ήταν από αμνημονεύτων χρόνων και παραμένει κτηνοτροφική ζώνη, όπου από αμνημονεύτων χρόνων οι πρόγονοί μας και τώρα εμείς ασκούμε την κτηνοτροφία. Η μόνη απασχόλησή μας, όπως και των περισσότερων κατοίκων του χωριού είναι η κτηνοτροφία και τα 2/3 των ζώων όλου του ζωικού κεφαλαίου του χωριού, μεταξύ των οποίων το σύνολο των ζώων μας, βόσκουν στην περιοχή αυτή. Τα ζώα μας αυτά είναι βιολογικής εκτροφής, ελευθέρας βοσκής και εκτρεφόμενα με εκλεκτά κτηνοτροφικά φυτά που εμείς οι ίδιοι καλλιεργούμε και παράγουμε, τόσο στην εκεί περιοχή όσο και σε άλλες γεωργικές εκτάσεις της περιοχής. Η χωροθέτηση του φωτοβολταϊκού πάρκου θα προκαλέσει την πλήρη εκτόπισή μας και των ζώων από την περιοχή, την καταστροφή μας ως γεωργοκτηνοτρόφων, με συνέπεια την πλήρη παρακμή όλου του γεωργοκτηνοτροφικού και αγροτοδιατροφικού τομέα του χωριού και της ευρύτερης περιοχής και την ερήμωση του χωριού.
Από την εκτροφή αυτών των ζώων ζούνε και για την εργασία τους αυτή λαμβάνουνε τις σχετικές ενισχύσεις στο πλαίσιο της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής της ΕΕ υποβάλλοντας σχετικές δηλώσεις / αιτήσεις στον ΟΠΕΚΕΠΕ. Ειδικότερα, σύμφωνα και με τις τελευταίες δηλώσεις μας (Ενιαίες δηλώσεις εκμετάλλευσης έτους 2020 και Ενιαίες αιτήσεις ενίσχυσης στα πλαίσια των Κανονισμών (ΕΕ) 1305, 1306, 130 και 1308/2013, εκτρέφουμε στην περιοχή τα κατωτέρω ζώα:
Το δηλωμένο ζωικό κεφάλαιο της Τ.Κ. Βαλαώρας, όπως προκύπτει από στοιχεία της Κτηνιατρικής Υπηρεσίας Ευρυτανίας είναι 832 βοοειδή και 5.944 αιγοπρόβατα και τα 2/3 αυτού εκτρέφονται στην περιοχή των έργων,
Εξάλλου, στην ίδια περιοχή, είτε ως ιδιοκτήτες, εκτάσεων, είτε ως κτηνοτρόφοι που έχουν νόμιμο δικαίωμα νομής και κατοχής αυτών των εκτάσεων, έχουν αγροκτήματα και σταβλικές εγκαταστάσεις:
Αντιλαμβάνεστε τις οικονομικές συνέπειες που θα υποστούν
Παραβίαση του Περιφερειακού Χωροταξικού Πλαισίου της Στερεάς Ελλάδας και του ΣΧΟΟΑΠ Δημοτικής Ενότητας Απεραντίων.
Επειδή οι προσβαλλόμενες πράξεις έχουν εκδοθεί κατά παράβαση του ΠΧΠ της Στερεάς Ελλάδας, που έχει εγκριθεί με την Αριθμ. ΥΠΕΝ/ΔΧΩΡΣ/76104/1176 /2018 Απόφαση του Υπουργού και του Αναπληρωτή Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΦΕΚ ΑΑΠ 299/14-12/2-18) και του ΣΧΟΟΑΠ της Δ.Ε. Απεραντίων (ΦΕΚ ΑΑΠ 57/2018).
Ειδικότερα:
Το ΠΧΠ, ουδόλως παραγνωρίζει την ανάγκη προώθησης των ΑΠΕ, καθώς λαμβάνει σχετικές πρόνοιες, όπως πχ. στο αιτιολογικό μέρος αυτού, καθώς επίσης και στο άρθρο 1, όπου, μεταξύ των στόχων αυτού, αναφέρεται στην προσαρμογή στις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής και στις ενεργειακές ανάγκες με προτεραιότητα στην περιφερειακά σχεδιασμένη ανάπτυξη ΑΠΕ.
Ήδη όμως, η μέριμνα για το σκοπό αυτό πρέπει να συνδυάζεται και με άλλους στόχους, όπως προσδιορίζονται στο ίδιο άρθρο, οι οποίοι συγκεκριμένα είναι:
-προώθηση της εδαφικής συνοχής και διασφάλιση διατηρήσιμης οικονομικής ευημερίας μέσω ολοκληρωμένων χωροαναπτυξιακά, διοικητικά (με την έννοια της διακυβέρνησης) και περιβαλλοντικά ενδοπεριφερειακών χωρικών ενοτήτων που αναδεικνύουν πόλους και άξονες ανάπτυξης,
-διασφάλιση της προστασίας του φυσικού και πολιτιστικού περιβάλλοντος και ανάδειξή του σε παράγοντα ανάπτυξης μέσω αειφορικής διαχείρισης των δραστηριοτήτων,
-αποτελεσματική διαχείριση των πόρων, συμπεριλαμβανομένου του πόρου "γη" και προώθηση της ανακύκλωσης και επανάχρησης στη παραγωγική διαδικασία και την οικιστική ανάπτυξη.
Το ΠΧΠ Στερεάς Ελλάδος προβλέπει, μεταξύ άλλων, τα εξής:
“Άρθρο 9:
Με βάση το προωθούμενο πρότυπο χωρικής ανάπτυξης, οι κεντρικοί στρατηγικοί στόχοι και κατευθύνσεις που διατρέχουν κάθε υποτομέα χωρικών ρυθμίσεων του ΠΠΧΣΑΑ αφορούν:
-την ανάπτυξη δραστηριοτήτων με αειφορικό τρόπο σε σχέση με την προστασία του περιβάλλοντος και τη χρήση των φυσικών πόρων και ιδίως του πόρου "γη"..
-τη μείωση της ενεργειακής εξάρτησης με ανάπτυξη ήπιων μορφών ενέργειας με μείγμα ενεργειακό και μεγέθη που συνάδουν με τους φυσικούς και πολιτιστικούς πόρους
-την ένταξη της προστασίας του τοπίου στις χωρικές πολιτικές.
Άρθρο 11 - Χωρική οργάνωση του παραγωγικού συστήματος
Α. Πρωτογενής τομέας
….
2. Οι γενικές στρατηγικές κατευθύνσεις χωρικής οργάνωσης της υπαίθρου που απορρέουν από το χωρικό πρότυπο του ΠΧΠ είναι:
-η αύξηση της ελκτικότητας της για παραγωγή και κατοίκηση μέσω της οργάνωσης κατά βιώσιμες χωρικές αναπτυξιακές και οικιστικές ενότητες πόλης υπαίθρου
-ο προγραμματισμός ανάπτυξης της γεωργίας θα πρέπει να στηρίζεται αρχικά στις δυνατότητες των φυσικών πόρων (έδαφος, νερά) καθώς και στα έργα υποδομής. Οι επιπλέον διαθέσιμοι πόροι (γεωργική γη - βοσκότοποι, οριακά γεωργικά εδάφη) αναπτύσσονται ήπια ή διαφυλάσσονται με περιβαλλοντικά κριτήρια.
Κυρίαρχος κορμός της πρωτογενούς παραγωγής και των συνοδευτικών δραστηριοτήτων και εγκαταστάσεων είναι η χωρική δέσμη «Θήβα - Λιβαδειά Γραβιά/Άμφισσα - Λαμία -Δομοκός» που έλκει τις ένθεν και ένθεν γεωργοκτηνοτροφικές και αγροτοδασικές περιοχές της Φωκίδας, Εύβοιας και Ευρυτανίας
3. Οι ειδικές κατευθύνσεις διαχείρισης είναι:
-Η αυστηρή διατήρηση της γεωργικής γης και η αποτροπή της αλλαγής χρήσεων σε αυτήν
-Η προσαρμογή στις απαιτήσεις της κλιματικής αλλαγής και της ενεργειακής κρίσης, με χρήση των πολλαπλών εναλλακτικών ενεργειακών πόρων στις αγροτικές εκμεταλλεύσεις, π.χ. γεωθερμία, Φ/Β, μικρά υδροηλεκτρικά, βιομάζα, μικρά αιολικά ...
-Η προώθηση της «περιβαλλοντικής γεωργίας» και της ποικιλομορφίας της γεωργικής παραγωγής στις εκτεταμένες περιοχές παραδοσιακής γεωργίας και κτηνοτροφίας, με ταυτότητα και δυνατότητες «εναλλακτικών ολοκληρωμένων προγραμμάτων ανάπτυξης βιολογικών προϊόντων, προϊόντων ΠΟΠ και ΠΓΕ κλπ», με παράλληλη διατήρηση των αγροτικών τοπίων με στόχο την προώθηση του αγροτοτουρισμού και τουρισμού συνδεδεμένου με την παραδοσιακή γαστρονομία και την υπαίθρια αναψυχή.
-Η αποτύπωση και ορθολογική διαχείριση βοσκοτόπων. Προώθηση σχεδίων διαχείρισης ώστε να είναι επιλέξιμοι στις ενισχύσεις της περιόδου 2014-2020, με προτεραιότητα στον ορεινό και ημι-ορεινό χώρο.
-Η πιλοτική εφαρμογή φυσικών κτηνοτροφικών πάρκων στην ευρεία ζώνη αγροτοδασικών δραστηριοτήτων ως συνεχείς εκτάσεις ελεύθερης βόσκησης και συλλογικού σταυλισμού.
-Η διασύνδεση των τοπικών διατροφικών προϊόντων με τον τουρισμό των χωρικών ενοτήτων”
Άρθρο 12 ….
Ζ. Διαχείριση Πολιτιστικής Κληρονομικός και Τοπίων
Η πολιτιστική κληρονομιά και τα τοπία της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας αντιμετωπίζονται ως πόρος ο οποίος:
-προστατεύεται και αναδεικνύεται σε συνδυασμό με την πλούσια φυσική κληρονομιά της Περιφέρειας κατά ενότητες/ζώνες τοπίου.
-συμβάλλει στην ενδογενή οικονομική ανάπτυξη της Περιφέρειας και αποτελεί πηγή άμεσων και έμμεσων θέσεων απασχόλησης
…………..
1. Γενικές κατευθύνσεις σχεδιασμού:
Για τη βιώσιμη και ολοκληρωμένη διαχείριση και προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς της Περιφέρειας προβλέπονται τα εξής:
-Προστασία των αρχαιολογικών χώρων, των μνημείων και αξιόλογων κτισμάτων και ανάδειξή τους κατά προτεραιότητα.
-Προώθηση της οριοθέτησης/χάραξης των ζωνών προστασίας, σύμφωνα με τις επιταγές της ισχύουσας νομοθεσίας.
-Προώθηση της διασύνδεσης φυσικής και πολιτιστικής κληρονομιάς και διαχείρισης των αξιών μέσω των τοπιακών ενοτήτων «Ζωνών Τοπίου», όπως αυτές καταγράφονται στο σχετικό θεματικό πεδίο του παρόντος με εξειδικεύσεις σε υποκείμενο επίπεδο και προτεραιότητες.….
…
-Αντιμετώπιση από τα κατώτερα επίπεδα σχεδιασμού ζητημάτων προστασίας του τοπίου και ιδίως από εγκαταστάσεις Φ/Β ΑΠΕ.
Χωρίς, λοιπόν, να παραγνωρίζεται η ανάγκη ανάπτυξης ΑΠΕ, γεγονός που αντανακλάται στη μεγάλη συγκέντρωση τέτοιων ενεργειακών μονάδων ΑΠΕ στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας, όπως γνωρίζει η Αρχή Σας, προβλέπεται και αναγνωρίζεται, περαιτέρω, στο Περιφερειακό Χωροταξικό η ανάγκη προστασίας, ανάδειξης και προώθησης της βιώσιμης γεωργίας και κτηνοτροφίας, με έμφαση στα συγκριτικά πλεονεκτήματα κάθε τόπου, καθώς και η ανάγκη προστασίας του τοπίου από τα Φ/Β.
Η περιοχή των επίδικων έργων δεν εμπίπτει στις περιοχές συγκέντρωσης μεγάλων μονάδων φ/β ούτε στις προτεινόμενες περιοχές για μεγάλα φ/β του ΠΧΠ.
Απεναντίας, εμπίπτει στην ζώνη τοπίου Διεθνούς και Εθνικής Σημασίας 13
ΝΟΤΙΑ ΠΙΝΔΟΣ - ΑΓΡΑΦΑ - ΛΙΜΝΗ ΚΡΕΜΑΣΤΩΝ που προβλέπει το ΠΧΠ
Και εμπίπτει επίσης σε περιοχή άσκησης εδώ και εκατονταετίες βιώσιμης γεωργίας και κτηνοτροφίας, στις χορτολιβαδικές εκτάσεις που συνιστούν την κύρια μορφή γης στις περιοχές εγκατάστασης των έργων.
Η αδειοδότηση των επίδικων φωτοβολταϊκών σταθμών έρχεται σε πλήρη αντίθεση με τις ανωτέρω προβλέψεις του ΠΧΠ
Ομοίως, η αδειοδότηση αυτή δεν συνάδει με τις διατάξεις του ΣΧΟΟΑΠ της ΔΕ Απεραντίων. Ειδικότερα, στο ΣΧΟΟΑΠ προβλέπονται, μεταξύ άλλων, τα ακόλουθα:
“Η λοιπή [πλην ορεινού όγκου στα ΒΔ] περιοχή της Δ.Ε. αποτελεί μια ημιορεινή περιοχή αγροκτηνοτροφικού χαρακτήρα.. Η σημερινή αναπτυξιακή εικόνα της Δ.Ε. Απεραντίων φαίνεται ότι στηρίζεται κύρια στον πρωτογενή τομέα και δευτερευόντως στο τριτογενή και δευτερογενή. Στην περίπτωση της περιοχής μελέτης η διατήρηση της απασχόλησης του πληθυσμού στον πρωτογενή τομέα είναι απολύτως απαραίτητη τόσο για την βιωσιμότητα με όρους ισορροπίας και ασφάλειας απέναντι στους μελλοντικούς κινδύνους, όσο και για την αντιμετώπιση της εποχικότητας που ενέχει η απασχόληση με τουριστικές δραστηριότητες...”
Προβλέπεται να δοθεί έμφαση στην ανάπτυξη ήπιου τουρισμού με συμπληρωματικότητα πρωτογενούς, δευτερογενούς, τριτογενούς τομέα. Η Βαλαώρα αναφέρεται ως δυναμικός κτηνοτροφικός οικισμός της χαμηλής υψομετρικής ζώνης.
Η θέση Λιθαρόστρουγγα, είναι σε περιχή χρώματος ανοιχτού μπεζ στο χάρτη της σελ. 591 του οικείου ΦΕΚ, δηλαδή εμπίπτει σε ΠΕΠΔ1 - Γεωργίας, Κτηνοτροφίας και Οικοτουρισμού, βάσει του υπομνήματος του χάρτη Π2 Χρήσεων Γης και Προστασίας Περιβάλλοντος.
Για την περιοχή αυτή αναφέρεται στη σελ. 541 του ΦΕΚ ότι :“Αφορά την μεγαλύτερη έκταση της Δ.Ε. που καταλαμβάνει το νότιο ανατολικό και δυτικό τμήμα της με υψόμετρα κατά κανόνα χαμηλότερα των 800,0 μ. Παρουσιάζει ορεινό - ημιορεινό ανάγλυφο, και διασχίζεται από πυκνό δίκτυο ρεμάτων, με κυριότερο τον Ποταμό Γρανιτσιώτη. Εκτός των δασικών εκτάσεων περιλαμβάνει βοσκότοπους και μεμονωμένες καλλιέργειες. Είναι η κατ’ εξοχή περιοχή που αναπτύσσεται η κτηνοτροφία και καταγράφεται σημαντικός αριθμός σταβλικών εγκαταστάσεων. Ιδιαίτερα χαρακτηριστικά προσδίδει στην περιοχή η γειτνίασή της με την Λίμνη των Κρεμαστών, που αποτελεί ένα αναξιοποίητο τουριστικό πόρο.
....
Ανά κατηγορία χώρου προτείνονται:
Α. Δάση - δασικές εκτάσεις
....
3. Κτηνοτροφικές δραστηριότητες (βόσκηση σύμφωνα με βοσκοϊκανότητα της περιοχής και διαχειριστικά σχέδια) σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία. Β. Μη δασικά αγροτεμάχια:
Επιτρεπόμενες χρήσεις πέραν των επιτρεπόμενων στις δασικές εκτάσεις:
1. Γεωργοκτηνοτροφικά κτίρια,..Γεωργικές Αποθήκες και Δεξαμενές
3. Βιομηχανικές / Βιοτεχνικές εγκαταστάσεις και Επαγγελματικά Εργαστήρια χαμηλής όχλησης συναφή με την δασική παραγωγή, την κτηνοτροφία, τη μελισσοκομία και την παραγωγή τοπικών προϊόντων και Αποθήκες ..."
Επίσης, στη σελ. 551 του ΦΕΚ αναφέρεται: "Η περιοχή νοτίως των Κονδυλαίικων και δυτικά της Βαλαώρας που καταγράφεται με ενδιαφέροντες γεωλογικούς σχηματισμούς, προτείνεται επίσης να χαρακτηριστεί ως περιοχή αστικού και περιαστικού πρασίνου ... "
Στη σελ. 537: "Άξια προστασίας κρίνονται επίσης οι εξής περιοχές ειδικού ενδιαφέροντος:...
Όχθες της Λίμνης Κρεμαστών
Περιοχή ιδιαίτερου γεωλογικού τοπίου στη Βαλαώρα”
Επίσης όλη η περιοχή του έργου εμπίπτει εντός των ορίων του Τοπίου Ιδιαιτέρου Φυσικού Κάλλους (ΤΙΦΚ) Στενά Αχελώου. Στον προαναφερθέντα σχετικό Χάρτη του ΣΧΟΑΠ (σελ. 591 του ΦΕΚ) περικλείεται εντός γραμμής με μωβ αστεράκια, που διατρέχει την περιοχή των Στενών του Αχελώου ακριβώς πριν τη Λίμνη Κρεμαστών, περιλαμβάνει τη Σιβίστα και φτάνει στο δυτικό όριο του οικισμού της Βαλαώρας και με βόρεια κατεύθυνση διασχίζει τον οικισμό Καστρακίου Βαλαώρας και συνεχίζει βορειότερα.
Ο χαρακτηρισμός της περιοχής ως ΤΙΦΚ με κωδικό AT2011040 Στενά Αχελώου προτάθηκε στο πλαίσιο ερευνητικού προγράμματος που ανέθεσε το ΥΠΕΧΩΔΕ στο ΕΜΠ, με θέμα «Οριοθέτηση και Καθορισμός Μέτρων Προστασίας Τοπίων Ιδιαιτέρου Φυσικού Κάλλους».
Όλες αυτές οι προβλέψεις του ΠΧΠ και του ΣΧΟΟΑΠ παραβιάζονται και αναιρούνται οι κατευθύνσεις τους από την εγκατάσταση του έργου, που θα σημάνει την καταστροφή της κτηνοτροφίας που είναι η παραγωγική βάση της οικονομίας και της κοινωνίας της περιοχής και την οριστική παρακμή της, όπως επίσης και τη βαρειά αλλοίωση ενός αδιατάρακτου εδώ και αιώνες τοπίου που αποτελεί στοιχείο του ΤΙΦΚ των Στενών Αχελώου και συγκριτικό τουριστικό πλεονέκτημα για την ισόρροπη και αλληλένδετη ανάπτυξη πρωτογενούς – δευτερογενούς και τριτογενούς τομέων της περιοχής.
Οι ανωτέρω σωρευτικά αναδεικνυόμενες πολυποίκιλες αρνητικές συνέπειες δεν μπορούν να ξεπεραστούν από τον Δήμο Αγράφων.
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΕΣ ΣΥΝΕΠΕΙΕΣ
Εν προκειμένω να έχετε υπόψη σας το ακόλουθο εξόχως κρίσιμο στοιχείο.
Η διαδικασία κατασκευής φωτοβολταϊκών πάνελ και των συναφών στοιχείων (π.χ. αντιστροφείς) περιέχουν μια σειρά από επικίνδυνα υλικά. Η απελευθέρωση αυτών των επικίνδυνων υλικών στο περιβάλλον συχνά θεωρείται ότι είναι η πιο κρίσιμη από τις αρνητικές περιβαλλοντικές επιπτώσεις των μεγάλων και μικρών φωτοβολταϊκών συστημάτων
Τα περισσότερα χρησιμοποιούνται για τον καθαρισμό της επιφάνειας ημιαγωγού των φωτοβολταϊκών κυττάρων. Αυτές οι χημικές ουσίες είναι παρόμοιες με εκείνες που χρησιμοποιούνται στη γενική βιομηχανία ημιαγωγών και συνήθως περιλαμβάνουν:
• Υδροχλωρικό οξύ • Θειικό οξύ • Νιτρικό οξύ • Υδροφθόριον • 1,1,1-τριχλωροαιθάνιο • Ακετόνη.
Αντιλαμβάνεστε τις επικίνδυνες συνέπειες πλέον για το Δήμο.
ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ΥΓΕΙΑΣ
Η δημόσια υγεία μπορεί να επηρεαστεί κυρίως από τη χρόνια έκθεση στις ενώσεις που απελευθερώνονται στο περιβάλλον σαν απόβλητα από την ανεξέλεγκτη διάθεση των «ξοδευμένων» φωτοβολταϊκών πλαισίων στο τέλος της ζωής τους. Το πραγματικό πρόβλημα θα το δούμε μετά από 20-30 χρόνια από την αρχική τους εγκατάσταση. Ο πραγματικός κίνδυνος συνδέεται με την παρουσία βαριών μετάλλων (Cd και SE) στα στερεά απόβλητα.
Σε περίπτωση που περάσουν σε αγωγούς δημοτικών αποβλήτων, οι κίνδυνοι για τη δημόσια υγεία θα προκύψουν από 1.) τη διύλιση αυτών των ουσιών στο έδαφος και στους υδροφόρους αγωγούς και 2.) την καύση και την κινητοποίηση των ενώσεων στην ατμόσφαιρα.
Να σημειωθεί δε πώς η ανακύκλωση είναι μία πολύ ακριβή διαδικασία.
Η διαδικασία κατασκευής των φωτοβολταϊκών κυψελών είναι επίσης ένας γνωστός κίνδυνος για την υγεία των εργαζομένων, οι οποίοι αντιμετωπίζουν τον κίνδυνο εισπνοής σκόνης πυριτίου.
ΤΡΙΤΟ ΜΕΡΟΣ: Ο ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΑΛΛΑΓΗΣ ΧΡΗΣΗΣ ΓΗΣ, ΜΙΑ ΣΥΓΚΕΚΑΛΥΜΜΕΝΗ ΑΡΠΑΓΗ ΓΗΣ, Η ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΩΝ ΝΟΜΙΚΑ ΑΥΘΑΙΡΕΤΩΝ ΚΑΤΑΣΚΕΥΩΝ - Η ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΝΟΜΙΚΗ ΑΝΑΔΡΟΜΗ - ΤΑ ΕΠΙΣΦΑΛΗ ΟΡΙΑ ΤΩΝ ΝΟΜΙΚΩΝ ΛΥΣΕΩΝ
ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑΚΕΣ – H ΑΛΛΑΓΗ ΧΡΗΣΗΣ ΓΗΣ ΚΑΙ Η ΠΡΑΚΤΙΚΗ ΤΗΣ ΑΡΠΑΓΗΣ ΓΗΣ
Οι μεγαλύτερες μονάδες παραγωγής φωτοβολταϊκής ηλεκτρικής ενέργειας εγείρουν ανησυχίες σχετικά με την υποβάθμιση του εδάφους, απώλειας καλλιεργήσιμης γης, ακόμα και εκείνου της απώλειας οικότοπων. Ανάλογα με την τεχνολογία, την τοπογραφία και την τοποθεσία, οι εκτιμήσεις δείχνουν ότι η εγκατάσταση βιομηχανικής κλίμακας φωτοβολταϊκών συστημάτων απαιτεί 12.000 m2 σε 40.000 m2 ανά MW.
Ως εκ τούτου το ανωτέρω αντιστρατεύεται σφόδρα το Δημόσιο Συμφέρον και δεν μπορεί να ξεπεραστεί από το Δήμο Αγράφων, καθώς πλήττει τα δικαιώματα ιδιοκτησίας αφενός, μεν των ίδιων των Δημοτών, τα οποία καθίστανται επισφαλή.
Περαιτέρω πλήττει και Δημόσιες Εκτάσεις οι οποίες θα αξιοποιούνται κατά το δοκούν από ιδιωτικά συμφέροντα.
Αντιλαμβάνεστε το μέγεθος της σοβαρότατης αλλαγής αναφορικά με τη χρήση γης που αναμένεται να προκαλέσει η οποιαδήποτε τοποθέτηση φωτοβολταϊκών.
Αλλαγές που συμπαρασύρουν και θα μπορούσαν να εκφραστούν και σε τυχούσες καλλιεργούμενες εκτάσεις ή σε εκτάσεις υπό καλλιέργεια.
Τα παραπάνω έχουν ως αποτέλεσμα την καταπάτηση αγροτικών γαιών, όπως επίσης και τον κίνδυνο απώλειας των ιδιοκτησιών.
Σε αυτά ας προστεθεί και η ελλιπή πληροφόρηση προς τον Αγροτικό Κόσμο, όσον αφορά την εγκατάσταση και την έγκριση των περιβαλλοντικών όρων.
Ο αγρότης τις περισσότερες φορές δεν γνωρίζει ότι ο αγρός δεσμεύεται από το φωτοβολταϊκό πάρκο για εικοσιπέντε ολόκληρα χρόνια και με αυτόν τον τρόπο δεν μπορεί να αλλάξει τη χρήση γης για όλο αυτό το διάστημα.
Σε αυτό ας προστεθεί και το ακόλουθο, πως το Νομοθετικό Πλαίσιο επιτρέπει στη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας τη χορήγηση αδειών παραγωγής ρεύματος από φωτοβολταϊκούς και άλλους σταθμούς, χωρίς τη προσκόμιση δικαιολογητικών ιδιοκτησίας, μισθώσεων και χρήσης γης.
Τα παραπάνω επιβεβαιώνουν τους κινδύνους απώλειας των ιδιοκτησιών από την αλλαγή χρήσης γης.
Περαιτέρω σας παραθέτω σημαντικά στοιχεία που αποδεικνύουν θεαματικά τα ανωτέρω, καθώς και αθέατες πλευρές του ζητήματος, ώστε να διαθέτετε ολόπλευρη γνώση επί αυτού.
Επισκοπείστε τα ακόλουθα εξόχως κρίσιμα που δίδονται με τη μορφή ιστορικής και νομικής αναδρομής, για να αντιληφθείτε τη συγκεκαλλυμένη αλλά ωστόσο εξόχως απροκάλυπτη ΑΡΠΑΓΗ ΓΗΣ και πώς έχει διαμορφωθεί το αντίστοιχο πλαίσιο που ευνοεί τόσο την αλλαγή χρήση γης, καθώς και την Αρπαγή γης, το οποίο θα αντιμετωπίσουμε αργά ή γρήγορα και στη δική μας υπό κρίση περίπτωση.
Το Συμβούλιο της Επικρατείας το 2008, με απόφασή του αποδέχθηκε τόσο την εγκατάσταση σταθμών ηλεκτροπαραγωγής από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας μέσα σε δάση και δασικές εκτάσεις, ιδιωτικές ή δημόσιες, όσο και την επιβολή αναγκαστικής απαλλοτρίωσης για το σκοπό αυτό. Δεν αποδέχθηκε όμως την απαλλοτρίωση δασών και δασικών εκτάσεων ιδιωτικών ή δημόσιων υπέρ ιδιωτών.
Τα πρώτα χρόνια εφαρμογής του ν. 2941/2001 σε ελάχιστες περιπτώσεις επιβλήθηκαν απαλλοτριώσεις για εγκατάσταση έργων ΑΠΕ. Οι εταιρείες δεσμεύοντας γη στα ορεινά, προχωρούσαν σε καταβολή μικρού αντίτιμου χρήσης του χώρου για τις δημόσιες εκτάσεις ή επεδίωκαν συμφωνητικά ενοικίασης σε ιδιωτικές εκτάσεις. Στη συνέχεια όμως, με τον πολλαπλασιασμό των (απ)αιτήσεων για δέσμευση γης για ενεργειακούς σκοπούς η δημόσια γη και η ιδιωτική γη που οι ιδιοκτήτες της ήταν διατεθειμένοι να μισθώσουν, δεν ήταν αρκετή. Έτσι άρχισαν οι καταγγελίες για απαλλοτριώσεις.
Το 2016 έγινε γνωστή αναγκαστική απαλλοτρίωση για αιολικό σταθμό στην Τήνο από τη ΔΕΗ Ανανεώσιμες, το 2020 στην Εύβοια από την Αιολική Μαρμαρίου Εύβοιας Ο.Ε. ενώ η «Επιτροπή Αγώνα Άνδρου ενάντια στην εγκατάσταση βιομηχανικών ανεμογεννητριών» προειδοποιεί για αναγκαστική απαλλοτρίωση τριάντα (30) αγροτεμαχίων συνολικής εκτάσεως 128.075,84 μ2 πάλι από τη ΔΕΗ Ανανεώσιμες.
Ανάλογη καταγγελία του Αγροτικού Συλλόγου Λιβαδειάς που δημοσιοποιήθηκε στις 2 Ιουνίου επισημαίνει: «Το άσχημο βέβαια της υπόθεσης, και που δεν γνωρίζει ο κόσμος, είναι ότι με την έγκριση περιβαλλοντικών όρων, δεσμεύεται ο αγρός για φωτοβολταϊκό πάρκο για 15 ολόκληρα χρόνια!!! Με αυτό τον τρόπο, ο ιδιοκτήτης δεν μπορεί να αλλάξει την χρήση γης ως 15 χρόνια, μιας και οι εταιρίες αυτές το έχουν δεσμεύσει για φωτοβολταϊκό σταθμό.»
Έτσι, λοιπόν, κάποια ΜΜΕ ανακάλυψαν 20 χρόνια μετά από το 2001, τον κίνδυνο από αναγκαστικές απαλλοτριώσεις που συνεπάγεται η αθρόα ζήτηση γης για ενεργειακή χρήση. Συνήθως όμως, αυτό που προβάλλουν είναι μόνο ότι η νομοθεσία θα έπρεπε να προβλέπει την υποχρέωση προσκόμισης δικαιολογητικών ιδιοκτησίας, μίσθωσης ή χρήσης γης στο πρώτο στάδιο αδειοδότησης, επειδή η νομοθεσία προβλέπει για τα έργα Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας την προσκόμιση δικαιολογητικών ιδιοκτησίας ή μίσθωσης της γης μετά από την Έγκριση Περιβαλλοντικών Όρων.
Πρόσφατο δημοσίευμα που αφορά στις διατάξεις του αντι-περιβαλλοντικού νόμου, ανακοινώνει «προστασία για τους ιδιοκτήτες γης» ως εξής: «Με το νομοσχέδιο επιχειρείται να εκλογικευθεί η χρήση γης για εγκατάσταση ΑΠΕ από υποψήφιους επενδυτές χωρίς την έγκριση των ιδιοκτητών τους. Συγκεκριμένα δίνεται η δυνατότητα στον ιδιοκτήτη γης να υποβάλλει ο ίδιος (ή ενοικιαστής του) αίτηση στον επόμενο αδειοδοτικό κύκλο και να προκριθεί αυτός έναντι του τρίτου επενδυτή.»!
Επειδή, λοιπόν, αυτό ψηφίστηκε, οι ιδιοκτήτες γης μπορούν να είναι ήσυχοι, τουλάχιστον στην περίπτωση που θα θέλουν να γίνουν οι ίδιοι παραγωγοί ενέργειας, ή να μισθώσουν τη γη σε επενδυτή της αρεσκείας τους! Αφού η μόνη επιτρεπτή χρήση θα είναι η ενεργειακή!
Το επόμενο διάστημα οι πιέσεις στη γη θα αυξηθούν πολύ περισσότερο. Ο υπό διαβούλευση «νέος μηχανισμός στήριξης των ΑΠΕ» της Ε.Ε. που θα επιτρέψει στα κράτη-μέλη που συμμετέχουν να χρηματοδοτούν έργα ΑΠΕ στο έδαφος άλλων κρατών-μελών με αντάλλαγμα να υπολογίζεται η συνεισφορά προς τον εθνικό τους στόχο, θα αποτελέσει το νέο μηχανισμό για την αποτελεσματικότερη αρπαγή και αλλαγή χρήσης της γης.
Ήδη με το ν. 2941/2001 -τον ίδιο νόμο που προέβλεψε και τις αναγκαστικές απαλλοτριώσεις- κι αυτό όχι μόνο δεν ανατράπηκε, αλλά αντίθετα, ενισχύθηκε με τη μεταγενέστερη νομοθεσία. Ο νόμος του 2001 είχε τροποποιήσει το Δασικό νόμο έτσι ώστε να επιτρέπει –κατ’ εξαίρεση της γενικής απαγόρευσης για λόγους προστασίας – την εγκατάσταση σε δάση και δασικές εκτάσεις, των σταθμών ηλεκτροπαραγωγής Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και των συνοδών τους έργων, όπως και των αγωγών φυσικού αερίου και μάλιστα με αναδρομική ισχύ! Από τότε και στο εξής η εξαίρεση έγινε κανόνας και αξιοποιήθηκε στην εγκατάσταση αιολικών σταθμών στα βουνά σε όλη τη χώρα.
Αναρωτιέται κανείς πότε θα μετρηθεί από κάποια έρευνα το συνολικό μέγεθος των «εξαιρέσεων» και οι δραματικές τους συνέπειες στα δάση και τις δασικές εκτάσεις!
Το 2013, το ΣτΕ, με την απόφασή του που έκρινε νόμιμο το Ειδικό Πλαίσιο Χωροταξικού Σχεδιασμού για τις ΑΠΕ, απέρριψε -μεταξύ άλλων- τους λόγους προσφυγής που είχαν σχέση με την προστασία των δασών και των δασικών εκτάσεων.
Αυτό έγινε παρά το γεγονός ότι ακόμα και η Μελέτη Στρατηγικής Περιβαλλοντικής Εκτίμησης του Ειδικού Χωροταξικού υποδείκνυε, «να προστεθεί στις περιοχές αποκλεισμού, ρητή αναφορά για τα δάση και τις αναδασωτέες εκτάσεις». Κι αυτό γιατί «η αποψίλωση έστω και μικρών τέτοιων εκτάσεων για την εγκατάσταση ανεμογεννητριών και συνοδών τους έργων, θα είχε σημαντικά μεγαλύτερο περιβαλλοντικό κόστος από τα προσδοκώμενα οφέλη της καθαρής ενέργειας.» (σελ. 304 της ΣΜΠΕ)
Η εγκατάσταση ενεργειακών έργων στα δάση και τις δασικές εκτάσεις επεκτάθηκε στη συνέχεια (2014) στις εγκαταστάσεις αντλησιοταμίευσης και στις εγκαταστάσεις άντλησης υδρογονανθράκων. Αυτό ήταν το μεγάλο δώρο του Κυρίαρχου πολιτικού συστήματος στους επενδυτές κάθε είδους ενεργειακών έργων: η απρόσκοπτη πρόσβαση στο δασικό πλούτο της χώρας!
Έτσι το κλίμα άλλαξε άρδην σε σχέση με το καθεστώς χαρακτηρισμού εκτάσεων από τις Δασικές υπηρεσίες. Αν πριν οι πιέσεις που ασκούνταν στις Δασικές υπηρεσίες αποσκοπούσαν στο να μην χαρακτηριστεί μια έκταση δάσος ή δασική προκειμένου να μην εμποδιστεί καμιά επένδυση, ξαφνικά αυτό αντιστράφηκε. Το κράτος και τους επενδυτές συνέφερε πλέον οι εκτάσεις ενδιαφέροντος για ενεργειακά έργα να χαρακτηρίζονται ως δάση και δασικές εκτάσεις!
Η Άδεια Επέμβασης σε δάσος και δασική έκταση που παρέχουν οι Δασικές Υπηρεσίες για την εκτέλεση των έργων, ενσωματώνεται στην Απόφαση Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων (ΑΕΠΟ), χωρίς να απαιτούνται τίτλοι ιδιοκτησίας ή συμφωνητικά μίσθωσης γης για την έκδοσή της. Όμως, ο κάθε ιδιοκτήτης γης μπορεί να μην έχει μάθει τίποτα για όλα αυτά και πράγματι έτσι συνέβαινε και συμβαίνει ακόμα. Η διαδικασία χαρακτηρισμού της έκτασης από τη Δασική υπηρεσία δεν γίνεται αντιληπτή όταν ανακοινώνεται στα ψιλά γράμματα κάποιων εφημερίδων που κανείς δε διαβάζει.
Και όταν η κάθε Αποκεντρωμένη Διοίκηση αποφασίσει ότι «δεν ασκήθηκαν αντιρρήσεις» στις Πράξεις Χαρακτηρισμού Εκτάσεων που έχουν γίνει, η γη ενοικιάζεται από το Δημόσιο με την ίδια διαδικασία που ενοικιάζεται Δημόσια γη στους μελισσοκόμους!
Οι ιδιοκτήτες γης ακόμα και αν διαθέτουν τίτλους ιδιοκτησίας, δεν έχουν άλλη εναλλακτική από το να ξεκινήσουν ατέρμονες δικαστικές διαδικασίες για να το αποδείξουν. Παράλληλα, η Αυτοδιοίκηση χάνει το δικαίωμά της να διαχειρίζεται τη δημοτική περιουσία με δικές της προτεραιότητες.
Σήμερα, η προτεραιότητα χρήσης της αγροτικής γης για ενεργειακούς σκοπούς και μάλιστα για λόγους «δημόσιας ωφέλειας» παραμένει ισχυρή, στηριζόμενη από ένα προνομιακό νομοθετικό πλαίσιο για την αγορά ενέργειας που κτίζεται επί 20 χρόνια και από ένα νομοθετικό πλαίσιο μη-προστασίας που διευκολύνει την αλλαγή χρήσης της αγροτικής γης σε οποιαδήποτε άλλη χρήση πολιτικής προτεραιότητας (ενέργεια, τουριστικά, παραθεριστική κατοικία).
Πάρτε μια γεύση από το «μέλλον»;;
(Σίτανος Σητείας: Ένα ιδιόμορφο τοπίο «εκτός σχεδίου δόμησης» νέου τύπου)
Περαιτέρω Σύμφωνα με επίκαιρο δημοσίευμα της «Κ»: «Μια νέα μάχη έχει ξεσπάσει στον Θεσσαλικό Κάμπο με αντικείμενο τις αγροτικές ιδιοκτησίες και πρωταγωνιστές μεγάλες ξένες και εγχώριες εταιρείες από τον κλάδο των ΑΠΕ, συμβούλους, μεσίτες, «πειρατές», «κατασκόπους» και… σεΐχηδες. Έπειτα από 100 και πλέον χρόνια από την ιστορική μάχη του Κιλελέρ και την απόφαση για διανομή του κλήρου των γαιοκτημόνων, οι διάσπαρτες αγροτικές ιδιοκτησίες του Θεσσαλικού Κάμπου επανενώνονται για να φιλοξενήσουν φωτοβολταϊκά πάρκα, η εγκατάσταση των οποίων προϋποθέτει εκτάσεις χιλιάδων στρεμμάτων.»
Να σημειώσουμε ότι ο «πρύτανης» της Ενεργειακής Ένωσης Π. Κάπρος, καθηγητής Ενεργειακής Οικονομίας και Επιχειρησιακής Έρευνας στο Εθνικό Μετσόβειο Πολυτεχνείο, σύμβουλος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αλλά και κυβερνήσεων πολλών χωρών της Ε.Ε., δηλώνει κατηγορηματικά ότι οι ελληνικές Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, που με βάση τους στόχους της Ε.Ε. θα πρέπει να παράγουν ως το 2030 πάνω από το 60% της ηλεκτρικής ενέργειας, δεν μπορούν να φτάσουν στο ποσοστό αυτό δίχως οικονομίες κλίμακας. «Οι ΑΠΕ», λέει «που για διάφορους λόγους είναι η μόνη διαθέσιμη λύση μαζί με το φυσικό αέριο συμπληρωματικά, δεν μπορούν να είναι μικρές εταιρειούλες σε ισόγεια με δεκάδες καλοπροαίρετους ανθρώπους από πίσω.» και γι’ αυτό «στόχος στο εξής είναι η συγκέντρωση κεφαλαίου. Οι πολυεθνικές του μέλλοντος θα είναι στις ΑΠΕ. Στην Ελλάδα θα είναι λίγες επιχειρήσεις μόνο.»
Το 2013 το Πολυτεχνείο Κρήτης, στα πλαίσια προγραμματικής Σύμβασης με την Περιφέρεια Κρήτης εκπόνησε τη μελέτη «Έρευνα Χωροθέτησης για τη Βιώσιμη Εγκατάσταση Μεγάλων Μονάδων Φ/Β και Ηλιοθερμικών Ισχύος στην Περιφέρεια Κρήτης». Στη μελέτη εφαρμόστηκε η υφιστάμενη νομοθεσία για τη χωροθέτηση των ΑΠΕ σε συνδυασμό με πρόσθετα κριτήρια και παρουσιάστηκαν δύο σενάρια «διαθέσιμης» γης, με το 2ο να αποκαλείται «οικολογικό σενάριο». Τα εξωφρενικά μεγέθη που προκύπτουν απεικονίζουν τη δυνατότητα που δίνει η υφιστάμενη νομοθεσία να επιλέγονται εκτάσεις αγροτικής γης χωρίς όρια.
Για το Σενάριο 1 η αγροτική γη που μπορεί να υποστεί αλλαγή χρήσης με βάση την υφιστάμενη νομοθεσία είναι 7554 km2 ή 7.554.000 στρέμματα, το 78% της έκτασης της Κρήτης!
Για το «οικολογικό» Σενάριο 2 η αντίστοιχη γη είναι 4954 km2 ή 4.954.000 στρέμματα! (σελ. 42)
Εν τέλει,-εκτιμώντας διάφορες τεχνικo-οικονομικές παραμέτρους, η μελέτη κατέληξε στο συμπέρασμα ότι «οι βιώσιμες περιοχές» έχουν έκταση 262,53 km2 ή 262.530 στρέμματα γης για εγκατάσταση φωτοβολταϊκών μονάδων ισχύος 12.633 MW! (σελ. 122) Στη συνέχεια η μελέτη υπολόγισε και το δυναμικό εγκατάστασης μικρών φωτοβολταϊκών συστημάτων σε στέγες και κτίρια. (σελ. 128) Από τον υπολογισμό αυτό προέκυψε ότι στις πόλεις και τους οικισμούς της Κρήτης υπάρχει η δυνατότητα παραγωγής ισχύος της τάξης των 9 GW περίπου! Σημειώνεται ότι η ισχύς αυτή είναι προσεγγιστική, αλλά και ότι στο δυναμικό αυτό δεν έχει συνυπολογιστεί η εκτός σχεδίου δόμηση. Όσο «προσεγγιστική» όμως και να είναι αυτή η θεώρηση, δεν μπορούμε παρά να παρατηρήσουμε ότι ένα τέτοιο ενδεχόμενο θα απέτρεπε τη θυσία 262.530 στρεμμάτων γης!
Τέτοιου είδους συγκριτικές μελέτες βέβαια, δεν ανατέθηκαν ποτέ στα πλαίσια κανενός «Ενεργειακού Σχεδιασμού» ούτε και κανένα Πανεπιστήμιο της χώρας πήρε την πρωτοβουλία να τις εκπονήσει.
Προφανώς επειδή η προοπτική εγκατάστασης μικρών φωτοβολταϊκών σε στέγες και κτίρια με παράλληλη προστασία της αγροτικής γης, αφ’ ενός πολύ δύσκολα -αν και όχι απαγορευτικά- θα ήταν συμβατή με «οικονομίες κλίμακας» και αφ’ ετέρου, επειδή μια τέτοια πολιτική θα έθετε όρια στην αρπαγή της γης μέσω της αλλαγής της χρήσης της, που είτε είναι ζητούμενη από το κυρίαρχο οικονομικό -πολιτικό μας σύστημα, είτε, τουλάχιστον, δεν φαντάζει εγκληματική!
ΕΞΑΧΘΕΝ ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ
Εξ όλων των ανωτέρω αποδεικνύεται θεαματικά οι κίνδυνοι από την επικείμενη αλλαγή χρήσης γης, καθώς και το πως διαμορφώθηκε η πρακτική της «Αρπαγής Γης» και πώς εξελίχθηκε, μέσα από νομικές κατασκευές αμφίβολης νομιμότητας αλλά και αυθαίρετες πρακτικές.
Κίνδυνοι υπαρκτοί που δεν μπορεί ο Δήμος να ξεπεράσει και στη συγκεκριμένη περίπτωση.
ΦΥΣΙΚΕΣ ΣΥΝΕΠΕΙΕΣ
Χρήση των φυσικών πόρων. Εκτός από την παραγωγή των σημερινών φωτοβολταϊκών πάνελ που είναι μια ενεργοβόρα διαδικασία, απαιτούνται επίσης πολύ μεγάλες ποσότητες χύδην υλικών.
Πολύ μεγάλες ποσότητες ορυκτών μετάλλων απαιτούνται για την παραγωγή των φωτοβολταϊκών πάνελ, όπως ο σίδηρος, ο χαλκός και το αλουμίνιο. Αλουμίνιο και χαλκός δεν χρησιμοποιούνται σε σταθμούς που χρησιμοποιούν άνθρακα, πετρέλαιο ή φυσικό αέριο, ή χρησιμοποιούνται σε ασήμαντες ποσότητες. Ο σίδηρος χρησιμοποιείται σε σχετικά μεγάλες ποσότητες από όλους τους συμβατικούς σταθμούς παραγωγής ενέργειας αλλά τα φωτοβολταϊκά συστήματα εκτιμάται ότι απαιτούν πολύ μεγαλύτερες ποσότητες ανά παραγόμενη kWh σε σύγκριση με όλες τις συμβατικές μορφές ενέργειας, συμπεριλαμβανομένης ακόμη και εγκαταστάσεων καύσης άνθρακα
Ακόμα κι αν αυτά τα υλικά είναι ανακυκλώσιμα, η τεράστια μείωση ορυκτών δεν πρέπει να αγνοηθεί. Μελέτες αναφέρουν ότι 3.3 γρ και 1.2 γρ σιδήρου και αλουμινίου (βωξίτης) μεταλλεύματος αντίστοιχα είναι απαραίτητα ανά παραγόμενη kWh [9].
ΤΕΤΑΡΤΟ ΜΕΡΟΣ : ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΓΙΑ ΠΟΙΟΝ - ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΤΩΝ ΔΙΕΘΝΩΝ ΚΑΙ ΕΓΧΩΡΙΩΝ ΕΞΕΛΙΞΕΩΝ-ΔΙΑΦΩΤΙΣΤΙΚΑ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑΤΑ
Η ελληνική κυβέρνηση προωθεί δυναμικά την είσοδο του ιδιωτικού κεφαλαίου στον τομέα των ΑΠΕ χρηματοδοτώντας τις ιδιωτικές επενδύσεις παραγωγής από ΑΠΕ με 40% της συνολικής δαπάνης (αγορά και εγκατάσταση εξοπλισμού κλπ.) και διασφαλίζοντας στη συνέχεια την κερδοφορία τους π.χ. το κράτος αγοράζει την παραγόμενη ενέργεια από τα ιδιωτικά αιολικά πάρκα της Εύβοιας προς 20,7δρχ/kwh τη στιγμή που το μέσο κόστος ηλεκτροπαραγωγής της ΔΕΗ στο διασυνδεδεμένο σύστημα είναι 12,12 δρχ./kwh. Αξιολογώντας την αποδοτικότητα κεφαλαίου για επενδύσεις αιολικών πάρκων στην Εύβοια το Κέντρο Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΚΑΠΕ) αναφέρει σε πρόσφατη μελέτη του: «Η υψηλή τιμή του Εσωτερικού Βαθμού Απόδοσης (ΕΒΑ) για τα ίδια και δανειακά κεφάλαια (μέσος όρος 23,4% όταν οι τιμές της τάξεως του 14% - 18% είναι ήδη πολύ ελκυστικές) προσελκύει τους επενδυτές. Τα αρκετά ψηλά κέρδη στο τέλος της περιόδου και η γρήγορη ανάκτηση των κεφαλαίων (μέγιστη μέση τιμή 7 έτη) αντανακλούν τον επιχειρηματικό κίνδυνο που ενυπάρχει σε επενδύσεις αυτού του είδους». Ταυτόχρονα το ΔΣ της ΔΕΗ αδρανοποιεί τη Διεύθυνση Εναλλακτικών Μορφών Ενέργειας της ΔΕΗ (ΔΕΜΕ) και ματαιώνει την κατασκευή από τη ΔΕΗ έργων ΑΠΕ (π.χ. το υδροηλεκτρικό έργο του Τεμένους στη Β. Ελλάδα), παρά τις αντίθετες υπηρεσιακές εισηγήσεις.
-Το Ν. 1559/85 που επέτρεψε στους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης αλλά και σε ιδιώτες την εγκατάσταση μονάδων ΑΠΕ κυρίως για αυτοπαραγωγή.
-Το Ν. 2244/94 που καθιέρωσε ουσιαστικά την κρατική επιδότηση των ιδιωτικών επενδύσεων εγκατάστασης ΑΠΕ και την προνομιακή τιμολογιακή πολιτική υποχρεωτικής αγοράς ρεύματος των ιδιωτών παραγωγών από τη ΔΕΗ.
-Το Ν. 2773/99 που «απελευθέρωσε» συνολικά την αδειοδότηση της ιδιωτικής παραγωγής και προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας.
-Το Σχέδιο Ανάπτυξης 2000-2006 που εκτός από κίνητρα για προώθηση των ΑΠΕ προβλέπει και ενίσχυση του διασυνδεδεμένου συστήματος μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας, ώστε να αυξηθεί η δυνατότητα δημιουργίας νέων αιολικών πάρκων. Π.χ. σήμερα στην Εύβοια έχουν πάρει άδεια εγκατάστασης μονάδες συνολικής ισχύος 264ΜW. Τόσο είναι περίπου και το όριο που επιτρέπει το σημερινό Σύστημα Μεταφοράς. Αρα αν δεν αναβαθμιστεί το σύστημα δεν μπορεί στην πράξη να προχωρήσει η αδειοδότηση άλλων μονάδων στην Εύβοια. Ηδη μάλιστα έχει οξυνθεί η διαμάχη των μονοπωλιακών ομίλων (π.χ. μεταξύ του ομίλου Κόκκαλη και της εταιρείας ΡΟΚΑΣ Α.Ε.) για το αν και από ποιον θα κατασκευαστεί νέος υποθαλάσσιος αγωγός μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας για τη σύνδεση της Εύβοιας λόγω του κομίστρου μεταφοράς που θα πληρώνουν οι ιδιώτες παραγωγοί στον υποψήφιο κατασκευαστή (HED & ABB).
-Τις χρηματοδοτήσεις του Β΄ ΚΠΣ (Υποπρόγραμμα 3 για ΑΠΕ του Επιχειρησιακού Προγράμματος Ενέργειας) και Γ΄ ΚΠΣ (Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Ανταγωνιστικότητα») κλπ. Στο συγκεκριμένο πρόγραμμα ΕΠΑΝ προϋπολογισμού 356 δισ. δρχ. περιλαμβάνονται έργα της τάξης των 260 δισ. δρχ. για κρατική χρηματοδότηση ιδιωτικών επενδύσεων ΑΠΕ.
Πρέπει να σημειώσουμε στο σημείο αυτό ότι η ΝΔ και ο ΣΥΝ στηρίζουν ανοιχτά την κυβερνητική πολιτική παράδοσης των ΑΠΕ στην ιδιωτική πρωτοβουλία. Πρόσφατα ο κ. Βουλγαράκης ζήτησε ελκυστικότερες τιμές αγοράς της ιδιωτικής παραγωγής από το κράτος και ο κ. Παπαδημούλης διαμαρτυρήθηκε για τα μικρά κονδύλια ενίσχυσης που διατίθενται για τους ιδιώτες παραγωγούς (φόρουμ ELFORES 24/5/2001).
4. Το αποτέλεσμα αυτής της πολιτικής είναι ήδη ορατό στην Εύβοια. Ηδη έχουν αδειοδοτηθεί ήδη από το 2000, μονάδες συνολικής ισχύος 264 ΜW (άδεια εγκατάστασης) και λειτουργούν μονάδες συνολικής ισχύος 142,3 ΜW.
Από το σύνολο των αδειοδοτημένων τη μερίδα του λέοντος έχουν λάβει δύο εταιρείες, ο ΡΟΚΑΣ (άδειες συνολικής ισχύος 117ΜW) και η ΤΕΡΝΑ (άδειες 79ΜW). Οι μεγαλύτερες μονάδες του ΡΟΚΑ που λειτουργούν είναι στην περιοχή Μακρυράχι στα Στύρα με ισχύ 24 και 11,5 ΜW, αλλά και στην Κάρυστο με ισχύ 24 και 12 MW. Την ίδια στιγμή η ΔΕΗ περιορίζεται σ’ ένα μικρό αιολικό πάρκο στο Μαρμάρι ισχύος 5,1 ΜW.
Στο σύνολο της Επικράτειας η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ) έχει ήδη εισηγηθεί θετικά προς τον υπουργό για αδειοδότηση μονάδων ΑΠΕ συνολικής ισχύος 1285ΜW (από τα οποία τα 912 ΜW θα αφορούν αιολικά πάρκα). Για να γίνουν αντιληπτά τα μεγέθη αναφέρουμε ότι η συνολική εγκατεστημένη ισχύς της ΔΕΗ δεν ξεπερνά τα 11.000 ΜW(10.990 MW το 2000). Είναι μάλιστα χαρακτηριστικό ότι οι αιτήσεις που υποβλήθηκαν στη ΡΑΕ για ιδιωτικά έργα ΑΠΕ ξεπέρασαν τα 10.000 MW! Αξίζει να σημειωθεί ότι ο ίδιος ο Πρόεδρος της ΡΑΕ καθηγητής κ. Κάπρος απέδωσε σε πρόσφατη συνέντευξή του την έκρηξη ιδιωτικού ενδιαφέροντος στην «υψηλή κρατική επιδότηση αφενός του κεφαλαιουχικού κόστους αφετέρου της παραγόμενης κιλοβατώρας, αλλά και στο φόβο ότι αυτή ίσως ήταν η τελευταία ευκαιρία για υψηλές επιδοτήσεις έργων ΑΠΕ».
5. Η κυβερνητική πολιτική για τις ΑΠΕ εντάσσεται στο πλαίσιο της γενικότερης πολιτικής της ΕΕ και της ελληνικής ολιγαρχίας για απελευθέρωση και ιδιωτικοποίηση του τομέα της ηλεκτρικής ενέργειας. Η άρχουσα τάξη προσπαθεί να διαμορφώσει προϋποθέσεις ώστε να συγκρατήσει την τάση πτώσης του μέσου ποσοστού κέρδους, να επιτύχει ένα νέο επίπεδο συγκέντρωσης του κεφαλαίου, να ανεβάσει την κερδοφορία των υπερσυσσωρευμένων κεφαλαίων. Η ΕΕ ιδιαίτερα επιχειρεί να μεγεθύνει την κερδοφορία των κοινοτικών μονοπωλίων και να οικοδομήσει μια «ενιαία ευρωπαϊκή αγορά ενέργειας» στο πλαίσιο της ΟΝΕ για να αντεπεξέλθει στον ανταγωνισμό με τις ΗΠΑ. Γι’ αυτό το μονοπωλιακό κεφάλαιο ακολουθεί την πολιτική των καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων, της εκτεταμένης ιδιωτικοποίησης κρατικών τομέων παραγωγής και της ισοπέδωσης των εργατικών και ασφαλιστικών κατακτήσεων των εργαζομένων.
ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑΤΑ
Στη λαϊκή κατανάλωση (τιμή της kwh), αφού η παραγωγή του ηλεκτρικού ρεύματος θα στοχεύει στη διασφάλιση του μέγιστου δυνατού καπιταλιστικού κέρδους των ιδιωτικών ομίλων. Είναι ενδεικτική αύξηση των τιμολογίων της ΔΕΗ κατά 3,5% - 5% τον Ιούλη 2001 που συνοδεύτηκε στη συνέχεια με την αναγγελία του ΔΣ της ΔΕΗ Α.Ε. για νέα αύξηση των τιμολογίων μετά την πρώτη φάση μετοχοποίησης της ΔΕΗ Α.Ε..
Χαρακτηριστικά είναι και τα παραδείγματα της απότομης ανόδου των τιμών την πρώτη πενταετία της απελευθέρωσης στη Βρετανία και πιο πρόσφατα στην αμερικάνικη πολιτεία της Καλιφόρνια. Γενικότερα η άνοδος της παραγωγικότητας στην ηλεκτροπαραγωγή δε μεταφράζεται σε αντίστοιχη μείωση τιμών ηλεκτρικού ρεύματος στις ισχυρές καπιταλιστικές χώρες.
ΠΕΜΠΤΟ ΜΕΡΟΣ : ΕΠΙΛΟΓΙΚΕΣ ΣΚΕΨΕΙΣ -ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ
Από την εξαντλητική διερεύνηση του ζητήματος και την παράθεση των θεατών και αθέατων πλευρών αυτού, αναδείχθηκε, αναλύθηκε, αναδύθηκε μπροστά σας, θεαματικά το ακόλουθο συμπέρασμα:
Η τοποθέτηση φωτοβολταϊκών πάρκων, εν προκειμένω διασαλεύει βάναυσα και συντελεί στη καταστροφή του φυσικού περιβάλλοντος εκ της χρήσης επικίνδυνων υλικών, διαταράσσει βίαια και με ανεπίστρεπτο και ανεπίτρεπτο τρόπο την οικονομική ζωή της περιοχής, περαιτέρω αποδείχθηκε πώς συντελεί στην καταστροφή της κτηνοτροφίας που είναι η παραγωγική βάση της οικονομίας και της κοινωνίας της περιοχής και την οριστική παρακμή της.
Επιπρόσθετα αποδείχθηκε πώς μεταβάλλεται άρδην και το ιδιοκτησιακό στάτους, αφού με την αλλαγή χρήσης γης, όπως αποδείχθηκε εκ των ανωτέρων αναπτύξεων, ανοίγει ο δρόμος επί της ουσίας της αρπαγής γης (απώλεια περιουσίας) μέσω των αναγκαστικών απαλλοτριώσεων, αλλά και διάφορων άλλων νομοθετικών κατασκευών, καθώς και πρακτικών, όπως αναλύθηκαν, γεγονός με ολέθριες συνέπειες για τους κατοίκους.
Ενώ Συμπερασματικά, τα φωτοβολταϊκά καταναλώνουν περισσότερη Ενέργεια για να κατασκευαστούν από αυτή που παράγουν, επιβαρύνουν περισσότερο το περιβάλλον, από το να μη χρησιμοποιούνταν καθόλου και επιβαρύνουν υπέρμετρα τους καταναλωτές, που καλούνται, μέσω του τέλους Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, αλλά και του συνολικού κόστους της ηλεκτρικής ενέργειας, να υποστηρίξουν οικονομικά τόσο τις υπέρογκες επενδύσεις, όσο και τα υπέρογκα κέρδη που προβλέπονται!
Προκύπτει σαφέστατα το μεγαλύτερο οικονομικό κόστος που επιβαρύνει τους καταναλωτές, ενώ η φθηνή λαϊκή κατανάλωση, όπως διακηρύσσεται, αποτελεί προπέτασμα καπνού, ένα αμορτισέρ στη δημιουργία κοινωνικής συναίνεσης, τουναντίον το κόστος θα είναι σαφέστατα μεγαλύτερο για τους καταναλωτές.
Ενώ αποδείχθηκε πως σφόδρα παραβιάζεται και το ΣΧΟΟΑΠ Δημοτικής Ενότητας Απεραντίων.
Περαιτέρω αναδείχθηκε πως και οι επιπτώσεις στο επίπεδο της υγείας δεν είναι αμελητέες
Περαιτέρω αποδείχθηκε πώς καμία νομικά αυταπάτη δεν πρέπει να διέπει τους κατοίκους της περιοχής, αφού αποδείχθηκε πώς οι αποφάσεις των Δικαστηρίων κινούνται, σε αντιδραστική κατεύθυνση
Οι ανωτέρω πολυποίκιλες και ολέθριες πολύπλευρες συνέπειες στην οικονομία, στο περιβάλλον, στην υγεία, στην ιδιοκτησία, καθιστούν αβίαστα το ανωτέρω ζήτημα της τοποθέτησης ή μη φωτοβολταϊκών πάρκων, για το Δήμο Αγράφων, αντικειμενικά, σπουδαίο και κομβικής σημασίας για την εξέλιξη του και την οποιοδήποτε δυνατότητα του για ένα Βιώσιμο μέλλον για τους Δημότες αυτού.
ΕΚΤΟ ΜΕΡΟΣ:Η ΩΡΑ ΤΟΥ ΠΟΙΗΤΗ-Η ΔΙΚΗ ΣΟΥ ΩΡΑ!
Η εξόχως αρνητική και καταστροφική εξέλιξη απαιτεί πλατιά ενημέρωση όλων των κατοίκων του Νομού και Παλαϊκή Συσπείρωση αυτών για να αποτραπεί το ανείπωτο έγκλημα, το δίκαιο θα κριθεί για άλλη μια φορά στο δρόμο .
Γι αυτό όλοι και όλες στο συλλαλητήριο, κατά του ανείπωτου εγκλήματος, την 1η Αυγούστου του 2021, ώρα 11π.μ στο Καρπενήσι.
Αγωνιζόμαστε:
1. Άμεσα, να μην υπάρξει καμία εγκατάσταση ανεμογεννητριών από ιδιωτικές επιχειρήσεις στο νομό Ευρυτανίας, καθώς και εγκατάσταση μεγάλου φωτοβολταϊκού παρκου από ιδιωτικές επιχειρήσεις στην Βαλαώρα Ευρυτανίας,καθώς και σε οποιοδήποτε σημείο της Ευρυτανίας.
2. Άμεσα, να μην υπάρξει καμία αλλαγή χρήσης γής στην Ευρυτανία.
3. Ενάντια στην προώθηση της απελευθέρωσης - ιδιωτικοποίησης του ενεργειακού τομέα που γίνεται και μέσω της εγκατάστασης ιδιωτικών αιολικών πάρκων, φωτοβολταικών και Α.Π.Ε που σχεδιάζονται και λειτουργούν με γνώμονα το καπιταλιστικό κέρδος και όχι τις διευρυνόμενες λαϊκές ανάγκες στον τομέα ενέργειας.
Για τη διασφάλιση φτηνής παροχής ενέργειας για τις λαϊκές ανάγκες, τη μείωση του κόστους παραγωγής ενεργειακού προϊόντος.
Για ασφάλεια εργαζομένων και κατοίκων, την προστασία του περιβάλλοντος.
Για τη μείωση του βαθμού εξάρτησης της χώρας από εισαγόμενα καύσιμα.
Για την ανάπτυξη συγκεκριμένων περιοχών, εγχώριων βιομηχανικών κλάδων, ερευνητικής δραστηριότητας, με μοχλό τα έργα και τη δραστηριότητα του ενεργειακού τομέα.
Ας μην έχουμε όμως την παραμικρή αυταπάτη πως η σχεδιοποιημένη ενεργειακή πολιτική που να εξυπηρετεί τις πραγματικές ανάγκες του ανθρώπου μπορεί να επιτευχθεί μεσα στα πλαίσια αυτού του εκμεταλλευτικού συστήματος.
Απεναντίας. ο αρμονικός συνδυασμός όλων αυτών των στόχων αναδεικνύει την ανάγκη του εθνικού κεντρικού ενεργειακού σχεδιασμού σε μια οικονομία που θα λειτουργεί με γνώμονα τις λαϊκές ανάγκες και όχι το καπιταλιστικό κέρδος.
Αναφερόμαστε σε μια οικονομία όπου θα κοινωνικοποιηθούν τα μέσα παραγωγής και οι στρατηγικοί τομείς της οικονομίας. Μόνο στο πλαίσιο αυτής της λαϊκής οικονομίας μπορεί να πάψει η ενέργεια να αποτελεί εμπόρευμα και να μετατραπεί σε κοινωνικό αγαθό και αντίστοιχο δικαίωμα. Η επιβολή αυτής της λύσης προϋποθέτει βέβαια, να πάρει ο λαός την τύχη του στα χέρια του και να εγκαθιδρύσει τη δική του σοσιαλιστική εξουσία.
Δεν ξεχνάμε στον αγώνα μας αυτόν τα λόγια του Ποιητή:
«Όχι με λόγια, μ’ έργα τ’ Άδικο πολέμα! Κι όχι μονάχος! Με τα πλήθη συνταιριάσου!»
Κώστας Βάρναλης»
Ήταν μια διεξοδική μελέτη του συμπατριώτη Ευρυτάνα Πάζιου Κων/νου
υποψήφιου της "Λαϊκής Συσπείρωσης" στην Περιφέρεια της Στερεάς Ελλάδας, νομικού
( στο blog "Ευρυτάνας ιχνηλάτης" )
10 σχόλια:
Ευχαριστούμε ολόψυχα τον συμπατριώτη μας Κων/νο Πάζιο για την εξαιρετική όσο και πολύτιμη μελέτη του - "όπλο" στο συλλογικό μας αγώνα για την προστασία του τόπου μας και των δικαιωμάτων του λαού μας.
Αξίζει πραγματικά να το διαβάσετε-μελετήσετε...
Και τα βουνά έχουν φωνή........και εμείς κραυγή αντίστασης.......μπράβο!!!!!
Εξαιρετική ανάλυση, πλήρως εμπεριστατωμένη σε όλα τα επίπεδα.
Συγχαρητήρια στον Κ. Πάζιο
ΠΑΝΕΥΡΥΤΑΝΙΚΟ ΚΑΛΕΣΜΑ. - ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ
την 1η Αυγούστου
Κινδυνεύει η Ευρυτανία και τα Άγραφα
Καταστρέφουν τα βουνά,
Δεσμεύουν τα νερά
Ξεριζώνουν κτηνοτρόφους και αγρότες.
Με αφορμή την έναρξη εργασιών για την εγκατάσταση βιομηχανικών αιολικών συστοιχιών, μικρών υδροηλεκτρικών σταθμών και φωτοβολταϊκών στην Ευρυτανία και στα Άγραφα που είναι η αρχή της καταστροφής των βουνών, της δέσμευσης των νερών και τον ξεριζωμό κτηνοτρόφων και αγροτών παρά τις αρνητικές αποφάσεις θεσμικών φορέων και τις παλλαϊκές διαχρονικές αντιδράσεις των τοπικών κοινωνιών
ο Σύλλογος Κρικελλιωτών Ευρυτάνων «Ο Άγιος Νικόλαος»
η ΚΙΝΗΣΗ Πολιτών για την προστασία του ευρυτανικού περιβάλλοντος
και δεκάδες ευρυτανικοί σύλλογοι,
σας καλούμε
στην Πανευρυτανική Κινητοποίηση που θα γίνει την Κυριακή 1η Αυγούστου και ώρα 11:00 π.μ. στο Καρπενήσι στην Κεντρική Πλατεία
για να στείλουμε το ηχηρό μήνυμα ότι η εγκληματική καταστροφή του νομού μας ΔΕ ΘΑ ΠΕΡΑΣΕΙ.
Θα είμαστε όλοι εκεί. Τιμούμε την ιστορία του τόπου μας- Αγωνιζόμαστε στο παρόν –Προστατεύουμε το μέλλον.
Θα νικήσουμε!!
Παρά τη μεγάλη έκταση της δημοσίευσης, ο κάθε καλοπροαίρετος άνθρωπος, ο κάθε Ευρυτάνας που αγαπά τη ρίζα του βρίσκει σ αυτό σαφείς δικαιολογίες ώστε να πει ένα μεγάλο ΟΧΙ στην Πανευρυτανική Συνάντηση της 1ης Αυγούστου στο Καρπενήσι! Μόνο ενωμένοι θα τους σταματήσουμε!!! Μάκης Φλώρος Κρίκελλο Ευρυτανίας
Εξαιρετική ανάλυση!!!
ΑΡΧΙΚΑ ΟΦΕΙΛΟΥΜΕ ΕΝΑ ΘΕΡΜΟ ΕΥΧΑΡΙΣΤΉΡΙΟ ΣΤΟΝ Κ. ΠΑΖΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΡΕΥΝΑ ΤΟΥ, ΟΠΟΥ ΜΕ ΛΕΠΤΟΜΕΡΗ ΣΥΓΚΡΟΤΗΜΕΝΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΟΛΟΓΙΑ ΑΠΟΔΟΜΕΙ ΤΟ ΑΦΗΓΗΜΑ ΤΗΣ ΔΗΘΕΝ ΠΡΑΣΙΝΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΠΟΥ ΟΔΗΓΕΙ ΣΤΗ ΛΕΗΛΑΣΙΑ ΤΗΣ ΛΑΊΚΗΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ.
ΕΠΙΣΗΣ ΦΡΟΝΩ ΟΤΙ ΜΕ ΣΥΝΕΧΕΙΣ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΑΚΟΥΡΑΣΤΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΘΑ ΣΥΣΣΩΡΕΥΤΕΙ ΕΝΑ ΑΞΙΟΛΟΓΟ ΑΝΘΡΩΠΙΝΟ ΔΥΝΑΜΙΚΟ ΠΟΥ ΘΑ ΦΕΡΕΙ ΤΗΝ ΤΕΛΙΚΗ ΝΙΚΗ ΣΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΜΑΣ.
Kάλεσμα της Λαϊκής Συσπείρωσης για το συλλαλητήριο της Κυριακής 1 Αυγούστου στο Καρπενήσι
ΛΕΜΕ ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ ΤΟΥ ΤΟΠΟΥ ΜΑΣ
ΓΙΑ ΤΑ ΚΕΡΔΗ ΤΟΥ ΚΕΦΑΛΑΙΟΥ!
Η Λαϊκή Συσπείρωση καλεί τους ευρυτάνες και τις ευρυτάνισσες σε μαζικό ενωτικό αγώνα για να μην περάσουν τα σχέδια αυτών που στον βωμό της κερδοφορίας τους καταστρέφουν το περιβάλλον του τόπου μας. Η επέλαση των ΑΠΕ στην Ευρυτανία δεν έρχεται σαν κεραυνός εν αιθρία. Είναι το αποτέλεσμα της πολιτικής που υπηρέτησαν με συνέπεια όλες οι τελευταίες κυβερνήσεις (ΠΑΣΟΚ-ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ) και επιδιώκει μια “ανάπτυξη” ταυτισμένη με την ανάπτυξη των κερδών του κεφαλαίου. Σε αυτή την κατεύθυνση δεν μένει ανέγγιχτη καμιά σφαίρα της οικονομικής και κοινωνικής ζωής: σαρρώνονται μισθοί, συντάξεις, 8ωρο, εργατικά δικαιώματα και φυσικά το περιβάλλον.
Η λαίλαπα των ΑΠΕ εκτοπίζει αγρότες, μελισσοκόμους, ισοπεδώνει περιοχές σπάνιου φυσικού κάλλους. Πρόκειται για μια καταστροφή από την οποία ο λαός όχι μόνο δεν κερδίζει τίποτα, αλλά την πληρώνει και πανάκριβα μέσω των τιμολογίων ρεύματος και της φορολογίας. Σύμφωνα με το Ταμείο Ανάκαμψης πάνω από 25-30 δις θα κατευθυνθούν ως επιδοτήσεις στο μεγάλο κεφάλαιο τα επόμενα χρόνια για επιδοτήσεις για ανεμογεννήτριες-φωτοβολταϊκά-μικρά υδροϋλεκτρικά. Από αυτά στον λαό δεν θα πάει ούτε ψίχουλο, παρά τα κούφια λόγια των κυβερνήσεων και των ντόπιων εκπροσώπων τους.
Είναι η ώρα να σηκώσουμε ανάστημα! Να ακυρώσουμε τα σχέδιά τους όπως κάνουμε εδώ και δυο δεκαετίες!
Παίρνουμε όλοι μαζικά μέρος στην συγκέντρωση διαμαρτυρίας την Κυριακή 1 Αυγούστου στην πλατεία του Καρπενησίου, στις 11 το πρωί που διοργανώνουν δεκάδες φορείς και σύλλογοι της Ευρυτανίας
Ευχαριστούμε και πάλι τον Κων/νο Πάζιο για τη δημοσίευση αυτής της βαρυσήμαντης χρησιμότατης μελέτης στο blog μας.
Ευχαριστούμε, επίσης, και όλες και όλους εσάς για τις χιλιάδες επισκέψεις, καθώς και για τις αναδημοσιεύσεις και τα σχόλια.
Καλή δύναμη, ψυχή βαθιά!
Εκλεψε τις εντυπωσεις εχθες η Βαλαωρα στη συγκεντρωση, με την μαζικοτητα και την υποδειγματικη οργανωση που ειχαν!!
Δημοσίευση σχολίου