Τρίτη 19 Νοεμβρίου 2024

Με αφορμή το "έργο ενός... παραχαράκτη"...



Μερικές εικόνες και λίγες λέξεις...

Είναι κάποιες φορές που δεν έχεις να αντιμετωπίσεις μόνο το φανερό-ορατό εχθρό, αλλά και εκείνον που συντάσσεται με τον αντιπαλο, που τον συνδράμει και τον εξυπηρετεί παράπλευρα, συνειδητά ή ασυνείδητα.

Εσύ "άγνωστε παραχαράκτη" των επιτοίχιων συνθημάτων της τοπικής αντίστασης, κόντρα στη λαίλαπα των ανεμοτεράτων που απειλούν να ισοπεδώσουν την παρθένα φύση της Ευρυτανίας, μήπως σκέφτηκες ότι...;

-ΝΑΙ λένε και οι βιαστές-καταπατητές του φυσικού περιβάλλοντος.

-ΟΧΙ λένε οι υπερασπιστές- του τόπου (σου και μας).



-ΑΝ περάσουν τα σχέδιά τους η καταστροφή θα είναι ανυπολόγιστη και μη αντιστρέψιμη για δεκαετίες επί δεκαετιών αφήνοντας ξοπίσω, μετά την επέλαση της βαρβαρότητας, ένα τοπίο που δεν θα μοιάζει σε τίποτε με το σημερινό.

-ΘΑ γεμίσουν τα βουνά με τόνους μπετόν και φαραωνικές παλιοσιδεριές, οι βοσκότοποι κι οι λίμνες με αναρίθμητες αντιαισθητικές τζαμαρίες και τα ποτάμια με αντλίες-σφιγκτήρες στραγγαλισμού του υδάτινου πλούτου.

-ΓΙΑ ΝΑ πλουτίσει μια αδηφάγα ελίτ, από την αρπαγή της συλλογικής λαϊκής περιουσίας, θα φτωχύνει και θα ασχημύνει ο ειδυλλιακός τόπος μας που η κύρια πηγή ζωής του είναι ακριβώς αυτή η φυσική ομορφιά, θα ξεριζωθούν οι άνθρωποι, θα ταπεινωθούν η Ιστορία, ο Πολιτισμός, η Παράδοση και οι Μνήμες που για να διατηρηθούν αγωνίστηκαν γενιές και γενιές είτε με τη χειρωνακτική τους εργασία είτε με το τουφέκι της λευτεριάς ανά χείρας.

-ΔΕΝ θα απομείνει, στο τέλος, μια ήσυχη ειρηνική γωνιά που να μπορούμε να χαρούμε -εμείς, εσύ, τα παιδιά, τα ανίψια, τα εγγόνια (μας και σου)- τη μητέρα φύση έτσι όπως πλάστηκε: καθαρή, αγνή, ανέγγιχτη.



* (Το μόνο που ίσως ΔΕΝ σκέφτηκες είναι ότι με τον τρόπο που έδρασες έκανες, άθελά σου, ακόμη πιο... αξιοπρόσεκτα τούτα τα συνθήματα).

ΕΑΝ δεν τα σκέφτηκες πρωτύτερα όλα αυτά, σκέψου τα έστω εκ των υστέρων με αφορμή το δικό σου σφάλμα. Ποτέ δεν είναι αργά εκτός κι αν εσύ ο ίδιος θέτεις παύση στη φωνή της συνείδησής σου.

Καλά μυαλά!


blog "Ευρυτάνας ιχνηλάτης"


Πέμπτη 14 Νοεμβρίου 2024

Υλοποιήστε ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ το ΜΝΗΜΕΙΟ ΘΥΜΑΤΩΝ του Ολοκαυτώματος του Καρπενησιού!

Από εδώ πέρασε ο φασισμός (Το καμμένο Καρπενήσι από τους ναζί εγκληματίες, φωτο: Σπύρος Μελετζής)


Μία σημαντική παρέμβαση του συναγωνιστή

 ΔΗΜΗΤΡΗ ΓΚΟΡΟΓΙΑ

{πρώην δημοτικού συμβούλου του Δήμου Καρπενησίου με την παράταξη της ΛΑΙΚΗΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ

Εισηγητή της πρότασης για την ανέγερση Μνημείου Ολοκαυτώματος (2023)}

*****

Στο όνομα του συλλογικού μας χρέους,  για την διατήρηση άσβεστης μνήμης απέναντι στα εκατοντάδες τραγικά θύματα της ιταλογερμανικής φασιστικής θηριωδίας στην πόλη και τα περίχωρα του Καρπενησίου τον Νοέμβρη του 1943 και τον Αύγουστο του 1944:

Παρακαλώ τους παραλήπτες του παρόντος να δημοσιεύσουν και προβάλλουν με τον πιο αποτελεσματικό τρόπο  τη σημερινή μου παρέμβαση- υπενθύμιση προς κάθε αρμόδιο,  για την υλοποίηση της ομόφωνης απόφασης του  ΔΣ έτους 2023 με την οποία ορίσθηκαν:

Η εγκατάσταση Μνημείου Θυμάτων στην Κεντρική Πλατεία Καρπενησίου σε συγκεκριμένο σημείο και με  καθορισμένο προσανατολισμό.

Η συμπερίληψη στα περιεχόμενα του τύμβου και καταλόγου με όλα τα ονόματα των θυμάτων του διπλού ολοκαυτώματος.

Η καθιέρωση της 8ης Αυγούστου ως ημέρας  ετήσιων εκδηλώσεων μνήμης στο χώρο του μνημείου.

Η άμεση αναζήτηση ενδιαφερόμενων καλλιτεχνών για τη φιλοτέχνηση  και η ανάθεση κατασκευής με επιλογή της προσφορότερης πρότασης.

Μετά από αυτή την ομόφωνη και συγκινησιακά φορτισμένη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, τυπικά έληξε και ο ρόλος της επίσης ομόφωνα ορισθείσας σε προηγούμενη συνεδρίαση επιτροπής  για την προετοιμασία ολοκληρωμένης εισήγησης του θέματος. Στην τριμελή εκείνη επιτροπή Πρόεδρος υπήρξε ο υποφαινόμενος  με μέλη τον Δήμαρχο κ. Νίκο Σουλιώτη εκ μέρους της διοικούσας παράταξης και τον κ. Δημήτρη Λερογιάννη  επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης. Σε μια υποδειγματική συνεργασία, οφείλω να το ομολογήσω και  δημόσια να τους ευχαριστήσω από καρδιάς!

Μετά παρέλευση αδιατάρακτης δημοτικής αδράνειας ενός έτους, ανησυχώ πραγματικά και προβληματίζομαι, για την ευαισθησία με την οποία το σημερινό Δημοτικό Συμβούλιο αντιμετωπίζει το θέμα αυτό. Καθώς η παράταξη της ΛΑΙΚΗΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ δεν ανέδειξε σύμβουλό της  στις τελευταίες δημοτικές εκλογές, ο μόνος δρόμος αναζήτησης ενημέρωσης ή και πίεσης ήταν οι προσωπικές παρεμβάσεις μου προς το σημερινό Δήμαρχο αλλά και τους επικεφαλής των δημοτικών παρατάξεων εκείνης της περιόδου που πάρθηκαν  οι σχετικές αποφάσεις.

Σαφή και συγκεκριμένη δέσμευση  δεν έχω λάβει έως σήμερα από κανέναν. Ούτε και αρνητική για να είμαι απολύτως σωστός.  Όμως όλες οι κουβέντες κινήθηκαν στην περιοχή της  ελπίδας και της προσωπικής υπόσχεσης ότι θα ασκηθεί – από μέρους του καθενός- κάθε δυνατή πίεση.

Την ανησυχία μου  έμμεσα (συνειρμικά)  επέτεινε και μια τελευταία εξέλιξη τοπικού χαρακτήρα βάσει της οποίας την ημέρα μνήμης του Πολυτεχνείου (17 Νοέμβρη) η Περιφερειακή Ενότητα Ευρυτανίας με τους δυο Δήμους Καρπενησίου και Αγράφων συνδιοργανώνουν άλλη εκδήλωση μνήμης, πεσόντων  στη Μικρά Ασία και απόδοσης τιμών στον Χαράλαμπο Κατσιμήτρο, μαχητή της Μικρασιατικής καταστροφής (1922) , στρατηγού και ήρωα του Αλβανικού μετώπου, υπουργού της δοσίλογης γερμανοπροσκυνημένης κυβέρνησης Τσολάκογλου μετά την κατάρρευση του μετώπου…..καταδικασθέντος για εθνική προδοσία, αμνηστευθέντος μετέπειτα .  Κάτι δεν πάει καλά με τις  απόπειρες πανωγραφής  πάνω στα πραγματικά ιστορικά γεγονότα που αντιστοιχούν με την ημέρα αυτή.  Φυσικά δεν πρόκειται για μοναδική λαθροχειρία και πρωτότυπη παρελκυστική τακτική…  Ανεπίκαιρη, εντελώς λαθεμένη επιλογή προσβλητική για την ηρωική εξέγερση της νεολαίας και ολόκληρου του ελληνικού λαού εναντίον της δικτακτορίας των συνταγματαρχών και υπέρ της αποκατάστασης της δημοκρατίας.

Λες και χάθηκαν οι  άλλες μέρες του χρόνου για μια τέτοια εκδήλωση!

Καλώ όλους τους αιρετούς του σημερινού δημοτικού συμβουλίου, επανεκλεγέντες και νεοφώτιστους να πάρουν πολύ σοβαρά υπόψη τους  την δέσμευση του Δήμου Καρπενησίου για την άμεση ανέγερση του Μνημείου φονευθέντων συμπατριωτών μας από τις φασιστικές ορδές των κατακτητών. Να σεβασθούν την ιστορική τριπλή ομοφωνία του προηγούμενου ΔΣ και να προχωρήσουν στην άμεση υλοποίηση της ιερής υπόσχεσης που δώσαμε στους νεκρούς πρώτα κι ύστερα σε όλους τους επιζώντες συγγενείς των θυμάτων.  Προσωπικά θα συνεχίσω να προσπαθώ με όλες μου τις δυνάμεις έως ότου γίνει πράξη στο ακέραιο αυτή η συμφωνία.

Ζητώ από το σημερινό Δήμαρχο να απαντήσει άμεσα για τους λόγους της μεγάλης καθυστέρησης, για τις έως τώρα ενέργειές του, αλλά και να δεσμευθεί δημόσια  για το χρονοδιάγραμμα ανέγερσης του μνημείου.

Καλώ τέλος όλους τους καλοπροαίρετους συνδημότες μου να συμβάλλουν με τη συμμετοχή τους στην προσπάθεια αυτή, χωρίς τον παραμικρό δισταγμό. Με όποιο τρόπο εκείνοι προκρίνουν ως τον καλύτερο:

ΠΟΤΕ ΠΙΑ ΦΑΣΙΣΜΟΣ, ΠΟΤΕ ΠΙΑ ΘΗΡΙΩΔΙΕΣ ΚΑΙ ΟΛΟΚΑΥΤΩΜΑΤΑ!!!

«Ετούτος ο λαός δεν γονατίζει

Παρά μονάχα μπροστά στους νεκρούς του….»

«….Τούτο το χώμα είναι δικό τους και δικό μας

Δεν μπορεί κανείς να μας το πάρει»

ΓΙΑΝΝΗΣ ΡΙΤΣΟΣ


ΠΑΡΑΛΗΠΤΕΣ

Εφημερίδα ΕΥΡΥΤΑΝΙΚΑ ΝΕΑ

Εφημερίδα ΕΥΡΥΤΑΝΙΚΟΣ ΠΑΛΜΟΣ

Ιστοσελίδα ΕΥΡΥΤΑΝΑΣ ΙΧΝΗΛΑΤΗΣ


blog "Ευρυτάνας ιχνηλάτης"


Τετάρτη 13 Νοεμβρίου 2024

Ο αγωγιάτης

φωτογραφία του Κώστα Μπαλάφα

Για ένα επάγγελμα -που σήμερα πια έχει σβήσει- μας πληροφορεί ο Ευρυτάνας λογοτέχνης Δημοσθένης Γ. Γούλας (1916-1990) σκιαγραφώντας με τη γλαφυρή πένα του το "ηθογραφικό πορτρέτο" του αγωγιάτη, μέσα από το βιβλίο του που κοσμεί και την προσωπική μας βιβλιοθήκη και φέρει τον τίτλο "οι χωριανοί μου", εκδ. Στέφανος Α. Βασιλόπουλος, Αθήνα 1978.

Κατά τη μεταφορά διατηρήθηκε η ορθογραφία του πρωτοτύπου.

Απολαύστε το...

*****

Ο ΑΓΩΓΙΑΤΗΣ

Εδώ η επαγγελματική κατοχύρωση πάει περίπατο. Δεν υπάρχει η αποκλειστικότητα ούτε χρειάζεται άδεια για εξάσκηση επαγγέλματος, ούτε κορεσμός.

Ο καθένας μπορεί να γίνει σγωγιάτης, αρκεί νάχει μουλάρι στη διάθεσή του και ν' αντέχει στις πορείες.

Δεν χρειάζεται να γεννήθηκε ή νάναι πλασμένος για να γίνει. Μπορεί χτες νάτανε ψάλτης, προχθές μαραγκός, αύριο να γίνει μπακάλης του χωριού, μεθαύριο κουρέας, την άλλη αγροφύλακας και να ξαναγίνει σγωγιάτης ύστερα από κάμποσο καιρό.

Ακόμη μπορεί νάχει κι άλλο επάγγελμα επικουρικό χωρίς να υπάρχει το... ασυμβίβαστο.

Ο φτωχός βουνήσιος τόπος δε δίνει ποτέ στους κατοίκους του, το ψωμί τους. Γι' αυτό, όσοι δεν εξαναγκάζονται κυνηγημένοι απ' το φάσμα της πείνας να τραβήξουνε για ξένα μέρη, μένουν στα χωριά και μηχανεύονται κάθε τέχνη για να ζήσουν. Μια τέχνη ακόμη είναι το να μεταφέρνουν τα τρόφιμα με τα ζώα τους απ' τα κοντινότερα κέντρα.

Δεν έχει σημασία αν για τους εύπορους το ζωντανό είναι το μουλάρι και για τους φτωχούς ο γάιδαρος, αρκεί που ο καθένας κάτι έχει. Όσο για τ' άλογο, αυτό ξετοπίστηκε σχεδόν, γιατί δε σηκώνει πολύ φορτίο και δεν αντέχει στις ανηφοριές, κατηφοριές, τα τραχιά στεφάνια, τα μονοπάτια και τις γιδόστρατες, φορτωμένο. Με μια λέξη τ' άλογα δεν τα σηκώνει ο βουνήσιος τόπος. Ο κάμπος θρέφει άλογα και τα βουνά λεβέντες, όπως λέει η λαϊκή σοφία.

Για τα τρόφιμα ξεκινάει μαζύ με τ' άλλο χωριό. Στο δρόμο ανταμώνονται τα καραβάνια και γίνονται ένα σχοινί απλωμένο από τ' ακρινότερα χωριά ως τα πλησιέστερα κέντρα. Το βαρύ περπάτημα απ' τα πεταλωμένα φορτιάρικα, που τα πέταλά τους τριζοβολούν στις πέτρες, τα κύπριά τους, τα σαλαγίσματα με τα ντε - ντε, οι φωνές και τα τραγούδια που αντηχούν στα χάνια και στις ρεματιές, τ' ανέκδοτα και τ' αστεία που λέγονται, δίνουν σ' όλο αυτό το "πανηγύρι" έναν ξεχωριστό τόνο.

Τις περισσότερες φορές όμως ξεκινάει κανένας και μόνος του. Βάζει το σαμάρι στο ζώο, κρεμάει τον τρουβά που έχει μέσα λίγη μπομπότα πιο σκληρή κι απ' το τσιμέντο, μερικές ελιές, λίγο κλοτσοτύρι και κανένα σκόρδο ή κρεμμύδι.

Φορτώνει το ζώο με σανό, καλαμποκιές ή άχυρο για να μην πληρώσει στα χάνια που θα μείνει, βάζει στην τσέπη του κάμποσο καπνό δικής του παραγωγής, μερικά καλαμποκόφυλλα για τσιγαρόχαρτο, ένα βελόνι με κλωστή, μήπως κατά τύχη σπάσει το τσουβάλι και χυθεί το καλαμπόκι και πριν ακόμα ξημερώσει ξεκινάει για τον προορισμό του, που είναι συνήθως η πρωτεύουσα της επαρχίας του, και μαζί το εμπορικό της κέντρο.

Εκεί θα πάει να μεταφέρει τα ψώνια για το μπακάλικο του χωριού, το καλαμπόκι της θειά - Γάκαινας, τα τρόφιμα της διανομής ή ό,τι άλλο βρεθεί. Το βράδυ, κι αν ακόμη μπορούσε να μπει στην πόλη, δεν θα το κάνει, παρά θα μείνει κάπου πσραόξω για να βοσκήσει το ζώο και να γλυτώσει κάμποσα έξοδα. Μόνο αν βρέχει θα πάει σε κανένα χάνι για να περάσει τη βραδιά.

Την άλλη μέρα πρωί - πρωί θα μπει στην πόλη και χωρίς άργητα θ' αρχίσει να ταχτοποιεί τις δουλειές, γιατί πρέπει τ' απόγιομα να ξαναβγεί απ' την πόλη. Λες και κάτι τον διώχνει από κει μέσα και δε μπορεί να σταθεί ούτε λεπτό.

Εκτός απ' την κύρια αποστολή του ο αγωγιάτης έχει να εκτελέσει και παρά πολλές άλλες μικροπαραγγελίες Δεν πρέπει να ξεχάσει τα παπούτσια που του είπε ο μπάρμπα - Θανάσης, τις ενέσεις της κυρά Χρήσταινας, το νήμα για τη Φρόσω, την εφημερίδα του δάσκαλου, τις καραμέλλες για τα παιδιά και τόσα άλλα ακόμη.

Κι όμως όλα θα γίνουν και τίποτα δεν θα ξεχάσει, χωρίς να διαθέτει σημειωματάριο και χωρίς να τάχει γραμμένα πουθενά αφού δεν ξέρει γράμματα.

Ύστερα δεν πρέπει να ξεχάσει να μάθει και κανένα νέο, γιατί μόλις γυρίσει στο χωριό θα τον περιμένουν όλοι για να μάθουν πώς πάνε τα πράγματα, αν στέκεται καλά η Κυβέρνηση, τι είπε ο Νομάρχης, τι δήλωσε ο Αμερικανός πρόεδρος και τι γνώμη έχει για τον πόλεμο.

Μ' όλη την κούρασή του, το κέφι του δε χαλάει ποτέ. Κι' όταν ακόμα είναι μόνος του, θα τραγουδάει ή θα σφυρίζει κι αν σε ανταμώσει στο δρόμο του, θα σου πει πρώτος την καλημέρα και θάναι πρόθυμος να σταθεί ν' ανάψει τσιγάρο και να σου διηγηθεί τι είδε και τι άκουσε εκεί που πήγε.

Ξέρει καλά πως όσο γίνονται οι δρόμοι με τη συγκοινωνία, τόσο η ακτίνα της δράσης του μικραίνει. Ισχύει και εδώ οικονομικός νόμος που η ανάπτυξη ενός αγαθού καταστρέφει ένα άλλο. Αυτό όμως δεν φαίνεται να τον πειράζει καθόλου, γιατί για το επάγγελμά του αυτό, εκτός από το ζώο του, δεν διαθέτει κανένα άλλο κεφάλαιο κι έτσι μπορεί εύκολα να μεταστραφεί όπου δήποτε αλλού ήθελε ή και να τραβήξει σ' άλλα δρομολόγια. Αν σήμερα πηγαίνει στη πρωτεύουσα της επαρχίας, αύριο μπορεί πολύ εύκολα να τον δεις να μεταφέρει καβάλλα στο ζώο του τον ειρηνοδίκη, το γεωπόνο ή το μηχανικό στο διπλανό χωριό, την άλλη στο πανηγύρι για ψώνια και την άλλη να σέρνει το ζώο που θάναι καβάλλα η νύφη του χωριού.

Ο αγωγιάτης ξέρει να ζει τη ζωή του, να την αντιμετωπίζει με κέφι και να μην αφήνει τίποτε άπιαστο, φτάνει να βγάζει το ψωμί της φαμελιάς του.

blog "Ευρυτάνας ιχνηλάτης"

Πέμπτη 7 Νοεμβρίου 2024

Γιώργος Κοντονίκας : ένας καλοσυνάτος γίγαντας της αρετής!

 

Αντάρτης: ξυλόγλυπτο του Θόδωρου Μαργαρίτη βασισμένο στη γνωστή φωτογραφία του Σπύρου Μελετζή

 Από τον συμπατριώτη μας  Θόδωρο Μαργαρίτη

για τους αναγνώστες του blog "Ευρυτάνας ιχνηλάτης" 


Ο Γιώργος Κοντονίκας ήταν γιος του ήρωα Μακεδονομάχου Δημήτρη Κοντονίκα από το Κρίκελλο της Ευρυτανίας. 

Ήταν από τους πρώτους που εντάχθηκε στην ομάδα του Άρη Βελουχιώτη στο ξεκίνημα του ένοπλου αγώνα κατά του φασισμού τον Ιούνιο του 1942. 

Μετά τη συμφωνία της Βάρκιζας παρέδωσε τον οπλισμό του και αφοσιώθηκε στην οικογένειά του και τα παιδιά του. Μάλιστα επιθυμούσε να γίνει και παπάς αλλά δεν πρόλαβε, μένοντας όμως στο Κρίκελλο προσπαθούσε να βοηθήσει τα παιδιά του χωριού να μάθουν λιγοστά γράμματα αφού το σχολείο λόγω εμφυλίου ήταν κλειστό. 

Το 1948 συνελήφθη με ψεύτικη κατηγορία ότι έκανε κομμουνιστική προπαγάνδα στα παιδιά που δίδασκε. Οδηγήθηκε στο Έκτακτο Στρατοδικείο της Λαμίας "δικάστηκε" εις θάνατον και εκτελέστηκε στην Ξηριώτισσα.


* Ένα ποίημα προς τιμήν του...

ΓΙΑ ΤΟ ΓΙΩΡΓΟ ΚΟΝΤΟΝΙΚΑ


Εσωτερική φωνή ανδρεία,

βαριά κληρονομιά γενναίου Μακεδονομάχου,

τον οδηγεί στον τίμιο δρόμο του αγώνα,

                         της προσφοράς, 

                          της θυσίας.

Νάτος καλοσυνάτος γίγαντας της αρετής,

βαδίζει με τον Άρη, με τους πρώτους των πρώτων.

Σταματά, ξεζώνεται τ' άρματα

μόνο όταν η συμφωνία της Βάρκιζας τα ξεθηλυκώνει.

Ρίχνεται σε έργα ειρηνικά,

την πίστη στο Θεό καλλιεργεί

μαζί με τα χωράφια.

Τ' αγαπημένα του παιδιά 

δικά του και των άλλων 

καρτερικά ορμηνεύει

τη γνώση και την αρετή να βρουν

παντοτινές φίλες να κάνουν.

Ακόμα δεν απαντήθηκε 

ποιο έργο πιο πολύ ενόχλησε.

Και στην Ξηριώτισσα 

τον στήσαν

σα μεστωμένο στάχυ

τον θερίσαν.


* Ήταν ένα "κερί μνήμης" από τον Κρικελλιώτη Θόδωρο Μαργαρίτη  

(blog "Ευρυτάνας ιχνηλάτης")