Τετάρτη 29 Ιουνίου 2022

Μία ξεχωριστή Τιμή!

Μία ξεχωριστή Ημέρα Τιμής πραγματοποιήθηκε στο Μικρό Χωριό της Ευρυτανίας αφιερωμένη στο αλησμόνητο 16χρονο ανταρτόπουλο της Εθνικής μας Αντίστασης, τον αθάνατο "Κλέαρχο" (βλ. σχετικό ιστορικό αφιέρωμα).

Το παρακάτω κείμενο, που δημοσιεύουμε σήμερα και αναφέρεται στο συγκεκριμένο γεγονός, στάλθηκε από τον συμπατριώτη μας Δημήτρη Τζαμάρα για τους αναγνώστες του blog "Ευρυτάνας ιχνηλάτης" . 

Οι συνοδευτικές φωτογραφίες είναι του Ιωάννη Σκαρπή.

*****

Ξανά κι εφέτος, στις 22 του Ιούνη, μια ομάδα δημοκρατικών Ευρυτάνων πολιτών πιστών στις αντάρτικες μνήμες, τίμησε τον Κώστα Μπίρτσα ("Κλέαρχο"), τον ήρωα ΕΛΑΣίτη αντάρτη και μοναδικό νεκρό μας στην περίφημη νικηφόρα Μάχη του Μικρού Χωριού κατά των Ιταλών φασιστών κατακτητών.

Αποφασίσαμε να ανταμώσουμε εκεί στο μνήμα του "Κλέαρχου" με λίγα λουλούδια και με την υπόσχεση ότι τίποτε δεν ξεχνιέται ούτε πάει χαμένο!

Ακολούθησε ένα καρδιακό γλέντι της παρέας μας με κρασί, ψητά και... αντάρτικα τραγούδια με πρώτο στη σειρά αυτό που έγραψε η αξέχαστη Ναυσικά Φλέγκα-Παπαδάκη: "Το δόλιο το  Μικρό Χωριό και πάλι ανταριάζει".


Με το δικό μας τρόπο, λίγοι και διαλεχτοί, νέοι και μεγαλύτεροι, δώσαμε εδώ στα ψηλά ευρυτανικά βουνά υπόσχεση αντίστασης στη λήθη και στη λησμονιά.

Σε μια εποχή που οι σκοτεινές δυνάμεις του φασισμού επιχειρούν να σηκώσουν κεφάλι εμείς θα είμαστε απέναντι και θα αγωνιζόμαστε ενάντια σε αυτό το απάνθρωπο σύστημα που γεννάει εκμετάλλευση, αδικία και πολέμους.

Και τότε ο πρωτοκαπετάνιος Άρης μαζί με τα ευρυτανόπουλα της Αντίστασης, Κλέαρχο, Δώρη Άνθη, Παναγιώτα Σταθοπούλου, Αλίκη Τσουκαλά, και τα άλλα παιδιά, θα τσουγκρίζουν και εκείνοι από κει ψηλά τα ποτήρια τους μαζί μας!

"ΚΛΕΑΡΧΟΣ" : ΑΘΑΝΑΤΟΣ

Πάντοτε παρόν, ποτέ απών!Τετάρτη 15 Ιουνίου 2022

Ινδιάνικο

 "Όταν κοιτάζω πίσω τώρα από αυτόν τον ψηλό λόφο  της μεγάλης ηλικίας μου, μπορώ ακόμη να δω τις σφαγμένες γυναίκες και τα παιδιά να κείτονται στοιβαγμένοι και σκορπισμένοι σε όλο το μήκος της ελικοειδούς χαράδρας τόσο απλά όπως όταν τους είδα με μάτια ακόμη νέα..."

*****

Στις 29 Δεκέμβρη του 1890, στο Wounded Knee, το 7ο Σύνταγμα Ιππικού των ΗΠΑ δολοφονεί άνανδρα και εν ψυχρώ, με μαζικά πυρά και ξιφολόγχες, πάνω από 300 Ινδιάνους Lacota, άντρες, γυναίκες και μικρά παιδιά, που προηγουμένως είχαν περικυκλωθεί στον καταυλισμό τους και επί της ουσίας συλληφθεί. Το χιόνι βάφεται κόκκινο από το αίμα δημιουργώντας ένα απόκοσμο σκηνικό φρίκης και τρόμου.


Και έτσι τελείωσε. Δεν ήξερα πόσο από αυτό είχε λήξει. Όταν κοιτάζω πίσω τώρα “από αυτόν τον ψηλό λόφο  της μεγάλης ηλικίας μου, μπορώ ακόμη να δω τις σφαγμένες γυναίκες και τα παιδιά να κείτονται στοιβαγμένοι και σκορπισμένοι σε όλο το μήκος της ελικοειδούς χαράδρας τόσο απλά όπως όταν τους είδα με μάτια ακόμη νέα. Και μπορώ να δω ότι κάτι άλλο πέθανε εκεί στη ματωμένη λάσπη και θάφτηκε στη χιονοθύελλα. Ένα ανθρώπινο όνειρο πέθανε εκεί. Ήταν ένα θαυμάσιο όνειρο.”

Black Elk, Lakota Holy Man


Πρωτοδημοσιεύθηκε στο ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ "ΚΑΤΙΟUΣΑ" (5-6-2022)

από τον "Ευρυτάνα ιχνηλάτη"


Σάββατο 4 Ιουνίου 2022

Ώσμωση

 


Ο χρόνος μοιάζει να επιμηκύνεται, εκεί που οι υδάτινοι δρόμοι μεταφέρουν θρύλους, μνήμες, ιστορία.

Το παρελθόν διδάσκεται εδώ με τη βουή των νερών, με τον ψίθυρο του ανέμου, την εμβάπτιση στην ομορφιά, την ώσμωση με την αβρή ταπεινοφροσύνη της μητέρας φύσης. Η μυστική-γοητευτική σήραγγα της γνώσης  ακολουθεί την κοίτη των αιώνων.

Η κοινότητα έχει την ευθύνη:
Να μη χαθεί η κουλτούρα των βουνών...

"Ευρυτάνας ιχνηλάτης"