Κυριακή 26 Φεβρουαρίου 2017

Ποιος ξέρει...«Εστέναζαν τα έλατα. Σαλεύανε τους κλάδους.
Ποιος ξέρει τι θυμόντουσαν, για ποιους καιρούς στενάζαν.
Τα βράχια ασυγκίνητα υψώνονταν. Ποιος ξέρει…
Μαζί με τα τραγούδια μας κι αυτά κάτι θα θέλαν.
Περίμεναν ν’ ακούσουνε κλέφτικα καρυοφίλια…
Τραγούδια ακούγαν κι έλεγαν πως γάμος θα γινόταν,
και καρτερούσαν φλάμπουρα παλιού καιρού να δούνε.»

(Οι στίχοι είναι του αλησμόνητου Δώρη Άνθη -Ευρυτάνα ποιητή και πρωταντάρτη του Άρη Βελουχιώτη- και εμπεριέχονται στο ποίημά του με τίτλο: "Για τις Κορυσχάδες" και υπότιτλο: "από μία εκδρομή")
Πέμπτη 16 Φεβρουαρίου 2017

Έλληνες ακολουθείστε των ανταρτών τη φωνή!

"Αποφασισμένοι για όλα" - φωτο: Σπ. Μελετζής, από το ιστορικό του λεύκωμα "Με τους αντάρτες στα βουνά"


Υπάρχουν "ημερομηνίες-σύμβολα" που θα θυμίζουν για πάντα ότι όταν αυτός ο λαός διάλεγε σωστά, τότε φωταγωγούσε τους δρόμους της τιμής και της λεβεντιάς με τρόπο μοναδικό και αξιοθαύμαστο! Μία από αυτές τις αλησμόνητες ημερομηνίες είναι και η 16η Φλεβάρη 1942, όταν κυκλοφόρησε πλατιά η ιδρυτική διακήρυξη του ένδοξου ΕΛΑΣ, του ένοπλου βραχίονα του ΕΑΜ.

Η ανταρτομάνα Ευρυτανία μας, "πρώτη στ’ άρματα" και "πρώτη στον ξεσηκωμό" (διαβάστε εδώ για την έναρξη του ένοπλου αγώνα στη Δομνίστα), θα βρεθεί στις επάλξεις της απελευθερωτικής λαϊκής εξέγερσης, προσφέροντας άφθονο αίμα μα και “ψυχή βαθιά” στο μεγάλο αγώνα για λευτεριά και λαοκρατία.

Στη μνήμη των συμπατριωτών μας που έπεσαν για τα ύψιστα ιδανικά, δημοσιεύουμε σήμερα ένα σπουδαίο όσο και σπάνιο αντάρτικο παιάνα που πρωτοτραγουδήθηκε στα περήφανα "Βελουχιώτικα βουνά μας" από εκείνους τους απροσκύνητους, άντρες και γυναίκες, που αποτέλεσαν τον ανθό του λαού μας!

Ιδού:

Έλληνες ακολουθείστε
των ανταρτών τη φωνή,
να ζείτε τι ωφελείστε
μεσ’ στη σκλαβιά τη σκληρή;

Πάψτε να προσκυνάτε
του φασισμού τη σκλαβιά,
Έλληνες επαναστάτες
διώξτε αυτά τα σκυλιά.

Όποιος θέλει να φάει
τίμιο ψωμί για να ζει,
ας μας σταθεί εις το πλάι
ν’ αγωνιστούμε μαζί.

Φτάνει που ρούφηξαν αίμα
τίμιο Ελλήνων ιδρώ,
έχοντας όπλο το ψέμα
βία και μίσος φρικτό.

Στους κάμπους βροντάει το κανόνι
και στα βουνά κεραυνοί,
τρίζουν γκρεμίζονται θρόνοι
νέα ζωή προχωρεί.Σάββατο 11 Φεβρουαρίου 2017

Το λάχανο και το καζάνι!Διηγείται η Ευρυτάνισσα κυρά Λένη για το blog "Ευρυτάνας ιχνηλάτης"

Είμαστε γύρω στο 1915… Σ’ ένα παλιό καφενεδάκι στο Μαραθιά της Ευρυτανίας -ένα από τα ξακουστά «Πολιτοχώρια» του τόπου μας- δυο συμπαθητικά γεροντάκια, ο μπάρμπα Φάνης κι ο μπάρμπα Μήτσος, κάθονταν καταχείμωνο σιμά στο τζάκι, πίνοντας τα τσίπουρά τους και τσιμπολογώντας τα μεζεδάκια τους. Όπως και πολλοί άλλοι Μαραθιώτες έτσι κι εκείνοι είχαν κάνει στην Κωνσταντινούπολη απ’ όπου είχαν επιστρέψει προσφάτως. Είχαν όμως χρόνια ν’ ανταμωθούν μιάς και στην ξενιτιά έχει… μόνο δουλειά, δουλειά και συναναστροφές λίγες! Γι’ αυτό κι έλεγαν στα χωριά μας: «τα ξένα πένατα, μα μην τα περπατείς»! Αφού διηγηθήκανε διάφορες ιστορίες από τη ζωή τους άλλες αληθινές κι άλλες ψεύτικες, παραβγαίνοντας ο ένας τον άλλον σε υπερβολές, καταλήξανε και στα παράξενα που ‘χανε δει τα μάτια τους στην Πόλη…

Οπότε γυρίζει κάποια στιγμή ο μπάρμπα Φάνης και λέει στον μπάρμπα Μήτσο:

-«Που λες Μήτσο μ’ στην Κωνσταντινούπολη είχαμε κάτι μποστάνια άλλο πράμα, με όλου του κόσμου τα καλά. Να καταλάβεις στο δικό μου τον κήπο είχα φτιάξει ένα λάχανο τι να σου πω…» και κοιτάζοντας γύρω-γύρω το μαγαζί… συνέχισε λέγοντας: -«να, τόσο μεγάλο όσο το μαγαζί»!!!

Απόρησαν όλοι στο καφενείο και στράφηκαν να ακούσουν καλύτερα…

-«Σε πιστεύω μωρέ Φάνη» του λέει κι ο Μήτσος. -«Γιατί κι εγώ στην Πόλη είχα ένα καζάνι…» και αφού κοίταξε κι’ αυτός καλά-καλά το καφενείο…. συμπλήρωσε: -«Ίσα με δυο-τρεις φορές τούτο δω το μαγαζί»!!!

-«Σα να τα παραλές ωρέ Μήτσο» του κάνει ο Φάνης. -«Είπαμε δα, αλλά όχι κι έτσι»!!!

Και απαντάει κι ο Μήτσος:

-«Εμ, αν δεν είχα εγώ τέτοιο καζάνι Φάνη μ’, που θα ‘βραζε το δικό σου το λάχανο»!!!

Ε, ακόμα γελάνε εκεί στο καφενεδάκι…!

blog "Ευρυτάνας ιχνηλάτης"

Τρίτη 7 Φεβρουαρίου 2017

Αγραφιώτικη απάντηση στο… μπουγιουρντί!Στα 1823 η τεράστια στρατιά του Μουσταή Πασά (με 15000-20000 επίλεκτους μισθοφόρους) κατηφορίζει από τη Σκόδρα της Βόρειας Αλβανίας φτάνοντας ως τα Τρίκαλα απ' όπου ετοιμάζεται να εισβάλλει στα… εκ πεποιθήσεως απείθαρχα Άγραφα των Καραϊσκάκηδων, στα πλαίσια ενός γενικότερου επιθετικού σχεδιασμού κατάπνιξης της Επανάστασης με άνωθεν εντολή του Σουλτάνου. 

Το μεγαλεπήβολο σχέδιο του Πασά της Σκόδρας προέβλεπε : κατ' αρχάς την υποταγή των όποιων "ατίθασων καπετανάτων" στα αδάμαστα Άγραφα, αλλά και στην περιοχή του Ασπροποτάμου, ώστε ν’ ανοίξει ο δρόμος για το επόμενο χτύπημα στο επαναστατημένο Μεσολόγγι -σε συνεργασία με τον Ομέρ Βρυώνη-και τέλος κάθοδο στο Μοριά με στόχο την Τριπολιτσά. 

Πριν όμως ο Μουσταή Πασάς ξεκινήσει την αιματοβαμμένη επέλασή του, επιστρατεύει τη… διπλωματία και την κουτοπόνηρη γαλιφιά της εξουσίας, με σκοπό να τουμπάρει τους εξεγερμένους οπλαρχηγούς για να συνθηκολογήσουν.  

Έτσι στέλνει και στον αρματολό των Αγράφων Γιώργη Καραΐσκάκη την παρακάτω επιστολή:

«Με λέγουν Μαχμούτ πασιά Σκόδρα. Είμαι πιστός, είμαι τίμιος. Το στράτευμά μου το περισσότερον σύγκειται από χριστιανούς. Εδιορίσθην από τον Σουλτάνον να ησυχάσω τους λαούς. Δεν θέλω να χύσω αίμαΜη γένοιτο. Όποιος θέλει να είναι με εμένα, πρέπει να είναι πλησίον μου. Όποιος δεν θέλει ας καρτερεί τον πόλεμό μου. Δέκα πέντε ημέραις σας δίδω καιρόν να σκεφτείτε».

Ο "γιος της καλογριάς" δεν χρειάστηκε… "να το σκεφτεί"! Έτσι αφού γνωστοποίησε και σε άλλους καπεταναίους την επιστολή του "κερατά του σαλεπιτζή", κατόπιν φρόντισε -από τα αγαπημένα του Άγραφα όπου βρισκόταν- να στείλει στο Μουσταή Πασά το… δικό του "μπουγιουρντί" με το γνωστό ντόμπρο και λεβέντικο τρόπο του :

«Μου γράφεις ένα μπουγιουρντί
λέγεις να προσκυνήσω,
κι εγώ πασά μου ρώτησα
τον πούτζον μου τον ίδιον,
κι αυτός μου αποκρίθηκε
να μην σε προσκυνήσω,
κι αν έρθεις κατ’ επάνω μου
ευθύς να πολεμήσω»!


ΥΓ: Για τον Καραϊσκάκη δείτε και... 1 - 2 3 - 4


Τετάρτη 1 Φεβρουαρίου 2017

6 χρόνια "Ευρυτάνας ιχνηλάτης"Με διάθεση εξερεύνησης στις γνωστές και άγνωστες πτυχές της Γης και της ανυπότακτης Ιστορίας των Ευρυτάνων! Η προσπάθεια συνεχίζεται...