Τρίτη 23 Ιουλίου 2024

1967: ένα τραγικό δυστύχημα στους δύσβατους δρόμους της Ευρυτανίας


Από τον συμπατριώτη μας Νίκο Τσιόγκα

για τους αναγνώστες του blog "Ευρυτάνας ιχνηλάτης"


Μέσα από τις ηλεκτρονικές σελίδες του "Ευρυτάνα ιχνηλάτη", γίνεται αναφορά σε ένα τραγικό δυστύχημα που συνέβη τον Ιούλιο του 1967 στους δύσβατους και άκρως επικίνδυνους δρόμους της Ευρυτανίας, και συγκεκριμένα στο δρομολόγιο της συγκοινωνίας Καρπενησίου - Φιδακίων, το οποίο στοίχισε τη ζωή σε 4 συμπατριώτες μας και το σοβαρό τραυματισμό άλλων 8.

Το συμβάν ιχνηλάτησε ο συμπατριώτης μας Νίκος Τσιόγκας και μας το παρουσιάζει με την υποσημείωση ότι : "το  δυστύχημα  έγινε στις 24/7/1967 προπαραμονή της Αγίας  Παρασκευής. Μάλιστα εικάζεται ότι (εν συνεχεία) το λεωφορείο θα συγκέντρωνε και θα μετέφερε επιβάτες στο Παπαρούσι για το προσεχές πανηγύρι της Αγίας Παρασκευής στις 25 & 26/7. Γι' αυτό και στο  εικονοστάσι της φωτογραφίας παρατηρούμε και την εικόνα της Αγίας Παρασκευής".

Παράλληλα τονίζει πως "η παρούσα ανάρτηση αφιερώνεται στην άσβεστη μνήμη των αδικοχαμένων συμπατριωτών μας, μεταξύ των οποίων και στενού συγγενούς, που έπεσαν θύματα της κρατικής αδιαφορίας σε μια εποχή όπου η Ευρυτανία ήταν εντελώς εγκαταλειμμένη στην τύχη της. Ακόμη όμως και σήμερα πολλοί δρόμοι σε πλείστα σημεία του οδικού δικτύου της Ευρυτανίας παραμένουν ιδιαίτερα επικίνδυνοι,  οι δε συγκοινωνίες ; μάλλον είναι ανύπαρκτες... εν έτει 2024!"

Ιδού:

"""""""""""""""""

"""""""""""""""""


Επιβατικόν εντός χαράδρας

ΜΕ ΤΕΣΣΑΡΑΣ ΝΕΚΡΟΥΣ ΟΚΤΩ ΤΡΑΥΜΑΤΙΑΣ

ΛΑΜΙΑ  25 Ιουλίου. Του ανταποκριτού μας. - 

Φορτοεπιβατικόν αυτοκίνητον πλήρες επιβατών, κατέπεσε τας απογευματινάς ώρας τής χθες εις χαράδραν πλησίον του Καρπενησίου, με αποτέλεσμα να φονευθούν τέσσερα άτομα και να τραυματισθούν σοβαρώς έτερα οκτώ. 

Συγκεκριμένως το υπ' αριθμόν 231.068 φορτοεπιβατικόν αυτοκίνητον οδηγούμενον υπό του Ευαγγέλου Κωστοπούλου, ετών 28, και εκτελών συγκοινωνίαν μεταξύ Καρπενησίου και της κοινότητας Φιδακίου κατέπεσεν εις το 13ο χιλιόμετρον της οδού ταύτης, εντός χαράδρας εκατό περίπου μέτρων. 

Εκ της πτώσεως εφονεύθησαν ο οδηγός του αυτοκινήτου, η Σταυρούλα Δημητροπούλου ετών 27, κάτοικος Στεφανίου Καρπενησίου, ο Ευάγγελος Αθανασόπουλος ετών 34, κάτοικος Στεφανίου Καρπενησίου, και η Παναγιώτα Μπουλούμπαση, ετών 62, κάτοικος Φιδακίου.

Επίσης ετραυματίσθησαν σοβαρώς, οι Ανάργυρος Μπούμας, ετών 31, κάτοικος Καρπενησίου, ο Γεώργιος Κατσάνος, ετών 39, κάτοικος Αγίας Βλαχέρνας, ο Κωνσταντίνος Κωστόπουλος, ετών 27, κάτοικος Στεφανίου Καρπενησίου, η Ειρήνη Παπαδοπούλου, ετών 37, κάτοικος Αγίας Βλαχέρνας, ο Ηλίας Παπαδόπουλος, ετών 38, κάτοικος Αμαρουσίου Αττικής, η Ιφιγένεια Τσιούλου, ετών 69, κάτοικος Ξυλοβράχου Ευρυτανίας, και οι Διονύσιος Γιαννόπουλος, ετών 46 και Ιωάννης Κωστόπουλος ετών 17, κάτοικοι Στεφανίου Καρπενησίου. 

Οι τραυματίαι νοσηλεύονται εις το Νοσοκομείον Καρπενησίου.


Ήταν ένα άρθρο μνήμης 
από τον συμπατριώτη μας Νίκο ΤσιόγκαΠέμπτη 18 Ιουλίου 2024

Το παρουσιαστικό του Κατσαντώνη*

"Ο Ατρόμητος Κατσαντώνης"
(πίνακας του Θεόφιλου)

*Από μαρτυρίες Ξένων και Ελλήνων περιηγητών συγγραφέων και βιογράφων του Σταυραετού των Αγράφων!

Fauriel, Emerson, Yemeniz, Dora d' Istria,  Βαλαωρίτης, Ράμφος, Λουκόπουλος περιγράφουν τον Κατσαντώνη...

                         *****

"Αδύνατο, με πλούσια μαλλιά, κοντακιανό, αλλά με την αστραπή στα μάτια και τον αγέρα της λεβεντιάς, τον παρουσιάζουν οι βιογράφοι του, να λάμπει στην ακριβή κ' εντυπωσιακή φορεσιά του.

"Ήτο μικρόσωμος και ασθενικός, είχε εξωτερικόν αδυνάτου ανδρός και η φωνή του ήτο βαθύφωνος και μειλίχιος", γράφει ο Fauriel.

"Στο παρουσιαστικό του ήταν μικροσκοπικός και αδύνατος, όμως το εξαίρετο πνεύμα του, τον έκανε αμέσως καμάρι και προστάτη της φυλής του", λέει ο Emerson.

Και η μαρτυρία του Yemeniz.

"Στα είκοσι χρόνια του ο Κατσαντώνης ήταν ακόμα μαραζωμένος κι αδύνατος, ενώ τ' αδέρφια του Κουτσούκης, Χασιώτης και Λεπενιώτης, μικρότερα μερικά χρόνια απ' αυτόν, έδειχναν ήδη όλα τ' απαιτούμενα χαρίσματα για να γίνουν ρωμαλέοι κλέφτες. Το πρόσωπό του ήταν χλωμό, αρρωστιάρικο, μελαγχολικό, ωστόσο φωτισμένο καμιά φορά από μια έκφραση ευφυίας που μάταια θα αναζητούσε κανένας στην τραχιά φυσιογνωμία των συντρόφων του".

Ο Βαλαωρίτης, σύμφωνα με πληροφορίες που συγκέντρωσε στη Λευκάδα, όπου κάμποσες φορές πήγε ο Κατσαντώνης, γράφει: "Τα όπλα του ήταν πολυτελέστατα, μαύρη εκ της πολυχρονίου τριβής η φουστανέλλα, πανταχού τού σώματός του έλαμπεν ο χρυσός και ο άργυρος. Αναστήματος μετρίου, το όμμα του ήτο κεραυνός. Μέλας, μακρύς και δασύς ο μύσταξ, οφρύς νεφελώδης, γλυκεία και αρμονικωτάτη η φωνή του".

Ο Ράμφος αντίθετα γράφει πως "ο Κατσαντώνης είχε ανάστημα υψηλόν, σώμα ευκίνητον, πρόσωπον ανδρικόν, μέτωπο ευρύ και ανοικτόν, οφθαλμούς γλαυκούς και ζωηρούς, κόμην και μύστακα υπόξανθον και όψιν πυρώδη, ήν ωραίος, ανήρ".

"Πάντες ενθυμούνται εισέτι - γράφει η Dora d' Istria - την αρειμάνιον αυτού μορφήν, το κεραυνοβόλον βλέμμα, την μελανήν ως τα του κόρακος πτερά κόμην του, την εις τα όρη αμαυρωθείσαν φουστανέλλαν του και την εκ χρυσού και αργύρου στίλβουσαν ενδυμασίαν του".

"Ο Κατσαντώνης ήταν μέτριος άνθρωπος στο ανάστημα, κοντός και γιομάτος, αλλά παλικάρι, δε γένεται άλλο, θ' αφηγηθεί ο γέρος Κ. Μπιτχαβάς, Κερασοβίτης, το 1928 στον Δ. Λουκόπουλο. Είχε το πρόσωπο μελαψό.... Ο Κατσαντώνης είχε τουφέκι μ' ασημένιο κοντάκι κι ασημένιες φόλες. Το σπαθί του ήταν επίσης ασημένιο". 

{Η ιχνηλασία από το εξαιρετικό σύγγραμμα του  βραβευμένου Ευρυτάνα λόγιου Δημήτρη Σταμέλου (1931-2005) υπό τον τίτλο: "Κατσαντώνης, η αποθέωση της παλικαριάς", βιβλιοπωλείον της Εστίας}

blog "Ευρυτάνας ιχνηλάτης"

Σάββατο 13 Ιουλίου 2024

Να γιατί θέλω στα βουνά να ρθω το καλοκαίρι"(...) Και στο γιατάκι ύστερα 

να γείρω να πλαγιάσω 

να 'χω λατσούδια στρώματα

λατσούδια προσκεφάλι

κάππα χοντρή να σκεπαστώ

βλάχος και γω να γίνω

κι από ελατίσια μυρουδιά

σαν πέσω να μεθύσω.

Να ιδώ εδώ ονείρατα 

να ιδώ εδώ νεράιδες 

που δεν τις γράφουν τα χαρτιά 

που δεν τις λέει η γλώσσα.

Και σαν τα ονείρατα σωθούν

κι ο ήλιος πάει να δύσει 

στην κρύα βρύση να λουστώ

να φκιάσω τον καφέ μου

να ακούω μόνος τα πουλιά 

της Μάρως το τραγούδι 

και τα κουδούνια να βροντούν

το Γιάννο να σκαρίζει

τους σκύλους να γαυγίζουνε

αγρίμια σαν γροικούνε

τώρα που η μέρα σώνεται

κι η νύχτα ξεφυτρώνει.

Μέσα σ' αυτή τη πλάση 

μ' αυτίνο το νανούρισμα 

μ' αυτίνο το τραγούδι

να μείνω νύχτες άγρυπνος 

ύπνος να μη με πάρει 

για να χορτάσω τη χαρά

που βασιλεύει γύρω.

Να γιατί θέλω στα βουνά 

να ρθω το καλοκαίρι."

{απόσπασμα στίχων από το ποίημα "Στα βουνά" - από τον αείμνηστο Ευρυτάνα εκπαιδευτικό και συγγραφέα Γιάννη Βράχα (1910-1993)}

blog "Ευρυτάνας ιχνηλάτης"

Παρασκευή 5 Ιουλίου 2024

Η σύγκρουση δύο κόσμων: ή εμείς ή αυτοί!*


Άρθρο-ανάλυση του συμπατριώτη μας

 Κων/νου Πάζιου, νομικού*

(για τους αναγνώστες του blog "Ευρυτάνας ιχνηλάτης")

*****

ΕΥΡΥΤΑΝΙΑ : ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΜΕ ΕΠΙΚΕΝΤΡΟ ΤΟΝ ΑΝΘΡΩΠΟ Ή ΤΑ ΚΕΡΔΗ ; ΤΟ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ ΤΗΣ ΒΑΛΑΩΡΑΣ ΕΥΡΥΤΑΝΙΑΣ ΟΠΟΥ ΣΥΓΚΡΟΥΟΝΤΑΙ ΔΥΟ ΚΟΣΜΟΙ - (ΜΕΡΟΣ ΔΕΥΤΕΡΟ)

Δύο εισαγωγικές εξηγήσεις προς τον αναγνώστη-τρια :

Α) Το άρθρο παρουσιάζεται στο blog «Ευρυτάνας ιχνηλάτης» που με πολυποίκιλη εκτενή και συνεπή αρθρογραφία έχει, εδώ και καιρό, αναδείξει τις επιπτώσεις της οικονομίας του κέρδους απέναντι στις ζωές των ανθρώπων του νομού Ευρυτανίας μα και απέναντι στο περιβάλλον, από την όχθη των πραγματικών αναγκών των ανθρώπων, αρθρογραφία που σαν κόκκινο βέλος σημαδεύει στην ικανοποίηση των ανθρώπινων αναγκών και γι' αυτό σημαδεύει στο κέντρο!

Β) Αναγνώστη-τρια, πριν αποπειραθείς να διαβάσεις το άρθρο, να ξέρεις πως είτε το διαβάσεις είτε όχι σημασία έχει να κρατήσεις μια φράση όχι δική μου φυσικά αλλά από μία μεγαλοφυία του παρελθόντος: «Ένα γραμμάριο δράσης ισούται με έναν τόνο θεωρίας»!

-------

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε το Συλλαλητήριο στη Γέφυρα Τατάρνας στις 30 Ιουνίου του 2024 όπου πλήθος κόσμου αντάμωσε από την Ευρυτανία αλλά και από την υπόλοιπη Ελλάδα : δεκάδες φορείς και συλλογικότητες, σωματεία, κάτοικοι, καθώς και αντιπροσωπείες της Λαϊκής Συσπείρωσης των νομών Αιτωλοακαρνανίας και Ευρυτανίας. Όλοι μας δώσαμε βροντερό παρόν στέλνοντας ένα ηχηρότατο μήνυμα πάλης για ενέργεια κοινωνικό αγαθό και όχι εμπόρευμα, απαιτώντας : κανένα φωτοβολταϊκό μέσα στις λίμνες και στις χερσαίες περιοχές. Όχι στις αντλησιοταμιεύσεις άντλησης κερδών των επιχειρηματικών ομίλων.

Οι διαδηλωτές συγκεντρωθήκαμε και απαιτήσαμε αποτροπή της οικονομικής και περιβαλλοντικής καταστροφής ολόκληρης της υπαίθρου των δήμων Αγρινίου, Αγράφων και Αμφιλοχίας με τη σχεδιαζόμενη εγκατάσταση πλωτών φωτοβολταϊκών πάνελ στις τεχνητές λίμνες Κρεμαστών, Καστρακίου, Στράτου και επίσης στα βοσκοτόπια της Βαλαώρας Αγράφων, του μεγαλύτερου κτηνοτροφικού χωριού της Ευρυτανίας, εγκατάσταση η οποία θα συνεπάγεται την καταστροφή του χωριού και το αμετάκλητο ξεκλήρισμα των κτηνοτρόφων.

Να σημειωθεί πως δεν έλειψε και ψήφισμα υπέρ της Παλαιστίνης σε βάρος του κράτους δολοφόνου του Ισραήλ στην αρχή της συγκέντρωσης.

Στο συλλαλητήριο καταγράφηκε η εντονότατη αντίθεσή μας στην ασυδοσία ενεργειακών επιχειρήσεων που για τα κέρδη τους εκμεταλλεύονται το λαό και ασχημονούν στη φύση της Ευρυτανίας και της Αιτωλοακαρνανίας. Συνάμα καταγράφηκε και το μυριόστομο αίτημα για ρεύμα φτηνό για όλο το λαό.

Ευρηματικά πανό με συνθήματα τόσο από τη Λαϊκή Συσπείρωση όσο και από φορείς, κατοίκους, συλλογικότητες, ευφάνταστα πλακάτ που με λίγες λέξεις αποτύπωναν με υπέροχο και εύγλωττο τρόπο την έντονη αντίθεση του κόσμου απέναντι στους επικίνδυνους σχεδιασμούς στην περιοχή.

Ενώ ξεχωριστό τόνο έδινε για άλλη μια φορά το οργανωμένο και συμπαγές μπλοκ της Βαλαώρας, του μεγαλύτερου κτηνοτροφικού χωριού της Ευρυτανίας, που απειλείται με καταστροφή της κτηνοτροφικής δραστηριότητας, ξεκλήρισμα των κτηνοτρόφων και της ίδιας της φύσης από την τοποθέτηση φωτοβολταϊκών στα βοσκοτόπια του χωριού.

Ο εμβληματικός κομμουνιστής Γιάννης Γιαννούλης, εικονιζόμενος πάνω και μπροστά από το πανό «ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠΟ ΤΗ ΓΗ ΜΑΣ, ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΟΙ ΒΑΛΑΩΡΑΣ», δίνει τον τόνο με τα συνθήματα όχι μόνος του αλλά φυσικά μαζί και πλάι στο λαό.

Ενώ ηχηρή ήταν και η απουσία του Αγωνιστή Θωμά Κώτσια για λόγους υγείας. Του ευχόμαστε γρήγορα κοντά μας και του λέμε πως η πιο ισχυρή παρουσία είναι η απουσία. 

Ανυποχώρητοι νέοι δείχνουν πως δεν βολεύονται με λιγότερο δίκαιο, πως είναι εκεί για να δώσουν ορμή, δείτε τα βλέμματα τους πως μιλάνε, σαν έτοιμοι από καιρό, σα θαρραλέοι!

Πλάι στους πιο μεγάλους, βλέμματα αποφασιστικά κάτω από τον καυτό ήλιο της Τατάρνας και το στεγνό τοπίο που θύμιζε σπαγγέτι γουέστερν! «ΌΧΙ ΣΤΟ ΔΕΥΤΕΡΟ ΞΕΡΙΖΩΜΟ ΠΙΣΩ ΚΑΝΑΓΙΕΣ» γράφει το πλακάτ.

Ξεχωριστό παλμό και ο Σύλλογος Γυναικών της Βαλαώρας.

Ενώ με έναν ευφάνταστο τρόπο το πανό στο βαρκάκι μάς θυμίζει την Ιστορική μνήμη «ΟΧΙ ΣΤΟΝ ΔΕΥΤΕΡΟ ΞΕΡΙΖΩΜΟ». Πικρή μνήμη αλλά αναγκαία να την γνωρίζουμε ώστε να μην επαναληφθεί.

------

Μετά την επιτυχημένη συγκέντρωση και συλλαλητήριο στις 30/6/2024 και την ανάταση που έχει δημιουργηθεί, ξεπροβάλλει ακόμα μεγαλύτερη η ανάγκη κλιμάκωσης της δράσης, ο συντονισμός και η ευαισθητοποίηση μεγαλύτερου μέρους της κοινωνίας γύρω από τις επικίνδυνες εξελίξεις στη περιοχή μας και συνολικά στο νομό Ευρυτανίας.

Όλοι μαζί, φορείς, συλλογικότητες, κάτοικοι, μπορούμε να τα καταφέρουμε και να αποτρέψουμε τους εγκληματικούς σχεδιασμούς.

Το Κομμουνιστικό Κόμμα στην Ευρυτανία θα δώσει τον καλύτερο εαυτό του στην ανάπτυξη του αγώνα, με όσες δυνάμεις διαθέτει, ως το τέλος.

Καλώντας όλο το λαό της Ευρυτανίας σε συσπείρωση για να αποτραπεί το προδιαγεγραμμένο έγκλημα, αφετέρου δε καλεί το λαό να βγάλει συμπεράσματα για το κρίσιμο ζήτημα : ότι απέναντί του έχει τα Μονοπώλια της Ενέργειας καθώς και τα Κόμματα και όλες τις Κυβερνήσεις οι οποίες στήριξαν την απελευθέρωση της ενέργειας ολόκληρες δεκαετίες πριν.

Αφού οι ελληνικές κυβερνήσεις προώθησαν  δυναμικά, η μία μετά την άλλη, την είσοδο του ιδιωτικού κεφαλαίου στον τομέα των ΑΠΕ χρηματοδοτώντας τις ιδιωτικές επενδύσεις παραγωγής από ΑΠΕ με 40% της συνολικής δαπάνης (αγορά και εγκατάσταση εξοπλισμού κλπ.) και διασφαλίζοντας στη συνέχεια την κερδοφορία τους π.χ. από παλιότερες μελέτες γνωρίζουμε ότι το κράτος αγόραζε την παραγόμενη ενέργεια από τα ιδιωτικά αιολικά πάρκα της Εύβοιας προς 20,7δρχ/kwh τη στιγμή που το μέσο κόστος ηλεκτροπαραγωγής της ΔΕΗ στο διασυνδεδεμένο σύστημα ήταν 12,12 δρχ./kwh.

Αξιολογώντας την αποδοτικότητα κεφαλαίου για επενδύσεις αιολικών πάρκων στην Εύβοια το Κέντρο Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΚΑΠΕ) αναφέρει σε πρόσφατη μελέτη του: «Η υψηλή τιμή του Εσωτερικού Βαθμού Απόδοσης (ΕΒΑ) για τα ίδια και δανειακά κεφάλαια (μέσος όρος 23,4% όταν οι τιμές της τάξεως του 14%–18% είναι ήδη πολύ ελκυστικές) προσελκύει τους επενδυτές. Τα αρκετά υψηλά κέρδη στο τέλος της περιόδου και η γρήγορη ανάκτηση των κεφαλαίων (μέγιστη μέση τιμή 7 έτη) αντανακλούν τον επιχειρηματικό κίνδυνο που ενυπάρχει σε επενδύσεις αυτού του είδους». Ταυτόχρονα το ΔΣ της ΔΕΗ αδρανοποιεί τη Διεύθυνση Εναλλακτικών Μορφών Ενέργειας της ΔΕΗ (ΔΕΜΕ) και ματαιώνει την κατασκευή από τη ΔΕΗ έργων ΑΠΕ (π.χ. το υδροηλεκτρικό έργο του Τεμένους στη Β. Ελλάδα), παρά τις αντίθετες υπηρεσιακές εισηγήσεις.

Aπό τέσσερεις δεκαετίες, ήδη νωρίτερα, οι Κυβερνήσεις είχαν διαμορφώσει ένα ευνοϊκό Νομοθετικό Καθεστώς για τους Μονοπωλιακούς Ομίλους.

-Το Ν. 1559/85 που επέτρεψε στους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης αλλά και σε ιδιώτες την εγκατάσταση μονάδων ΑΠΕ κυρίως για αυτοπαραγωγή.

-Το Ν. 2244/94 που καθιέρωσε ουσιαστικά την κρατική επιδότηση των ιδιωτικών επενδύσεων εγκατάστασης ΑΠΕ και την προνομιακή τιμολογιακή πολιτική υποχρεωτικής αγοράς ρεύματος των ιδιωτών παραγωγών από τη ΔΕΗ.

-Το Ν. 2773/99 που «απελευθέρωσε» συνολικά την αδειοδότηση της ιδιωτικής παραγωγής και προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας.

-Το Σχέδιο Ανάπτυξης 2000-2006 που εκτός από κίνητρα για προώθηση των ΑΠΕ προβλέπει και ενίσχυση του διασυνδεδεμένου συστήματος μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας, ώστε να αυξηθεί η δυνατότητα δημιουργίας νέων αιολικών πάρκων. Π.χ. σήμερα στην Εύβοια έχουν πάρει άδεια εγκατάστασης μονάδες συνολικής ισχύος 264ΜW. Τόσο είναι περίπου και το όριο που επιτρέπει το σημερινό Σύστημα Μεταφοράς. Άρα αν δεν αναβαθμιστεί το σύστημα δεν μπορεί στην πράξη να προχωρήσει η αδειοδότηση άλλων μονάδων στην Εύβοια. Ήδη μάλιστα έχει οξυνθεί η διαμάχη των μονοπωλιακών ομίλων (π.χ. μεταξύ του ομίλου Κόκκαλη και της εταιρείας ΡΟΚΑΣ Α.Ε.) για το αν και από ποιον θα κατασκευαστεί νέος υποθαλάσσιος αγωγός μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας για τη σύνδεση της Εύβοιας λόγω του κομίστρου μεταφοράς που θα πληρώνουν οι ιδιώτες παραγωγοί στον υποψήφιο κατασκευαστή (HED & ABB).

-Τις χρηματοδοτήσεις του Β΄ ΚΠΣ (Υποπρόγραμμα 3 για ΑΠΕ του Επιχειρησιακού Προγράμματος Ενέργειας) και Γ΄ ΚΠΣ (Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Ανταγωνιστικότητα») κλπ. Στο συγκεκριμένο πρόγραμμα ΕΠΑΝ προϋπολογισμού 356 δισ. δρχ. περιλαμβάνονται έργα της τάξης των 260 δισ. δρχ. για κρατική χρηματοδότηση ιδιωτικών επενδύσεων ΑΠΕ.

Πρέπει να σημειώσουμε στο σημείο αυτό ότι η ΝΔ και ο ΣΥΡΙΖΑ στηρίζουν ανοιχτά την κυβερνητική πολιτική παράδοσης των ΑΠΕ στην ιδιωτική πρωτοβουλία.

Ήδη  ο κ. Βουλγαράκης ζητούσε ελκυστικότερες τιμές αγοράς της ιδιωτικής παραγωγής από το κράτος και ο κ. Παπαδημούλης διαμαρτυρήθηκε για τα μικρά κονδύλια ενίσχυσης που διατίθενται για τους ιδιώτες παραγωγούς (φόρουμ ELFORES 24/5/2001).

Ας μην έχουμε νομικές αυταπάτες ότι παραβιάζεται το νομικό οπλοστάσιο σήμερα ενώ έχει θεσμοθετηθεί η νόμιμη αδικία μέσω της πολιτικής της απελευθέρωσης της ενέργειας, πολλές δεκαετίες πριν, που γεννά σήμερα δυσβάσταχτες συνέπειες για το λαό με την εκτόξευση των τιμών.

Άλλωστε και το χρηματιστήριο ενέργειας, εξόχως αρνητική εξέλιξη των τελευταίων ετών, καθώς απελευθερώθηκαν ακόμα πιο πολύ οι τιμές της κιλοβατώρας, με νομικές διατάξεις κατοχυρώθηκε, ωφέλησε άραγε κανέναν από τα εκατομμύρια των Ελλήνων  ; πέρα από τα ολιγοπώλια της ενέργειας, πέρα από ελάχιστους δηλαδή.

Το νομικό οπλοστάσιο λοιπόν δεν είναι τίποτα από ένα πιστό παρακολούθημα της οικονομίας του κέρδους.

Κάθε λοιπόν επίκληση νομικών διατάξεων για την επίλυση του προβλήματος και της αντίθεσης Κεφαλαίου-Περιβάλλοντος δεν αποτελεί παρά αναπαραγωγή της Οικονομίας του Κέρδους που υπηρετεί τους Μεγάλους Επιχειρηματικούς ομίλους.

Είναι ένας ολισθηρός δρόμος καθώς τα όρια  των νομικών λύσεων είναι επισφαλή για το Κίνημα.

Δεν μπορεί λοιπόν το Κίνημα να εγκλωβιστεί σε σταθμίσεις μεταξύ αγαθών συνταγματικά προστατευόμενων και την μη τήρηση νομικών διατάξεων, γιατί απλά το δικαίωμα του Καπιταλιστή θα είναι το υπέρτερο έναντι όλων διότι αυτός νομοθετεί.

Προφανώς το Κεφάλαιο θα παραβιάζει και νομικές διατάξεις που το ίδιο έχει θεσπίσει  σε μια προηγούμενη ιστορική χρονική-κοινωνική συνθήκη και πλέον μπορεί να μοιάζουν εμπόδια στη δράση του εκ της ίδιας της φύσης του κεφαλαίου και της ανάγκης του για αχαλίνωτη κερδοφορία, αλλά πολύ γρήγορα θα ξανανομοθετήσει έως ότου φυσικά προκύψουν οι επόμενες διατάξεις και δεν θα υφίστατο καμία παραβίαση των προηγούμενων διατάξεων,  όλα πλέον θα είναι ξανά νόμιμα αφού το κεφάλαιο θα έχει πιάσει τα νέα του όρια στη κερδοφορία και θα είναι πλέον  ικανοποιημένο πάντα όμως προσωρινά ικανοποιημένο, προσωρινές και οι διατάξεις λοιπόν.

Είπατε κάτι; περί στάθμισης δικαιωμάτων και άλλων βαρύγδουπων θεωριών  Συνταγματικού Δικαίου και πολύ Επιστημονικού κύρους, παρακαλώ!!!

Πόσο θα γέλαγε σήμερα ο μεγάλος Κώστας Βάρναλης αν διαπίστωνε κάποιους να «φλερτάρουν» με τέτοιες νομικές αυταπάτες. 

Φυσικά έτσι λύνονται τα νομικά ζητήματα στο καπιταλισμό που για αυτούς δεν αποκαλούνται παραβιάσεις νόμου αλλά ξεπέρασμα γραφειοκρατικών κωλυμάτων.

Δεν μπορούμε λοιπόν να τους κερδίσουμε χρησιμοποιώντας τα δικά τους εργαλεία, τους νόμους τους, είναι ένα ολισθηρό έδαφος για το κίνημα να αναμετρηθούμε εκεί γιατί ανά πάσα στιγμή θα βγαίνουμε «παράνομοι».

Ας θυμηθούμε τη μνημειώδη φράση του Καρλ Μαρξ:

«Το κεφάλαιο το τρομάζει η έλλειψη κέρδους ή το πολύ μικρό κέρδος […]. Όταν το κεφάλαιο έχει το ανάλογο κέρδος, γίνεται τολμηρό. Με δέκα τα εκατό (10%) κέρδος αισθάνεται τον εαυτό του σίγουρο και μπορεί να το χρησιμοποιήσει κανείς παντού, με 20% γίνεται ζωηρό, με 50% γίνεται θετικά παράτολμο, με 100% τσαλαπατάει όλους τους ανθρώπινους νόμους, με 300% δεν υπάρχει έγκλημα που να μη ριψοκινδυνεύσει να το πράξει».

Εδώ να σημειωθεί πώς η κυβερνητική πολιτική για τις ΑΠΕ εντάσσεται στο πλαίσιο της γενικότερης πολιτικής της ΕΕ και της ελληνικής ολιγαρχίας για απελευθέρωση και ιδιωτικοποίηση του τομέα της ηλεκτρικής ενέργειας. 

Η άρχουσα τάξη προσπαθεί να διαμορφώσει προϋποθέσεις ώστε να συγκρατήσει την τάση πτώσης του μέσου ποσοστού κέρδους, να επιτύχει ένα νέο επίπεδο συγκέντρωσης του κεφαλαίου, να ανεβάσει την κερδοφορία των υπερσυσσωρευμένων κεφαλαίων.

Η ΕΕ ιδιαίτερα επιχειρεί να μεγεθύνει την κερδοφορία των κοινοτικών μονοπωλίων και να οικοδομήσει μια «ενιαία ευρωπαϊκή αγορά ενέργειας» στο πλαίσιο της ΟΝΕ για να ανταπεξέλθει στον ανταγωνισμό με τις ΗΠΑ. Γι’ αυτό το μονοπωλιακό κεφάλαιο ακολουθεί την πολιτική των καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων, της εκτεταμένης ιδιωτικοποίησης κρατικών τομέων παραγωγής και της ισοπέδωσης των εργατικών και ασφαλιστικών κατακτήσεων των εργαζομένων.

Απέναντί μας λοιπόν είναι οι Μονοπωλιακοί Όμιλοι της Ενέργειας-Επιχειρηματίες, τα Κόμματα τους, οι Κυβερνήσεις, η Ευρωπαϊκή Ένωση, αυτό να είναι καθαρό σε όλους. Αυτοί είναι οι αντίπαλοι.

Δεν είναι μία μεμονωμένη εταιρεία, ένας μεμονωμένος ιδιώτης, ένας δασάρχης, άλλωστε αν ήταν έτσι θα είχαμε ξεμπερδέψει πολύ νωρίτερα.

Απέναντί μας είναι η ανάπτυξη για τους λίγους που συγκρούεται με τις ανάγκες των πολλών. Είναι τα κέρδη τους απέναντι στις ζωές μας. Απέναντί μας είναι το ίδιο το σύστημα της εκμετάλλευσης, ο καπιταλισμός και ακριβώς οι ίδιες οι πολιτικές του για το περιβάλλον, τη φύση, το λαϊκό πλούτο συνολικότερα.

Ειδικότερα στην Ευρυτανία η επιχειρούμενη  ανάπτυξη των «πράσινων αρπακτικών»  συγκρούεται απόλυτα με  τις ανάγκες των πολλών, τις ανάγκες των  κατοίκων, για ρεύμα φτηνό, για προστασία του λαϊκού πλούτου (λίμνες, ποτάμια βουνά, usus communis res, πράγματα κοινόχρηστα προς χρήση), προστασία του περιβάλλοντος, της ίδιας της ζωής συνολικότερα.

Η επιχειρούμενη ανάπτυξή τους συγκρούεται με τις ανάγκες των κτηνοτρόφων που θέλουν να μείνουν στην περιοχή τους για να μπορούν να ζήσουν με αξιοπρέπεια τις οικογένειές τους και να μην εξαϋλωθούν από την επέλαση των «πράσινων αρπακτικών».

Η επιχειρούμενη ανάπτυξή τους στην περιοχή  και η εξ αυτής αλλαγή χρήσης γης, της συγκεκαλυμμένης αρπαγής γης, συγκρούεται απόλυτα με την ανάγκη των κατοίκων να παραμείνουν σταθερά  στον τόπο τους και να αναπτύξουν απρόσκοπτα την ζωή τους με τα χαρακτηριστικά της τοπικής οικονομίας (κτηνοτροφία-αγροτιά) και όχι με τα χαρακτηριστικά του βιομηχανικού-σεληνιακού τοπίου που θέλουν να επιβάλλουν οι επιχειρηματίες για τα κέρδη τους στα οποία δεν θα χωρά ούτε κτηνοτροφική ανάπτυξη ούτε αγροτική ανάπτυξη ούτε περιβάλλον ούτε ποτάμια ούτε λίμνες ούτε βουνά. 

Η επιχειρούμενη ανάπτυξή τους στην Ευρυτανία με σκοπό το κέρδος συγκρούεται με τις ζωές μας και καταστρέφει τον τόπο που δημιούργησαν γενιές ολόκληρες.

Ή εμείς ή αυτοί! Ή ο λαός ή τα μονοπώλια της ενέργειας!

Το Κ.Κ.Ε θα μείνει συνεπές και θα παράσχει όλες του τις δυνάμεις για την ευαισθητοποίηση του λαού με πλατιά ενημέρωση για τον αγώνα και την ανάπτυξη αυτού, ως το τέλος, αφού παλεύει σταθερά και διαχρονικά:

-Για να μην υπάρξει καμία εγκατάσταση ανεμογεννητριών στο νομό Ευρυτανίας, καθώς και εγκατάσταση φωτοβολταϊκών πάρκων,  πλωτών ή χερσαίων, στη λίμνη, στη Βαλαώρα ή σε οποιοδήποτε σημείο του νομού μας.

-Αγωνίζεται άμεσα να μην υπάρξει καμία αλλαγή χρήσης γης στην  Ευρυτανία. 

-Αγωνίζεται σταθερά ενάντια στην προώθηση της απελευθέρωσης–ιδιωτικοποίησης του ενεργειακού τομέα που γίνεται και μέσω της εγκατάστασης ιδιωτικών αιολικών πάρκων, φωτοβολταϊκών, χερσαίων ή πλωτών, και Α.Π.Ε που σχεδιάζονται και λειτουργούν με γνώμονα το καπιταλιστικό κέρδος των λίγων και όχι τις διευρυνόμενες λαϊκές ανάγκες των πολλών στον τομέα ενέργειας.

-Παλεύει για τη διασφάλιση φτηνής παροχής ενέργειας για τις λαϊκές ανάγκες, τη μείωση του κόστους παραγωγής ενεργειακού προϊόντος με ρεύμα φτηνό για όλο το λαό.

-Για  ασφάλεια εργαζομένων και κατοίκων, την προστασία του περιβάλλοντος, λιμνών ποταμών, βουνών.

-Για τη διασφάλιση των νερών.

-Για τη μείωση του βαθμού εξάρτησης της χώρας από εισαγόμενα καύσιμα.

Όταν τα υπόλοιπα κόμματα στηρίζουν όλους τους ενεργειακούς κολοσσούς με τις νομοθεσίες τους που θέλουν να αλωνίσουν και στην περιοχή μας στην Ευρυτανία όπου με τα χρήματα του λαού θέλουν να κάνουν δουλειές σε βάρος του λαού φορτώνοντας στην πλάτη μας πανάκριβα τιμολόγια.

Όταν όλοι αυτοί, οι όμιλοι, επιδοτούνται με τα χρήματα του ελληνικού λαού χωρίς να ξοδέψουν λεπτό και μας λένε πώς κόπτονται για το συμφέρον του λαού ο οποίος πληρώνει ένα πανάκριβο ρεύμα για να θησαυρίζουν τα μονοπώλια της ενέργειας.

Οι λίγοι να θησαυρίζουν με τα χρήματα των πολλών ενώ οι πολλοί, τα εκατομμύρια ανθρώπων, το χειμώνα να παγώνουν αφού τους έχουν αδειάσει και τα πορτοφόλια. Ενώ το καλοκαίρι σε αφόρητες συνθήκες ζέστης να μην έχουν καμία δυνατότητα να έχουν ένα δροσερό σπίτι για τους ίδιους λόγους που κρυώνουν και το χειμώνα.

Αυτή είναι η ανάπτυξη που ονειρεύονται για εμάς τα κόμματα της άρχουσας τάξης και οι μονοπωλιακοί όμιλοι. Από τη μία άδειες τσέπες για το λαό, παγωμένα σπίτια για τους κατοίκους του νομού μας και από την άλλη γεμάτα θησαυροφυλάκια για τους επιχειρηματίες  στην ενέργεια οι οποίοι έχουν σκάσει από τα κέρδη.

Όταν όλα τα κόμματα της άρχουσας τάξης έρχονται να υπηρετήσουν τους μονοπωλιακούς ομίλους με ζεστό χρήμα και ενισχύσεις, το Κ.Κ.Ε είναι το μόνο κόμμα που υπηρετεί και παλεύει για το λαό.

Επειδή ξέρει πως είναι το καπιταλιστικό κέρδος που εκτοξεύει τις τιμές στην ενέργεια και μετατρέπει κοινωνικά αγαθά σε ακριβοπληρωμένα εμπορεύματα.

Αυτή είναι η θεμελιώδης διαφορά του με όλα τα υπόλοιπα κόμματα, τα αστικά, την οποία συγκαλύπτουν και αποσοβούν σε βάρος μας. 

ΤΟ ΚΑΛΑ  ΣΧΕΔΙΑΣΜΕΝΟ  ΠΡΟΔΙΑΓΕΓΡΑΜΜΕΝΟ  ΟΡΓΑΝΩΜΕΝΟ ΕΓΚΛΗΜΑ ΣΤΗΝ ΕΥΡΥΤΑΝΙΑ ΑΠΑΙΤΕΙ ΜΙΑ ΚΑΛΑ ΟΡΓΑΝΩΜΕΝΗ ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ ΚΑΙ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ, ΑΠΑΙΤΕΙ ΛΑ΄Ι΄ΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΚΑΤΟΙΚΩΝ ΚΑΙ ΤΟΥ ΕΥΡΥΤΑΝΙΚΟΥ ΛΑΟΥ ΣΥΝΟΛΙΚΑ  ΓΙΑ ΝΑ ΑΠΟΤΡΑΠΕΙ.

ΑΠΑΙΤΕΙΤΑΙ ΚΛΙΜΑΚΩΣΗ ΤΗΣ ΔΡΑΣΗΣ, ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟΣ, ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΕΥΑΙΣΘΗΤΟΠΟΙΗΣΗΣ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟΥ ΜΕΡΟΥΣ ΤΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΑΣ.

ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ, ΦΟΡΕΊΣ, ΣΥΛΛΟΓΙΚΟΤΗΤΕΣ, ΚΑΤΟΙΚΟΙ, ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΤΑ ΚΑΤΑΦΕΡΟΥΜΕ ΜΕ ΤΑΞΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ.

ΣΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΕΞΕΛΙΣΣΕΤΑΙ, ΑΝΑΠΤΥΣΣΕΤΑΙ, ΔΕΝ ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΜΕ ΜΟΝΟΙ ΜΑΣ ΚΑΙ ΔΕΝ ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΣΕ ΝΑ ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΑ, ΣΕΒΟΜΑΣΤΕ ΤΗΝ ΑΥΤΟΝΟΜΙΑ ΤΩΝ ΣΥΛΛΟΓΙΚΟΤΗΤΩΝ, ΤΩΝ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ, ΤΩΝ ΚΑΤΟΙΚΩΝ, ΤΩΝ ΦΟΡΕΩΝ ΣΤΟ ΚΙΝΗΜΑ, ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΚΑΘΕ ΞΕΧΩΡΙΣΤΟ ΚΑΙ ΜΕΜΟΝΩΜΕΝΟ ΑΝΘΡΩΠΟ ΠΟΥ ΚΑΤΕΒΑΙΝΕΙ ΣΤΟ ΔΡΟΜΟ ΚΑΙ ΠΑΛΕΥΕΙ ΓΙΑ ΤΟ ΔΙΚΑΙΟ ΑΓΝΟΩΝΤΑΣ ΤΙΣ ΣΕΙΡΗΝΕΣ ΤΗΣ ΥΠΟΤΑΓΗΣ.

ΑΦΕΤΕΡΟΥ ΔΕΝ ΘΑ ΣΑΣ ΚΡΥΨΟΥΜΕ ΠΟΤΕ ΤΟΝ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟ ΑΝΤΙΠΑΛΟ ΓΙΑΤΙ Ο ΑΝΩΤΕΡΩ ΟΡΟΣ ΕΙΝΑΙ ΚΡΙΣΙΜΟΣ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΞΑΓΩΓΗ ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΩΝ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗ ΑΥΤΟΥ ΤΟΥ ΑΓΩΝΑ  ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΚΑΘΕ ΑΓΩΝΑ.

ΣΑΣ ΛΕΜΕ ΠΩΣ ΘΑ ΕΙΜΑΣΤΕ ΠΛΑΪ ΚΑΙ ΔΙΠΛΑ ΣΤΟΝ ΑΓΩΝΙΖΟΜΕΝΟ ΛΑΟ ΣΤΗΝ ΕΥΡΥΤΑΝΙΑ ΜΕΧΡΙ ΤΕΛΟΥΣ ΚΑΙ ΘΑ ΚΑΤΑΘΕΣΟΥΜΕ ΟΛΕΣ ΜΑΣ ΤΙΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΓΙΑ ΑΥΤΌ, ΝΑ ΤΟ ΞΕΡΕΤΕ! 

ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΛΛΗ ΣΑΣ ΛΕΜΕ ΠΩΣ ΔΕΝ ΘΑ  ΚΟΛΑΚΕΥΣΟΥΜΕ ΤΟ ΛΑΟ ΑΛΛΑ ΘΑ ΠΟΥΜΕ ΤΑ «ΣΥΚΑ-ΣΥΚΑ» ΚΑΙ ΤΗ «ΣΚΑΦΗ-ΣΚΑΦΗ» ΟΠΩΣ ΕΛΕΓΕ Ο ΠΟΙΗΤΗΣ ΓΙΑΝΝΗΣ ΡΙΤΣΟΣ ΣΤΟ ΠΟΙΗΜΑ «ΚΑΠΝΙΣΜΕΝΟ ΤΣΟΥΚΑΛΙ».

Εμπνεόμαστε και παίρνουμε δύναμη από τους Νικηφόρους Αγώνες που αναπτύχθηκαν στο νομό Ευρυτανίας ώστε πριν κάποια χρόνια στη Βαλαώρα, στο μεγαλύτερο κτηνοτροφικό χωριό του νομού μας, να ακυρωθούν στην πράξη οι σχεδιασμοί για χερσαία φωτοβολταϊκά με αποτέλεσμα να αποτραπούν οι ολέθριες συνέπειες για τους κατοίκους και το περιβάλλον.

Παίρνουμε δύναμη από τους Νικηφόρους Αγώνες που αναπτύχθηκαν στο Νομό Ευρυτανίας, ώστε στα Τοπόλιανα στα μέσα της δεκαετίας του 1990 να αναχαιτιστούν δια παντός επιχειρηματικά σχέδια ανεπίστρεπτης άλωσης της τοπικής κτηνοτροφικής οικονομίας και εξ ολοκλήρου καταστροφής του περιβάλλοντος από εταιρεία εξαγωγής μαρμάρων.

Είναι στο χέρι λοιπόν του λαού, να σπάσουν ξανά τα μούτρα τους τα Μονοπώλια της Ενέργειας στην Ευρυτανία. 

Μπορούμε να θέσουμε στο μουσείο των μπρούτζινων αρχαιοτήτων τα επικίνδυνα  σχέδια τους για τον τόπο και την περιοχή.

Αφού ξέρουμε καλά πως όταν μπορούμε να κερδίσουμε έστω και σε ένα μικρό μέρος τον αντίπαλο μπορούμε να τον κερδίσουμε παντού.

Όλα είναι στο χέρι μας, η ενεργητική συστράτευση του λαϊκού παράγοντα ή μη, θα κρίνει τις εξελίξεις γύρω από το ζήτημα σε συνδυασμό με την διάρκεια, τη σταθερότητα, την κατεύθυνση του αγώνα αλλά και την συσπείρωση νέων δυνάμεων που θα δώσουν καινούργια ορμή.

ΤΩΡΑ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΠΡΟΒΑΛΛΕΙ ΕΠΙΤΑΚΤΙΚΑ ΜΕΤΑ ΤΟ ΕΠΙΤΥΧΗΜΕΝΟ ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ ΣΤΙΣ 30/6/2024 ΚΑΙ ΤΑ ΜΗΝΥΜΑΤΑ ΤΟΥ ΕΙΝΑΙ Η ΑΝΑΓΚΗ ΓΙΑ ΑΚΟΜΑ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΤΟΥ ΑΓΩΝΑ, ΓΙΑ ΑΚΟΜΑ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ  ΤΑΞΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ, ΓΙΑ ΑΚΟΜΑ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ ΔΡΑΣΗ ΚΑΙ ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟ ΑΥΤΗΣ, ΓΙΑ ΠΑΛΛΑΪΚΉ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΟΛΟΥ ΤΟΥ ΕΥΡΥΤΑΝΙΚΟΥ ΛΑΟΥ.

Δεν ξεχνάμε στον αγώνα μας αυτόν τα λόγια του Ποιητή:

«Όχι με λόγια, μ’ έργα τ’ άδικο πολέμα! Κι όχι μονάχος! Με τα πλήθη συνταιριάσου!» (Κώστας Βάρναλης)


*Ο Κων/νος Πάζιος ήταν υποψήφιος βουλευτής του Κομμουνιστικού Κόμματος στην Ευρυτανία

(πρώτη δημοσίευση στο blog "Ευρυτάνας ιχνηλάτης" )


Παρασκευή 28 Ιουνίου 2024

Ένα ακόμη αναγκαίο ΟΧΙ...


Το φυσικό περιβάλλον όλο και περισσότερο συνθλίβεται κάτω από τη μπότα της στυγνής κερδοσκοπίας.

ΑΝ επιτρέψουμε την επέλαση της βαρβαρότητας σε λίγο δεν θα υπάρχει ούτε μια ήσυχη ειρηνική γωνιά για να χαιρόμαστε τούτο το θεόμορφο τόπο που έλαχε να μας κληρώσει η μητέρα φύση.

Την Κυριακή, 30/6/2024 στις 11:30 το πρωί, όσοι τύχει να βρίσκονται Ευρυτανία, Αιτωλοακαρνανία και στα πέριξ, χρήσιμο θα ήταν να δώσουν το παρόν στην Κινητοποίηση στη Γέφυρα της Τατάρνας (λίμνη Κρεμαστών) όπου ένα ακόμη περήφανο ΟΧΙ θα αντηχήσει από εκείνους που επιμένουν να αντιστέκονται για να μην περάσει η πράσινη λαίλαπα των ανεμογεννητριών, φωτοβολταϊκών, αντλησιοταμιεύσεων, για να παραμείνει ο τόπος μας καθαρός και αγνός για εμάς και τις επόμενες γενιές.

Για να μην μας "δικάσει ο κούκος και τ' αηδόνι" (όπως λέει ο ποιητής), για να "μην μολύνουμε την εστία μας και μια νύχτα πάθουμε ασφυξία από τα ίδια μας τα απορρίματα" (Ινδιάνος αρχηγός Σιάτλ).

                           ✓ λεύτερα βουνά

                           ✓ ατίθασα ποτάμια 

                           ✓ ανέγγιχτες λίμνες 


Δευτέρα 24 Ιουνίου 2024

Στιγμές προσωπικής αξιοπρέπειας από μελλοθάνατους αγωνιστές*

Χαρακτικό του Α. Τάσσου

60άρης και βάλε ο Ευρυτάνας μπαρμπα-Θανάσης καταδικασμένος "δις εις θάνατον" από το μοναρχοφασιστικό εμφυλιακό κράτος, ήταν έγκλειστος στις φυλακές.  Με αυτό τον τρόπο "αντάμοιβε" το αμερικανόδουλο καθεστώς της εποχής τούς αγωνιστές και υποστηρικτές της Εθνικής μας Αντίστασης. 

Μαζί με τον μπάρμπα-Θανάση συγκρατούμενος, με την ίδια θανατική ποινή, και ο μπατζανάκης του ο βλαχοΓιώργης....

Κάθε πρωί οι βαριές πόρτες της φυλακής άνοιγαν για να μεταφέρουν μελλοθάνατους αγωνιστές στον τόπο της θυσίας, στο εκτελεστικό απόσπασμα...

Ο μπάρμπα Θανάσης είχε μία περίεργη συνήθεια. Στο εσωτερικό τσεπάκι τού σακακιού του φύλαγε μια τσατσάρα. Τι τσατσάρα δηλαδή, δύσκολα θα μπορούσε να ονομαστεί έτσι καθώς διέθετε όλα και όλα δυο τρία χτένια αφού και η ίδια είχε υποστεί την ταλαιπωρία του κατόχου της.

Όταν λοιπόν ο μπάρμπα Θανάσης άκουγε τις κλειδαριές από τα κελιά να ανοίγουν έβγαζε την τσατσαρούλα του και με ήρεμες κινήσεις χτένιζε προσεκτικά την πλούσια λευκή κόμη του.

Κάθε πρωί η ίδια κίνηση!

Ο βλαχοΓιώργης από δίπλα απορούσε βλέποντας αυτό το καθημερινό... τελετουργικό. 

Ώσπου κάποια στιγμή δεν άντεξε και τον ρώτησε:

- Ωρέ Θανάση τι κάνεις αυτού;;;

- Τι κάνω μωρέ Γιώργη;

- Ωρέ δω μάς πάνε για θέρισμα κι εσύ κοιτάς να φκιάνεις το μαλλί σ';;

- Γιώργη, όταν μας παγαίνουν για ξέκαμα θα μας βλέπνε τόσοι ανθρώποι. Μη δώκουμε και το μύθο, μη ρεζιλευτούμε δα. Να πάμε σαν παλικάρια όχι σαν κακομοίρηδες!

Άλλη μία μικρή-μεγάλη ιστορία προσωπικής αξιοπρέπειας από εκείνους τους υπέροχους αγωνιστές, τους περήφανους ταπεινούς μιάς γενιάς που ξεπέρασε το μπόι της όταν αποφάσισε να αναμετρηθεί με την ιστορία.

Με "ψυχή βαθιά" περιφρονούσε το αιματοβαμμένο καθεστώς, σαν να έλεγε με το δικό του τρόπο στους δημίους του ότι ακόμη και μπροστά στο θάνατο εγώ θα είμαι αυτός που ήμουν πάντοτε!!!

ΥΓ1. Ο μπάρμπα Θανάσης όπως και ο Γιώργης εντέλει επέζησαν καθώς πρόλαβαν τα λεγόμενα "μέτρα ειρηνεύσεως" που δόθηκαν για μια περίοδο κι ως εκ τούτου οι θανατικές τους ποινές μετατράπηκαν σε ισόβια. Αποφυλακίστηκαν αργότερα αφού πρώτα είχαν εκτίσει αρκετά χρόνια στα μπουντρούμια του μοναρχοφασισμού σε Μεσολόγγι και Κρήτη.

ΥΓ2. Ο μπάρμπα Θανάσης ήταν παππούς μου.


* Πρωτοδημοσιεύθηκε στο Περιοδικό "ΚΑΤΙΟUΣΑ" (στις 22/6/2024)

από τον "Ευρυτάνα ιχνηλάτη"


Κυριακή 16 Ιουνίου 2024

Ο καπετάν Μπελλής στη Βίνιανη...Ιχνηλατήσαμε και σας παρουσιάζουμε μέσα από τις ηλεκτρονικές σελίδες του "Ευρυτάνα ιχνηλάτη" ένα γουστόζικο περιστατικό που συνέβη στην Ευρυτανία της Αντίστασης και αφορά τον εμβληματικό ΕΛΑΣίτη καπετάνιο Νάκο Μπελλή. Η συγκεκριμένη καταγραφή, διανθισμένη με χιούμορ μα και με σημαντικές πληροφορίες για την εποχή και τον τόπο μας, προέρχεται από το βιβλίο υπό τον τίτλο : "Εγώ είμαι ο Νάκος ο Μπελλής, καμάρι της Ομβριακής" (εκδόσεις Σύγχρονη Εποχή, Τομεακή Επιτροπή Φθιώτιδας του ΚΚΕ) που κοσμεί τη βιβλιοθήκη μας.

Βρισκόμαστε στο 1944. Η Ανταρτομάνα Ευρυτανία αποτελεί τόπο συνάντησης ανταρτών και καπεταναίων, πολιτικών στελεχών, καλλιτεχνών και διανοουμένων. Ο ανθός της Αντίστασης και του Πνεύματος ανταμώνει στην Πρωτεύουσα της Ελεύθερης Ελλάδας!

Έτσι λοιπόν στη θρυλική Βίνιανη συναντώνται ο αγνός ορεσίβιος αγωνιστής καπετάν Μπελλής με τον καλοσυνάτο ζωγράφο Ηλία Φέρτη. Και τότε εκτυλίσσεται ένα πραγματικά χαριτωμένο περιστατικό...

(η συνέχεια επί... της οθόνης!)

*****

(...) Ενόψει του σχηματισμού της αντιστασιακής κυβέρνησης, από το τέλος του Ιανουαρίου του 1944, με εντολή του Κόμματος, είχαν αρχίσει, με μύριους κινδύνους και ταλαιπωρίες, τα στελέχη της πρωτεύουσας να βγαίνουν στο βουνό. Κάτω απ' τα μάτια των Γερμανών και των ντόπιων συνεργατών τους, που φρουρούν τις εξόδους της Αθήνας περνούν εκατοντάδες άνθρωποι, χωρίς να συμβεί το παραμικρό. Μια πραγματική μετοικεσία πολιτικών, στρατιωτικών, καλλιτεχνών, δημοσιογράφων, καθηγητών, δημοσίων υπαλλήλων.

Από τα μυστικά μονοπάτια της Πάρνηθας και τους ΕΑΜικούς δρόμους του βουνού οδεύουν προς την Ευρυτανία η ΚΕ του ΕΑΜ, οι ΚΕ των κομμάτων που το απαρτίζουν, η ΚΕ του ΕΛΑΣ, της ΕΠΟΝ και του ΕΕΑΜ, το ΠΓ του ΚΚΕ και πλήθος άλλων προσωπικοτήτων. Στην Ευρυτανία και οι συγγραφείς Βασίλης Ρώτας, Γεράσιμος Σταύρου, Δημήτρης Χατζής, Νικόλαος Καρβούνης, Γιώργος Κοτζιούλας. Οι ζωγράφοι Ηλίας Φέρτης, Βάλιας Σεμερτζίδης, Μίνως Αργυράκης, Δημήτρης Γιολδάσης, Δημήτρης Μεγαλίδης, ο φωτογράφος Σπύρος Μελετζής, ο μουσικός Αλέξανδρος Ξένος κι άλλοι.

Το βουνό και η πρωτεύουσα συναντώνται. Οι αντάρτες με γένια, τα φισεκλίκια και τις ανάρριχτες κάπες, με τους καλοντυμένους πολιτικούς και τους καλλιτέχνες. Οι μεν περιεργάζονται τους δε, σαν κάτι αξιοπερίεργο. 

Στη Βίνιανη ο Μπελλής, με τις μουστάκες όρθιες σαν αντένες, τριγυρίζει ανάμεσα στους νεοφερμένους. Αυτός που του χτυπάει στο μάτι είναι ο ασκητικός και καλοσυνάτος ζωγράφος Φέρτης με το μπλοκ και τα μολύβια του.

- Τι είσαι εσύ, δε σ' έχω ξαναδεί εδώ, του λέει.

- Είμαι καλλιτέχνης.

- Δηλαδή, τι κάν'ς; Πκαμσάς (πουκαμισάς) είσαι;

- Όχι, ζωγράφος.

- Δηλαδή;

- Φτιάχνω πορτρέτα, πρόσωπα.

- Που το 'χεις το μηχάνημα;

- Δεν είμαι φωτογράφος. Με το μολύβι δουλεύω.

- Γινετ' αυτό;

- Κάτσε να σε φτιάξω να δεις.

Ο Μπελλής πόζαρε πρόθυμα στον Φέρτη, με ύφος... στρατάρχη, όπως φαίνεται και στο διασωθέν σκίτσο. Ποιος ξέρει από πού είχε ξεσηκώσει ο τετραπέρατος ορεσίβιος τη... ναπολεόντεια πόζα.

Πάντως το έργο του ζωγράφου το εκτίμησε.

- Ω ρε, φτυστόνε μ' έκανες.

- Θα μου το υπογράψεις;

- Ά... Άμαν ήξερα γράμματα, καλά θα 'τανε.

Στη Βίνιανη βγαίνουν οι πρώτες φωτογραφίες του Μελετζή, γίνονται τα σκίτσα του Μεγαλίδη και οι Αθηναίοι γνωρίζουν από κοντά το μύθο της Αντίστασης, τον αρχηγό του ΕΛΑΣ και τους άλλους καπεταναίους.

blog "Ευρυτάνας ιχνηλάτης"

Κυριακή 9 Ιουνίου 2024

Σαν τ' Αγραφιώτικα βουνά!


 Όσα βουνά σεργιάνισα, ν' όσες κοντοραχούλες,

σαν τ' Αγραφιώτικα βουνά, ν'  άλλα βουνά δεν ηύρα.

Είχαν σαράντα δυό κορφές και ξήντα δυο βρυσούλες,

κάθε βρυσούλα και κλαρί, κάθε κλαρί και κλέφτης.

Μάνα μου δεν τα πάτησα παρά σαράντα χρόνια.

(Παραδοσιακό)


blog "Ευρυτάνας ιχνηλάτης"

Κυριακή 26 Μαΐου 2024

Έτσι πήρε τ' Όνομά του ο Καπετάνιος...


Τέλη Μάη 1942. 

Χαράζει στα βουνά της Ευρυτανίας...

Ένας γενειοφόρος άνδρας ανοίγει με προφύλαξη την πόρτα από το παλιό καλύβι.

Είναι η παράγκα του Σιαφάκα στη Λάσπη (σημερινός Άγιος Νικόλαος) της Ευρυτανίας.

Γύρω 5 σύντροφοί του κοιμούνται. Τα χέρια τους κρατούν σφιχτά τα τουφέκια...

Ο Θανάσης Κλάρας ατενίζει την πρώτη εικόνα της νιόφερτης μέρας. Μια συγκλονιστική εικόνα φυσικού μεγαλείου!

Το πανύψηλο Βελούχι με την αιχμηρή κορφή του λογχίζει την ουράνια σκέπη. Στη μέση του ένα σύννεφο-δαχτυλίδι κυκλώνει το σώμα του βουνού.

Εκστασιασμένος ο Καπετάνιος στρίβει ένα τσιγάρο και καθισμένος στην πέτρα καμαρώνει τον πέτρινο γίγαντα ενώ μέσα του αντηχούν τα λόγια του ποιητή....

"Αχ! πότε η καταχνιά σου αυτὴ κι η τόση σου θολούρα,/ που τώρα στο ατέλειωτο σάβανο σε τυλίγει, /πότε να γίνει θα την δω καπνούρα απὸ ντουφέκια!..."

Οι σύντροφοι αργά-αργά μαζεύονται αμίλητοι γύρω του.

Το βλέμμα τους ταξιδεύει ψηλά, μαζί με του Καπετάνιου τους.

Ο Θανάσης Κλάρας σηκώνεται ορθός.

Οι αντάρτες τον κοιτάζουν...

Στέκει μόνος απέναντι στο βουνό. Ν' αναμετρά το μπόι του με αυτό ή με την Ιστορία άραγε;

Στρέφεται στους συμμαχητές του:

"Από σήμερα θα με λέτε ΒΕΛΟΥΧΙΩΤΗ. Άρη  Βελουχιώτη"!

Αυτός ήταν ο δικός μας Άρης, ο Άρης του Βελουχιού! 

Έτσι πήρε το αγωνιστικό του ψευδώνυμο ο επικεφαλής του επαναστατικού Λαϊκού Στρατού της λευτεριάς και της λαοκρατίας! Από το αετόμορφο Βελούχι μας!

Λίγες μέρες μετά... από το Ιστορικό Καλύβι του Β. Παπανικολάου στο Κρίκελλο, μαζί με 14 επίλεκτους αντάρτες θα κατευθυνθεί προς την Δομνίστα της Ευρυτανίας όπου εκεί θα κηρύξει την έναρξη του ένοπλου απελευθερωτικού αγώνα στις 7 του Ιούνη του 1942.

*Πρωτοδημοσιεύθηκε στο Περιοδικό "ΚΑΤΙΟUΣΑ" (στις 24/5/2024) 

από τον "Ευρυτάνα ιχνηλάτη"


Τρίτη 14 Μαΐου 2024

Και του χρόνου συνΕυρυτάνες


Ένα πραγματικό προσκύνημα στον Άγιο και στη Μάνα Φύση!

* του συμπατριώτη μας  Μάκη Φλώρου

για τους αναγνώστες του 

blog "Ευρυτάνας ιχνηλάτης"


Άγιος Νικόλαος, ο Θετταλός από τα Βούναινα…

Ευλογημένοι όσοι ανεβήκανε και φέτος στο βράχο τον ιερό…

Ευλογημένοι όσοι αγκάλιασαν και πάλι τον τεράστιο μαθουσάλα μαλλόκεδρο…

Ευλογημένοι όσοι ίδρωσαν για να πάνε εκεί και να γυρίσουν κατεβαίνοντας στον Σέλο…

Κι ήταν αυτοί τριάντα φέτος! Γιατί όπως είπε κι ο Αντρέας, 30 αυγά έφερα που μοιράστηκαν μαζί με το αντίδωρο του παπα-Γιώργη… 

Ευλογημένος κι ο παπα-Γιώργης που για 17ο χρόνο ανεβαίνει στις 9 Μαίου… λίγο κοντύτερα στον Θεό!!

Μακάρι τα παιδιά κι εγγόνια μας να συνεχίσουν στον ίδιο δρόμο, τον δύσκολο, τον ανηφορικό και δύσβατο, τον δρόμο όμως της τόσης φυσικής ομορφιάς!!

Μακάρι οι νεότεροι με την παρουσία τους και τον δικό τους ιδρώτα, να τιμήσουν τον ιδρώτα Εκείνων των προγόνων Σελιωτών που μ’ ένα κομμάτι ψωμοτύρι αλλά και μεγάλη πίστη, σήκωσαν το μικρό πέτρινο εκκλησάκι εκεί, στα πολύ δύσκολα! λίγο παραπέρα απ’ τον μαλόκεδρο, πέτρα επί πέτρας, και τίμησαν τη μνήμη του Αγίου Νικολάου του Θεσσαλού…

Και του χρόνου συμπατριώτες να ‘μαστε καλά να ξαναπάμε. Όσοι… πιστοί προσέλθετε! Πάντα ευπρόσδεκτοι όλοι οι… εκτός Σέλου! Εκεί κάτω στην Παναγιά δίπλα, πάντα θα υπάρχει και για εκείνους αντίδωρο κι ένα ποτήρι κρασί!

Μέχρι τότε μακάρι να βελτιώσουμε ακόμα λίγο τα μονοπάτια που οδηγούν εκεί. Κι αυτό γίνεται μόνο με κοινό αγώνα και αφιέρωση λίγων ωρών απ’ τη ζωή μας…

Αξίζει πραγματικά και για τη μέρα αυτή της 9ης Μαΐου αλλά και για όλο το χρόνο που μπορούν κάποιοι οδοιπόροι να αλαφρώνουν την ψυχή τους μ’ ένα δικό τους μοναδικό προσκύνημα… εκεί στον δικό μας βράχο τον ιερό!!

Καλή αντάμωση…


* Ήταν ένα ξεχωριστό άρθρο του   Κρικελλιώτη Μάκη Φλώρου 

στο blog "Ευρυτάνας ιχνηλάτης"

Πέμπτη 9 Μαΐου 2024

Μας καλεί...
Τα όμορφα χωριά μας, στολίδια στο περιδέραιο της ευρυτανικής φύσης, πότε χαρούμενα και πότε μελαγχολικά, μάς καλούν να τα γνωρίσουμε, να τα περπατήσουμε, να εξερευνήσουμε τις μυστικές τους γωνιές, να αγγίξουμε την ψυχή τους...

Το Καλεσμένο, ένα από τα παλιά "Πολιτοχώρια" του νομού μας που κάποτε έσφυζε από ζωή, σήμερα πληγωμένο από άπονες ανάλγητες εξουσίες, από την ξενιτιά και τον μισεμό των παιδιών του, παραδομένο στη μοναχικότητά του μας γνέφει από ψηλά καλώντας μας να μην το αφήσουμε βορά στη λήθη των καιρών...

***

ΥΓ. Το παραπάνω video-drone είναι παραγωγή του καλού μας φίλου, του Καλαβρυτινού Σπήλιου Πίστα λάτρη των βουνών και της Ευρυτανίας μας. Τον ευχαριστούμε ολόψυχα γι' αυτό το διαλεχτό δώρο που προσέφερε στο blog μας και που με τη σειρά μας χαρίζουμε σε όλους εσάς.

blog "Ευρυτάνας ιχνηλάτης"


Πέμπτη 2 Μαΐου 2024

Τα παιδιά κοιτάζουν το νερό της Ρούμελης...


Όταν έφτασαν ψηλότερα, παραξενεύτηκαν μ' ένα ασυνήθιστο χρώμα, που φάνηκε κάτω στο βάθος της λαγκαδιάς.

-Τι είναι κείνο; φώναξαν τα παιδιά. Είναι νερό;

-Νερό, απάντησε ο αγωγιάτης.

-Μα είναι ακίνητο, είπε ο Κωστάκης. Νερό, στον κατήφορο ακίνητο, πώς γίνεται;

-Είναι σαν ακίνητο, είπε τότε το παιδί.

-Βέβαια, γιατί εμείς είμαστε ψηλά. Παραπέρα που θα χαμηλώσουμε, θα δείτε πώς τρέχει.

-Πώς το λένε αυτό το ποτάμι;

-Ρούμελη. Μα εδώ είναι ρέμα, δεν είναι ακόμα ποτάμι. Πρέπει να κάνει μεγάλο ταξίδι, για να γίνει το ποτάμι της Ρούμελης. Έχει ν' απαντήσει πολλά νερά, να στρογγυλέψει πολλές πέτρες και να γυρίσει πολλούς μύλους ακόμα.

-Είναι γαλαζοπράσινο, είπε ο Φάνης. Τι ωραίο χρώμα!

-Αυτό το χρώμα, είπε ο κυρ Στέφανος, είν' από την ορμή που έχει το νερό. Εδώ απάνω ή Ρούμελη είναι ανήσυχη. Πηδούν τα νερά της σαν τρελά παιδιά· μόνο στον κάμπο φρονιμεύουν. Και όσο πάνε κατά τη θάλασσα, γίνονται ήσυχα και συλλογισμένα.

Όταν έφτασαν πιο ψηλά, δεν είδαν πια τη Ρούμελη. Σε μια στροφή τούς κρύφτηκε.

Ο Κωστάκης λυπήθηκε, σαν να τους είχε λείψει κανένας σύντροφος.

-Έννοια σου, Κωστάκη, είπε ο αγωγιάτης, και θα μας βγει πολλές φορές μπροστά. Φεύγει η Ρούμελη από ‘δώ; Έχει να θρέψει τόσα πλατάνια, να περάσει από τόσες λαγκαδιές!

Παραπέρα που χαμήλωσαν, άκουσαν τη βοή της κι ένιωσαν πως η Ρούμελη είναι πάντα κοντά.

(από το εμβληματικό αναγνωστικό «Τα ψηλά βουνά» του  Ευρυτάνα λογοτέχνη Ζαχαρία Παπαντωνίου. Ήταν το πρώτο αναγνωστικό που γράφηκε στη δημοτική γλώσσα εν έτει 1918)

ΥΓ. Φωτο "Ευρυτάνα ιχνηλάτη" : ο ποταμός Μέγδοβας πλησίον του γεφυριού της Βίνιανης.

blog "Ευρυτάνας ιχνηλάτης"

Σάββατο 20 Απριλίου 2024

Με ισορροπία και σεβασμό...

Τιμήστε τη γη, τη μητέρα μας. Τιμήστε και όλους με τους οποίους μοιραζόμαστε τη γη, ακόμη και τους μη ανθρώπινους συγγενείς μας: τετράποδα, δίποδα, φτερωτά, κολυμβητές. Περπατήστε με ισορροπία και σεβασμό.

(Ινδιάνικο)

blog "Ευρυτάνας ιχνηλάτης"


Σάββατο 13 Απριλίου 2024

Η γενιά της φρούρησης

 


Υπερευτυχής και αφάνταστα ήρεμος εμπρός σε μία εικόνα ανυπέρβλητου κάλλους εδώ στη θεόμορφη Ευρυτανία με θέα το αιώνιο Γεφύρι του Μανόλη (1659)! Ένα ανεκτίμητης ιστορικής και αισθητικής αξίας "λάβαρο" τέχνης, πολιτισμού και μόχθου, αναδύεται μέσα από την αχλή του μακρινού παρελθόντος κοσμώντας με  διαχρονική επιμονή τη γη των προγόνων μας - και μαζί με τους μύθους που το συντροφεύουν και γοητεύουν την ψυχή μας, αναδεικνύει και μία παράλληλη αναγκαιότητα των καιρών μας : να γίνουμε εμείς η γενιά της φρούρησης και όχι της καταστροφής...

"Ευρυτάνας ιχνηλάτης"

Πέμπτη 4 Απριλίου 2024

"Εσύ είσαι ένας επαναστάτης, ένας αναρχικός..."


Απόσπασμα διαλόγου του εργοστασιάρχη γέρου Φιντή με τον αποστασιοποιημένο γιό του Σταύρο, που απηυδισμένος απαρνήθηκε την εκμεταλλεύτρια τάξη του καθώς και τον ίδιο τον πατέρα του, ως ωμό εκπρόσωπό της, επιλέγοντας να φύγει από το σπίτι του για να δουλέψει εργάτης. 

Το εν λόγω απόσπασμα περιλαμβάνεται στο θεατρικό έργο "Ο Γήταυρος" του πρωτοπόρου συμπατριώτη διανοούμενου Ρήγα Γκόλφη. Το μονόπρακτο αυτό δράμα πρωτοδημοσιεύθηκε το 1908 σε τρεις συνέχειες στο εμβληματικό περιοδικό της εποχής "Νουμάς" (φ.321, 7/12/1908) και θεωρείται το πρώτο έργο σοσιαλιστικής λογοτεχνίας στην Ελλάδα. Στην πορεία του χρόνου παίχτηκε σε δεκάδες θεατρικές παραστάσεις που δόθηκαν κυρίως από εργατικά σωματεία!

ΥΓ. Ο Ρήγας Γκόλφης (1886-1958), αυτός ο σπουδαίος προοδευτικός λόγιος, είχε Ευρυτανική καταγωγή! Το αληθινό του όνομα ήταν Δημήτρης Δημητριάδης και ο πατέρας του ήταν από το Καρπενήσι το οποίο ο Ρήγας λάτρευε παθολογικά (δείτε ενδεικτικά: εδώ και εδώ).

*****

«ΣΤΑΥΡΟΣ: Όσο γι' αυτό, πατέρα, νομίζω πως δεν έχουν άδικο. Δώδεκα ώρες πάνου κάτου, δουλειά το μερονύχτι, τους αφανίζει. Δεν είναι μικρό πράμα, δώδεκα ολάκερες ώρες νάχης να παλεύης με το σίδερο. Το άψυχο αυτό πράμα για να λυγίση, να κοπή, να πάρει σκήμα, θέλει να φάη ζωές.

ΦΙΝΤΗΣ: Σταύρο, τι είναι αυτά που λες;

ΣΤΑΥΡΟΣ: Λέω απλούστατα, πως έχουν δίκιο να ζητούν λιγόστεψη στις ώρες της δουλειάς.

ΦΙΝΤΗΣ: Μα αυτό είναι ενάντιο στα συφέροντά μας.

ΣΤΑΥΡΟΣ: Το μεγαλύτερο συφέρο καθενός είναι το συφέρο της ανθρωπότητας. Κι αυτοί που εργάζουνται στο εργοστάσιό σας, μην ξεχνάτε, πατέρα, πως είναι οι απόκληροι αυτής της ανθρωπότητας, που όσο κι αν σας κάνουνε να πλουτίζετε, έχουν όμως δικαίωμα σε μια στοιχειώδικη φιλανθρωπία από μέρους σας.

ΦΙΝΤΗΣ: Αυτοί με κάνουν και πλουτίζω; Αυτοί ή τα κεφάλαιά μου, τα μηχανήματά μου, η περιουσία μου, που την έχω ρίξει στους πέντε δρόμους, και που γι΄ αυτό βρίσκουνε ψωμί και τρώνε αυτοί οι τιποτένιοι;…

ΣΤΑΥΡΟΣ (με κάποιο θυμό): Η περιουσία σας που τη ρίξατε στους πέντε δρόμους, καθώς λέτε, μεγάλωσε και θέριεψε μέσα σ' αυτούς τους πέντε δρόμους, όχι βέβαια μονάχη της, μα με το αίμα αυτουνών, που τώρα τους βρίζετε κιόλας.

ΦΙΝΤΗΣ: Δε σε καταλαβαίνω, Σταύρο, μα την αλήθεια, δε σε καταλαβαίνω.

ΣΤΑΥΡΟΣ: Κι όμως αυτά που λέω είναι τόσο απλά. Δε με καταλαβαίνετε, γιατί δε θέλετε, γιατί ίσως και δεν μπορείτε να με καταλάβετε. Δε συλλογιστήκατε ποτέ πόσοι απ' αυτούς φύγανε από το εργοστάσιό σας σακατεμένοι και χιλιοπαθιασμένοι, ενώ μπήκανε εκεί μέσα μ' όλη τη γεροσύνη και τη φωτιά της νιότης. Δε συλλογιστήκατε ποτέ πως η μόνη τους ανταμοιβή ύστερ' από τόσω χρονώνε εργασία, είναι η πείνα, η άτιμη πείνα άμα τους περιτριγυρίσουνε τα γερατειά, και πάψει πια η ικανότητά τους για τη δουλειά… (ξαφνικά). Πάψτε να είστε τόσο άδικος γι' αυτούς, πατέρα. Ακούστε με και μένα. Ας τους λιγοστέψουμε τις ώρες της εργασίας όπως ζητάνε, ας τους κάνουμε και καμιά άλλη παραχώρηση, ας τους…

ΦΙΝΤΗΣ (διακόφτοντας με θυμό): Και καμιά άλλη παραχώρηση; Εσύ είσαι τρελός. Είσαι  τρελός. Μπας και ήρθες εδώ, καταραμένε, για να μου καταστρέψης την περιουσία μου, να μου πάρεις τα κόπια μου, και να τα σκορπίσης στον άνεμο;

ΣΤΑΥΡΟΣ: Ίσως αυτά που λέτε κόπια σας να είναι πιο πολύ ξένα, παρά δικά σας.

ΦΙΝΤΗΣ (μονάχος του, σαν απελπισμένος): Πάντα ο ίδιος, πάντα ο ίδιος. Δεν μπόρεσε ν΄ αλλάξει, Θεέ μου.

ΣΤΑΥΡΟΣ: Κι όμως αν ξέρατε τι θα πη σκλαβιά…

ΦΙΝΤΗΣ (διακόφτοντας): Μιλάς για σκλαβιά, γι' αυτούς που κατάντησαν να είναι πιο λεύτεροι κι από μένα. Η πολιτεία τούς έκαμε βασιλιάδες, και λύνουνε και δένουνε, και κατεβάζουν αρχόντους με τον ψήφο τους. Πού ματακούστηκε να κυβερνάη έναν τόπο η φτωχολογιά και η αργατιά.

ΣΤΑΥΡΟΣ: Τους λευτέρωσε η πολιτεία, είναι αλήθεια, μα τους σκλάβωσε ο παράς. Αυτό το σκλάβωμα όμως είναι πολύ χειρότερο από κάθε άλλο. Δε θα περάση πολύς καιρός που θα ξεσκλαβωθούνε κι απ' αυτό… Αλίμονο στις ιδέες; σας τότε κύριε Φιντή.

ΦΙΝΤΗΣ: Εσύ είσαι ένας επαναστάτης, ένας αναρχικός, που ήρθες εδώ μέσα για να με φοβερίσης. Α! δεν μπορώ να σε υποφέρω πια, θα φωνάξω την αστυνομία να σε πετάξη από μπροστά μου. (Πέφτει σε μια καρέκλα).

Πάψη.

ΣΤΑΥΡΟΣ (ήσυχα ύστερα από λίγη σκέψη): Δεν είναι ανάγκη να το κάμη αυτό η αστυνομία. Θα το κάμω μόνος μου, τώρα που σας γνώρισα καλά και κατά βάθος. Μια φορά είμουνα παιδάκι και δε σας είχα καταλάβει αλλιώς βέβαια δε θα με βλέπατε ποτέ να ξαναπατήσω το κατώφλι σας. Κι αν με είδατε σήμερα νάρχουμαι εδώ, τόκαμα αυτό μόνο και μόνο με την ελπίδα πως με ό,τι μέσο μού περνούσε από το χέρι θα μπορούσα να γλυκάνω τη δυστυχία τω δυστυχισμένω σας. (Δυνατότερα, ύστερα από λίγο.) Τόσα χρόνια μακριά από σας, δούλεψα με τα χέρια μου για να ζήσω. Πείνασα, δίψασα, υπόφερα, και είδα από σιμά μέσα στα εργοστάσια κι εγώ, ένας απλός εργάτης, είδα από σιμά τη μεγάλη καταπίεση του παρά, είδα από σιμά τα βάσανα, τις πίκρες, τις αδικίες, τους θανάτους. Είδα από σιμά την αγριότητα, την ατιμία, και μπήκα και γω, και βουτήχτηκα και γω, και έπαθα και γω. Κλείνω μέσα μου αυτή τη στιγμή τον πόνο όλων όσων τυραννιούνται κάτου από τα σκληρά πατήματα όλων εκείνων που σας μοιάζουν… Α! με λέτε επαναστάτη, αναρχικό. Μα δεν είμαι τίποτ' απ' αυτά. Είμαι μονάχα ένας άνθρωπος, ένας άνθρωπος που εσείς δεν είστε.

ΦΙΝΤΗΣ (συλλογισμένος): Αλίμονό σου, αλίμονό σου, τρισαλίμονό σου!…

ΣΤΑΥΡΟΣ (χτυπά το κουδούνι). (Μπαίνει ο υπερέτης).

ΣΤΑΥΡΟΣ: Τοίμασε σε παρακαλώ τα πράματά μου και κατέβασέ τα κάτου στην οξώπορτα.

Υπερέτης. Αμέσως. (Φεύγει).

Πάψη. (....) »

blog "Ευρυτάνας ιχνηλάτης"