Τρίτη 30 Ιουλίου 2019

ΘΑ ΝΙΚΗΣΟΥΜΕ!


Κάθε βουνό
κάθε ραχούλα
κάθε ρεματιά 
κάθε χωριό
κάθε οικισμός...
***
και ένα μετερίζι
και μια έπαλξη
και μια εστία αντίστασης...
***
Όλοι σαν μια γροθιά
κόντρα στη λεηλασία της φύσης
ενάντια στην επέλαση της βαρβαρότητας...
***
Για να παραμείνουν τα ιστορικά Άγραφα
αδούλωτα κι απάτητα
από τη μπότα της στυγνής κερδοφορίας...
***
κοιτίδα αντίστασης και ελευθερίας
ανάσα πολιτισμού και ομορφιάς
για εμάς και τις επόμενες γενιές!
***
Είμαστε πολλοί
είμαστε παντού
ΘΑ ΝΙΚΗΣΟΥΜΕ!!!


Τρίτη 23 Ιουλίου 2019

Σπαρτιάς Ευρυτανίας : το χωριό φάντασμα και οι θρύλοι του!


"Στα βόρεια του Καλεσμένου και λιγάκι ανατολικά εκεί όπου συνορεύει με το χωριό Στένωμα, μέσα σε μια προκλητική ομορφιά της φύσης, απλώνεται ήσυχα, η τοποθεσία του Σπαρτιά. Όταν το Καλεσμένο βρισκόταν στα πρώτα του βήματα, ο Σπαρτιάς αποτελούσε ένα πλουσιώτατο και πυνοκατοικημένο χωριό. Μια παλιά δόξα που σήμερα αναπαύεται.

Γνώρισε χρόνια λαμπρά ο Σπαρτιάς. Με τα ωραία του σπίτια, με τους πολλούς του ξενητεμένους, με τα πλούσια και γόνιμα χωράφια του. Οι κάτοικοι του Καλεσμένου μάς διηγούνται πως πράγματι υπήρξε μεγάλο και ωραιότατο χωριό. Τα χρόνια της ακμής του είναι μεταξύ του 1700-1810.

Στο μέρος αυτό φαίνονται σήμερα πολλά χαλάσματα. Ακόμη διακρίνεται η Εκκλησία του Αγίου Τρύφωνος. Το χωριό είχε πολλά αμπέλια και φυσικό τώρα ήταν, μιά του Εκκλησία ν' ανήκε στον προστάτη της αμπελουργίας. Σήμερα η όλη περιοχή καλλιεργείται από τους Καλεσμενιώτες και τους κατοίκους του Στενώματος.

Μια δικαιολογημένη απορία είναι τώρα, πως καταστράφηκε ο Σπαρτιάς. Και παρότι η καταστροφή του πλησιάζει τόσο χρονικά κοντά μας, δεν υπάρχουν ιστορικές πηγές, που να μας βεβαιώνουν, για την αιτία της καταστροφής του.

Η δυνατή φαντασία, φαντασία του λαού μας και πάλι θα μας δώση με τη γονιμότητα, που τη διακρίνει, την αιτία της καταστροφής του Σπαρτιά. Μα μήπως αυτή δεν είναι και η αληθινή ιστορία; Κάθε γεγονός της ζωής του ο λαός, κάθε συμβάν αφύσικο, δυνατό, καταστρεπτικό, ύστερα από την πρώτη του εξιστόρηση, το παίρνει στα χέρια του, το πλάθει με νέα υλικά, σε νέες συνθέσεις και το παραδίδει στη συνέχεια.

Αυτό είναι το μεγάλο μυστικό του λαού μας. Να διατηρή στην αιωνιότητα τα μεγάλα γεγονότα της ζωής του. Δεν χάνεται εύκολα ότι ντυθή ωραία, ότι γίνει θρύλος και τραγούδι.

Έτσι ακριβώς συνέβη και με το Σπαρτιά. Η παράδοση μάς δίνει δύο εκδοχές για την καταστροφή του. Γιατί η καταστροφή υπήρξε ριζική, γρήγορη και ολοκληρωτική.

Η μια είναι πως το χωριό καταστράφηκε από πανούκλα, που τη μετέδωσε εδώ κάποιος ξενητεμένος, που επισκέφθηκε το χωριό του, ύστερα από πολλά χρόνια. Το χωριό αυτό, όπως και πιο πάνω είπαμε είχε πολλούς στην Κων)πολη. Ένα λοιπόν από τα ξενητεμένα παιδιά του Σπαρτιά, γύρισε στο σπίτι του και έφερνε μαζί του τη φοβερή αρρώστεια. Αυτή μεταδόθηκε και ξερίζωσε όλο το χωριό. Όσοι δεν προσεβλήθησαν, έφυγαν μακρυά από τον τόπο τους, που κατήντησε το δρεπάνι της ζωής των. Οι γύρω κάτοικοι των άλλων χωριών, ούτε λόγος, να γίνεται, πως θα πήγαιναν αμέσως να κατοικήσουν εκεί.

Αυτό το γεγονός παίρνει τώρα, νέα μορφή απ' τη φαντασία του λαού μας. Ήλθε ένας ξενητεμένος Κων)πολίτης στο Σπαρτιά. Τον καλοδέχτηκαν οι χωριανοί του και ιδιαίτερα η αγκαλιά της μάννας του, που χρόνια περίμενε, να καμαρώση πλάι στο γυιό της και να χαρή. Το βράδυ λοιπόν οπού η μάννα ετοίμασε το τραπέζι, για το γυιό της, κατέβηκε στο κατώι, όπου ήσαν τα βαρέλια, να πάρη κρασί.

Εκεί λοιπόν βλέπει μια ωραία γυναίκα. Στη στιγμή ανεβαίνει επάνω και παραπονείται στο γυιό της. Γιατί παιδί μου, του λέει, δεν ανεβάζεις επάνω τη γυναίκα σου, που μας έφερες από την ξενητιά; Ντρέπεσαι τους χωριανούς σου; Εμένα; Γιατί;

Ο γυιός κατάλαβε πως η μάννα του, είδε όραμα, αφού ο ίδιος δεν είχε φέρει τίποτε μαζί του. Μα μέσα του κυκλοφορούσε η αρρώστεια. Και ο άνθρωπος αυτός είχε φέρει την καταστροφή στον τόπο του.

Ας δούμε τώρα και μια άλλη άποψη ντης καταστροφής του Σπαρτιά. Μέχρι τις περιοχές αυτές έφθαναν τ' ασκέρια του Αλή Πασά και εξουσίαζαν την περιοχή. Θέλουν να πουν πως η εξουσία τους έφθανε μέχρι το πατάμι Μέγδοβας, όπου έφθαναν και τα σύνορα του Σπαρτιά. 

Ο Σπαρτιάς σαν κεφαλοχώρι της εποχής εκείνης προκαλούσε την έχθρα και τη βουλημία των Τουρκοαλβανών. Περισσότερο δε γιατί οι Σπαρτιανοί δεν ήθελαν να υποταχθούν σ' αυτούς και συμπαθούσαν πιο πολύ το επίσημο Τουρκικό κράτος και το Σουλτάνο.

Οι Τουρκοαλβανοί του Αλή Πασά έκαμαν πολλές επιδρομές κατά του χωριού και γνώρισε πολλές καταστροφές ο Σπαρτιάς. Οι Σπαρτιανοί βλέποντας πως δεν είχαν ησυχία από αυτούς, εζήτησαν τη βοήθεια του Σουλτάνου. Εκείνος τότε για μεγαλύτερη ασφάλεια τούς πήρε όλους από το Σπαρτιά και τους μετέφερε στα προάστια της Κωνσταντινούπολης, όπου και έζησαν οι Σπαρτιανοί. Λένε ακόμη πως υπήρχε εκεί για πολλά χρόνια ο συνοικισμός Σπαρτιάς στην Κων)πολη.

Οι κάτοικοι διηγούνται σήμερα και κάτι άλλο για το Σπαρτιά. Από το Σπαρτιά μάς λένε έχει περάσει και ο Κοσμάς ο Αιτωλός. Μόλις οι Σπαρτιανοί επληροφορήθησαν τον ερχομό του Κοσμά, έτρεξαν σύσσωμοι να τον υποδεχθούν. Δεν πήγε όμως ο άρχοντας του Σπαρτιά Μετεβελής, στο όνομα του οποίου υπάρχει σήμερα και τοποθεσία, για να υποδεχθή και καλωσορίσει τον Άγιο.

Τότε ο Κοσμάς έστειλε να τον φωνάξουν. Σαν ήλθε, του είπε. Κρίμα Μετεβελή και έχω να σου αναγγείλω ένα δυσάρεστο για το χωριό σου. Όλοι άλλαξαν όψι. Είχαν ακούσει τόσα για τον Άγιο άνθρωπο ετούτο, και ήξεραν πως ήτο αλάθευτος στις προφητείες του. Και ο Κοσμάς συνέχισε. Ύστερα από λίγα χρόνια στον τόπο αυτό θα λαλούν κουκουβάγιες. Μ' αυτά τα λόγια επροφήτευσε ο Κοσμάς τη μελλούμενη καταστροφή του χωριού.

Σήμερα τα κτήματα του Σπαρτιά τα καλλιεργούν οι Καλεσμενιώτες και οι κάτοικοι του Στενώματος. Το χωριό Σπαρτιάς δίδει πάλι ζωή σ' αυτούς και ζη στις καρδιές τους και στη σκέψη τους." 

(Το παραπάνω κείμενο ιχνηλατήσαμε από ένα παλιό βιβλιαράκι μισού και πλέον αιώνα, το οποίο κοσμεί την προσωπική μας βιβλιοθήκη, με συγγραφέα το δάσκαλο Παναγιώτη Γ. Παππά και τίτλο: "Το Καλεσμένο Ευρυτανίας. Η φύση - οι άνθρωποι - η προσπάθεια", χαρτογραφικαί βιβλιοδετικαί εργασίαι, Αγρίνιο 1965)


Τρίτη 16 Ιουλίου 2019

Για εσάς... αετοί του ΕΛΑΣ και του ΔΣΕ !


"Το Καρπενήσι λεύτερο και ο λαός γιορτάζει..."

(ΑΦΙΕΡΩΜΑ-"ρεπορτάζ" από τον "Ευρυτάνα ιχνηλάτη")

Έγραψε ιστορία τo Αντιιμπεριαλιστικό Αντάμωμα που πραγματοποιήθηκε στην Ανταρτομάνα Ευρυτανία η οποία βίωσε μοναδικές ξεχωριστές στιγμές, βγαλμένες θαρρείς, από αλλοτινούς καιρούς...


Καταιγιστικές οι εντυπώσεις, αποτυπώθηκαν έντονα στα μάτια, την ψυχή και το νου και θα συνοδεύουν για πολλά χρόνια όσους τις έζησαν! 

Θα μείνουν ανεξίτηλες στις μνήμες :

*Η εικόνα της κεντρικής πλατείας του Καρπενησίου και των γύρω δρόμων, κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης του ΚΚΕ (βλ. εδώ) - κατάμεστων από ένα τεράστιο πλήθος με ενθουσιώδεις νέους και νέες που με συνθήματα, τραγούδια και χιλιάδες κόκκινες σημαίες έδωσαν στην πόλη ένα πρωτοφανή δυναμικό παλμό, κάτω από το επιβλητικό Βελούχι και δίπλα από τα πορτρέτα του Άρη, του Διαμαντή, του Γιώτη, του Μπελή και άλλων καπεταναίων της Λαϊκής Αντίστασης!*Η εικόνα της οδού Αθανασίου Καρπενησιώτη όταν το "κόκκινο ποτάμι" κατηφόριζε προς το Κεφαλόβρυσο με τραγούδια και αντάρτικους παιάνες!

Βίντεο: κάντε "κλικ" για να δείτε την  πορεία της νεολαίας από το Καρπενήσι στο ΚεφαλόβρυσοΕικόνες οπωσδήποτε συγκλονιστικές που το Ιστορικό Καρπενήσι είχε ν' αντικρίσει πολλές δεκαετίες, ίσως από τον καιρό της απελευθέρωσής του, από τότε που η Ευρυτανία ήταν το απόρθητο κάστρο της Ανταρτοσύνης και η θρυλική πρωτεύουσα της Ελεύθερης Ελλάδας!

*Οι μαζικές πεζοπορίες των νέων παιδιών στα αντάρτικα μονοπάτια και στο λόφο του Άη Δημήτρη, εκεί όπου βρόνταγε τ' αντάρτικο τουφέκι της λευτεριάς, ώστε να γνωρίσουν από κοντά τον τόπο και να ακούσουν και να μάθουν σχετικά με τα γεγονότα της μάχης του Καρπενησιού.


*Υπέροχη και η εικόνα της παιδικής κατασκήνωσης με τους πιο μικρούς φίλους μας να "κλέβουν την παράσταση" με ποικίλες χρήσιμες δραστηριότητες, διαγωνισμούς, τραγούδια, κέφι, παιχνίδι αλλά και ουσιαστική συμμετοχή στα δρώμενα! 


*Το απίστευτο γλέντι της νεολαίας στο πάνδροσο Κεφαλόβρυσο του Μάρκου Μπότσαρη, όπου χιλιάδες νέοι αλλά και μεγαλύτεροι χόρευαν αδερφωμένοι σαν μια μεγάλη παρέα: "το Καρπενήσι λεύτερο και ο λαός γιορτάζει... ο Γιώτης με το Διαμαντή μ’ όλα τα παλικάρια, σαρώνουνε το φασισμό και πιάσαν τους προδότες..." ή "τα οχυρά της Νάουσας δεν υπάρχουν πια, μπήκαν οι αντάρτες βάλανε φωτιά... κάψανε την τράπεζα κι όλα τα χαρτιά για να ξεχρεώσουν τη φτωχολογιά..." - κι αργότερα, κάτω από τους λεβέντικους ήχους του κλαρίνου, να χορεύουν ως τα ξημερώματα τον "Κατσαντώνη" και "εσείς μωρέ παιδιά κλεφτόπουλα...", υπενθυμίζοντας ότι "αντάρτης, κλέφτης, παλικάρι πάντα είναι ο ίδιος ο λαός..."!!!

Βίντεο: "Κάηκε το πελεκούδι" στους αντάρτικους χορούς!

Παρόν έδωσαν βέβαια και πολλοί Ευρυτάνες που είτε κατέβηκαν από το Καρπενήσι και τα χωριά για να συμμετάσχουν στις εκδηλώσεις είτε ήρθαν από την Αθήνα και άλλες πόλεις για τον ίδιο λόγο. Μαζί και ο δραστήριος Πολιτιστικός Σύλλογος Καρπενησίου που παρουσίασε παραδοσιακούς χορούς του τόπου μας!


Και εκεί πάνω στα ξάγναντα των αιώνιων κόκκινων αιθέρων, μυριάδες σύντροφοι πρωτοπανηγυριώτες, από το ΕΑΜ, τον ΕΛΑΣ, την ΕΠΟΝ, την ΟΠΛΑ και το ΔΣΕ έστηναν κι εκείνοι το δικό τους χορό της Ανταρτοσύνης, καμαρώνοντας από ψηλά τη νέα γενιά που δεν ξεπουλιέται ούτε προσκυνά!


*...και τόσες ακόμη θεατές και αθέατες εικόνες, που συν τω χρόνω θα αναδειχθούν ακόμη περισσότερο και θα αποτελέσουν μια ιδιαίτερη αγωνιστική παρακαταθήκη για τον τόπο μας και την ιστορία του.

*Αλλά εκείνο το γεγονός που πιστεύουμε ότι πραγματικά ξεχώρισε και αποτέλεσε την ΚΟΡΥΦΑΙΑ ΣΤΙΓΜΗ των εκδηλώσεων ήταν οι τιμητικές βραβεύσεις σε Αντάρτες και Αντάρτισσες του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας που είχαν πάρει μέρος στην κατάληψη του Καρπενησίου από το ΔΣΕ το 1949 !

Υποκλινόμαστε:

-Στην Ευρυτάνισσα αντάρτισσα Βασιλική Τσιαγκούδη από τη Λάσπη Ευρυτανίας (σημερινό Άγιο Νικόλαο), ανθυπολοχαγό της Σχολής Αξιωματικών και μαχήτρια της ΙΙ Μεραρχίας του ΔΣΕ με διοικητή το "Διαμαντή" (Γιάννη Αλεξάνδρου).

-Στον Ευρυτάνα Ηλία Πρίμπα επίσης από τη Λάσπη Ευρυτανίας. Ήταν στην Ι Μεραρχία του ΔΣΕ με διοικητή τον "καπετάν Γιώτη" (Χ. Φλωράκη).

-Στον Ηλία Καραγιάννη από την Ανάβρα (Γούρα) Αλμυρού. Ανθυπολοχαγός του ΔΣΕ, ήταν στο τμήμα της Σχολής Αξιωματικών του Κλιμακίου Γενικού Αρχηγείου Νοτίου Ελλάδας. Το τμήμα αυτό κατέλαβε τον λόφο του Αγ. Δημητρίου, κομβικό σημείο για την κατάληψη του Καρπενησίου.

-Στην Κατίνα Μανιτάρα από την Περίστα Ναυπακτίας. Επίσης ανθυπολοχαγός. Πολιτικός Επίτροπος του ΔΣΕ, ήταν στο τμήμα της Σχολής Αξιωματικών.

-Στον Βαγγέλη Μαλκογιώργο από τη Φθιώτιδα. Ανθυπολοχαγός του ΔΣΕ. Εκ μέρους του, το αναμνηστικό της ΚΝΕ παρέλαβε ο Θανάσης Παφίλης, διότι ένα θέμα υγείας δεν άφησε τον ίδιο να παρευρεθεί. Ήταν ένας από τους δεκάδες χιλιάδες που έδωσαν αυτές τις ηρωικές μάχες και είχε καταταχθεί εθελοντικά στον ΔΣΕ από τα 16 του χρόνια.

"Ούτε σε ξερονήσια ούτε σε φυλακές ποτέ τους δεν λυγίσανε οι κομμουνιστές!"

Αυτοί είναι οι αλύγιστοι Αετοί της Μαχόμενης Ρωμιοσύνης, οι περήφανοι αγωνιστές του ταξικού Επαναστατικού Κινήματος της πατρίδας μας, οι ηφαιστιακές προσωπικότητες που με τη στάση ζωής τους απέδειξαν ότι... "κάθε άνθρωπος που αλύγιστος τον αψηφά το γύπα, σαν Προμηθέας είναι κι αυτός, μ’ όποιο όνομα "!

Και με εκείνη τη συγκινητική σεμνότητα που μόνο οι γνήσιοι λαϊκοί αγωνιστές διαθέτουν, με μάτια που έλαμπαν, με το κορμί λεβέντικο να αντιστέκεται ακόμη και στο χρόνο, και με ψυχή σαν του Λαϊκού Στρατού, ατένιζαν με βλέμματα χαράς και θαυμασμού χιλιάδες νεότερους ανθρώπους να τους χειροκροτούν ΟΡΘΙΟΙ και να βροντοφωνάζουν ασταμάτητα ενθουσιώδη επαναστατικά συνθήματα αποτίοντας ύψιστη Τιμή τόσο στους ίδιους τους αντάρτες που βρίσκονταν εκεί κοντά μας, όσο και σε χιλιάδες άλλους σε όλη την Ελλάδα, μα και αμέτρητους ακόμα που έπεσαν στα πεδία των τίμιων μαχών ή που δεν ζουν πια... αλλά που όμως είναι εδώ μαζί μας και θα είναι για πάντα μαζί μας εις τους αιώνας των αιώνων!


Από εδώ απ' την ανταρτομάνα Ευρυτανία μαζί με τους παλιούς αντάρτες, χιλιάδες νεότεροι αγωνιστές που παρευρέθηκαν, κάποιοι εξ' αυτών ίσως και με διαφορετικές επιμέρους θεωρήσεις, θέλησαν να "αποκρυπτογραφήσουν τους παλιούς όρκους" διατρανώνοντας ότι ετούτος ο λαός δεν είπε ακόμη την τελευταία του λέξη και δεν θα πάψει να παλεύει ενάντια στους ξένους και ντόπιους αφεντάδες, ούτε θα διστάσει να ακολουθήσει και πάλι τον περήφανο επαναστατικό δρόμο για την αποτίναξη των αλυσίδων της σύγχρονης σκλαβιάς, για την ανεξαρτησία και την ανατροπή του σάπιου και γερασμένου συστήματος της αδικίας και της εκμετάλλευσης! Μέχρι να τσακιστεί ο ιμπεριαλισμός, ο φασισμός, οι πόλεμοι κι ο καπιταλισμός, ώσπου να χαράξει μια νέα ελπιδοφόρα μέρα με το λαό στην εξουσία για μια καινούργια χειραφετημένη κοινωνία δικαίου, αντάξια των θυσιών και των οραμάτων του λαού μας.

Βίντεο: δείτε τη βράβευση των Μαχητών του ΔΣΕ

Οι υψωμένες γροθιές σκέπασαν σαν ατσάλινο τείχος τον φεγγαρόλουστο ευρυτανικό ουρανό όταν η Αντάρτισσα του ΔΣΕ Κ. Μανιτάρα έστειλε το ακόλουθο μήνυμα : 

«Δεν είναι τούτο πάλεμα σε μαρμαρένια αλώνια, εκεί να στέκει ο Διγενής κι μπρος να στέκει ο χάρος. Εδώ σηκώνετ’ όλ’ η γη, με τους αποθαμένους και με τον ίδιο θάνατο πατάει τον θάνατό της. Και απάνω απάνω στα βουνά, κι απάνω στις κορφές τους, φωτάει με μιας ανάσταση, ξεσπάει αχός μεγάλος. Η Ελλάδα σέρνει τον χορό, ψηλά, με τους αντάρτες – χιλιάδες δίπλες ο χορός, χιλιάδες τα τραπέζια – κ ειν’ οι νεκροί στα ξάγναντα πρωτοπανηγυριώτες” (Άγγελος Σικελιανός)

Δόξα, τιμή και μνήμη των συμμαχητών και συμμαχητριών, των αθάνατων, ηρωικών νεκρών του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας. Σε όλους εκείνους που πάλεψαν και μέτρησαν με το μπόι τους τη γη.

Πρόσφεραν το πολυτιμότερο αγαθό της ίδιας τους της ζωής για να ζήσουν όλα τα παιδιά του κόσμου σε έναν κόσμο καλύτερο, δικαιότερο, χωρίς πολέμους και φτώχεια. Σε έναν κόσμο ανεξάρτητο και ελεύθερο, σε μια δίκαιη, ανθρώπινη κοινωνία, για να παύσει η εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο.

Φίλες και φίλοι, συντρόφισσες και σύντροφοι, είστε η χαρά, η ζωή και η ελπίδα του μέλλοντος, τα φλογερά νιάτα. Η ζωή σάς χρωστάει πάρα πολλά! Όμως συνειδητά και προμελετημένα, για τα δικά τους συμφέροντα, οι άνθρωποι σας τα αφαιρούν. Ο ποιητής λέει: “Κρατάς τον κόσμο στα δυο σου χέρια”.

Ε, εσείς κρατάτε τον κόσμο στα δυο σας χέρια και όλοι μαζί είστε οι κυρίαρχοι της Γης.

Σας εύχομαι από καρδιάς να είστε όλοι σας γεροί και να ψάχνετε πάντα επιτυχίες στη ζωή σας. Ζήτω το ΚΚΕ, ζήτω η καινούργια γενιά, ζήτω οι καινούργιοι κομμουνιστές μας». (Κατίνα Μανιτάρα)

Όσες περιγραφές και να κάνουμε δεν μπορούν να αποτυπώσουν τις στιγμές, τον παλμό, τα συναισθήματα...

Σας ευχαριστούμε αετοί του ΕΛΑΣ και του ΔΣΕ!

Εμπνεόμαστε - Διδασκόμαστε - Συνεχίζουμε... στο δρόμο του Δίκιου του Λαού!

"ΟΛΑ ΕΙΝΑΙ ΡΟΥΜΕΛΗ" - δείτε το  βίντεο που προβλήθηκε στο Κεφαλόβρυσο 
για την Κατάληψη του Καρπενησίου από το ΔΣΕ

ΥΓ1. Κείμενο/παρουσίαση: blog "Ευρυτάνας ιχνηλάτης" // Βίντεο: από 902.gr - Κατιούσα - Ευρυτανικά Νέα - Ράδιο Καρπενήσι // Φωτο: από 902.gr και "Ευρυτάνας ιχνηλάτης" . 

ΥΓ2. Επιλέξαμε και κάποιες ακόμη παραπομπές ώστε να δείτε και άλλα βίντεο σχετικά με τις εκδηλώσεις, αλλά και "παραλειπόμενα" από το Αντιιμπεριαλιστικό Διήμερο στην Ευρυτανία. 
Κάντε "κλικ" στις παρακάτω επισημάνσεις για να δείτε τα βίντεο:

"Πες στους γονιούς μου χαιρετίσματα
και πες τους πια για μένα μη νοιαστούν.
Τα νιάτα μου τα χάρισα
στολίσματα του Λαϊκού Στρατού..."
(Δώρης Άνθης-Ευρυτάνας ΕΛΑΣίτης και ποιητής που έπεσε στα Δεκεμβριανά)

Να ζήσει το Ανταρτικό!!!
Γεια σου Ανταρτομάνα Ευρυτανία!
Ψυχή βαθιά! 

Πέμπτη 11 Ιουλίου 2019

Ένα ξεχωριστό Αντάμωμα στην Ανταρτομάνα Ευρυτανία (το ποτάμι... γυρίζει πίσω)!

"...του ντουφεκιού μου τη βροντή κάν' την αστροπελέκι, για να λουφάξει ο τύραννος και να ξυπνήσει ο σκλάβος" (στίχοι από την "Προσευχή του Αντάρτη")
Στη θρυλική Ανταρτομάνα Ευρυτανία 
 ανταμώνουν, στις 12-14 Ιούλη, χιλιάδες ανυπότακτοι 
αντιιμπεριαλιστές νέοι και νέες απ' όλη την Ελλάδα!

Η ανταρτομάνα Ευρυτανία του Άρη, του Διαμαντή, του καπετάν Γιώτη, του Γεωργούλα Μπέικου, της Αλίκης Τσουκαλά, του Δώρη Άνθη, της Παναγιώτας Σταθοπούλου, του Κλέαρχου, του Παναγιώτη Μουκανάκη, των ηρώων της Νιάλας, των ΕΛΑΣιτώνΕΠΟΝιτών, Αετόπουλων, των Ανταρτών και Ανταρτισσών του αθάνατου ΔΣΕ, μα και των αμέτρητων αφανών και ανώνυμων λαϊκών αγωνιστών  - υποδέχεται  τούτες τις μέρες χιλιάδες αντιιμπεριαλιστές νέους και νέες (εν προκειμένω της ΚΝΕ, βλ. εδώ το πρόγραμμα), που φέτος δίνουν μαζικό παρόν στα δικά μας βουνίσια λημέρια, εδώ που κάποτε πρωτοπερπάτησε η λευτεριά, εδώ που πρωτοβρόντηξε το τιμημένο τουφέκι της ανταρτοσύνης βάζοντας φωτιά στο μπαρούτι των ονείρων ενός μάχιμου λαού που δεν δίστασε να σπάσει τον κλοιό! 


Λένε ότι το ποτάμι δεν γυρίζει πίσω! Κι όμως: ένα αλλιώτικο, ανθρώπινο ποτάμι, με φλογερές ανυπότακτες και απείθαρχες ψυχές, με τα ενθουσιώδη νιάτα του αγώνα και της ελπιδοφόρας προσδοκίας, γυρίζει πίσω! Επιστρέφει στη ιστορική του αφετηρία, την Ευρυτανία, εμπλουτισμένο με νέα, πλέον, παιδιά, εγγόνια και δισέγγονα εκείνων των αλησμόνητων μαχητών, με νέους αγωνιστές που εμπνέονται από τα μεγάλα οράματα των περήφανων/ταπεινών αυτής της χώρας! Ναι, ένα ορμητικό ποτάμι υψηλών ιδανικών γυρνά και πάλι σ' αυτό τον ηρωικό τόπο που κάποτε έγραψε χρυσές σελίδες στο βιβλίο των δίκαιων αγώνων του λαού μας, πρωτοστατώντας στην τιτάνια ένοπλη εξέγερση ενάντια σε ξένους κι εγχώριους τυράννους, για τη χιλιάκριβη τη λευτεριά, τη λαοκρατία και την επαναστατική ανατροπή του άθλιου συστήματος της εκμετάλλευσης και της αδικίας.


Έτσι λοιπόν, μετά από πολλά-πολλά χρόνια, η Ανταρτομάνα θα αντικρίσει και πάλι την κόκκινη σημαία να κυματίζει ψηλά, σιμά στα έλατα και τις άπαρτες αετοκορφές, προσμένοντας τη σύγχρονη προμηθεϊκή υπόσχεση: αυτή της κοινής και ενωτικής αγωνιστικής δράσης της σημερινής νεολαίας που δεν θα διστάσει να βαδίσει κι εκείνη με τη σειρά της στο φωτεινό μονοπάτι της ανειρήνευτης πάλης ενάντια στον ληστρικό αμερικάνικο και ευρωπαϊκό ιμπεριαλισμό και τα ντόπια αστικά ανδρείκελα, μέχρι τη δικαίωση, έως την τελική νίκη που θα έχει σαν έπαθλο μια νέα χειραφετημένη κοινωνία ισότητας, πολιτισμού και δικαιοσύνης!

Κι αν υπάρχουν και επιμέρους διαφοροποιήσεις, προσεγγίσεις, εκτιμήσεις, ωστόσο κάθε προοδευτικός ελεύθερος άνθρωπος δεν μπορεί να μην αισθάνεται συγκίνηση και να μη νιώθει αληθινή χαρά για την τιμή που επιφυλάσσει στην Ευρυτανία μας τούτο το ξεχωριστό νεολαιίστικο Αντάμωμα Ιστορικής Μνήμης-Διδαχής-Συνέχειας...!


Η φωνή της αντίστασης -κόντρα στους σφαγείς της ανθρωπότητας, ενάντια στους ιμπεριαλιστικούς πολέμους των αφεντάδων, με στόχο την ενότητα και τη φιλία των λαών- ας αντηχήσει φέτος στο Καρπενήσι στεντόρεια κι αποφασιστικά: "Αλληλεγγύη στην πάλη των λαών, πόλεμο στον πόλεμο των ιμπερια-ληστών"! Ανεξάρτητη κι ελεύθερη Ελλάδα με το λαό αφέντη και νοικοκύρη στον τόπο του!

Και δεν μπορεί... Κάπου από εκεί ψηλά, από τους αιώνιους αιθέρες της ανυπάκουης Ρωμιοσύνης, οι αθάνατοι αετοί της Λαϊκής Αντίστασης, έστω και σαν άυλες πια μορφές, θα χαμογελούν καμαρώνοντας τα σύγχρονα νιάτα της Ελλάδας να αγγέλλουν... "κατακόκκινη τη νίκη πέρα ως πέρα" με... "τραγούδια, όπλα και σπαθιά"!
Γιατί  "η νέα γενιά έχει ιδανικά και δεν ξεπουλιέται ούτε προσκυνά"!

Καλή δύναμη - Ψυχή βαθιά!ΥΓ: Το παραπάνω κείμενο, αφιερώνεται στην άσβεστη μνήμη του Ευρυτάνα αγωνιστή Σ.Ι. που τέτοιες μέρες (Ιούλης 1945) δολοφονήθηκε από τους παρακρατικούς εγγλεζόδουλους μοναρχοφασίστες...


Δευτέρα 8 Ιουλίου 2019

Χαιρετίσματα στην εξουσία ;;;


Δύσκολη και σκληρή η ζήση των ορεσίβιων ηρώων της καθημερινής βιοπάλης, εκείνων των πρωταγωνιστών της αθέατης μάχης της ζωής που εξελίσσεται μακριά από το τουριστικό "lifestyle", χαμένης, στην καλύτερη των περιπτώσεων, στα "ψιλά γράμματα" κάποιου ταξιδιωτικού χάρτη.  

Εδώ οι άνθρωποι δοκιμάζουν σκληρά τις αντοχές τους. Ανέκαθεν έτσι συνέβαινε... προεκλογικά και μετεκλογικά! Οι λησμονημένοι ακρίτες στην ξεχασμένη ορεινή Ελλάδα, κρατάνε παλικαρίσια σε έναν όμορφο αν και σκληροτράχηλο τόπο που όμως τον αγαπούν αληθινά κι εξακολουθούν να μοχθούν σ' αυτόν, και ας τους εγκατέλειψε το... φιλεύσπλαχνο αστικό κράτος το οποίο ασφαλώς και δεν διαθέτει ουδεμία "κοινωνική συνείδηση", ούτε καν ένοχη, αφού - υπερσυγκεντρώνοντας μέσα σε ανθρωποκτόνες μπετουπόλεις δραστηριότητες, κεφάλαια και ανθρώπινο δυναμικό προς εκμετάλλευση και για χάρη βέβαια των μεγάλων οικονομικών συμφερόντων που υπηρετεί - κατόρθωσε να απονεκρώσει την επαρχία και ιδιαίτερα τις ορεινές "ασύμφορες ζώνες της άγονης γραμμής"! Σ' αυτές αντί για δρόμους, σχολεία, ιατρικές υπηρεσίες και στήριξη των μικρών παραγωγών, επιφυλάσσει... ανεμογεννήτριες και περιβαλλοντική καταστροφή μέχρι την τελική τους ερημοποίηση!

Όμως κάποιοι από εκείνους που χρόνια τώρα δρασκελίζουν μνήμες και βουνοκορφές επιμένοντας να βαστούν ζωντανό ετούτο τον τόπο, ξέρουν κι ας μην μιλούν, προς το παρόν, πολύ! 

Στη φωτογραφία μας, ένας άγνωστος συμπατριώτης των Αγράφων ανηφορίζει ευθυτενής τα γκρεμίδια μαζί με το κοπάδι του, στέλνοντας από ψηλά κι έναν απροσδιόριστο χαιρετισμό.

Χαιρετίσματα -άραγε- στην εξουσία ;;;
Τετάρτη 3 Ιουλίου 2019

Τα ηρωικά κορίτσια της ΕΠΟΝ με τ' όπλο στο χέρι! (ιστορικό ντοκουμέντο)

ΕΠΟΝίτισσες αντάρτισσες στο Καρπενήσι - Ιούνης 1944

Το Μάρτιο του 1944 συγκροτείται στα βουνά της Ελεύθερης Ελλάδας και συγκεκριμένα στη Βίνιανη της ανταρτομάνας Ευρυτανίας η θρυλική "Κυβέρνηση του Βουνού" (ΠΕΕΑ - Πολιτική Επιτροπή Εθνικής Απελευθέρωσης - βλ. αφιέρωμα "Ευρυτάνα ιχνηλάτη")
Τα φλογερά νιάτα της Αντίστασης του Λαού μας, δίνουν το παρόν στην ένοπλη λαϊκή εξέγερση για τη Λευτεριά και τη Λαοκρατία. Τα δε κορίτσια της ΕΠΟΝ πρωτοπόρα και μαχητικά στέκονται ισάξια και χωρίς διακρίσεις στην πρώτη γραμμή του μεγαλειώδους Αγώνα!
Μέσα από το παρακάτω πολύτιμο ντοκουμέντο (το έγγραφο το ιχνηλατήσαμε από τα ΑΣΚΙ, ενώ τη φωτογραφία από το  "Ρ" ), διατρανώνεται  η επαναστατική ψυχοσύνθεση και ο πρωτόγνωρος ενθουσιασμός που χαρακτήριζε εκείνη την αθάνατη γενιά των υψηλών ιδανικών, όταν τα ηρωικά κοριτσόπουλα της ΕΠΟΝ όλης της Στερεάς Ελλάδας ζητούν επισήμως από την Αντιστασιακή Λαϊκή Κυβέρνηση να αυξηθεί ο αριθμός των ένοπλων ανταρτισσών με τη δημιουργία επιπλέον Κοριτσίστικων Ανταρτομάδων σε όλα τα συντάγματα του ΕΛΑΣ ώστε να μη λείψει καμία από τον πόλεμο κατά του φασισμού δίπλα στους συναγωνιστές τους!
Αυτός ήταν τότε ο αγωνιζόμενος Λαός, αυτά και τα άξια Παιδιά του! 

Ιδού το ντοκουμέντο (κατά την αντιγραφή διατηρήθηκε η ορθογραφία του πρωτοτύπου):

==================== 
Χαιρετηστήριο στην Π.Ε.Ε.Α 
της σύσκεψης κοριτσίστικων στελεχών Ε.Π.Ο.Ν Στερεάς Ελλάδας.-

---- . . . ----

Μέσα απ' την ανταριασμένη καρδιά όλων των κοριτσιών, που πήραν μέρος στην Α' Επονιτισών της Στερεάς, στέλνουμε ένα θερμό χαιρετισμό σε σας, που σαν στοργική μάνα μάς παραστέκεστε στα πρώτα μας βήματα, μάς δίνετε ίσα πολιτικά δικαιώματα, ίσες αποδοχές για την ίδια δουλειά, δώσατε εντολή να δημιουργηθεί η 1η κοριτσίστικη διμοιρία που θα πολεμήσει για πρώτη φορά συγκροτημένα δίπλα στους συναγωνιστές μας. Μ' αυτό τον τρόπο ικανοποιούνται πόθοι και διεκδικήσεις πολλών χρόνων.

Αισθανόμαστε βαρειά την ευθύνη και τα καθήκοντα, που μας δημιουργεί η σημερινή κατάσταση...

Δε φτάνουν μόνο 30 αντάρτισες της ΧΙΙΙ μεραρχίας. Στο γενικό σάλπισμα της τελευταίας στιγμής "ΣΤ΄' ΑΡΜΑΤΑ" θέλουμε όλες ν' απαντήσουμε με το παρών, όλες να πολεμήσουμε και με τ' όπλο στο χέρι, για την γρήγορη λεφτεριά μας, για ένα καλλίτερο χαρούμενο μέλλον.-

Σας παρακαλούμε να μας νοιώστε όπως τόσες φορές και να μας δώσετε αυτή την δυνατότητα. 

Διάταγμα σχετικά με την δημιουργία κοριτσίστικων ανταρτομάδων σ' όλα τα συντάγματα, κι αμέριστη συμμετοχή κι εκγύμναση των κοριτσιών στον εφεδρικό θα βοηθούσε πολύ.-

Και το αίμα της καρδιάς μας να δώσουμε, για την εθνική μας κυβέρνηση, για το στρατό μας, για την λεφτεριά και την Λαοκρατία.-

Το Προεδρείο της Σύσκεψης.

Δευτέρα 1 Ιουλίου 2019

ΣΩΣΤΕ Τ' ΑΓΡΑΦΑ *

* Είναι η συνέχεια από... ΕΔΩ!

Αντιστεκόμαστε μαζικά, ενωτικά και με ψυχή βαθιά!

(από το blog "Ευρυτάνας ιχνηλάτης")