Τρίτη 16 Ιουλίου 2019

Για εσάς... αετοί του ΕΛΑΣ και του ΔΣΕ !


"Το Καρπενήσι λεύτερο και ο λαός γιορτάζει..."

(ΑΦΙΕΡΩΜΑ-"ρεπορτάζ" από τον "Ευρυτάνα ιχνηλάτη")

Έγραψε ιστορία τo Αντιιμπεριαλιστικό Αντάμωμα που πραγματοποιήθηκε στην Ανταρτομάνα Ευρυτανία η οποία βίωσε μοναδικές ξεχωριστές στιγμές, βγαλμένες θαρρείς, από αλλοτινούς καιρούς...


Καταιγιστικές οι εντυπώσεις, αποτυπώθηκαν έντονα στα μάτια, την ψυχή και το νου και θα συνοδεύουν για πολλά χρόνια όσους τις έζησαν! 

Θα μείνουν ανεξίτηλες στις μνήμες :

*Η εικόνα της κεντρικής πλατείας του Καρπενησίου και των γύρω δρόμων, κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης του ΚΚΕ (βλ. εδώ) - κατάμεστων από ένα τεράστιο πλήθος με ενθουσιώδεις νέους και νέες που με συνθήματα, τραγούδια και χιλιάδες κόκκινες σημαίες έδωσαν στην πόλη ένα πρωτοφανή δυναμικό παλμό, κάτω από το επιβλητικό Βελούχι και δίπλα από τα πορτρέτα του Άρη, του Διαμαντή, του Γιώτη, του Μπελή και άλλων καπεταναίων της Λαϊκής Αντίστασης!



*Η εικόνα της οδού Αθανασίου Καρπενησιώτη όταν το "κόκκινο ποτάμι" κατηφόριζε προς το Κεφαλόβρυσο με τραγούδια και αντάρτικους παιάνες!

Βίντεο: κάντε "κλικ" για να δείτε την  πορεία της νεολαίας από το Καρπενήσι στο Κεφαλόβρυσο



Εικόνες οπωσδήποτε συγκλονιστικές που το Ιστορικό Καρπενήσι είχε ν' αντικρίσει πολλές δεκαετίες, ίσως από τον καιρό της απελευθέρωσής του, από τότε που η Ευρυτανία ήταν το απόρθητο κάστρο της Ανταρτοσύνης και η θρυλική πρωτεύουσα της Ελεύθερης Ελλάδας!

*Οι μαζικές πεζοπορίες των νέων παιδιών στα αντάρτικα μονοπάτια και στο λόφο του Άη Δημήτρη, εκεί όπου βρόνταγε τ' αντάρτικο τουφέκι της λευτεριάς, ώστε να γνωρίσουν από κοντά τον τόπο και να ακούσουν και να μάθουν σχετικά με τα γεγονότα της μάχης του Καρπενησιού.


*Υπέροχη και η εικόνα της παιδικής κατασκήνωσης με τους πιο μικρούς φίλους μας να "κλέβουν την παράσταση" με ποικίλες χρήσιμες δραστηριότητες, διαγωνισμούς, τραγούδια, κέφι, παιχνίδι αλλά και ουσιαστική συμμετοχή στα δρώμενα! 


*Το απίστευτο γλέντι της νεολαίας στο πάνδροσο Κεφαλόβρυσο του Μάρκου Μπότσαρη, όπου χιλιάδες νέοι αλλά και μεγαλύτεροι χόρευαν αδερφωμένοι σαν μια μεγάλη παρέα: "το Καρπενήσι λεύτερο και ο λαός γιορτάζει... ο Γιώτης με το Διαμαντή μ’ όλα τα παλικάρια, σαρώνουνε το φασισμό και πιάσαν τους προδότες..." ή "τα οχυρά της Νάουσας δεν υπάρχουν πια, μπήκαν οι αντάρτες βάλανε φωτιά... κάψανε την τράπεζα κι όλα τα χαρτιά για να ξεχρεώσουν τη φτωχολογιά..." - κι αργότερα, κάτω από τους λεβέντικους ήχους του κλαρίνου, να χορεύουν ως τα ξημερώματα τον "Κατσαντώνη" και "εσείς μωρέ παιδιά κλεφτόπουλα...", υπενθυμίζοντας ότι "αντάρτης, κλέφτης, παλικάρι πάντα είναι ο ίδιος ο λαός..."!!!

Βίντεο: "Κάηκε το πελεκούδι" στους αντάρτικους χορούς!

Παρόν έδωσαν βέβαια και πολλοί Ευρυτάνες που είτε κατέβηκαν από το Καρπενήσι και τα χωριά για να συμμετάσχουν στις εκδηλώσεις είτε ήρθαν από την Αθήνα και άλλες πόλεις για τον ίδιο λόγο. Μαζί και ο δραστήριος Πολιτιστικός Σύλλογος Καρπενησίου που παρουσίασε παραδοσιακούς χορούς του τόπου μας!


Και εκεί πάνω στα ξάγναντα των αιώνιων κόκκινων αιθέρων, μυριάδες σύντροφοι πρωτοπανηγυριώτες, από το ΕΑΜ, τον ΕΛΑΣ, την ΕΠΟΝ, την ΟΠΛΑ και το ΔΣΕ έστηναν κι εκείνοι το δικό τους χορό της Ανταρτοσύνης, καμαρώνοντας από ψηλά τη νέα γενιά που δεν ξεπουλιέται ούτε προσκυνά!


*...και τόσες ακόμη θεατές και αθέατες εικόνες, που συν τω χρόνω θα αναδειχθούν ακόμη περισσότερο και θα αποτελέσουν μια ιδιαίτερη αγωνιστική παρακαταθήκη για τον τόπο μας και την ιστορία του.

*Αλλά εκείνο το γεγονός που πιστεύουμε ότι πραγματικά ξεχώρισε και αποτέλεσε την ΚΟΡΥΦΑΙΑ ΣΤΙΓΜΗ των εκδηλώσεων ήταν οι τιμητικές βραβεύσεις σε Αντάρτες και Αντάρτισσες του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας που είχαν πάρει μέρος στην κατάληψη του Καρπενησίου από το ΔΣΕ το 1949 !

Υποκλινόμαστε:

-Στην Ευρυτάνισσα αντάρτισσα Βασιλική Τσιαγκούδη από τη Λάσπη Ευρυτανίας (σημερινό Άγιο Νικόλαο), ανθυπολοχαγό της Σχολής Αξιωματικών και μαχήτρια της ΙΙ Μεραρχίας του ΔΣΕ με διοικητή το "Διαμαντή" (Γιάννη Αλεξάνδρου).

-Στον Ευρυτάνα Ηλία Πρίμπα επίσης από τη Λάσπη Ευρυτανίας. Ήταν στην Ι Μεραρχία του ΔΣΕ με διοικητή τον "καπετάν Γιώτη" (Χ. Φλωράκη).

-Στον Ηλία Καραγιάννη από την Ανάβρα (Γούρα) Αλμυρού. Ανθυπολοχαγός του ΔΣΕ, ήταν στο τμήμα της Σχολής Αξιωματικών του Κλιμακίου Γενικού Αρχηγείου Νοτίου Ελλάδας. Το τμήμα αυτό κατέλαβε τον λόφο του Αγ. Δημητρίου, κομβικό σημείο για την κατάληψη του Καρπενησίου.

-Στην Κατίνα Μανιτάρα από την Περίστα Ναυπακτίας. Επίσης ανθυπολοχαγός. Πολιτικός Επίτροπος του ΔΣΕ, ήταν στο τμήμα της Σχολής Αξιωματικών.

-Στον Βαγγέλη Μαλκογιώργο από τη Φθιώτιδα. Ανθυπολοχαγός του ΔΣΕ. Εκ μέρους του, το αναμνηστικό της ΚΝΕ παρέλαβε ο Θανάσης Παφίλης, διότι ένα θέμα υγείας δεν άφησε τον ίδιο να παρευρεθεί. Ήταν ένας από τους δεκάδες χιλιάδες που έδωσαν αυτές τις ηρωικές μάχες και είχε καταταχθεί εθελοντικά στον ΔΣΕ από τα 16 του χρόνια.

"Ούτε σε ξερονήσια ούτε σε φυλακές ποτέ τους δεν λυγίσανε οι κομμουνιστές!"

Αυτοί είναι οι αλύγιστοι Αετοί της Μαχόμενης Ρωμιοσύνης, οι περήφανοι αγωνιστές του ταξικού Επαναστατικού Κινήματος της πατρίδας μας, οι ηφαιστιακές προσωπικότητες που με τη στάση ζωής τους απέδειξαν ότι... "κάθε άνθρωπος που αλύγιστος τον αψηφά το γύπα, σαν Προμηθέας είναι κι αυτός, μ’ όποιο όνομα "!

Και με εκείνη τη συγκινητική σεμνότητα που μόνο οι γνήσιοι λαϊκοί αγωνιστές διαθέτουν, με μάτια που έλαμπαν, με το κορμί λεβέντικο να αντιστέκεται ακόμη και στο χρόνο, και με ψυχή σαν του Λαϊκού Στρατού, ατένιζαν με βλέμματα χαράς και θαυμασμού χιλιάδες νεότερους ανθρώπους να τους χειροκροτούν ΟΡΘΙΟΙ και να βροντοφωνάζουν ασταμάτητα ενθουσιώδη επαναστατικά συνθήματα αποτίοντας ύψιστη Τιμή τόσο στους ίδιους τους αντάρτες που βρίσκονταν εκεί κοντά μας, όσο και σε χιλιάδες άλλους σε όλη την Ελλάδα, μα και αμέτρητους ακόμα που έπεσαν στα πεδία των τίμιων μαχών ή που δεν ζουν πια... αλλά που όμως είναι εδώ μαζί μας και θα είναι για πάντα μαζί μας εις τους αιώνας των αιώνων!


Από εδώ απ' την ανταρτομάνα Ευρυτανία μαζί με τους παλιούς αντάρτες, χιλιάδες νεότεροι αγωνιστές που παρευρέθηκαν, κάποιοι εξ' αυτών ίσως και με διαφορετικές επιμέρους θεωρήσεις, θέλησαν να "αποκρυπτογραφήσουν τους παλιούς όρκους" διατρανώνοντας ότι ετούτος ο λαός δεν είπε ακόμη την τελευταία του λέξη και δεν θα πάψει να παλεύει ενάντια στους ξένους και ντόπιους αφεντάδες, ούτε θα διστάσει να ακολουθήσει και πάλι τον περήφανο επαναστατικό δρόμο για την αποτίναξη των αλυσίδων της σύγχρονης σκλαβιάς, για την ανεξαρτησία και την ανατροπή του σάπιου και γερασμένου συστήματος της αδικίας και της εκμετάλλευσης! Μέχρι να τσακιστεί ο ιμπεριαλισμός, ο φασισμός, οι πόλεμοι κι ο καπιταλισμός, ώσπου να χαράξει μια νέα ελπιδοφόρα μέρα με το λαό στην εξουσία για μια καινούργια χειραφετημένη κοινωνία δικαίου, αντάξια των θυσιών και των οραμάτων του λαού μας.

Βίντεο: δείτε τη βράβευση των Μαχητών του ΔΣΕ

Οι υψωμένες γροθιές σκέπασαν σαν ατσάλινο τείχος τον φεγγαρόλουστο ευρυτανικό ουρανό όταν η Αντάρτισσα του ΔΣΕ Κ. Μανιτάρα έστειλε το ακόλουθο μήνυμα : 

«Δεν είναι τούτο πάλεμα σε μαρμαρένια αλώνια, εκεί να στέκει ο Διγενής κι μπρος να στέκει ο χάρος. Εδώ σηκώνετ’ όλ’ η γη, με τους αποθαμένους και με τον ίδιο θάνατο πατάει τον θάνατό της. Και απάνω απάνω στα βουνά, κι απάνω στις κορφές τους, φωτάει με μιας ανάσταση, ξεσπάει αχός μεγάλος. Η Ελλάδα σέρνει τον χορό, ψηλά, με τους αντάρτες – χιλιάδες δίπλες ο χορός, χιλιάδες τα τραπέζια – κ ειν’ οι νεκροί στα ξάγναντα πρωτοπανηγυριώτες” (Άγγελος Σικελιανός)

Δόξα, τιμή και μνήμη των συμμαχητών και συμμαχητριών, των αθάνατων, ηρωικών νεκρών του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας. Σε όλους εκείνους που πάλεψαν και μέτρησαν με το μπόι τους τη γη.

Πρόσφεραν το πολυτιμότερο αγαθό της ίδιας τους της ζωής για να ζήσουν όλα τα παιδιά του κόσμου σε έναν κόσμο καλύτερο, δικαιότερο, χωρίς πολέμους και φτώχεια. Σε έναν κόσμο ανεξάρτητο και ελεύθερο, σε μια δίκαιη, ανθρώπινη κοινωνία, για να παύσει η εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο.

Φίλες και φίλοι, συντρόφισσες και σύντροφοι, είστε η χαρά, η ζωή και η ελπίδα του μέλλοντος, τα φλογερά νιάτα. Η ζωή σάς χρωστάει πάρα πολλά! Όμως συνειδητά και προμελετημένα, για τα δικά τους συμφέροντα, οι άνθρωποι σας τα αφαιρούν. Ο ποιητής λέει: “Κρατάς τον κόσμο στα δυο σου χέρια”.

Ε, εσείς κρατάτε τον κόσμο στα δυο σας χέρια και όλοι μαζί είστε οι κυρίαρχοι της Γης.

Σας εύχομαι από καρδιάς να είστε όλοι σας γεροί και να ψάχνετε πάντα επιτυχίες στη ζωή σας. Ζήτω το ΚΚΕ, ζήτω η καινούργια γενιά, ζήτω οι καινούργιοι κομμουνιστές μας». (Κατίνα Μανιτάρα)

Όσες περιγραφές και να κάνουμε δεν μπορούν να αποτυπώσουν τις στιγμές, τον παλμό, τα συναισθήματα...

Σας ευχαριστούμε αετοί του ΕΛΑΣ και του ΔΣΕ!

Εμπνεόμαστε - Διδασκόμαστε - Συνεχίζουμε... στο δρόμο του Δίκιου του Λαού!

"ΟΛΑ ΕΙΝΑΙ ΡΟΥΜΕΛΗ" - δείτε το  βίντεο που προβλήθηκε στο Κεφαλόβρυσο 
για την Κατάληψη του Καρπενησίου από το ΔΣΕ

ΥΓ1. Κείμενο/παρουσίαση: blog "Ευρυτάνας ιχνηλάτης" // Βίντεο: από 902.gr - Κατιούσα - Ευρυτανικά Νέα - Ράδιο Καρπενήσι // Φωτο: από 902.gr και "Ευρυτάνας ιχνηλάτης" . 

ΥΓ2. Επιλέξαμε και κάποιες ακόμη παραπομπές ώστε να δείτε και άλλα βίντεο σχετικά με τις εκδηλώσεις, αλλά και "παραλειπόμενα" από το Αντιιμπεριαλιστικό Διήμερο στην Ευρυτανία. 
Κάντε "κλικ" στις παρακάτω επισημάνσεις για να δείτε τα βίντεο:

"Πες στους γονιούς μου χαιρετίσματα
και πες τους πια για μένα μη νοιαστούν.
Τα νιάτα μου τα χάρισα
στολίσματα του Λαϊκού Στρατού..."
(Δώρης Άνθης-Ευρυτάνας ΕΛΑΣίτης και ποιητής που έπεσε στα Δεκεμβριανά)

Να ζήσει το Ανταρτικό!!!
Γεια σου Ανταρτομάνα Ευρυτανία!
Ψυχή βαθιά! 

20 σχόλια:

ΕΥΡΥΤΑΝΑΣ ΙΧΝΗΛΑΤΗΣ είπε...


Αν θέλετε να διαβάσετε ένα παλαιότερο εκτενές αφιέρωμα για την Κατάληψη του Καρπενησίου από τον Δημοκρατικό Στρατό Ελλάδας κάντε "κλικ" στην υπογραφή "blog Ευρυτάνας ιχνηλάτης" στο τέλος της ανάρτησης...

kapetandiamantis είπε...

ΜΕΓΑΛΕΙΟ!!!!
ΔΟΞΑ ΚΑΙ ΤΙΜΗ ΣΤΟΥΣ ΗΡΩΕΣ ΤΟΥ ΛΑΟΥ
ΣΕ ΑΥΤΟΥΣ ΠΟΥ ΦΥΓΑΝ ΚΑΙ ΣΕ ΑΥΤΟΥΣ ΠΟΥ ΜΕΝΟΥΝ.

PHOTO ΤΙΤΛΟΙ είπε...

Τις άξιζε αυτές τις εικόνες και αυτή την εμπειρία η Ευρυτανία.
και ο νοών νοείτω!

Aris είπε...

Απαντηση σε εκεινους που νομισαν οτι μπορεσαν να θαψουν στο λαγουμι της ληθης τα πιο μεγαλα κατορθωματα αυτου του λαου.
Ο κυκλος της ιστοριας δεν εκλεισε και τις καινουργιες εποποιιες θα τις γραψει και παλι ο λαος.!!

Γάντζος είπε...

Τιμή και δόξα στο ΚΚΕ που κρατάει ψηλά την σημαία του αγώνα που δεν ξεχνάει τιμά τους ζευγαδες που φύγανε και ρίχνει λίπασμα στην σπορά που έρχεται

faros είπε...

Πέρασαν τα χρόνια ... να μην είμαστε κι εμείς κάπου εκεί ...

Τυχεροί αυτοί που παραβρέθηκαν.

Εδώ που τα λέμε, ΜΟΝΟ το ΚΚΕ μπορεί και δικαιούται να πραγματοποιεί τέτοιες ΓΙΟΡΤΕΣ!

Κική Κωνσταντίνου είπε...

καλημερα Ευρυτανα μου
εννοειτε πως ξερουμε και θυμομαστε και τιμαμε

Angelo De Amor είπε...

Σα να ήμασταν εκεί. Συγχαρητήρια στο ρεπορτάζ και το κείμενο Ιχνηλάτη!
Είναι εντυπωσιακή η συμμετοχή στο Διήμερο! Είναι η απάντηση σε όσους θέλουν να σβήσουν την ιστορία αυτό του τόπου. Είναι στο χέρι μας να μεταλαμπαδεύσουμε κόντρα στον καιρό και στο σύστημα αυτή τη λαμπρή ιστορία στη νέα γενιά. Ιστορία που πρέπει να αποτελεί εφαλτήριο για νέους αγώνες ενάντια στο ίδιο το σύστημα που παράγει χούντες-πολέμους-φασισμό! Για ένα νέο κόσμο, για τον Σοσιαλισμό!



Φυσιολάτρης! είπε...

"Tα μαύρα τα μαλλιά μας κι αν ασπρίσαν δεν μας τρομάζει η βαρυχειμωνιά"......υποκλίνομαι και εγώ με σεβασμό και με θαυμασμό στις μαχήτριες και στους μαχητές του ηρωικού Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδος!!!!!!!Οχι μόνο για την ιστορία τους αλλά και για τη στάση που κρατάνε στο σήμερα!!!!Παρά τα χρόνια τους παραμένουν αετοί και όρθιοι στις αγωνιστικές επάλξεις......και με το παράδειγμα τους μας διδάσκουν πως τελικά στη ζωή αυτό που μετράει περισσότερο είναι τι πρόσφερες για να γίνει αυτός ο κόσμος καλύτερος!!!!!!!!Με την ΚΝΕ έχω πολλές βασικές συμφωνίες αλλά και ορισμένες διαφωνίες.......αναγνωρίζω όμως τους αγώνες τους και τους αξίζουν συγχαρητήρια για την πρωτοβουλία που πήραν να διοργανώσουν ειδικά στο Καρπενήσι αυτή την ανεπανάληπτη γιορτή αντίστασης και μνήμης!!!!!!!!!!!!

NS είπε...

Ήταν μια ξεχωριστή πρωτοβουλία, μια εκδήλωση πρωτόγνωρη για τα δεδομένα της Ευρυτανίας από όλες τις απόψεις (οργάνωση, μαζικότητα, ηλικιακή σύνθεση, περιεχόμενο) που θα συζητιέται για πολλά χρόνια.

Με μεγάλο σεβασμό προς τον τόπο που ανταπόδωσε με θερμή φιλοξενία.

Αξίζει να δει κανείς όλα τα βίντεο που υπάρχουν, με ξεχωριστό το ντοκιμαντέρ που προβλήθηκε στην κατασκήνωση

Και φυσικά η ομιλία του Δημήτρη Κουτσούμπα που αποκόμισε θετικά σχόλια από τους ευρυτάνες.

Η συγκέντρωση στην πλατεία μπορεί και να ήταν η μεγαλύτερη που έχει γίνει από την απελευθέρωση και μετά.

Πολλα συγχαρητήρια στο ιστολόγιο όχι μόνο γιατί πρόβαλλε την εκδήλωση αλλά κυρίως γιατί έχει κάνει μια φανταστική δουλειά υποδομής εδώ και πάρα πολλά χρόνια για να διασωθεί η ιστορική μνήμη και να αναδειχθεί η φυσική ομορφιά του τόπου μας

Giannis Pit. είπε...

Συγκλονιστικό!
σε κάθε του εικόνα, σε κάθε του λέξη.

doctor είπε...

ΣΥΓΚΙΝΗΣΗ,ΔΕΟΣ ΚΑΙ ΒΑΘΥΣ ΣΕΒΑΣΜΟΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΝΙΚΗΤΟΥΣ ΤΟΥ ΕΛΑΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΔΣΕ! ΕΥΓΕ ΚΑΙ ΣΕ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΥΠΕΡΟΧΗ ΝΕΟΛΑΙΑ ΠΟΥ ΕΜΦΟΡΕΙΤΑΙ ΑΠΟ ΙΔΑΝΙΚΑ ΚΑΙ ΑΞΙΕΣ ΚΑΙ ΚΥΟΦΟΡΕΙ ΤΗΝ ΕΛΠΙΔΑ ΓΙΑ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΤΟΥ ΤΟΠΟΥ ΜΑΣ. ΕΥΓΕ ΚΑΙ ΣΤΟ BLOG ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΗ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ. ΜΠΡΑΒΟ, ΧΙΛΙΑ ΜΠΡΑΒΟ!!!!!

doctor είπε...

KAI KATI AKOMH ΦΙΛΤΑΤΕ ΙΧΝΝΗΛΑΤΗ..
TA ΜΕΓΑΛΑ THΛΕΟΠΤΙΚΑ KANAΛΙΑ ΠΟΥ ΜΑΣ ΠΑΡΕΧΟΥΝ ΦΙΛΤΑΡΙΣΜΕΝΗ ΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗ, ΜΗΠΩΣ ΕΙΔΑΝ ΜΗΠΩΣ ΑΚΟΥΣΑΝ ΚΑΤΙ ΓΙΑ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΚΟΡΥΦΑΙΑ ΚΑΙ ΠΟΛΥΠΛΗΘΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΣΕ ΕΝΑΝ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΠΙΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟΥΣ ΤΟΠΟΥΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ; ΛΙΓΑ ΔΙΑΣΠΑΡΤΑ ΔΕΥΤΕΡΟΛΕΠΤΑ ΣΤΗΝ ΚΡΑΤΙΚΗ ΗΤΑΝ ΑΡΚΕΤΑ ΓΙΑ ΤΟ ΑΛΛΟΘΙ ΤΟΥΣ, ΓΙΑ "ΤΟ ΞΕΚΑΡΦΩΜΑ" ΠΟΥ ΛΕΝΕ ΚΑΙ ΟΙ ΠΙΟ ΝΕΟΙ ! ΕΞΑΛΛΟΥ ΕΙΧΑΝ ΝΑ ΠΡΟΒΑΛΛΟΥΝ ΣΠΟΥΔΑΙΑ ΣΗΡΙΑΛ ΔΙΑΠΑΙΔΑΓΩΓΗΣΗΣ ΤΟΥ ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΟΥ ΚΟΙΝΟΥ.

Μαρία Κανελλάκη είπε...

Ρίγος για τις μορφές των αγωνιστών που τιμούν με την παρουσία τους τέτοιες εκδηλώσεις, αλλά και με τη δυναμική των νέων παιδιών που σηκώνουν στα χέρια τους τη σημαία και τα ιδανικά μιας ένδοξης γενιάς.
Συγχαρητήρια για το πλήρες φωτορεπορτάζ Ευρυτάνα!

Ντένης Κοντρίνης είπε...

Αγαπητέ φίλε καλησπέρα από την μακρυνή ξενητιά μου. Συγχαρητήρια σε όλους σας για την μεγαλειώδη αυτή εκδήλωση.Πολύ θα ήθελα να ήμουν εκεί αλλά έστω και νοερά ήμουν κοντά σας. Ένα μεγάλο "Μπράβο" από μένα.

Unknown είπε...

Είναι δύσκολο να περιγράψει κανείς όλα τα συναισθήματα που σαρώνουν την καρδιά σου διαβάζοντας και βλέποντας τις εικόνες στο άρθρο του Ευρυτάνα!!!Πόσο μάλλον αν είσαι από τους τυχερούς και έζησες το διήμερο από κοντά!! Ο παλμός ,το πάθος και η συγκίνηση πέρασαν μέσα από την οθόνη του ψυχρού υπολογιστή..και για πολλά χρόνια θα μας συντροφεύει στους αγώνες που το μέλλον μας καλεί.Είμαι σίγουρος ότι οι ψυχές τόσων αγωνιστών που έδωσαν την ζωή τους στον αγώνα ήταν και αυτές εκεί,συναντήθηκαν με τους συναγωνιστές και τις συναγωνίστριες που φώτισαν με την παρουσία τους την βραδιά στο Κεφαλόβρυσο και έστειλαν ξανά το μήνυμα του αγώνα στις νέες και τους νέους του ΚΚΕ.Είναι βέβαιο λοιπόν ότι κάποια στιγμή η σημαία του ΚΚΕ θα κυματίζει περήφανα στους πρόποδες από το Βελούχι ,έτσι ακριβώς όπως μας την δείχνεις στην φωτογραφία Ευρυτάνα....

ΒΑΣΙΛΗΣ ΛΑΠΠΑΣ είπε...

Όσο μακριά και να βρισκόμαστε, η σκέψη, ο νους και η καρδιά, αυτές τις μέρες ήταν στο Καρπενήσι. Ήταν στους νέους και νέες που απέδωσαν φόρο τιμής στους μεγάλους αγώνες του ΕΛΑΣ και του ΔΣΕ, στο Καρπενήσι, τη Ρούμελη και όλη την Ελλάδα. Τούτοι οι δεκαοχτάχρονοι και εικοσάχρονοι, τους οποίους το κυριάρχο σύστημα προορίζει για σύγχρονους δούλους, θα είναι οι πιο άξιοι συνεχιστές των αγώνων και των θυσιών των κομμουνιστών του 20ου αιων.

ΕΥΡΥΤΑΝΑΣ ΙΧΝΗΛΑΤΗΣ είπε...


Σας ευχαριστούμε για τις χιλιάδες επισκέψεις, για τις αναδημοσιεύσεις και βέβαια τα εξαιρετικά σας σχόλια.

Το πιο μεγάλο και θερμό ευχαριστώ στους αγέραστους τιτάνες του ΕΛΑΣ και του ΔΣΕ που διδάσκουν και εμπνέουν...

Για επίλογο χαρισμένο σε εσάς:


"Γεια σας λεβέντικα βουνά, φωλιές του Κατσαντώνη

Κάθε βουνό κι' ένας αητός κάθε βουνό κι ελπίδα

Κάθε κορφούλα σου ριξιά και κλέφτικο λημέρι. (...)

***

Χαρά σε σας βουνοκορφές, χαρά σε σας συντρόφια

Χαρά σε σας αδέρφια μας, κλέφτες καπεταναίοι,

Που με το λιανοτούφεκο και το βαρύ κανόνι

Λιανίζετε το φασισμό, την πίκρα και τον πόνο (...)

***

Γεια και χαρά σου Ρούμελη με τα πολλά λημέρια.

Τ' αντρειωμένα κράκουρα και τον χρυσόνε κάμπο (...)".

ΕΥΡΥΤΑΝΑΣ ΙΧΝΗΛΑΤΗΣ είπε...


Δείτε (επίσης) και εδώ:

http://www.katiousa.gr/politika/sto-karpenisi/

άγριο κυκλάμινο είπε...

φοβερές στιγμές για το Καρπενήσι! Η χαρά μου είναι απερίγραπτη με όσα διάβασα και είδα στα βίντεο και την ανάρτηση. Φίλοι της ΚΝΕ μπράβο σας που ξέρετε να τιμάτε την ιστορία και τους αγωνιστές και που με την πολιτισμένη συμπεριφορά σας προς τον τόπο που σας φιλοξένησε διδάσκετε ήθος.
Θα σας περιμένουμε ξανά για να σταθείτε δίπλα και στους αγώνες που θα διεξάγει ο λαός της ευρυτανίας για την υπεράσπιση των Αγράφων από τα αρπαχτικά.