Τετάρτη 25 Μαΐου 2022

Περήφανη απάντηση στο Καθεστώς από έναν Ευρυτάνα Μακρονησιώτη

Ξυλογραφία του Γ. Φαρσακίδη, 1949

Όταν ο αείμνηστος αντιστασιακός Ευρυτάνας αγωνιστής Γιώργος Σερετάκης (πολιτικός καθοδηγητής της Υποδειγματικής Ομάδας της ΕΠΟΝ στο Τάγμα Ευρυτανίας του ΕΛΑΣ) απαντούσε δημόσια μέσα από τις στήλες της εφημερίδας "Ριζοσπάστης" (2-3-1978) στις ελεεινές-προκλητικές δηλώσεις του τ. πρωθυπουργού Π. Κανελλόπουλου ο οποίος υπερασπίζονταν το κολαστήριο της Μακρονήσου, αυτό τον εφιαλτικό τόπο μαρτυρίου χιλιάδων αγωνιστών της Αντίστασης.

Η ανάρτησή μας με αφορμή την τραγική επέτειο των... "εγκαινίων" της Μακρονήσου (Μάιος 1947).

Ιδού :

-------------------------
-------------------------




Η Μακρόνησος

Αγαπητέ  «Ριζοσπάστη»

Στο περιοδικό «ΑΝΤΙ» δημοσιεύθηκε πρόσφατα συνέντευξη του κ. Π. Κανελλόπουλου στην οποία ανάμεσα στ' άλλα διαβάζουμε:

«Η Μακρόνησος λειτούργησε χωρίς να το γνωρίζω εγώ. Αλλά και εγώ να ήμουν στην κυβέρνηση θα είχα συμβάλει στην ίδρυσή της. Διότι όταν γίνεται ένας πόλεμος, και μάλιστα εσωτερικός, εμφύλιος πόλεμος και υπάρχουν ορισμένοι οι οποίοι δεν θέλουν να καταταγούν ή δεν θέλουν να πολεμήσουν θα τους αφήσετε επειδή δεν θέλουν να πολεμήσουν γιατί ανήκουν σε άλλη ιδεολογία ελεύθερους στο σπίτι τους και τους άλλους να σκοτώνονται;».

Σχετικά με το παραπάνω θάθελα να προσθέσω:

Όχι δεν θα τους αφήσουμε  «ελεύθερους στο σπίτι τους». Θα τους μαντρώσουμε σ' ένα ξερονήσι, θα τους σπάσουμε τα κόκκαλα, θα γεμίσουμε τις χαράδρες με τάφους, θα τους κάνουμε ν' απαρνηθούν τ' αδέρφια τους, τις μανάδες τους, τους πατεράδες τους, τούς συγγενείς και τους φίλους τους, τούς συναγωνιστές τους στην Εθνική Αντίσταση. Θα τους αναγκάσουμε να πουλήσουν τη συνείδησή τους στο διάβολο.

Για νάρθουν μερικοί αργότερα να μας πούνε: Η Μακρόνησος είναι η «εθνική κολυμπήθρα». Ο  «νέος Παρθενών» κλπ.

Ένας Μακρονησιώτης της ΣΦΑ
ΓΙΩΡΓΟΣ ΣΕΡΕΤΑΚΗΣ
Αλεξανδρείας 6, Ν. Φιλαδέλφεια


Παρασκευή 20 Μαΐου 2022

Μητέρα Ευρυτάνισσα Γη...

Ακούμε τους παλμούς σου μέσα από τούτο τον υδάτινο δίαυλο επικοινωνίας με την καρδιά σου.

Σε ευχαριστούμε για το ευεργετικό νάμα που μας προσφέρεις, σε ευγνωμονούμε για τη δροσιά που χαρίζεις στις αισθήσεις μας, για το χώρο που παραχωρείς στην αισθητική μας.

Γονατίζοντας στη λυτρωτική αγκαλιά σου, νιώσε, αγαπημένη Μητέρα Γη, ότι τα παιδιά σου είναι ακόμα δίπλα σου, εδώ, με αγάπη και σεβασμό.

Και δεν θα επιτρέψουν σε κανέναν ιερόσυλο, όσο ψηλά κι αν βρίσκεται, να λεηλατήσει τα Θεία Δώρα σου!


Δευτέρα 9 Μαΐου 2022

Για σένα Κατσαντώνη των Αγράφων...

Κ Α Τ Σ Α Ν Τ Ω Ν Η Σ
Σύμβολο περήφανης ανυποταξίας και απειθαρχίας απέναντι σε κάθε δυνάστη, απέναντι σε κάθε εκμεταλλευτή/εξουσιαστή, ξένο ή ντόπιο!
Στη φωτογραφία μας ο ανδριάντας του στ' Άγραφα.







Καταχνιαστήκαν τ' Άγραφα, κι' η Φούρκα συννεφιάζει, 
οι λόγγοι αναστενάζουνε κι' οι λαγκαδιές βογκάνε.
Και μια σπηλιά, κρυφοσπηλιά, πονετικά ρεκάζει:
-Τον Κατσαντώνη πιάσανε, στα σίδερα τον πάνε!

Πανάθεμά σε, λοιμική ! βλογιά, πανάθεμά σε !
Τους αντρειωμένους πελεκάς, τσακάς τα παλληκάρια... 
Αντώνη μου, ήσαν άρρωστος, σε βρήκαν να κοιμάσαι, 
αλλιώς η Φούρκα λιάπικα θα γιόμιζε κουφάρια!

{Παλιοί σπάνιοι στίχοι για τον Κατσαντώνη των Αγράφων. Από τον Γ. Αθάνα (1894-1987) "Τραγούδια των βουνών", σειρά πρώτη, εκδ. "Άλφα" Ι.Μ. Σκαζίκη, 1953}

blog "Ευρυτάνας ιχνηλάτης"


Πέμπτη 5 Μαΐου 2022

Αγριόγατα : η δική μας... τίγρη!


Αγριόγατα στον Τόρνο Ευρυτανίας 
 φωτο : Panos Paleos


Με τη γλαφυρή πένα του αείμνηστου Ευρυτάνα συγγραφέα Στέφανου Γρανίτσα (1880-1915) και μέσα από το εκπληκτικό έργο του που φέρει τίτλο "Τα άγρια και τα ήμερα του βουνού και του λόγγου", το οποίο σας συστήνουμε ανεπιφύλακτα, πάμε για να γνωρίσουμε ένα ακόμη "παράξενο" πλάσμα της πανίδας του τόπου μας. 

Ιδού :

***

 Α Γ Ρ Ι Ο Γ Α Τ Α


Επικηρύσσει η Κυβέρνησις τους ληστάς, αι χωρικοί τους λύκους και τους αετούς, και κανείς δεν εσκέφθη να επικηρύξη την τίγριν αυτήν του ελληνικού λόγγου. Αν τα πτηνά είναι χρήσιμα διά τα σπαρτά, τα οποία σώζουν από τα επιβλαβή έντομα, η αγριόγατα είναι ασφαλώς ο μεγαλύτερος εχθρός της ελλη­νικής γεωργίας. Ζη, ως επί το πλείστον, με πουλιά. Και όσα αφήνει αυτή τα ξεπαστρεύουν τα φίδια. Ευτυχώς ο Θεός ηθέλησε και έβαλεν εις εμπόλεμον κα­τάστασιν αυτά τα δύο κακοποιά πλάσματα του λόγγου.

Η φιδολογική τέχνη της αγριόγατας είναι θαύμα θαυμάτων πονηρίας. Άμα βλέπη φίδι του δίνει την ουράν της. Εκείνο παλεύει να την δαγκάση, και αφού τοιουτοτρόπως του απασχολήση την προσοχήν με την ουράν της, ορμά και το κτυπά με το νύχι της κατακέφαλα. Εάν το φίδι προφθάση και δεθή γύρω από το σώμα της η αγριόγατα είναι χαμένη. Αλλ’ έχει τόσην τέχνην, ώστε η μάχη θα απολήξη εις βάρος του φιδιού.

Βέβαιος όμως νικητής κατά του φιδιού είναι μόνον ο σκαντζόχοιρος. Πιάνει το άκρον της ουράς του φιδιού και αποσύρει αμέσως την μούρην του εις το ακαν­θώδες κάλυμμά του. Επειδή δε το φίδι, πιασμένον από την ουράν δεν ημπορεί να φύγη, στρέφει και κτυπά τον σκαντζόχοιρον ή μάλλον τ’ αγκάθια του.

Όσον δε πληγώνεται τόσον ερεθίζεται και εξακολου­θεί να κτυπά, μέχρις ότου επιτέλους κατακομματιασθή επάνω στα βελόνια του σκαντζοχοίρου.

Πιστεύω εις την ευφυίαν αυτήν του σκαντζόχοιρου, διότι η λαϊκή ζωολογία - εξ ονόματος της οποίας ομιλώ εις τα σημειώματα αυτά - διηγείται μεγαλύ­τερα τεχνάσματά του. Εις την ιδικήν του ιστορίαν, - είναι το μόνον ζώον, το, οποίον εξακο­λουθεί να φέρη ακόμη τον τίτλον του Ρήγα - ανέ­φερα το πώς ο σκατζόχοιρος κλέβει τα περιβόλια. Μαζεύει εις ένα μέρος, σταφύλια, αχλάδια, σύκα, κυ­λίεται επάνω των, ώστε να εμπηχθούν εις τα βελόνια του, και τοιουτοτρόπως μεταβάλλεται εις οπωροπωλείον. Κατά μίαν ποιητικήν παράδοσιν, την συγκομιδήν αυτήν την φέρει εις την ερωμένην του:

Φέρνει σταφύλι κόκκινο
κυδώνι μυρωδάτο
αχλάδι κατακίτρινο
ροδάκινο μοσχάτο.

Αλλ’ οι χωρικοί, οι οποίοι έπαυσαν πλέον να είναι ποιηταί, διηγούνται ότι ο κατ’ αυτόν τον τρόπον οπωροσκεπαζόμενος σκαντζόχοιρος δεν έχει ούτε ερωμέ­νην ούτε εις ποιητικάς δωρεάς καταγίνεται. Έχει μαζί του ένα σύντροφον, ο οποίος κρυμμένος παρα­πλεύρως του, συλλαμβάνει τα πουλιά, που ρίπτονται επάνω του διά τα σταφύλια και τα σύκα.

Επιστρέφω εις την αγριόγαταν. Η μόνη τέχνη της και το μόνον αγαθοποιόν έργον της είναι η φιδοφαγία. Αλλ’ υποθέτω, ότι κάποιος αταβισμός ενεργεί διά να μισούμεν περισσότερον τα φίδια από την αγριόγαταν. Εννοώ το πάθημα της Εύας. Λόγος άλλος διά να αποκλίνωμεν υπέρ της αγριόγατας δεν βλέπω να υπάρχη. Διότι και κανενός είδους καταστροφή δεν υπάρχει άγνωστος εις την μικράν αυτήν τίγριν. Κυ­νηγά τους λαγούς, τα πουλιά, τα ψάρια, ρημάζει τους ορνιθώνας και τα μελισσομάντρια - σκοτώνει τις μέ­λισσες - επί πλέον δε έχομεν εδώ ένα ατυχή χωρικόν κυριολεκτικώς πετσοκομμένον από τα νύχια της.

Πλάσμα πονηρότερον και κακουργότερον δεν υπο­θέτω να έπεσεν από τα χέρια του Θεού. Η λαϊκή γλώσσα έχει πρόχειρον την φράσιν «παραμονεύει σαν αγριόγατα». Το συνηθέστερον «παραμόνεμα» της αγριόγατας είναι το εξής: Μία αγριόγατα κυνηγά τον λαγόν. Η άλλη πιάνει το «καρτέρι» και εκεί λουφά­ζει, σχεδόν γίνεται ένα με το χώμα. Ο λαγός, όταν καταδιώκεται, είναι στραβός από τον φόβον του. Άμα λοιπόν πέση στο καρτέρι, σωτηρίαν δεν έχει. Τα νύ­χια της αγριόγατας θα γαντζωθούν στον λαιμόν του.

Τα πουλιά πάλιν τα καταδιώκει ως εξής: Πιάνει μίαν κορυφήν δένδρου και παρακολουθεί απ’ εκεί τας διευθύνσεις των. Επειδή κατά την άνοιξιν τα πουλιά πηγαινοέρχονται στα δένδρα φέροντα τροφήν στα μικρά των, εκ των κινήσεων αυτών ανακαλύπτει την φωλιάν των και, άμα σουρουπώση, αρχίζει την δενδροπεριοδείαν. Εάν γνωρίζετε τον εχθρόν αυτόν των πουλιών, ο εαρινός λόγγος την νύκτα θα σας φαίνεται ατελείωτον θέατρον δραμάτων μητρικής στοργής.

Όλαι εκείναι αι φωναί των πουλιών, τας οποίας ανύποπτος διαβάτης ημπορεί να υποθέση ως τραγού­δια, είναι κραυγαί βοηθείας. Εάν ζήτε εις την εξοχήν, δεν έχετε παρά να δοκιμάσετε ως εξής τα μαρτύρια των πουλιών: Να πάρετε μίαν γάταν και να την δέ­σετε εις ένα κήπον. Αμέσως θά την κυκλώσουν ως σύννεφα χιλιάδες πουλιών. Ένα να την ιδή, θα μαζεύση η φωνή του όλα τα πουλιά του χωριού. 

Όλον το κάτω μέρος του τόξου του πολυμυθικού «Γεφυριού του Μανώλη» είναι κατάστικτον από φωλιές πετροχελιδονιών. Εις το άκρον, γεφυριού υπάρχει ένα χάνι, όπου θ’ ακούσετε χιλιόρρυθμον την παράδοσιν του στοιχειωμένου γεφυριού. Είχα κοιμηθή εκεί προπέρυσι, αφού επί ώρας ήκουσα την παράδοσιν της εύμορφης Πρωτομαστόρισσας, η οποία εξυπνά την νύκτα «με τη ρόκκα της όπως της επήραν τον ίσκιο» και φωνάζει για τον άνδρα της. Κατά τα μεσάνυχτα η ως τάφος σιωπηλή ρεμματιά εγέμισεν από μίαν χιλιόστομον ακατάληπτον κραυγήν.

-Δεν είναι η Πρωτομαστόρισσα… μου είπεν ο Χατζής. Είναι η αγριόγατα. Έρχεται για τα πετροχελίδονα...

Ο Χατζής μου περιέγραψε ζωγραφικώτατα το πλάσμα αυτό της αγριότητος.

-Δύο μερών να είναι τα παιδιά της, μου είπεν, ενώ είναι ακόμη θεόστραβα, σηκώνουν τις τρίχες των άμα νοιώσουν άνθρωπον γύρω των και λες πως θα πηδήσουν επάνω σου· ο Θεός να φυλάη.

Ο σιωπηλός λόγγος στοιχειώνει τον Φεβρουάριον από τον ερωτικόν σάλαγον των αγριόγατων.

Δίχως άλλο, η νεραϊδολογική λαϊκή μυθολογία οφείλεται εις τους έρωτάς των, οι οποίοι γεμίζουν τα σπήλαια, τα δένδρα και τα ρέμματα με κραυγάς, εις το άκουσμα των οποίων είναι αδύνατον να μη σας έλθη ο νους εις διαβόλους και νεράιδες.

Μετά τας διαφόρους αυτάς διηγήσεις του Χατζή, τον συνεβούλευσα να τουφεκίζη άμα ακούη τα πετροχελίδονα να σκούζουν. Αλλ’ ο μπαρμπα-Κολιός την εποχήν εκείνην δεν ήτο εις ευχαριστοτέραν θέσιν των πετροχελιδονιών. Είχε τρία κορίτσια εύμορφα και εκατόν φυγοδίκους επιμένοντας διά της κουμπούρας να γίνουν γαμβροί του. Ήτο λοιπόν πάνοπλος αυτός και τα κορίτσια του, τα οποία είχεν εφοδιάσει με διά­φορα μαχαίρια, όπως μη «υφίσταται δικαιολογία περί βίας», καθώς έλεγεν. 

Άμα ήκουσα αυτά τα πράγματα, διέκοψα το κήρυγμα της ζωοφιλίας, διότι θα ωμοίαζα με εκείνον, ο οποίος επήγαινε να ανάψη το τσιμπούκι του από τα καιόμενα γένια του γείτονός του.


Κυριακή 1 Μαΐου 2022

Ευρυτανία : 1η Μάη



1η Μάη : η Μέρα του Ωραιότερου Λουλουδιού, του Κατακόκκινου Ανθού της Εργατικής Τάξης, του πιο πρωτοπόρου τμήματος της Κοινωνίας που μάχεται στην πρώτη γραμμή για το Δίκιο ολόκληρου του Λαού, μέχρι την ώρα που ο Αγωνιζόμενος Άνθρωπος θα νικήσει τελειωτικά τη βαρβαρότητα, εξαλείφοντας το σκοτάδι της Εκμετάλλευσης και της Αδικίας και φέρνοντας το φως της Ισότητας και της Κοινωνικής Δικαιοσύνης.

Παντού, σε ολόκληρο τον κόσμο, οι εργάτες, οι εργαζόμενοι, η νεολαία τιμούν το Άγιο Αίμα των Ηρώων της Εργατικής Τάξης.

Και μαζί, κάπου σε μια μικρή κουκίδα του χάρτη, εδώ στα ψηλά βουνά, αντάμωσαν και οι Ευρυτάνες για να αποτίσουν το δικό τους φόρο τιμής στους Αθάνατους του Σικάγο, της Καισαριανής, της Ανταρτοσύνης, των όπου γης αγωνιζόμενων...


Κι έτσι η πλατεία... με το νόημα που 'χει κάτι από τις φωτιές της ιστορίας, υποδέχθηκε ταξικά σωματεία και συλλογικότητες εργαζομένων και νεολαίας - εκείνους τους λίγους, μα τόσο πολλούς επί της ουσίας - που σε δύσκολους καιρούς και δίσεκτα χρόνια δεν λυγίζουν, δεν σκύβουν το κεφάλι, μα διαλέγουν το δρόμο της αντίστασης και της πάλης που νοηματοδοτεί την ανθρώπινη αξιοπρέπεια και την ελπίδα.


Δεκάδες αξιόλογοι άνθρωποι, νέοι και μεγαλύτεροι αγωνιστές, κόσμησαν με το λόγο και την παρουσία τους αυτή την εμβληματική ημέρα, στο Καρπενήσι!


Ταυτόχρονο βροντερό πρωτομαγιάτικο παρόν έδωσαν και τα περήφανα Άγραφα με την δική τους επιτυχή συγκέντρωση στη Βαλαώρα!

Παράλληλα δόθηκε και το στίγμα της ταξικής αλληλεγγύης με το ψήφισμα συμπαράστασης στους απεργούς εργάτες της cosco που εγκρίθηκε με έκδηλο ενθουσιασμό απ' όλους τους συγκεντρωμένους.


Στην ευρυτανική πρωτεύουσα πραγματοποιήθηκε και Συμβολική Πορεία, με παλμό και μαχητικά συνθήματα, από την πλατεία του Μάρκου Μπότσαρη μέχρι τον Ιστορικό Χώρο που στέγαζε κάποτε το θρυλικό Παιδαγωγικό Φροντιστήριο του ΕΑΜ.



Εκεί, σε συγκινητική ατμόσφαιρα, κατατέθηκαν λουλούδια και στεφάνι, εν μέσω τιμητικών συνθημάτων για την Εργατιά και την Αντίσταση.


Όπως είπε και ο Δημήτρης στην από καρδιάς ομιλία του :

«Ο Αύγουστος Σπάις θα φωνάξει πριν τον κρεμάσουν : "Θα έρθει κάποτε ο καιρός που η σιωπή του θανάτου μας θα είναι πιο δυνατή από τις φωνές μας που στραγγαλίζετε εδώ σήμερα"! 

Τα επόμενα χρόνια το 8ωρο κατοχυρώνεται…

Και το δέντρο της αληθινής λευτεριάς, της ελπίδας των εργατών όπου γης για μια καλύτερη ζωή, συνεχίζει να ποτίζεται αδιάκοπα με ποταμούς ιδρώτα και αίματος.

Τίμιος ιδρώτας, τίμιο αίμα.

Να ανθίζει βλαστούς, κάποτε να κατακαίγεται από την παγωνιά και τα πισωγυρίσματα  του καιρού, και της ιστορίας, μα να ξαναβγαίνει από το λήθαργο και να ξαναφουντώνει ασυγκράτητο, με νέους αγώνες...»


Υποσχόμαστε να συνεχίσουμε...
στα χνάρια τους...
στο δρόμο τους...
έως ότου...

V E N C E R E M O S