Από την Ευρυτάνισσα κυρά-Λένη
για τους αναγνώστες του blog "Ευρυτάνας ιχνηλάτης"
Στην Ευρυτανία από παλιά οι νοικοκυρές έφτιαχναν πολλές και διαφορετικές πίτες. Να ξέρετε, παιδιά μου, ότι τότε ήταν φτωχικά χρόνια και δεν υπήρχαν και πολλά κρέατα στη διατροφή μας. Άντε να τρώγαμε κρέας μια φορά το μήνα ή το πολύ-πολύ μία στο δεκαπενθήμερο. Αν κάποιος συγχωριανός μας πούλαγε καμιά γίδα, όσοι μπορούσαν αγόραζαν από κάνα κιλό. Κι αυτό διότι εκείνοι που διέθεταν κάποια λίγα αιγοπρόβατα, τα είχανε πιο πολύ για να συντηρούν με τα προιόντα τους την οικογένεια και όχι για να τα καταναλώνουν άσκοπα οι ίδιοι. Όσο για το ψάρι; κάπως σπάνιο ήταν κι αυτό... όταν τύχαινε να πάει κάποιος μέχρι το ποτάμι, κι αν βέβαια αυτό είχε ψάρια εκείνη την εποχή, ίσως να έφερνε καμιά πέστροφα ή κάποιο άλλο μικρό ψαράκι για καμιά τηγανιά! Βέβαια από κοτόπουλα, κουνελάκια και γαλακτοκομικά είχαμε αρκετά! Επίσης και από κηπευτικά, υπήρχαν σχεδόν τα πάντα, από τα δικά μας τα κηπάκια!
Οι πίτες που φτιάχναμε με κάθε λογιών χορταρικά είχαν όμως... την τιμητική τους! Και ήτανε αρκετές. Θα αναφέρω μερικές από αυτές: Σπανακόπιτες, τυρόπιτες, κολοκυθόπιτες, καλαμποκόπιτες (ζυμαρόπιτες), γαλατόπιτες, τραχανόπιτες και πιο σπάνια τα Χριστούγεννα καμιά κρεατόπιτα με χοιρινό κρέας και χυλοπίτες!
Η πιο συχνή και πεντανόστιμη πίτα ήταν η παραδοσιακή μας πρασόπιτα!
Γι' αυτό σας δίνω τη συνταγή ώστε να μάθετε να την φτιάχνετε και εσείς η νέα γενιά!
ΥΛΙΚΑ:
*Για την παρασκευή των φύλλων θέλουμε :
1/2 κιλό αλεύρι, λίγο λάδι σε ένα φλυτζανάκι του καφέ και λίγο αλατάκι.
**Για να φτιάξουμε τη γέμιση χρειαζόμαστε :
1,5 κιλό πράσα, δύο τουλάχιστον ματσάκια φρέσκα κρεμμυδάκια, 1/2 κιλό τυρί φέτα, 1/2 κιλό κλωτσοτύρι (αν δεν βρείτε, τότε βάλτε ανθότυρο), 3 αυγά, και ένα νεροπότηρο λάδι. Αν σε κάποιους αρέσουν κι άλλα μυρωδικά χόρτα (όπως για παράδειγμα σέσκουλο) μπορούν να προσθέσουν. Εγώ συνήθως δεν βάζω, προτιμώ την πιο παραδοσιακή συνταγή για την οποία αρκεί το άρωμα από το πράσο και το φρέσκο κρεμμυδάκι.
ΕΚΤΕΛΕΣΗ:
Καθαρίζουμε σχολαστικά τον πάγκο μας για να λάμπει από καθαριότητα.
Ζυμώνουμε ώστε η ζύμη να βγει μαλακή. Πάντα ζυμώνουμε με κρύο νερό. Αφήνουμε για λίγη ώρα τη ζύμη να "ξεκουραστεί" και μετά την κόβουμε κομματάκια-κομματάκια στο μέγεθος μπιφτεκιού!
Στη συνέχεια παίρνουμε τον ξύλινο πλάστη και ξεκινάμε να ανοίγουμε τα φύλλα.
Τα φύλλα είναι 7 στον αριθμό και λίγο χονδρούτσικα!
Πλένουμε με άφθονο νερό τα πράσα και τα κρεμμύδια. Κατόπιν τα ψιλο-κόβουμε και τα τοποθετούμε σε μια λεκανίτσα. Ρίχνουμε αρκετό αλατάκι και τα τρίβουμε πολύ καλά με τα χέρια μας. Τα αφήνουμε για 10 λεπτά...
Ύστερα τα ξε-πλένουμε με πολύ νερό μέσα στο σουρωτήρι. Τα στίβουμε πολύ καλά και τα βάζουμε σε μία λεκανίτσα.
Εδώ να πω ότι κάποιοι μπορούν, αν θέλουν, να ζεματίσουν τα πράσα και τα κρεμμύδια για την αψάδα.
Τρίβουμε με τα χέρια μας τα τυριά, κι αυτά επίσης, σε κάπως χονδρούτσικα κομματάκια.
Χτυπάμε τα αυγά και τα ρίχνωμε μέσα, όπως επίσης και το λάδι.
Αλάτι δεν θα βάλουμε τώρα, διότι περιέχει το τυρί. Τα ανακατεύουμε όλα μαζί πολύ καλά.
Στη συνέχεια, λαδώνουμε το ταψί μας και απλώνουμε μέσα σε αυτό το πρώτο φύλλο. Μετά το ραντίζουμε από άκρη σε άκρη με τη γέμιση που φτιάξαμε, κατόπιν απλώνουμε το επόμενο φύλλο στο οποίο επαναλαμβάνουμε ξανά το ίδιο, δηλαδή ραντίζουμε και πάλι, και συνεχίζουμε με αυτό τον τρόπο ώσπου να τελειώσουνε τα 7 φύλλα.
Αφού στρώσουμε και το τελευταίο φύλλο μας, κατόπιν κόβουμε την πίτα σε τετράγωνα κομμάτια ή "μπακλαβαδωτά"! Την αφήνουμε να ψηθεί στο φούρνο μας στους 180 βαθμούς, για μία περίπου ώρα.
Αν έχετε και γάστρα για να ψήνετε, τότε το αποτέλεσμα θα είναι απίστευτα πιο νόστιμο! Όπως και να 'χει, ενδιάμεσα πρέπει να προσέχουμε την πίτα για να μην μας αρπάξει. Όταν ροδίσει, τότε τη σκεπάζουμε με μια λαδόκολλα.
Αυτή είναι η παραδοσιακή μας ευρυτανική πρασόπιτα και... καλή σας όρεξη!!!
22 σχόλια:
Ο "Ευρυτάνας ιχνηλάτης" δεν φημίζεται για τις μαγειρικές του γνώσεις (χα,χα)
Όμως παραχωρούμε τον χώρο στην αγαπημένη μας κυρά-Λένη για μια γευστική παραδοσιακή συνταγή του τόπου μας.
Σε ευχαριστούμε εγκάρδια κυρά-Λένη μας!
Γεια σου κυρά Λένη μας με τις ωραίες παραδοσιακές συνταγές σου. Πάντως αν κρίνω και από τις λιγουρευτικές φωτογραφίες η πρασόπιτα σου είναι όλα τα λεφτά!!!! Καλό μήνα με υγεία.
Από τα χεράκια των γιαγιάδων και των μανάδων μας έχει άλλη νοστιμιά!
Πρωί πρωί διαβάζω το άρθρο της Κυρά Λένης και σκέφτομαι ότι άν είχα μια τέτοια πίτα μπροστά μου στην κυριολεξία θα την αφάνιζα!!Πέρα από την πλάκα η συγκεκριμένη πίτα έχει απίστευτη νοστιμιά....το χειροποίητο φύλλο και όλα τα υλικά που μας περιγράφει η κυρά Λένη συνθέτουν μια πανδαισία γεύσεων που δύσκολα μπορείνα την ξεχάσει κάποιος.Ευχαριστούμε για άλλη μια φορά κυρά Λένη!!!
Η συνταγή εξαιρετική σε γεύση, μέσα απο την απλότητα της, το φύλλο θέλει τεράστια μαστορια στο άνοιγμα αλλά και στο ψήσιμο... Τα παλαιά χρόνια οι γιαγιάδες τις κάνανε στον ξυλοφουρνο, κάτι οου έδινε έξτρα νοστιμιά
Τι ωραίο ξεκίνημα του μήνα, με λαχταριστή παραδοσιακή συνταγή απ' την κυρά Λένη την αρχόντισα. Αντιγράφω τη συνταγή κι ευχαριστώ πολύ!
Καλό μήνα Ευρυτάνα, με υγεία και ψυχική ανάταση!
Πωπωπωπω μιλάμε τώρα για γευστική πανδαισία Ευρυτάνα! Τι μας κάνεις απογευματιάτικα αγαπητέ φίλε.
Στην υγεία μας όλων.
Καλησπέρα.
Kυρα λενη που μενεις να σου ρθω για μια επισκεψη.!!
Τι μας κάνεις βρε Ιχνηλάτη!
Ξύνεις αναμνήσεις απ' τις χιλιάδες πίτες που έφτιαξε η μανούλα μου, όλες φυσικά με φύλλα ανοιγμένα στο πλαστήρι μας σε χρόνο μηδέν!, πίτες που γίνονταν όχι για συνοδευτικό άλλων φαγητών αλλά για κυρίως πιάτο!, που γέμιζαν την πεινασμένη μας κοιλιά γρήγορα και λιτά, πίτες που ήταν η αιτία να στεναχωρέσω και την πεθερά μου, που λόγω καταγωγής από Πελοπόννησο, δεν έβαζε 7-8 φύλλα αλλά μόνο πάνω και κάτω και τη γέμιση ανάμεσά τους. Την πίτα αυτή ονόμασα ειρωνικά "σάντουϊτς" αντί να ευχαριστήσω που τη βρήκα! Όμως το σχόλιό μου ήταν η αιτία στο εξής η πίτα πάντα να είναι ευρυτανικής τεχνοτροπίας και να έχει 7-8 φύλλα και ανάμεσά τους τη γέμιση. Καλή όρεξη λοιπόν σε όποιον φτιάχνει τέτοιες πίτες, και σε όποιον έχει την τύχη το ταίρι του να του προσφέρει μια πίτα ευρυτανίας!1
Πείνασα...
:-)
Ευχαριστούμε πολύ κυρά Λένη!
Καλό σας Μήνα, Φίλε μου.
Την γνωρίζω από την... γεύση, από τα χέρια της συμπεθέρας μας! Μιά, εδώ, στην Αστόρια της Ν.Υ.
και η άλλη, αδελφή, στο Κωρωπί, της Αττικής...
Τα προιόντα της Ελλάδος, όμως, έχουν όλη την γεύση, σημαντική διαφορά από τα εδώ, ιδίως οι πατάτες!!!!
Θα χαρώ,
μέσα στην ανυπόφορη μοναξιά μου,
να δω κι άλλες, παραδοσιακές.
Να είστε όλοι καλά.
"Αστοριανή"
Νέα Υόρκη
εκπληκτική συνταγή μεσ στην απλότητα της ,
απο μια γιαγια Ευρυτάνα όλα τα λεφτά.
Γιωργος Μπαλωμένος
είμαι σιγουρη πως ειναι υπεροχη
ευχαριστουμε πολυ
καλο μηνα
ΜΕΧΡΙ ΕΔΩ ΕΦΤΑΣΕ Η ΕΥΩΔΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΙΤΑ ΣΟΥ ΑΓΑΠΗΤΗ ΚΥΡΑ ΛΕΝΗ.
ΚΑΛΟ ΜΗΝΑ ΜΕ ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΝΑ ΠΡΟΣΕΧΕΙΣ.
Λατρεύω τα πράσα, οπότε και κλέβω τη συνταγή!
Ευχαριστώ.
Καλό μήνα εύχομαι!
Φέρε το ταψί όλο, όπως είναι.!!!!!!
Κι ό,τι που αγόρασα πράσα να φτιάξω. Θα δοκιμάσω, λοιπόν, με πολλές στρώσεις φύλλα. Το κλωτσοτύρι πρώτη φορά το ακούω. Είναι από τα μέρη σας;
Την στέλνω στην κατάλληλη ...
Και πάνω που αγόρασα πράσα να φτιάξω πίτα! Θα την κάνω λοιπόν με πολλά φύλλα. Στην Κρήτη δεν τρώγαμε πράσα "στα παλιά τα χρόνια". Τα ΄μαθα μεγάλη από στεριανούς, είστε αξεπέραστοι στις πίτες εξάλλου...
Κατερίνα δες εδώ:
http://e-trovato.blogspot.com/2011/04/blog-post_13.html
http://www.eliasmamalakis.gr/cheeses2.asp?perioxi=5
Δεν είναι το φαγητό μόνο.......πιο πολύ μοσχοβολάει το νοιάξιμο η φροντίδα και η παρουσία των γιαγιάδων που δεν παύουν να μας προσφέρουν........πολλά φιλιά κύρα Λένη μου καλές γιορτές!!!!!
Να είστε όλοι καλά, ευχαριστούμε για τις επισκέψεις και τα όμορφα σχόλια.
Τα διαβάσαμε στην κυρά Λένη και χάρηκε πολύ.
Την ευχαριστούμε με μια ζεστή αγκαλιά.
Δημοσίευση σχολίου