Τρίτη 11 Ιουλίου 2023

Ο Ξεσηκωμένος... Κατσαντώνης



"Κάτσε Αντώνη μ', κάτσε..." του έλεγε η μάνα του προσπαθώντας να τον αποτρέψει για να μη βγει "κλαρίτης" στα βουνά. 

Εκείνος όμως δεν την άκουσε και προτίμησε τον παράτολμο μα αδέσμευτο βίο στις αγραφιώτικες αετοκορφές, παρά μια ήσυχη βολεμένη "ζωούλα" χαραμισμένη στις προσταγές και τις βουλές των αφεντάδων.

Ας τον είπαν "Κατσαντώνη" λόγω της  παραίνεσης της πάντα σπαραξικάρδιας Ευρυτάνισσας μάνας που δεν παύει ποτέ να αγωνιά για την τύχη του σπλάχνου της. Αυτός επέλεξε να ζήσει ως... "Ξεσηκωμένος Αντώνης".

Έζησε "κόντρα" στις εξουσίες, αληπασαλίδικες και κοτζαμπασίδικες, πολεμώντας την αδικία, για την ατομική και συλλογική αξιοπρέπεια, για την υπερηφάνια του αιώνιου αδάμαστου Ανθρώπου!

Στον σύντομο βίο του χάρηκε τη λευτεριά, μα πλήρωσε σκληρά και το τίμημα της επιλογής του.

Άλλωστε στη ζωή πάντα διαλέγεις τους δρόμους που ξανοίγονται μπροστά σου.

Έτσι έκαμε κι ο Αντώνης Μακρυγιάννης, ο Κατσαντώνης των Αγράφων, ο ασυμβίβαστος επαναστάτης που δεν προσκύνησε ΠΟΤΕ κανέναν άρχοντα και για κανένα αντάλλαγμα.

Τα λαμπερά αρματολίκια και τα περιβόητα "καπάκια" δεν μπορούσαν να λειτουργήσουν ως "αντισταθμιστικά οφέλη" απέναντι στη χιλιάκριβη τη λευτεριά! Όχι τουλάχιστον όσον αφορούσε έναν Κατσαντώνη!

Έτσι κάπως γίνηκαν κι ας μην μας τα δίδαξαν στα σχολειά όπως έγιναν.

Όμως ήρθε η ανατρεπτική Ιστορία, η στοργική μητέρα όλων των ζορμπάδων, για να τον αγκαλιάσει με το πορφυρό της χρώμα, αυτό που μόνο για τους ήρωες και τους ανυπότακτους προορίζει!

Χαίρε, ώ χαίρε, Καπετάνιε!

"Ευρυτάνας ιχνηλάτης"

11 σχόλια:

ΑΓΡΑΦΙΩΤΗΣ είπε...

Ακόμη ένα εξαιρετικό κείμενο από τον Ιχνηλάτη μας.

Giannis Pit. είπε...

Μαθήματα ιστορίας και μνήμες από μεγάλους λαϊκούς αγωνιστές.
Την καλησπέρα μου, Ευρυτάνα φίλε μου.

PHOTO ΤΙΤΛΟΙ είπε...

Σπουδαίος επαναστάτης ο Κατσαντώνης.
Αδικημένος από την "επίσημη" ιστοριογραφία.

Aris είπε...

Ωραια το εθεσες.Καθε άλλο παρα Κατσ-αντωνης.
Εξεγερμενος ξεσηκωμενος Αντωνης.!!

Ανώνυμος είπε...

Ναι ο ΚΑΤΣΑΝΤΩΝΗΣ υπήρξε ένας αδάμαστος άνθρωπος.
Σ.Μ.

Αστοριανή είπε...

αγραφιώτικες αετοκορφές, ....


Αυτές "οι Αγραφιώτικες Αετοκορφές"
ΑΝ μπορούσαν να μιλήσουν !

Σεισμός συνταρακτικός!!!
Όμως οι ασυμβίβαστοι, είναι ταπεινοί!

Φίλοι μου,
σας χαιρετώ, με νοσταλγία. Η Πατρίδα πονάει, όλο και περισσότερο...

Αστοριανή, ΝΥ

άγριο κυκλάμινο είπε...

Ένα όνομα αντιφατικό που προήλθε από την αγωνία και την ανάγκη προστασίας της μάνας, σε μία μοναδική ιστορία ενός παλιού προεπαναστατικού αγωνιστή που έδωσε τον αγώνα του και στο τέλος και τη ζωή του με ανιδιοτέλεια κάνοντας και την υπέρβαση εφόσον κατανίκησε και τον ίδιο το φιλάσθενο οργανισμό του όπως έκανε και ο Καραΐσκάκης, ο Τσε Γκεβάρα και πολλοί άλλοι ακόμη που είχαν σαν κι αυτόν υψηλά ιδανικά την ελευθερία και την κοινωνική δικαιοσύνη.
Θα μείνει για πάντα στην ιστορία και στις καρδιές μας σαν μία τεράστια εμβληματική προσωπικότητα παρόλο που τα σχολικά βιβλία της κατεστημένης παιδείας έκαναν φιλότιμες προσπάθειες να τον υποβαθμίσουν για ευνόητους λόγους.

Ανώνυμος είπε...

ΟΧΙ ανεμοθηρία στα βουνά του Κατσαντώνη

Scorpion είπε...

Ελευθερία ή θάνατος, αυτή η επαναστατική φράση κυλούσε στο αίμα του Αντώνη. Δεν υπάκουσε τη μανούλα του γιατί έπρεπε να κάνει το χρέος του προς την πατρίδα.
Τιμή και αμέριστη δόξα αξίζουν στον ήρωά μας!!!

Καλεσμενιώτης είπε...

"Κι ας μην μας τα δίδαξαν στα σχολεία " μια μικρή φράση, που φανερώνει τόσες αλήθειες. Δεν μας τα δίδαξαν γιατί μορφές σαν αυτή του Κατσαντώνης τρομάζει ακόμα και σήμερα καποιους βολεμενους γιατί δεν ήταν ο αγώνας εναντίον των Τούρκων μόνο αλλά πολλά περισσότερα. Πρώτο από όλα αγώνας για τον λαό που Τούρκοι και κοτσαμπάζηδες τον είχαν καταδικάσει να μη σηκώνει κεφάλι ποτέ.Αυτός σήκωσε. Αγώνας για το δίκιο, για την λευτεριά ,για τον φτωχό.....αυτός ήταν ο Κατσαντώνης λεβέντης και ασυμβίβαστος γιαυτό ακόμη και σήμερα μαθαίνουμε για αυτόν ότι θέλουν να μάθουμε, εκτός και διαβάζουμε Ευρυτανα Ιχνηλάτη ......

ΕΥΡΥΤΑΝΑΣ ΙΧΝΗΛΑΤΗΣ είπε...


Ευχαριστούμε για τις επισκέψεις και τα σχόλια.